Header

Såhär i december befinner sig många inne i sina ekorrhjul, julstressen tränger sig på och så borde man ju också fira ett glamouröst nyår. Julklappar, glittrande klänningar och skjortor ska inhandlas, julmat och julgodis ska förberedas. Projekt på jobbet och skolan ska avslutas. Dagens ljusa timmar blir färre och färre, mörkret tar överhand. Vi blir tröttare och tröttare, men ändå ska vi prestera och förbereda mer och mer.

I januari känns livet trist och tomt igen, kallt och dåligt väder, mörker och rusk. Inget att förbereda och se fram emot och på jobbet och i skolan startar nya projekt och ekorrhjulet ska spinna igång än en gång. I tider då Black friday blivit Black week, och reklam överöser oss med erbjudande efter erbjudande kan man inte hjälpa att undra: vart är vi på väg?


.

I dagens samhälle ska man konsumera så mycket som möjligt, det är bra. Det gynnar samhället. Man ska helst vara driftig och karriärinriktad. Det gynnar ju också samhället. Man ska vara på jobbet mest hela dagen och sen på kvällen får man några timmar att disponera sin fritid hur man vill. Då ska man kanske laga mat och träna, eller hämta barnen och vara pigg och glad tillsammans med dem innan de ska sova vid 8-tiden. Sedan får man två dagar i veckan då man är ledig från sitt jobb/skola. Dessa dagar ser man ständigt fram emot under veckan, och på fredag är alla glada på jobbet för snart får man gå hem.


.

Man måste inte leva sitt liv på det här sättet, man kan välja att bryta sig loss från samhällets inrutade levnadsmönster. Men det är inte alltid lätt, det kräver mod och beslutsamhet. En längtan efter något annat. Jag känner ofta denna längtan, efter ett liv där man själv får disponera tiden utefter vad man känner för för stunden. En längtan efter att befrias från reklamens och köpsamhällets hårda grepp om oss. Köp, köp, köp. Jag längtar efter att kunna få sova ut på morgonen och att slippa känna stress på kvällen att jag måste skynda mig att sova för annars får jag inte sova tillräckligt. Jag vill inte längta efter fredagen. Jag vill inte känna tenta-ångest. Alla krav och den ständiga tidsbristen.


.

Jag vill vara fri. Jag längtar efter att leva på landet, jag längtar efter de norska fjällen, efter spegelblanka sjöar i solnedgången, efter att gå barfota i daggigt gräs på sommaren, efter hästar och djur. Jag längtar efter en kravlös vardag, när inspirationen får flöda och jag har tid att måla och läsa böcker. Jag längtar bort från stadens avgaser och hets, ut på frostiga ängar vid porlande bäckar. Jag längtar efter en värld som inte förstör livet på den jord vi lever på.


.

Kanske känner du igen dig i dessa tankar? Vi sliter så hårt, när vi egentligen längtar efter något så enkelt som finns mitt framför näsan på oss.


.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu äntligen kommer inlägget vi alla längtat efter (right?!) om min och Wesleys resa ut på Lofoten och Senja. Det var verkligen så vackert som jag hade föreställt mig det med helt fantastiska hiking-möjligheter och orörd natur. Vi hade hyrt en camper från Arctic Campers som Wesley hämtade upp från Tromsö innan han körde ner mot Narvik och hämtade upp mig. Kan verkligen rekommendera detta sätt att åka på då det var ett betydligt bekvämare och lyxigare sätt att campa på än att t.ex. tälta. I camparn fanns en 140 säng, kylfack, liten "kokvrå", diskho och wifi. Det enda man i princip saknade var dusch och toalett vilket kändes som en extrem lyx efter att ha bott 8 dagar i campern haha! Så för en kommande resa kanske vi satsar på en husbil för maximal bekvämlighet, men detta var helt klart en kul erfarenhet!


De vackra vägarna man körde längs på lofoten, fanns väldigt många bra platser att stanna på och campa för natten längs vägen!


