Header

Hur många lussebullar har du ätit hittills nu i jul? Jag tror att jag har tappat räkningen. Jag blev löjligt glad första gången denna gula skönhet uppenbarade sig på bake off-hyllorna i affären och på tre-fikan i år. Dess snirkliga form, dyra kryddning och fluffiga konsistens gör ju ingen besviken. När jag äntligen fick tummen ur att baka dem här hemma blev jag dock sugen på att hitta på något nytt, något annat än den klassiska formen och de svarta russinen. Detta blev resultatet:

En saffran- och mandelkrans! Här nedan kommer receptet, till både den vanliga degen och sedan till hur får till skönheten här ovan:

Saffran- och mandelkrans (Lussebullar)
50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk
2 pkt saffran (à 0,5 gram)
1 tsk salt
150 gram tärnat rumsvarmt smör
250 gram kesella (1 burk)
1 ägg
2 dl strösocker
960 gram vetemjöl (cirka 15-17 dl)

200 gram mandelmassa
1.5 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör

1 ägg
skivad mandel
pärlsocker
strösocker
25 gram smör (Smält)

Först och främst: se till att alla ingredienser är rumsvarma. Smula ned jästen i en bunke medan du försiktigt värmer mjölken till 37 grader. Mortla saffran och 1-2 msk strösocker i en mortel. Häll försiktigt över lite mjölk över jästen och blanda ut, tillsätt resten av mjölken, saffransockret och det resterande sockret, salt, kesella, ägget och hälften av mjölet. Börja att arbeta degen och tillsätt mer mjöl. Avsluta även med det tärnade smöret. Fortsätt att arbeta degen i cirka 10 minuter med maskin. När degen är smidig, fortfarande lite kletig men släpper lätt från kanterna av bunken pudrar du över lite mjöl över degen och lägger över en bakhandduk. Lät jäsa i 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i fyra delar. Gör vad du vill med de övriga tre, men använd en av delarna till kransen. Blanda ihop mandelmassa, strösocker, vaniljsocker och smör till en kräm. Kavla ut degen till en rektangel, bre på krämen och: Såhär gör du kransen [klick]. Lät jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med ett uppvispat ägg, strö över skivad mandel och pärlsocker. Sätt in kransen i ugnen i cirka 12-15 minuter eller tills kransen har fått en fin färg. Pensla med smält smör och strö över lite strösocker.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vad gott det är med julen smaker i alla måltider som en kan få i sig! Här körde jag all in på lussebullar - saffran och russin i överflöd!

Saffranschiapudding med saffran- och mangosmoothie
1.5 dl mjölk
1.5 msk chiafrön
0.5 krm vaniljpulver
några droppar saffransextrakt

1 dl mango
1/2 banan
0.5 tsk citronjuice
1 tsk agavesirap
en skvätt vatten eller mjölk
1 cm ingefära
några droppar saffransextrakt

Blanda mjölk och frön i en lite skål ordentligt så att alla frön bli blötlagda. Låt stå i kylen i 10 minuter, rör om igen och tillsätt vaniljpulver. Ställ i kylen igen ytterligare 10 minuter eller över natten. Blanda i saffransextraktet. Mixa mango, banan, ingefära, citronjuice, vatten, sirapen och saffransextrakt till en slät smoothie. Häll upp smoothien i ett glas eller en skål, tillsätt chiapuddingen och toppa med sånt som är gott! God jul!


Likes

Comments

December är här och julafton närmar sig med stormsteg! Och visst är en glad för detta? Jag älskar att frossa i vinterns varma kryddor så som kanel, kardemumma, saffran, kryddnejlika, ingefära och här har ni en riktig favorit: mjuk pepparkaka! Denna gången utan vitt mjölk, raffinerat socker och laktos.

