Nyförälskade eller gifta sedan många år tillbaka? Oavsett hur seriöst och långt ert förhållande är så är det alltid kul att hitta på saker att göra tillsammans.

I den här artikeln tar vi reda på vilka hobbyer som passar speciellt bra för par. Vi kikar även på hur ni bäst kommer igång och om det är någonting speciellt ni bör tänka på, som till exempel kostnader eller tidsåtgång.

Läs vidare för att komma igång med den bästa hobbyn för just dig och din älskling!

Driv en hobbyverksamhet tillsammans

Om ni båda känner er som blivande entreprenörer kan det vara kul att starta en liten verksamhet tillsammans. Ni kan lätt dela upp ansvar och uppgifter på ett sätt som passar era styrkor och svagheter, och som en bonus kan en hobbyverksamhet öka er disponibla inkomst.

När ni startar en hobbyverksamhet är det främst tre saker ni bör tänka på:

1.Hur mycket tid ni kan och vill lägga ner

2.Om ni behöver startkapital

3.Vad ni ska sälja eller uträtta

Om ni båda har heltidsanställningar kanske ni inte kan lägga så många timmar i veckan på verksamheten. Då är det extra viktigt att planera strategier och eventuella inköp så att ni kan utnyttja den tid som faktiskt finns.

Det är inte alla verksamheter som kräver startkapital. Till exempel kan konstnärliga personer måla porträtt mot betalning, och då har ni antagligen målarduk och färg hemma redan. Ta reda på om ni behöver startkapital, hur mycket som i så fall behövs och hur ni ska få tag i det.

Beroende på vilken verksamhet ni har tänkt driva kan ni också behöva hyra kontor. Många kontorslokaler är billiga och kostar bara någon enstaka tusenlapp i månaden, men tänk på att ändå se över era kostnader innan ni kommer igång.

Lär er dansa

Med undantag av exempelvis streetdance och zumba är det svårt att dansa ensam. Och vad är mer romantiskt än ett kärlekspar som dansar tango eller samba tillsammans?

Det finns en mängd danslokaler och kurser spridda över hela Sverige, så oavsett om ni bor i en storstad eller mindre tätort bör det vara lätt att komma igång. Förutom bekväma kläder och skor krävs heller inga specialinköp och som en bonus är danskurser ofta billiga.

Kom i form tillsammans

När man har varit ihop ett tag är det lätt att trivselkilona kommer smygande. Eller så är ni bara allmänt intresserade av sport och fitness.

Oavsett anledningen så finns det flera positiva sidor vid att träna tillsammans. Till exempel kan ni hjälpa varandra på gymmet för att minska skaderisken. Dessutom ökar ofta inspirationen och energin om ni vet att ni ska träna tillsammans – ingen vill ju vara den som avbokar ett träningspass.

Gymkort varierar i pris från mycket billigt till närmare en tusenlapp i månaden. Satsa på den kvalitet och prisnivå som passar plånboken. Annars går det ju alltid att jogga utomhus helt gratis.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Både män och kvinnor kan drabbas av håravfall och även om orsakerna skiljer sig åt är det lika jobbigt för alla drabbade.

Håravfall kan leda till dåligt självförtroende, ångest och ett undvikande av sociala situationer. Även om håravfall ofta är ofarligt är det alltså ett allvarligt tillstånd för den drabbade, men det finns hjälp att få.

De vanligaste orsakerna till håravfall

Håravfall och tunn hårväxt kan drabba alla kön och åldrar. För framförallt män kan det röra sig om så kallat manligt håravfall som är genetiskt betingat och tros bero på testosteronets effekt på hårsäckarna. Den här typen av håravfall är omöjlig att helt förhindra men det går att att öka hårstrånas antal och volym med hjälp av olika sorts behandlingar.

En annan vanlig orsak är stress. När vi är långvarigt stressade eller lider av en kronisk sjukdom får det ofta hårsäckarna att gå in i en telogen fas, vilket betyder att de hamnar i viloläge och inte producerar något hår.

I normala fall befinner sig omkring en tredjedel av det totala antalet hårsäckar vi har i den telogena fasen – men när kroppen reagerar på stress kan över hälften av hårsäckarna släppa ifrån sig sina strån och gå in i vilofas. Då tappar vi plötsligt stora mängder hår.

Även dålig kosthållning kan leda till håravfall eftersom kroppen använder den lilla näring den får till viktigare organ och vävnader.

