Header

Ett skepp kommer lastat med ett recept till min sommarfavorit - bananglass! Svalkande och gott, och enkelt såklart!

Bananglass/Nice Cream 1 person
1 banan (fryst i mindre bitar)
1-2 dl frysta bär/frukt
2-3 msk vätska
1 tsk citronjuice
valfritt: basilika

Börja med att slanta bananen (gärna en riktigt mogen, som blivit brun och härlig= sötare!) och frys i några timmar. Släng sedan ned bananen, den frysta frukten (jag hade mango och en nektarin i den här glassen) eller bären (älskar också hallon/blåbär), vätskan (börja med 1-2 msk) och citronjuicen. Och basilikan om du vill ha det i. Mixa tills allt har blivit en slät kräm, använd en slickepott för att putta ned krämen från kanterna så att allt blandas ordentligt. Lägg upp i en fin skål, och strö över något gott - ät direkt!

Här hittar du en variant med choklad! Tips!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Glad nationaldag! Eller vad brukar en säga? Jag är mest glad över att få vara ledig mitt i veckan. Och hur firar en lediga dagar bäst? Jo med sovmorgon och god frukost! Tips på god frukost hittar ni här nedan:

Kesoplättar med citronyoghurt
250 g keso
2 ägg
1 msk fiberhusk
nypa salt
(nypa vaniljpulver)

2 dl turkisk yoghurt
1/2 citron (saft och zest)
1 tsk agavesirap
nypa vaniljpulver

Mixa samman keso och ägg till en slät smet, häll i övriga ingredienser och mixa lite till tills allt är blandat. Stek små plättar (10x10cm) i kokosolja 1-2 min per sida. Blanda under tiden du steker ihop yoghurt med citronjuice, citronzest, agavesirap och vaniljpulver. Lägg plättarna på var sin tallrik och toppa med yoghurten, banan, bär och riven kokos.

Likes

Comments

Ibland bara slår det till, det där suget efter något. Denna gången var det morotskaka. Den där klassiska kakan som alltid finns som alternativ på caféet men som sällan blir vald (eller det kanske bara är jag). Idag valde jag dock den där kakan, hela kakan.

Morotskaka 24 cm springform el. 30x20 cm
3 ägg
3 dl socker
4 dl finrivna morötter
1 dl neutral rapsolja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk torkad ingefära
1 tsk salt

100 g philadelphiaost
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime + 1/2 msk limejuice

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form­, cm 24 cm i diameter (för 10 bitar). Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt de rivna morötterna och rapsoljan. Blanda mjöl,­ bakpulver,­ bikarbonat, kanel, kardemumma, vaniljpulver, ingefära och salt i en bunke. Rör ner i äggvispet och blanda runt med en slickepott. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50-60 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Lägg kakan på ett fat. Ta fram smöret en stund innan så att det hinner bli mjukt. Vispa sedan ihop smöret, philadelphiaosten, florsocker, vaniljsocker och limeskal och juice. Bred glasyren över kakan och garnera med valnötter.

Likes

Comments

Hej hemma från sjukstugan! Hur mår ni? Här snörvlas det en del. Har därför jobbat hemifrån idag vilket har varit skönt, men en blir ju så himla hungrig när en har kylskåpet runt hörnet hela tiden.

Mellanmål är något som ligger mig varmt om hjärtat. Det är tur att de finns, när en är hungrig hela tiden. Och det där med favoritmellanmål, låt mig säga att det har funnit en del genom åren. Just nu (eller ja, de senaste två månaderna) har jag inte kunnat få nog av kombinationen ni ser på bilderna. Det krävs liksom inte så mycket mer än en god granola, bär (lyxigt med färska nu! Men lovar att frysta går lika bra) och kokosdryck. Ljuger inte när jag säger att jag äter detta minst en gång om dagen. Även om alla komponenter är viktiga är granolan med receptet nedan den mest lysande stjärnan i den här skålen:

Homemade Granola 1 liter
7 dl Havregryn/Dinkelflingor
3-4 dl nötter o frön (linfrön, solrosfrön, hasselnötter, mandlar, valnötter osv)
1 dl kokos
1 dl hett vatten
0,5 dl honung
0,5 dl olja

Blanda gryn, kokos, nötter och frön i en bunke. Blanda vatten, honung och olja i en skål tills honungen löst upp sig och blanda sedan med ingredienserna i bunken. Bred ut i en långpanna och rosta i ugnen på 175 grader i 20-30 min.

