Header

Lussekatter

Många vill vi avnjuta julens alla godsaker men kanske inte få i den mängd socker och/eller gluten som det mesta innehåller. Därför ska ni här få ett tips på ett par lussekatter som inte bara är glutenfria utan även sockerfria (innehåller stevia). Jag har gjort vissa modifieringar från originalreceptet som jag fann och ändringarna kommer jag att nämna nedan.

Recept:
6 ägg
1 dl kokosfett
1 dl mandelmjöl
0,5 dl mandeldryck
4 msk stevia
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran
1 ägg till pensling
Russin som dekoration

Gör såhär:
Sätt ugn på 175g grader

Vispa ägg och stevia hårt.

Smält kokosfettet och vispa ner det i blandningen. Tillsätt även mandeldrycken och saffran.

Blanda alla torra ingredienser i en separat bytta för att sen blanda ner allt i äggblandningen

Låt degen svälla i ca 10min. Sätt över en ren kökshandduk

När degen jäst så klär du en plåt med bakplåtspappet, blöt händerna sen ta en bit ur bunken för att forma dina katter för att sen lägga dem på pappret. Degen är väldigt kletig.

Vispa upp 1 ägg och pensla på lussekatterna samtidigt som du dekorerar med russin.

Grädda mitt i ugnen i ca 20min

VOILA!

ps. testar ni receptet och får till finare katter än mig så SKICKA BILD. Jag lyckades inte så otroligt bra. :') ds,

Från start innehöll receptet kokosmjöl och kokosmjölk vilket jag kan ana ger en liten annan smak på receptet - men otroligt mycket mer mättat fett och därav min ändring till mandelmjöl och mandeldryck. Personligen så gillade jag dessa små katter väldigt bra men man får räkna med att de inte är lika söta och goda som de vamliga katterna.

Fördelen med dessa jämfört med vanliga är att du får i dig mer fibrer och faktiskt lite mineralämnen/vitaminer. Vad du får i dig som mest på dessa små godingar är: Vitamin E (46% av rekommenderat), B12 (32% av rekommenderat) och fosfor (27% av rekommenderat).

En bulle innehåller 148 kcal (blir 12st)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu mina kära läsare så ska ni få ett helt makalöst tips som jag fick i helgen. Som vissa av er vet innan så har jag försökt trycka i mig gurkmeja och svartpeppar för dess fantastiska egenskaper - bara det att det är så sjukligt äckligt.

Men nu kom jag över ett recept som smakar NÄSTAN som dendär ljusa glöggen man kan köpa nu, med andra ord supergod. Och ni ska självklart få ta del av denna upptäckt ! Recept samt länkar till bra sidor som berättar om gurkmeja och svartpeppars effekt på kroppen nedan 😁⬇

1 Dl valfri juice (jag väljer en Eco äppeljuice som inte har några tillsatser)
1 msk malen gurkmeja
1/4 tsk svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 knivsudd malen kryddnejlika
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
1 msk pressad citron

Blanda ihop, kroka arm med någon sen häv i er denna hälsoshot - jag kommer garanterat testa denna ett tag för att se skillnaden 😁

info:
https://kurera.se/darfor-ska-du-ata-gurkmeja/

Likes

Comments

Något många tror är att visar tex urinet ett visst pH värde så strämmer det över hela kroppen, det kan jag säga är en myt.

Olika organ i kroppen behöver olika pH-värden. Blodet är exempelvis alltid "neutralt": pH-värde 7,38 - 7,42. I magsäcken är pH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag. Här ska pH-värdet vara neutralt, dvs. ca 7 till svagt basiskt. Därför är det så svårt att säga att "kroppen är sur" då man har olika PH-värden på olika ställen i kroppen samt vissa kan du påverka och vissa är detsamma.

