Efter det senaste inlägget hade AFS ett möte, där jag, Alan (Mexiko) och Jóhanna (Island) hjälpte till med maten och visade runt gästerna i hällregn i Luzern.

Det har inte hänt så mycket speciellt här, allt känns normalt, så det är konstigt att skriva om det. Tyvärr är det nu mindre än två månader tills jag är hemma igen, men hemma känns inte som hemma mer. Hur klarar man sig efter ett utbyte? Hur kommer man över saknaden, när man måste lämna sina bästa vänner i ett annat land?

Den här veckan hade vi i alla fall en kort skolvecka (typiskt Schweiz, det kommer jag att sakna) så på torsdag åkte jag med familjen till Strasbourg i Frankrike! Vi cyklade runt i stan, åt grodlår, shoppade och tog mycket bilder.

Europaparlamentet

Cathedral Notre-Dame de Strasbourg

​Vädret här har varit lika bra som hemma (över 20 grader och sol hela dagen), så nu skall jag gå ut och njuta lite till. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Det var verkligen länge sen sist, så jag tänker låta en bildbomb förklara allt som hänt under de senaste nästan två månaderna! Det börjar med första veckoslutet i mars, då jag var hos familjebekanta i Genève och besökte den internationella bilsalongen. Dagen efteråt var vi i franska Jurabergen och åkte längdskidor.

Aston Martin, McLaren, Bugatti, Mercedes och Lamborghini (mina favoriter 😌)

Efter det veckoslutet var det bara två veckor skola och så hade vi AFS-läger. Det var så bra att få träffa alla igen, vi hinner inte alltid ses så ofta och nu hade vi tid att bara prata och berätta historier. Efter det var det Sonderwoche i skolan, där vi besökte olika firmor under fyra dagar och fick lära oss mera om deras ekonomi. Sedan var det dags för lov (igen 😄) - den här gången två veckors påsklov.

De härligaste människorna från Japan, Ungern, USA, Mexiko, Finland, Island, Frankrike och Norge ❤

Under Sonderwochen var jag sjuk, sedan blev jag passligt frisk till veckoslutet och på tisdag kom farmor från Finland och hälsa på! Det var så roligt att få visa Luzern och åka runt i Zürich (och se opera) och Genève och upptäcka nytt. Tyvärr måste hon åka redan på lördag, men vi hade en intensiv turistvecka, hon fick träffa Jóhanna (Island) och jag fick prata svenska i nästan en hel vecka!

Luzern, Zürich och Jóhanna.

Veckan efter det lyckades jag bli sjuk igen - ungefär den sjätte gången under mitt utbyte.... - men försökte ändå åka runt lite och träffa kompisar. På måndag var jag och Keegan (USA) i Lausanne och tittade på Châteu de Chillon, på onsdag var vi i norra Schweiz och såg Rhenfallet och på fredag träffade jag Alexandra (från Namibien, vi går i samma skola).

Vi var båda sjuka och tydligen jätteglada att få äta supergod kinesisk mat. 🍴

Jepp, mat är ungefär en utbyteselevs liv, speciellt kebab (vår standardmåltid). Och Rhenfallet var också fint.

Efter lovet har vi utbytare träffat varandra ganska mycket eftersom det håller på att bli vår (ungefär finsk sommar alltså, för en vecka sedan var det ännu 20 grader) och vi kan bara sitta i en park i staden och inte måste åka hem klockan 17 för att vi fryser ihjäl. Nu är det bara två och en halv månader kvar här och jag vet redan hur svårt det kommer att vara att lämna allt och åka hem igen. Som tur har jag sommarjobb och bra kompisar där hemma också. :) Imorgon har jag ledigt (eller jag skulle ha en lektion men orkar inte gå så jag kommer att spendera dagen i gymmet istället 😂) så jag hoppas på bättre väder än de senaste sjukt kalla regniga dagar så jag kan ligga ute i solen.

Tschüss, bis bald!

Likes

Comments

Så har det igen gått en månad sedan jag sist skrev, nu har jag varit här i över ett halvt år, och det är bara 4 månader kvar. Senast skrev jag att jag höll på att bli förkyld - vilket jag lyckades också, och så var jag sjuk i två veckor (kul att ligga i sängen halva sportlovet...). Det slutade med att det inte fanns någon tid hos lungläkare så jag blev undersökt på intensiven med blodprov, röntgen och EKG. 😂 Och såklart var det inget, men nu måste jag ta astmamedicin.

