Idag på morgonen satt alla ettor och skrev nationella prov i svenska skriftligt mellan kl 8:00-11:00. Temat i svenska för i år är "vad jag vill och vad jag väljer". Jag valde att skriva en debatterande text om att införa vegetarisk skolmat till alla. Det var inget svårt att skriva om, utan jag skrev på till och med lite för mycket... För när det var ca 30 minuter kvar insåg jag att man bara fick skriva 300-700 ord... och då hade jag redan skrivit drygt 900.... så fick ta bort över 200 ord och det var inte så himla kul direkt....
Vi hade lunch därefter och sen lyssnade vi på några lärare som sjöng i cafeterian. Det var lite Valborgs firande inför söndag. När det var slut hade vi 15 minuter samhällskunskap och sen slutade vi.

Likes

Comments

Idag hade jag ingen sovmorgon utan började kl 8:00. Alla ettor hade nationella prov i svenska, läsförståelse då. Jag tror att det gick hyfsat men det är lite svårt att säga. Vissa frågor var svårare än andra.
När vi var klara hade vi en timmas rast innan naturkunskapen började. Strax innan vi skulle gå bort till klassrummet gick brandalarmet??! Så heeela skolan (vilket jag idag insåg är så sjuukt många) gick ut på skolgården. Det brann inte utan var nog övning tror jag.
På idrotten hade vi simning, vilket jag inte var så taggad på. Men det var faktiskt roligare än vad jag trott. Vår lärare satte på musik och vi körde bl.a vattengympa.

Likes

Comments

3 st limpor
•Ingredienser:
50 g jäst
567 g mandelmjölk (ca 5 ½ dl)
22 g honung (ca 1 msk)
2 tsk salt
250 g russin
707 g vetemjöl (ca 11 ½ – 12 ½ dl)*

•Gör såhär:
1. Värm mjölken till 37°C.
2. Smula ned jästen i en bunke. Rör i lite av mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, russin och till sist vetemjöl. Blanda till en deg som släpper bunkens kanter.

3. Ta upp på mjölat bakbord, knåda igenom till en smidig och stark deg (ca 10 minuter). Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 tim.

4. Dela degen i 3 lika stora delar och forma till runda eller avlånga bröd. Det går också att baka bröden i smorda 1 ½-literformar. Täck med duk och låt jäsa i ca 1 tim.

5. Sätt under tiden in en ugnsfast form i botten på ugnen, sätt temperaturen på 225°C. När brödet är färdigjäst häller du i 2 dl kallt vatten i ugnsformen får att åstadkomma lite ånga

6. Skåra bröden och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min. Blir bröden lite väl mörka lägger du bara en bit aluminiumfolie över dem mot slutet. Låt svalna på galler.

Likes

Comments

Idag när jag vaknade var det snö överallt?? Sjukt att det snart är maj och fortfarande svinkallt ute.. så imorse blev det fram med vinterkläder och vinterskor igen..
Skolan flöt nog annars på som vanligt.

Efter skolan tog Julia och jag bussen in till Elins. Vi shoppade bikini eftersom att vi har simning imorgon i skolan.

Likes

Comments

Idag på morgonen hade vi spanska och lektionen därefter var inställd. Så då hade vi några timmars hål innan samhällskunskapen började. Sist på dagen var engelska, vilket också var inställt. Så jag hade endast två lektioner idag och fick sluta väldigt tidigt!
Efter skolan åkte jag hem en snabbis och tog ut hundarna. Sen åkte jag tillbaka in till stan lagom tills Hanna slutade. Vi gick på stan en stund och sen åkte vi hem till henne.

Nu ikväll har mamma, pappa och jag varit hemma hos Julia. Vi har ätit tacos och tittat på ett program som hette Upp till bevis

Likes

Comments

Grönsakspaj:

•Ingredienser:

Pajdeg:
3dl vetemjöl
125g mjölkfritt smör
2-3 msk vatten

"Äggstanning":
1 pkt silkestofu (ca 300g)
1 dl havregrädde
2 dl sojamjölk
4 msk kikärtsmjöl
1krm gurkmeja
1 krm salt
svartpeppar
Ev andra kryddor

Fyllning:
Paprika
Broccoli
Lök
Champinjoner
Tomater
Spenat
Kryddor

•Gör såhär:
1. Mixa mjölet och det kylskåpskalla smöret i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop den. Tryck ut degen i formen och sätt in i kylskåpet för att vila i ca 30 min.
2. Gör fyllningen under tiden genom att blanda alla ingredienser till stanningen i en matberedare.
3. Nagga pajskalet och grädda därefter i ugnen ca 10 min 200°C.
4. Tillsätt de grönsaker som önskas att ha i pajen. (Se förslag ovan).
5. Häll stanningen över grönsakerna och grädda i ugnen i 220°C.

Smördegspajer med tofu- och svampfyllning

•Ingredienser:
1 pkt smördeg
300 g skogschampinjoner
100 g tofu
2 tsk torkad timjan
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
örtsalt/vanligt salt + svartpeppar
rapsolja till stekning/pensling
ev sesamfrön

​Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 220°C.
2. Hacka svampen så fint som du pallar.
3. Fräs lök och vitlök i olja i en stor stekpanna och kör sen i svamphacket. Stek bort all vätska, så att svampen krymper rejält.
4. Smula ned tofun i pannan så litet som möjligt, krydda med timjan och häll på soja.
5. Stek på hög värme, så att tofusmulorna får stekyta. Smaka av blandningen och justera kryddningen.
6. Ta av plattan och låt det svalna något.
(Hit kan du förbereda).
7. Skeda upp en tjock remsa av svampblandningen på mitten av smördegsplattorna, vik över smördegen och försegla med en gaffel.
8. Pensla med rapsolja och strö på lite sesamfrön. Kör in i ugnen i 12-15 minuter eller tills pajbitarna har fått fin färg.

Likes

Comments

Idag vid lunch gick vi bort till Sofia för att fira henne och Niclas som fyller år. Vi åt god mat och efterrätt.

Lite senare åkte vi vidare till Merina och Edvin där vi spenderade resten av kvällen. Till förrätt åt vi en sötpotatissoppa som mamma lagat. Till huvudrätt åt vi potatis i ugn, sallad och så åt jag mina smördegspajer som jag lagade i förmiddags (recept kommer upp inom kort). Till efterrätt åt vi bär med hemmagjorda chokladsåser. Vi har spelat spel och haft det väldigt kul!!

Likes

Comments

Idag på morgonen tog Julia och jag återigen bussen in till stan för att gymma. Jag sprang några km och sen gick vi och gjorde oss iordning.
När vi var klara hämtade Åsa & Patirik upp oss. Vi åkte till Hjo och hämtade även upp Joel på vägen. Vi åkte hem till Alice och lagade mat.
Sen så spenderade vi resten av dagen i Hjo. En såå bra dag och vi har verkligen haft jätteroligt!!

Likes

Comments

Idag strax efter lunch kom Arvid och Tage hit. Vi var barnvakt åt de en stund på eftermiddagen, vilket var väldigt kul. Vi har fikat och spelat memory.

Likes

Comments