Enkelt att bli av med tunt och livlöst hår

När du vet varför du lider av håravfall eller allmänt dålig hårkvalitet blir det plötsligt enkelt att åtgärda. Kosttillskott och specialprodukter är billiga och enkla metoder för att förbättra din hårkvalitet.

Stärk ditt hår med näring

Bland de bättre kosttillskotten mot håravfall ser vi bland annat tillskott innehållandes zink, koppar, B-vitaminer och aminosyror – näringsämnen som leder till ökad hårväxt. Många kosttillskott innehåller också öljäst eller hirs som verkar uppbyggande och stärkande.

Många tillskott mot håravfall är inte bara billiga – som en bonus bidrar de också till bättre hud- och nagelhälsa. Kanske ännu viktigare är att alla kan äta dessa kosttillskott utan problem eftersom de innehåller ämnen som inte kan överdoseras.

Tillskott för tjockare och spänstigare hår kan ätas kontinuerligt eller tas som en kur på 3-6 månader.

Satsa på sulfatfritt schampo

Kanske har du redan kommit i kontakt med no-poo och low-poo metoden. Anhängarna till dessa hårvårdsmetoder byter ut schampon som innehåller sulfat och silikoner mot vårdande balsam eller sulfatfria schampon. Tanken är att det ska slita mindre på hår och hårbotten.

Sulfat är ett rengöringsmedel som förekommer i de flesta schampon. Det är mycket effektivt på att ta bort fett och smuts men lämnar ofta hårbotten helt utan naturliga håroljor, vilket kan leda till torr hårbotten, mjäll och eksem – detta kan i sin tur leda till håravfall.

Genom att undvika sulfater skadar du inte din hårbotten samt undviker irriterande klåda som kan orsaka hårförlust och sår.

Likes

Comments

Vardagsrummet är det rum vi spenderar mest tid i förutom sovrummet – därav dess namn. Att rummet är snyggt och trevligt är därför oerhört viktigt och spelar stor roll för vårt välmående.

Du kan själv enkelt renovera ditt vardagsrum och helt förändra dess utseende och atmosfär. Alternativt bara ge det ett mindre ansiktslyft där du byter ut smådetaljer och låter det mesta vara orört.

Här kommer några tips på hur du kan renovera ditt vardagsrum för att uppnå den där avslappnande, trevliga känslan du är ute efter.

Måla och tapetsera väggarna

Att måla om är bland det enklaste du kan göra och kräver ingen intensivkurs. Både tapeter och målarfärg kommer i alla möjliga prisklasser, vilket gör att du kan måla om riktigt billigt om du så vill eller så kan du satsa på en riktigt lyxig tygtapet.

Om du har tänkt tapetsera om i vardagsrummet är det lämpligt att först ta bort de gamla tapeterna. Det är inte nödvändigtvis någonting du måste göra – det beror mycket på de underläggande tapeterna – men rekommenderas eftersom det säkerställer att den nya tapeten kan sitta helt slätt mot väggen.

Själva tapetuppsättningen är mycket enkel men det underlättar rejält om ni är två som hjälps åt. Det enda du behöver förutom själva tapeten är klister, ett tapetbord – vilket kan vara vilket bord som helst – och en vass tapetkniv för att få till skarpa kanter. Sedan är det bara att skära till och sätta upp tapeterna så rakt och snyggt som möjligt.

Om du istället tänkt måla om och tidigare har haft tapeter kan det vara nödvändigt att spackla väggen innan ommålningen. Anledningen är att färgen blir snyggare ju slätare väggen är, och spackling är det absolut bästa sättet att få raka och släta väggar på.

Det finns hur många väggfärger som helst att välja mellan. Satsa på hög kvalitet från ett känt märke så blir du garanterad färgstyrka och ljusäkthet som håller i många år framöver. Då slipper du flammiga och flagnande väggar.

Byt ut fönstren

Nya fönster kan göra stor skillnad. Om du väljer stora rutor släpper du automatiskt in mer solljus och även små skillnader på fönstren kan leda till en stor effekt på ljusinsläpp.

Det positiva med nya fönster är att det har blivit allt billigare att skaffa nya och de är också relativt lätta att själv installera om du känner dig någorlunda händig.

Du kan också välja mellan en mängd olika varianter för att få precis rätt estetisk känsla i ditt vardagsrum. Om du är ute efter romantik kan bondehusfönster vara ett bra alternativ eftersom de för tankarna till lantlig idyll. Andra alternativ är till exempel flaggfönster och panoramafönster – det sistnämnda ger ditt vardagsrum mycket ljus och en mycket modern touch.