Smaksätt sedan med:
Kanel
Kardemumma
Russin, Gojibär, Tranbär, Dadlar

Blanda i smaksättning de sista fem minuterna. Låt svalna ordentligt innan du häller upp på burk, eller strör över din smoothie!

Likes

Comments

Hej från en söndagsmorgon i soffan. Jag hade höga förväntningar på denna helg, rent vädermässigt, men det har mest varit grått och regn and this sunday just ain't lookin to get any better. Jag gör det bästa av saken och stannar här i soffan ett tag till, dricker lite varmt citronvatten och låter magen bli riktigt hungrig innan det blir frukost!

Idag skulle jag vilja tipsa om en grön och krämig härlighet som jag gjorde härrom dagen. Full av nyttiga fetter och goda smaker som kommer ta allt från pastan till maten från sommargrillen till helt nua nivåer.

Avokadopesto
2 mogna avokado
0.5 dl solrosfrön
1/2 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
0.5 msk citronsaft
Salt och peppar

Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur innehållet av avokadon ner i en mixer med hjälp av en sked. Tillsätt solrosfrön, basilikablad, vitlök, olivolja och citronsaft. Mixa ihop till en slät crème. Tillsätt salt och peppar efter tyckte och smak och mixa ihop. Blanda i peston i pasta, massera in i en grönsallad eller ha en klick som sås till din middag!

Likes

Comments

"When life gives you lemons.." då gör en lemon curd! Det är sen gammalt. Det är ju så himlans enkelt, smakrikt och gott till just precis allt! Jag klickar helst i en klick i naturell yoghurt, men det fungerar lika bra på pannkakan, mackan eller till maten. Gå och köp dig själv ett gäng med ekologiska citroner, glöm av dem och gör denna curd innan citronerna blir dåliga:

Lemon curd en liten burk
2 st. ekologiska citroner (saft och zest)
2 äggulor
1 ägg
0.5 dl honung
3 msk kokosolja

Tvätta citronerna, riv skalet på ett fint rivjärn så det blir små bitar av zesten. Pressa saften ur citronerna. Separera två äggulor från dess vita och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med ett tredje helt ägg, citronsaften, citronzesten och honungen. Röra ihop och sjud på medelvärme tills du fått en lagom tjock curd, cirka 10-15 min. Dra av från plattan och tillsätt kokosoljan, rör om tills den smält. Häll upp på en fin burk och låt svalna. Förvara i kylskåpet (men inte för länge). Åt till yoghurt, pannkakor, på mackan eller som den är!

Likes

Comments

Hej på er! Och hej på dig #meatfreemonday. Det behöver såklart inte vara måndag för att det ska ätas grönt och inget kött, men att börja veckan såhär känns ju alltid lite extra härligt. Denna måndag får det bli en härlig och varm linsgryta med kryddor som tar en söder- och lite österut. Tänk er varma briser, het sol och en härlig Bollywood-scen så är ni med på vad jag menar. Detta är även en suverän rensa-kylen-rätt, släng i det som finns och håll tummarna för att det blir gott (lugn, det blir det).

Indisk linsgryta med grönsaker och bönor, och sötpotatis vid sidan om 4-5 personer
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 dl linser (jag hade gröna)
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljong i 2 dl varmt vatten
1 zucchini
1 stor morot
2 små rödbetor
1 pkt krossade tomater
1 pkt blandade bönor
1 msk äppelcidervinäger
0,5 tsk agavesirap
1 msk fem kryddor (innehåller: kryddnejlika, svartpeppar, ingefära, kardemumma och kanel)
1 tsk spiskummin
salt, peppar eftersmak

2 sötpotatisar
Olja
Kanel och salt

Sötpotatis: Sätt ugnen på 215 grader. Skala och tärna sötpotatisarna i 1x1 cm kuber och lägg i en ugnsform med valfri olja. Strö över kanel och blanda runt. Sätt in i ugnen i 30 minuter (rör om efter halva tiden). Salta potatisen i efterhand.

