Header

Det där med bröd. Genialt och så satans gott på samma gång. Men för en känslig mage kan det bli för mycket av det goda, som en brukar säga. Därför blev jag glad när jag hittade detta recept på tunnbröd som inte tar en evighet att göra, som inte innehåller några tunga ingredienser eller hundra tusen dl mjöl. Receptet är från Hanna, men här nedan kommer ett som är perfekt för en hungrig person eller två mindre hungriga:

Tunnbröd 2 st
1 msk chiafrön
3 msk vatten
1 msk kokosmjöl
2 msk bovetemjöl
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)
1/2 krm salt
1/2 msk smält kokosolja
2 msk valfri mjölk

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop chiafrön och vatten till en gelé och låt stå några minuter. Blanda ihop mjöl, fiberhusk, bakpulver, kryddor och salt i en bunke. Tillsätt chiafrön, kokosolja och mjölk och blanda snabbt ihop till en fast deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, cirka 2-3 mm. Ta bort det översta bakplåtspappret och lägg det andra med tunnbrödet på en plåt och ställ in i ugnen i cirka 4-5 minuter. Akta så att det inte bränns, det går snabbt mot slutet. Dela upp tunnbrödet i lagom stora bitar (kan vara två stycken, eller kanske fyra, who knows), lägg på något som du tycker är gott på brödet, rulla ihop och njut!

Likes

Comments

[I samarbete med @Planetwealive ]

Jag ska inte ljuga, att skriva dessa inlägg som har en viss politisk antydan eller där min åsikt får ta stor plats (och då inte i form av "jag tycker detta är jättegott!") är klurigt. Jag vill inte komma med pekpinnar, riktlinjer eller tjat. Dock är detta ett ämne som jag brinner för och tycker är viktigt, så lite vill jag nog ändå tjata. Jag älskar mat, men jag älskar också vår planet, och vad vi konsumerar och väljer att äta har stor påverkan på våra kroppars och vår världs framtid.

Att det till exempel krävs 15 gånger så mycket vatten till att producera 1 kg kött i jämförelse med 1 kg tofu, eller att 870 000 människor dör av högt kolesterol varje år (högt kolesterol som en endast kan få av animaliska produkter) är kanske för många en nyhet. Tänk då vad skillnad det kan göra att bara till en början börja med en meat free-monday? Byt ut de där köttbullarna och makaronerna mot något som gör gott och som dessutom är väldigt mycket roligare att äta (jämför bara färgerna på bilden ovan med gråa köttbullar och beiga makaroner..).

Som sagt, inga pekpinnar, men kanske någon tankeställare? Jag får dagligen tankeställare genom att följa @planetwelive på instagram där jag får lära mig mer om vår värld och våra vardagliga beslut. Dagens två tips blir att följa @planetwelive på Instagram samt att byta ut en måltid med kött till dessa falaflar (som dessutom räcker till flera matlådor):

*Källorna är hämtade från @planetwelive

Falafel & matvetesallad med rödbetor
2 pkt förkokta kikärter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 tsk majsstärkelse
6 msk mandelmjöl
5 msk olivolja
1 tsk citronjuice
2 msk hackad persilja
2 tsk spiskummin
2 krm kardemumma
1 tsk malen koriander
salt & peppar

Skölj kikärtorna i vatten i någon minut. Låt vattnet rinna av ordentligt. Häll kikärtor, hackad lök, vitlök, majsstärlekse, mandelmjöl och olivolja i en matberedare och pulsa tills du har fått en ganska grovkorning röra. Akta så att den inte blir för lös. Tillsätt kryddorna och citronjuicen och blanda runt, antingen försiktigt med matberedaren igen eller med en slev. Värm upp 1/2 dl olja i en stekpanna och "fritera" bollar av smeten alt. sätt ugnen på 225 grader och tillaga bollarna i cirka 15-20 minuter (vänd på bollarna någon gång under tillagningen). .

3 dl okokt matvete
4 små kokta rödbetor
70g babyspenat
1 rödlök
10 soltorkade tomater i olja
0,5 dl russin
1 paket kidneybönor
150 gram fetaost
1 avokado
1/2 granatäpple (kärnorna)
10 cocktailtomater
1 msk olivolja
1 msk citronjuice

Ta fram en stor skål. Skölj spenaten och lägg i skålen. Häll i matveten (som gärna får ha kokat med en grönsaksbuljong), hacka rödbetor, rödlök, soltorkade tomater, fetaost, avokado och cocktailtomater och blanda ned i skålen. Toppa med granatäpple, olivolja och 1 msk citronjuice. Servera med falafel och kanske lite syrad rödlök (en skivad rödlök, 1 dl vatten, 2 msk olivolja, 2 msk citronsaft/vinäger. Lägg allt i en liten burk och låt stå i kylen i 15 min).

