En sak som jag har lidit av de senaste 8 år som livmoderbärare är min mensvärk. Det har rent ut sagt varit hemskt 1 gång i månaden men vissa undantag som jag har klarat mig mer lindrigt.

Min mensvärk har oftast kommit krypandes, jag vet oftast inte exakt dag då det kan vara igår, idag eller imorgon. Många gånger har jag trott att jag har varit smått hungrig på morgon men så plötsligt ett slag i magen och man vill lägga sig i fosterställning. Man kan inte koncentrera sig på något annat, och all energi går åt för att försöka överleva ett krig mot sin kropp. Att ha en gnagande smärta och kramper från magen till knäna, illamående.

De värsta gångerna har sett ut så här: Visst så där smått krypande men att ha smärta mellan 2-4 timmar stönade av smärta är inte det roligaste. När man ligger i sängen när de här värstingarna överfaller en med att frossa även fast man har på sig alla filtar och har värmedyna på magen, att man fortsätter gråta och oja sig. Efter halva tiden lägga sig på toalettgolvet och hoppas på att spy för att man mår så illa ligga där i en 40 min och gråta och nästan somna. Observera att i denna stund spelar det ingen roll om jag tog maxdos av iprem och alvedon eller ej. Den sista timmen eller halvtimmen går man tillbaka till sängen, fortfarande ont och somnar till slut av utmattning.

Att behöva vara hemma från skola eller jobb bara för det här har känts jobbigt. Inte på grund av att jag skäms utan att människor runt om en inte förstår och tror att jag känner efter för mycket. Kanske inte provat allt som går. För mig har det varit jobbigt att något så "litet" ska påverka mig så pass mycket.


Tens VS. Mensvärk

Idag kan jag meddela att jag har hittat något som har gjort att jag slipper påverkas av att det gör ont. Detta är inget kemist läkemedel som är starkare eller något sånt alls! Visst jag tar fortfarande iprem och alvedon för att det ska gå fortare. Under de 3 senaste mensar har jag använt mig av en TENS-muskelstimilator, den ger som elektriska stötar i nervtrådarna och muskler som gör att man lurar hjärnan på något sett. Det är som paddar som jag sätter vid äggstockarna. beroende på ont jag har ökar eller sänker jag styrkan. Bara att sätta på dem är avslappnande, ibland kör jag 30 min och ibland över 1 timme beroende på hur länge jag har ont. I snitt använder jag bara den på i 30 min och tar tabletter. Jag kan glömma bort att jag har ont för det distraherar verkligen inte på samma sätt. Det märks inte heller att jag har den med mig. Har haft den på jobbet bland folk, bara att lägga den i fickan. Sen jag köpte den har jag inte haft ens 1/3 del så ont. På en skala 1-10 och jag har haft 10 när jag har som mest kanske jag har kommit upp i en 1 eller 2. Detta ger inga biverkningar på kroppen på samma sätt som annat. fattar inte att man ger det som ett alternativ som syns ordentligt. Är fortfarande läkare, apotekare som tipsar om p-piller och alvedon liknande även fast jag pekar på hur tens har hjälpt mig. Köpte min på Kjell & ca för 500 kr, vilket känns värt när man har blivit så avlastad på smärta.

Menskopp

En till sak som har förändrat och förenklat mitt liv när det kommer till mens är menskoppen. Tänk ett liv utan att det känns som man har mens. Inga jobbiga äckliga bindor, inga tamponger. Inget som skaver, kladdar och som är allmänt ofräscht. Behöver aldrig oroa mig att jag ska behöva blöda igenom igen inte heller behöva köpa något nytt de närmaste åren. Ekonomiskt, hälsosamt och rent. De knappt 200 kr jag la ut har jag tjänat ihop på 1/2 år, denna kan jag ha i ca 5-10 år. Bara man kokar och gör den ren i mellan åt så går det bra, den är tillverkad av silikon och är ofarlig. Behöver inte längre känna mig hindrad av aktiviteter och bad och liknande.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Under de senaste åren har jag blivit mer och mer intresserad av växter och att odla själv.