Gryta: Hacka upp en gul lök och vitlöken och stek i en gryta i lite olja. Skölj linserna ordentligt i kallt vatten och häll i dem och tomatpurén i grytan och stek en stund på medelvärme. Blanda ut buljongen med vattnet och slå över linserna. Låt puttra i 5 minuter. Skala och hacka under tiden upp morot och rödbetor samt dela upp zucchinin i lika stora bitar. Häll i grönsakerna i grytan och blanda runt. Häll även över krossade tomater, äppelcidervinäger, agavesirap och kryddorna. Låt koka i cirka 10 minuter. Skölj bönorna och låt dem puttra med i grytan de sista 5 minuterna. Smaka av grytan, behövs mer salt? mer syra (äppelcidervinäger)? mer sötma (agave)? Inte? Perfekt! Lägg upp babyspenat, rödkål toppat med sriracha och citronjuice och fetaost i en skål och lägg sedan på önskad mängd sötpotatis och gryta. Mums!

Likes

Comments

Igår hade jag en middagsdejt med en favorit. Jag hade lockat med middag och rödvin och hon var inte sen med att haka på. Vi började kvällen i matbutiken och frågan: vad vill vi äta till middag? Efter att ha gått runt en stund slutade det med följande: Halloumiburgare! Och jösses vad gott det blev. Sött, salt och surt med krispig sallad och mjukt bröd. Ja tack sa magen, och här nedan följer receptet:

Halloumiburgare med goda tillbehör 4 personer
2 pkt halloumi
olja att steka i

1 msk majonäs
3 msk turkisk yoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor
0.5 tsk agavesirap
0.5 msk äppelcidervinäger
salt och peppar
400 gram strimlad vit- och rödkål

1 stor rödlök
3 del vatten, 2 del syra (ex citronjuice), 1 del sötma (ex agavesirap)

2 avokados
3 msk turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
1 msk citronjuice
lite chiliflakes
salt och peppar

Något grönt (ex. babyspenat) och ett gott bröd (vi körde på brioche)

2 pkt mozzarella
1 ask cocktailtomater
1 näve färsk hackad basilika
3 msk olivolja, och någon skvätt tryffelolja
Salt och peppar

Dela halloumin i 4 bitar (per paket) så att de blir som en skiva. Lägg up hushållspapper.

Picklad rödlök: Skala och skär rödlöken i tunna skivor, lägg i en burk där du blandat ihop vatten, syra och sötma. Låt rödlöken vila i kylskåpet (detta kan göras dagen innan eller timmar innan, eller i samband med middagen, men då hinner den inte bli lika mild).

Coleslaw: Blanda ihop alla ingredienser till coleslawn minus kålen i en bunke. Tillsätt sedan kålen, smaka av och ställ in i kylen om den är god.

Avokadocrème: Dela avokadon och kärna ur. Ta en sked och gröp ur köttet och lägg i en mixer med vitlök, yoghurt, citronjuice och kryddor. Mixa till en crème.

Mozzarella- och tomatsallad: Hacka upp mozzarellan och basilikan samt dela cocktailtomaterna och lägg i en skål. Häll över olja och krydda. Låt vila i kylen.

Halloumin och montering: Hetta upp en grillpanna (eller en vanlig stekpanna), ha i lite olja och stek halloumin tills den har fått fin färg på varje sida. Ta en torr stekpanna, hetta upp och rosta brödet lite snabbt. Montera burgaren genom att kleta på avokadocréme på botten, lägg på lite grönt, en halloumiskiva, coleslaw, picklad rödlök, en till skiva halloumi och tillsist lite mer coleslaw innan locket läggs på. Ät med mozzarella- och tomatsalladen vid sidan av. Mums!

