Header

Jag har sagt det förut, men säger det igen. Hummus är något av det bästa som finns och jag äter det varje vecka. Det fungerar både som proteinkälla, sås, dipp eller som i det här fallet en trevlig färgklick!

Rödbetshummus
1 pkt kikärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 msk citronsaft
3 msk tahini
1-2 kokta rödbetor + lite saft/vatten från rödbetorna
1 tsk mald spiskummin
hackad persilja eller kanske koriander
salt och peppar
Lite sriracha eller annan chili efter tycke och smak

Släng i allt i en matberedare och mixa till en slät kräm. Skeda över i en fin skål, ta en sked och gör något slags vågmönster och höll över lite mer olivolja så blir den krämig och god även efter ett dygn eller två i kylen. Ät! och njut! Här åt jag den tillsammans med en klassisk vardagsrätt hemma hos oss: falafel, sötpotatis i ugn, en vitkålssallad gjord på vitkål, morot, rödlök, persilja, sesamolja, risvinäger, honung, salt, peppar och sriracha. Mums sa hela kroppen och tackade för bra energi!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Kalljästa bröd är ju ett himla bra knep om en vill ha gott, nybakat bröd på morgonen. Att göra brödet i en gjutjärnsgryta är om möjligt ännu bättre! Det blir supersaftigt med en hård yta.

Kalljäst bröd i gryta
25 gram jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl rågsikt
Torkad frukt och valfria nötter

Dagen innan: Ta fram en stor skål och fyll på med 5 dl kallt vatten. Blanda sedan i jästen och rör med en träslev tills det har löst upp sig. Tillsätt, honung, olivolja och salt och rör runt igen. Sikta ned mjölet och och blanda i torkad frukt och nötter (typ fikon och hasselnötter) och arbeta tills degen släpper från kanterna hyfsat lätt (degen skall dock vara lite kladdig). Strö över lite mjöl över degen, täck med en handduk och ställ in i kylskåpet över natten. På morgonen: Sätt ungen på 250 grader och sätt in en gjutjärnsgryta (som tål höga grader, alltså utan trä och plast) i 15 minuter. Ta fram degen ur kylskåpet. Stjälpa upp degen på ett mjölat bakbord utan att knåda och vik degen med hjälp av en degskrapa två gånger över sig själv. Ta ut grytan och lägg exempelvis solrosfrön, pumpakärnor eller havregryn i botten så att degen inte fastnar där. Lägg i degen i grytan, sätt på locket och grädda i ugnen i 35-40 minuter. Ta sedan av locket och sänk ungen till 210 grader och sätt in brödet igen i 15-20 minuter. Låt brödet vila i cirka 30 minuter innan du skär upp det.

Likes

Comments

Hej gänget. Passar på att kika in här när jag har min första "lediga" helg på vad som känns som evigheter. Vad händer i livet då?

Jag har rester från ett 24 årsfirande kvar hemma. Typ som ett HURRA på väggen och blommor i alla vaser jag äger.

Vi (vi som i mitt lag och jag) har spenderat de senaste veckorna med att vara konstant nervösa, tömma energinivåerna under 60 minuter och bli höga på adrenalin. Det har vankats kval, eller har och har, vi är mitt uppe i det! Vi kör på igen med playoff 2 först nästa helg så nu i helgen tränar jag annat, umgås med sambo, familj och vänner och sover länge och äter mat. Typiska "vad kroppen trenger"-sysslor. I morse åt jag till exempel det på bilden ovan, perfekt kokta ägg, kokosdryck med frysta hallon och mango, kanel och egen granola (nya favorit-frukosten) och kaffe med skummad havremjölk! Give it a try, plz.

Likes

Comments

Vem mer startar varje morgon med en uppfriskande shot? Nähä.. kanske inte så många. Men hör ni, den här shoten gör susen! Några bra saker: sägs motverka förkylning och är bra för matsmältningen. Sedan tycker åtminstone jag att det är gott! Det känns liksom renande.

