Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hela dagen har vi varit här på akademiska. Mamma va borta i tre och en halv timma. Jag hade tid att tänka, känna och bara vara ledsen.

Mammas kirurg  heter Ilvars, han är landets bästa inom gyncancer. De känns som en liten tröst i allt kaos just nu, att mamma blir opererad av den bästa. Läste precis en artikel om honom och hans syn på framtiden av gyncancer. Hoppas han kan hjälpa mamma i morgon..

Ilvars va in till oss för en stund sedan. Han ville berätta om operationen och prognosen av dom alternativ som finns. Jag vet inte vad jag ska tycka om allt jag fått höra idag. Allt går så fort men de är bra på sitt sätt.

Jag ringde sofie och på lördag kommer dom hem hit för att vara med oss. De känns jätte skönt! Hon vart lika knäckt som mig..finns inget bra eller fint sätt att berätta allt detta på. Men nu kommer hon hem iaf. Lena pratade jag med och Sassa.
Allt är verkligen upp och ner just nu.

Så vad så Ilvars då? OM tunntarmen inte är allt för drabbad av metastaser när dom öppnar mamma kan dom operera. Annars måste dom stänga och invänta tre kurser cyto innan dom får prova igen för en operation. Klumpen i magen över att tunntarmen ska vara drabbad såpass skrämmer mig! Ber till både gud och alla andra att de går att ta bort allt dåligt i morgon. Be med mig, snälla..

Likes

Comments

När vi kom hit gick allt fort. Mamma fick träffa läkaren,fysioterapeuten,ta Ekg, nya prover(8 rör), den första läkaren palperade mammas mage och tog blodtrycket samt puls. pulsen va hög 118,mamma har ont i höger sida. efter en stund kom även en andra läkare in, hon hade kollat igenom röntgenbilderna som jag efterfrågade.
Det finns två huvud tumörer så hon. två! inte en som Falun sa! den andra är större än den första. Hur i helvete har dom i Falun kunnat missa en tumör som är större än den Första?!! Jag är så arg ledsen och otroligt frustrerad!

röntgenbilderna visade även att ena lungan är drabbade, diafraggman, tjocktarmen,tunntarmen och hela bäckenet i stort sätt. dom ska öppna mamma och försöka ta bort och skrapa så mycket dom kan. men de finns en risk att vi bara öppnar kollar ichvsedan stänger,de beror på hur mycket som är drabbat. tydligen så visar inte en röntgen allt i såna här sammanhang.

Jag gick sakta sönder inombords. Jag ville bara brista ut i gråt och skrika på allt och alla. Varför ska du ta min mamma äckliga sjukdom!! Vad har hon gjort dig??

Mamma är så otroligt stark och inriktad på att fixa detta! Jag beundrar henne så mycket.
nu sitter jag här själv i ett stort tomt rum i väntan på att mamma ska komma tillbaka från anestesin där hon får en port a cat(en venport). pappa är på väg hit så jag väntar på att han ska komma så jag kan berätta allt vi fått veta idag. Huvudet snurrar.

Jag ringde nyss min syster och tala om allt.. ska hitta flygbiljetter till dom så dom kan komma hem. Jag vill så gärna ha en bra känsla för allt detta men de har jag inte.. snälla cancer ge dig iväg från min mamma!

Likes

Comments

Då va vi här.. de är grått och de regnar. ungefär så som jag känner mig. Försöker vara ett starkt och bra stöd åt mamma och jag tror att jag lyckas just nu. Vi har pratat hela tågresan hit om allt. Hennes drömhus i Thailand, att hon vill pensionera sig efter att hon blivit frisk. osv. just nu sitter sköterskan Charlotte och sätter nål på mamma. en rosa. tumör markörer ska tas på nytt och även en rad andra prover. Jag sitter på en stol vid sidan. snart kommer som och ska ta kontroller, göra bedömning för narkosen, prata med operatören om operationen. nu börjar allt..

