Header

What? Bytte vi precis ut den vanliga svensson-tacon till fisktacos i fredags? Japp! Det stämmer. Jag lyckades övertala den andra där hemma att testa något nytt, och tusan vad gott det blev. Dessutom kul att göra tillsammans (och inte så svårt heller för den delen). Såhär gjorde vi:

Fish taco 4 personer
500 g vit fisk
2-3 ägg
några dl mjöl
några dl ströbröd eller panko (vilket är ett grövre ströbröd)
salt, peppar, chilipulver, spiskummin
saft från 1/2 citron

250 gram rödkål
2 msk olja
1 msk äppelcidervinäger
sriracha
1 tsk agavesirap
salt, peppar

Rödkål: skär kålen i smala strimlor och lägg i en bunke. Häll över övriga ingredienser och kryddor och massera in i kålen med händerna. Ställ in i kylen under tiden du förbereder det andra.

Fisk: Dela upp fisken i mindre bitar. Vispa upp äggen med citronjuicen i en skål, häll upp mjölet blandat med kryddorna i en skål och häll upp ströbröd/panko i en tredje. Torka av fisken med hushållspapper, vänd i mjölet, sedan i ägget och tillsist i ströbrödet. Häll upp 1-2 cm olja i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna och fritera fiskbitarna 2 minuter per sida.

Avokadocrème: Mixa en avokado, 1/2 kruka koriander, lite chiliflakes, salt, peppar och citronsaft till en créme.

Srirachamayo: Blanda ihop 3 msk majonäs (köpt eller egengjord, vad än du har tid med), 3 msk turkisk yoghurt, salt, peppar, chilipulver och sriracha. (ta lite i taget, it's spicy!) Tillsätt lite vatten och blanda så att du får en lös sås.

Montera: Gör egna tortillas eller köp som jag (valde några majstortillas). Smeta på lite crème, lägg på rödkål, fisken och ringla över mayon. Hacka tillsist jordnötter och strössla över.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Förra helgen när påsken var på besök bestämde jag mig för att göra en påsktårta. Jag plockade ihop lite delar från olika recept som låt goda och tillslut blev det denna cheesecake! Lovar att den fungerar lika bra på kalaset, till middagsbjudningen eller till arbetskamraterna som till påsken.

Påsktårta - browniebotten, citroncheesecake och blåbärs- & kokosmousse
120 g mörk choklad
100 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1 krm havssalt
1 1/2 dl vetemjöl

300 g färskost
1 1/3 dl turkisk yoghurt
1 ägg
1 tvättad citron (saft och zest)
knappt 1 dl socker
1/2 msk vaniljsocker

225 g blåbär
3/4 dl socker
3 gelatinblad
100 g vit choklad
1 pkt kokosgrädde (tetrapak som stått i kylen och blivit fast)

Ugn: 175 grader.
Botten: Smält smöret i en kastrull. hacka upp chokladen och smält försiktigt i micron. Blanda socker, smör och smält choklad i en bunke tills sockerkristallerna har löst upp sig. Blanda i äggen ett i taget. Blanda i salt, vaniljsocker och tillslut siktar du ned mjölet och blandar snabbt ihop. Häll upp i en springform med papper i botten och på kanterna (klipp till två långa remsor och klä formen med).

Cheesecake: Vispa ihop färskost, turkisk yoghurt och äggen. Tillsätt sockret och vaniljsockret och vispa ihop. Riv av det yttersta på citronen, dela den och pressa sedan ut saften och blanda i smeten. Häll smeten över browniesmeten försiktigt så att det fortfarande är två tydliga lager. Grädda i ugnen i cirka 40-45 min tills cheesecakesmeten stelnat och fått gyllenbrun yta. Låt svalna.

Mousse: Lägg geltainbladen i kallt vatten. Låt blåbären tina. Mixa sedan till en slät puré. Lägg 1/3 av purén samt sockret i en liten kastrull och låt småputtra i några minuter. Ta av kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma purén. Hacka chokladen och smält försiktigt i micron. Blanda sedan försiktigt ihop den kalla delen av purén, den varma delen av purén samt den smälta chokladen. Vispa upp kokosgrädden och blanda i blåbärspurén. Häll moussen över cheesecaken och ställ in i kylen för att stelna. För att få till dekorationen: Spara 1-2 msk av blåbärspurén. Klicka sedan ut små droppar av purén över kakan innan du ställer in den i kylen. Dra med en tandpetare eller potatissticka genom dropparna för att forma hjärtan.