Under veckan när jag inte var så sjuk var vi och skidade en dag. Dessutom hade jag och Jóhanna en sleepover och så var vi i Lugano (i Tessin). Vi hade inte kollat vad man kunde göra där vilket slutade med att vi åkte tåg tre timmar, drack kaffe, och åkte tillbaka hem igen. Vi båda tycker ändå om att åka tåg och vi pratade och lyssnade på musik så det var inte helt dåligt. 😄

Jag och Jóhanna vid Lago Maggiore i Lugano

Skidveckan spenderade vi i mitten av pisten, där vi alltid tog den första banan upp klockan 9 på morgonen och åkte tills den sista banan åkte. Sedan gjorde vi barn (jag, systern och hennes kompis) mat, bland annat blev det sushi en dag, en dag pasta med pesto och en dag tacos. Det snöade ganska mycket under veckan men snön var bra (mycket nysnö) och vi hade jätteroligt.

Förra veckan var det plötsligt +16 och sol en dag, nu är det runt +1 och mulet, men kanske det snart blir vår?! Förra veckan var vi också och tittade på en fotbollsmatch mellan FC Luzern och FC St. Gallen. Tyvärr förlorade vi 0:1, men det var spännande ändå.

På onsdagen var det skiddag i skolan, så jag var och åkte slalom (i Engelberg igen) med fem kompisar. Snön var hemsk och det var jättesvårt att åka (speciellt för mig som halvnybörjare 😁) men vi hade en rolig dag!

Nu när jag äntligen är frisk har jag kunnat gå på gym igen och det känns så bra att kunna dra iväg sig dit igen. Dessutom borde jag träna enligt en träningsplan för ett halvmaraton som vi har i (Ergänzungsfach) sport i skolan, men som tur är jag redan hemma när det händer. 😄

Nu skall jag facetimea några kompisar och sedan läsa lite mera Faust (av Goethe, tyska känns hemskare för varje bok vi läser i skolan). På veckoslutet bär det av till Genève och International Geneva Motor Show.

Likes

Comments

Long time, no see. Jag har blivit lat med att uppdatera (vilket antagligen händer med alla utbyteselever), för min del är det antagligen mest eftersom det tar en viss tid att leta efter trevliga bilder och skriva ner allt som hänt under så många veckor (som blir flera hela tiden eftersom jag undviker att skriva). I alla fall, mycket har hänt sedan sist - som faktiskt var i mitten av december!

Vi hade två veckor jullov, som jag spenderade i gymmet, hemma i min säng (eftersom jag såklart blev sjuk lovet till ära) och i Dubai! På julen var vi ännu här hemma, och det var så konstigt att inte äta gröt, lyssna på julfreden och efter det gå i julkyrkan. Jag spenderade nästan hela julen i min säng och i soffan i mina mjukisbyxor, sedan åt vi Fondue Chinoise och öppnade snabbt alla julklappar på en gång (medan jag är van vid en klapp åt gången med massor rim som alla gissar) innan vi gick till kyrkan sent på kvällen. Det var inte en dålig jul, men helt annorlunda än jag är van vid!

Pepparkaksmuffinsarna jag bakade och vår julgran.

Mot kvällen på juldagen åkte vi till flygplatsen och flög till Dubai, det tog runt 6 timmar (och jag kunde inte alls sova 🎉) och genast när vi landade åkte vi på rundtur i staden. Resten av resan spenderades på stranden, i Burja Khalifa, i Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi, i restauranger och på ökensafari (med supergod mat, fyrhjulingar och henna).

Burj Khalifa, bilder från solnedgången under ökensafarin och utsikten från vårt hotellrum (Dubai = byggarbete).

Några bilder jag tog i Schejk Zayed-moskén under vår dagsutflykt i Abu Dhabi.

