på resande fot

Här kommer äntligen Ölandstipset. Vare sig man är en barnfamilj eller singel är Öland en väldigt vacker ö att semestra på.

Varje år anordnas en vecka med dans och liveband på ön (http://www.lundegard.se/dansvecka/). Min mamma älskar att dansa å ville åka dit. Jag hade aldrig varit på Öland så jag bestämde mig för att följa med. Eftersom jag har både hund, barn och väcks 05.00 blev det ingen dans för mig. Jag vaknade hellre utvilad med energi till August. Vi hann se en hel del av det Öland har att bjuda på.

Här kommer både lite bilder och tips för er som önskar besöka Öland. Kolla gärna in oland.se för att se vad Öland har att bjuda på. Själv kommer jag nog besöka Öland när August blir lite äldre för det var väldigt barnvänligt och massa saker för barn och familjen att hitta på.

Ölandsbron som är hela 6072m lång. För den som gillar camping finns den kända Böda camping på Öland. Vi bodde på Lundegård camping där dansveckan ägde rum. Det var en jättefin camping vid havet. Vi tältade på en enskild plats nere vid havet en bit ifrån alla andra tält, husvagnar och stugor. Supermysigt att somna till vågornas ljud.

För de som inte gillar att campa finns det många andra alternativ som små stugor i en liten hamn, vandrarhem, hotell eller en liten stuga som denna.

Nedan kommer några bilder från den utsikt vi vaknade till. Alltså från Lundegård camping.

Lite här och var fanns gårdscaféer och restauranger som skyltade med kroppkakor. Något som är typiskt för Öland. En väldigt annorlunda rätt som faktiskt smakade gott. Jag var väldigt skeptisk i början när jag fick serverat två gummibollar, men är man på Öland så måste det provas. :)

På promenad till detta gårdscafé omgavs vi av åkrar röda av all vallmo. Vallmo är inget vi är bortskämda med i Dalarna men på Öland var det vallmo överallt. Vackert!

Direkt när vi kom över bron till Öland tog det inte lång tid förrän jag reagerade på alla vackra väderkvarnar! Det får mig att tänka på en gammal disneyfilm jag gillade starkt, "The old mill" (eller den "gammla väderkvarnen).

Nått annat jag funderade på direkt vi kom till Öland var alla stenmurar. Vilket jobb! Det är stenmurar överallt. Tänk alla stenar som burits för att få till alla mil med mur. Fantastiskt! Vackert är det också.

För de som gillar andlighet och energier finns det många kraftplatser på Öland med stora stenbumlingar i speciella formationer.

Många gamla byggnader är bevarade.

Långe Jan och Långe Erik är en fyr i varsin ände av den avlånga ön som är kända. Vi besökte bara Långe Erik som är fyren på norra udden.

Var tvungen att ta kort på denna vindpinade Ek. Ja, det är en EK!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det är ett liv

Tro det eller ej men min sambo har fått en ny hobby. Förr hade varje gård ett ställe i anslutning där man kastade sina sopor. Det är de ställena Andrè letar på. Det man gör är helt enkelt att leta på ett ställe man misstänker hade kunna varit en gammal sopplats. Man börjar gräva i jorden och ser om man kommer ner till något skrot. Sen fortsätter man gräva tills man hittar något av ekonomiskt eller personligt värde. Gillar man old fashion hittar man garanterat något man gillar. Vi hittade inget av ekonomiskt värde denna gången men två fina mjölkflaskor och en trehjuling. Desto längre ner man gräver desto äldre saker kan man hitta. När man gräver kan man se olika jordlager och lager av aska efter att de emellanåt har bränt soporna. 

Beroende på hur gammal gården är eller varit (om den inte längre står kvar) har sophålen använts allt från 50 till många hundra år tillbaka i tiden. Det är en riktigt gammal sopfyllning man vill hitta, och gräva sig ända ner till godbitarna. 

Det Andrè är mest upptagen av är flaskor. Hittar man rätt flaska så kan man få en ordentlig slant. Man, eller jag iallafall, blev förvånad över hur mycket hela saker som kastats i sophålen. Man hittar hela flaskor, helt porslin, norgesglas (en typ av glasburkar som tidigare producerats i Norge till att konservera mat i), hela verktyg.  

Denna gång var jag och August med i skogen. Vi hittade inget speciellt förutom ett par gamla mjölkflaskor och en trejuling som vi tyckte var stiliga. Men vi kom inte så långt ner i sophålet heller på grund av tid och en massa rötter. 

Likes

Comments

Det är ett liv, perspektiv

Efter att ha ätit fisk och potatis med hela ansiktet är det dags för årets första dopp. Och är man inte så väldigt gammal räknas det inte bara som årets första dopp utan livets första dopp.