Likes

Comments

Kanelbullar är livet. Speciellt nu när jag äntligen har en köksassistent. Den är magisk och gör det där med bakning tusen gånger enklare. Denna gången testade jag att göra bullarna i en gryta vilket blev gott! Lite krispig yta och mjuk och god inuti.

Kanelbullar i gryta 1 gryta, plus lite till
25 gram jäst
2 dl mjölk (jag använde havremjölk)
150 gram smör
450 gram mjöl
2 msk honung
1 stort ägg (eller 2 små ägg)

150 gram smör
100 gram brunt farintsocker
3 msk ljus sirap
2-3 msk kanel
Vit choklad

Tips nummer ett! Låt ägget och smöret vara rumsvarmt för bästa mjölka resultat. Smula ned jöst i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör runt tills jästen har löst upp sig. Tillsätt de övriga ingredienserna. Tips nummer två! Smält inte smöret, skär det istället i tärningar och och arbeta in i degen. När smöret har gått in i degen ordentligt täcker du över degen med en handduk och låter den jäsa i 60 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel om 40 x 50 cm. Vispa ihop smör, socker, sirap och kanel och bred på smeten på degen. Hyvla vit choklad över degen och rulla ihop till en rulle. Skär i 2-3 cm tjocka skivor och lägg i grytan så att bullarna täcker botten. Låt jäsa ytterligare 30 min, pensla med lite mjölk och sätt in i ugnen med lock på i 15 minuter på 200 grader. Ta sedan av locket och sätt in i ytterligare 15 grader. Jag gjorde en glasyr att ha på: 2 dl florsocker blandat med 2.5 msk vatten.

Likes

Comments

Jag har sagt det förut, men säger det igen. Hummus är något av det bästa som finns och jag äter det varje vecka. Det fungerar både som proteinkälla, sås, dipp eller som i det här fallet en trevlig färgklick!

Rödbetshummus
1 pkt kikärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 msk citronsaft
3 msk tahini
1-2 kokta rödbetor + lite saft/vatten från rödbetorna
1 tsk mald spiskummin
hackad persilja eller kanske koriander
salt och peppar
Lite sriracha eller annan chili efter tycke och smak

Släng i allt i en matberedare och mixa till en slät kräm. Skeda över i en fin skål, ta en sked och gör något slags vågmönster och höll över lite mer olivolja så blir den krämig och god även efter ett dygn eller två i kylen. Ät! och njut! Här åt jag den tillsammans med en klassisk vardagsrätt hemma hos oss: falafel, sötpotatis i ugn, en vitkålssallad gjord på vitkål, morot, rödlök, persilja, sesamolja, risvinäger, honung, salt, peppar och sriracha. Mums sa hela kroppen och tackade för bra energi!

Likes

Comments

Kalljästa bröd är ju ett himla bra knep om en vill ha gott, nybakat bröd på morgonen. Att göra brödet i en gjutjärnsgryta är om möjligt ännu bättre! Det blir supersaftigt med en hård yta.

Kalljäst bröd i gryta
25 gram jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl rågsikt
Torkad frukt och valfria nötter

Dagen innan: Ta fram en stor skål och fyll på med 5 dl kallt vatten. Blanda sedan i jästen och rör med en träslev tills det har löst upp sig. Tillsätt, honung, olivolja och salt och rör runt igen. Sikta ned mjölet och och blanda i torkad frukt och nötter (typ fikon och hasselnötter) och arbeta tills degen släpper från kanterna hyfsat lätt (degen skall dock vara lite kladdig). Strö över lite mjöl över degen, täck med en handduk och ställ in i kylskåpet över natten. På morgonen: Sätt ungen på 250 grader och sätt in en gjutjärnsgryta (som tål höga grader, alltså utan trä och plast) i 15 minuter. Ta fram degen ur kylskåpet. Stjälpa upp degen på ett mjölat bakbord utan att knåda och vik degen med hjälp av en degskrapa två gånger över sig själv. Ta ut grytan och lägg exempelvis solrosfrön, pumpakärnor eller havregryn i botten så att degen inte fastnar där. Lägg i degen i grytan, sätt på locket och grädda i ugnen i 35-40 minuter. Ta sedan av locket och sänk ungen till 210 grader och sätt in brödet igen i 15-20 minuter. Låt brödet vila i cirka 30 minuter innan du skär upp det.

Likes

Comments

Hej gänget. Passar på att kika in här när jag har min första "lediga" helg på vad som känns som evigheter. Vad händer i livet då?

Jag har rester från ett 24 årsfirande kvar hemma. Typ som ett HURRA på väggen och blommor i alla vaser jag äger.