Mjuk pepparkaka (1 brödform)
2 stora mogna bananer
3 ägg
1 dl kokosgrädde
0,5 dl vatten
1,5 dl kokosmjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk/psyllium
4 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 msk lingon/lingonsylt
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
(eller 2 msk pepparkakskrydda)

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananerna i en skål och blanda i äggen, kokosgrädden, lingonen och vattnet. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och häll sedan ned i bananblandningen. Häll smeten i en brödform som är klädd med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i 50 min (testa med en potatissticka och se så att den är torr). Låt svalna innan du skär upp den. Vispa kokosgrädde tillsammans med 1 tsk vaniljextrakt och toppa pepparkakan med (köp i tetrapak och ställ i kylen tills den har blivit tjock alt. använd vanlig konservburk och ställ i kylen tills kokosgrädden och kokosvattnet skiktat sig i burken. Använd bara det tjocka).

Likes

Comments

Har ni någon gång vaknat upp en helgmorgon och varit sugen på en grön smoothie? Nej, det är kanske inte så vanligt, och jag förstår. Det där gröna är inte speciellt lockande, men idag hände det faktiskt mig. Det är något med det friska, kalla och uppenbart nyttiga över det hela som ger en en himla bra start på dagen. Såhär gör jag min:

Green smoothie 2 personer
2 stora nävar babyspenat
1 fryst banan 8 slantar
2 dl fryst mango
0.5 dl citronsaft
1-2 dl vatten
1 skopa proteinpulver (gärna med vaniljsmak)*
2 tsk Spirulina
0.5-1 tsk agavesirap (beroende på hur söt du vill ha smoothien)

Lägg i babyspenat, banan, mango, citronsaft och 1 dl vatten i en matberedare eller mixer. Mixa till en slät smoothie. Tillsätt proteinpulver, spirulina och agavesirap och lite mer vatten (prova dig fram så att du får den konsistens som du önskar) och mixa igen i några minuter tills du har en fluffig och slät smoothie. (* Vi drack smoothien som komplement till en äggröra. Ska du enbart dricka smoothien går det bra att ta mer proteinpulver så att du står dig längre).

Likes

Comments

Söndag den 12 november och idag ska vi fira våra pappor! Jag skulle vilja säga ett extra stort grattis till min pappa - den bästa spindeljägare, den taxichaufför, den billigaste hantverkaren, den givmildaste banken, den klokaste boken och den varmaste famnen! <3

Varför inte fira dagen med en god marängbakelse? Denna har god chokladgrädde, syrlig citroncurd och bär (byt ut jordgubbarna till hallon, blåbär eller kanske hackade pistaschenötter eller choklad). Såhär gör du dem:

Marängbakelser 12 stycken
4 äggvitor
2 dl socker

250 g vit choklad
4 dl grädde
Rivet skal från en lime

1 dl citronsaft
1 1/2 dl strösocker
4 äggulor
50 g kallt smör i tärningar

500 g skivade färska jordgubbar
0,25 dl socker
1 lime (rivet skal och saft)

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitan till ett hårt skum och blanda i sockret försiktigt tills sockerkristallerna går sönder. Vispa tills det bildas hårda toppar (bunken skall kunna vändas upp och ned). Klicka ut 12 klickar av marängen och smeta ut till platta, rundlar. Grädda i cirka 1 h. Mousse: Hacka chokladen smått. Häll hälften av grädden i en kastrull och blanda i chokladen. Värm upp grädden och chokladen tills chokladen smält. Ta av från plattan och låt svalna lite. Blanda i resten av grädden och zest från en lime. Låt svalna i kylskåpet i några timmar/över natten. Lemoncurd: Koka upp den pressade citronen, zest och socker. Låt svalna något. Rör ned en äggula i taget och blanda väl. Ställ tillbaka kastrullen på plattan igen (låg värme denna gången, krämen får inte koka!) och låt krämen tjockna till önskad konsistens, rör hela tiden (den kommer även att stela när den kyls). Vispa ned smöret i krämen och förvara sedan krämen i kylen. Sätta ihop bakelsen: Börja med att skiva jordgbbarna och lägg i en skål. Blanda limezest med socker och rör runt med jordgubbarna. Häll över limesaften över jordgubbarna och rör runt igen, låt marinera i cirka 15 min (eller tills du är klar med resten av bakelsen). Ta fram dina maränger. Vispa vitchoklad- och limemoussen så att den går att spritsa. Kleta på ett lager lemoncurd på marängen, spritsa på moussen, fördela jordgubbarna över bakelserna och garnera med citronmeliss och lite limezest. Alles klart!