Tänk så mycket kul och spännande August har att uppleva åren framöver och jag har äran att få följa hans steg. Vilken ära. Han får mig att se nyfiket på livet och påminner mig om att även jag som är vuxen har mycket nytt, kul och spännande att se fram emot. Hela livet lär vi oss nya saker som vilket barn som hellst, och hur många år vi än blir är vi alla barn och kan möta livet med entusiasm och nyfikenhet. Det handlar bara om vad man väljer att se. Jag är tacksam över mitt liv på denna jord.

Likes

Comments

Det är ett liv

Kantarellerna kommer alltid tidigare än man tror och här kommer lite bilder 20 juni när vi hittade våra första.

Hittade turskor på 70%. Sjukt nöjd.

Mammas och Pappas älskade gullunge!

​Bye bye Oslo. Nu får vi ge bort våra svampställen till någon annan :)

Likes

Comments

Det är ett liv, inredning

Med ett barn, en barnvagn, en giga-koffert, ett par ryggsäckar, några småväskor och en gnutta tålamod klarade vi fint tågresan från Oslo till Dalarna. Underbara Tågab har tillfört en linje som innebär 5,5h restid istället för att åka över Stockholm 9h. Najs.

Väl framme hade mor fixat lite småöverraskningar..

En liten krok till August att hänga kläderna på i vinter. Så sött

Spotlights under diskbänken som har sjövatten om sommaren. Att bo utan vatten kommer bli den största utmaningen i vinter. Blir lite bökigt att diska och tvätta kläder när vatten och avlopp fryser men omöjligt är det inte!

Nybakad kaka så det luktar hemtrevligt

Nytt trägolv i köket istället för en gammal orange korkmatta i plast med gulbruna mönster på. August ska hjälpa till att sätta repet längs kanterna istället för en list. Blir nog snyggt!

Gamla 60-tals stolen som såväl jag och lillebror som min mor har grisat i. Väl använd och supercharmig enligt mig.

Nya krukor till blommorna.

..och så kan jag inte låta bli att lägga ut en bild på dessa gamla ketchupflaskor. Stiliga va?

Likes

Comments

Det är ett liv

Nu närmar sig flytten med stormsteg och både jag och André längtar enormt. Även om vi har det väldigt bra tillsammans här i Oslo så är det ett liv varken jag eller min sambo önskar leva. 1 september har hela familjen flyttat och vi ser väldigt fram emot det samtidigt som vi gruvar oss lite. Det blir som en ny start på livet. På ett liv vi båda har valt och det ska bli spännande.

Vi har ingen aning om hur livet i den lilla stugan utan vatten kommer bli första vintern i Sverige. Varken han eller jag har bott i Sverige förut och har lite småfrågor här och där. Jobb, dagis, hur tvättar man kläder och duschar på vintern utan vatten? u name it!


Jag måste säga att jag är enormt stolt av min sambo. Jag förstår om han gruvar sig och tycker det är läskigt ibland. Han ska flytta från sin familj, sina gamla vänner, jobbet och staden han är uppväxt i.

Att han hade flyttat ifrån Oslo, sina vänner och sin familj vet jag att han hade gjort även om jag inte hade varit i hans liv, då ett liv i staden inte är vad han önskar. Men han ska flytta till ett nytt land, längre bort från familj och vänner än han tänkt sig, nytt jobb, språk och en helt ny familj att förhålla sig till. Och detta gör han bara för mig.. Jag är så otroligt tacksam över att ha funnit mig en man jag älskar, som önskar dela ett liv med mig, är en fantastisk pappa till mitt barn, en man som gör allt detta för mig och förbereder sig för en stor omställning i livet. Älskar dig André!

Här är några bilder på vart vi ska flytta

MIn lillebror som passade på August i våras

min familj! <3

Likes

Comments

på resande fot

För de som drömmer om ett bröllop utomlands är detta verkligen att rekommendera. Vi tackar Ndi och Ronny för att vi fick vara med och fira er dag 16-06-16. Det var superfint och fantastiskt på alla sätt. Ni var strålande vackra och alla verkade kose seg.

Här kommer lite bilder från dagen på Castell d’Empordà

Medan vi väntar på brudparet

Den snart gifte mannen och deras dotter

Likes

Comments

på resande fot

En omtumlande dag. Jag önskar jag läst spanska i skolan istället för tyska. Just denna dag hade det varit helt fenomenalt. Dagen började bra. Vi hade god tid. Barber shop och fickklocka stod på schemat. (Fickklocka lät väldigt konstigt nu när jag direktöversatt det från norska, lommeur. Heter det fickklocka/fickur på svenska?)

