Header
View tracker

Dra mig baklänges. Idag är det ännu en dag som inte bara är en vanlig dag utan det fick bli Kladdkakans dag! Det känns ju inte jättetråkig, kladdkaka är ju supergott, medan måndagar brukar vara rätt tråkiga. Min bästa kladdkaka är den här nedan, som med fördel kan ätas som detta receptet. Men såklart fungerar den lika bra med en kula glass, grädde och bär, eller bara som den är.

Världens bästa kladdkaka
(Recept från Roy Fares)

150 g osaltat smör
250 g strösocker (2,75 dl)
70 g kakao (1,5 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
110 g ägg (2)
60 g vetemjöl (1 dl)
flingsalt, att strö över

Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från plattan och blanda i strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda i ett ägg i taget med en slickepott. Sist men inte minst, tillsätt vetemjölet. Använd en 20x20cm form (jag gjorde halva receptet så jag tog en brödform) och lägg bakplåtspapper i botten och smörj kanterna. Häll i smeten och grädda i ugnen i 20-22 min. Låt svalna och ät tillsammans med någon du tycker om!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Min kanske bästa rätt är den här köttfärssåsen. Det är den jag gör när inspirationen och tiden tryter, och den blir alltid lika god. Mitt bästa tips är att ha i lite kanel, det förhöjer smakerna och tar fram det bästa ur köttet. Går att göra utan vinet också såklart, men jag lovar, det är värt den något längre väntan. Såhär gör jag:

Världens godaste köttfärssås 5 portioner
500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 rödbeta
1 msk dijonsenap
1 köttbuljong/ 1 msk koncentrerad oxbuljong
1/2 dl tomatpuré
en skvätt soya
1,5 dl rött vin
0,5 krm cayenepeppar
0,5 krm kanel
Salt och peppar
1/4 kruka färsk basilika

Hacka lök och vitlök och bryn försiktigt i olja. Stek köttfärsen och blanda i dijonsenap, köttbuljong, tomatpuré, soya, vin och kryddor (förutom den färska basilikan). Låt koka ihop i en 5-10 min. Riv morot och rödbeta och blanda ned i grytan. Låt småputtra under lock i minst 15 min, och helst 30-60 min. Krydda tillsist med färsk basilika! Denna serverade jag tillsammans med en bönpasta, babyspenat och parmesan.

Likes

Comments

View tracker

Soppa. Kanske den bästa höstmiddagen. Och just denna soppa vill du inte missa kan jag lova!

Morotssoppa 5 personer
1 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning
700 g morötter (går att byta ut någon del av morötterna mot sötpotatis eller vanlig potatis)
1 gul lök
0,5 dl grädde (exempelvis kokosgrädde)
1 tsk riven ingefära
citronjuice och zest från en halv citron
Salt, peppar, rosmarin, timjan, chilipulver

Hacka morötterna (och potatisen) i små bitar och lägg i vattnet tillsammans med grönsaksbuljongen. Låt koka upp och småputtra tills grönsakerna är mjuka. Stek löken i lite kokosolja. Sila bort buljongvätskan från grönsakerna och häll grönsaker plus lök i en mixer. Häll på lite av den bortsilade buljongvätskan och mixa. Späd ut med mer buljong tills du har fått den konsistens som du vill ha. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden och smaka av med resterande ingredienser.

Rotfruktschips 1 plåt
1 rödbeta
2 palsternackor
Olivolja, tryffelolja
Salt och timjan

Sätt ungen på 175 grader. Skiva rotfrukterna tunt (1mm eller mindre är att föredra) med kniv eller mandolin. Lägg i en skål och häll över olja, salt och timjan. Gnid in oljan och kryddorna på alla rotfruktsskivor. Placera ut på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen. Svårt att sätta en tid då alla ugnar är olika, bästa sättet är att hålla koll på dem, men minst 30 minuter.

Grönkålspesto 1 liten burk
2 dl hackad grönkål (jag använde färsk, men fryst går också bra)
1 dl valnötter
1-2 vitlöksklyfta (beroende på vilken styrka en föredrar, men minst en!)
1 dl riven ost (parmesan, präst eller vad du nu har hemma)
1 dl olivolja
en skvätt citronjuice plus lite zest
Några droppar tryffelolja eller riven tryffel
Salt och peppar

Pesto är kanske den enklaste smakförhöjaren som finns. Bara att köra ned grönkål, valnötter, vitlök och ost i en mixer (eller använd en stavmixer eller mortel) och mixa, späd ut med olivoljan och smaksätt sedan med citron, tryffel, salt och peppar.

