ikväll sätter jag mig på nattåget till Gällivare för en veckas vandring.
För en lyckad vandring krävs ett lyckat jägarsnus fyllt av snabb energi och som gärna får vara gott också.
I min påse har jag blandat följande:

Russin
Torkade aprikoser, skurna i bitar
Daddlar, skurna i bitar
Mandlar, hackade
Rostade och saltade cashewnötter, hackade
ichocs ljusa choklad med kakbitar.

En fantastisk blandning av sött och salt, mjukt och knaprigt. Vandringen kommer gå som en dans på detta bränsle!

Lovar att återkomma med ett inlägg om vandrings mat när jag åter befinner mig i civilisationen. Har det fint så länge!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Mat

Hallå!

Idag kokande jag ihop något fantastiskt som jag är övertygad om skulle göra sig på vilket buffébord som helst. Det jag talar om är tofugratinerade kronärtskocksbottnar.

Du behöver:

1 burk kronärtskocksbottna

100 g rökt tofu

1/2 msk på mackan

1 1/2 msk havregrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg bottnarna på em plåt. Mixa ingredienserna till fyllningen till en bredbar smet. Portionera ut tofublandningen på bottnarna och ställ på plåt i mitten av ugnen tills de fått färg.

På bilden är ett serverings förslag och det som ackompanjerar kronärtskockan på tallriken är:

Bulgur med ajvar och persilja samt en enkel kall sås innehållandes imat fraiche, tahini, jalapeno, salt, svart peppar och paprikapulver.


Likes

Comments

Mat

Här följer en vardagsfavorit för mig, aubergingratäng i brist på bättre ord, enkelt och gott. Gör sig även bra som matlådor, om en inte har för avsikt att äta upp en hel form på en sittning. 

Du behöver:

1-1 1/5 aubergin (beroende på storlek)

2 gula lökar

2-3 vitlöksklyftor

1-2 röda chilifrukter

2 burkar krossade tomater

1 tsk brunt farinsocker

1 msk tomatpuré

1/2 sötpotatis eller en stor morot, riven

Astrid och apornas riviera

salt, svart peppar, rökt paprikapulver och oregano

Gör så här:.

Sätt ugnen på 180 grader

Skiva auberginen i 1/5 cm tjocka skivor.

hacka lök, chili och vitlök, fräs dessa i kastrull med olja. Skälp sedan i övriga ingredienser och låt koka, krydda med upp räknade kryddor tills du uppnår en smak du gillar, ha i lite mer salt än du vill ha dock, de behöver i kontrast till den okryddade auberginen.

När tomatsåsen är färdig varva skivad aubergin med sås i en ugnsfastform och toppa det hela med Astrid och apornas riviera och lite oregano, in i ugnen tills auberginen mjuknat.

Likes

Comments

Dessert

När en fyller år får en se till att fira ordentligt, det uppnås bäst med en riktigt god cheesecake som denna med mango topping.

Du behöver:

Till botten:

15 st digestive kex

125 g margarin

Till fyllning:

450 g Oatlys på mackan

1 dl havregrädde

1 dl gelesocker

1 citron (skal och saft)

Till topping:

250 g mango (jag änvände färsk men det går lika bra med fryst)

2 dl vatten

1 dl gelesocker.


Gör så här:

Sätt ugen på 175 grader, smält margarinet och smula sönder digestive kexen och lägg de i en form, häll margarinet över och knåda ut en botten. Grädda i ca 20 min, låt sedan svalna.

Rör ihop på mackan med skal och saft från citronen i en bunke. Häll havregrädden och gelesocker i en kastrull, låt koka upp, ta av plattan efter ca 30 sekunder efter uppkok. Häll ner havregrädde- och gelesockerblandningen i bunken med på mackan och citron, rör om ordentligt. Häll smeten över bottnen och ställ svalt.

Koka upp mangon i vattnet och låt koka till frukten känns mjuk. Ta kastrullen av plattan och mixa frukten till en slät smet med enstaka bitar i. Ställ tillbaka katrullen på spisen, häll i gelesocker och låt koka ca 30 sekunder. Häll toppingen över kakan och låt stå kallt för att sätta sig.


Likes

Comments

Mat

Det mest somriga jag kan tänka mig i matväg är pastasalladen. Denna enkla rätt som går att variera i det oändliga och inte tar längre tid att laga än du vill ge den. För mig tar det alltid jättelång tid dock för att jag kommer på hundra olika saker som jag bara måste ha i vilket leder till ett evigt hackande och skivande.

Det känna lite fånigt att ge ett recept på något som det här, istället följer nedan en lista på vad som trängs i tallriken på bilden.

Ölen jag drack till vill jag också slå ett slag för, somrig och frisk som den är! Mikkellers alkoholfria Hallo ich bin berlinerwiess, mycket trevlig öl!

Så i tallriken:

Pasta (förstås)

Persilja

Svarta bönor

Soltorkade tomater

Grillade kronärtskockor

Coktailtomater i två färger

Sheese, greek style (fetaost substitut för oss växtätare)

Dressade även det hela med en skvätt olivolja, en skvätt äppencidervinäger och lite salt.