Vår resa började som sagt från Narvik då vi första kvällen körde mot Svolvaer som var första stoppet på vår resa. Vi körde nästan hela vägen innan vi stannade för att sova vår första natt i det vilda. I Svolvaer stannade vi för att flyga lite med Wesleys drönare upp mot Svovaergeita - ett berg med två spetsar som liknar hornen på en get. Wesley höll på att få en hjärtinfarkt då han tappade kontakten med sin drönare men det gick bra tillslut ändå. Från svolvaer åkte vi ut med färja till lofotens hawaii - Skrova. En helt fantastiskt fin ö, en av höjdpunkterna på vår resa skulle jag säga. Väldigt få turister på denna ö med då många nog inte känner till ön.


Svolvaergeita, en av bilderna Wesley lyckades fånga med sin drönare innan compass error haha, kan du se de som klättrar på berget?


Skrova - ett väldigt gammalt fiskesamhälle


Vi gick en tur på skrova på kvällen medan molnen började dra in, vi plockade med oss blåbär som vi åt till pannkakor och ärtsoppa på kvällen senare.


Kajak-paddlare i det turkosa vattnet


Baywatch-moment på en vit sandstrand


Var ett helt magiskt ställe att vara på och vi hade riktigt tur med vädret! Precis när vi satt där fick vi dessutom syn på en riktigt stor havsörn som flög förbi, mäktigt!


Drömhuset! Helt ostört och ifred med en egen liten sandstrand framför. Magiskt ställe för ett sommarhus t.ex.


Resan bar därefter vidare mot Henningsvaer, en mysig liten by med en av världens mest spektakulära fotbollsplaner! En mysig liten by men en aning turistig. På eftermiddagen/kvällen klättrade vi upp för Festvågtind dessutom.


Henningsvaer från ovan med den berömda fotbollsplanen!


Wesley fullt utrustad med foto-utrustning, haha!


På vägen upp för Festvågtind, vår första hike! Var en tuff hike upp med riktigt branta partier men det gick ganska snabbt å andra sidan, efter ca 2-2,5 h med pauser var vi uppe med en helt magisk utsikt!


Fantastisk utsikt!


Livin' on the edge


Det var brant som bara den nerför kanterna, berget var ca 600 meter högt!


Efter Henningsvaer åkte vi vidare mot Nusfjord, en av Norges äldsta fiskebyar. Denna lilla by var väldigt liten, och var i princip enbart för turister (och miljarder fiskmåsar) idag. Men det fanns en charm över det hela och en gammaldags känsla som är väl värd att upplevas! Vi åt i en supermysig restaurang med jättefin utsikt och gick sedan runt och tog bilder och kollade i den lilla lanthandeln.


Deep in thoughts..


Expectations vs reality typ haha!


Perfect lunch-date!


Efter Nusfjord åkte vi ännu mer västerut mot Reine och Å, i Reine stannade vi för att bestiga Reinebringen. Var en riktigt tuff hike då det regnat och stigen upp var väldigt eroderad och hal. Egentligen helt livsfarligt men vi ville verkligen se toppen med den fantastiska utsikten innan molnen och regnet drog in så vi skyndade oss upp. Tufft men värt det!


Reine, ingen speciell by egentligen men otroligt fina omgivningar


På toppen av reinebringen!


Denna bilden kan vi tacka en finsk kille som nådde toppen samtidigt som oss för


Efter att vi besökt Reine svek vädret oss en aning så då bestämde vi oss för att åka upp norrut mot Andenes och ta färjan över till Senja som också skulle vara otroligt fint. Det fanns även möjlighet att få se valar från färjan över men sådan tur hade vi inte, men väldigt fin utsikt ändå!


På vägen mot Andenes


På ett av ställena vi stannade för natten på Senja blev det en kvällshike upp för ett litet berg, var en av de bästa camping-platserna tror jag precis vid en liten dal med en sjö och vattenfall.


Från vår kvällshike med solnedgången i bakgrunden


Senja


På Senja blev det en sista hike uppför Segla, och det var helt magiskt på toppen 634 meter över havet.


Med handen utanför stupet


Små vikar med helt fantastiska stränder på Senja


Efter Senja åkte vi vidare upp mot Tromsö där vi senare spenderade sista natten innan vi åkte hem till Sverige igen. Det var en otrolig lyx att få ta en varm ordentlig dusch efter en vecka ute kan jag säga! Detta var ett axplock av alla bilder vi tog, har så extremt många fina bilder men fick sätta någon begränsning på vad jag skulle lägga upp. Var en helt fantastisk resa, kan verkligen rekommendera Lofoten och Senja för de som vill åka på en mer äventyrlig resa!


