Header

Som sig bör sparar vi det bästa till sist - men här kommer äntligen det bästa julgodiset som jag gjort för i år! Det handlar om gamla hederliga Snickers, alltså choklad, karamell och salta jordnötter. Det kan inte gå fel. Men det är en hel del saker i ingredienslistan som skiljer sig från de du hittar i affären. Ta en titt nedan så förstår du:

Snickers
2 dl naturella cashewnötter
1 dl jordnötssmör
2 msk agavesirap
1 nypa vaniljpulver (eller vaniljextrakt)
1 nypa flingsalt

16 färska dadlar
1 msk kallpressad kokosolja
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
1,5 dl rostade och salta jordnötter

200 gram mörk choklad

Mixa cashewnötter, vaniljpulver/extrakt och flingsalt i en matberedare eller stark mixer. Blanda i jordnötssmör och agavesirap. Forma smeten till lagom stora bitar, cirka 5 mm på höjden, och lägg på en bricka/tallrik med bakplåtspapper. Ställ in i frysen medan du fortsätter med fyllningen. Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med kokosolja, vaniljpulver och flingsalt. Tillsätt jordnötter och mixa tills du har lagom stora bitar av jordnötterna kvar (det är högst personligt vad lagom innebär här). Ta fram bottnarna och kleta på dadelsmeten. Ställ in i frysen igen i cirka 30 minuter så att massa blir fast. Smält chokladen och doppa sedan bitarna i chokladen. Ställ in i frysen igen tills dem har stelnat. NJUT!

Receptet kommer från Leilas program "Leilas supermat".

Likes

Comments

Dan före dan före doppardan, Am I right? DIdag bjussar jag på ett recept till ett av mina favoritgodisar - Bounty! Kokos och choklad är en bättre kombination, alla dagar i veckan.

Bounty (lilla formen)
2 dl kokosgrädde
200 gram riven kokos
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk agavesirap
1 nypa havssalt
​​70-100 gram choklad och 1 msk kokosolja

Blanda ihop kokosgrädde (Det feta som blir när kokosmjölken skiktar sig) med riven kokos, vaniljpulver och agavesirap. Täck sedan botten med smeten i en lagom stor form som är kladd med bakplåtspapper och ställ in i frysen i 1 timme. Smält chokladen Ta fram, skär i bitar och doppa i den smälta chokladen. Toppa med kokoschips.

Likes

Comments

Mitt andra julgodis tips blir dessa klassiska godisbitar med rispuffar, pistagenötter, tranbär och torkade jordgubbar. Kanske är det så att det är något av de enklare julgodis som finns att göra. Och sedan går det att variera i all oändlighet dessutom, bara släng i det du tycker om och blanda runt. Låt mig berätta vad jag har i:

Rispuffsbräck med torkade bär och pistagenötter
200 gram mörk choklad
4-5 dl rispuffar
2 nävar pistagenötter
2 dl tranbär
Torkade jordgubbar

Smält chokladen över vattenbad. Hacka nötterna grovt. Blanda i rispuffar, tranbär och nötter i chokladen och blanda väl. Häll över i en form som du klätt med bakplåtspapper. Toppa med torkade jordgubbar och ställ in i frysen/kylen tills chokladen stelnat.

Förresten! Idag läser jag "Här ligger jag och blöder" av Jenny Jägerfeld. En grym bok hos BookBeat! Tips från detta inlägg.

Likes

Comments

Vi drar igång denna julvecka med ett första julgodistips! Dessa bollar kom till av en ren slump när jag höll på med ett annat recept. En ren slump som blev till en riktig lyckoträff. Det känns fint att kunna frossa i något som i princip bara gör gott. Ja men nästan i alla fall.

Pepparkaks- och dadelbollar
2,5 dl havregryn
15 dadlar
0,5 dl jordnötssmör (gärna med bitar)
1 krm vaniljextrakt
1 msk pepparkakskrydda
0,5 krm kardemumma
Nypa flingsalt
2 msk vatten (mer eller mindre, beror på hur degen känns!)

Använd en matberedare eller stark mixer. Kärna ur dadlarna och mixa dessa tillsammans med jordnötssmör och vaniljextrakt tills det har bildats en härlig massa. Blanda i havregryn, pepparkakskrydda, kardemumma och flingsalt. Häll i lite vatten i taget tills du har fått en massa likt chokladbollssmet. Rulla dessa till bollar och rulla dem sedan i 1 dl kakao blandat med 1 msk kanel. Förvara bollarna i frysen eller kylen (håller i cirka en vecka).

Och hörni! Glöm inte erbjudandet i detta inlägg - perfekta julklappstipset! Idag lyssnar jag till exempel på Food Pharmacy: En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat av Mia Clase och Lina Nertby Aurell (vars blogg du hittar här! ).