Likes

Comments

Mat

Hallå!

Nu ska ni få ett oerhört nyttigt och bra recept av mig som kommer göra er lätta i både kropp och själ.

Glöm det jag sa, det var bara på skämt. Idag ska ni få mitt recept på buffalo blomkål, ett friterat och härligt litet recept som garanterat höjer blodtrycket aningen. Livet är dock för kort för att inte äta goda saker så ge detta en chans, ni kommer inte ångra er.

Du behöver:

1 blomkålshuvud

Till frityrsmet:

1 dl havremjöl

1 dl vatten

1 dl vetemjöl

1/5 dl sojamjöl

2 tsk vitlökspulver

2 tsk rökt paprikapulver

1 tsk cayennepeppar

1 tsk bakpulver

lite salt

Till buffalosåsen:

4 msk olja

2 msk soja (mörk)

1 msk äppelcider vinäger

2 msk tomatpure

2 tsk brunt farinsocker

1 röd chili

2 jalapenos

2 vitlöksklyftor

några droppar liquid smoke

lite salt

Gör så här:

sätt ugnen på 225 grader.

Skär upp blomkålen i bitar eller bryt buketter, lite beroende på storleken på buketterna.

Rör ihop samtliga ingredienser till smeten. Ställ en kastrull med olja för fritering på spisen. Doppa blomkålen i smeten och fritera sedan.

kör alla ingredienser till såsen i en mixer för enkelhetens skull tills de inte är några större bitar kvar.

Pensla de friterade blomkålsbitarna med såsen och lägg de på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen i ca 15 min, vänd sedan på blomkålen och låt den gå ytterligare 30 min.

Servera med valfri dippsås, tex äggfri aioli och ha servetter till hands.

Smaklig måltid.


Likes

Comments

Mat

Hej, idag tänkte jag bjuda på en riktig festmåltid! Det tar sin lilla tid att göra men det är värt varenda minut.

Pulled jackfruit burgare med rabarberchutney (se tidigare inlägg för recept), picklad röd lök (recept längre ned) och till detta, snenaps- och dillslungad potatis. Räkna med att detta kommer ta dig ca 1,5 h att få ihop, några minuter extra om du likt mig försöker fota det hela. Receptet vavser ca 4 portioner.

Då kör vi!

Pulled jackfruit

Du behöver:

2 burkar jackfruit i saltlag (ger ca 500g avrunnen frukt)

1 liter vatten

1 tärning grönsaksbuljong

salt, svartpeppar, rökt paprikapulver.

Till marinaden:

1 dl rapsolja

2 msk kinesisk soja

1 msk citronsaft

1 dl Ale (häll resten av ölen i kocken, det hade jag gjort.)

2 vitlöksklyftor

1 tsk ljus sirap

1 tsk chili flakes

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk svart peppar

1 tsk torkade basilika

några droppar liquid smoke

Gör så här:

Sila av frukten i ett durkslag, skölj under kallt vatten. Fräs i rapsolja med lite salt, peppar och rökt paprikapulver till jackfruiten fått lite färg. Slå över 1 liter vatten och släng i buljongtärningen, låt sjuda ca en timme.

Sätt ugnen på 200 grader och blanda samtliga ingredienser till marinaden.

När en timme gått, slå av vattnet från jackfruiten och placera bitarna i en ugnsfast form. Dra isär frukten med en gaffel och häll sedan marinaden över strimlorna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och lämna den där i ca 20 min.

Lägg sedan upp din pulled jackfruit i ett hamburgebröd tillsammans med bbq sås, rabarberchutney, picklad lök. sallad och någon skiva tomat.

Senaps- och dillslungad potatis

Du behöver:

färskpotatis för 4 personer

1 dl rapsolja

1 dl äppelcidervinäger

2 msk dijonsenap

1 knippe färsk dill

svart peppar,koka potatisen, blanda ihop dressingen. Häll av vattnet från den kokta potatisen och häll över dressingen medans potatisen fortfarande är varm, vänd runt tills alla potatisar är täckta.

Serveras lika bra varm som kall.

Picklad röd lök

(OBS, detta recept är inte anpassat för endast 4 burgare)

Du behöver:

1-2 röda lökar (beroende på storlek)

1 dl socker

1/5 dl ättika (12%)¨

1 dl vatten

Gör så här:

Koka upp en lag på socker, ättika och vatten, rör tills allt socker löst upp sig, skiva löken tunt. Placera löken i en burk, låt lagen svalna och häll den sedan över den skivade löken. Låt stå i kylen någon timme före servering för bästa resultat.

Då detta är en inläggning har löken en lång hållbarhetstid och kan med fördel användas under hala grillsäsongen som ett tillbehör till det mesta.


Likes

Comments

Tillbehör

Hallå gänget!

Har du precis som jag extrema mängder rabarber hemma i trädgården just nu och har ätit dig trött på pajer, kräm och fördruckigt dig på saft?