När vi pratar PH-värde (mängden fria vätejoner) så tänker de flesta människor att det lätt går att mäta genom urinet, och det kan man absolut göra på ett sätt! Vad du mäter när du utför ett pH-test i urinet är koncentrationen i urinet, med andra ord hur hydrated du är. Från maten och vattnet du dricker bryer magtarkanalen ut näringen och vätskan i blodet. (Blodet måste vara konstant i pH värdet annars märker du att du mår illa) Vätskan och näringen åker in i njurarna för att bestämma om det ska ut i kroppen eller fortsätta genom blodbanan. Det vill säga kisset kan vara surt utan att det är några "problem". Detta är fallet då njurarna har reglerat pH värdet så blodet kan hållas konstant.

Det är alltså inget värde som säger hur det ligger till i blodet.

pH värdet i blodet mäts av fria vätejoner som kommer från kroppens celler vid cellandning (när cellen tar till sig syre mot koldioxid). Håller du andan får du mindre tillgång till syre och cellen tillverkar koldioxid -> högre grad av koldioxid i blodet än syre =mer fria vätejoner = pH värdet minskar och du blir sur. Kroppen reglerar det genom att andas. Ditt pH-värde i blodet är konstant, vilket innebär att det ligger alltid stabilt på ca pH-värde 7.4 och det för att du alltid ska ha en bra blodvolym. Det är viktigt för att ha ett bra blodtryck så att du kan förse hjärnan med näring från blodet.

Vad som sker i tunntarmen och vilket pH-värde den har, har inget med själva värdet i blodet att göra då det är "utanför kroppens system" och de fria vätejonerna (som mäts genom pH) har massvis med buffertsystem som reglerar vårt pH värde i blodet åt oss. Dvs. är du sur i magen är det inte konstigt för magsyran är en syrlig vätska och är passet surt visar det bara att blodet nu är ok då det reglerats. Endast vatten och andningen för blodets pH-värdet.

Däremot pH-värdet i tunntarmen (som nämnt ovan) och magsäcken går att påverka. Våra kroppar producerar kontinuerligt syror. För varje andetag som vi tar (som nämnt ovan), för varje gång vårt hjärta slår och så fort våra muskler arbetar bildas det mängder med biprodukter, däribland syror, som bidrar till att försura våra kroppar. Stress bidrar också till försurning. Vid stress förbrukas nämligen många viktiga mineraler med basbildande effekt, däribland magnesium. I och med att vi själva producerar syror kontinuerligt och stressar behöver vi äta betydligt mycket mer basiska livsmedel än vad vi gör.

Det är mycket proteinrika livsmedlen som gör oss sura, det beror på att när proteiner förbränns i kroppen så bildas det svavelföreningar som är sura.
Andra syrabildande bovar är mjöl- och mjölkprodukter, pasta, socker, kaffe och te (gäller dock ej örtteer).

Vad kan man äta då för att skapa en bra mat- och tarmkultur?

  • Citron, Apelsin, Avokado och färsk frukt i allmänhet
  • Spenat, Grönkål och grönsaker i allmänhet
  • Mandlar
  • Hirs och bovete

Kort summering, stirra er inte blinda på vad erat urin säger då det kan lura er mer än vad ni tror. Fokusera mer på bra, näringsrik, basisk mat så kommer det hjälpa er väldigt långt till en välmåede kropp!


Källa: människan fysiologi
människo kroppen

Likes

Comments

Nu har jag kommit över ytterligare ett roligt recept, jag gjorde tvärfel från start och stekte på "hela pannkakor" då de hette "pannkakor" men det blev inget lätt 😂 så efter en stund gjordes mindre plättar och då fick jag till ett par supergoda mini kesopannkakor 😍

250g keso (jag tog mini)
2 ägg
1 msk fiberhusk
0.5 krm vaniljpulver
0.5 krm salt
stekfett

Dra på stekpannan på högsta för att sen sänk till ca hälften för att inte bränna. Stek dom i små plättar sen avnjut en god frukost 😍

Kcal: ca 417
Protein: 44.7g
Fett: 20.7g
Kolhydrater: 8.3g

Likes

Comments

Sista racedagen är imorgon där jag tävlar i Jursla Norrköping på en ny banan på ca 1.6-1.7 mil enbart skor (princip).

