Pilgrimsresor, Riddarskap

Jag är precis hemkommen från en både transformerande och magnifik resa till Catania. Jag har under dessa förunderliga dagar bla. vandrat i en vacker riddarprocession, deltagit i Riddarinvestitur och varit på Galamiddag med prinsar, prinsessor och biskopar på Palazzo Biscari. Sicilien har verkligen uppenbarat sina heliga skatter.

Jag bodde på Elephants smile, som var ett restaurerat gammalt palats mot hamnen till och en kvarts promenad till Piazza Duomo. Personalen var synnerligen trevliga och glada liksom dess namn. Elefanten är Catanias symbol och det var den som en stor magiker red på och förtrollade människor till djur och förvirrade alla kristna men även stadens fienden.

Sankta Agata är Catanias eget helgon och det var till hennes ära som en festival firades under min vistelse som attraherade mängder av besökare. Staden är en spännande mixtur av hedniskt och kristet, ljust och mörkt,högt och lågt, likt ett alkemiskt kärl för transformation.

Catania by day... Vy från rummet, den magiska elefanten som bär upp en obelisk med Isisinskriptioner och riddarrestaurang nära borgen mm.

Kvällen inleddes med en mässa i Ordens egen kyrka tillägnad Sankta Anna som är ett av mina absoluta favorithelgon och som ofta ses som en Svart Madonna och är moder till jungfru Maria. Därefter följde en hejdundrande middag för 50 personer i hamnen i en fiskrestaurang som ägs av en släkting till Prinsen av Sicilien. Helt utsökta rätter i mängder och en atmosfär som hämtad ur en underbar italiensk film. Sång, dans och spirituella samtal gör det till en minnesvärd afton...

Nästa dag var det tidig samling för Riddarprocessionen som gick längs paradgatan förbi mängder av hängiva åskådare (och inga kors som tur är utan bara fina Ordensbanér) och ledde fram till katedralen på stora torget helgad Sankta Agata. Det sägs att en miljon människor är på Catania under Agatafestivalen. 

Efter en god pastalunch i solen följde Riddarinvestitur och lång mässa i den vackra San Benedettokyrkan... De glada nunnorna som kom efter mässan balanserade med sin vänligt ödmjuka gladlynthet allvaret i dagen och i ridderskapets högtidlighet.

Galamiddag med fyrverkeri på Palazzo Biscari avslutade denna mäktiga och kraftfulla dag.... Min ena fot blödde och den andra hade kramp efter dagens begivenheter. Men vad gör väll det under en middag sittande i detta vackra palats.

Sista dagen blev en färd ut i den kraftfulla naturens eter på Sicilien...

Har de senaste åren upptäckt och begrundat hur olika platser har olika mängder och sorters eter... På Frankrikes heliga platser i Languedoc vibrerar etern ofta flödigt. Denna eter eller det femte elementet finns inte längre allmänt tillgänglig sedan fallet ur enheten och skapelsen av de fyra elementens materia. Vi erhåller den i sin högre kvintessens genom att åter tränga in i urkällans urägg eller i sin fallna form som den tellurgiska kraften i jorden. Drar vi den ur jorden behöver vi åter reintegrera dess fallenhet och göra den medveten igen. Många av jordens kraftplaster har därför tempel, kyrkor och monument för att denna alkemiska process från låg till hög eter ska kunna äga rum.

Siciliens kraft är full av eter i jorden som söker sin transformation genom människans försorg. Därför möter vi både det högsta och det lägsta där i full kraft beroende på hur vi hanterar denna eterkraft.
Rennes le Chateau är också en sådan plats där etern är stark och med rätt processer kan bringa mirakel men fel använd ger fruktan.

I maj arrangerar Alkemiska Akademin åter en pilgrimsresa till Languedocs gyllene landskap med bla. ett besök i Rennes le Chateau och graalborgen Montsegur som höjdpunkt bland mycket annat: Den är för närvarande fullbokad men det finns några platser kvar till Graalresan till England i augusti för den kallade!

Efter några dagar av återhämtning väntar till helgen modul 7 på Akademins och Sophiatemplets Graalriddarutbildning. Praktisk svärdskonst och förberedelse inför invigningen i maj är att vänta. En ny Graalriddarutbildning startar åter i sommar!

Så låt enhetens urkälla och den heligörande kvintessensen omvandla allt ni möter i dag i kärlek så kan stora underverk ske till välgång för både oss människor och vår jord!

Likes

Comments

magi alkemi , Naturens ljus, Pilgrimsresor

Freja och jag tog en mycket härlig weekendresa till Paris, som hon fått i 18-års present, under tredje adventhelgen...

Läste Fulcanellis Katedralernas Mysterium för tionde gången på flyget vilket underlättade min flygrädsla när jag öppnade upp portalen till Alchimias visdom. Jag älskar verkligen den boken...

Väl framme i Paris checkade vi inpå hotellet Le Clos Medicis i mina favoritkvarter!

Sedan blev det Pariskväll... som började med en mycket god middag på Le Coupe-Chou som vi verkligen rekommenderar! God fransk mat i en helt fantastisk miljö lite avsides turiststråken.

Efter middagen hade vi en mycket kul Parisnatt som avlutades på en bar i Saint Germain där vi satt ute i folkmyllret...

Vilken underbar dag! Vi började med en morgonpromenad förbi Seine och Notre Dame där gårdagens täta dimma hade lättat. I Maraiskvarteren åt vi veganfrukost med Cat och Nicholas som till våra glada överaskning firade Frejas 18 års dag så härligt med kakor, ljus, såpbubblor och presenter. Sedan blev det en lång motorcykeltur runt Paris för Freja... Cat och jag kunde då avhandla livets övriga mysterier.

Sedan blev det fina julklappsinköp för mig och Freja.

Dagen avslutades med mycket fin Vesper i Notre dame för att fira tredje advent. Jag såg solen gå ner och fullmånen stiga upp. Trots att jag sett denna vy så många gånger kan jag aldrig se mig mätt på den så kan förstå att Tempelriddarnas siste stormästare Jacques Molay ville stå vänd mot Notre Dame när han brändes på bål nedanför på kajen.

