När jag var liten fick jag alltid höra att en kille som slogs, puttades och pussades mot min vilja bara var en kille, eller bara var kär i mig.
Jag som litade på vad alla vuxna hade att säga accepterade det, även om det någonstans kändes orättvist.

Redan när våra små tjejer är 7 år lär vi dom att acceptera att killar kan ta på dem, att de utan någon skam kommer ta för sig av deras kroppar någon gång under deras liv. Och vi pratar inte ens om hur fel det är. Vi lär dem aldrig säga ifrån, eller göra en riktigt stor sak av det (för det är en stor sak när så små killar redan tror att det är okej).

Det "manliga" som vi lär våra söner att vara är det som vi skyddar våra döttrar ifrån.

Varför kan vi inte lära våra allra minsta barn (och fortsätta tjata om det tills vi inte finns mer) att det aldrig är okej att ta för sig av andras kroppar, utan ett tydligt ja? Jag fattar inte ens hur barn i den åldern vet varför man tar på andra, eller att man ens brukar göra det.

Ta åt dig, Dina handlingar påverkar inte bara dig själv utan även flera andra. Så ses vi snart!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

För några dagar sedan funderade jag på en sak, och kom fram till att svaret var så otroligt ologiskt och svårt. Ämnet var "Den kvinnliga nippeln".
Jag såg nämligen en video på instagram, där Miley Cyrus pratade om just detta.
Hur den kvinnliga nippeln sexualiseras och triggar, medans den manliga motsvarigheten inte ger några reaktioner alls. Som att en man kan klippa gräset utan tröja över huvud taget, men om en kvinna skulle göra det i bh (vilket är exakt likadant som det de flesta har på stranden, fast det bärs under kläder) skulle det vara "snuskigt" och "skamligt". Detta för att man snart visar hela brösten, och bröst(nipples) är ju tillför sex och upphetsning, ELLER? (nej.)
Men det är ju faktiskt så, det kvinnliga bröstet i sig är ju inte helt en skam, för man kan ju ha tröjor där man visar cleavage, sideboob och underboob. Och det är okej, men det är ändå delar av själva bröstet. Men inte av nippeln.

Jag skriver det som Miley sa i början av klippet fast översatt till svenska här, så ni förstår lite hur jag menar.
"Människan är inte rädd för bröstet, det är nippeln som är problemet. Jag blir så bekymrad. Jag visar mina bröst, men det är inget problem. Eftersom nippeln är gömd så är det på något vis okej." (klipper in längst ner vad hon hade på sig i videon)

Hon pratar senare i videon om att alla har nipples, så att det borde vara det som är okej istället för själva bröstet. För det har ju inte alla, jag förstår precis hur hon menar. Men vill bara klargöra, jag tycker ingen del av bröstet ska vara ett "problem", eftersom vi har bröst för att kunna ge mat till våra barn? Men det är ju så, vi människor brukar ju göra skam och tabu utav det som inte alla är "drabbade" av, som diagnoser, psykiskohälsa och till och med MENS. Så hur kan det inte var bröstet, alltså själva fettet som är konstigt? Jag förstår verkligen inte.
Och varför är bröst egentligen sexuella och attraherande? När normen visar motsatsen, för bröst är fett. Och fett på resten av kroppen är ju aldrig okej och brutalt fult, enligt normen.

Men snälla, alla som läser detta. Jag vet av personliga erfarenheter att det kan vara svårt, men försök att alltid älska din kropp. Älskar du den kommer det hjälpa andra att våga älska sina. Och då kan vi bryta alla normer, för ALLA kroppar är så j*vla fina. Spelar ingen roll om du är mörk, ljus, stor, liten, kvinna, man eller ickebinär.

Se dig nu i spegeln och var NÖJD, så ses vi snart igen.

Likes

Comments

ALEXANDER BARD!

Under hösten 2017 händer det absolut största och viktigaste i mitt (snart) 16 åriga liv, men även för jämställdhets utvecklingen i vårt samhälle. Metookampanjen.
Kvinnor fick äntligen chansen att synas, höras och förstås. Kvinnor gick ut med hur de i alla olika tänkbara situationer blivit sexuellt utnyttjade och ofredade. Det var en revolution, i storlek jämförbar med när kvinnor tog sig rösträtt 1919. Jag har redan märkt skillnad, det har redan börjat bli "pinsamt" att ofreda människor.

Det här tänkte ju jag, och antagligen de allra flesta att alla människor skulle uppskatta och absolut inte förminska eller skratta åt. Men vi alla hade fel. Det var (mest) män som skrattade bort det och hävdade att berättelserna var överdrivna och endast till för att få uppmärksamhet.
En av männen som uttalade sig på liknande sätt var Alexander Bard. Tidigare medlem i Idoljuryn, och blivande medlem i Talangjuryn 2018. Han har på olika sätt och nivåer förnedrat kvinnor i många år. Men nu tog han "priset". Han tystade ner våldtäktsoffer och bad heteromän att hålla sig undan från kvinnor, så deras flört inte skulle utvecklas till en metoo berättelse.

Den här mannen är även rasistisk i sina uttalanden, han skäms inte över att säga N-ordet, och varför han gör det skyller han på att han blivit kallad bög (vilket absolut inte heller är okej).

Läs gärna vidare om detta här:
https://www.skrivunder.com/dontbeabard
och har du en stund över, passa på att skriva under också ;)

Likes

Comments

Det jag tänker börja med på min blogg är att klargöra en sak. Jag är feminist.

NEJ. Jag hatar inte män - Jag älskar alla, så länge man beter sig.

NEJ. Jag tror inte att kvinnor är bättre än män - Alla är lika bra, så länge man beter sig.

NEJ. Alla män (eller människor) är inte likadana. - Alla är egna individer, alla individer är bra, så länge man beter sig.

NEJ. Jag vill inte försämra för män och förbättra för kvinnor. - Jag vill jämna ut samhället, inte ha privilegier baserade på kön eller hudfärg, så länge man beter sig ;)

När vi nu fått det klart, kan vi inte sluta se på feminism som något dåligt? Något som är jobbigt och besvärande? Kan vi inte se på feminism som något självklart? För vem F*N vill bli behandlad sämre pga det man fötts till?
Jag vet att många tycker dethär med jämställdhet är läskigt, för vi har ju det så "bra" nu? När kvinnor får mindre lön, när mörkhyade blir behandlade som en mindre värd "ras", och när chefer inte ger jobben till någon endast för att denna är homosexuell. Men det är inte bra, inte för alla iallafall. Och om vi skulle få samhället mer jämställt skulle det inte ens påverka de som redan har det bra alls, iallafall inte negativt. Det kommer endast hjälpa de som just nu står en bit utanför på olika håll i samhället.

Feminism betyder att man tar allas händer och går ihop. I en mycket starkare grupp, för att hjälpa alla. För att alla ska kunna, vilja och våga göra vad som helst. Ibland behöver människan en knuff i rumpan, för att orka de sjuka normer och rutiner som samhället byggt upp.

Det var allt för mig, i mitt första inlägg. Hoppas vi ses snart igen!

Likes

Comments