I våras satte jag papriko frön i jord. Och nu efter ett par månaders väntan har resultat visats ordentligt! de började växa fram i somras paprikorna. 1 på varje planta. Är så förväntansfull hur de kommer smaka! De här är ju ultimat ekologisk och när producerade! Plantorna kommer inte heller kastas då nya blommor kommer vart efter... paprika är ett träd!

Inte ett tips till någon som har dåligt tålamod! 😉

Likes

Comments

När Tekniksprånget vad är det tänker ni. Det är det som jag nu har valt att göra ett blogginlägg om!

Tekniksprånget är satsning från staten att hjälpa till att få unga att komma i kontakt med teknikföretag och få en inblick om vad en ingenjör. Det är betalt och staten hjälper till med sociala kostnader. Jag ser det mer som ett jobb som lärling.

I onsdags blev ett gäng tekniksprångare inklusive mig bjudna till Göteborg i 2 dagar av Volvo i samarbete med tekniksprånget och Chalmers. Det här gänget på 26 personer där 75% var tjejer så var det enbart de som är på Volvo av något slag. De här dagarna har bestått av mindre föreläsningar om saker som har med Volvo att göra, studiebesök, en sittning och lära känna andra som gör samma språng. Det som har satts sig mest i mitt hjärta som värdeskapande är den otrolige talaren som berättade om Volvos historia i storhet. Allt från kullagret till bil, och båtmotor. visste inte alls storheten och att det var så mycket mer än vad man tänker sig. Jag tyckte väldigt mycket om att en pratade om företagskultur och kultur som är en viktig del. Vad man har för värderingar och sätt att göra saker på. Sen även att gå på Volvo museet, så häftigt att se alla de där bilarna från 1900-talets början till bilar som bara är prototyper, racerbilar. De jag har fått prata med under de dagarna har haft mycket intressant att berätta!

Fun fact:
När vi fick våra nyckel kort så kunde jag inte komma in i mitt rum. Jag och en tjej till försökte men slutade med att jag fick gå ner i receptionen. De hade tydligen dubbelbokat, någon hade redan det där rummet. Jag fick istället ett rum på våning 8 vilket var högst upp! Fick ju bättre utsikt än de andra på våning 5. tur i oturen får jag säga, jag fick ju se Gbg by night.

Volvo: Tekniksprånget på Volvo är nog det bästa som har hänt mig rent jobbmässigt att göra på dagarna. Jag trivs så otroligt mycket. Människorna i fabriken i Hallsberg är så bra och jag har fäst mig under den korta tid jag faktiskt vart där. Jag älskar verkligen det jag får arbeta med, det är det jag vill jobba med i framtiden. Sen att jag känner att jag är en del i gänget och gör saker som bra för företaget och för de som jobbar här. Jag har en fantastisk handledare som är som en rolig farbror och har ett hjärta för människor. Sen att ha en av sina närmaste vänner från gymnasiet som går volvosteget känns jättekul! Och det finns ju dem som man har bondat med mer.

Likes

Comments

I lördags var det dags igen med experiment i köket. Denna gång blev det chili rostade kikärtor med rotfrukter och baguetter i ugn. Detta är alltså vegetarisk.

ingredienser 2 pers
400 g kikärtor (konserv)
3 stora rödbetor
1 stor palsternacka
1 stor lök.
4 vitlöksklyftor
olivolja eller annan olja.
chilikrydda (ännu bättre med färsk chili)

här gör du:
1. Sätt på ugnen på 225 grader. Jag valde varmluft. går nog lika bra med annan.

2. Skala och skölj rödbetorna och palsternacka.

3. Ta bort det yttre av löken och vitlöken.

4. Skär upp rödbetorna ca 1 cm tjock, palsternacka ca 1 cm tjock och lök. Och lägg på plåt med pakplåtspapper.

5. Finhacka vitlöksklyftorna (och chilin om du har vald bort kryddan)

6. Skölj kikärtorna i ett durkslag.

7. Lägg kikärtorna bredvid rotfrukterna. Blanda inte!!

8. Ringla olja över allt och fördela kryddorna jämnt. Blanda krydd-olj blandningen med först rotfrukterna och sen kikärtorna.