Så fridsamt i Vår Frus Tempel utan horder av turister som det annars är sommartid.

Som alltid blev det också ett studium av Alchimia och den heliga konstens portal även om julgranar täckte för de nedre alkemiska medaljongerna som också finns beskrivna i Fulcanellis bok. 

Gladde mig också åt att vi vävde in de gotiska katedralernas hemligheter i vårt Mysteriespel av Rosenkors alkemiska bröllop som hade sin urpremiär under november i Järna. Vi löste ett problem i boken genom att låta gåtan med Alchimias namn uppenbaras genom en hänvisning till Alchimia här på Notre dame.

Ur Rosenkors alkemiska bröllop - mysteriespel anno 2016

Alchimia från Notre Dames frontportal.

CRC: ”Jungfru, får vi nu veta ert namn?”

JUNGFRUN: ”Jag är Hon som bär upp den heliga konstens pelare, på templet helgat Vår fru, i staden som namngetts efter det svarta landets gudinna. Säg nu, min herre, vad heter jag?”

CRC: ”Det svarta landets gudinna måste vara Isis... ah, Par-Isis, då är staden Paris och templet är Vår frus katedral, Notre Dame, som bärs upp av alkemins drottning... åh, ert namn är ALCHIMIA!”

JUNGFRUN, avslöjad, utför med ett stort leende en drottninglik nigning.

Åter på hotellet tog vi ett skönt bad och gjorde oss redo för aftonens begivenheter...

Synnerligen nöjda och mätta blev vi efter en god vegetarisk måltid på en Libanesisk restaurang i Saint Germain.

Nattliga promenader följde på middagen och liksom alltid kom vi till favorittemplet hur vi än gick.

Sista dagen gick i det stora alkemiska mysteriets anda...

Vi hade uppdrag i den esoteriska kyrkan Saint Sulpice...

... och därefter blev det helig konst i Louvren!

Louvren...

Leonardo Da Vinci inspirerade som alltid...

Sedan började det bli dags att tänka på hemfärden...

Men Alchimias visdom genom Fulcanellis Katedralernas mysterium dök sedan upp på ett högst oväntat vis på julafton!

Vet inte om jag varit extra särdeles snäll under året eller om det var tomten som i kontakt med försynen var storslaget givmild! Av fantastiska tomten Torkel fick jag Fulcanellis Les mystère des cathédrales i andra utgåvan från 1957 och inbunden i synnerligen vacker bibliofilutgåva av Wolfgang Bremer. Hett efterlängtad men hade inte vågat drömma om att önska mig den... Tack Susanna för att du tipsade tomten om möjligheten på auktionen! Min absoluta favoritbok!

Kjell Lekeby, som länge utvecklat, bevarat och spridit den alkemiska traditionen, berättade att det ursprungligen var han som lät binda in denna bok av Fulcanelli (som han köpt häftad i Paris på 1970-talet). Sedan såldes den på auktion för 20-25 år sedan och att den därefter hade dykt upp på bokauktionen minst två gånger.

Jag ska vårda denna klenod med omsorg! Katedralernas mysterium har gett mig så många nycklar till mitt alkemiska opus kring den levande stenen och skapelsen av kaba-fågeln eller odödlighetskroppen... När Kjell tipsade mig om den 2005 tror jag, hade jag precis börjat skriva min andra roman och i den färdas alkemisterna till platserna som Fulcanelli utgår från. Fulcanellis bok tillsammans med platsernas inneboende gåvor har uppenbarat så mycket för mig och 2017 kommer romanen Luciferas smaragd att publiceras. Sedan jag fått den franska klenoden har bokens inneboende Fulcanellisjäl och ande inspirerat mig till att skriva till avgörande skeenden i romanen som jag i princip trodde var klar. 

Är mycket tacksam för alla som både förvaltar och för traditionen vidare på både denna sidan och på andra sidan av slöjan mellan liv och död! Under året kommer också Alkemiska Akademins stora verk Alkemi - Den hermetiska konsten ut så jag ser verkligen fram emot ett strålande alkemiskt bokår!

Ni som är alkemiskt intresserade bör passa på att införskaffa den svenska översättningen av Kjell Lekeby från Vertigo förlag innan den tar slut! Det var han som förde in mig på Fulcanelli för 11 år sedan då jag redan hade arbetat med alkemi sedan början av 90-talet.

Ja, så slutar denna krönika från en fantastiskt rolig och alkemisk resa med min älskade Freja i Par Isis!

Önskar er ett fortsatt strålande år där jag hoppas att ni alla som vill får färdas under Jungfru Alchimias gynnsamma vingar av nåd och kärlek...

Likes

Comments

Prästinnans väg

Ber för Berlin och vår sargade värld!

Drömde för någon vecka sedan att en sådan här attack skulle ske och att det i drömmen bekräftades stämma och att jag hade en Profetisk gåva... Jag frågade då en gammal man om det inte gick att förhindra men han svarade att det var omöjligt att stoppa... Tänkt så mycket på denna dröm som tyvärr visat sig besannas nu när detta fruktansvärda dåd gjorts i Berlin!

I somras lämnade vi precis Nice innan galningen körde över människor på strandpromenaden... Precis där vi bodde. Jag sov inte en natt i Nice utan kände av en fruktansvärt hotande kraft som man förstod först i efterhand.
Så frågan är vad vi människor kan göra för att förhindra liknande terrordåd, krig, svält och fruktan? Allt detta smärtsamma som översköljer vår jord och bringar lidande?
Som profeten bara se visionen utan att kunna förhindra är smärtsamt... 

Jag tänker att vi som alkemister, magiker och Prästinnor måste förändra visionen av världen och oss själva innan den når ett manifest uttryck! För när vi väl har skådat är det för sent att förhindra...då är det redan skapat i eterns matris. Då kan Profeten endast förmedla det oundvikliga...