Likes

Comments

Nu har jag varit i Narvik i 6 veckor, och med bara en kvar här tänkte jag sammanfatta min vistelse i Narvik. När jag först kom hit tyckte jag det var otroligt fint här, men väldigt dött. Jag kunde inte förstå hur folk kunde vilja bo här så långt från allt, så avskärmade. På vintern är det mörkt 23 timmar om dygnet och på sommaren raka motsatsen. Men så gick tiden och denna lilla stad har verkligen fångat en del av mitt hjärta!


Wesley kom på besök för några veckor sedan, här på vägen upp mot Narvikfjället


Alla människor här är så trevliga och enkla på något vis, de lever nära naturen och sätter inte värde i flashiga prylar på samma sätt som vi gör hemma. De går ut på tur eller åker till hytta (sommarstuga), de åker ut och fiskar (trust me man kan få riktigt stora fiskar här!) och de badar i den kalla fjorden. Senaste veckan har det varit fantastiskt väder här och då fick jag verkligen se Narvik från sin bästa sida och wow säger jag. Vattnet här är så klart och rent, det är nästan ingen plast som flyter omkring kring stränderna som där hemma, utan det är friskt. Trots värmen var fjällen snötäckta och det är ett annorlunda djurliv här. Djuren är mer vilda och inte vana vid människor på samma vis.


Det doftar underbart från alla hundkex som växer här


På söndagarna är ALLT i princip stängt, inte ens mataffärerna är öppna. Jag störde mig i början, kan de inte ens ha mataffärer öppna?! Men nu har man kommit in i det, och det är faktiskt ganska skönt. Man "måste" inte åka och handla och fixa saker på söndagar för det går helt enkelt inte.


Med mamma vid en av mina favoritplatser i Narvik


Jag har jobbat på hemtjänsten här och arbetsuppgifterna mot hemtjänsten i Sverige är helt annorlunda, man lämnar mediciner, ger injektioner, sätter på stödstrumpor, värmer middagar och hjälper till vid dusch mm. Jobbet är väldigt chill, och lönen är dubbla mot i Sverige så det finns verkligen ingenting att klaga på här! 😂 Känns som jag varit på en semester jag fått betalt för att åka på. Jag bor gratis vid Narviks sjukhus i en korridor med andra svenska läkarstudenter och sjuksköterskor och alla har varit så trevliga här. Jag är så glad jag åkte på detta, visst man saknar alla hemma men erfarenheterna man får av detta är värt obehaget av att vara borta några veckor. Nedan kommer bilder från Narvik! Nästa vecka väntar Lofoten!


På vägen upp mot toppstugan på Narvikfjället med mamma och pappa


Vid ett same-tält med mami


En så häftig upplevelse här var när mina föräldrar och Wesley var här på besök så gick vi bokstavligen nästan på en älg! Den bara stod kvar och vi kunde komma hur nära som helst och ta bilder!


Livin' on the edge


Senaste veckan bjöd på fantastiska dagar vid stranden!


Helt turkost vatten som glittrar, är det medelhavet eller Ofotfjorden?! Skulle välja detta framför medelhavet alla dagar!


Kalla dopp för att svalka sig krävdes


Ljumma sommarkvällar vid hamnen, tystnad och några fiskmåsungar på stranden.. Livet!


Småbåtshamnen i Narvik


Rödklöver växer det i MÄNGDER här, det är så vackert! Ger en riktigt nordisk känsla på något vis till det hela.


Någon på väg tillbaks till småbåtshamnen med vattenskoter, med den lilla stenstranden med det små hyttorna framför


Småbåtshamnen i Narvik


.


Det är tidvatten här som rör sig med ca 12,5 timmars mellanrum. När det är lågvatten kan man få såna här drömmiga bilder!


Perfekt plats när nöden kallar! hahah


Många kvällar på klipporna i solnedgången har det blivit, eller ja solnedgång och solnedgång.. solen går knappt ner här! haha


Perfekt plats för kvällsfika, right?