Likes

Comments

I morse när jag vaknade (hungrig som vanligt) visste jag för en gång skull precis vad jag ville ha. Våfflor! Sagt som gjort mixade jag ihop en smet på ett par gamla bananer som låg och väntade på att bli bröd, pannkakor eller ja, våfflor. Hur gott som helst, och här kommer recpetet. 

Bananvåfflor 4-5 stycken
2 små bananer
2-3 ägg
1 dl mjölk (jag använde havremjölk)
2 dl mjöl (jag använde 1 dl havremjöl (mixade havregryn), 0.5 dl kokosmjöl, 0.5 dl mandelmjöl)
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Mixa havregryn i en bunke, blanda i resten av de torra ingredienserna. Mixa i en annan bunke bananerna. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ihop innan du knäcker i äggen och häller i mjölken. Blanda väl och låt stå en liten stund. Värm våffeljärnet, smörj med smör eller kokosolja och häll i smet (cirka 1 dl). Grädda i några minuter och ät med bär, honung och grädde. Mums!

Likes

Comments

Chips och dipp, vem tycker inte om det? Jag är åtminstone ett stort fan. Dock hamnar jag lätt i det där träsket där en börjar äta och sedan inte kan sluta för det är så himlans gott. Så det slutar oftast med att jag tänker att det är bäst att inte ens påbörja ätandet. I vilket fall som helst ville jag tipsa om denna lite matigare dipp som fungera lika bra som en del av middagen (älskar middagar som är uppdelade i mindre rätter) eller som mellanmål/kvällssnacks.

Hummusdipp med koriander (eller annan färsk ört)
1 paket kikärtor (cirka 3 dl)
1 vitlöksklyfta
1 msk tahini
2 msk olivolja
1 msk citronjuice
0.5 dl vatten (kanske lite mer beroende på hur lös en vill ha den)
En liten näve hackad färsk koriander alt 1 msk fryst
0.5-1 tsk spiskummin
Sriracha efter smak
Salt, peppar
Lite extra olivolja samt koriander

Släng i exakt allt i en matbererade/mixer och mixa hummusen slät. Häll upp i en skål, ta en sked och bilda små vågor och häll över olivoljan och koriandern. Obs! Om du är den halvan av världsbefolkningen som inte tycker om koriander kan du istället använda typ persilja eller basilika! Lika gott det

Likes

Comments

"Dra mig baklänges" var min spontana reaktion till denna skapelse som jag gjorde förra helgen. Ja alltså, jag snackar om äggröran på bilden. Det är utan tvekan den godaste äggröran jag gjort, och kanske till och med den godaste som jag har ätit. Det var i söndags som jag vaknade upp, gick till affären och köpte det som lockade och återvände hem för att göra en redig söndagsfrunch. T beställde frallor av olika dess slag, "go-juice" (färsk pressad apelsinjuice) och bacon, och till bacon måste en ju ha äggröra. Nedan ser du hur jag gick tillväga, tyvärr vet jag inte vad det var som gjorde just denna så speciell, men testa och se om även du lyckas:

Äggröra
4 st. ekologiska ägg
3 msk ikaffe från Oatly (havremjölk)
En klick smör
Hackad färsk basilika
Salt och peppar

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna (här hade jag ganska hög värme mvh. otålig), knäck i äggen och rör hela tiden om med en slickepott. Sänk plattan till medel-låg värme när ägget börjar koagulera (ta av kastrullen från plattan med jämna mellanrum om det går för snabbt och sänk värmen ytterligare). Häll på havremjölken och blanda runt tills du har fått önskad konsistens (som bör vara krämig men fast). Blanda i hackad basilika, salt och peppar. Ät och njut av helgen!

Likes

Comments

HEJ KOMPISAR! Det är med en gnutta skam som jag skriver det här inlägget. Mitt senaste inlägg var ju ett trevligt julgodistips. För snart två månader sedan!! Alldeles för längesedan. Men efter lite semester kommer inspiration och energi, har jag hört, så nu kör vi igång 2017!

Mitt 2017 började på en kritvit strand kantad av kristallklart turkost vatten.. där efter följde en hektisk första månad på året med rea till Budapest och dubbelmatcher uppåt i landet. Februari har fortsatt och fortsätter i nästan lika hög takt, men lite mat har jag allt hunnit med att laga. I år lovade jag mig själv att 90% av mitt matintag skulle bestå av köttfria måltider vilket denna första månad har levererat. Det har blivit goda falafeltallrikar, linsgrytor, bönbiffar, sallader och soppor med mycket mera - vegetarisk mat är så rolig!

Varför gör jag det då? Både för mig själv, för miljön och för djuren. Vilket känns helt logiskt. Jag blir rädd när jag hör om hur mycket miljön (främst, men också vår kropp och våra djur) skadas av människans matbeteende och matvanor. Någon gång kanske jag släpper köttets trygga famn helt och hållet, men än så länge så är jag glad över att jag kan räkna de gånger jag äter kött/fågel/fisk under en vecka på handens fem fingrar.