Jag harhimla mixade känslor till detta race, dels är jag självklart väldigt taggad och glad och har laddat (Lite slarvigt) med svarta vinbär, rödbetor och ökat kolhydratintaget (även om det inte är jätte nödvändigt när det är strax över timman man kör). Så mentalt är jag ganska med i gamet.

Men jag har känt mig så långsam senaste månaden, som att jag gått från helt ok till inte så ok. Jag vet inte om det är bara något litet hjärnspöke, att jag kört mer med snabbare personer som då gjort att man känner sig långsam eller att jag bara helt enkelt trappat ner ett snäpp. Ingen aning, vad jag vet däremot är att det inte är ett bra och motiverande tänk och det ska jag slå bort omedelbums för att kunna tagga igång rejält.

Några knep jag väljer att använda mig av just nu är att jag försöker fokusera i nuet och då inte tänka såååå mycket på morgondagen. Jag får ta dendär totaltaggningen från att jag vaknar tänker jag.

Jag försöker även tänka på att det är okej om det inte går som jag vill, dock är jag väl medveten om hur jag funkar och vet hur tjurig jag blir om det går dåligt (😂) Men jag tänker mig samtidigt att det ger sig snabbare om jag tillåter mig själv att va lite sämre än vanligt.

Nu låter det som att jag förbereder mig för att loosa, det gör jag inte, jag kommer ge 110% och lite till för att komma så jäkla bra jag bara kan. Men jag måste även förbereda mig mentalt när kroppen inte helt är med i gamet för att inte ta det för hårt.

Jag tror ibland att jag är lite för "vinnarskalle" för mitt eget bästa 😂🙄

Likes

Comments

Ny vecka, nya möjligheter. Ett uttryck jag älskar då det är så himla sant - även om jag egentligen väljer att se varje dag som en ny möjlighet.

Jag vill börja denna vecka med att tänka igenom lite positivt som skett i veckan och vad jag hoppas på att åstadkomma denna vecka.

Jag är glad över att jag funnit flera tillfällen att plugga i förra veckan och att det börjar kännas som att man kommer framåt. Sen att jag har sånt himla brinnande intresse för det är ju stört, jag har aldrig NÅGONSIN längtat till nästa läge man kan få dyka ner i boken för att studera 😂

Även väldigt glad över att jag fick till väldigt bra (trotts sliten) träningspass, haft så himla bra folk runt mig och jag känner att fler och fler pusselbitar "sätts på plats".

Denna vecka hoppas jag på att bli klar med minst 25% av kursen, ha lite vilodagar och få till en bra laddning inför helgens Cykeltävling 😍

Har ni något roligt att dela med er av, roliga planer eller något? 🤗

Likes

Comments

I förra veckan åkte jag till Gran Canaria för att medverka i en jobbresa som sker varje år o en vecka. Under denna vecka så (kort förklarat) köper man in alla nästkommande års cyklar av ett specifikt märke. På denna resa köpte vi in Crescent, Monark och Bianchi cyklar.

Men de blev så mycket mer än så.

Jag vill, innan jag drar igång, övertydliga i att dehär är egentligen inget speciellt för många, men det känns väldigt speciellt för mig. Jag blev väldigt glad inombords.

Veckan började iallafall med en välkomms middag med alla leverantörer och handlare samt några sponsoråkare osv.

På vägen ner mot middagen så hamnade vi med två män som var väldigt aktiv inom cykling  (den ena va 3a i OS på 90-talet och den andra va aktiv inom cykling va det jag visste då). Jag snackade lite med den ena och det visade sig att han hade sätt mig på Vårgårda xc (den tävling som de gick sämst för mig iår) men hade även kollat andra tävlingar så som mera lera 12h m.m. och vi fastnade lite på träningssnack medan ja samtidigt lurade på hur kan kunde kollat sånna grejer och varför. Jag är ju egentligen "ingen".

