Mat

Hej, idag tänkte jag bjuda på en riktig festmåltid! Det tar sin lilla tid att göra men det är värt varenda minut.

Pulled jackfruit burgare med rabarberchutney (se tidigare inlägg för recept), picklad röd lök (recept längre ned) och till detta, snenaps- och dillslungad potatis. Räkna med att detta kommer ta dig ca 1,5 h att få ihop, några minuter extra om du likt mig försöker fota det hela. Receptet vavser ca 4 portioner.

Då kör vi!

Pulled jackfruit

Du behöver:

2 burkar jackfruit i saltlag (ger ca 500g avrunnen frukt)

1 liter vatten

1 tärning grönsaksbuljong

salt, svartpeppar, rökt paprikapulver.

Till marinaden:

1 dl rapsolja

2 msk kinesisk soja

1 msk citronsaft

1 dl Ale (häll resten av ölen i kocken, det hade jag gjort.)

2 vitlöksklyftor

1 tsk ljus sirap

1 tsk chili flakes

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk svart peppar

1 tsk torkade basilika

några droppar liquid smoke

Gör så här:

Sila av frukten i ett durkslag, skölj under kallt vatten. Fräs i rapsolja med lite salt, peppar och rökt paprikapulver till jackfruiten fått lite färg. Slå över 1 liter vatten och släng i buljongtärningen, låt sjuda ca en timme.

Sätt ugnen på 200 grader och blanda samtliga ingredienser till marinaden.

När en timme gått, slå av vattnet från jackfruiten och placera bitarna i en ugnsfast form. Dra isär frukten med en gaffel och häll sedan marinaden över strimlorna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och lämna den där i ca 20 min.

Lägg sedan upp din pulled jackfruit i ett hamburgebröd tillsammans med bbq sås, rabarberchutney, picklad lök. sallad och någon skiva tomat.

Senaps- och dillslungad potatis

Du behöver:

färskpotatis för 4 personer

1 dl rapsolja

1 dl äppelcidervinäger

2 msk dijonsenap

1 knippe färsk dill

svart peppar,koka potatisen, blanda ihop dressingen. Häll av vattnet från den kokta potatisen och häll över dressingen medans potatisen fortfarande är varm, vänd runt tills alla potatisar är täckta.

Serveras lika bra varm som kall.

Picklad röd lök

(OBS, detta recept är inte anpassat för endast 4 burgare)

Du behöver:

1-2 röda lökar (beroende på storlek)

1 dl socker

1/5 dl ättika (12%)¨

1 dl vatten

Gör så här:

Koka upp en lag på socker, ättika och vatten, rör tills allt socker löst upp sig, skiva löken tunt. Placera löken i en burk, låt lagen svalna och häll den sedan över den skivade löken. Låt stå i kylen någon timme före servering för bästa resultat.

Då detta är en inläggning har löken en lång hållbarhetstid och kan med fördel användas under hala grillsäsongen som ett tillbehör till det mesta.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej,
hösten börjar övergå i vinter men ett svamprecept till kan väl inte skada?

I detta tillbehör använda en av mina favoriter bland svampar, den bleka taggsvampen. Bild på svampen följer efter receptet.

Du behöver:

Ca 500 gram rensad blek taggsvamp

Till marinaden:
3 dl ättika
1 dl olja
1 klyfta pressad vitlök
1 lagerblad
1 krm timjan
1 tsk torkad dragon
1 msk finhackad persilja

Gör så här:

Koka av svampen i några dl vatten i ca 10 min på svag värme.
Slå av vattnet och låt svampen rinna av i durkslag.

Rör ihop ingredienserna till marinaden. När svampen svalnat slå över den kalla marinaden. Låt stå minst 5 timmar innan servering. Marinerad svan passar som tillbehör eller som förrätt.

Likes

Comments

Mat

Hej kompisar!

Nu är hösten här, den bästa matsäsongen vi har!

Jag är ett stort fan av svamp, både att plocka och äta och tänkte idag bjuda på ett förträffligt recept med just svamp jag plockat. Precis som rubriken antyder är det creps det är tal om. Receptet ger 2 portioner.

Du behöver:

För pankaksmeten:

2dl Vetemjöl

3 dl sojamjölk

1 msk olja

1 tsk salt

För svampstuvningen:

Ca 350g nyplockade och rensade trattkantareller (klart det funkar med köpta också, men då missar du ju naturupplevelser!)

2 dl havregrödde

2 tsk vetemjöl

0,5 dl vatten

Margarin en ordentlig klick

Salt och peppar

Riven jeezly eller annan smältbar ost att toppa med.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ihop din pankaksmet och stek pannkakorna i lite margarin om de vill fastna, det bör dock gå fint utan.

Lägg svampen i en torr stekpanna och låt vattnet koka ur och sista bort. Tillsätt en ordentlig klick margarin och salt och stek tills de fått lite yta och hela huset luktar ljuvligt av svamp. Häll sedan över grädden och en mycket enkel redning du gör genom att blanda mjöl och vatten och sedan hälla ner i pannan, krydda med salt och svart peppar tills du nått önskad smak.