Likes

Comments

What? Bytte vi precis ut den vanliga svensson-tacon till fisktacos i fredags? Japp! Det stämmer. Jag lyckades övertala den andra där hemma att testa något nytt, och tusan vad gott det blev. Dessutom kul att göra tillsammans (och inte så svårt heller för den delen). Såhär gjorde vi:

Fish taco 4 personer
500 g vit fisk
2-3 ägg
några dl mjöl
några dl ströbröd eller panko (vilket är ett grövre ströbröd)
salt, peppar, chilipulver, spiskummin
saft från 1/2 citron

250 gram rödkål
2 msk olja
1 msk äppelcidervinäger
sriracha
1 tsk agavesirap
salt, peppar

Rödkål: skär kålen i smala strimlor och lägg i en bunke. Häll över övriga ingredienser och kryddor och massera in i kålen med händerna. Ställ in i kylen under tiden du förbereder det andra.

Fisk: Dela upp fisken i mindre bitar. Vispa upp äggen med citronjuicen i en skål, häll upp mjölet blandat med kryddorna i en skål och häll upp ströbröd/panko i en tredje. Torka av fisken med hushållspapper, vänd i mjölet, sedan i ägget och tillsist i ströbrödet. Häll upp 1-2 cm olja i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna och fritera fiskbitarna 2 minuter per sida.

Avokadocrème: Mixa en avokado, 1/2 kruka koriander, lite chiliflakes, salt, peppar och citronsaft till en créme.

Srirachamayo: Blanda ihop 3 msk majonäs (köpt eller egengjord, vad än du har tid med), 3 msk turkisk yoghurt, salt, peppar, chilipulver och sriracha. (ta lite i taget, it's spicy!) Tillsätt lite vatten och blanda så att du får en lös sås.

Montera: Gör egna tortillas eller köp som jag (valde några majstortillas). Smeta på lite crème, lägg på rödkål, fisken och ringla över mayon. Hacka tillsist jordnötter och strössla över.

Likes

Comments

Förra helgen när påsken var på besök bestämde jag mig för att göra en påsktårta. Jag plockade ihop lite delar från olika recept som låt goda och tillslut blev det denna cheesecake! Lovar att den fungerar lika bra på kalaset, till middagsbjudningen eller till arbetskamraterna som till påsken.

Påsktårta - browniebotten, citroncheesecake och blåbärs- & kokosmousse
120 g mörk choklad
100 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1 krm havssalt
1 1/2 dl vetemjöl

300 g färskost
1 1/3 dl turkisk yoghurt
1 ägg
1 tvättad citron (saft och zest)
knappt 1 dl socker
1/2 msk vaniljsocker

225 g blåbär
3/4 dl socker
3 gelatinblad
100 g vit choklad
1 pkt kokosgrädde (tetrapak som stått i kylen och blivit fast)

Ugn: 175 grader.
Botten: Smält smöret i en kastrull. hacka upp chokladen och smält försiktigt i micron. Blanda socker, smör och smält choklad i en bunke tills sockerkristallerna har löst upp sig. Blanda i äggen ett i taget. Blanda i salt, vaniljsocker och tillslut siktar du ned mjölet och blandar snabbt ihop. Häll upp i en springform med papper i botten och på kanterna (klipp till två långa remsor och klä formen med).

Cheesecake: Vispa ihop färskost, turkisk yoghurt och äggen. Tillsätt sockret och vaniljsockret och vispa ihop. Riv av det yttersta på citronen, dela den och pressa sedan ut saften och blanda i smeten. Häll smeten över browniesmeten försiktigt så att det fortfarande är två tydliga lager. Grädda i ugnen i cirka 40-45 min tills cheesecakesmeten stelnat och fått gyllenbrun yta. Låt svalna.

Mousse: Lägg geltainbladen i kallt vatten. Låt blåbären tina. Mixa sedan till en slät puré. Lägg 1/3 av purén samt sockret i en liten kastrull och låt småputtra i några minuter. Ta av kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma purén. Hacka chokladen och smält försiktigt i micron. Blanda sedan försiktigt ihop den kalla delen av purén, den varma delen av purén samt den smälta chokladen. Vispa upp kokosgrädden och blanda i blåbärspurén. Häll moussen över cheesecaken och ställ in i kylen för att stelna. För att få till dekorationen: Spara 1-2 msk av blåbärspurén. Klicka sedan ut små droppar av purén över kakan innan du ställer in den i kylen. Dra med en tandpetare eller potatissticka genom dropparna för att forma hjärtan.


Likes

Comments