Likes

Comments

[I samarbete med BookBeat]

Hej på er! Hur är läget i julstressen? Har ni hunnit få någon julkänsla än? Jag har inte alls lyckats få någon julkänsla. Det är mycket som ska ordnas innan självaste julhelgen vilket kan vara en bidragande faktor. Nu i dagarna har jag i alla fall köpt två stycken julklappar (many more to go..) och bakat lite julgodis. Recepten till julgodiset tänkte jag bjussa på nu under veckan, ett varje dag fram till och med fredag. Allt för att få er i rätt stämning inför lördagen.

Tillbaka till det där med julklappar, vilket jag kan tycka är så himla svårt. En vill ju gärna att det ska komma spontant och kännas naturligt, men samtidigt vara en riktig fullträff. De tre vanligaste anledningarna till denna stress kring julklappar brukar för mig vara 1. människor i min omgivning önskar sig sällan saker, 2. om de mot förmodan önskar sig något så är det oftast något orimligt och 3. hitta tid till att leta efter julklappar. Känner ni igen det?

Nu har jag ett superbra tips till er som fortfarande har 1. lite för tråkiga människor i er omgivning, 2. lite för krångliga människor i er omgivning eller 3. JULSTRESS! Hos BookBeat kan ni nu köpa presentkort till era nära och kära, både till dem som älskar att läsa böcker, och dem som tycker mindre om att läsa böcker. Hos BookBeat finns nämligen både böcker att läsa och att lyssna på - så bra! Antingen kan du köpa 1 månad (169 kr), 3 månader (449 kr) eller 6 månader (849 kr). Du hittar BookBeats presentkort på www.bookbeat.se/presentkort.

Dessutom kan du bjussa dig själv på en fri månad hos BookBeat om du registrerar dig via denna länk: www.bookbeat.se/blogteam. Just nu lyssnar jag på Sandra Beijers "Allt som blir kvar" (tips tips tips från en som bara har läst halva), och näst på tur blir det Flora Wiströms "Stanna".

Likes

Comments

Mhm, knäckebröd är livet. Och ledsen blir en när det är slut där hemma. Som tur är kan du enkelt slänga ihop ett eget supergott på mindre än en timme. Mums.

Fröknäcke 1 plåt
2 dl mjöl (ta det du har. Jag tog kokos och bovete)
2,5 dl frön (ta dem du har. Jag tog solrosfrön, chiafrön, sesamfrön och linfrön)
2 msk kokosolja
2,5 dl kokande vatten
Krydda: pepparkakskrydda, kardemumma, kanel, rosmarin, tryffelolja eller något annat gott
Havssalt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, frön och krydda (förutom salt) i en skål. Ta kokosoljan och smält genom att blanda med det kokande vattnet. Häll vattnet över mjöl/frön och blanda väl. Låt svälla i cirka 10 min. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och smeta ut smeten (antingen med en slickepott som du smörjt med lite kokosolja eller med ett bakplåtspapper till och en brödkavel). Knäcket ska bli ungefär 3 mm högt. Grädda i ugnen i cirka 30-35 minuter (se upp med den sista minuten, den går snabbt och kan ge för mycket färg!).

Likes

Comments

Hej hörni! Det var längesedan sist. Och det är ju tråkigt. Såklart. Men inte heller så konstigt. Ni vet, när det händer saker i livet som bara händer, och den där tiden som alltid har gått i samma takt helt plötsligt fått fnatt och går i dubbel fart. Nog. om. det.

Nu har vi gått in i min absoluta favoritmånad - december *dansande emoji*. Jag önskar att jag hade ett härligt julrecept till er varje dag, men det får tyvärr bli en annan gång. Dock har jag ett litet tips som kanske kan bli tredje adventsfikan? jag snackar pepparkaka, mjuk pepparkaka. Utan raffinerat socker, glutenfri, laktosfri och ASgod. Varsågod.

Mjuk pepparkaka (1 brödform)

2 stora mogna bananer
3 ägg
1 dl kokosgrädde
0,5 dl vatten
1,5 dl kokosmjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk/psyllium
4 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 msk lingon/lingonsylt
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
(eller 2 msk pepparkakskrydda)

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananerna i en skål och blanda i äggen, kokosgrädden, lingonen och vattnet. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och häll sedan ned i bananblandningen. Häll smeten i en brödform som är klädd med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i 50 min (testa med en potatissticka och se så att den är torr). Låt svalna innan du skär upp den. Vispa kokosgrädde tillsammans med 1 tsk vaniljextrakt och toppa pepparkakan med (köp i tetrapak och ställ i kylen tills den har blivit tjock alt. använd vanlig konservburk och ställ i kylen tills kokosgrädden och kokosvattnet skiktat sig i burken. Använd bara det tjocka).