Efter resan har jag mest gått i skolan och träffat kompisar. Förra veckan åkte "oldiesarna" (de som kom på utbyte i februari förra året) hem, så vi sade hejdå till Millie som åkte tillbaka till Australien. Det är så konstigt att hon inte mera är här, och jag vet redan hur mycket jag kommer att sakna alla när jag åker hem igen. Den här lördagen var jag på en fest som inledde Fasnacht här, det är karnevalen som håller på här i några veckor där folk klär ut sig och firar. På söndagen var jag och några kompisar och firade en kompis födelsedag i Adventure Rooms (man skall försöka ta sig ut ur ett rum med hjälp av ledtrådar som öppnar lås), och det var svårt men jätteroligt! Idag har vi en ledig dag (typiskt Schweiz 😄) så jag ligger hemma i sängen och försöker att inte bli förkyld (för typ femte gången det här året...), och om en vecka är det redan sportlov. Då är det igen två veckor ledigt och jag kommer att tillbringa en vecka med att åka slalom. Nu måste jag i alla fall (försöka 😁) läsa på tyskprovet jag har imorgon.

Likes

Comments

Så har det gått en månad sen jag senast skrev, tiden går jättefort, och snart är det jul. Vi kommer att åka på resa på juldagen och vara borta tills efter nyår, jag är super excited! Efter jul har nästan halva tiden av mitt utbyte gått, och det känns jätteskrämmande. Jag trivs här, och vill egentligen inte åka hem, men har också börjat sakna familjen och vännerna hemma lite.

Sedan sist har jag skrivit prov, blivit bättre vänner med klassen, och börjat förstå nästan all schweizertyska. Den sista lördagen i november spenderade jag och Jóhanna (Island) mest i tåg. Eftersom vi båda har GA (man kan resa hur mycket man vill med buss och tåg) träffades vi klockan 10 på Luzern centralstation och steg på ett tåg till Zürich. I Zürich bytte vi tåg och åkte vidare till Sankt Gallen där vi turistade i några timmar (i Klosterkyrkan, Stiftsbibliotekets Barocksal och julmarknaden) innan vi åkte vidare till Konstanz i Tyskland. Där gick vi runt lite och åt billig(!) mat innan vi åkte hem runt 19. På söndag kom två klasskompisar för att göra en presentation om en bok vi läser (Maria Stuart som är skriven 1800). Det gick faktiskt inte så dåligt, min tyska börjar bli helt acceptabel. 😄

Förra veckans fredag sålde AFS julkort på en julmarknad, så jag fick träffa en del av utbyteseleverna. På söndag njöt jag av självständighetsdagen med lakrits och visade en del av balen för familjen. På måndag och tisdag hade jag ledigt från skolan (p.g.a. Maria Empfängnis), måndag spenderade jag hemma (förutom min tennistimme) och på tisdag inledde vi årets skidsäsong i Engelberg.

Bra väder, få människor och bra pister 👍

Igår var jag hos en klasskompis, där åtta av oss flickor hade spelkväll. Det var jättetrevligt att få lära känna alla bättre, det är verkligen otroligt hur mycket fina människor det finns och hur snabbt man kan lära känna dem. Danke tusig före super abig, üch hani gärn! 😊❤


Idag tittade jag på kröningen av Finlands Lucia (med glögg och pepparkakor från IKEA) tillsammans med mamman, så konstigt att för en gångs skull inte vara på plats utan se allt på tv. Det var i alla fall lika vackert som det brukar vara, saknar dig syster. ❤


Likes

Comments

Det känns som om massor har hänt sedan senast jag skrev, men det känns också som om det var för två dagar sedan. Allt börjar gå ganska normalt nu så dagarna går snabbt.

I alla fall fyllde jag 17 den 27 oktober! Jag började dagen med att ha ishockey i skolan (känner mig ganska hemma där med tanke på hur mycket vi skrinnar hemma) och fick presenter av mina klasskompisar (det hade jag aldrig förväntat mig så jag blev sjukt glad och det bevisar att jag verkligen har en bra klass), sedan hade vi matte, ännu mera sport, och så slutade min skoldag tidigt. På kvällen åt jag middag i en restaurang tillsammans med Jóhanna (Island). Det var mysigt och roligt att träffa henne och skvallra lite som vanligt. 😄

På lördagen hade Jóhanna födelsedag så utbyteseleverna träffades i Luzern för att skrinna, sedan åt jag middag hos Jóhanna innan vi åkte på fest med de andra. På söndag gick vi på skogspromenad, och det kändes precis som att gå i en höstskog hemma, och jag fick en känsla av att mamma och pappa skulle vänta på mig hemma. Jag har inte haft hemlängtan hittills, men ganska ofta skulle jag vilja att mamma och pappa också skulle vara här. Som tur har jag alla utbyteselever som känner likadant och stöder varandra.

