Header

Hade ju bestämt mig för Olympus pen e-pl7 och hittade även den på blocket för ca en tusenlapp billigare.

Den verkar knappt använd och jag är supernöjd över alla dess funktioner och inställningar som finns i kameran. Den kan även anslutas till Wi-FI som gör att man kan tex importera bilderna direkt till mobilen 😍


Därför kommer det lite bilder som jag tog lite snabbt första dagen jag fick den ☺️

Tisdag & onsdag 

Jag har ju även jobbat på nationen de senaste dagarna. I tisdags och onsdags var jag i lunchen där jag bland annat diskade, la upp lunch och hackade lite olika grönsaker 🍅🍆🌶

Men jag träffade även lite nya människor, en del av dem var även med i onsdags så fick lite bättre kontakt med dem då. Ju mer jag är på nationen desto mer känner jag med som en del av det. Det är inte så många nya på nationen, jag är den enda nyaste så kallade nisse som har börjat engagera sig så fort i nationen. Det är jag typ känd för nu 😂 Men det är dock rätt svårt ändå eftersom det inte har kommit in fler nya då de som verkligen har riktiga ämbeten känner varandra sen tidigare. Sen är det svår att veta vilka som känner vilka och vem som är helt ny i Stocken och i Uppsala, en del har till exempel läst någon kurs då och då, någon annan har jobbat någon gång och kommit tillbaka efter ett tag. Så det är svårt att veta hur läget ligger till egentligen, men jag är glad att de är så öppna och omtänksamma där så det gör inget om man är lite osäker på hur man ska "agera" i början 😉


Som belöning fick jag ju gratis lunch men även en lunchkupong för varje gång jag jobbade i lunchen - det vill säga att jag fick två st ✌🏻️💰
Sen fick jag även två stämplar så att kunde komma närmre mitt brytleg på stocken ☺️👏🏼👏🏼

Torsdag

I torsdags så var jag i klubbverket, vilket betyder att jag och många fler städar och fixar iordning hela stocken inför loungen/puben men även för restaurangen Holmiana. Det fanns egentligen inte så mycket att göra så från 11.30 fram till 19.00 så var det rätt segt!

Men när klubben väl började vid 21.00-02.00 så var det mycket ös! Det var at plocka flaskor, skräp, diska och fylla på glas i barerna, fylla på is och hjälpa till här och där. Jag är rätt van vid sånna här tillfällen från de gånger som jag jobbade på FC vin&event, men kan inte undgå att säga att detta var enklare för det. Det var mycket spring hit och dit, alkohol och andra drycker som rann ner för ens tröja, kvavt, varmt och svettigt samtidigt som man blir tröttare och tröttare..!

Men när klubben var över vid prick 02.00 så var det dags för städning. Det gick faktiskt hyfsat fort med tanke på hur stort det är och hur skräpigt det var efteråt. Men sammanlagt tog det ca 2h innan vi äntligen fick ut vår efterlängtade belöning👏🏼👏🏼

En del vin fanns kvar från barerna och vi fick även två öl var och en shot 🍻 så vi satte oss i gillestugan (källaren) och började sjunga massa snapslåtar ur de böcker som brukar användas på gasquerna osv sen dansade vi hela morgonen lång fram tills klockan var ca 8?

Jag stack vidare med två andra till deras korridorsrum för att se hur det såg ut där, men var inte kvar där länge utan cyklade hem och la mig direkt och sov 💤💤💤

Igår träffade jag även ett par kommande klasskamrater som från början hade snackat med varandra på fb för att de märkte att vi alla sökte samma kurslitteratur men även ville ha sällskap till den här välkomstmottagningen. Jag struntade i att gå på den eftersom jag redan hade varit uppe så länge... Men träffade några av dessa tjejerna på kvällen men det blev heller inte så långvarigt.

Stack till ångströms istället för att ha följe hem med Emil när hans Mikrogasque var slut ☺️

Idag har jag städat köket och tvättat massa tvätt, gjort en del småärenden och ska nog dammsuga snart. Emil har blivit förkyld och har fått ont i halsen så han försöker vila upp sig så att han orkar med nästa vecka. Egentligen är det kräftskiva med hans klass, men det verkar som om han skippar det just nu.