Rulla nu in stuvningen i pannkakorna och placera dessa i en ugnsfast form med "skarven" nedåt, toppa med riven jeezly och ställ i ugnen tills osten smält.

Likes

Comments

Mat för högtider

Hej gänget!

Här i augusti höll jag världens bästa vegokräfftskiva och tänkte dela med mig av vad som bjöds på mitt bord. Då jag lagde mat för 11 personer är måttsättningen lite svajig men det får la gå, då kör vi!

Kräftorna:

Jag köpte vegoräkor på seitanfods.se för detta ändamål.

Du behöver:

Vräkor

En knippe krondill

1,5 l vatten

herrans massa salt

Gör så här:

koka upp en kräftlag på vatten, dill och salt, låt svalna och dra en stund. Lägg vräkorna i en burk med lock och häll den svalnade lagen över. Låt stå och dra ett par dagar i kylen innan festen för bästa resultat.


Ostpaj:

Du behöver:

För paj deg, se tidigare inlägg!

Fyllning:

3 block tofu, fast

ca 1 dl soya mjölk

Astrid och apornas riv-iera

B-bjäst

Salt

Peppar

Tångrom

Ifraich

Gräslök

Citronsaft

Gör så här:

Kör tofu, soyamjölk, riven rivi-era och bjäst i matberedare tills du får en krämig, bredbar konsistens som smakar ost, krydda efter smak. Ös över fyllningen i ditt förgräddade pajskal och sätt in i ugnen i 200 grader till gyllenbrun.

Garnera med tångrom och servera med Ifraich med lite citron i och gräslök.

Sist men inte minst! För att få in hela pilla-med-maten-momentet, kokade kronärtskockor som serveras med salt och margarin! Glöm ej ha i lite citron i vattnet under koket så de inte blir alldeles bruna, bryt av själken, skär inte och när bladen lossnar av sig självt är de klara för servering.

Det fanns självklart även en härlig sallad och bröd på bordet, det enda speciella med salladen var mungbönsgroddarna som jag själv groddat i skafferiet, mycket gott!

Ja, där har ni det, hela kalaset, fint va?

Likes

Comments

Hej hej gänget!

Nu ska jag parat lite om mat att ha med sig på vandring. Först och främst anser jag inte att en ska behöva äta tråkig mat bara för att en råkar lag den på spritkök och befinner sig på fjäll eller i skog, mat ska fortfarnde vara en fröjd och det går faktiskt att ordna!

Jag spenderade många veckor med att planera menyn inför sommarens vandring, tänkte igenom vad som vägde lagom mycket och ägnade mig åt att torka olika grönsaker i ugnen vilket jag ska berätta hur en gör, jätteenkelt och så mycket billigare än att köpa frystorkat på vildmarksaffär. Eter den intruduktionen så följer två recept som dessvärre inte är jätteväl måttsatta, men ni får i alla fall idén och känslan presentarad och kan förhoppnings vis ta den med er ut i skog och mark när våren kommer åter.

Torka grönsaker i ugn:

Sätt ugen på 80 grader och skär ner valfri grönsak i små tunna bitar, sprid ut på plåt och låt torka i 8-12 timmar beronde på grönsak samt tjocklek på bitar. Du kommer se när de är klara, tro mig.

Kryddor att ha med sig:

Jag packade 3 välvalda kryddor förutom salt och peppar i min ryggsäck, cayennepeppar, rökt paprikapulver och vitlöksalt. De utgör en mycket bra grund för en lyckad måltid.

Nudelsoppa med grönsaker:

Simpelt recept för en lunch på fjället.

Du behöver:

Risnudlar

svampbuljon på tärning

torkade bondbönor

torkade gröna ärtor

torkad zuccini

vatten

Gör så här:

Koka upp vatten och buljong, förväll grönsakerna tills de nästan är mjuka, ha då i nudlarna, rör om.

Linsgryta med ris:

Jag valde att ta med mig boil in bag ris, då de går fort att koka samt inte tar någon direkt plats och ger mindre disk vilket är välkommet i det vilda.

Grytan

Du behöver:

Krossade tomater (föreslår på tetra, lättare att packa än burk)

Röda linser (ca 1 dl)

2 dl vatten (kan behövas fyllas på lite under koket då det är lite knepigt med värmen på spritkök)

Torkade morötter

Cayennepeppar

Rökt paprikapulver

vitlökssalt

Gör så här:

koka upp vatten och tillsätt sedan linser, när de börjat mjukna något ha i morötterna. Sedan är det dags för tomater och kryddor att flytta in, krydda efter smak och servera med riset du kokat innan.