Så låt oss se oss själva och vår omvärld i sin absolut mest fullödiga potential och med Gud moders kärleksfulla blick så kan den visionen slå rot och manifesteras! Det innebär inte att vi blundar för allt lidande utan att vi omfamnar världen men den Goda moderns famn. Då kan den visionen sedan realiseras genom våra handlingar... 

Vad tänker ni kära vänner?

Fotografierna av Madonnan med barnen är från mitt besök på Louvren under 3:dje advent! 

Hon bär oss alla i sin famn som sina människobarn. 

Låt oss alla se på varandra med hennes allomfattande kärleks blick så en ny vision av vår värld kan skapas i detta nu...

Likes

Comments

magi alkemi , Naturens ljus, Prästinnans väg

Alkemina har sedan augusti haft fullt upp med härliga workshops och alkemi-, prästinne- och graalriddarutbildningar. Det som emellertid varit mest krävande har varit att skapa höstens stora mysteriespel kring Rosenkors alkemiska bröllop. Det fick sin urpremiär i Järna under förrförra fredagen och det blev en strålande och mycket uppskattad tillställning. Det stora manusarbetet blev till en ny bok med alkemisk tolkning och introduktion. Rosenkors alkemiska bröllop fick sin release och Rosenkorstraditionen har fått ett nytt verk.

Det som läker och återhämtar ett utbränt sinne är att återvända till naturen. Under helgen har vi varit på landet och eldat och mediterat och flanerat för att läka och vila på djupet. Att sova mitt i ingenstans där hinnorna mellan världarna är så tunna och endast ett trätak ovan huvudet där den stjärnklar himlen liksom strålar igenom är sannerligen rejuvenerande.

Sund är en sådan kraftplats där meditationen går djupare och imaginationen högre...

... och jag börjar känna mig redo att ta mig an allt som väntar... med lust och glädje!

I veckan väntar en workshop kring Maria Magdalenas alkemi på Akademin där vi ska bereda hennes elixir och fördjupa oss i hennes hemliga lära.

Till helgen åker jag och Freja till Paris på tu man hand... Hon fick en weekend där i 18-års present och det ska bli så kul! Vi kommer bo i våra gamla kvarter i Saint Germain som vi gjort så många gånger tidigare. Eftersom vi gjort det mesta i Paris som vi haft som önskan, så blir det mest att till att flanera, köpa julklappar och äta gott som är vår plan. För mig blir det också ett besök i ett av mina favorittempel helgat Vår Fru - Notre dame som bärs upp av Jungfru Alchimia som också var den karaktär som jag inkarnerade i Mysteriespelet. Notre dame de Paris dyker ofta upp i mina drömmar som den plats jag ska söka efter om jag gått vilse och det är en urgammal plats som länge varit helgat gudinnan och hennes djupaste mysterier.

http://content.blubrry.com/vivilinde/Katarina_Falkenberg-Gudinnetemplet_Sofia.mp3

För dig som vill veta lite mer om Alchimias väg så finns två nya podcaster där Vivi Linde har intervjuat mig om alkemi och Sophiaprästinnans väg. Klicka på länkarna ovan och nedan...

http://content.blubrry.com/vivilinde/Katarina_Falkenberg-Alkemi.mp3

Den 15 december slår Sophiatemplet och Akademin upp sina portar för Julmarknad och öppet hus där vi under gång bereder ett nytt Imaginationselixir som alla får pröva! Alla är hjärtligt välkomna till Gotlandsgatan 74 nb mellan 16-19!

​Därefter blir det julledighet och nästa år väntar både den stora alkemiboken - Alkemi: den hermetiska konsten och min roman Luciferas smaragd på att fullkomnas och möta alla läsare!

Önskar alla en fridfull adventstid och att ni alla får en möjlighet till återhämtningen efter tider av stress och arbete!

Likes

Comments

Vilket bröllop i fredags afton! Tack alla som kom och firade med oss och till alla mystagoger och musiker som arbetat hårt och hängivet för denna urpremiär!

En bevingad ÄNGEL med lysande gyllene vingar träder fram bakom CRC. Hon bär ett pergamentbrev. Monas hieroglyphica symbolen projiceras i bakgrunden. CRC känner ängelns närvaro och förundras.

ÄNGELN reciterar brevet: ”I dag, i dag, idag, är kunglighetens bröllopsdag. Om du nåtts av vårt bud, och kallats av Gud, skall till berget du gå, med tre tempel uppå, där vårt bröllop skall stå... Giv akt och vakta, dig själv betrakta: om ej din själ är ren, du får av synen men, och otack blott där vinnes, om du för lätt befinnes. Hälsar Bruden och Brudgummen.”

ÄNGELN lämnar brevet till CRC som först nu ser ängeln.
ÄNGELN pekar mot Monas hieroglyphica och säger: ”I detta tecken skall du segra!”

”Min konung och min Herre kär, som nu oss ganska nära är, liksom hans undersköna brud, som redan strålar i sin högtidsskrud. Med glädje har de sett var gäst, som anlänt till vår bröllopsfest.

LJUSETS ÄNGEL och MÖRKRETS ÄNGEL flyger in på scenen på vardera sida om CRC cirklande som universums två poler. CRC är vänd mot LJUSETS ÄNGEL. Musiken spelar kampen mellan ljus och mörker.

JUNGFRUN: ”Det har behagat min höga Kunglighet, att några av er har erkänt sin eländighet och kungligheten vill låta er motta belöning för det.” Leende vänd mot CRC: ”Har du också ställt dig under oket? Jag som trodde du var så väl förberedd!”

CRC tårögd.
JUNGFRUN: ”Ta av kedjorna!”

PAGE och HARNESKKVINNA tar av kedjorna, och CRC ställs för att kunna bevittna vägningen.

JUNGFRUN: ”... ty det kunde kanske gå dig bättre än mången annan förmäten som står här utan bojor”.