Min favoritstrand här, vid lågvatten. Så otroligt fin vy här med kristallklart turkost vatten och fjällen i bakgrunden när man ser ut i fjorden.


Båten Jane i hamnen vid den stora bryggan


L O V E

Likes

Comments

Nu var det längesen jag gjorde ett inlägg här så här kommer bilder med lite sammanfattning från den senaste tiden. Enjoy! 😄


Now it was a long time since I made a post here, so here's a summary of what I've been up to last couple of weeks. Enjoy! 😄


BAL/PROM

Jag blev bjuden på bal av min yngsta lillebror August, trots den stundande tentan i psykiatri var det bara på med balklänning och smink! Trodde inte jag skulle få gå på bal mer i Borås men där ser man!

My youngest brother asked me to go with him to his prom. Never thought I'd go to the prom in Borås again but it was just to put on a prom-dress and make up! Even though I had a psychiatry exam two days after haha!


Me and August


På röda mattan

At the red carpet


EXAMEN OCH FIRANDE/GRADUATION AND CELEBRATIONS

Wesley tog sin slutgiltiga examen, det var hans andra master på 3 år! Så stolt, så nu är han också master i Entreprenörskap och affärsskapande! Som om detta inte var nog har han också skaffat ett jobb som strateg på Paradigm i Göteborg som han ska börja på i slutet av Augusti. 😍

Wesley had his final graduation ceremony, this was his second master in 3 years, so now he's also a master in Entrepreneurship and Businesscreation. As if this wasn't enough he also got himself a job as strategist at Paradigm in Gothenburg! He's starting end of August, so proud! 😍


En closeup på mitt smink innan Wesley's klassfest senare på kvällen efter hans examensceremoni

A close up on my makeup before Wesley's graduation party with his classmates in the evening


Wesleys föräldrar kom hit för hans examen och stannade i Göteborg i några dagar. De hade tyvärr inte så tur med vädret men de verkade ändå väldigt nöjda med vistelsen! Vi firade Wesleys examen i Olsfors hos mina föräldrar, vi hann även med ett firande av Wesleys mamma Henriettë som fyllde 55. Då gick vi till Heaven 23 i Gothia Towers och år deras berömde räksmörgås! (bilden ovan är dock från när vi åt på la sombrita i Linne)

Wesley's parents also came to visit in Gothenburg for a few days when he graduated. Unfortunately they weren't so lucky with the weather but they seemed quite happy with their stay anyway. We celebrated Wesley's graduation in Olsfors at my parents house, we also got to celebrate Wesley's mom Henriettë who turned 55 during their stay here. Then we went to Heaven 23 at Gothia Towers that has an amazing view over the whole city.


Min moster Maria kom på besök med Abbe, de bor vanligen i New York så har inte haft tillfälle att träffa min kusin Abbe än. Men oj så söt han var, skrattar och är glad hela tiden! Var så kul att träffa dem!

My aunt Maria came to visit with Abbe, they usually live in New York so haven't had the opportunity to meet him before. But wow how sweet he was, laughing and being happy all the time! Was so nice seeing them.


August tog studenten och firades av släkt och vänner hemma i Olsfors!

August graduated gymnasium and was celebrated home in Olsfors with family and friends!


Var också på dop för min kompis Julias son Lukas! Här ser ni mig och barndomskompisar jag känt sedan förskolan! Från vänster: Ida, Julia, Julia (som höll i dopet), Fanny, Evelina och jag.

Also went to the baptise of my friend Julia's son Lukas, here you can see me and my childhood-friends that I've known since kindergarten. From the left: Ida, Julia, Julia (who's son we celebrated), Fanny, Evelina and me.