Likes

Comments

Ready for the weekend.. eller vänta, behöver bara baka lite bröd först. Och det gör en ju bäst med ett kalljäst bröd som får stå under natten och som bakas av på morgonen. Här är en favorit hemma hos oss:

Gryt bröd med råg, fikon och valnötter

4 dl kallt vatten
15 gram jäst
1 tsk salt
2 dl valnötter
en näve torkade fikon
70 gram rågsikt
400 gram vetemjöl special
lite rapsolja och några solroskärnor

Kvällen innan: Häll 4 dl kallt vatten i en stor bunke. Smula ned jästen och saltet i vattnet och blanda runt. Tillsätt valnötter, torkade fikon och rågsikt och blanda runt. Sikta ned mjölet lite i taget och arbeta ihop degen. Plasta in bunken och låt stå, gärna mellan 6-10 timmar. På morgonen: Sätt in en gjutjärnsgryta (utan trä- eller plastdetaljer) i ugnen och sätt på 250 grader. Mjöla ett bakbord och häll ut degen, vik in kanterna så att degen blir till den form din gryta har. Häll lite olja och strö solroskärnor i botten av den varma grytan och lägg sedan ned degen med skarven (där du vikt in kanterna) nedåt. Ställ in grytan med locket på ugnen igen och sänk till 225 grader, grädda i 3o minuter. Tag sedan av locket och låt brödet gräddas i ytterligare 20 minuter. Låt svalna en stund i grytan innan du tar ut det på ett avlastningsgaller och låt gärna svalna helt innan du skär upp brödet i skivor och lastar på med godsaker!

Likes

Comments

Hur bra är det inte med dessa matdagar? Det liksom blir en skyldighet att äta minst en kanelbulle, pannkaka eller som idag - en bit kladdkaka! Och det har väl ingen blivit ledsen för. Här är det bästa receptet enligt mig, utan några konstigheter. Om en vill festa till det lite funkar det att trycka ned några goda chokladbitar, blanda i en espresso-shot eller något sådant.

Brownie med ganache, dulce de leche mousse och karamelliserade popcorn
(Recept på brownien från Roy Fares)
150 g osaltat smör
250 g strösocker (2,75 dl)
70 g kakao (1,5 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
110 g ägg (2)
60 g vetemjöl (1 dl)
flingsalt, att strö över

150 gram mörk choklad (55%)
1,5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 160 grader. Värm upp grädden till ganachen i en kastrull. Hacka chokladen och lägg i skål. Slå över grädden över chokladen och låt stå i en minut, blanda sedan ihop till en slät smet. Täck med plastfolie och låt svalna i rumstemperatur. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från plattan och blanda i strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda i ett ägg i taget med en slickepott. Sist men inte minst, tillsätt vetemjölet. Använd en 20x20cm form (jag gjorde halva receptet så jag tog en brödform) och lägg bakplåtspapper i botten och smörj kanterna. Häll i smeten och grädda i ugnen i 20-22 min. Låt svalna och vänd brownien upp och ned på en tallrik och bred ut ganachen över kakan.