Veckan efter det var en helt vanlig skolvecka, förutom att min värdmamma sa att jag lät som om jag hade astma vilket ledde till att jag tog ett test och nu måste använda en inhalator i några veckor. På fredag var jag, Jóhanna och Millie (Australien) på bio och såg Spectre (nya Bondfilmen). På lördag var Jóhanna och jag i IKEA (igen 😁), och det var sjukt varmt för oss nordbor. Hela veckan var det varmare än sommaren i Island är och lika varmt som den här sommaren i Finland! På söndag cyklade jag med värdföräldrarna runt sjön vi bor vid (ca 20 km) i T-skjorta (i november!).

Vädret hos tre utbyteselever från min skola - i Schweiz, Frankrike och Australien 😄

Den här veckan var det Sonderwoche i skolan, vilket betyder att man bara har ett ämne per dag. På måndag och tisdag hade vi matematik (åtta timmar matte gör att man ligger halvdöd hemma efteråt), på onsdag åkte vi till Technorama (vetenskapscentrum, som Heureka), på torsdag var det filosofidag (också ansträngande med alla filosofiska texter på tyska) och igår Ergänzungsfach, som i mitt fall är sport, vilket betyder att vi först var och simmade och tränade simhopp och sedan spelade badminton och squash.

Technorama

Annars går det bra, jag har börjat gå på gym, tyskan börjar gå ganska bra och jag känner mig mer hemma i klassen (de försöker också lära mig schweizertyska men det är så svårt så jag vet inte hur bra det kommer att gå 😄, hittills kan jag ungefär lässig=cool och gösuchöbu=skräpkorg)!

Likes

Comments

Genève i oktober 2014

Imorgon fyller jag 17. Hur konstigt är det inte att fira sin födelsedag utan alla släktingar och kompisar som man alltid har gjort? Jag tror att det kommer att vara jätteroligt (ändå?), och jag har redan fått massor paket på posten, som nu ligger på mitt skrivbord och väntar på att bli öppnade. Dessutom fick jag idag ett paket från Zara, och alla skjortor jag beställde passar jättebra, så det bådar gott. 😄

Det har inte hänt så mycket sedan sist, eftersom jag för det mesta bara är i skolan. Som tur är skolan också intressant och det finns ganska många dagar som inte är normala skoldagar. På tisdag för två veckor sedan var det en historiedag, först lärde vi känna partierna och sedan var det skolval. Valdeltagandet i skolan var 92,8%, medan det påriktigt var 48,8%. Hos oss vann de gröna/grönliberala och mitten var också stark, och påriktigt vann högern med SVP (lite som Sannfinländarna). Efter lunchen var det debatt för alla 5:e- och 6:e-klassare (två sista gymnasieåren) med 6 kandidater. Hela dagen var på schweizertyska men jag förstod ungefär vilka teman som diskuterades och det var ganska intressant. På kvällen hade AFS en träff så jag fick träffa alla utbyteselever, det är fortfarande konstigt att inte träffa dem varje dag!

På fredag hade jag geografiföredrag (vilket betydde att jag läste upp en text någon annan skrivit på tyska direkt från ett papper, men det gick bra) och sedan crossfit i skolan för första gången och fick allting förklarat för mig på finska av en halvfinsk flicka (vad är oddsen?). På eftermiddagen tog jag tåget till Genève där våra finländska familjebekanta bor. På lördag gick vi runt i Genève och på lördag åkte vi över till Frankrike (ca 15 minuter med bil) och gick runt på en marknad, köpte makroner och hörde finska och finlandssvenska. 😂

Förra veckan var en vanlig skolvecka förutom tisdag, då vi var och vandrade (18 kilometer). På fredag blev jag smått förkyld men bestämde mig ändå för att åka på fest på lördag. Nästan alla utbyteselever var där, och några från min klass också, och det var en rolig kväll med bra dj:s. Det var inte så bra för min förkylning att stå ute i några timmar, men lite måste man offra för att fira sin födelsedag. 😄

Imorgon har jag ishockey och matte och sedan kan jag njuta av att bara ta det lugnt, kanske göra ett snabbt besök till IKEA (och öva på prov... 😁) och äntligen vara lite närmare 18. Nu har vi ätit middag, snart skall jag läsa lite (Khaled Hosseini på finska) och lägga mig tidigt för att (förhoppningsvis) vakna utvilad och redo för en (helt vanlig) annorlunda dag.

