• Snapchat
  • Instagram
  • Blogkeen
  • Nouw
Det finaste i livet

När jag får ett ångestpåslag, när det sakta kryper sig över mig, gror och växer. Så känner jag mer ångest.

Mer ångest över att jag får ångest. Att jag, som i grunden är frisk och kry som en nötkärna. Jag som har det bra. En stöttande familj. Mat på bordet och tak över huvudet. Att jag har ångest ger mig ångest.

Jag känner ofta att jag bör skämmas över att jag ibland mår som jag mår. Mina ångestpåslag kommer allt mer sällan, men förut kom de varje dag. Det är en kamp jag tagit för att nå den förutsättningen. Någonstans där känner jag att jag inte har rätten att må dåligt. Att någon borde knäppa mig på fingrarna över att jag ens har mage att klaga, sitta och dela med mig av psykisk ohälsa när det finns människor som dör.

Det finns människor som har det så mycket värre än jag. Som kanske skulle önska att de hade psykisk ohälsa istället för sin egna kamp. Som tycker att min resa varit en piece of cake.

Människor dör. Blir sjuka. Ser andra människor nära dem dö. Ser människor dö i krig. Dör själva i krig. Har inget hem. Eller ser sitt hem rasa. Människor blir misshandlade hemma. Människor blir inte omhändertagna och får den kärlek som de förtjänar. Barn blir bortvalda av sina föräldrar. Människor utsätts för sexuella övergrepp i hemmet. Människor blir våldtagna. Människor utsätts för rasism, i alla dess slag.

Det finns misär i alla dess former. Dessa är bara en bråkdel. Och här sitter jag, i ett land där jag får gratis utbildning. Har förutsättningen att få mat på bordet och tak över huvudet. Har fått hjälp av läkare, medan människor blir sjuka i oupptäckt cancer. Jag har fått hjälp med min ångest och depression, med rersurser som säkert kunde gått till att upptäcka barn som har det dåligt hemma.

Och här sitter jag och yttrar mig om ångest och att må dåligt. Om mitt elände och min misär.

Någonstans skäms jag. Blir ledsen och arg på mig själv.

Men psykisk ohälsa handlar kanske inte om att dra allt till sin yttersta spets. Att förminska eller förlöjliggöra. För är det något vi kämpare med denna sjukdom får utstå så är det just det. Att bli förminskade i olika sammanhang. Att bli utdömda. Att inte få hjälp. Jag har haft tur. Att få den hjälp jag får och har fått. Att jag klarar mig själv så bra. Att jag har stöd hemma. Att mina klasskompisar, lärare och vänner tagit emot mig med sånt gott bemötande sedan jag gick ut med min nakna sanning. Men alla har inte dessa förutsättningar och det gör mig så ledsen.  

Det handlar nog inte om att hårdra helvete och helvete. Väga upp dem mot varandra. Tävla i vems helvete som är värst. För ett helvete är alltid ett helvete. Och är det något jag lärt mig så är det att det inte kommer hjälpa mig att tillfriskna. Att inte tillåta mig själv att känna för att andra har det sämre.

Misär är misär. Ångest är ångest. Listan kan göras lång. Och i slutändan handlar det nog inte om att jämföra dessa olika punkter, väga upp och väga ned. Var och en har sin kamp. Och oavsett nivå på misär eller helvete så är misär, misär och helvete, helvete. Detta går inte att prata bort, undvika eller förminska.

Vad jag vill komma till är att:
Jag vet att det finns fler som känner som jag. Och någonstans skär det lite i mig. Att veta att människor inte tillåter sig att känna eller ta tag i den ångest de upplever, i talan till sig själv om att det inte är okej för att andra har det värre. Våga ta hjälp. Våga hjälpa.

För att dina känslor, är minst lika mycket värda som någon annans. Tillsammans kan vi göra skillnad. Och jag drömmer om ett samhälle där misär och trauma inte finns. Det kommer aldrig att ske. Men vi kan göra allt i vår makt för att mosa tabu. För att hjälpa varandra. Och det första steget är kanske, vad vet jag, att börja prata om det tysta. Att inte blunda för krig. Att blunda för svält. Att blunda för överfall och sexuella övergrepp. Att inte blunda för sjukdomar. Att inte blunda för psykisk ohälsa. För dem finns där. Dem finns där och kommer nog, tyvärr, inte att försvinna. Så blunda inte. Våga inte förminska, gömma eller glömma.


OBS: jag antyder inte att mitt mående är värre än krig, sjukdomar, övergrepp, döden och misär. Jag antyder bara att alla jobbiga känslor är lika viktiga att ta på allvar. I syfte att förmedla det till andra som resonerat precis som mig. För psykisk ohälsa är viktigt det med. Det har trots allt också slukat många liv.

Likes

Comments

Allmänt

Hej på er. Vilken dag! Jag är medveten om att denna termin kommer att springa iväg med tanke på hur fort dagarna går. Det har kanske att göra med att jag gör med om dagarna också iochförsig..... Hur som känner jag mig lite stressad. Jag trivs så himla bra just nu. Jag vill nästan inte att tiden ska gå så fort.

Skoldagen rullade iallafall helt på i sin ordning och jag har haft det lika bra som alla tidigare dagar 🌟

Imorse fick jag ett sms ifrån mitt gym där jag är medlem innehållande en kupongkod så att en vän får träna gratis med mig. Skyndade mig att genast skicka den till Linnea då hon är så himla rolig att träna tillsammans med! Vi bokade träning klockan 17.

Sagt och gjort. Idag fick benen och rumpan sig ett ordentligt pass med både vikter och maskiner, jag har förstås redan ont av kommande träningsvärk. Jäklar vad det tog!

Nu är jag så, så slut och ska bara sova. Håll tummarna för mig att jag åtminstone tar mig ur sängen imorgon med dessa ben 😄

Godnatt hjärtan.

Likes

Comments

Allmänt

Hörni, här kommer ett tips på en supergod desertliknande liten grej.

Det jag gjort är att jag mosat digestivekex, värvat det i ett högt glas med soyghurt och frysta hallon. Voilà, det smakar CHEESECAKE. Det går så fort att slänga ihop men ser ändå så gott ut. Dessutom känns det som ett nyttigare alternativ än godis, eller rentav riktig cheesecake.

Jag kan varmt rekommendera detta till någon som är som mig som vill utesluta godis så mycket som möjligt men ändå vill ha något gott att äta på helgen.

Likes

Comments

Allmänt, Inköp

..... måste ju ändå vara deras kaktusar.

Dessa 3 bebisar fick följa med mig hem för ynka 49 riksdaler. Jag är kär. Har nu 10 stycken kaktusar i mitt rum och något säger mig att det blir fler haha.... 😍

Likes

Comments

Allmänt

Hej på er. Vilken bra helg detta varit! (Därav dålig uppdatering, kände inte för att plocka upp telefonen och skriva mitt i det roliga)

Idag ska jag iallafall åka och handla med mamma, träna och plugga lite. På mig har jag min favoritskjorta i linne från Gina Tricot.

Sedan ska jag bara duscha, förbereda inför en ny skolvecka och försöka lägga mig i tid. Till kvällen känner jag för att se en gammal goding, äta något gott (antar att det blir typ grönsaker med dipp haha, utbudet av goda nyttiga ting är ännu oupptäckt från min sida)

Mer än så hinner jag nog knappast idag, dagarna springer iväg så fort! 

Vad har ni gjort i helgen?

Likes

Comments