Vardagen, allmänt

Igår köpte vi leverpastej från en gård närproducerat och bara naturliga infriande inga tillsatser eller nitrit! Den var så hemma go rekommenderar varmt att köpa när odlad mat!

​Sanna

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

allmänt, Vardagen

Idag var det en spännande dag för barnen och upprymda av att det skulle till förskola och ha julkalas dansa kring julgranen,mysa och äta go jullunch med kompisarna och personalen, dom ville ha på sig finkläder så självklar fick dom ta på sig det klänning och leggings och skjorta och jeans.

Oj nu är det inte många dagar kvar till julafton 4 hela dagar! Sen bär det hem till fin besöket av moster och hennes sambo som är nere hela julen och nyåren!

​Sanna

Likes

Comments

Vardagen, allmänt

Igår kom min syster och hennes sambo med flyget, så idag lyxade jag till de och åkte med maken till jobbet då systrar min är barnvakt åt våra barn. Och massor av snö finns gott om att leka med hemma hos oss så sysslolösa är dom inte idag!
Bjuder på en bila av barnens pepparkakshus

​Sanna

Likes

Comments

Vardagen, Mat och recept, allmänt

Klockan 05.00 gjorde jag deg till bröd som står i kylen och jäser så när vi kommer hem så ska det baka bröd!


Recept!
5 dl vatten
50g jäst ( blå)
1-2tsk salt
11-13 dl vetemjöl (eller annan mjöl sort) 


Gör så här!
1. Sätt på ugnen på 200grader. Smula jästen i valfri bunke, lägg i salt.
2. Värm vattnen till 37 grader häl i det i bunken rör för hand eller i balmaskin till jästen har löst upp sig.
3. Häll i vetemjöl i bunken och arbeta degen till en smidig deg som släpper bunken.
4. Låt jäsa under bakduk i 45 min alternativ kalljäsning i kylen 8-12timmar
5. Forma brödet till en limpa och lägg i bröd form eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs degen 30 min om kalljäsning har använts så behövs inte detta, låt då degen stå framme 15 min i stället, pensla brödet med vatten.
5. Sätt in brödet i 35 min och sen höj värmen och låt stå 5 min extra så brödet får en fin färg. Låt svalna på ett galler.
Receptet är hämtat från Ica. Bild kommer i efter middag på brödet

​Sanna

Likes

Comments

allmänt, Mat och recept, Vardagen

1-2 p stek fläsk

Potatis

Löksås

1-2 st gul lök

1-2 st imat

1-2 msk kalvfond

1 msk soja eller

2 msk mjölkfri margarin/stekfett för stekningen av löken

2-3 msk vetemjöl

4-5 msk vatten

Gör så här:

1. sätt ugnen på 200 grader beroende på ugn. Skala potatis lägg i kastrull med lite salt och sätt på potatisen.

2. Ta fram en ugnsplåt och lägg bakplåtspapper på och fördela ut stek fläsket på plåten, sätt in i ugnen i ca 15 min på ena sidan och ta ut och vänd stek fläsket och ytligare 10 min. Ta ut från ugnen lägg de på ett hushålls papper och lått de rinna fettet rinna av på hushållspappret

Lök såsen:

1.skall löken och dela den i önskad storlek. stek löken i kastrull eller stekpanna lite gran så den blir lite mjuk och får bort den beska smaken av löken.

2. häll i imat och kalvfond och soja låt små koka lite, gör en redning på mjöl och vatten rör med gaffel eller sked, häll i redningen i såsen sänk värmen till 3 an eller 2 an låt såsen blir tjock eller önskad konsistens.

Servera med önskad grönsaker! 😊



​Sanna

Likes

Comments

allmänt, Mat och recept, Vardagen

I helgen blev det tacogratäng!

Stek köttfärsen och ha i  tacokryddorna, jag använde mig av små formar och fyllde

tacoköttfärs i båda formen lagom mycket och vispade imat och 1 ägg 

och hällde i och in i ugnen ca 20 min! Det blev ett uppskattat mat för tösen

Igår blev de kålsoppa!

2 kg vitkål

1-3 liter vatten

2-3 grönsaksbuljongtärningar

Frikadeler

3 msk ströbröd (finns glutenfritt)

1 dl havremjölk

salt och peppar efter smak

 strimla kålen i önskad storlek i med en smörklick i kastrullen 

och lägg i kålen låt den bli lite blank, koka upp 1-3 liter med vatten och ha i 2-3 

grönsaks buljongtärning, häll över buljongvattnen över kålen låt små koka i ca 20 min 

gör under tiden frikadellerna, lägg i dom i kålen i ca 10-15 min! Eller koka upp vatten och 

lägg i frikadellerna i ca 5-10 min och servera bredvid kålsoppan.

​Sanna

Likes

Comments

allmänt, Mat och recept, Vardagen

Hej!

Som rubriken lyder enkla små tips tänkte jag ge er hur man som smidigast gör för att laga mat till en med mjölk allergi! Hemma hos oss så tar vi ett recept och byter helt enkelt ut alla ingredienser som man ska och ersätter med havre/soja i ställer.

Brunsås/gräddsås

2-3 p havre imat

1-2 msk kalvfond

1-msk kinesisk soja

1-2 äggula

låt koka upp, sänk värme

lägg i äggula ska inte kokas upp då skär sig äggulan.

​Sanna

Likes

Comments