JUNGFRUN: ”Den som på denna våg sig väger, men inte rätta tyngden äger, han snart en vådlig luftfärd gör, och skrattas ut av alla som sig bör.”

JUNGFRUN ger HERMES dygdballongerna.

HERMES: ”Dygden måste ha förkroppsligats genom livets handlingar, annars väger man för lätt. Detta är mars insegels prövning och gåva, ett brinnande svärd som skär genom illusioner och falska begär...”

Vägningen

JUNGFRUN niger och talar: ”Allernådigaste Stormästarinna. Dessa herrar har till ära för Vårt Kungliga majestät och under fara för liv och lem begett sig hit, för att kunna sprida glans över era riken och länder. Härmed har jag i ödmjukhet velat presentera dem för eder, med underdånig bön om att ni vill fritaga mig från mitt värv.” Hon lägger därefter sin lagerkrans på golvet.

ATLAS träder fram och talar i IMPERATRIX namn: ”Deras kungliga majestät gläder sig storligen över att ni har kommit, och försäkrar var och en om sin kungliga nåd. Också med din, kära Jungfru, är hon tillfreds och ämnar av denna anledning ge dig en konungslig utmärkelse. Stormästarinnans mening är dock att du även idag skall ta dig an dem, eftersom de har stor tillit till dig.”

JUNGFRUN tar upp lagerkransen igen.

ALLA intonerar: ”IAO OIA EUI”

HERMES: ”Varen ni alla välkomna in i Solens hus, där komedin, dansen, konsten och äran lyser upp och vederkvicker människans själ...”

IMPERATRIX & ATLAS tar på sig svarta dräkter, vilket åtföljs av ALLA på scenen. JUNGFRUN binder IMPERATRIX ögon med svart sjal. PAGEN breder ut liksvepning på golvet.

Den svartbeklädda BÖDELN kommer ut med mörk huva och offersvärd/dolk. PAGEN lägger IMPERATRIX på offerduken. BÖDELN skär halsen av henne, under ett skarpt ljud. PAGEN har en bägare vid sidan om som fångar upp hennes blod, och lyfter detta högt för att visa publiken.

PAGEN: ”Kunglighetens blod”.

CRC: ”Så snart kungligheten hade halshuggits gick bödeln ut igen, åtföljd av en annan som strax utanför dörren högg huvudet av bödeln, varpå han tog huvudet med sig in i ett skrin. Detta tycktes mig sannerligen vara ett blodigt bröllop, men eftersom jag inte visste vad som skulle ske, fick jag försöka ta mig samman och avvakta utvecklingen.”

JUNGFRUN: ”Det mänskliga livet ligger nu i er hand, och om ni följer mig, skall denna död ge liv åt många.”

HERMES viskar till publiken: ”Vi träder in i Solens hus, vårt hjärta, för att möta våra inre gudomar som solen och månen i balans. Men, är vi redo att offra våra inre bilder av gudomligheten, då bilderna endast kan vara avbilder av den Stora verkligheten? När vi träder bortom själens ljus och mörker och offrar dess dualism öppnar sig vägen in i den heliga brudkammaren... Vi måste dö i livet för att leva bortom döden. Memento Mori – betänk döden. Då kommer Sol Niger – den svarta solen att leda oss till Venus portal...”

PAGEN: ”Eftersom de kungliga herrskapens ännu sover, har jag intet att frukta.” De öppnar dörren försiktigt på glänt.

Draperierna dras då undan och i Venus grotta åkallas Venus innerligt och lidelsefullt av JUNGFRUR/PRÄSTINNOR. Den åkallande hymnen avslutas med: ”När ditt träds frukt är helt förmultnad, då skall du vakna och bli mor till en konung.”

(CRC & PAGEN får alltså skåda en hemlig mysterierit som bereder Venus uppvaknande.)

Solviksskolans musiker under ledning av Ulf, Per och Helena hade skapat en helt kongenial klangvärld till hela mysteriespelet!

Månens planetbanér lyfts!

HERMES: ”Känn in er kropp, er visdom och dårskap, vetskap och okunnighet, och intonera tillsammans vokalen A för att träda in i Månens sfär.”

ALLA intonerar vokalen ”A”. Månsigill etc projiceras på scenen.

SCENMAGIKER invokerar: ”Gabriel.”

JUNGFRUN: ”I roten av vårt väsende känner vi Månens kärlek, och höjer därifrån livsträdets kungsek.”

JUNGFRUN & HERMES: ”Genom Gabriel, gudomens styrka, till vars ära vi bygger kärlekens kyrka.”

Stämningsfull lyra som går att tala till.

JUNGFRUN: ”Vi är nu i månens sal där örter bereds till vår heliga tinktur!” De sätts i arbete av JUNGFRUN & HERMES med att krossa och urlaka örter till tinkturer.

Albedos vita svandans

JUNGFRUN utropar: ”Detta är glädjens tid! Det som var dött har transformerats i universums dans i vårt kärl, genom det svarta nigredo, det vita albedo och nu glänsande på nytt i citrinitas påfågeldans. Men verket är långt från fullkomnat för fågeln måste förlora vingarna och tvättas i det eldiga vattnet genom mars renande eld.”

FÅGELN får bada och blir av med alla vingar av PAGEN.

CRC: ”Åh, han tappar alla sina fjädrar och blir lika naken och slät som ett nyfött barn.”

JUNGFRUN: ”Detta blåa vatten är nu nådeblodet som för in i Jupiters rike.”

ÅGELN dansar ’Rubedo: den fulländade Fenix dans’ till musik som åskådliggör fullkomnandet i eldens rening. Därefter lägger den huvudet på boken vid graven och halsen skärs av till skärande ljud. FÅGELN sveps igen.

JUNGFRUN/HERMES: ”Vår Stormästarinna har genom alkemins död, pånyttfödelse och bröllop återuppstått som den gudomliggjorda hermafroditen, som är vår Ordens nya Stormästare!”

JUNGFRUN & HERMES: ”Alkemisternas stora verk är fullbordat!”

