View tracker

Igår fick jag ett ryck och vart sugen på både granola och fräknäcke, haha. Jag skulle ändå gå och handla så då passade jag på att handla grejer så att jag kunde göra både granola och fräknäcke. Inte nog med det så lagade jag också en massa matlådor med köttfärssås och spagetti, så nu har vi så att vi klarar oss.

Att göra hemmagjord granola är väldigt enkelt. Det enda du behöver göra är att blanda ihop alla ingredienser och breda ut på en plåt, sedan låta det stå i ugnen. Dessutom är hemmagjord mycket godare än den som man köper i butik.

Hemmagjord granola:
3 dl fiberhavregryn
3 dl havregryn
2 dl hasselnötter
1 dl krusakli
1 dl dinkelflingor
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
kanel
kardemumma
torkade aprikoser (eller annan valri torkad frukt)

1 dl rapsolja
0,5 dl honung
1,5 dl äppeljuice

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan de blöta ingredienserna i en egen bunke. Häll sedan över de blöta ingredienserna över de torra och blanda om ordentligt så att det blir en massa.
Bred ut massan på en plåt och ställ in i ugnen i 30-40 minuter ungefär. Ta ut emellanåt och blanda om. Se till så att granolan inte bränns. Det tar olika lång tid för olika ugnar.
Låt gärna granolan stå i ugnen på eftervärme, den blir extra knaprig då.
Låt sedan plåten med granola stå och svalna, när den har svalnat, klipp i valfri torkad frukt och förvara i en glasburk eller annan bytta. Serveras med yoghurt, fil eller kvarg. Toppa med frukt och bär!

Fröknäcket är otroligt gott och faller alla i smaken. Perfekt att äta till frukost, mellanmål eller varför inte bjuda på det till buffen. Jag tycker att det är allra godast att äta brödet med mosad avocado, citronpeppar och tomat. MMMM!

Glutenfritt fröknäcke:
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl krossade linfrön
1 dl majsmjöl
0,5 dl olivolja
2 dl uppkokat vatten.
flingsalt


Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke (inkl. flingsalt)
Koka upp vatten och tillsätt över den torra blandningen, tillsätt även olivolja. Blanda om och låt stå och svälla i 15 minuter. Bred ut på en plåt, ta hjälp med ett bakplåtspapper över för att platta ut massan jämt.
Innan du skjuter in plåten i ugnen, strö flingsalt över plåten.
Låt stå långt ner i ugnen i 40 minuter till 90 minuter, det är också beroende på ugn. Så du måste hålla koll så att det inte bränns.
Ta ut plåten när den är klar och låt svalna. Förvara i plastpåsar eller en platsburk. Klart att serveras!!

Jag åt detta till frukost i morse och det var supergott och mättande. Jag rekommenderar det verkligen! Nu vill jag helst äta granola och fröknäcke hela dagen lång, haha!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Nu börjar hösten närma sig med stormsteg och jag älskar det. Jag tycker att det ska bli mysigt att få gosa in sig i en kofta i soffan framför en bra serie med massa tända ljus runtomkring dig. Eller bara ta en skön höstpromenad med en kaffe i handen och en vän och känna den där friska luften som du andas in. Men så kom värmen tillbaka helt plötsligt. Sommaren är väl inte helt slut än :)

Men på tal om höst. På sommaren gillar jag att laga mat som är fräsch och inte så tung. Sallader i olika former är ett utmärkt exempel på sommarmat. Men på hösten blir jag sugen på att laga mustiga grytor med potatis. Här om dagen lagade jag något som jag inte lagat på länge med som var otroligt gott! Nämligen sjömansgryta. Jag hade nästan glömt bort den typ av maträtt. Sist jag åt den måste varit när jag bodde hemma hos mamma och pappa. Jag har "piffat" upp denna måltid med att ha i morötter och palsternacka, detta för att det ska bli mer marigt.

Här kommer receptet på sjömansgryta.

Sjömansgryta 4 portioner:

12 potatisar
600g innanlår eller lövbiff (jag köper färdigskivat)
2 gula lökar
4 morötter
2 palsternackor
1 flaska mörk öl (33 cl)
2 dl vatten
4 msk kalvfond
2 lagerblad
färsk timjan
salt
peppar


Sätt ugnen på 200 c. Skala sedan morötter, potatis och palsternacka. Skär sedan i slantar.. Skala löken och skär även dessa i skivor. Fräs lök i en stekpanna, lägg åt sidan. Sedan bryner du köttet på båda sidorna, lägg åt sidan.
Du kan göra denna matredd på spisen eller i ugnen. Har du en lergryta eller gjutjärnsgryta så rekommenderar jag dig att köra i ugnen. Du varvar sedan alla dessa ingredienser. Lägg ett lager potatis i botten och avsluta med ett lager potatis längst upp. Annars varvar du med köttet, löken och morötter och palsternacka. Glöm inte att salta och peppra emellan varven.
När du varvat alla ingredienserna så häller du över ölet och vattnet. Avsluta med att lägga på några kvistar med färsk timjan och ett par lagerblad. Lägg på locket och ställ in i ugnen i 45 min - 1 timme. Jag hade min gryta 1 timme och köttet blev super!

