Header

Jag har länge funderat på att skriva ett blogginlägg om hela den här mardrömmen vi varit med om under de senaste fyra månaderna. Anledningen till att jag publicerar det här är för att jag är trött på att höra massa falska rykten, jag är otroligt förbannad på polisen och vill att så många som möjligt ska läsa om hur mycket fel de gjort och hur dåligt polisen har behandlat oss anhöriga. Jag måste även skriva av mig…

6 december 2014. Vi var i Valbo och handlade julklappar åt varandra under dagen. Senare på kvällen var Didrik och badade bubbelpool med några vänner och drack. När de var klar där blev han sugen på pizza, men klockan var efter 22 och alla pizzerior förutom en hade stängt. De åkte till tre små rum som inte bara är en pizzeria utan också en pub. Envis som han är ville han inte åka hem än utan valde att stanna på puben, ensam, medans hans vänner åkte hem. D är väldigt social och har många bekanta så han hittade någon/några att umgås med där. Jag smsade med honom under kvällen och han skrev att han självklart skulle med dagen efter när vi skulle fira mig eftersom jag fyllde 18 år. 01.10 var sista gången jag pratade med honom. Jag frågade om han skulle sova hos mig och undrade vart han var, han var arg på någon och mumlade men var kvar på tre små rum. Samtalet varade i två minuter och direkt efter det ringde jag hans mamma Catta som bestämde sig för att hämta D. Men när de sedan kom dit är inte D kvar, hon pratade med vakterna som berättade att han blivit utskickad från puben p.g.a. att han var för full men trots det gav de honom hans öl som han inte hade fått tagit med sig in när han kom dit. Det var cirka 10 minuter mellan att D lämnade tre små rum och hans mamma kom dit. Hon och hennes sambo åkte därefter runt i hela Skutskär flera gånger och enda fram till gårdskärskorsningen, utan att se honom någonstans.

7 december 2014.Jag vaknar upp till ett sms från Catta att de letat överallt utan att hitta honom. De har varit ute flera timmar under natten. De får ett samtal från en kiosk i Skutskär som säger att de har hittat Didriks telefon + mobilplånbok fast bankkortet saknas. Jag åkte iväg och firade mig men höll kontakten med Didriks mamma hela dagen. Hon kollade så han inte hamnat i fyllecell eller på sjukhus men ingen Didrik där heller. Det var inte förrän på kvällen när jag var på väg hem till Catta och fick ett samtal från polisen som jag insåg att han verkligen var försvunnen. Det blev skallgång samma natt och vi är otroligt tacksam för att det kom så många som ville hjälpa till att leta.

8 december 2014. Missing people anordnade nytt sök. Jag, Catta och några fler gick längs bodaån och det var vi som hittade kepsen i vassen på badplatsen. Hela min värld rasade samman i det ögonblicket. Allt blev svart och jag ville inte tro att det var hans.

10 december 2014. Min 18 årsdag… Det sändes på efterlyst.

nyårsafton fick Catta ett samtal från en kille som varit och sökt i vattnet med räddningstjänsten redan den 9 december. Han berättade att de fått fram en sonarbild på deras ultraljud som liknar en människokropp, polisen hade blivit kontaktade redan den 9 december men inte gjort något åt det för att de inte hade resurser. Han sa att hans företag kunde komma hit och hjälpa oss att borra hål i isen så vi kunde söka i vattnet med kamera. Några dagar senare var dem här och hjälpte oss leta. Tillslut sa vi ifrån att få hjälp av företaget och köpte två egna kameror. Över 5000 hål borrade anhöriga utan resultat.

19 mars 2015.Jag satt i matsalen på skolan med två av mina vänner då jag fick ett samtal av min kompis Linnéa, hon berättade att tidningen skrivit att de hittat en kropp vid långsand och sa att hon skulle hämta upp mig på skolan. Jag sprang in på toaletten och bröt ihop. Blev upphämtad av Linnéa och åkte sedan mot långsand, vi hann dock inte dit innan polisen hunnit åka. Sedan åkte jag och tre vänner till Uppsala för att kroppen skulle flyttas till rättsmedicinska och Didriks mamma redan var där. På väg dit fick jag ett samtal om att det var Didriks jacka och andra tillhörigheter på kroppen. Väl där fick vi veta att de inte skulle identifiera kroppen förrän på måndagen (detta var en torsdag) så det enda vi kunde göra var att åka hem och försöka hålla oss sysselsatta så att inte alla tankar skulle komma ikapp en.

31 mars 2015. Identifieringen blev klar och det var Didrik.