Vi (vi som i mitt lag och jag) har spenderat de senaste veckorna med att vara konstant nervösa, tömma energinivåerna under 60 minuter och bli höga på adrenalin. Det har vankats kval, eller har och har, vi är mitt uppe i det! Vi kör på igen med playoff 2 först nästa helg så nu i helgen tränar jag annat, umgås med sambo, familj och vänner och sover länge och äter mat. Typiska "vad kroppen trenger"-sysslor. I morse åt jag till exempel det på bilden ovan, perfekt kokta ägg, kokosdryck med frysta hallon och mango, kanel och egen granola (nya favorit-frukosten) och kaffe med skummad havremjölk! Give it a try, plz.

Likes

Comments

Vem mer startar varje morgon med en uppfriskande shot? Nähä.. kanske inte så många. Men hör ni, den här shoten gör susen! Några bra saker: sägs motverka förkylning och är bra för matsmältningen. Sedan tycker åtminstone jag att det är gott! Det känns liksom renande.

Ingefära- och citronshot 1 liter
1 liter vatten
200 gram ingefära
2 st citroner
3-4 msk honung
Alt. chili eller gurkmeja + svartpeppar

Riv ingefäran med skal och allt (alternativt utan skal om du vill använda ingefäran till att göra egen syrad ingefära av resterna) och lägg i en kastrull. Häll över vatten och värm upp, i cirka 20 minuter. Det får inte gå över 60 grader due to hälsosamma ämnen som då ångar bort. Låt svalna lite och sila bort ingefära och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet. Låt svalna och tillsätt citronjuicen och om du vill - hackad chilifrukt eller gurkmeja + svartpeppar. Häll upp på en flaska med kork och förvara i kylen där den håller i minst tre veckor, och glöm inte att shota varje morgon!

Syrad ingefära
De rivna resterna från receptet ovan
1 dl risvinäger
1 dl sötning (jag använde 3 msk agavesirap pga. vill inte äta för mycket socker i onödan och vill inte ha för sött)
1 tsk salt

Lägg ingefäran i en burk. Hetta upp risvinäger, sötning och salt tills sötningen har löst upp sig. Häll över ingefäran och låt svalna. Förvara i kylen.

Likes

Comments

Min absoluta favorit-mat-dag är här! Fettisdagen! Jag har laddat upp länge inför det här, någon semla per vecka. Det har varit både de klassiska semlorna från affären, mammas hemmagjorda (de är helt klart bäst!) och även den där nya för i år - prinsessemlan. Men det är en variant som kom för några år sedan som jag länge velat testa och i år kände jag "nu är det dags!". Jag snackar såklart om semlewrapen (a la det nyttigare alternativet).

Semlewrap ca 6 st
2 msk chiafrön
6 msk vatten
2 msk torr sötning (jag använde kokossocker)
3 msk mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
2 msk potatismjöl
3/4 msk fiberhusk
3/4 tsk bakpulver
1 msk smält kokosolja
3/4 tsk mortlad kardemumma (helst! Men går bra med kardemumma i pulverform också)
1 nypa salt
1/2 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)

50 gram mandel
50 gram dadlar
2 msk kokosgrädde

kokosgrädde (i tetrapack alt. det hårda lagret överst i en konservburk)

Börja med att blanda chiafrön med vatten tills alla frön är helt täckta med vatten. Låt stå tills det har bildats en gelé. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop socker, mjöl, fiberhusk, bakpulver, salt och den mortlade kardemumman i en bunke. Blanda sedan i chiafrögelén, kokosoljan och mjölken. Blanda ihop tills du har fått en hyfsat torr deg. Dela upp i 6 delar och kavla ut dem var för sig mellan två bakplåtspapper till cirka 15-20 cm i diameter och 3-2 mm tjocka. Placera på en plåt med bakplåtspapper (alla kommer inte få plats på en plåt) och grädda i cirka 4-5 minuter. Håll koll mot slutet då det går väldigt fort. Låt bröden svalna lite och mixa under tiden ihop mandel, dadlar och kokosgrädde. Jag pulserade matberedaren tills jag hade några bitar av mandel kvar, alltså inte helt slät, det tycker jag är godast. Men alla gör som alla vill. Ta det tjocka av kokosgrädden och vispa lätt upp den med en elvisp alt. ballongvisp. Montera ihop en semla och njut.