Olympus
  • 126 readers

Likes

Comments

Skrev nyligen lite om nationen och om just Stockholms nation som jag har gått med i. I samband med inskrivningen kunde man även köpa ett Reccepaket [Ressepaket] som kallas för STHLMSVECKAN på grund av de olika aktiviteterna som sker då. Är inte helt säker på vad det innebär men att mottagningen handlar om info om nationen och vad man gör där och hur det ser ut osv. men lite tävlingar och aktiviteter för att lära känna andra. Pubrundan är typ att man går runt på de olika nationerna för att prova/dricka öl och gasquen är en finmiddag/bal där man bjuds på tre rätter och underhållning. Man lär sig hur man ska bete sig inom vett, etikett, tradition osv under en gasque. Ser fram emot det så mycket 😁

Likes

Comments

View

Fick jag en tid redan imorrn för läkarundersökning angående halsamandlarna, så vi får se hur det blir med det!

Men direkt efter besöket på vårdcentralen stack jag in till stan för att skriva in mig på den nation jag har valt. Nu undrar ni kanske vilken det kan va..! Joo det är... (trumsolo) STOCKHOLMS NATION! Det är som sagt den näst största nationen som har ca 5500 medlemmar, så man kommer nog inte lära känna alla eller komma in lika snabbt i kärngänget som om det skulle ha varit om jag hade valt Väst Göta, Gestrike-Helsningland eller Göteborg. Men jag kände ändå att personerna som var där hade rätt energi och karisma samt roligast aktiviteter och som stämde överrene med mina förväntningar. Trots att de flesta som är där läser ekonomi eller juridik 😉, vilket verkligen stämmer.

Vad är en nation? 

Nationerna är studentlivets sociala nav med bostäder, stipendier, klubbar, kultur, pubar, föreningsliv, idrott och mycket mycket mer – av studenter för studenter!

"Stockholms Nation är en ideell studentorganisation som är till för studenternas välbefinnande. Vi ordnar baler, gasquer, fester, pubar, danskvällar och andra evenemang. Här kan du äta lunch, ta en kopp kaffe eller sitta och plugga. Om du vill lära känna nya människor och tjäna lite pengar kan du jobba vid något av Nationens evenemang."

Man har fått höra att om man engagerar sig och jobbar ideellt inom nationen, vilken nation som helst, gör det enklare att komma in i nations-gruppen. Det kan vara att servera eller preppa inför lunchen, fruskot, brunch på söndagar, servera inför event, gasquer (finmiddagar), baler, stå i baren eller hjälpa till på något annat sätt i resturang, pub eller klubb. Jag tog tillfället i akt att se till att sätta upp mig på så mycket jag kan under denna veckan då jag ännu inte har börjat min nollning eller kurser trots att de flesta av dem verkar börja idag, inklusive Emil. Därför är jag lite rastlös för tillfället även om jag hade kunnat ligga och läsa hela veckan 😜 Men sån här chans får man inte missa!

Så imorgon ska jag har hjälpa till med lunchen kl 09.30-13.00 för att sedan bege mig till vårdcentralen och därefter är inget mer bestämt. Tror jag kommer jobba i lunchen på onsdag med, men sedan på torsdagen ska jag vara på nationen hela dagen/natten. Då har jag fått höra att schemat ser ut så här:

"Vid halv tolv äter vi lunch (gratis) och sendan preppar vi nationen och tar det ganska lugnt, sen äter vi personalmat vid 17 och går igenom kvällen, sen jobbar vi med vår restaurang och lounge mellan 18-21 och sen mellan 21-02 roddar vi klubben😃"

Som belöning istället för pengar får man såklart nya kontakter men också gratis lunch! Får även gå före i kön till nästa torsdagsklubb där man tjänar kanske några timmar i kön. Annars får man jobba (nissa som det kallas) 3-4 gånger för att kunna gå före i kön i en månad.

Tänkte jobba på nationen på fredag med, genom att servera och/eller preppa i köket då det är företag/förening/grupp som hyr Stockholms nations lokal. Men dock så krockar det lite med Välkomstmottagningen... Får då se hur det blir med det, dock så får man pengar när man jobbar med Uthyrningen som det kallas.