ATLAS: ”Som belöning är ni alla utnämnda till Riddare av den Gyllene Stenen.” De bekläds med gula kåpor.

HERMES: ”Minns att Konsten är naturens prästinna, och naturen är tidens dotter. Alla som vill kan nu i djupet av sitt hjärta svära en ed att tjäna det mest heliga.”

Rosenkorset projiceras stort. Rosenkors musik som förenar maskulint och feminint spelas kort.

HERMES, JUNGFRUN & IMPERATORN dubbar CRC.

JUNGFRUN: ”Jag prisar dig Christian Rosenkors (för CRC upp) och alla er kära publik, för vårt gemensamma arbete i kropp, själ och ande...”

HERMES: ”... som spunnit Ariadnes röda kärlekstråd till mänsklighetens och skapelsens heliggörande.”

JUNGFRUN: ”Så att vi alla kan förena Rosen och Korset och bli till det levande Rosenkorset.”

JUNGFRUN & HERMES: ”Låtom oss dricka det alkemiska bröllopets elixir och sedan fortsätta vårt gästabud ute i salongen! Och för er som vandrar hem i natten tackar vi innerligt för ert deltagande och önskar att visdomens klara låga lyser upp er väg, nu och för all framtid, i evighet!” AMEN

Regi & Manus: Alkemiska Akademin: Katarina Falkenberg & Tommy Westlund

Produktion: Alkemiska Akademin i samarbete med Göran Fant och Ytterjärna Kulturhus

Medverkande mystagoger: Micael Carreras, Erika Dickmark, Katarina Falkenberg, Göran Fant, Mikael W Gejel, Christian J Kovacs, Morten Sørensen, Tommy Westlund och Susanna Åkerman.

Medverkande musiker: Björn Svensson, Ulf Wätte, Pär Ahlbom, Helena Wätte, Hanna Modig, Maria Sailer och Bert Enge Berggren.

Die Chymische Hochzeit: Christiani Rosencreutz anno 1459, som tillskrivs Johann Valentin Andreae, gavs ut 1616 och firar 2016 sitt 400 års jubileum. För att hedra traditionen som förenar rosen och korset har vi skapat detta helt nya mysteriespel som bär titeln Rosenkors alkemiska bröllop - anno 2016 och som har sin urpremiär i YtterJärna Kulturhus.

Det mystika dramat levandegör den eviga visdomen om hur rosen förenas med korset genom den heliga konsten. Mysteriet utgår från det heliga sjutalets transformation där människan genom de sju planet- dagarnas process blir en riddare av den gyllene stenen, vilket anspelar på alkemins fullbordan i de vises sten.

I vårt mysteriespel har vi sökt skapa ett drama och en iscensättning som gestaltar den inre esoteriska läran till alla som känner sig kallade. Vi har haft Andreæs bok som utgångspunkt men sedan gjort en fri tolkning och skapat ett nytt verk. Det förmedlar vår förståelse av bokens essens om alkemins heliga bröllop, baserat på vårt mångåriga arbete med både alkemi och mysteriespel. Tanken är att alla själva ska gå igenom det alkemiska opusets förvandlingsprocesser av födelse, död, återuppståndelse och bröllop, likt Fågel Fenix.

Var och en kan så bli en Christian eller Christina som själva invigs av Jungfru Alchimias klara vishets- och kärleksljus och Hermes trefaldiga visdom genom alkemins stora verk.

Så med denna vår utgåva av Rosenkors alkemiska bröllop bjuder vi härmed in just dig i dag till att fira det alkemiska bröllopet:

”I dag, i dag, idag, är kunglighetens bröllopsdag. Om du nåtts av vårt bud, och kallats av Gud, skall till berget du gå, med tre tempel uppå, där vårt bröllop skall stå... 

Rosenkors alkemiska bröllop kan beställas via info@alkemiskaakademin.se


Tack till Freja Falkenberg, Marina Solbär och EwaMaria Roos mfl för era foton! 

Likes

Comments

magi alkemi , Naturens ljus

Vilken höstlig helg! Sommaren börjar kännas så långt borta... Tittar på bilder från vår sommarresa och minns värmen, ljuset och det extroverta sommarlivet och låter bilderna fylla mig med ssommarljus.

I dag har jag varit på landet och i höstglödens eter fullbordat alkemiska elixir! Känns som att jag tillreder min egen höstmedicin som ska lysa upp mörkare tider...

Nu finns dessa storfavoriter bland våra alkemiska elixir åter i templet! Marie-Madeleine - eau de vie som konsekrerats på Provence heliga plaster under vårens och sommarens resor, Sophia - naturens ljus som bringar det livgivande viriditasljuset till den höst- och vintertrötta, samt Sophias Sköld som skyddar mot oönskade krafter är utmärkt för den som arbetar mkt med människor! Jag har några flaskor till beställning för den som behöver och de kan sändas per post till den som önskar! Maila: info@alkemiskaakademin.se om du vill veta mer om dem eller titta på www.sophiatemplet.se för information om alkemiska elixir.

Det var också premiärtur för nästan hela familjen med vår nya jeep - Commander! Som att flyga nästan...tänker på legenden om Saint Christoffer med denna stora bil... Jätten som bär det gudomliga Kristusbarnet. Känns bra!

❤️Commander med min kommander...

Önskar alla ett ljus i mörkret!

I morgon börjar en vecka fylld av mysteriespelsförberedelser för Alkemiska Akademin. Vi ska ut i Järna på tisdag och arbeta med scenograf och musiker samt ha möte med alla kring hela tre-dagars seminariet av Det alkemiska bröllopet. Kostymer måste ordnas och inhandlas och sys... Manuset slipas på och filmsekvenser ordnas med.

Det nyskrivna manuset - Rosenkors alkemiska bröllop kommer ges ut som en bok lagom till urpremiären av mysteriespelet den 25 november. Förutom själva dramat skriver vi också en introduktion till både Rosenkorsmanifesten, mysteriespel samt en fördjupning kring vår alkemiska tolkning av boken. 