Är ni med mig? På lördag kommer mitt första recept! Så länge bjuder jag på tre bilder från semestern.

Likes

Comments

Som sig bör sparar vi det bästa till sist - men här kommer äntligen det bästa julgodiset som jag gjort för i år! Det handlar om gamla hederliga Snickers, alltså choklad, karamell och salta jordnötter. Det kan inte gå fel. Men det är en hel del saker i ingredienslistan som skiljer sig från de du hittar i affären. Ta en titt nedan så förstår du:

Snickers
2 dl naturella cashewnötter
1 dl jordnötssmör
2 msk agavesirap
1 nypa vaniljpulver (eller vaniljextrakt)
1 nypa flingsalt

16 färska dadlar
1 msk kallpressad kokosolja
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
1,5 dl rostade och salta jordnötter

200 gram mörk choklad

Mixa cashewnötter, vaniljpulver/extrakt och flingsalt i en matberedare eller stark mixer. Blanda i jordnötssmör och agavesirap. Forma smeten till lagom stora bitar, cirka 5 mm på höjden, och lägg på en bricka/tallrik med bakplåtspapper. Ställ in i frysen medan du fortsätter med fyllningen. Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med kokosolja, vaniljpulver och flingsalt. Tillsätt jordnötter och mixa tills du har lagom stora bitar av jordnötterna kvar (det är högst personligt vad lagom innebär här). Ta fram bottnarna och kleta på dadelsmeten. Ställ in i frysen igen i cirka 30 minuter så att massa blir fast. Smält chokladen och doppa sedan bitarna i chokladen. Ställ in i frysen igen tills dem har stelnat. NJUT!

Receptet kommer från Leilas program "Leilas supermat".

Likes

Comments

Dan före dan före doppardan, Am I right? DIdag bjussar jag på ett recept till ett av mina favoritgodisar - Bounty! Kokos och choklad är en bättre kombination, alla dagar i veckan.

Bounty (lilla formen)
2 dl kokosgrädde
200 gram riven kokos
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk agavesirap
1 nypa havssalt
​​70-100 gram choklad och 1 msk kokosolja

Blanda ihop kokosgrädde (Det feta som blir när kokosmjölken skiktar sig) med riven kokos, vaniljpulver och agavesirap. Täck sedan botten med smeten i en lagom stor form som är kladd med bakplåtspapper och ställ in i frysen i 1 timme. Smält chokladen Ta fram, skär i bitar och doppa i den smälta chokladen. Toppa med kokoschips.

Likes

Comments

Mitt andra julgodis tips blir dessa klassiska godisbitar med rispuffar, pistagenötter, tranbär och torkade jordgubbar. Kanske är det så att det är något av de enklare julgodis som finns att göra. Och sedan går det att variera i all oändlighet dessutom, bara släng i det du tycker om och blanda runt. Låt mig berätta vad jag har i:

Rispuffsbräck med torkade bär och pistagenötter
200 gram mörk choklad
4-5 dl rispuffar
2 nävar pistagenötter
2 dl tranbär
Torkade jordgubbar

Smält chokladen över vattenbad. Hacka nötterna grovt. Blanda i rispuffar, tranbär och nötter i chokladen och blanda väl. Häll över i en form som du klätt med bakplåtspapper. Toppa med torkade jordgubbar och ställ in i frysen/kylen tills chokladen stelnat.

Förresten! Idag läser jag "Här ligger jag och blöder" av Jenny Jägerfeld. En grym bok hos BookBeat! Tips från detta inlägg.

Likes

Comments

Vi drar igång denna julvecka med ett första julgodistips! Dessa bollar kom till av en ren slump när jag höll på med ett annat recept. En ren slump som blev till en riktig lyckoträff. Det känns fint att kunna frossa i något som i princip bara gör gott. Ja men nästan i alla fall.

Pepparkaks- och dadelbollar
2,5 dl havregryn
15 dadlar
0,5 dl jordnötssmör (gärna med bitar)
1 krm vaniljextrakt
1 msk pepparkakskrydda
0,5 krm kardemumma
Nypa flingsalt
2 msk vatten (mer eller mindre, beror på hur degen känns!)

Använd en matberedare eller stark mixer. Kärna ur dadlarna och mixa dessa tillsammans med jordnötssmör och vaniljextrakt tills det har bildats en härlig massa. Blanda i havregryn, pepparkakskrydda, kardemumma och flingsalt. Häll i lite vatten i taget tills du har fått en massa likt chokladbollssmet. Rulla dessa till bollar och rulla dem sedan i 1 dl kakao blandat med 1 msk kanel. Förvara bollarna i frysen eller kylen (håller i cirka en vecka).

Och hörni! Glöm inte erbjudandet i detta inlägg - perfekta julklappstipset! Idag lyssnar jag till exempel på Food Pharmacy: En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat av Mia Clase och Lina Nertby Aurell (vars blogg du hittar här! ).

Likes

Comments