Header

Ni göteborgare kanske känner igen denna skönhet från Magsinsgatans hörn. Och ni andra borde ta er till Göteborg och Jinx Food Truck för att smaka på the real deal, så att säga. Som du kanske kan ana på från namnet så är det som en asiatisk taco, där majs och tomatsalsa har bytts ut till morot, selleri och chillimajonäs. Här nedan har jag försökt göra en "rip-off" med hjälp från vänner (tack Matilda och Ludde för introduktionen till detta!!) och smaklökarna. Den är inte som originalet, men här kommer min variant av denna fantastiska rätt:

Thaicos 4 hungriga personer
500 gram färs
1 msk soja
1 msk oystersås
1 msk hoisinsås
salt och peppar efter smak
2 morötter
3 selleristjälkar
2 sticklökar
200 gram böngroddar
1/2 färsk chili
1/2 kruka mynta
1/2-1 kruka koriander
0.5-1 dl majonäs
sriracha
2 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
saft från 1 lime

3 schalottenlökar

Stek upp färsen i lite olja. Blanda i soja, oystersås, hoisinsås och salt och peppar efter tyckte och smak. Hacka samtidigt upp scalottenlöken och fritera denna i olja. Låt rinna av på papper. Skala och skölj morötter, selleristjälkar och böngroddar. Skär morötterna i tunna bitar (Julienne-style), hacka selleristjälkarna i små bitar och skiva sticklökarna tunt. Blanda runt i en stor skål. Blanda i färsen i grönsakerna, tillsätt chillimajonäs (blanda ihop majonäs, sriracha, riven vitlök, riven ingefära, limesaft) och blanda runt. Avsluta med koriander, mynta, färsk chili och den rostade schalottenlöken. Servera i salladsblad eller wraps.

Gänget, testa gärna receptet och kom med feedback på förbättringar.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

[i samarbete med BookBeat]

Ett höstligt god morgon till er vänner! Vi har med stormsteg tagit oss in i månaden som står för höst med stort H - oktober. När jag säger oktober går det en spontan rysning genom kroppen, brr. Fram med en mysig filt, massor av tända ljus och en bra bok! Nu är det äntligen dags för att mysa. Passande nog har jag nu ett erbjudande att dela med mig av från BookBeat (BookBeat är en prenumerationstjänst för ljud- och e-böcker som du kan lyssna på/läsa i mobilen eller på surfplattan - helt klart en av mina favoriter bland apparna). Nu kan du få en månad gratis genom att gå in på https://www.bookbeat.com/se/blogteam och starta upp ett konto. Efter denna provperiod kostar tjänsten 169 kr/månad, överkomligt när en tänker på hur många fler böcker en hinner lyssna på i jämförelse med hur många en hinner läsa.. Hoppas att du är lika taggad på detta erbjudande som jag! Har du några frågor är det bara att fråga i kommentarsfältet :)

Jag har precis avverkat några böcker ur Lars Kepler-serien, och feel good-boken Sonjas andra chans av Åsa Hellberg. Nu är frågan vilken som skall få bli hösten nästa bok...

Till min bok ville jag ha en riktigt höstig frukost att inta och då passar det ju alldeles förträffligt med svenska äpplen stekta i kanel till yoghurten. Toppat med hemmagjord granola och jordnötssmör.

Kanelstekta äpplen 1 person
1 svenskt äpple
0.5 dl vatten
1 tsk kanel
Valfritt: lite sötning i form av honung eller agave, eller en klick smör

Dela ett äpple i tunnare klyftor. Lägg i en stekpanna och värm upp till medelhög värme. Pudra över kanel och tillsätt vattnet. Låt äpplena koka i vattnet tills vattnet avdunstat. Tillsätt sötning eller smör om du önskar, annars låter du bara äpplena stekas i någon minut. Häll upp din favorityoghurt i en skål, häll på granola och lägg upp äpplebitarna. Avsluta med en klick jordnötssmör och ät! Går även att byta ut yoghurten till exempelvis grekisk yoghurt, grädde, vaniljsås eller glass och vips har du en riktigt trevlig efterrätt!