Om det var mycket innan så är det än mer nu... Men de gudomliga makterna(och även Torkel) har verkligen legat på kring denna boks tillblivelse så inspirationen har flödat! Nu kan vårt mysteriespel spelas om 400 år exemplevis om någon skulle känna sig kallad. 

Hoppas allt hinner bli klart bara. Känns skönt att vingarna med belysning som jag ska ha som budbärarängeln och Mårten som Påfågeln, har anlänt redan trots att det meddelats att de förväntades komma den 28 december... Tur makterna är med och hjälper till och företagen i Kina är hjälpvilliga!

Mysteriespelet är en fri tolkning av boken "Die Chymische Hochzeit des Christiani Rosencreutz anno 1459” utgiven 1616 och som nu firar sitt 400 års jubileum!

Vårt initiatioriska mysteriespel är en dramatisk Rosenkorsritual fylld av alkemisk praktik, musik, sång, film och dans. Missa inte detta för det kan dröja minst 400 år till nästa chans!

Så vi bjuder härmed in just dig i dag till Det Alkemiska Bröllopet:

”I dag, i dag, i dag
är Konungens bröllopsdag
Om Du därtill är född
och utkorad av Gud
skall Du till berget gå
Där, där tre tempel stå,
där skall Du festen skåda…”
Brudgum och Brud

Biljett till Mysteriespelet kan bokas under länken till Ticketmaster (200 kr):

http://www.ticketmaster.se/event/mysteriespel-biljetter/438991http://kulturhuset.nu/wp-content/uploads/2016/08/Rosenkreuz-seminarium-161130FINALtryck.pdf

Boka hela seminariet innan 1 november till stor rabatt!

http://kulturhuset.nu/wp-content/uploads/2016/08/Rosenkreuz-seminarium-161130FINALtryck.pdf

Likes

Comments

magi alkemi , Prästinnans väg

Förra veckan präglades av både utmattande feber och maskmani! Jag producerade 8 teatermasker på liknande vis som jag annars gör ikoner! Några kommer beklädas med fler fjädrar och jag ska sen lacka dem alla. De kommer att bli en del av maskerna och kostymerna som ska pryda alla mystagogerna på höstens mysteriespel. 

Önskar alla en kreativ och inspirerande höst trots kylan och mörkret som nu anlänt!

Likes

Comments

magi alkemi , Naturens ljus

Alkemina har arbetat intensivt med Alkemiska Akademin inför höstens urpremiär på Rosenkors Alkemiska Bröllop den 25 november i Ytterjärna Kulturhus!

Mysteriespelet är en fri tolkning av boken som låter alla närvarande i Kulturhusets vackra tempelrum, själva gå igenom det alkemiska opusets förvandlingsprocesser av födelse, död, bröllop och återuppståndelse likt Fågel Fenix. Vårt initiatioriska mysteriespel är en dramatisk Rosenkorsritual fylld av alkemisk praktik, musik, sång, film och dans.

I helgen filmade vi med Deidre Gejel i spetsen ute vid Häringe slott och på vårt landställe Sund i närheten. Vilka vackra eteriska färger söndagen bjöd på när vi filmade videoscenografin till mysteriespelet... Vår förhoppning är att det kommer bli fina bakgrunder med slott och naturens ljus. Om vi får fram en bra projektor förstås eftersom Kulturhusets projektor är mycket bildsvag sägs det!

Till vår oerhörda glädje fann alkemisterna också det Gyllene Skinnet som är så viktigt för vårt drama... Och för det alkemiska Opus Magnum i din helhet.

Förra veckan hade vi kollationeringen till mysteriespelet efter flera veckors arbete med att sätta samman ett manus där vi sökt fånga essensen i hela boken och den djupa alkemiska mystiken.

Kollationeringen blev mycket lyckad och vi läste igenom hela vårt nyskrivna manus. Akademin har samlat experter, föregångare och ledare inom rosenkorstraditionen, katarvisdomen, sophiatraditionen och den alkemiska visdomen och typecastat dem i rollerna... Det kändes helt rätt och fantastiskt med en grupp med så mycket erfarenhet och samlad visdom! Ser mycket fram emot vad detta kan bringa för frukt under höstens mysteriearbete... och därtill musik, film och dans.

Under veckan höll jag också på Sankt Mikaels dag en imagination kring det alkemiska bröllopet som blev en sannerligen fascinerande afton med flera vänner jag känt sedan jag var liten och i ungdomen och framåt... tills nu... Vi förenade själens motsatser såsom det goda och det onda barnet och vår inre Konung och Drottning mm. Det blev ett alkemiskt bröllop mellan dåtid, nutid och framtid på så många plan. Vi avslutade med andens förening med materian genom Mikael och Draken.När Mikaels svärd genomborrar drakens hjärta är det en alkemisk symbol för hur motsatserna, efter en eonisk kamp och rening, möts och förenar sig med varandra i ett bröllop som när det är fullbordat visar vägen till människans gudomliggörande.

Arbetet med Det alkemiska bröllopet fortskred i går med att alkemisterna tillsammans med katarexperten Göran Fant, som är Christian Rosencreutz i vårt Mysteriespel, var ute i Järna för första mötet med musikerna som kommer sätta samman en kongenial musik och klangvärld till vårt drama. Det var ett mycket inspirerande första möte som verkligen gav mersmak och jag ser fram emot att förena dessa överjordiska och underjordisk toner med vårt Stora Verk!

Mysteriespel - Rosenkors Alkemiska Bröllop

Urpremiär fredagen den 25 november, 19.00 i Järna Kulturhus stora scen.

Alkemiska Akademin av och med Katarina Falkenberg och Tommy Westlund, samt en gedigen rolllista tolkad denna kväll av Rosenkorsare, magiker, mystiker, musiker och dansare.

Det mystika dramat levandegör den eviga visdomen om hur Rosen förenas med Korset genom den heliga konsten.
Mysteriet utgår från den heliga sju-talets transformation där människan genom de sju planetdagarnas process blir en riddare av den gyllene stenen som anspelar på alkemins fullbordan i de vises sten.