NARVIK

Sen var det dags att flyga långt, långt upp i norr för att jobba i 7 veckor. Ovanför polcirkeln i Norge finns Narvik. En liten stad med ca 10 000 invånare i själva staden. Jag anlände en söndagskväll och det första som slog min när vi landade var att det såg så annorlunda ut, höga berg med snö på topparna, fjordar och små stugor kunde jag skymta från flygplansfönstret. På bussen från den lilla flygplatsen till Narvik blev jag helt förälskad i den vackra naturen, wow säger jag! Dock var det kallt, mycket kallare än jag trodde. Väl på plats vid sjukhuset i Narvik blev vi tilldelade var sitt rum i en korridor, ganska enkelt boende men det ska funka i 7 veckor! Vi fick talat om för oss att allt var stängt i staden på söndagar, så det var bara att springa ner till det lilla burger king som finns här snabbt innan de stängde klockan åtta för att hinna äta kvällsmat!


Then it was time to fly far, far up north to work for 7 weeks. Above the polar circle in Norway, that's where you will find the little city of Narvik. It has approximately 10 000 citizens living in the town itself. I arrived a sunday evening, and the first thing that struck me when I was about to land at the little airport was that i looked completely different, high mountains with snow and fjords and small cottages. On the bus from the airport to Narvik I fell completely in love with the amazing nature scenery outside the window, wow is all I can say! It was very cold though, about 7-10 degrees. When I eventually reached the hospital where we were supposed to stay we were given a room each in a corridor, pretty simple living but will work for 7 weeks! We were also told that everything is closed here on sundays so it was just to run to the little burger king in the city centre before they closed at eight to get some dinner.Utsikten från mitt fönster

The view from my window


Baddags! Tog mig ett mycket snabbt (!) dopp här med, var EXTREMT kallt i vattnet. Tydligen fanns det också sjöborrar här så blev inte lika lockande då, men är det sol ska man bada right? Oerhört fin plats nere vid vattnet här, utsikten är to die for!

Bath-time! Took a very (!!) fast swim here, was EXTREMELY cold in the water. Apparently there's sea urchins here so wasn't as tempting then, but when it's sun it's swim-time right? It's a breathtaking place down by the water anyway, the view is to die for!


Midnattssol! Fick se midnattssol för första gången, här är klockan 00:30 på natten. Solen går bara bakom bergstopparna i ca 30 min sedan är den påväg upp igen. Magiskt!


Midnight sun! I got to see the midnight sun for the first time, on the picture here the time is 00:30 in the night. The sun is just behind the tops of the mountains for about 30 min and then it rises again. Magic!


Vid stranden som består av stenar

By the beach that consists of stones


Helt magisk

Magic!


Jag och en tjej till gick upp för Narvikfjället för några dagar sedan då vädret var väldigt fint här, var en riktig booty-workout ska jag säga! Var som att gå i trappor i ca 2 timmar innan vi nådde fjällstationen nästan uppe på toppen. Men wow vilken utsikt! Går inte att riktigt visa på bild hur fint det faktiskt var😍. Man kunde dricka direkt från de små bäckarna från smältsnön med, så rent vatten är det här.

Me and another girl went up on Narvikfjället a couple of days ago when the weather was supernice. Was hell of a booty-workout! Was like walking up stairs for 2 hours before we reached the station almost at the top. But wow what a view! Even the pictures do the view justice, it was amazing! The water from the melting snow in the small rivers on the mountainside was so clean we could drink right from it also!


.


Jump of freedom!


Likes

Comments

I'm tired of people not realising what we are doing to our planet and bodies by the way we are living today. I constantly see people smoking and forcing their disgusting cancerous smoke on everyone else in their surroundings. People not turning off their cars when standing still and letting their smelly, toxic gas spread. People throwing their shit in nature, not caring to sort their trash etc. People simply don't seem to realise the world as we know it is rapidly moving towards THE END if we don't do something NOW.

Such amazing, beautiful planet with so extremely much life, and we destroy it day by day. It's frustrating to try and care and change when I see that many others who don't even try.


To smoke cigarettes isn't just one of the most stupid things you can do, you also poison the environment around you and making people around you affected by your deadly abuse. If you so desperately need nicotine use snus och nicotine chewing gum haha! At least you don't affect people around you, but of course the best thing is to stop your addiction completely. And to all those who party-smoke - you dumb??


Car gas - and a lot of other fuel for transportation contain cancerous substances. If possible, buy an electric car or hybrid car.