9. Stoppa in i ugnen. Ha inne i 15 min, rör runt kikärtorna lite därefter 15 min till.

10. klart att ta ut. Lägg kikärtorna separat i en skål med papper.

11. Om du har baguetter eller annat bröd värm i ugn efter hänvisning.

12. Servera. Gärna med fetaost, och/eller någon sås. Salta efter eget behag.

Likes

Comments

Hur kan det komma sig att jag har denna kille i mitt liv? Det är egentligen en gåta att vi ens blev ett par. När vi träffades tyckte jag inte alls om honom, han var en riktig tönt. Det märktes så väl att han var intresserad av mig och tycket att jag var snygg. Simon irriterade mig då han var så pinsamt töntig och uppenbar. Eftersom jag är en person som vill människor en chans så tänkte jag att vi åtminstone kunde vara vänner. Han var fortfarande på och sa hela tiden hur fin och bra jag var, men jag var väldigt tydlig samtidigt att jag inte var intresserad av honom på det sättet. Vi lärde känna varandra, började diskutera musik, låttexter. Det var där det började hända något med mig som började fatta att det var Simon jag skulle ha i mitt liv. Jag upptäckte Simon insida, han hade den insidan som de andra killar inte hade som jag någon gång innan varit intresserad av. Simon hade "det".

Jag har känt sedan slutet på högstadiet att när jag väl hittar en kille så måste det kännas rätt, han måste ha den där insidan jag söker. Rätt pusselbit måste finnas på plats, annars kommer det inte funka. Jag ville inte bli ihop med någon om det inte skulle vara seriöst eller ha rätt insida för mig. En människa kan vara hur underbar och charmig som helst men det betyder inte att det behöver vara rätt för sig själv ändå.

Vi har varit ihop i snart 3.5 år och är förlovade sen december 15. Simon är min bästa vän, kärlek, vet inte vad jag skulle göra utan honom. Vi är långt ifrån perfekta och sårar varandra ibland men vi är ett team som vill bli bättre mot varandra och andra människor. Det handlar om att växa tillsammans och själv som person. Jag fattar inte att han ibland förstår mig bättre än vad jag gör i vissa stunder. Simon är väldigt omtänksam, köper mitt favoritgodis, är öm mot mig och hjälper mig med min mensvärk i den mån han kan.

Simon gör dagarna roligare, de underbara humoristiska stunder vi har haft går inte att ersätta på något sätt. Han är perfekt för mig!


Likes

Comments

Som en del vet älskar jag att göra mat, speciellt utan recept. Idag efter lunch på jobbet började jag bli sugen på linssoppa. det blev kanske inte riktigt så det slutade...

Här har vi en stark thaisoppa med kyckling och röd curry. Vet ej exakt hur många det räcker till men borde vara minst 10 port. Om man vill ha vegetariskt, välj bort kyckling och hönsbuljong. Om man vill göra halva receptet

ingredienser
olivolja eller annat olja
1 klick tomatpure
1 1/2 gul lök. (1 stor+ 1 liten)
1 äpple
1/2 röd chili
8 cm purjolök (inget måste)
400 ml kokosmjölk
250 ml kokos grädde
2 msk sambal oelek
1 hönsbuljong
1/2 grönsaksbuljong
1 msk röd curry pasta
1 skvätt soja
15dl vatten
900 g kyckling
2 dl gröna linser

kryddor utan befattning
paprika
ingefära
spiskummin

START
1. Skär upp lök, purjolök, chili, äpple. 
2. Bryn tomatpure i olja i en stor kastrull, där efter de ingredienser som hackats upp. Låt stå till mjuknat.
3. Skär upp kyckling som är tinad i lagom stora bitar. Tina genom att lägga i en behållare i kylen dagen innan)
4. Stek kycklingen med olja,  salt och peppar. Tillsätt lite soja om du vill.
5. Häll i vattnet, kokosmjölk och kokosgrädden i kastrullen. Låt koka.
6. Ha i resten av ingredienserna, krydda efter behag. Om du vill ha mindre starkt, ta 1 msk sambal.
7. Koka tills linserna är mjuka.
8. Mixa soppan med stavmixer.
9. Lägg i den färdigstekta kycklingen.