Likes

Comments

ikväll sätter jag mig på nattåget till Gällivare för en veckas vandring.
För en lyckad vandring krävs ett lyckat jägarsnus fyllt av snabb energi och som gärna får vara gott också.
I min påse har jag blandat följande:

Russin
Torkade aprikoser, skurna i bitar
Daddlar, skurna i bitar
Mandlar, hackade
Rostade och saltade cashewnötter, hackade
ichocs ljusa choklad med kakbitar.

En fantastisk blandning av sött och salt, mjukt och knaprigt. Vandringen kommer gå som en dans på detta bränsle!

Lovar att återkomma med ett inlägg om vandrings mat när jag åter befinner mig i civilisationen. Har det fint så länge!

Likes

Comments

Mat

Hallå!

Idag kokande jag ihop något fantastiskt som jag är övertygad om skulle göra sig på vilket buffébord som helst. Det jag talar om är tofugratinerade kronärtskocksbottnar.

Du behöver:

1 burk kronärtskocksbottna

100 g rökt tofu

1/2 msk på mackan

1 1/2 msk havregrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg bottnarna på em plåt. Mixa ingredienserna till fyllningen till en bredbar smet. Portionera ut tofublandningen på bottnarna och ställ på plåt i mitten av ugnen tills de fått färg.

På bilden är ett serverings förslag och det som ackompanjerar kronärtskockan på tallriken är:

Bulgur med ajvar och persilja samt en enkel kall sås innehållandes imat fraiche, tahini, jalapeno, salt, svart peppar och paprikapulver.


Likes

Comments

Mat

Här följer en vardagsfavorit för mig, aubergingratäng i brist på bättre ord, enkelt och gott. Gör sig även bra som matlådor, om en inte har för avsikt att äta upp en hel form på en sittning. 

Du behöver:

1-1 1/5 aubergin (beroende på storlek)

2 gula lökar

2-3 vitlöksklyftor

1-2 röda chilifrukter

2 burkar krossade tomater

1 tsk brunt farinsocker

1 msk tomatpuré

1/2 sötpotatis eller en stor morot, riven

Astrid och apornas riviera

salt, svart peppar, rökt paprikapulver och oregano

Gör så här:.

Sätt ugnen på 180 grader

Skiva auberginen i 1/5 cm tjocka skivor.

hacka lök, chili och vitlök, fräs dessa i kastrull med olja. Skälp sedan i övriga ingredienser och låt koka, krydda med upp räknade kryddor tills du uppnår en smak du gillar, ha i lite mer salt än du vill ha dock, de behöver i kontrast till den okryddade auberginen.

När tomatsåsen är färdig varva skivad aubergin med sås i en ugnsfastform och toppa det hela med Astrid och apornas riviera och lite oregano, in i ugnen tills auberginen mjuknat.

Likes

Comments

Dessert

När en fyller år får en se till att fira ordentligt, det uppnås bäst med en riktigt god cheesecake som denna med mango topping.

Du behöver:

Till botten:

15 st digestive kex

125 g margarin

Till fyllning:

450 g Oatlys på mackan

1 dl havregrädde

1 dl gelesocker

1 citron (skal och saft)

Till topping:

250 g mango (jag änvände färsk men det går lika bra med fryst)

2 dl vatten

1 dl gelesocker.


Gör så här:

Sätt ugen på 175 grader, smält margarinet och smula sönder digestive kexen och lägg de i en form, häll margarinet över och knåda ut en botten. Grädda i ca 20 min, låt sedan svalna.

Rör ihop på mackan med skal och saft från citronen i en bunke. Häll havregrädden och gelesocker i en kastrull, låt koka upp, ta av plattan efter ca 30 sekunder efter uppkok. Häll ner havregrädde- och gelesockerblandningen i bunken med på mackan och citron, rör om ordentligt. Häll smeten över bottnen och ställ svalt.

Koka upp mangon i vattnet och låt koka till frukten känns mjuk. Ta kastrullen av plattan och mixa frukten till en slät smet med enstaka bitar i. Ställ tillbaka katrullen på spisen, häll i gelesocker och låt koka ca 30 sekunder. Häll toppingen över kakan och låt stå kallt för att sätta sig.


Likes

Comments

Mat

Det mest somriga jag kan tänka mig i matväg är pastasalladen. Denna enkla rätt som går att variera i det oändliga och inte tar längre tid att laga än du vill ge den. För mig tar det alltid jättelång tid dock för att jag kommer på hundra olika saker som jag bara måste ha i vilket leder till ett evigt hackande och skivande.

Det känna lite fånigt att ge ett recept på något som det här, istället följer nedan en lista på vad som trängs i tallriken på bilden.

Ölen jag drack till vill jag också slå ett slag för, somrig och frisk som den är! Mikkellers alkoholfria Hallo ich bin berlinerwiess, mycket trevlig öl!

Så i tallriken:

Pasta (förstås)

Persilja

Svarta bönor

Soltorkade tomater

Grillade kronärtskockor

Coktailtomater i två färger

Sheese, greek style (fetaost substitut för oss växtätare)

Dressade även det hela med en skvätt olivolja, en skvätt äppencidervinäger och lite salt.

Likes

Comments