I recently joined Naturskyddsföreningen here in Sweden that work on environmental issues and I will try and get more engaged with them so that we can save the swedish forests and clean up in the sea etc. I feel very excited about this since it's something I've wanted to do for a very long time and I'm looking forward to use my voice to protect the wild. I also recently started giving vegetarian food a chance - i expected it to be very hard since I'm a sucker for meat. It was so much easier than I expected! Me and Wesley have cut down our meat-consumption by 50 % by only eating meat once a day recently. Finally I can say I do what I believe in myself. If I can do it, so can you!

You can't do everything but do as good as you can, sort your trash, don't use too much plastic shit, don't buy too many new stuff unless you really need it (I agree that's hard but try!), be aware what food you eat etc. Sweden is a very clean country if you compare to many other countries, but that doesn't mean we can stop giving a shit about environmental issues.


Deforestation in the Amazon rainforest, if this rainforest is gone we will be in trouble! It provides us with oxygen and also many animals, plants, trees and undiscovered species live here. Instead we cut all the trees down to grow crops instead. The biological diversity drastically decreasing...


So with this post I simply wanted to say THINK what impact you have on the environment, and then not only globally but also for the people around you, use that brain of yours. It's time to stop closing our eyes, open them and react! Go out and enjoy our beautiful nature while you still can...


Likes

Comments

Jag läser just nu psykiatri-kursen på utbildningen och hade nyligen jour på psykakuten på Östra Sjukhuset i Göteborg. Jag tänkte nu berätta lite om min upplevelse av detta.

Först när man kommer dit påminner det inte alls om en "vanlig" akut, dörren in till väntrummet är låst så man måste ringa på en klocka så kommer en sjuksköterska och öppnar dörren och släpper in en. Är man patient måste man låsa in sina grejer i ett skåp innan man går in.

Väl inne ser det ut som ett vanligt väntrum och också möjlighet att gå ut på en liten grönyta. I väntrummet finns också en TV som står på samt stolar, soffor och lite större växter. Det finns en "reception" dit man kommer direkt och sedan tas man in i tiragen likt på en vanlig akut. Där får man träffa en sjuksköterska och berätta varför man är där, man får eventuellt ta intox-prover om man misstänker missbruk och liknande.


Utedelen av "väntrummet", här får man inte röka men det gör många ändå


Del av väntrummet


Sedan kan det bli dags att träffa en läkare - man prioriteras utefter allvarlighetsgrad. Så om det du är där för inte är superakut kan du bli sittande ett tag. Jag var med en kvinnlig läkare som var väldigt bra och metodisk denna eftermiddag/kväll.

Det var lite alla möjliga typer av fall - depressioner, personer med hög suicidrisk, psykoser, ångestsyndrom, missbruk osv. Jag fick se en psykos, en depression med hög suicidrisk, panikångestsyndrom samt läkemedelsmissbruk.


.


Det kunde stundtals bli väldigt obehagligt under läkarbesöket, patienterna kunde vara oberäkneliga och utåtagerande. Vissa var hotfulla. En trygghet är dock att man som personal alltid bär larm på en psykiatrisk enhet. I princip hela besöket sitter man ner i en stol och pratar med läkaren som ställer metodiska frågor för att se vad som kan göras akut. Läkarna är restriktiva med att skriva ut läkemedel på akuten. Det beslutades om eventuell tvångsinläggning på psykiatrisk enhet osv.

Att vara med vid ett möte med en psykospatient var det jag tycker var mest speciellt, de har en helt annan verklighetsuppfattning än normalt. De är paranoida, har vanföreställningar, tror de är avlyssnade och jagade, förvirrade, hör röster eller ser saker mm. De är rädda och förtvivlade för sitt liv och det är mycket speciellt att se detta. Det är nästan så man förväntar sig att de driver med en och ska säga "jag skojar bara, gick du på den". Men så är inte fallet utan de är svårt sjuka.

Efter besöket gör man en del administrativt arbete - t.ex. vårdintyg om patienten ska tvångsinläggas eller läkemedel ska skrivas ut. Man dikterar alltid i journalen med efter ett besök.