Likes

Comments

Majoriteten av världens befolkning har ett ställe de kan kalla för hem. Redan från födseln är det något du har och kommer ha tills du är gammal. Det är då inte konstigt att trots hur mycket vi arbetar eller är på sociala evenemang, så vi spenderar den mesta av vår tid i hemmet. Det är här vi sover och äter.

Det är inte bara i hemmet som dina behov uppfylls utan också där det viktiga i livet händer. Som barn är det här vi lär oss de viktiga färdigheterna i livet, som att gå, prata och skratta. Vi lär oss interagera med de första andra människorna vi möter i livet. Vi lär oss att uppskatta mat, musik och film. Och det är här vi lär oss att leva.

Som vuxna är det här vi utvecklar vår plats i livet, det är hit vi tar vänner och partners, och det är här vi så småningom utvidgar oss till en ny familj.

När hemmet är livets centrum är det inte konstigt att vi vill visa upp det. På ett vis speglar ditt hus din karaktär och då vill man gärna visa sin bästa sida. Bästa sättet är, förutom att hålla det rent, att inreda det. Nog kan det vara tidskrävande att måla eller tapetsera om och ofta behövs bara lite ny inredning för att piffa upp och visa hemmets och din bästa sida.

I sovrummen är sängen i centrum och hur den ser ut påverkar intrycket mycket. Ett billigt sätt att förbättra utseendet är med överkast och kuddar. Du kan införskaffa flera för att till exempel kunna byta efter årstider. Eller varför inte byta efter högtider för att överraska gästerna? Det finns även ett stort utbud av olika sänggavlar i alla storlekar för att passa in med resterande inredning. Om du ändå är i behov av en ny säng kan du även tänka på dess utseende för att piffa upp sovrummet ner till minsta detalj. Både du och dina gäster kommer att uppskatta det! Varför inte uppgradera och ta dig en titt på kontinentalsängar ?

Även andra möbler och dekorer kan behövas till att ditt hem ska bli till det bästa och i detta avseende är presentkort väldigt uppskattat. De är lätta att ge och få i present vid sociala tillställningar och finns hos de flesta butiker och kedjor. Många av dessa kan ha ett utbud som passar i hemmet, men som du inte tänkt på. Du kan även spendera presentkortet på något du tidigare inte haft råd med eller du inte tänkt införskaffa. Med hjälp av presentkort från olika butiker hjälper det ditt hem att bli varierande och inspirerande. Idag är presentkort extra smidiga och du kan köpa presentkort på nätet .

Något annat som kan göra en väldig skillnad som kan ändra intrycket av ett helt rum är återigen textilier, den här gången nämligen gardiner. De är trots allt inte bara till för att skydda från insyn och solljus utan också för att piffa upp rummet de hänger i. Gardiner ramar, nästan bokstavligen, in rummet och gör en otrolig skillnad. Varför inte experimentera och köpa många olika gardiner som du kan byta mellan för att skapa variation i ditt liv?

Så var inte rädd för att du ska gå överbord när du inreder ditt hem! Ditt hem är ditt och ingen annans.

Likes

Comments

Sommaren är här och för många betyder det semester, varmt och soligt. Många spenderar denna period av året iväg från huset medan andra stannar hemma för att vila upp sig inför resten av året. Om du inte vet själv hur du ska spendera din semester kan du förbättra din livsstil genom att påbörja ett renoveringsprojekt!

Detta är den årstiden då flest renoveringar görs, främst för att de flesta är lediga någon gång men också för att sommaren har bäst väder för att arbeta på hemmet. Om du har ett renoveringsprojekt utomhus kan din sommarbränna gå till extrema mått! Kanske är det rent utav läge att jobba i badkläder? Dina kollegor kommer att tro att du vann på lotto och har varit utomlands hela semestern!

Detta är tiden för att ta tag i allt det där du skjutit upp under året! Passa på att måla om, laga staket, byta tapeter, renovera trappen och allt det där som syns extra bra nu när solen är framme och man är ute mer. Det finns många som drar sig för att ta tag i alla dessa projekt, men faktum är att det kan vara riktigt kul när man väl kommer igång! Det är ditt hem, du kan ta allt i den takt du vill. Sätt på lite musik och ta en bit i taget på det du behöver göra så ska du se att det är en fröjd att se hur ditt hem blir ännu vackrare!