Likes

Comments

Jag känner mig så fruktansvärt egoistisk just nu.trots att de inte är jag som fått diagnosen så här nästa hela världen rasat samman..så känns de. Trots att jag är vuxen och har egna barn så är det fortfarande min mamma som fått den här diagnosen och med den dåliga prognosen. Det lilla barnet kryper fram i mig och vill bara skrika rakt ut!Jag är så himla nervös inför morgon dagen då vi åker till Uppsala.. hela min kropp känns stel och de gör ont lite här och där. Jag har tungt att andas och trycket över bröstet kommer och går. Jag är totalt mållös och kan inte styra över detta alls vilket känns förjävligt! Jag kan endast stå bredvid och hålla hennes hand och vara hennes stöd men inte påverka sjukdomstillståndet. Jag är maktlös..

Likes

Comments

Den 11 september började mardrömmen. mamma ringde mig en vecka innan och grät. Hon berättade att hon hade börjat blöda efter nästan tio år i klimakteriet. hon fick en tid 11 september hos gynekologen. Jag hade slutat mitt skift på lasarettet så jag väntade i väntrummet. Nästan 50 minuter var mamma borta. Jag började förstå att något inte var bra.
Mina spekulationer kretsade kring en godartad cysta. Jag mötte mamma tårfyllda ögonen och förstod att de var värre än så.
Man hade sett en 8 cm stor tumör på ena äggstocken.

Dom kommande dagarna förstod jag knappt vad som hänt. Beskedet va svårt att ta åt sig, inte bara för mamma utan för oss i familjen med. Jag märkte ganska snabbt att pappa inte alls hade förstått hur pass allvarligt detta var.

tisdagen den 26 september hade mammas mage svullnat upp och blivit gravidstor. De hade bara gått fem dagar sen jag såg mamma och då såg hon inte alls lika stor ut. De gick fort. Man dränerade vätskan i mammas buk till 5 liter. Den va ljusröd och ganska klar i färgen. Mamma hade ont av från er, de såg Jag, men hon vet ihop och ville vara glad. Jag frågade mamma vad alla prover hade visat men de visste hon inte. Jag bad att få prata med den ansvariga läkaren för mamma. Läkaren berättade att mamma prover va bra bortsett från två cancer markörer som tagits, dom va höga.
cancern hade spridit sig till ändtarmen,tjocktarmen och hela bukhinnan. Hon skulle få en stomi.Jag stelnade till och tänkte att de här låter inte bra. Läkaren förklarade vidare att dom inte riktigt kunde se om den spridit sig till lever lungor och bröst. Det skulle man se när man gjorde operationen.

Mamma fick åka hem i väntan på ett samtal från Uppsala,där hon ska opereras, och även ett samtal från stomi sköterskan som skulle mäta upp vart dom ska lägga upp stomin.
Mamma gick sönder inombords. De gjorde jag med.

Dagen efter åkte jag till jobbet som vanligt fast med en enorm klump i magen och ett tryck över bröstet. Jag kunde inte tänka klart inte fokusera eller vara där jag skulle vara i tankarna. Allt snurrade. Min mamma har fått cancer. En elak cancer som har spridit sig. Detta skulle inte drabba oss..
kvällen kom och barnen sov hos farmor och sambon skulle jobba natt. Tanken på att vara ensam hemma gjorde mig sårbar, vilket jag inte va redo för att bli ännu. Jag åkte med sambon som släppte av mig på jobbet. Trycket i bröstet blev kraftigare, tårarna och paniken kom. Jag började hyperventilera, försökte bita ihop, men de gick inte. Jag bröt ihop..

I morgon åker jag med mamma till Uppsala för att spendera några dagar där. Klumpen i magen går inte att beskriva. Jag försöker vara positiv och tänka att detta ska gå bra. Men magkänslan säger annat. 

Likes

Comments