Och denna bok fick det bli! Hoppas att den är lika bra som jag har hört.. fortsättning följer (och glöm inte att gå in och skapa ett konto här så att även du kan läsa en massa bra böcker!).

Likes

Comments

Vad är sött, gott och passar perfekt till en kopp kaffe? Jo, denna chokladkaka med den godaste karamellfyllningen som finns - gjord på dadlar, salt, kokosolja och jordnötssmör. Om du inte orkar göra kaka, så gör bara fyllningen och bre på en riskaka and you're going to die happi! Jag kallar den för "nyttig", mest för min egen del, men den är faktiskt inte så tokig.

Chokladkaka med karamellfyllning en brödform
1.5 dl blötlagda cashewnötter + 1 msk av vattnet
3 msk kaffe
1.5 msk smält kokosolja
6 färska dadlar
1-2 msk jordnötssmör
1/2 tsk salt
0.5 dl kakao
1 dl mandelmjöl
1 ägg
1 dl mandlar

10 färska dadlar
1 msk jordnöttsmör
1 msk smält kokosolja
Flingsalt
1 dl jordnötter

100 gram mörk choklad
1 msk kokosolja
Flingsalt

Mixa mandlarna något i en matberedare (inte för mycket). Häll upp i en skål. Mixa sedan samman cashewnötter, vatten, kaffe, kokosolja, dadlar (glöm inte att ta ut kärnorna), jordnötssmör, salt, kakao och mandelmjölk. När du fått ihop en massa så blandar du i ägget och tillslut blandar du i de mixade mandlarna. Klä en brödform med bakplåtspapper och tryck ut smeten i formen (ca 1.5 cm hög). Sätt in i ugnen på 175 grader i 15-20 min. Ta ut kakan och låt den svalna.

Mixa ihop dadlar (utan kärnor), jordnötssmör, kokosolja och flingsalt till en karamellsås. Häll i jordnötterna och mixa tills du har lagom stora bitar av jordnötterna kvar. Bre på karamellen över kakan och ställ in i frysen i cirka 30 minuter. Lägg chokladen och kokosoljan i en skål och sätt in i micron i omgångar tills chokladen har smält. Häll över chokladen över kakan, strö över flingsalt och ställ in i frysen igen tills choklden har stelnat. Skär upp i lagom stora bitar.

Likes

Comments

Tjoho alla matfans! Idag är det en av årets bästa dagar. Kanelbullens dag! Här är ett recept på helt vanliga bullar (som sig bör dagen till ära):

Vanliga hederliga kanelbullar 40-50 stycken

50 gram jäst (1 pkt) eller helst ännu mindre men då tar det längre tid för degen att jäsa
5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
100 gram rumstempererat smör
0,5-1 msk honung
mellan 12-15 dl vetemjöl

150 gram smör
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
2 msk vatten

1 uppvispat ägg
pärlsocker

Börja med att smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll på lite mjölk över jästen och rör runt tills jästen löst upp sig, slå på resten av mjölken och blanda i socker, salt och kardemumma och låt degkrokarna börja röra ihop allt. Tillsätt mjölet etappvis. Tärna smöret och klicka i degen, tillsätt även honungen och blanda ihop. När degen släpper från bunkens kanter och är fint glansig är den klar för jäsning (tar ungefär 10-15 min att arbeta ihop degen). Strö över lite mjöl över degen, lägg på en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Mixa ihop fyllningen som består av 150 gram smör, 1 dl socker, 2 msk kanel och 2 msk vatten i en matberedare. Mjöla ett bakbord och dela upp degen i två. Gör bullar, exempelvis såhär: Kavla ut en del till en rektangel (gärna längre än bredare) och smeta på hälften av fyllningen i ett jämnt lager över degen. Vik sedan ett treslag; tänk att den utkavlade degen är ett tredelat papper, vik över den nedre delen över mittendelen och sedan den översta delen över mitten och nederdelen (som redan är vikt över mittendelen). Kavla sedan lite till och skär degen i 1,5-2 cm tjocka längder. Ta en längd och tvinna och snurra sedan till en bulle. Lägg upp på en oljad/smörad plåt och låt bullarna jäsa igen under en bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 215 grader. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och strö över pärlsocker. Baka av i cirka 10 minuter eller tills bullarna har fått en fin gyllene färg. Äts bäst med ett iskallt glas mjölk till!