Mellanmål

Gjorde lite smoothie på de ingredienser som blev över igår, det vill säga:

  • Kokos
  • Nötter
  • Havregryn
  • Pumpakärnor
  • Linfrön

Detta blandade jag till en smoothie tillsammans med frysta bär, vanilj yoghurt och mjölk. Väldigt mättande 😄

​Sitter just nu och tittar på "Årets retro" på SVT play, där man får lite flashbacks och nostalgi av att se på detta! 

Bilderna blir lite kompakta och annorlunda när jag tar genom mobilen... men det ska snart bli ändring på det!

Likes

Comments

Sitter just nu på drop in på vårdcentralen. Tänkte blir undersökt för mina halsmandlar som alltid har varit lite för stora och förra året fick jag halsfluss (enligt mig) men fick ingen tid hos vårdcentralen i Fbg eftersom jag hade frågat försent och de sa att det bara var en vanlig halsinfektion. Dock så kunde jag knappt svälja eller prata, pratade som om jag hade en groda i halsen ! 🐸

Men det gick över efter ca 1 vecka ! Men sen januari/februari då jag gladiator regelbundet började träna så blev jag nästan alltid sjuk ca varannan månad eller mer ! Kände mig alltid på gränsen till förkyld. Alltid ont i halsen och vaknade torr och hes på morgonen.

Tillslut fick jag halsfluss igen nu i början av sommaren och det var värre än första gången. Kunde verkligen inte andas eller svälja min egna saliv (väldigt ingående här!). Fick ändå penicillin och tog hela kuren, svullnade gick över nästan direkt men det var fortfarande ömt och tjockt i halsen. Och så har det varit sen dess och har inte vågat träna eller knappt prata heller. Tycker fortfarande jag låter som om jag har en groda i halsen eller stoppad in massa vadd och bomull, grötig typ! 🙊🐸

Så därför har jag bestämt mig för att jag inom en snar tid vill operera bort dessa halsmandlar som har gjort mer ont än gott. 😧

Tyvärr måste man vila ca 2 veckor och äta soppa, fil och yoghurt. Lite glass med 🍦 ! Men vara "sjuk" i 2 veckor är inte så lyckligt time:at nu när skolan börjar ... Så det får nog bli någon gång i jul och antagligen tar det säkert ett tag att få en tid samt om jag ens får en tid?

Likes

Comments

Idag när vi storhandlade så köpte jag även lite ingredienser till att göra egen granola. Även detta var recept från Ica student.

Först så hade jag i 4dl havregryn, 1dl kokos & 1dl blandade nötter (naturella cashewnötter, mandelnötter etc)

Till det så använde jag 1dl äppeljuicekoncentrat, 1/2 dl flytande honung och ca 1 msk mald kanel

Som jag sedan blandar i och brer ut på en plåt och som ska vara inne i ugnen på 165C i ca 15-20 min

Till sist så har jag 1/2 dl gojibär, 1/2 dl pumpakärnor, 1/2 linfrön

Resultat:

Fick ungefär 850g 👌🏼

Likes

Comments

En annan grej som jag blev lite förvånad över att hur dyrt det är att klippa sig här. I och för sig är detta kanske Sverige fjärde största stad, något åt det hållet, men det ligger typ 2-3 frisörsalonger jämte varandra och alla tre tar ungefär 500kr för en enkel klippning 😰 Lite höga priser om man jämför med Fbg där normalpris är runt 320-400... Jag som hade hoppats på att färga tillbaka till svart eller åtminstone göra något annat med håren än hur det ser ut nu. Men det får nog väntas med det!

Kamera

Det här ständiga tjatet om kamera som jag aldrig får köpt! Jag har faktiskt bestämt mig nu och det verkar luta mer åt en Olympus Pen E-PL7 😍

Likes

Comments

Igår så blev det en lugn dag för oss båda, vilken behövdes med tanke på hur mycket vi har åkt fram och tillbaka det senaste sen vi kom hit. Det började med en sen frukost, då vi gjorde toast i vår då oanvända "toast-maskin". Riktigt bra resultat tyckte jag att det blev, både jämt och lagom varmt.


Sen åkte Emil in till stan för att köpa lite kurslitteratur, begagnat såklart och sedan satte han sig med matten eftersom han har gått en internetbaserad sommarkurs i matte. Så igår blev han färdig med hela kursen så att han kan fokusera på nollning och allt annat nytt som börjar nu på måndag för honom.