Sedan första natten har vi varit ute och letat så ofta vi kan. Ibland hela dagar. I både Skutskär, Gävle, Gårdskär, Älvkarleby, Älvkarleö och andra ställen. I vattnet, skogen, stugor, garage, industriområden. Vi har pratat med alldeles för många medium och hyrt in ett företag som hjälpt oss att borra i isen och leta med undervattenskamera. Vi har gjort allt vi kan, varit med om ännu flera motgångar, gråtit oss till sömns alldeles för många nätter, försökt trycka bort tankar och känslor (vissa dagar har gått bättre än andra) och försökt hållt hoppet uppe.

Svar på rykten: Didrik har aldrig tagit droger, han var inte spelberoende och han hade ingen ovän. Han var inte deprimerad. Vi hade inte bråkat och absolut inte gjort slut. Alla som känner Didrik vet att han aldrig skulle ta självmord och de vet också att han är den mest omtänksamma killen man kan känna. Han hade planerat framtiden och längtade tills han skulle få sluta skolan och börja jobba för sin pappa.

Polisen har bara gjort massor med fel i det hela. Det finns inte ord som kan beskriva min ilska emot dem. Vi anhöriga vill att så många som möjligt läser detta och delar det så vi kan få ut vår kritik mot polisen och deras dåliga jobb med att hitta vår älskade Didrik.

1. Vi hade kunnat hitta honom redan den första veckan om polisen tagit sonarbilden på allvar. Det ska finnas resurser till att ta upp en kropp ur vattnet och polisen har själv erkänt att deras dykare inte ser något alls under vattnet då tycker jag man gör något åt det. Även att de visste att de hittat en kropp i vattnet men hörde inte av sig till oss anhöriga. Det gjorde företaget som ringde oss tre veckor senare(!!) Redan första veckan hade vi kunnat hitta vår fina Didrik istället för nästan 4 månader senare…

2. Dani*l Larss*n som jobbar på jourenheten i Uppsala beslutade att det inte låg något brott bakom detta fall utan att han hade läst igenom alla uppgifter de fått och han har sagt till Catta att han gick efter sin magkänsla när han tog det beslutet.

3. Någon på polisstationen ringde två samtal från Didriks mobil natten till den 8 december. När de skulle spåra när Didriks telefon användes senaste gången fick de fram att han befann sig i centrum området runt 02.00 natten till 7 december. De sa även att det ringts två samtal vid klockan 02.59 och 03.02, ett till mig och ett till Didriks kompis - men dessa samtal kunde de inte spåra var de hade ringts. Efter att ha skällt på polisen om att få reda på var han kunnat befinna sig när han ringt dessa samtal ringer dem upp Didriks mamma och säger att det blivit lite fel. Samtalen vid tretiden var natten efter, alltså natten till 8 december, då polisen tagit in hans telefon för att kolla efter spår.

4. Didriks mamma tjatade om att få se förhörsprotokollen och polisen M*ts N*rling lovade i över tre veckors tid att hon skulle få se dem men hörde aldrig av sig. När hon sedan en dag haft kontakt med M*ts som sagt att de väntat på henne och att hon skulle komma och lovade att hon skulle få läsa dem åkte hon till polisstationen för att göra det. Men när de väl kom dit fick de aldrig läsa protokollen p.g.a. att ifall de misstänker brott kunde det finnas bevis där som inte hon fick se (även fast de sagt över hundra gånger till oss anhöriga att de inte misstänker brott och fortfarande står fast vid det).

5. När kyrkan frågat polisen om de anhöriga får det stöd de behöver svarade polisen att de har bra kontakt med oss anhöriga trots att vi aldrig haft bra kontakt med dem. De hörde aldrig av sig till oss och ville vi få reda på något eller komma i kontakt med någon har vi alltid fått ringa till växeln.

6. När vi sökte med undervattenskamera kom det ner två poliser en dag med sina sökhundar. De hade inte informerat oss om det men vi tyckte det var bra av dem att de ställde upp. Hundarna markerade även på ett ställe på isen. De två polismännen som kom dit med hundarna berättar då att de hade tänkt åka dit och söka redan den 11 december men fick inte för polischefen. När vi sedan frågar polischefen om varför hundarna inte kommit tidigare svarar han med att "de var bara nere och rastade hundarna."

7. Polisen Dani*l Larss*n har jämfört Didrik med bärplockare och suttit och sagt till Didriks mamma att de inte tänker göra något mer i utredningen utan väntar tills kroppen flyter upp i vår.

8. Dani*l Larss*n har även skällt ut Catta både på plats och i telefon p.g.a. att hon har påpekat den felaktiga informationen polisen haft om Didrik. De sa t.ex. att han var deprimerad och då sa Catta att det inte stämde och då fick hon en utskällning av polisen för att "dem har den rätta informationen".

9. En annan polisman, Torbj*rn Dank*l, har gått ut i tidningen med olika uppgifter innan han informerat oss anhöriga. Ett exempel på alla gånger han gjort det är att polisen aldrig ringde oss anhöriga för att berätta att de hittat en kropp innan det hann komma ut i tidningen.​

Likes

Comments