Även om du knappt är hemma under sommaren finns det mindre projekt som kan göras. Gummilisterna på dörrar och fönster blir fort slitna med åren och släpper då ut mycket av hemmets värme. Detta blir inte bara dyrare för dig utan är också en miljöfälla när det är mer luft som behöver värmas. Du kan lätt åtgärda det genom att byta lister och på profillagret.se hittar du alla gummilister och -profiler som du behöver till ditt renoveringsprojekt.

Det är inte bara huset här hemma som ska piffas upp under sommaren. Många av oss har sommarstugor eller sommarhus som också ska ses över nu. Kanske har du tur och delar ansvaret med någon annan, men annars behöver du se till att göra det också.

Har du ett hem med skorsten vet du mycket väl att det behövs sotas ibland och en sotares arbete är tufft och farligt eftersom det utförs på tak. Du kanske också behöver göra något på taket och då underlättar takstegar mycket. Har du inte en takstege än så är det rätt tillfälle att installera en under sommarmånaderna när vädret passar. Din sotare kommer bli glatt överraskad och arbetet blir både lättare och säkrare. Även du kommer att tacka dig själv!

Glöm inte säkerheten när du renoverar. Oavsett hur stort eller litet projekt du har så är ordentlig utrustning värd sin vikt i guld. Det finns inget värre än att tillbringa resten av semestern i sjuksängen för att du bestämde dig för att snåla och råkade skada dig i stället. Att hitta ordentlig utrustning och material är inte svårt i dagens moderna samhälle, så se till at lägga ner tiden på det och få det rätt från början!

Så passa på och ta vara på det vackra vädret nu! Du vill inte skjuta upp renoveringen till hösten när regnen och kylan kommer igen. Det är både jobbigare att jobba i, och svårare.

Likes

Comments

Att styrketräning rent allmänt är bra är ingen nyhet men något som är ganska okänt är hur det kan förbättra vårt minne. I flera undersökningar som har gjorts har man sett ett tydligt samband just mellan styrketräning och förbättrad minnesförmåga. Och effekten börjar redan från det första passet. Genom att träna utifrån mentala meningar där minnet kan vara viktigt så kan man alltså optimera sina resultat.

Träning efter mental ansträngning

I tester man har gjort har man exempelvis kunnat se hur minnet förbättras med över 10 % om man en stund efter en krävande mental uppgift tränade. Effekten kan sitta upp i så länge som 48 timmar. Man fortsätter alltså ha en högre minneskapacitet även efter träningspasset. Så att efter en mental uppgift, en tenta i skolan exempelvis, så kan man med stor fördel gå till gymmet. Och vid sidan av det förbättrade minnet så har ju styrketräning en lång rad andra fördelar. Och som med all träning så är regelbundet det viktiga för att få långsiktiga effekter.

Vad beror effekten på?

Det som gör att träningen får en så stor inverkan på vår minneskapacitet tros vara hormonet noradrelin. Det är ett hormon som verkar kraftigt avstressande på vår hjärna och som möjliggör att vår minnesfunktion kan optimeras. Ofta går vår hjärna in i ett läge av stress då vi utsätts för mentala utmaningar och blir då sämre på att prestera och minnas det vi upplevt. Detta kan alltså en stunds styrketräning råda bot på.

Likes

Comments

Även om vi går mot ljusare och varmare tider så kan händerna fortfarande vara torra och trötta efter vinterns påfrestningar. Då kan det vara på sin plats att ge våra händer lite extra omtanke och göra dom både mjuka och fina.

Bra tvål och undvik kyla

Många upplever att man kan bli väldigt torr om händerna när man tvättar dom ofta. Då bör man fundera på att byta tvål till en mildare och kanske oparfymerad variant. Kyla och torr luft är två andra fiender mot våra känsliga händer. Så även om solen lyser ute så är det bra att fortsätta med vantar eller handskar ett tag till. Ibland hjälper ingenting och då kan det vara läge att införskaffa en bra handkräm. Det kan göra stor skillnad om man har torrhet som inte vill ge med sig.

Undvik vatten

Våra händer utsätts för vatten många gånger per dag och det är ju ingenting vi kan undvika. Men ett bra tips är att tvätta händerna i ljummet vatten istället för varmt. Och om du diskar, eller arbetar med något där du ofta är i kontakt med vatten, så använd gummihandskar. Och det är alltid bra att efter kontakt med vatten smörja in händerna med en handkräm.