Det visade sig att han var Jenny Rissveds förbundskapten vilket drog igång tankeverkstaden ännu mer, jag är ju verkligen ingen i jämförelse med henne 😂 Men man kände sig ändå lite glad av att höra det på något sätt.

Dagen efter det så var vi ett större gäng som skulle trampa upp till Soria ihop, vi körde i klunga på vägen dit och jag hamnade med en fd. landslagscyklist som gör en comeback nästa år, han va tyst till en början och jag såg att han sneglade mot cykeln några gånger, sen utbrast han:

" Du cyklar jävligt bra, du kör tveklöst ifrån 80% av dameliten (lvg)"

Hur bra känns inte det att höra något sånt från en landslagscyklist?! Jag känner absolut INTE att jag är något speciellt bra egentligen. Det drog ju igång endorfinkickarna ÄNNU mer så jag och pappa trampade vidare en sväng till.

Dagen efter det (ja något hade skett varje dag 😂) så tog vi en tramptur med våran Bianchisäljare upp till Soria igen men denna gång vände vi efter ett fika stopp. Även han sa att jag hade bra sprutt i benen och mina endorfiner fortsatte att sväva i skyn 😂 Ni förstår inte hur glad jag var, men de slutade ju inte.

När vi väl kom tillbaka och skulle shoppa lite cyklar, så fick jag frågan:
" Vad tror du om att låna en cykel?"
"Låna en cykel" undrade jag, vad vill ni att ja ska göra då? Hur länge lånar man en cykel?

Det visade sig att dom vill låna ut en cykel till mig över en säsong (racer) som ja får trampa runt på, köra något lopp och testa den sen lämna tillbaka? Bara sådär?
Hur coolt låter inte det?? 😍

Sen var det lugnt där någon dag, jag råkade anmäla mig till en serie (pilotserie dock) men det vet jag inte om ja får berätta om än 😂

Sista dagen så kom vår crescentleverantör fram och frågade ifall jag ville va med på några foton/videos som de ska använda som reklam (?) till sina cyklar.

Jag har försökt förklara detta kort för att inte det ska bli en mils förklaring och jag skriver det inte för att försöka låta mallig eller något på något sätt alls, men förstår ni hur det känns att få höra från flera stora personer att man har riktig potential inom cykling? Jag kan inte ena förklara hur glad jag blev/blir. De bara sprudlar i kroppen 😃

Så nu är det bara att ta till sig av det jag fått höra och fortsätta kämpa, jag ska fixa dehär!!! 😁😁

Likes

Comments

Godaste. Frukosten. EVER.

Fruktsallad med propud vanilj, valnötter och krossad chia 😋😋😋

Likes

Comments

Cykel på buss och tåg, hur gick egentligen det?

Nu kommer mitt lite lätt sena inlägg om hur egentligen vägen tillbaka gick från Kebnekaise, för "lätt" vill jag inte påstå att det var.

Från själva fjällstation hade jag inte cykeln då den var kvar i Nikkaloukta så den delen var inga problem, jaa, om man ser det transportmässigt. Men jag hade ju visuelt sätt framför mig att jag skulle vara tillbaka i Nikkalukta ca 45min innan bussen skulle gå och då hinna packa ihop cykeln m.m i luugn och ro innan jag knallade bortåt.
Blev det så? Nä

Jag valde helikoptern från station just för dels - Jag var trött
dels- det är coolt.
MEN, helikoptern var försenad.. Det var molnigt och dant så de avvaktade med att lyfta ca 30-40 min sååå min tidsplanering blev bara tightare och tightare. När tillslut det var min tur att hoppa på så räknade jag ut att jag hade ca 10-15 min på mig att springa av, hämta cykeln sen springa till bussen.