Har du någon favorit? Själv gillar jag när det är lite skäggstubb eller den här som André valde till brölloppet. Önskar du en manlig "spaupplevelse" rekommenderar André Gironas barber shop under namn Barberia Bosch. Det ska tydligen ha varit en helt makalös upplevelse. Det var inte som hos bollywood-mannen i Indien ler André.

Catalunyas flaggor hängde överallt!

Jag gillar Spanien väldigt gott men vilken typ av mat är typiskt spanskt? Serranoskinkan är ju helt gudomlig, köttbullarna, tapas och paellan är också helt okej men vad mer? Förutom de rätterna hade jag lite svårt att få nå grepp om god spansk mat. Blev lite besviken. Men å andra sidan vad är svenskt numer. Vi blandar ju mat från hela världen och tillslut är det väl bara några få rätter som är typiska för landet som blir kvar. Typ surströming, sill och palt.

Hur som helst så var vi ute i god tid och tänkte anlända vid slottet några timmar innan bröllopets pre party skulle äga rum. Tanken var att hinna se oss lite runt där, mata och lägga August för natten. Det blev inte som vi hade tänkt oss.

Vi kom efter att BBQn hade startat tack vare våran dåliga spanska. När man själv inte pratar spanska och spanjorerna i biljettluckan inte pratar engelska hamnar man sällan där man ska. Köpte biljetter två gånger och visade på karta vart vi skulle och adress. Hamnade ändå i fel städer. Det blev en lång taxifärd tillslut och vi kom dit vi skulle.

Här kommer lite bilder från BBQn som var på kvällen dagen innan bröllopet. Det är ett helt magiskt ställe som paret har hyrt. Supervacket. Planerar du att gifta dig utomlands kolla in Castell d'empordà i La Bisbal utanför Barcelona.

Likes

Comments

på resande fot
Girona

Vi tog flyget till Barcelona och därefter tåget till Girona där vi valt att bo under vår lilla vistelse i Spanien. Vi hade bokat ett litet rum på 10kvm hos en familj på landet utanför Girona för att få ner kostnaderna men 2 dagar innan visade det sig att deras dotter hade fått vattenkoppor.. Det var najs för våran del då vi hade turen att få en hel lägenhet de hade i Girona centrum istället. De hade blivit färdiga med en totalrenovering av lägenheten bara några dagar innan vi kom. Det var inte så stort och luktade nymålat men det var en helt awesome överraskning ändå.

Bord och lampa var gjorda av en supergamal dörr. Stolar på väggen för att hänga kläderna på för att få en lite luftigare känsla i det lilla sovrummet och det bästa av allt.. strömbrytarna i porslin och trä. Haha de diggade jag.

Girona var annars en väldigt mysig liten stad med mycket gamla byggnader bevarade. Vi bodde i gamla delen av Girona så vi fick se en hel del av dess historia. Enormt fin stad jag kan rekommendera att besöka om ni har vägarna förbi.

trash art och händer på dörrarna var det gott om. Händerna som hängde där livlösa på dörrarna var väl kanske inte min härligaste syn påväg hem sent på natten

En dörr som blivit igenmurad och tydligen lite framhackad igen

​Jag älskade gatorna och de mönster de tagit sig tid att göra <3

Likes

Comments

perspektiv

Den här bilden är tagen i Oslo men påminner mig Ghana. Både i naturen och min håruppsättning då jag på den tiden hade flätor(braids) och ofta uppsatt i en knut mitt på hjässan. Jag saknar de väldigt, på alla sätt egentligen, förutom att det var ganska tungt och kostade ganska mycket.

Eftersom mitt hår nu når till mitten på rumpan så blir det väldigt trassligt och är verkligen ÖVERALLT om jag inte har det uppsatt, och det trasslar sig ändå. Braids var awesomehärligt och jag trivdes i det. Behövde varken en hårsnodd eller hårborste. Kunde bara knyta upp det i den frisyr man önskade.

Hur som helst hade jag inte helt tänkt skriva något om hår och frisyrer men nu blev det så. Det jag egentligen skulle skriva om var det första som slog mig när jag såg bilden. För två år sedan var jag på väg till Ghana för andra gången. Hade sagt upp boende och jobb. Skulle starta ett barnhem och såg fram emot det med entusiasm. Jag vet inte helt vad som hände men kände väl inte jag fick det rätta stödet och kände mig som 20åring lite osäker på att göra det hela själv. Dagarna innan jag skulle flytta hem till Sverige träffade jag otippat min nuvarande sambo. Och ännu mer otippat flyttade jag in och är nu hur lycklig som helst med världens underbaraste man, barn och hund. Vi är på väg till att flytta ut i en sommarstuga där vi får koka snö för att få vatten och elda i kaminen för att hålla lite värme..... och jag gruvar mig inte alls. Så länge vi båda boostar livet och familjen men kärlek och glädje är väl allt möjligt.

Likes

Comments