Jag själv satte mig och läste så länge, älskar att läsa och är mycket intresserad av att läsa klassisk litteratur. Ofta så finns ju aldrig tid eller engagemang ... så därför passade jag på att läsa just igår. Men just nu läser jag Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Jag har inga speciella förväntningar om just denna boken, mest att den ska gripa tag om en och beröra en starkt över hur svårt och knapert det var under 1800-talet när det var svenskarna som emigrerade. Även om hur familjeförhållandena och relationerna till varandra förändras så fort vardagen inte riktigt blir så bra eller bekväm som man är van vid, utan att man börjar mer och mer att tänka på sig själv?

Dock så gjorde vi även en liten besiktning på lägenheten, vad det fanns för skavanker och sådant för att inte vi ska bli skyldiga att betala för något i lägenheten som vi inte har orsakat. Det tog ett tag att både ta kort och skriva ner vad det var för "brister", men det var väldigt skönt att få det gjort.

Idag väntas nog en lika lugn dag, men först så ska vi handla och sen laga storkok inför veckan. Vi tänkte typ spaghetti och köttfärsås, eftersom köttfärsås inte blir så förstörd av att ligga nerfryst utan snarare tvärtom så blir den godare.

Likes

Comments

Både idag och igår kl 22.00 hörde jag och Emil folk som började vråla en bit ifrån det område där vi bor, det var det välkända Flogstavrålet som innebär att studenterna som bor i de stor höghusen med korridorsrum och som ligger ca 1,5km från, skriker ut sin ångest inför tenta eller annat (eller av ren tradition). Lite udda men också väldigt roligt att lyssna och och vara delaktig i.

Titta in det här klippet så får ni en inblick om hur det går till


Likes

Comments

Hallå däär!

Imorse testade jag ett litet recept tipsad från Icas egna hemsida som ni kan hitta här! Det är nämligen om hur man gör omelett på drygt 2 min i micron 😁 Jätteenkelt och man kan ju göra lite hur man vill, jag hade i lite skinka och lite ost till exempel.

Jag har även bytt vårdcentral och tandläkare som jag kan ha här i Uppsala. För att jag skulle bli inskriven hos en tandläkare var typ det bästa sättet att boka en tid för undersökning och denna undersökning skedde redan idag 😉 så idag stack jag till tandläkaren för en kort liten kontroll som tog ca 15 min. Det kändes lite overkligt eftersom man har gått till samma ställe i flera år i Falkenberg och helt plötsligt ska man till ett helt nytt ställe. Kändes lite mer som att börjar bo in sig nu och den folktandvården som jag gick till var riktigt fräst och den var helt nyrenoverad.

Emils föräldrar har även varit här och besökt oss, dels för att se till hur lägenheten verkar men också för att övernatta inför deras egna resa till Stockholm. Vi lagade därför en god middag som bestod av ugnsrostad potatis tillsammans med morötter och gullök & fläskytterfilé. Till det drack vi även ett gott vin som jag och Emil smuttar på just nu av det som inte dracks upp igår.

Resterande dag har bistådd av en liten lunch på Phil's burgers som ligger i Kvarngallerian och som Emil hade föreslagit genom tips från MatGeek som jag beskrev och länkade om i förra inlägget. Hamburgarna där var supergoda och det fanns massa gott tillbehör till men jag valde en rätt simpel burgare fast med karamelliserad lök till. Efter denna lunchen var jag proppmätt och har varit det i princip hela dan så det blev en enkelt kvällsmåltid idag där jag gjorde lite couscous, kokade morötter och en sallad på isberg, tomat och gurka. Kryddade även med grillkrydda för att få lite smak och sälta.