Ingefära- och citronshot 1 liter
1 liter vatten
200 gram ingefära
2 st citroner
3-4 msk honung
Alt. chili eller gurkmeja + svartpeppar

Riv ingefäran med skal och allt (alternativt utan skal om du vill använda ingefäran till att göra egen syrad ingefära av resterna) och lägg i en kastrull. Häll över vatten och värm upp, i cirka 20 minuter. Det får inte gå över 60 grader due to hälsosamma ämnen som då ångar bort. Låt svalna lite och sila bort ingefära och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet. Låt svalna och tillsätt citronjuicen och om du vill - hackad chilifrukt eller gurkmeja + svartpeppar. Häll upp på en flaska med kork och förvara i kylen där den håller i minst tre veckor, och glöm inte att shota varje morgon!

Syrad ingefära
De rivna resterna från receptet ovan
1 dl risvinäger
1 dl sötning (jag använde 3 msk agavesirap pga. vill inte äta för mycket socker i onödan och vill inte ha för sött)
1 tsk salt

Lägg ingefäran i en burk. Hetta upp risvinäger, sötning och salt tills sötningen har löst upp sig. Häll över ingefäran och låt svalna. Förvara i kylen.

Likes

Comments

Min absoluta favorit-mat-dag är här! Fettisdagen! Jag har laddat upp länge inför det här, någon semla per vecka. Det har varit både de klassiska semlorna från affären, mammas hemmagjorda (de är helt klart bäst!) och även den där nya för i år - prinsessemlan. Men det är en variant som kom för några år sedan som jag länge velat testa och i år kände jag "nu är det dags!". Jag snackar såklart om semlewrapen (a la det nyttigare alternativet).

Semlewrap ca 6 st
2 msk chiafrön
6 msk vatten
2 msk torr sötning (jag använde kokossocker)
3 msk mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
2 msk potatismjöl
3/4 msk fiberhusk
3/4 tsk bakpulver
1 msk smält kokosolja
3/4 tsk mortlad kardemumma (helst! Men går bra med kardemumma i pulverform också)
1 nypa salt
1/2 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)

50 gram mandel
50 gram dadlar
2 msk kokosgrädde

kokosgrädde (i tetrapack alt. det hårda lagret överst i en konservburk)

Börja med att blanda chiafrön med vatten tills alla frön är helt täckta med vatten. Låt stå tills det har bildats en gelé. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop socker, mjöl, fiberhusk, bakpulver, salt och den mortlade kardemumman i en bunke. Blanda sedan i chiafrögelén, kokosoljan och mjölken. Blanda ihop tills du har fått en hyfsat torr deg. Dela upp i 6 delar och kavla ut dem var för sig mellan två bakplåtspapper till cirka 15-20 cm i diameter och 3-2 mm tjocka. Placera på en plåt med bakplåtspapper (alla kommer inte få plats på en plåt) och grädda i cirka 4-5 minuter. Håll koll mot slutet då det går väldigt fort. Låt bröden svalna lite och mixa under tiden ihop mandel, dadlar och kokosgrädde. Jag pulserade matberedaren tills jag hade några bitar av mandel kvar, alltså inte helt slät, det tycker jag är godast. Men alla gör som alla vill. Ta det tjocka av kokosgrädden och vispa lätt upp den med en elvisp alt. ballongvisp. Montera ihop en semla och njut.

[Originalrecept från www.naturligtsnygg.se/hurbrasomhelst/ men med några ändringar]

Likes

Comments

Det där med bröd. Genialt och så satans gott på samma gång. Men för en känslig mage kan det bli för mycket av det goda, som en brukar säga. Därför blev jag glad när jag hittade detta recept på tunnbröd som inte tar en evighet att göra, som inte innehåller några tunga ingredienser eller hundra tusen dl mjöl. Receptet är från Hanna, men här nedan kommer ett som är perfekt för en hungrig person eller två mindre hungriga:

Tunnbröd 2 st
1 msk chiafrön
3 msk vatten
1 msk kokosmjöl
2 msk bovetemjöl
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)
1/2 krm salt
1/2 msk smält kokosolja
2 msk valfri mjölk

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop chiafrön och vatten till en gelé och låt stå några minuter. Blanda ihop mjöl, fiberhusk, bakpulver, kryddor och salt i en bunke. Tillsätt chiafrön, kokosolja och mjölk och blanda snabbt ihop till en fast deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, cirka 2-3 mm. Ta bort det översta bakplåtspappret och lägg det andra med tunnbrödet på en plåt och ställ in i ugnen i cirka 4-5 minuter. Akta så att det inte bränns, det går snabbt mot slutet. Dela upp tunnbrödet i lagom stora bitar (kan vara två stycken, eller kanske fyra, who knows), lägg på något som du tycker är gott på brödet, rulla ihop och njut!

Likes

Comments

[I samarbete med @Planetwealive ]

Jag ska inte ljuga, att skriva dessa inlägg som har en viss politisk antydan eller där min åsikt får ta stor plats (och då inte i form av "jag tycker detta är jättegott!") är klurigt. Jag vill inte komma med pekpinnar, riktlinjer eller tjat. Dock är detta ett ämne som jag brinner för och tycker är viktigt, så lite vill jag nog ändå tjata. Jag älskar mat, men jag älskar också vår planet, och vad vi konsumerar och väljer att äta har stor påverkan på våra kroppars och vår världs framtid.

Att det till exempel krävs 15 gånger så mycket vatten till att producera 1 kg kött i jämförelse med 1 kg tofu, eller att 870 000 människor dör av högt kolesterol varje år (högt kolesterol som en endast kan få av animaliska produkter) är kanske för många en nyhet. Tänk då vad skillnad det kan göra att bara till en början börja med en meat free-monday? Byt ut de där köttbullarna och makaronerna mot något som gör gott och som dessutom är väldigt mycket roligare att äta (jämför bara färgerna på bilden ovan med gråa köttbullar och beiga makaroner..).

Som sagt, inga pekpinnar, men kanske någon tankeställare? Jag får dagligen tankeställare genom att följa @planetwelive på instagram där jag får lära mig mer om vår värld och våra vardagliga beslut. Dagens två tips blir att följa @planetwelive på Instagram samt att byta ut en måltid med kött till dessa falaflar (som dessutom räcker till flera matlådor):

*Källorna är hämtade från @planetwelive

Falafel & matvetesallad med rödbetor
2 pkt förkokta kikärter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 tsk majsstärkelse
6 msk mandelmjöl
5 msk olivolja
1 tsk citronjuice
2 msk hackad persilja
2 tsk spiskummin
2 krm kardemumma
1 tsk malen koriander
salt & peppar

Skölj kikärtorna i vatten i någon minut. Låt vattnet rinna av ordentligt. Häll kikärtor, hackad lök, vitlök, majsstärlekse, mandelmjöl och olivolja i en matberedare och pulsa tills du har fått en ganska grovkorning röra. Akta så att den inte blir för lös. Tillsätt kryddorna och citronjuicen och blanda runt, antingen försiktigt med matberedaren igen eller med en slev. Värm upp 1/2 dl olja i en stekpanna och "fritera" bollar av smeten alt. sätt ugnen på 225 grader och tillaga bollarna i cirka 15-20 minuter (vänd på bollarna någon gång under tillagningen). .

3 dl okokt matvete
4 små kokta rödbetor
70g babyspenat
1 rödlök
10 soltorkade tomater i olja
0,5 dl russin
1 paket kidneybönor
150 gram fetaost
1 avokado
1/2 granatäpple (kärnorna)
10 cocktailtomater
1 msk olivolja
1 msk citronjuice

Ta fram en stor skål. Skölj spenaten och lägg i skålen. Häll i matveten (som gärna får ha kokat med en grönsaksbuljong), hacka rödbetor, rödlök, soltorkade tomater, fetaost, avokado och cocktailtomater och blanda ned i skålen. Toppa med granatäpple, olivolja och 1 msk citronjuice. Servera med falafel och kanske lite syrad rödlök (en skivad rödlök, 1 dl vatten, 2 msk olivolja, 2 msk citronsaft/vinäger. Lägg allt i en liten burk och låt stå i kylen i 15 min).