Såhär ser det ut när jag har fullt hela grytan med allt. Ser så fräscht ut med färska kryddor i mat tycker jag. Något jag aldrig brukar laga mat med är öl, men det smakade fantastiskt gott tycker jag!
Såhär ser det ut när grytan kommer ut ut ugnen och är färdig att förtäras.

Jag gjorde vääääärldens godaste krämigaste carbonara här om dagen, det kommer upp ett recept på det så snart jag hinner. Ha det så bra till dess! 

Likes

Comments

View tracker

God eftermiddag!
Jag har alltid varit en smoothietjej. När jag är ute på vift och inte har mellanmål nära till hands så brukar jag oftast köpa mig en smoothie, det är både gott och mättande. Den godaste smoothien som jag smakat är en som jag beställt på Naked juice bar. Den innehåller bladspenat, pressad citron och ingefära bland annat. Jag vart sugen på att göra en liknande hemma, jag hade inte alla ingredienser som man behövde så jag mixade lite annat som jag hade hemma.

Grön smoothie:
-ett par nävar bladspenat
-en näve fryst mango
-saft från en hel citron
-en halv avocado


Mixa allt så blir det supersmarrigt. Enjoy!

Likes

Comments

Frukost kan vara mitt absoluta favoritmål på hela dagen. jag skulle kunna äta det till både lunch och middag också. Jag älskar när man har en ledig dag då man först sover ut för att sedan duka upp för värsta brunchen med allt gott man kan tänka sig. Sedan sitter man där runt bordet för att njuta läääääänge.

I och med att jag ska iväg och jobba några timmar idag och inte har super-mega-lång tid på mig att laga frukost så gjorde jag en annan variant av frulle som jag gillar väldigt mycket och som jag äter väldigt ofta.

Kokt ägg på hårdmacka, kaviar har jag också alltid på men den var tyvärr slut idag. Sedan denna goda smoothie med hallon och mango.

Recept på smoothie:

En näve fryst eller färsk mango
En näve fryst eller färska hallon
1 kiwi
Honungsmelon (här brukar jag höfta)
en skvätt med kokosmjölk

Mixa allt i en mixer, sedan är det bara att hälla upp i ett fint glas (tex ett vinglas, blir finare och roligare att dricka ur hehe), och avnjuta till frukost, mellanmål eller när du bara är sugen på något gott!!

Här är en bild från förra söndgens brunch som jag och en kompis avnjöt ute på långholmen, det var fantastiskt gott!! Ibland får man lyxa till det lite extra under sin lediga helg.


Till något helt annat. Nu när det är säsong för liljor så var jag bara tvungen att köpa med mig ett gäng hem. Kolla in dessa fina som dessutom doftar ljuvligt!

Dessa blommor älskar jag, nästa gång ska jag nog köpa några i rosa också.

Det var allt från mig. Nu ska jag iväg till jobbet!

Likes

Comments

Hej,

Jag fick lust att slänga iväg ett blogginlägg såhär på kvällskvisten. Inte heller vilket blogginlägg som helst utan mitt första blogginlägg.
Jag har kommit fram till att jag inte är en varje-dag-bloggare så jag kom fram till att jag kommer blogga när lusten faller sig på och när jag har smarriga recept att bjuda på.

Bloggens första recept är en sjukt smarrig äppelpaj med äpplen som är plockade från ett övergivet träd som jag hittade på min promenad idag.


Har man havregryn i "smeten" så blir pajen mycket krispigare och godare!


Till en äppelpaj så MÅSTE man ju ha vaniljsås. Inte nog med att jag plockade äpplena själv så har jag faktiskt gjort vaniljsåsen själv från grunden också. Jag tycker om att experimentera och hålla på i köket och jag måste säga att såsen vart över förväntan riktigt god.


Det kanske inte ser så aptitligt ut, haha, men god var den!

Recept på äppelpajen:

3-4 stora äpplen.
Kanel
150 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 3/4 dl Socker
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
en nypa salt

Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda samman smör, vetemjöl, havregryn, socker, bakpulver, sirap och salt till en massa, ställ åt sidan.
Smöra en form, 24 cm i diameter brukar jag använda.
Skala äpplena och skiva dom sedan i mindre bitar. Lägg de skivade äpplena i en bunke. Häll över kanel och socker efter eget tycke och blanda runt så att det fördelas över äpplena. Häll sedan äpplena i den smorda formen, fördela "smeten" över äpplena och ställ sedan in i ugnen i 25 minuter eller tills pajen har fått en fin gyllenbrun färg.


Recept på min hemmagjorda vaniljsås:

1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk

Vispa samman äggulorna med sockret i en bunke.
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna från vaniljstången och lägg i en kastrull, lägg i stången också. Tillsätt mjölk och grädde, låt koka upp. När gräddblandningen kokat upp, häll under omrörning i den i äggsmeten. Häll sedan tillbaka såsen i kastrullen och låt sjuda på svag värme i ungefär 5 minuter. (Låt inte såsen stå och sjuda för länge, då bildas det till slut klumpar i såsen.)
Ställ sedan vaniljsåsen för att svalna, exempelvis i kylen!


Det här är verkligen en paj som alla borde prova, så smarrig!!!


Ha en fin kväll!

Likes

Comments