Likes

Comments

Och så har det plötsligt gått två månader. De tre senaste veckorna var det höstlov och nu börjar skolan på riktigt (vilket antagligen betyder att tiden kommer att gå ännu snabbare).

Under den första höstlovsveckan var jag i Zürich på onsdag med värdsystern och shoppade (fast allt är dyrt för mig så jag köpte bara två ringar 😁) och sedan träffade jag min kompis Luana (hon är från Nya Seeland men bor här) i Luzern och hjälpte henne att shoppa. På torsdag övernattade jag hos henne och på fredag träffade jag några av utbyteseleverna i Luzern och så hyrde vi två pedalos (=trampbåtar). Det slutade med att vi kopplade fast dem med två pedalos som tillhörde sydafrikanska ungdomar som var på Europatur och spenderade sedan eftermiddagen tillsammans. På lördagen skulle vi egentligen åka till Valais men systern hade ridprov så vi var och hejade på henne istället.

På söndagen åkte vi iväg ganska tidigt och åkte via Andermatt (där jag var i februari och åkte skidor), åt lunch och såg Rhôneglaciären.

Rhôneglaciären

På måndagen åkte vi till Grand Dixence (gigantisk kraftverksdamm, bilden ⬆), på tisdag var vi och badade i termalbad hela dagen, på onsdag såg vi Saint-Leonards underjordiska sjö och vandrade, på torsdag vandrade vi och på fredag åkte vi till Zermatt, vandrade och såg Matterhorn! Där träffade jag också Jóhanna (Island) och vi åt Toblerone och pratade med Matterhorn i bakgrunden.

På lördag var det systerns födelsedag, vi firade lite och åt lunch hos hennes gudmor innan vi åkte tillbaka hem. På söndag facetimade jag Nelly och fick höra hur bra det är att åka på utbyte och inte stanna kvar hemma och ha massor skola. 😂 Nu är det första veckan utan språkkurs och idag hade jag en helt vanlig skoldag med historia, tennis (istället för franska) och lag (om mord). Imorgon har vi en annorlunda dag p.g.a. att det är val på veckoslutet, så vi kommer att få information om partierna och röstningen. Nu måste jag gå och lägga mig för att förstå något alls imorgon! 😄

Likes

Comments

Förra veckans onsdag facetimeade jag mamma och pappa, det är så roligt att få berätta om allt här. Lite börjar jag sakna dem, men mest av allt skulle jag vilja att de skulle flytta hit och få uppleva allt och se hur vackert det är. Det har hänt så mycket under den senaste tiden och det känns svårt att bara sitta och försöka berätta allt när jag förut alltid haft dem med mig.

Luzern från Museggmauer

På torsdag träffade jag min Gotti (=gudmor, egentligen PCP (=participant contact person)) och vi gick runt lite i Luzern och hon berättade lite om sitt utbytesår i Indien! Det är meningen att man skall träffas ungefär en gång per månad och prata om hur det går, och hittills verkar det som en bra idé.

Gamla stan i Bern från Berner Münster

På fredag frågade min gästmamma om jag ville åka på en dagsutflykt till Bern, det är cirka 40 minuter med tåg från oss! Så vi tog tåget runt klockan 12, åt (sjukt god) vegetarisk mat och gick runt i gamla stan och såg Albert Einsteins hus och sedan åkte vi tillbaka cirka klockan 17. Det är en fin stad och det är roligt att få se mera än bara Luzern!

På veckoslutet åkte vi (familjen och hundarna) till Kanton Uri och vandrade. Först var det molnigt överallt och vi började vandra uppåt, och ungefär halvvägs träffade vi en kattunge som började följa efter oss. 😄 Min gästsyster bar den också stundvis eftersom den jamade desperat hela tiden, men till slut försvann den när vi var nästan framme. Vi kom upp till bondgården vi skulle övernatta på och åt middag och spelade jazz (tror jag det heter, det är smått komplicerat). Nästa dag vandrade vi iväg genast efter frukosten och kom till slut upp över molnen!