Likes

Comments

"Dra mig baklänges vad gott". Så kan det låta på hösten, när skogens guld börjar titta upp under grenar och mossa.

Ja, i år är nog den första gången där jag har hittat kantareller, alldeles själv. Hösten dilemma har varit vad en skall göra med de små gula guldgossarna. Skall de få hänga med en trevlig pasta? Eller i någon renskavsgryta? Eller kanske som här, som stuvning på bröd? Som tur är finns det i år gott om kantareller så jag har hunnit testa både det ena och det andra (receptet på min kantarellpasta hittar du på min Instagram ) , och här kommer en favorit - kantarellstuvningen! Den perfekta förrätten till helgens middag.

Kantarellstuvning Räcker till fyra toasts
5 dl färska kantareller (har du mer eller mindre kantareller anpassar du de övriga ingredienserna efter det)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 tsk mjöl
1 dl grädde + 0.5 dl mjölk
1 tsk citronsaft
En skvätt tryffelolja
1 msk hackad persilja
Salt, peppar

Smält smöret i en lite kastrull. Häll i svamp och stekt den tills den släppt ifrån sig allt vatten och sedan låtit det koka in i svampen igen. Tillsätt hackad lök och vitlök och fräs en stund, ta i mer smör om det behövs. Häll i vinet och låt koka in. Smaksätt med salt, peppar och citronjuice. Strö över mjölet och tillsätt grädde och mjölk och rör runt till du fått önskad konsistens på stuvningen. Tillsätt tryffelolja och persilja och smaka av med mer salt och peppar om så behövs. Servera på en god skiva bröd (alternativt som toast: sätt ugnen på 215 grader. Smöra något gott bröd. Lägg på stuvningen och lägg på någon god ost. Lägg upp på en plåt och sätt in i ugnen i cirka 10 minuter eller tills osten smält och fått en fin gyllene färg.

Likes

Comments

Middag på 30 minuter, hur låter det en vardag som denna? Jag har sällan mer än detta att laga mat på på vardagar så enkla recept är alltid varmt välkomna. Igår blev det en grön middag, en meat free wednesday. Tänk dig en köttfärssås eller korv stroganoff men utan vare sig färs eller korv. Istället består proteinet av linser och halloumi (eller om en vill ha grytan vegansk: valfria bönor). Vad gäller grönsaker fungerar det att slänga i det du har hemma, exempelvis som kålen. Ingen klassisk ingrediens i en köttfärssås men en smakhöjare och utfyllnad i magen. Receptet kommer här:

Lins- och halloumigryta med kikärtspasta
4 portioner
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 stor morot
2 selleristjälkar
1/4 litet kålhuvud (ex savoy eller vitkål)
1 dl sköljda torkade röda linser
3 dl vatten
1 grönsaksbuljong i tärning
2 msk tomatpuré
1 msk soja
2 tsk dijonsenap
1 pkt krossade tomater
2 dl grädde (jag använde Oatlys matlagningsgrädde)
1 tsk honung eller agave
1 msk vinäger (vitvins eller äppelcider)
Smaksätt med salt, peppar, torkad basilika, torkad timjan, torkad oregano och sriracha

Hacka gullöken och vitlöken fint. Stek i lite olja i medelhög värme. Tillsätt riven morot, finhackad selleri och kål och fräs någon minut. Skölj linserna ordentligt och häll i dem, buljongtärningen, vatten, tomatpuré, soja och senap och tillsist de krossade tomaterna, sänk plattan en aning. Smaksätt med sötningen, vinägern och kryddorna. Häll i grädden om du vill ha det. Låt kalaset puttra i 15 minuter och servera tillsammans med en god pasta och massor av parmesan cus' that's life.

Likes

Comments

Grillat är ju gott. Speciellt när solen värmer och drickan är kall. Tyvärr har det inte varit mycket av den varan under de så kallade sommarmånaderna, men vi passade på för några veckor sedan ändå. Även om det var kallt och vi fick äta inne i lägenheten. Men vad gör väl det om hundra år (och när köttet är perfekt grillat och tillbehören är allt en kan önska?)?