Själv kommer jag att agera Jungfru Alchimia också kallad Virgo Lucifera som inviger Christian Rosenkors i det alkemiska bröllopets mysterier tillsammans med Hermes och det Kungliga hovets alla gestalter. En bild av henne på tronen ses ovan. Jag agerar också som ängeln som bjuder in till bröllopsfesten...

Så jag vill härmed bjuda in just dig i dag till Det Alkemiska Bröllopet:

”I dag, i dag, i dag

är Konungens bröllopsdag
Om Du därtill är född
och utkorad av Gud
skall Du till berget gå
Där, där tre tempel stå,
där skall Du festen skåda…”
Brudgum och Brud

Så lyder också inbjudan som Christian Rosenkors fick till bröllopet i berättelsen ”Die Chymische Hochzeit des Christiani Rosencreutz anno 1459” utgiven 1616 och som nu firar sitt 400 års jubileum!

Biljett till Mysteriespelet kan bokas under länken till Ticketmaster (200 kr):
http://www.ticketmaster.se/event/mysteriespel-biljetter/438991

Beställ också gärna den festliga buffén i direkt anknytning till Mysteriespelet
För vegetarisk buffé tillkommer 200kr + 100kr (1 glas vi och kaffe.

Anmälan till buffén kan tyvärr inte göras på Ticketmaster utan görs via www.antroposofi.nu som också nås per telefon: 08-554 30 200 alt 220

Mysteriespelet öppnar upp ett stort 3-dagars firande kring Christian Rosencreutz Alkemiska Bröllop och program och bokning för alla dagarna finns görs här: http://kulturhuset.nu/wp-content/uploads/2016/08/Rosenkreuz-seminarium-161130FINALtryck.pdf

Mysteriespelet är en fri tolkning av boken som låter alla närvarande i Kulturhusets vackra tempelrum, själva gå igenom det alkemiska opusets förvandlingsprocesser av födelse, död, bröllop och återuppståndelse likt Fågel Fenix.Vårt initiatioriska mysteriespel är en dramatisk Rosenkorsritual fylld av alkemisk praktik, musik, sång, film och dans. Missa inte detta för det kan dröja minst 400 år till nästa chans!

Likes

Comments

I juli åker vi alltid till mina föräldrars landställe Hallsjösand nära Björkvik i Sörmland under några dagar. Jag har varit här varje sommar, utom en då jag bodde i Washington DC under ett år, sedan jag endast var några dagar gammal (som på bilden nedan) och varje gång är det också en resa åter till min barndom och det förflutna.

I år hade min mamma lagt fram några bilder på mig som syns här och barnen tyckte att jag såg så gammal ut för min ålder när jag var i 16-20 års åldern. Sedan lade de till lite skrattande att " det gör du ju inte nu".

Jag kom då att minnas att jag som liten alltid kände mig så gammal och att jag för varje år jag fyllde mer och mer kände att det hela blev mer anpassat till min upplevelse av vem jag var. Så har det fortsatt hela livet och nu när jag faktiskt om några år har levt ett halvt sekel så känner jag mig inte alls gammal. Ha ha...

När jag var i början av 20-års åldern som på första bilden trodde jag inte att jag skulle bli äldre än 28 i denna inkarnation. Jag brann av en eld som jag trodde skulle förtära mig innan jag blev gammal och i en av mina roller som skådespelare spelade jag Nina i Måsen av Anton Tjechov. Nina är en riktig paradroll och jag har arbetat med henne med tre olika regissörer - två ryska manliga och en amerikansk kvinnlig - samt skrivit uppsats om henne i Teatervetenskap på Stockholms Universitet. Karaktären Nina har således utgjort ett tema i mitt liv och då framförallt under 20-30-års åldern. Nina är den oskuldsfulla unga kvinnan som drömmer om ett liv vid teatern och är älskad av den unga mannen Konstantin som drömmer om att bli regissör och göra avantgarde teater med Nina i huvudrollen. Nina är en roll med mycket text och en karaktär som följer sin eld och naiva dröm om konsten.

Den ena av de ryska regissörer jag arbetat med som kom från den rituella avantgarde teatern i Moskva menade att Nina brann så hårt och snabbt i sitt kall att hon skulle brinna upp som en fjäril i elden innan hon uppnådde mogen ålder. Den andra ryssen som var bosatt i Sverige höll inte med om det men såg henne fortsätta med ett liv vid teatern men inte med samma glöd och intensitet längre. För en sådan eld gick det inte att komma levande igenom livet med. Jag anade att de inte bara såg den karaktär jag spelade utan även mig. Inget av detta fanns med i pjäsen men det fanns en slutmonolog som gav ledtrådar om hennes fortsatta liv efter det att Tjechovs pjäs var slut. Jag vet att båda dessa öden som de gav min karaktär och roll Nina och som stod mig mycket nära drabbade mig hårt. Brinna upp i konsten och dö ung eller leva vidare men inte längre brinna för sin konst. Ingen av dessa vägar trodde jag var Ninas öde eller för den delen som jag allt mer förstod var mitt eget.

Jag skrev därför min egen dramaanalys av rollen Nina på Universitet där jag kunde utforska både rollen och den konstnärliga eldens mysterium. I min värld förtärdes hon inte av elden utan transformerades av elden. (En insikt som sedan förde mig allt djupare in i den underbara alkemiska konsten.) Min sista tolkning av Nina som jag gjorde på teatern kom att präglas av denna min insikt i Fågel Fenix transformerande väg som jag då i 27-års åldern själv fick erfara med all dess förtärande eld i mitt eget liv. Det var snudd på att jag inte skulle bli mer än 28 som jag anat när den Svarta ängeln kom mig mycket nära. Jag stod upp åter dock och for till USA där jag äntligen med en kvinnlig regissör fick gestalta den Nina som jag hade uppenbarat. Nyckeln till både Ninas öde och mitt eget blev de slutord som Nina själv säger i dramats upplösning till Konstantin:

"Nu förstår jag äntligen, Kostja, jag vet det, det viktigaste för varje människa oavsett om hon sysslar med konst eller inte. Det är inte berömmelse, inte glansen och det yttre som jag drömde om som betyder något - det är arbetet självt. Det är att uthärda, att orka bära sitt lidande, sitt kors. Och ändå tro. Jag tror och därför gör det inte längre så ont. När jag tänker på mitt kall är jag inte rädd för livet."