Jag tänker idag bjuda på ett lite annorlunda recept för rabarber då en ju trotts allt vill ta till vara på så mycket som möjligt av det som växer på tomten. Denna Rabarberchutney passar utmärkt till allt du tänk grilla i sommar, som topping på en fin bönburgare eller på sidan av en marinerad portabello eller seitanstek.

Du behöver:

0,5 kg rabarber

1 röd lök

1-2 vitlöksklyftor

1 röd chili

2 tsk ingefära (färsk, riven)

2 dl äppelcidervinäger

2,5 dl syltsocker


Gör så här:

Lägg allt i en kastrull, låt koka upp. Koka under omröring tills rabarberna mjuknat och börjat falla isär, låt svalna, häll upp i burkar.

Likes

Comments

Mat

Hej, då var det dags igen.

Denna gång vill jag dela med mig av något som gjorde mitt animaliefria liv komplett, nämligen den perfekta ersättaren för ägg i matpajer.

En paj går att göra på lika många olika sätt som det finns pajbakare men jag brukar använda ett mycket enkelt recept för mitt skal och fyllningen får variera beroende på vad som lockar just då samt vad som finns i kylen. Det går helt enkelt inte att göra fel, bra va?

Steg 1: sätt ugnen på 225 grader.

För degen till pajskalet behöver du:

125g margarin

3 dl vetemjöl

3 tsk kall vatten

en nypa salt (det mest exakta måttet, jag vet)


Gör så här:

Skär ner kylskåpskallt margarin i tärningar, blanda med det övriga ingredienserna och nyp sedan ihop degen med händerna, det är enklast så och orsakar minst disk. Där degen känns jämn och fin, ställ den att visa i kylen medans du gör i ordningen stanningen.


Till tofustanning behöver du:

250g tofu (jag avnänder fast tofu, har sett att andra använder silkestofu men det är en smaksak, båda funkar.)

2 dl havremjälk el. soyamjölk.

3 msk b-jäst (kallas även näringsjäst och är en special odlad jäst dom innehåller stora mängder b-vitamin, finns att köpa i hälsokostaffärer. I vegetarisk mat används den dock inte för vitamintillskottet utan för att den helt enkelt smakar lite som ost.)

1/5 dl riven valfri växtbaserad ost

salt och peppar, efter smak.

Gör så här:

Kör samtliga ingredienser i matberedaren tills det blir en bredbar massa.


Ta nu ut degen ur kylen och tryck ut den i en form, pricka botten med en gaffel och förgrädda medans du hackar upp det som ska bli din fyllning.

Jag fyllde min paj för dagen med broccoli, svarta oliver och soltorkade tomater.

Ta ut skalet och fyll det med dina grönsaker, bre ut tofustanningen över med en slickepott, ställ i ugnen, vänta tills stanningen fått lite färg och känns fast.


Likes

Comments

Mat

Hallå gänget!

Då var det dags för ett nytt inlägg och nytt recept, hoppas ni ska gilla det.

Idag vill jag presentera något som jag skulle klassa som festlig vardagsmat, fyllda paprikor med tzatziki och ris. En kan förstås hoppa över riset om en vill, festligheten ligger trotts allt i paprikan.

Receptet nedan utgör fyllning för ca fyra paprikor.


Du behöver:

4 paprikor

1 gul lök

1 röd chili

1-2 klyftor vitlök

1 burk krossade tomater

1 dl röda linser

3 dl vatten

1 msk tomatpuré

1 burk/ tetra svarta bönor

1 morot

1 buljongtärning

salt, svart peppar och rökt paprikapulver

Valfri växtbaserad ost att toppa härligheten med. Jag använde Tofuttis mozzarella style.


Till tzatzikin:

4 dl soygurt (låt den rinna av i kaffefilter om du önskar en tjockare och krämigare konsistens)

2 dl riven, urkramad gurka

1-2 vitlöksklyftor

salt, svart peppar.


Gör så här:

Skär runt "pinnen" på paprikorna och lyft ur kärnhuset. Sätt ugnen på 180 grader.

Hacka gul lök, chili och vitlök, riv moroten, fräs sedan lök och chili i liten kastrull. När löken är genomskinlig tillsätt 1 dl röda linser och 3 dl vatten samt buljongtärning, låt koka tills linserna börjar mjukna.

När linserna mjuknat ha i riven morot, tomatpuré och krossade tomater. Låt koka ihop tills linserna känns färdiga, smaksätt med salt, peppar och rökt paprikapulver efter smak. Ta sedan kastrullen av spisen och rör ned de av sköljda svarta bönorna.

(Om du önskar ris som tillbehör är det nu hög tid att ställa den kastrullen på spisen.)

Ställ paprikorna i en ugnsfast form eller på en plåt och fyll de med lins- och bönröran, toppa med osten och ställ in i ugnen tills paprikorna mjuknat och osten fått färg.

Ta din soygurt, avrunnen eller ej och blanda den med gurka och vitlök. Peppra och salta efter smak, låt stå i kylen en liten stund innan servering för bästa smak.

Likes

Comments