Rotfruktssallad 2 personer
1 mellanstor sötpotatis
1 stor rödbeta
3 romansalladsblad
1/2 lite rödlök
1/8 rödkål
saft från 1/2 citron
1 tsk olivolja
1/2 tsk timjan
1/2 tsk rosmarin
Lit chilipeppar
salt & peppar
100 gram fetaost

Sätt ugnen på 225 grader. Dela upp sötpotatisen och rödbetan i lagom stora bitar. Lägg i en ugnssäker form, häll på lite olja och kryddorna (allt förutom saltet). Blanda runt och sätt in i ugnen i 30-40 minuter. Rör runt bland grönsakerna någon gång under tiden. Ta ut och låt vila lite, salta sedan efter tyckte och smak. Riv upp romansalladen, skiva rödlöken och röödkålen tunt. Häll över citronsaften och olivoljan och blanda runt, lägg upp sötpotatisen och rödbetan över salladen och smula tillsist över fetaosten.

Likes

Comments

Jag slutar aldrig att förundras över detta fenomen med grytbröd, eller bröd som får jäsa över natten. Hur smidigt att bara svänga ihop degen på kvällen, låta härligheten stå medan du sover, och sedan baka av för att få nybakat bröd på morgonen? Precis i min smak! Detta bröd gjorde jag till Tobias födelsedag och det blev riktigt bra, så jag tänkte dela det med er också! 

Gryt bröd med råg, fikon och valnötter 
4 dl kallt vatten
15 gram jäst
1 tsk salt
2 dl valnötter
en näve torkade fikon
70 gram rågsikt
400 gram vetemjöl special
lite rapsolja och några solroskärnor

Kvällen innan: Häll 4 dl kallt vatten i en stor bunke. Smula ned jästen och saltet i vattnet och blanda runt. Tillsätt valnötter, torkade fikon och rågsikt och blanda runt. Sikta ned mjölet lite i taget och arbeta ihop degen. Plasta in bunken och låt stå, gärna mellan 6-10 timmar. På morgonen: Sätt in en gjutjärnsgryta (utan trä- eller plastdetaljer) i ugnen och sätt på 250 grader. Mjöla ett bakbord och häll ut degen

Likes

Comments

Denna rätt kan få alla världens blomkålshatare att, trots sura miner och tufft motstånd, ändå tycka om denna lilla vackra grönsak! Själv är jag inte något jättefan av blomkål, vet att det är nyttigt och äter mest därför. Men i med detta recept ser jag blomkålet på ett helt nytt vis. Att blomkål kunde förvandlas till en chicken nugget bara sådär, who knew?

Nej men på riktigt, detta recept är en keeper. Hur bra som helst när du är sugen på något flötigt och snabbmatigt, men vet att sådan mat mest stjälper och inte alls hjälper. Och passar lika bra som snack, en del av ett tapasbord, som att helt på egen hand husera middag.

Blomkålsnuggets
1/2 blomkålshuvud
1 dl bovetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 1/2 tsk mjölk (jag hade en kokosdryck hemma som jag använde)
2 dl panko
1/2 tsk chilipulver

Ugn 230 grader. Dela upp blomkålshuvudet i små buketter. Ta fram två skålar, en där du vispar ihop bovetemjöl, bakpulver, salt, peppar, vitlökspulver och mjölk, och en där du blandar ihop panko med chilipulver. Lägg i blomkålsbuketerna i mjöl-/mjölkblandningen och ta dem sedan en och en och tänk med panko. Lägg upp buketterna på en bakplåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i cirka 20 min.

Chilisås
1 1/2 dl turkisk yoghurt
3 msk majonäs
1/2 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk honung eller agavesirap
sriracha efter smak
1/2 tsk vitlökspulver
Salt och peppar
(lite vatten om den blir för fast)

Blanda ihop alla ingredienser - klart!


Likes

Comments

Grattis till min person idag. Den där personen som kan få mig att skratta, gråta, skrika och häpna på en och samma gång. Den där personen som fattas mig efter några minuter isär. Du får mig att leva, du gör mig trygg och jag älskar dig. alltid.

Likes

Comments