Likes

Comments

Många av oss kokar pasta på en höft. Vi uppskattar koktiden, håller av pastan och sedan är det klart. Men om du kokar pastan som en riktig italienare gör så kommer din pasta både blir godare och få en helt annan smak. Det finns några bra knep.

Viktigt med bra kokning

Ofta kokar vi pastan i alldeles för lite vatten. Använd en stor kastrull och räkna med 1 liter vatten per 100 gram pasta. Att salta vattnet är viktigt och det ska göras innan vattnet kokar. 10 gram salt per liter är ett bra riktmärke. Koka pastan enligt angivelserna på förpackningen men korta ner koktiden med 1 min. Pastan efterkokar nämligen och genom att korta tiden behåller du den al dente. Ett annat bra tips är att ta upp en bit av pastan och smaka sig till när den är färdigkokt men fortfarande spänstig. Det finns inget tråkigare och mer smaklöst än överkokt pasta.

Spara kokvattnet och smaksätt

När du häller av pastavattnet så spara en kopp av kokvattnet. Häll sedan tillbaka pastan i kastrullen och häll i vattenskvätten. Därefter så smaksätter du med antingen en klick smör, lite god olivolja eller någon riven ost. Släng i lite grovmalen svartpeppar och smaka av om det eventuellt behövs något mer salt. Du har nu en pasta som smakar riktigt gott och vill du inte komplettera med någon särskild sås så fungerar den alldeles utmärkt att äta som den är.

Likes

Comments

När är en bättre tid att fira sin smekmånad än denna sommar? Om du nyligen förlovat dig eller gift dig, slår jag vad om att du desperat försöker bestämma vart ni ska åka på smekmånad! Här är vår plocka av de 5 vackraste destinationer som du kan besöka på din smekmånad att hjälpa dig välja.

Fiji

Beläget i hjärtat av Stilla havet, är Fiji välsignat med 322 av de vackraste tropiska öar du någonsin har sett. En resa till Fiji skulle vara ett fantastiskt äventyr. Höga bergstoppar ser över en tjock tropisk skog, vita stränder och en fantastisk utsikt över havet för att ge en oöverträffad vy. Vare sig du är ute efter dykning utanför Yasawa en ö orörd av människor, besök huvudstad Viti Levu där det finns stora affärer och mat du kan äta som är av världsklass, eller bara koppla av på ön Garden Isle som är värd av ett stort utbud av inhemska vilda djur.

Tanzania

Det gick inte göra en lista över fantastiska platser att fira sin smekmånad på utan att nämna det afrikanska djurlivet, och denna gång är det Tanzania. Frågan kvarstår- "Varför har vi valt Tanzania som årets hetaste smekmånad destination?" Tanzania ger en fantastisk möjlighet att besöka en rad geografiska ytterligheter inifrån ett land. Hem av Afrikas högsta topp Kilimanjaro, Ngorongorokratern och de röda jord slätterna Tarangire, är det skäl nog att besöka denna vackra plats.

Madagaskar

Eftersom David Attenborough fångade uppmärksamheten av nationen med sin extremt engagerande dokumentär om Madagaskar, har ön blivit ett mer populärt mål för par som vill fira sin smekmånad, men stället är fortfarande en av världens mest oupptäckta hörn. Det finns mycket mer av Madagaskar än vad som möter ögat, täta regnskogar finns i väst, vackra sandstränder och exotiska korallrev väntar på att bli upptäckta. Med sms lån kan du göra din semester enklare.

Peru

För alla er som vill åka på smekmånad och som samtidigt letar efter ett äventyr i kombination med en rik och intressant kultur - Då kan Peru mycket väl vara platsen för er! Det magiska landet Peru sträcker sig inåt landet från nordvästra kusten av Sydamerika över ryggraden av Anderna och in i den täta tropiska djungeln av Amazonas. Med världens största farbara sjö och omfattande kust öknar, är Perus landskap lika imponerande varje gång.

Indonesien

Indonesien är en vacker blandning av natur och kultur som garanterat kommer att locka de som är ute efter sol och bad. Och om man tänker smekmånad, så finns det inget annat land som förtjänar att vara i en topp 5. Det finns hundratals små öar som Bali, Lombok och Moyo som finns i närheten och erbjuder exklusiva äventyr och märkliga landskap, fantastiska stränder, ändlösa korallrev och vattensporter samt surfing.

Likes

Comments