Sjukt fin utsikt, solen sken och vi rörde årets första snö (på cirka 2000 meters höjd). På andra sidan berget gick vi ner bland molnen igen och vandrade ner till bergbanan som vi sedan tog ner. Det var jobbigare än jag hade trott men faktiskt ganska trevligt, med tanke på hur vackert det var, så jag är glad att vi kommer att vandra mera.

Igår var vi hos Emma från Italien och åt (riktig!) calzone! Jag köpte också tennisracket och skor, så nu är jag redo både mentalt och utrustningsmässigt (men konditionen är dålig 😄). Idag åkte jag och Millie från Australien till Zürich. Vi båda har GA (generalabonnement) vilket betyder att man får åka tåg, buss och båt hur mycket man vill, så vi försöker använda det så mycket vi kan. Vi gick runt (eller tappade bort oss... med spårvagn) i stan, åt och shoppade. Det är också en vacker stad, med massor av butiker och människor (ungefär lika stor som Helsingfors).

Imorgon skall jag kanske till Zürich igen, och vi åker kanske till Bern på fredag, vi försöker träffas och ses så mycket som möjligt före skolan börjar påriktigt. Nu måste jag läsa lite Im Westen nichts Neues, eftersom den skall vara färdigläst tills efter lovet. Det går nästan bra, jag har kommit ungefär halvvägs och förstår ungefär hälften.

Likes

Comments

Förra veckan hade vi den sista veckan av språkkursen och på tisdagen skrev vi språktestet (igen). På onsdag fick vi alla våra diplom och sedan gick vi till Verkehrshaus (flyg, bilar, båtar och tåg). Jag trodde att det skulle vara mer som Heureka med interaktiva saker men det fanns inte så mycket att göra så det bästa var att de hade kickboards där, så alla (cirka) sjuttonåringar åkte runt med kickboards i en timme... Sedan mötte vi några andra utbyteselever och tog det lungt i Luzern.

På torsdag var det skola igen, och jag fick veta att vi skulle ha både prov i engelska (det visste jag redan) och tyska nästa dag. På kvällen läste jag lite till proven men kom underfund med att med tanke på hur få timmar jag varit i skolan och hur lite tyska jag kan borde jag inte sätta så stor press på mig själv. Jag antar att jag alltid försöker göra så bra det bara är möjligt och måste nu lära mig att lyssna mer på mig själv och inte ha för höga förhoppningar. På fredag skrev jag i alla fall båda proven och gjorde mitt bästa med tanke på omständigheterna. Dessutom fick vi ut våra matteprov och jag fick vitsordet 3!! (vitsorden är här 1-6), medan medeltalet i klassen var 3,7. Jag trodde att jag skulle få en 1:a så det var en positiv överraskning! 😄

På väg till Valais (Wallis) och utsikten från vår vandring i dalen

På veckoslutet var vi hos min gästmammas familj i Wallis och jag kände till och med igen några personer från släktfesten på min tredje dag här. 😄 Jag kände mig så liten i dalen med alperna på båda sidorna och utsikten var sjukt najs. Jag är glad att få åka tillbaka om två veckor och se mer under höstlovet! På söndag kväll hade AFS en gästfamiljeträff och vi kom (typisk schweizisk punktlighet) två timmar för sent. 😁 Men jag hann träffa alla utbyteselever (som jag redan känner ganska bra) och det var roligt.

Utsikten från Pilatus

Nu har jag som sagt lov i tre veckor och det började bra med att vi på måndag var och vandrade på Pilatus och jag steg snett den andra gången sedan jag kom hit... Så nu har jag ett ordentligare stöd och kryckor och förhoppningsvis blir det bra inom ett par dagar. Men utsikten var väldigt bra! Igår tog jag bara det lungt och var i IKEA med Jóhanna (från Island), och vi gick runt och provade alla sängar och åt svensk mat. Nu har jag inga planer förutom att fixa tillbaka min fot i skick och njuta av resten av lovet innan skolan börjar på riktigt.

Jóhanna i IKEA

Likes

Comments