Likes

Comments

I morse när jag vaknade (hungrig som vanligt) visste jag för en gång skull precis vad jag ville ha. Våfflor! Sagt som gjort mixade jag ihop en smet på ett par gamla bananer som låg och väntade på att bli bröd, pannkakor eller ja, våfflor. Hur gott som helst, och här kommer recpetet. 

Bananvåfflor 4-5 stycken
2 små bananer
2-3 ägg
1 dl mjölk (jag använde havremjölk)
2 dl mjöl (jag använde 1 dl havremjöl (mixade havregryn), 0.5 dl kokosmjöl, 0.5 dl mandelmjöl)
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Mixa havregryn i en bunke, blanda i resten av de torra ingredienserna. Mixa i en annan bunke bananerna. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ihop innan du knäcker i äggen och häller i mjölken. Blanda väl och låt stå en liten stund. Värm våffeljärnet, smörj med smör eller kokosolja och häll i smet (cirka 1 dl). Grädda i några minuter och ät med bär, honung och grädde. Mums!

Likes

Comments

Chips och dipp, vem tycker inte om det? Jag är åtminstone ett stort fan. Dock hamnar jag lätt i det där träsket där en börjar äta och sedan inte kan sluta för det är så himlans gott. Så det slutar oftast med att jag tänker att det är bäst att inte ens påbörja ätandet. I vilket fall som helst ville jag tipsa om denna lite matigare dipp som fungera lika bra som en del av middagen (älskar middagar som är uppdelade i mindre rätter) eller som mellanmål/kvällssnacks.

Hummusdipp med koriander (eller annan färsk ört)
1 paket kikärtor (cirka 3 dl)
1 vitlöksklyfta
1 msk tahini
2 msk olivolja
1 msk citronjuice
0.5 dl vatten (kanske lite mer beroende på hur lös en vill ha den)
En liten näve hackad färsk koriander alt 1 msk fryst
0.5-1 tsk spiskummin
Sriracha efter smak
Salt, peppar
Lite extra olivolja samt koriander

Släng i exakt allt i en matbererade/mixer och mixa hummusen slät. Häll upp i en skål, ta en sked och bilda små vågor och häll över olivoljan och koriandern. Obs! Om du är den halvan av världsbefolkningen som inte tycker om koriander kan du istället använda typ persilja eller basilika! Lika gott det

Likes

Comments

"Dra mig baklänges" var min spontana reaktion till denna skapelse som jag gjorde förra helgen. Ja alltså, jag snackar om äggröran på bilden. Det är utan tvekan den godaste äggröran jag gjort, och kanske till och med den godaste som jag har ätit. Det var i söndags som jag vaknade upp, gick till affären och köpte det som lockade och återvände hem för att göra en redig söndagsfrunch. T beställde frallor av olika dess slag, "go-juice" (färsk pressad apelsinjuice) och bacon, och till bacon måste en ju ha äggröra. Nedan ser du hur jag gick tillväga, tyvärr vet jag inte vad det var som gjorde just denna så speciell, men testa och se om även du lyckas:

Äggröra
4 st. ekologiska ägg
3 msk ikaffe från Oatly (havremjölk)
En klick smör
Hackad färsk basilika
Salt och peppar

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna (här hade jag ganska hög värme mvh. otålig), knäck i äggen och rör hela tiden om med en slickepott. Sänk plattan till medel-låg värme när ägget börjar koagulera (ta av kastrullen från plattan med jämna mellanrum om det går för snabbt och sänk värmen ytterligare). Häll på havremjölken och blanda runt tills du har fått önskad konsistens (som bör vara krämig men fast). Blanda i hackad basilika, salt och peppar. Ät och njut av helgen!

Likes

Comments