[Originalrecept från www.naturligtsnygg.se/hurbrasomhelst/ men med några ändringar]

Likes

Comments

Det där med bröd. Genialt och så satans gott på samma gång. Men för en känslig mage kan det bli för mycket av det goda, som en brukar säga. Därför blev jag glad när jag hittade detta recept på tunnbröd som inte tar en evighet att göra, som inte innehåller några tunga ingredienser eller hundra tusen dl mjöl. Receptet är från Hanna, men här nedan kommer ett som är perfekt för en hungrig person eller två mindre hungriga:

Tunnbröd 2 st
1 msk chiafrön
3 msk vatten
1 msk kokosmjöl
2 msk bovetemjöl
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)
1/2 krm salt
1/2 msk smält kokosolja
2 msk valfri mjölk

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop chiafrön och vatten till en gelé och låt stå några minuter. Blanda ihop mjöl, fiberhusk, bakpulver, kryddor och salt i en bunke. Tillsätt chiafrön, kokosolja och mjölk och blanda snabbt ihop till en fast deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, cirka 2-3 mm. Ta bort det översta bakplåtspappret och lägg det andra med tunnbrödet på en plåt och ställ in i ugnen i cirka 4-5 minuter. Akta så att det inte bränns, det går snabbt mot slutet. Dela upp tunnbrödet i lagom stora bitar (kan vara två stycken, eller kanske fyra, who knows), lägg på något som du tycker är gott på brödet, rulla ihop och njut!

Likes

Comments

[I samarbete med @Planetwealive ]

Jag ska inte ljuga, att skriva dessa inlägg som har en viss politisk antydan eller där min åsikt får ta stor plats (och då inte i form av "jag tycker detta är jättegott!") är klurigt. Jag vill inte komma med pekpinnar, riktlinjer eller tjat. Dock är detta ett ämne som jag brinner för och tycker är viktigt, så lite vill jag nog ändå tjata. Jag älskar mat, men jag älskar också vår planet, och vad vi konsumerar och väljer att äta har stor påverkan på våra kroppars och vår världs framtid.

Att det till exempel krävs 15 gånger så mycket vatten till att producera 1 kg kött i jämförelse med 1 kg tofu, eller att 870 000 människor dör av högt kolesterol varje år (högt kolesterol som en endast kan få av animaliska produkter) är kanske för många en nyhet. Tänk då vad skillnad det kan göra att bara till en början börja med en meat free-monday? Byt ut de där köttbullarna och makaronerna mot något som gör gott och som dessutom är väldigt mycket roligare att äta (jämför bara färgerna på bilden ovan med gråa köttbullar och beiga makaroner..).

Som sagt, inga pekpinnar, men kanske någon tankeställare? Jag får dagligen tankeställare genom att följa @planetwelive på instagram där jag får lära mig mer om vår värld och våra vardagliga beslut. Dagens två tips blir att följa @planetwelive på Instagram samt att byta ut en måltid med kött till dessa falaflar (som dessutom räcker till flera matlådor):

*Källorna är hämtade från @planetwelive

Falafel & matvetesallad med rödbetor
2 pkt förkokta kikärter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 tsk majsstärkelse
6 msk mandelmjöl
5 msk olivolja
1 tsk citronjuice
2 msk hackad persilja
2 tsk spiskummin
2 krm kardemumma
1 tsk malen koriander
salt & peppar

Skölj kikärtorna i vatten i någon minut. Låt vattnet rinna av ordentligt. Häll kikärtor, hackad lök, vitlök, majsstärlekse, mandelmjöl och olivolja i en matberedare och pulsa tills du har fått en ganska grovkorning röra. Akta så att den inte blir för lös. Tillsätt kryddorna och citronjuicen och blanda runt, antingen försiktigt med matberedaren igen eller med en slev. Värm upp 1/2 dl olja i en stekpanna och "fritera" bollar av smeten alt. sätt ugnen på 225 grader och tillaga bollarna i cirka 15-20 minuter (vänd på bollarna någon gång under tillagningen). .

3 dl okokt matvete
4 små kokta rödbetor
70g babyspenat
1 rödlök
10 soltorkade tomater i olja
0,5 dl russin
1 paket kidneybönor
150 gram fetaost
1 avokado
1/2 granatäpple (kärnorna)
10 cocktailtomater
1 msk olivolja
1 msk citronjuice

Ta fram en stor skål. Skölj spenaten och lägg i skålen. Häll i matveten (som gärna får ha kokat med en grönsaksbuljong), hacka rödbetor, rödlök, soltorkade tomater, fetaost, avokado och cocktailtomater och blanda ned i skålen. Toppa med granatäpple, olivolja och 1 msk citronjuice. Servera med falafel och kanske lite syrad rödlök (en skivad rödlök, 1 dl vatten, 2 msk olivolja, 2 msk citronsaft/vinäger. Lägg allt i en liten burk och låt stå i kylen i 15 min).

Likes

Comments