Tips! Om du inte tål nötter går det lika bra att använda rostade mandlar.

Likes

Comments

Det är något speciellt med höstiga söndagsmornar. Idag vaknade vi upp efter 9-10 timmar (!! vad hände? Inte sovit så länge på hur länge som helst), drog oss en stund i sängen innan vi steg upp, satte på nyhetsmorgon, städa undan lite, kokade lite kaffe och stekte dessa pannkakor. Kanske de godaste vi ätit, och då speciellt med supersnabb äppelmos till. Gjorde såhär, men en mini sats på 2 äpplen, lite vatten, 1 tsk citronjuice, 0,5 tsk agavesirap, vaniljpulver). Pannkakorna gjorde helt utan vetemjöl, istället tog jag havregryn och mixade till ett mjöl. Havregryn innehåller superbra fibrer för magen och tarmsystemet vilket gav oss en bra start på dagen. Såhär gjorde jag:

Havrepannkakor cirka 10 stycken
3 dl havregryn
0,5 msk fiberhusk​
3 ägg
5-6 dl mjölk
0,5 tsk salt
vaniljpulver

Mixa havregrynen till ett mjöl. Häll upp i en skål och blanda i fiberhusk, salt och vaniljpulver. Blanda i lite mjölk och blanda runt så att det inte blir klumpar. Knäck i äggen och resten av mjölken och vispa till en slät smet. Låt svälla i kylskåpet i cirka 10-20 minuter. Valfritt: Smält 1 msk smör i en panna och bryn det en stund. Häll ned i pannkakssmeten och blanda runt. Stek sedan pannkakorna som vanligt.  

Likes

Comments

Är det någon mer än jag vars favoritaffär är matbutiken? Ibland känner jag mig orimligt lycklig över vissa fynd, men mat är ju livet, så det kanske inte är så konstigt. Denna gången var det fikon som stod för fynddelen. De färska hade jag på gröten och smoothien, medan de torkade hamnade i dessa dadelbollar. Detta snacks är perfekt att ha under veckan, antingen när snabb energi behövs eller när så sötsuget kryper på. De nu mera klassiska dadelbollarna får ett gott crunch av de torkade fikonen. Såhär gör du: 

Dadelbollar med fikon 15-20 stycken

200g färska dadlar (ca 15 stycken)
2,5 dl havregryn
4 msk kakao
1 nypa vaniljpulver
1 nypa havssalt
2 msk starkt kaffe
1 msk kokosolja
5 st. torkade fikon
Något att rulla i; på bilden har jag doppat i lite smält choklad och sedan toppat med torkade jordgubbar. Annars fungerar kokos eller hackade nötter väldigt bra

Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg i en mixer. Blanda i resterande ingredienser (förutom fikonen) och mixa tills en jämn smet. Hacka fikonen och blanda i smeten. Rulla smeten till bollar (ställ smeten i kylen en stund om den blev för lös så går det enklare att rulla). Doppa bollarna i smält choklad och toppa med torkade jordgubbar eller rulla bollarna i kokos, ställ in i kylen igen en stund och sedan - ÄT!

Likes

Comments

Söndagsmiddagar är något som sällan ser likadana ut hemma hos oss. Det kan antingen bli en skål med yoghurt, eller thaimat från stället nere på hörnet, eller världens söndagsstek hemma hos mamma och pappa. Eller så blir det något sådant här - perfekt matlådemat! Fajitas går att göra i en dubbelsats i en stor​ gryta och är dessutom lika god att värma dagen (eller dagarna) efteråt. 

Och förresten - ni glömmer väl inte att ni genom denna länken kan skaffa er en månads gratis lyssnande hos BookBeat? Gör det! Ni kommer inte att ångra er :) 

Fajitas 6 personer
1 kg kycklingfiléer
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 färsk chili
1 röd paprika
3 msk tomatpuré
1 msk soya
1 tsk Schalottenlöksvinäger (eller vitvinsvinäger)
1 tsk agavesirap
0,5-1 dl vatten
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilka
0,5 krm cayennepeppar
0,5 tsk spiskummin
0,5 krm gurkmeja
0,5 krm salt
0,5 krm peppar

Börja med att strimla lök och paprika och finhacka vitlöken samt chilin. Stek grönsakerna, löken och chilin mjuka i lite olja i en stor stekpanna/gryta. Lägg åt sidan. Strimla kycklingen och stek även den i lite olja i samma stekpanna/gryta. När kycklingen har fått lite färg tillsätter du tomatpuré, soya, vinäger och agavesirap och blanda runt. Tillsätt grönsakerna, löken och chilin i pannan igen. Blanda sedan ihop alla kryddor i en skål och häll i stekpannan/grytan, blanda runt. Tillsätt vattnet och låt grytan puttra ihop cirka 5 minuter eller tills den har fått en önskad konsistens. Ät tillsammans med något gott bröd, guacamole (till exempel den här), rödlök, gröna blad och lite fetaost.