Så kära läsare: Följ ert kall, bär ert kors och er eld och var inte rädda att leva livet!

Likes

Comments

Pilgrimsresor

De är nu sjätte eller sjunde gången jag kommer till Saintes Maries de la mer och för mig är det verkligen ett litet Paradis på vår jord! Hela familjen älskar Saintes Maries och det gjorde även deltagarna på vår Alkemiska pilgrimsresa i början av juni... (Som det går att läsa om i tidigare krönikor.) Det heligt feminina finns uttryckt i alla sina facetter och havet är som Urmoderns livmodervatten och därtill vita hästar, svarta tjurar och rosa flamingos gör staden till en helt unik plats.

För en månad sedan red jag för första gången i mitt liv på en vit Camarguehäst men denna gång fick jag nöja mig med en rosa flamingo på karusellen med Saga och Freja vid min sida... De har åkt på denna karusell varje resa hit sedan de var små men för mig var det första gången även detta! Riktigt kul hade vi som de tre Mariorna vid havet.

Vi bor oftast på Spahotellet Thalacap som ligger precis ovan piren där den heliga familjen steg i land enligt den Gyllene Legenden och där man nyligen hittat fynd som talar för att det är mer en än en legend och också en historisk realitet. Stenpiren går ut som ett T-kors i havet och trots att Medelhavet allt som oftast är kyligt här så är vattnet synnerligen transformerande och rejuvenerande.

Det finns en vildhet här som är befriande och samtidigt en kärleksfull omfamning och för mig är det verkligen en plats som talar till djupet av min själ. Jag har firat flera födelsedagar med familjen här på stranden och nu senast blev jag Apostoliskt prästvigd i Eglise Gnostique ute vid piren.

Den heliga familjen steg i land här efter att ha satts i exil på en båt utan roder och segel förtäljer legenden och här i Saintes Maries togs de emot med en öppen famn.

När man står längst ut på piren i blåsten är det som allt som tynger och oroar en blåser bort i vinden och man sedan stiger ner i vattnet på de små stränderna längst ut i vinklarna på korset känns det som ett dop eller välsignande. Blickar man bort mot staden ser man den fortifierade kyrkan torna upp sig och trots sitt mjuka och varma inre är den ett fort i det yttre som stått emot alla angrepp som varit.

Förutom piren och havet är det Notre dame sur mer som vibrerar av sin feminina urkraft som ger staden dess arkadiska känsla. Här i detta tempel helgat det heligt feminina i alla dess aspekter bor prinsessan Sankta Sara i kryptan. När jag var här i juni låg mitt fokus på de heliga Mariorna eftersom vi fick möjlighet att besöka det det mest heliga övre kapellet uppe på taket där Maria Salomes och Maria Jacobis relikskrin finns. Nu en dryg månad senare kände jag åter närheten till prinsessan i kryptan.

Jag bär dock för alltid med mig det mod och den nådefulla kärleken som Mariorna förmedlat och förmedlar...

När vi la upp vår färd så hade vi bestämt oss för att vara här i staden under nationaldagen som vi erfarit förut är ganska kaotisk i de större städerna..,

Efter en dag av meditation i kyrkan och bad trots att det var den enda dagen av lite kall blåst under hela vår resa, så lämnade vi vår pir och promenerade in längs strandpromenaden för middag och festligheter nära kyrkan... Flamencodans och god middag blev det...

Men som det heter i den hemliga läran som genomsyrar Saintes Maries - Et in Arcadia Ego. Det anses allmänt syfta till att även i Paradiset finns döden. Jag har många nätter legat vaken och begrundat detta...

I samband med fyrverkerierna kom en oväntad kaotisk kraft över den lilla staden och Kvällen slutade med att vi blev kontaktade av oroliga som undrade om vi levde...

Vi fick höra om att en lastbil kört in i människor på strandpromenaden i Nice där vi bott några dagar tidigare och nästan förtärts av den brännande vredeselden under nätterna men också deltagit i fotbollsyran och badat i det varma havet. Man förstod inte magnituden av katastrofen förrän morgonen efter...

Sorg och förstämning på morgonen och svara alla oroliga att vi var okej...när vi fick höra om det bestialiska som skett.

I kyrkan samlades människor för bön och ljuständning och vi gjorde Powor för alla döda, sårade och lidande. Frankrike och världen var åter i chock. Och jag vet att detta lidande drabbar så många runt om i världen dagligen på många plaster men det är mänskligt att beröras starkt och söka hela det som ligger en nära... Och bör vara så. För om alla söker bringa ljus till det som är dem nära så kommer det alltid finns människor till hjälp och tröst.

Dock i fruktansvärda händelser är det i bland bara gudomen själv som kan ge någon form av tröst...

Eftersom jag besökt flera kraftfulla madonnor i Nice knöt jag an till dem för att få stöd att arbeta med ljus i mörkret.( I min tidigare blogg kan du se alla de madonnor som jag varit hos och vars kraft vi alla kan få hjälp av i vår mission. )

Framförallt min minsta tjej var chockad över att den strand hon precis badat på nu var ett blodbad.

Havet och piren gav oss kraft åter och vi gjorde oss redo för att lämna vårt Arkadien och ta tåget genom ett Frankrike i sorg och chock och bege oss upp till våra vänner i Paris...

Låter detta alkemiska hjärta från kyrkan i Saintes Maries avsluta denna krönika om Et in Arcadia Ego!

Det heliga hjärtas välsignade kraft till er alla!

Likes

Comments