Lagom stressad? Ja

Delen att hämta ut cykeln och dyl gick supersmidigt och jag sprang där med min packning, cykel och lätt haltande efter nedgången från kebnekaise.
Jag möttes av två herrar, en äldre och en yngre, och sa bädjande att:
"helikoptern blev mycket senare än planerat och jag hann verkligen inte packa ihop cykeln, vad vill ni att jag ska göra? Ska jag slänga ihop den nu? Funkar det? Jag kan vara supersnabb!"
Den yngre killen kollade skeptiskt på mig, såg hur han vred sig lite och tog en sattsning på att säga något i stil med att "den kan inte åka med" innan den äldre mannen hann före med att säga att cykeln ABSOLUT kan följa med den är INGEN fara!!

Lättnaden bara sköljde genom mig medan jag trippade bort med dom till bagageytrymmet, Den äldre herren bubblade på om din cykel som var PRECIS lika dan som min och han va SÅ nöjd osv. Cyklister <3
Den yngre herren lastade in min cykel, fortfarande med lite besvärad min, och sa sedan att:
"Ska hon inte betala extra då det är större bagage?"
Den äldre killen tänkte en millesekund innan han utbrast:
"Äsch, strunt samma, hon behöver inte betala!"

Scenariet ovan är precis anledningen till att jag var på ångestladdad inför resan hem, att du kommer hem kan baseras på vem du möter på bussen eller tåget. Hade det bara vart den yngre herren så är jag tveksam på att jag fått följa med, om inte annat behövt argumentera mig fram för att få åka med.

Efter bussresan så hade jag ca 1 timma tills tåget skulle gå, då passade jag på att packa om allt. Jag hade förberett med soppåsar från hotellet och tänkte plocka av hjul, vrida och vinkla styret för att kompromera cykeln så mycket som möjligt innan jag täckte den med soppåsarna så den går som "större bagage".

Snyggt va? :D

Med den och min packade rygga så trippade jag fram till tåget, ut går konduktören och kollar otroligt ogillande på mig och min packning, hon sa inget men man såg vad hon tänkte. Så jag (av någon dum anlendning men mest troligt för jag kände mig uttittad) frågade henne vart jag kunde ställa grejerna då det var medelstort. SUCK på mig själv, jag GAV henne ju möjligheten att uttrycka sitt ogillande för min fina cykel.

Hon svarade iallafall att:
" Mmmm... Den där är egentligen för stor för att få åka med på tåget.... Men aa,,, Det är ju inte fullbokat som tur är idag så får väl godkänna det... Ställ den där den inte är ivägen..."

Ytterligare ett exempel, och det är så förbannat tråkigt!! VARFÖR ska man inte försöka gynna cyklingen ?? VARFÖR VILL inte folk att vissa söker en mer aktiv och hälsosam (kanske inte så hälsosamt att cykla 150 mil iofs) livsstil istället för att ta bilen överallt? VARFÖR kan inte tågen bara gå fram några steg i utvecklingen och skapa kanske en förrådsvagn där man kan ställa cyklar, större bagage m.m. så det inte stör? Varför varför varför??

Jag shoffade in min cykel på lämpligt ställe sen satte mig. Bredvid mig satt en mycket trevlig herre som fick bli mitt resesällskap den tågresa och nästa! Han själv hade vart ute och vandrat i någon vecka och hade mycket kul att berätta!

Under tågresa nr 2 så hade jag bokat nattåg och där finns det olika alternativ att välja på, antingen ett rum med 6st bäddar, 3st bäddar, 2st eller så bokar man en hel sovkupé. Mannen som jag mötte hade bokat en hel sovkupé och jag hade bokat en 3 bäddars då jag tyckte att det borde va tillräckligt med space för att gömma undan cykeln under sängen..