Proteinrika wraps 2 stycken
1 dl äggvita
1 msk fiberhusk/psyllium husk
0,5 dl riven blomkål
0,5 krm salt

Värm ugnen till 215 grader. Vispa öggvita till ett hårt skum. Blanda i husk, blomkål och salt och blanda runt väl. Ta fram en plåt med bakpåltspapper och smörj med kokosolja. Bred sedan ut äggvitan i två cirklar, i ett cirka 1,5-2 cm tjockt lager. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter eller tills wrapsen har fått lite färg.

Likes

Comments

I helgen hade jag fullt sjå i köket. Jag fyllde på med ny Granola till frukostarna, gjorde pulled chicken för veckans matlådor, gjorde äppelmos av äpplen från morbrors trädgård och så blev det en sats med kanelbullar! Att få avsluta helgen med ett glas kall mjölk och några nybakade bullar.. Lyx! Denna gången fyllde jag bullarna med äppelmos för extra krämighet. 

Hoppas att ni har ätit en och annan bulle idag! Och tagit del av erbjudandet med BookBeat!

Likes

Comments

[I samarbete med BookBeat]

Idag mina vänner har jag inte bara ett recept att dela med mig utav, utan även ett tips (och ett litet erbjudande)! Det är nämligen så att jag har fått testa Bonniers nya digitala satsning och prenumerationstjänst för ljud- och e-böcker som du kan lyssna på/läsa i mobilen eller på surfplattan. Tjänsten som heter BookBeat ligger mig redan varmt om hjärtat och jag har lyssnat på fler böcker under denna månad än jag läst under hela sommaren. Det finns tusentals olika titlar att lyssna på eller att läsa och även om jag har bocka av en del så har jag har många böcker som ligger i "att lyssna på"-listan. Det bästa med denna tjänst är att jag slipper sitta med en bok i handen, något som jag sällan har tålamod till att göra, utan kan läsa när jag är på väg till jobbet, medan jag står i köket eller när jag är på väg till träningen. Den där eviga väntan på att bulldegen skulle jäsa idag gick så mycket snabbare!

Nu kan även du få en månad gratis genom att gå in på https://www.bookbeat.com/se/blogteam och starta upp ett konto. Efter denna provperiod kostar tjänsten 169 kr/månad, överkomligt när en tänker på hur många fler böcker en hinner lyssna på i jämförelse med hur många en hinner läsa.. Hoppas att du är lika taggad på detta erbjudande som jag! Har du några frågor är det bara att fråga i kommentarfältet :)

Idag har denna tjänst varit extra bra då bullbak stod på schemat. Ni har väl inte missat att det är kanelbullens dag imorgon? Tur att jag påminde så att ni hinner baka dessa godingar tills imorgon! Jag älskar bullar, älskar även att baka dem, förutom väntan på att degen skall jäsa. Men idag gick det lite lättare än vanligt, jag hade nämligen sällskap av boken Stoner av John Williams i hörlurarna.

Vanliga hederliga kanelbullar 40-50 stycken
50 gram jäst (1 pkt) eller helst ännu mindre men då tar det längre tid för degen att jäsa
5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
100 gram rumstempererat smör
0,5-1 msk honung
mellan 12-15 dl vetemjöl

150 gram smör
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
2 msk vatten

1 uppvispat ägg
pärlsocker

Börja med att smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll på lite mjölk över jästen och rör runt tills jästen löst upp sig, slå på resten av mjölken och blanda i socker, salt och kardemumma och låt degkrokarna börja röra ihop allt. Tillsätt mjölet etappvis. Tärna smöret och klicka i degen, tillsätt även honungen och blanda ihop. När degen släpper från bunkens kanter och är fint glansig är den klar för jäsning (tar ungefär 10-15 min att arbeta ihop degen, perfekt tid att välja ut vilken bok du vill lyssna på). Strö över lite mjöl över degen, lägg på en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek (lägg dig en sväng på soffan och lyssna på första delen av boken som du valt, fortsätt sedan med bullbaket:). Mixa ihop fyllningen som består av 150 gram smör, 1 dl socker, 2 msk kanel och 2 msk vatten i en matberedare. Mjöla ett bakbord och dela upp degen i två. Gör bullar, exempelvis såhär: Kavla ut en del till en rektangel (gärna längre än bredare) och smeta på hälften av fyllningen i ett jämnt lager över degen. Vik sedan ett treslag; tänk att den utkavlade degen är ett tredelat papper, vik över den nedre delen över mittendelen och sedan den översta delen över mitten och nederdelen (som redan är vikt över mittendelen). Kavla sedan lite till och skär degen i 1,5-2 cm tjocka längder. Ta en längd och tvinna och snurra sedan till en bulle. Lägg upp på en oljad/smörad plåt och låt bullarna jäsa igen under en bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 215 grader. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och strö över pärlsocker. Baka av i cirka 10 minuter eller tills bullarna har fått en fin gyllene färg. Ät med ett iskallt glas mjölk till och lyssna klart på din bok!