Klar att severa
toppa gärna med pumpakärnor
Likes

Comments

Efter att ha startat en blogg för 1 vecka sen tycker jag nu att det är dags att på riktigt starta den. Efter tjat av min vän Hanna om blogginlägg så har jag nu gjort henne stolt. För att de som läser får en klarare inblick om vem jag är så har jag beslutat att skriva 10 saker om mig själv.

  • ​Jag tog studenten 2015 på Alléskolan, Hallsberg. Jag hade på mig mormors klänning hon använde någon gång på 60-talet, Snacka om att ingen hade likadan! Under gymnasiet gick jag linjen Teknik med inriktning design och produktionsutveckling. Det slutade inte där då jag tog ett 4:de år och blev gymnasieingenjör. 


  • Den snygga kille på bild är min fästman. Vi blev ihop våren 2013, mitt första år på gymnasiet. Han var sista års elev på en annan skola i Örebro. Jag skulle fylla 17 och han hade fyllt 19. Om 2 veckor har vi varit ett par i 3,5 år och vi förlovade oss 2 december 15. Att vi blev ihop är ett frågetecken, Simon är "killen som tog sig ur friendzon" men det får jag ta i ett annat inlägg.


  • Konst är något som står mig nära hjärtat, jag älskar att uttrycka mig på så många sätt som möjligt. För det mesta så använder jag mig av akrylfärg eller akvarellfärg. Kan måla det mesta, allt beror på vad jag känner för. Får mycket inspiration från naturen, musik och de problem människan har i sig själv.


  • Jag är en morgonmänniska, älskar att vakna tidigt av mig själv. Sen kan jag väl inte rå för det när man har rutiner i veckan. I dag t.ex vaknade jag 06:30, fast så glad att min kropp är som en klocka igen som innan gymnasiet.


  • Jag kan inte klara mig utan musik, det är något som verkligen får mig att må bra! Jag lyssnar på mycket men rock av alla slag är det som jag lyssnar mest på. Och inom parentes Kristen rock eller de som inte utmärker sig men skulle kunna va. Några exempel på band: Skillet, Thousand Foot Krutch Icon for hire, Fight the fade, The red jumpsuit, Relient K, Hawk Nelson, Stella Kart. Detta är typ 10 % av allt jag lyssnar på!


  • Något jag avskyr är dubbelmoral, översittare och människor som tror sig alltid veta mest om allt. Jag tål verkligen inte det,  speciellt om man hela tiden ser att saker kan se ut på ett annat sätt.


  • Jag älskar att laga mat, speciellt vegetariskt. Jag är inte direkt någon som följer recept, spontant och efter smak är nog det bästa. De flesta gånger lyckas jag med 100%!


  • En sak som jag älskar är att gå emot fördomar och förväntningar om mig själv. Folk kanske tror en sak om mig sen att visa en annan sida eller en motsats är så kul. Det här är något jag har reflekterat över själv de senaste dagarna att det faktiskt är så här.


  • Jag har gröna fingrar, inte praktiskt taget. Men jag älskar växter och att odla saker. I år har jag odlat paprika, tagit hand om tomater och satt om blommor m.m. Det är avslappnade att inte behöva tänka så mycket.


  • En de närmaste vet om mig är att jag är såld för gamla grejer och möbler, 50-70 tals grejer är det bästa. Mitt rum idag består av mycket i teak. String hylla och nattduksbord, Mathsson fåtölj Karin och okända artiklar. Gammalt porslin är jag också såld av. Likes

Comments