Hittade ingen bild på 3bäddars, men tänkt dedär minus ena sidan. På bild såg det ut som att det skulle räcka med space. Mannen som bokat en hel kupé sa innan vi gick på att risken var stor att det INTE skulle få plats och skulle saker tvärskita sig så kunde jag ställa in cykeln i hans rum

*Ae säg inte att de ska bli fel här nu, snälla snälla snälla*

Jag går på tåget och möts av den trångaste gången i mitt liv, stapplar fram till rummet och möts av en mamma med hennes son - och jordens minsta rum.. HUR FASEN SKA JAG FÅ PLATS MED ALLT?? Hur får ens någon plats med något?

Så jag står där, stönande, stånkande och svärande åt att "JAG FÅR INTE UNDER CYKEL J*VELN" under sängen och dom står utanför rummet och väntar i säkert 20 min. Jag känner paniken bara öka mer och mer innan jag tillslut får till en halvbra, tillfällig lösning och förklarar för dom att jag löser dehär tills innan ni ska sova (klockan va ca 18-19) och pinnade iväg till konduktören på de nya tåget.

Jag förklarade läget med att jag missbedömt storleken på rummet och undrar ifall det finns någon sovkupé för mig att boka så jag får plats med allt. Och vet ni? DET LÖSTE SIG!
Dom absolut mest välspenderade pengarna på länge och jag var så nöjd med mitt rum. Allt fick plats, jag var själv i en liten kupé, hade toa och dusch. ALLT.
Så ska ni frakta cykel på nattåg - ta förfasen inget annat än antingen egen kupé eller boka 2 bäddsrummet med någon du känner. De andra är på tok för små!

Sista tågresan, från Stockholm till Norrköping va inga problem alls. Jag tog in min packning på området som är avsätt för större bagage och sen satte mig på min plats, simple as that.
Måste dock ge eloge till de två sista tågen, från boden-stockholm och stockholm-norrköping - dom hade MASSA glutenfria alternativ och egentligen till alla även om man är vegan, laktos m.m. GRYM service!!

Men en kort summering av vägen hem:

  • Se till att ha soppåsar ALT (ännu bättre) en cykelväska redo för hemfärden. Du ska aldrig försöka rulla in med cykeln utan att ha plockat isär den lite
  • Ta aldrig något annat än 2bädd eller egen kupé om du åker nattåg, allt annat är på tok för tight
  • Ser någon tjurig ut för att du går med din packning, säg inget, du får oftast inget bra svar
  • Oftast finns mat och på tågen men jag skulle ändå köpa på mig lite innan om möjligheten finns eller köpa på mig lite extra om den är öppen, fick känslan av att den ibland kunde bara va stängd helt plötsligt (menar längre period) och vissa grejer tar slut väldigt fort.

Detta var en grym lärdom för mig, jag tror inte egentligen att det är några JÄTTE problem att få med cykeln om man gör som jag gjorde (med viss modifiering) men räkna med att folk kommer inte gilla det, tyvärr.. Jag ÖNSKAR att det kan bli en ändring på detta snart, när kan utvecklingen gå framåt??

Likes

Comments

Jag köpte en bok som handlade lite om styrketräningsupplägg för cyklister, inget specificerat på vilken typ av cykling man kör utan ganska generell men just för att stärka upp cyklister.

Den är uppdelad i endurance, explosive och strenght och är 4v per kategori vilket innebär - jag startar med endurance.

Detta inlägg blir lite kortare då dels hela texten jag skrev innan försvann (😅😅) men dels för att jag presenterar enbart Dag 1 och 3 idag så kommer Dag 2 och 4 imorgon.

Så, idag såg mitt pass ut såhär:

Dag 1 & 3:

Bänk press med hantlar 20 20 20
Upright row 20 20 20
Seated cablerow 20 20 20
Wrist curls (rulla stång) 20 20 20
Bench dips tills ja dör × 3
Wide grip pullups tills ja dör × 3
Hyperextension (rygghäv) 15 15 15

Övningarna är presenterade nedan i ordning med texten 🤗

Likes

Comments