Likes

Comments

Hörni! Äppelsäsongen är här! Dessutom ryktas det om att det är äpplets dag idag, så vad passar bättre än ett bra äppeltips? Speciellt för er som har äppelträd hemma (eller i närheten) där många äpplen blivit lite skadade och kanske inte går att ha framme i fruktskålen. Med andra ord - släng in den frukten utan gör som jag - äppelmos! 

Äppelmos
1 kg skalade och urkärnade äpplen
0,5 dl vatten
1 msk citronjuice
1 kanelstång​
2-3 tsk agavesirap (eller annan sötning. Testa dig fram till bra smak, beror mycket på vad du har för äpplen också!)

Dela äpplena i mindre bitar och lägg i en kastrull, höll över citronjuicen snabbt samt 0,5 dl vatten (citronjuicen gör så att äpplena inte blir mörka och gör äppelmoset tråkigt). Låt småputtra med kanelstången i cirka 20 minuter tills äpplena lätt faller isär och blir till ett mos. Ta av från plattan, ta ur kanelstången och (valfritt) mixa moset slät, blanda sedan i sötning efter tycke och smak. Håller i några dagar i kylskåpet, frys in i mindre portioner så att du kan ta fram och äta senare!

Likes

Comments

Tusan vad gott det är att få lägga ned både tid och kärlek på sin middag. Att inte alltid behöva "ta det som finns", utan istället få lyxa till det - en helt vanlig tisdag. Ni vet ju att jag mer än gärna tar det som finns också, för ibland har en inte tid för så mycket mer och det är ju rätt så utmanande, men igår styrde vi cyklarna mot saluhallen efter jobbet (en helt vanlig måndag). Där gick vi runt ett tag, det var svårt att bestämma vad för gott som skulle få följa med hem. Valet föll tillslut på en stor laxskiva. Men vad skulle vi ha till? Vad förtjänar sin plats bredvid en sådan här fin lax? Eh, en fransk potatissallad såklart! Det här behöver du till denna middag: 

Stekt lax med fransk potatissallad och knaperstekt bacon 4 personer
800 gram (gärna färsk) lax med skinnsida
olja
Citronpeppar och salt

750 gram småpotatisar (+ 0,5 krm salt till vattnet)
1/2 rödlök
1 svenskt äpple
7 rädisor 
1 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche
1 msk majonäs
1 tsk dijonsenap​
1 tsk citronjuice
0,5 krm salt 
0,5 krm ​peppar 
en näve färsk hackad (eller 1 tsk torkad) ​timjan
färsk dill

1 paket bacon
sesamfrön

Börja med att dela potatisen i halvor eller fjärdedelar. Lägg dem i en kastrull, täck med vatten och 0,5 krm salt och koka dem mjuka. Skiva under tiden rödlök och rädisor tunt och tärna äpplet i små bitar. Blanda ihop turkisk yoghurt, majonäs, citronjuice och kryddor i en bunke (tänk på att alltid smaka av medan du kryddor så att just du blir nöjd!). Blanda i rödlök, rädisor och äpplen och låt stå. Häll av potatisen när den är klar och låt den svalna tills den är , ljummen alt. lägg snabbt i isvatten men låt potatisen vara ljummen! Blanda i potatisen i röran och låt stå. Hacka baconet tunt och stek till det är knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Hetta upp en panna med olja och lägg i laxen med skinnsida nedåt, salta och peppra laxen. Stek laxen lätt på alla sidor och avsluta med att steka den med skinnsidan nedåt tills fisken är precis genomstekt (den skall fortfarande kunna falla isär) och skinnet är riktigt knapprigt (nästan bränt). Lägg upp en bädd av babyspenat, toppa med potatissalladen, lägg upp laxen, strö över bacon och sesamfrön! ÄT! 

Likes

Comments