Morötterna, couscousen och grillkryddan var supergod och salladens gav lite krisp till hela rätten. Nästa gång kanske jag ska steka lite gullök eller ha i hackad rödlök... ✌

Annars så har jag och Emil gått runt och pratat lite mer med de olika nationerna och efter Östgöta, Södermanlands-Nerikes(Snärke), Gästrike-Hälsinge(GH), Stockholms (Stocken), Upplands, Göteborgs och Smålands var vi rätt snurriga i huvudet efter all information och om information som man fick upprepad ett antal gånger om Reccemottagning och gasquer. Vi skulle gå till Värmland och Västmanadld-Dalarna (V-dala) också, men de hade tydligen stängt... De finns även Gotlandsnation och Kalmars nation utöver dessa och sammanlagt blir det 13 nationer! Alla är olika stora och har sina fördelar så det verkar ju som om man aldrig riktigt ångrar sig när man väl har valt, men det är just det där med att välja och inte vilja missa något! Men jag tror ändå att jag har bestämt mig för vilken nation jag ska börja med 😏

Likes

Comments

Emil och jag var då i stan för att se lite hur cykelvägarna och affärerna verkar och vädret var i princip jättebra och det kändes som tidig vår, sen sommar...


Men bara några timmar senare så vände vädret och det började duggregna och sedan regna hela dagen efter det och cyklade tillbaka ca 4km i regn! Inte alls kul men det gick fortare att ta sig hem, inte så konstigt kanske.

Nationer

Uppsala är ju känt för sina nationer och det fanns en del banderoller de olika nationerna om att det var inskrivning, att man ska bli medlem hos dem. Vi tog därför tillfället i akt att passa på och gå runt till de olika nationerna och fråga vad de kan erbjuda oss för att få lite perspektiv på hur de är som nation, de som är där på nationen och vad som kan skilja dem åt.

Det mesta är likt, att de har lite gasque (fina sittningar), lite baler, föreningar, event, pub och delvis klubb på vissa, erbjuder bostäder och extra jobb.

De enda nationer som vi hann med var Norrlands nation och Väst Göta nation som ligger bredvid varandra. Dessa nationer var i princip motsatsen av varandra då Norrland hade ca 7500 medlemmar och VG hade kanske 1500 och bostadskön hos dessa nationer hade lite olika system och därför var det enklare hos VG än hos Norrland... VG verkade mer intimt och sällskapligt medan Norrland var mer som en stoor fritidsgård där det hände massa saker med olika människor hela tiden! Det kan vara kul i och för sig att träffa många och göra mycket, men man kanske inte får någon direkt långvarig kontakt så därför kändes VG bättre på det sättet fast Norrlands verkade roligare. Vi tänkte kolla lite mer också på vad de andra nationerna har att erbjuda med, tex Göteborgs, Värmland, Södermanlands-Nerikes aka Snerikes [snärkes] nation etc.

Samtal

​Emil som böjar sin nollning och har sitt upprop redan nästa måndag, den 22:e har både fått utskick från hans studentkår och blivit uppringd av en student ifall om man har några frågor och lite om information. Jag som knappt har fått reda på något från någon annan kände lite som att "Hallå? Har jag missat något? Någon som har missat mig? Vad ska jag vända mig någonstans?".  ​Även om jag har sett framemot att flytta till Uppsala och känner att jag har varit rätt så förberedd med både det ena och det andra tycker att man får lite antiklimax, just för att jag inte har gjort något speciellt eller vet vad jag har framför mig. Jag har inte gjort staden Uppsala så betydelsefull eller egen än och därför känns det inte så verkligt heller, att jag verkligen har flyttat ca 60 mil från FBG och ska plugga?! Men människor jag inte ens visste fanns..! Gör saker jag inte visste att jag kunde och lära mig saker jag inte har en aning om 😨 

Men äntligen fick jag det där samtalet från en student och hon berättade lite om vad som kommer att ske och ser till och ger lite tips eller mest guidning. Det enda jag ska hålla koll på är uppropet för mig som är den 29:e och sen får jag ta in all information där och ta dagen som den kommer då. Känna efter hur det känns, det verkar ändå rätt bra ändå. Hon sa att det var många som var nervösa, att det var många i min ålder men att det även var rätt blandat och att de flesta var tjejer. Kurslitteraturen behövde man inte tänka på än och bostad är ju fixat för min del. Nollningen eller aktiviteterna kommer ske under kvällen, det är väl det. Sen får jag se hur programmet är och hur mina blivande klasskamrater är och särskilt hur jag kommer vara!

Än så länge verkar mina förhoppningar och förväntningar inte bli helt förstörda 😂

Likes

Comments