Dulce de leche mousse
0,5 dl kokossocker
2 dl kokosgrädde

1 äggula
1 dl grädde
1/4 tsk salt

Börja med dulcen: låt kokossocker och kokosgrädde koka ihop på låg värme och reducera tills du fått en dulce. För mig tog det cirka en timma. Dulce de leche finns även färdig på burk i matbutiken (karamelliserad mjölk) som går lika bra att använda. Sedan själva moussen: Vispa grädden i en bunke och äggulan i en bunke. Blanda dulcen med salt och vispa sedan ihop med ägget. Blanda sedan i dulcekrämen i grädden och ställ in i kylen i någon timme eller två tills det är dags att lägga upp.

Karamelliserade popcorn
1 dl poppade popcorn, saltade efter behag
0,25 dl socker

Häll socker i en stekpanna och låt smälta utan att röra. Häll i popcorn och blanda runt. Låt svalna på en tallrik. Skär sedan upp lagom stora bitar av brownien, lägg till en klick och moussen och toppade med popcorn och riven choklad.

Likes

Comments

Så vad gör du när det är onsdag och sötsuget kickar in? JO, bananglass såklart!

Bananglass/Nice Cream 1 person
1 banan (fryst i mindre bitar)
1-2 dl frysta bär/frukt
2-3 msk vätska
1 tsk citronjuice

Börja med att slanta bananen (gärna en riktigt mogen, som blivit brun och härlig= sötare!) och frys i några timmar. Släng sedan ned bananen, den frysta frukten/de frysta bären, vätskan (börja med 1-2 msk) och citronjuicen. Mixa tills allt har blivit en slät kräm, använd en slickepott för att putta ned krämen från kanterna så att allt blandas ordentligt. Lägg upp i en fin skål, och strö över något gott - ät direkt!

Här hittar du en variant med choklad! Tips!

Och här är hur jag gör glassen (byt bara ut mangon mot hallon):

Likes

Comments

Vet ni vad som passar perfekt med granola i inlägget här under? Jo en skål med yoghurt och äppelmos! Och vet ni vad som är ännu bättre? Svenska äpplen är i säsong. Hyfsat i säsong i alla fall, även om det har varit ett sämre äppelår. Så en får passa på. Så här gör jag mitt mos:

Äppelmos
1 kg skalade och urkärnade äpplen
0,5 dl vatten
1 msk citronjuice
1 kanelstång
2-3 tsk agavesirap (eller annan sötning. Testa dig fram till bra smak, beror mycket på vad du har för äpplen också!)

Dela äpplena i mindre bitar och lägg i en kastrull, höll över citronjuicen snabbt samt 0,5 dl vatten (citronjuicen gör så att äpplena inte blir mörka och gör äppelmoset tråkigt). Låt småputtra med kanelstången i cirka 20 minuter tills äpplena lätt faller isär och blir till ett mos. Ta av från plattan, ta ur kanelstången och (valfritt) mixa moset slät, blanda sedan i sötning efter tycke och smak. Håller i några dagar i kylskåpet, eller så kan du frysa in i mindre portioner så att du kan ta fram och äta senare!

Likes

Comments

Äntligen lördag, och äntligen lördagsfrukost! Vad äter ni helst till frukost på helgen? Jag föredrar ett gott bröd, ägg, yoghurt och granola. Och på tal om granola, här har ni ett recept på min favorit - enkel, god och en riktig räddare i nöden:

Homemade Granola 1 liter
7 dl Havregryn/Dinkelflingor
3-4 dl nötter o frön (linfrön, solrosfrön, hasselnötter, pumpafrön, mandlar, valnötter osv)
1 dl kokos
1 dl hett vatten
0,5 dl honung
0,5 dl olja

Blanda gryn, kokos, nötter och frön i en bunke. Blanda vatten, honung och olja i en skål tills honungen löst upp sig och blanda sedan med ingredienserna i bunken. Bred ut i en långpanna och rosta i ugnen på 175 grader i 20-30 min.

Smaksätt sedan med:
Kanel
Kardemumma
Russin, Gojibär, Tranbär, Dadlar

Blanda i de sista fem minuterna. Låt svalna ordentligt innan du häller upp på burk, eller strö över din smoothie!

Likes

Comments