Likes

Comments

Dra mig baklänges. Idag är det ännu en dag som inte bara är en vanlig dag utan det fick bli Kladdkakans dag! Det känns ju inte jättetråkig, kladdkaka är ju supergott, medan måndagar brukar vara rätt tråkiga. Min bästa kladdkaka är den här nedan, som med fördel kan ätas som detta receptet. Men såklart fungerar den lika bra med en kula glass, grädde och bär, eller bara som den är.

Världens bästa kladdkaka
(Recept från Roy Fares)

150 g osaltat smör
250 g strösocker (2,75 dl)
70 g kakao (1,5 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
110 g ägg (2)
60 g vetemjöl (1 dl)
flingsalt, att strö över

Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från plattan och blanda i strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda i ett ägg i taget med en slickepott. Sist men inte minst, tillsätt vetemjölet. Använd en 20x20cm form (jag gjorde halva receptet så jag tog en brödform) och lägg bakplåtspapper i botten och smörj kanterna. Häll i smeten och grädda i ugnen i 20-22 min. Låt svalna och ät tillsammans med någon du tycker om!

Likes

Comments

Min kanske bästa rätt är den här köttfärssåsen. Det är den jag gör när inspirationen och tiden tryter, och den blir alltid lika god. Mitt bästa tips är att ha i lite kanel, det förhöjer smakerna och tar fram det bästa ur köttet. Går att göra utan vinet också såklart, men jag lovar, det är värt den något längre väntan. Såhär gör jag:

Världens godaste köttfärssås 5 portioner
500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 rödbeta
1 msk dijonsenap
1 köttbuljong/ 1 msk koncentrerad oxbuljong
1/2 dl tomatpuré
en skvätt soya
1,5 dl rött vin
0,5 krm cayenepeppar
0,5 krm kanel
Salt och peppar
1/4 kruka färsk basilika

Hacka lök och vitlök och bryn försiktigt i olja. Stek köttfärsen och blanda i dijonsenap, köttbuljong, tomatpuré, soya, vin och kryddor (förutom den färska basilikan). Låt koka ihop i en 5-10 min. Riv morot och rödbeta och blanda ned i grytan. Låt småputtra under lock i minst 15 min, och helst 30-60 min. Krydda tillsist med färsk basilika! Denna serverade jag tillsammans med en bönpasta, babyspenat och parmesan.

Likes

Comments

Soppa. Kanske den bästa höstmiddagen. Och just denna soppa vill du inte missa kan jag lova!

Morotssoppa 5 personer
1 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning
700 g morötter (går att byta ut någon del av morötterna mot sötpotatis eller vanlig potatis)
1 gul lök
0,5 dl grädde (exempelvis kokosgrädde)
1 tsk riven ingefära
citronjuice och zest från en halv citron
Salt, peppar, rosmarin, timjan, chilipulver

Hacka morötterna (och potatisen) i små bitar och lägg i vattnet tillsammans med grönsaksbuljongen. Låt koka upp och småputtra tills grönsakerna är mjuka. Stek löken i lite kokosolja. Sila bort buljongvätskan från grönsakerna och häll grönsaker plus lök i en mixer. Häll på lite av den bortsilade buljongvätskan och mixa. Späd ut med mer buljong tills du har fått den konsistens som du vill ha. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden och smaka av med resterande ingredienser.

Rotfruktschips 1 plåt
1 rödbeta
2 palsternackor
Olivolja, tryffelolja
Salt och timjan

Sätt ungen på 175 grader. Skiva rotfrukterna tunt (1mm eller mindre är att föredra) med kniv eller mandolin. Lägg i en skål och häll över olja, salt och timjan. Gnid in oljan och kryddorna på alla rotfruktsskivor. Placera ut på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen. Svårt att sätta en tid då alla ugnar är olika, bästa sättet är att hålla koll på dem, men minst 30 minuter.

Grönkålspesto 1 liten burk
2 dl hackad grönkål (jag använde färsk, men fryst går också bra)
1 dl valnötter
1-2 vitlöksklyfta (beroende på vilken styrka en föredrar, men minst en!)
1 dl riven ost (parmesan, präst eller vad du nu har hemma)
1 dl olivolja
en skvätt citronjuice plus lite zest
Några droppar tryffelolja eller riven tryffel
Salt och peppar

Pesto är kanske den enklaste smakförhöjaren som finns. Bara att köra ned grönkål, valnötter, vitlök och ost i en mixer (eller använd en stavmixer eller mortel) och mixa, späd ut med olivoljan och smaksätt sedan med citron, tryffel, salt och peppar.

Tips! Om du inte tål nötter går det lika bra att använda rostade mandlar.

Likes

Comments