Ju senare det blev på kvällen, desto mer poliser vällde det in med patienter på akuten. Det var allt från patienter som försökt begå suicid, missbrukare mm. Det var säkert 10 poliser i väntrummet, det kändes både tryggt men också lite olustigt. Att gå hem sen på kvällen kändes skönt - ut genom de låsta dörrarna och ut i friheten. Det hela fick mig att inse hur många det finns här ute i det "fria" som är oerhört psykiskt sjuka, som vi i omgivningen kanske inte direkt märker av.


Likes

Comments

Nedan kommer lite samlade bilder från det senaste. Enjoy!


För ett tag sen var jag och Wesley hundvakt lite åt Svea, hon blev både klippt och badad och fick göra sig lite extra fin inför promenaderna när hon var i storstan!


Har också varit i Olsfors och gått sköna promenader med Svea, här nära det nya huset mina föräldrar köpt!


Det har också hafts tid att äta god mat, ett urplock kommer här..


Tortellini/tonfisk-sallad


Baconlindad kyckling, klyftpotatis, rosmarins och sallad. Mums!


Citrusväxterna har fått flytta ut från köket till vardagsrummet. Hoppas de ska trivas bättre där!


Wesley har också lyckats vara jättesneaky för han hade sålt min gamla kamera och köpt en nyare version som är MYCKET bättre än den gamla. Så numera är Sony a6500 min nya kamera! Blev jätteglad och ska lära mig ta ännu bättre bilder nu inför sommaren då jag ska till Lofoten i 8 veckor!


Den filmar i 6K och komprimerar sen till 4 K så mycket bra för film, och har också stabiliserare inbygd!


Även uppdaterade inställningar


Älskar fräscha blommor inne, de livar upp så mycket och gör ett rum så mycket mysigare! Och så Wesley i bakgrunden... hahah!


Details


Hade klassfest med temat P, vad bättre än att vara prinsessa kvällen till ära!?


Princess


Lite gymmande i mina tights från Stronger har också klämts in, skönt att gå att gymma lite om man haft många föreläsningar på dagen. Nya kursen vi läser just nu är psykiatri.


.


Likes

Comments

Det finns en del neurologi som kan vara intressant och bra att känna till för alla, även de som inte tänker jobba/jobbar inom vården. Jag tänkte dra några vanliga neurologiska diagnoser här under samt lite kort fakta om dem och vad man kan göra på att undvika dem.


1. Stroke: Det finns en del riskfaktorer som ökar risken för stroke och dessa kan man undvika för att minimera risken. T.ex. rökning, högt kolesterol (blodfetter), högt blodtryck, hjärtflimmer (minskar denna risk genom att medicinera om man lider av förmaksflimmer). En annan riskfaktor som är svårt att påverka är hög ålder. Genetiska faktorer spelar mindre roll för stroke.

Stroke innebär att det blir antingen en propp i ett blodkärl som försörjer en del av hjärnan eller att det uppstår en blödning till följd av att ett kärl spricker. Proppar som fastnar i kärlen kan man få av lite olika anledningar t.ex. kan de komma från hjärtat om man har förmaksflimmer (det bildas då blodkoagel i hjärtat medan hjärtat flimrar), en koagelklump som kommer loss från förkalkningar i halskärlen eller kärlsjukdom.

Vanliga anledningar till varför man kan få blödning inne i hjärnan är om sk aneurysm brister - detta är små utbuktningar på kärl som bildas om man har en försvagning i en kärlvägg någonstans. Om trycket stiger (vid ansträngning t.ex) kan denna utbuktning gå sönder och man får en sk subarachnoidalblödning. Andra anledningar kan vara kärlmissbildningar i hjärnan eller störningar i ens koagulationssystem.


.

Hur märker du då om någon drabbats av en stroke? Jo, det finns en del olika symptom beroende på var stroken sitter i hjärnan men vanliga symptom är:

- ​​Plötslig huvudvärk sk åsk-knallshuvudvärk​
- ​Plötslig svaghet i en sida t.ex. ena sidans arm och ben. Känselnedsättningar förekommer också.
- ​Sk facialispares - dvs plötsligt börjar ena sidan i ansiktet hänga
- ​Personen kan få svårt att prata, hittar inte de rätta orden. Personen kan också få en anna språkstörning då de kan prata men pratar om helt irrelevanta saker och ter sig snurrig
- ​Synnedsättningar förekommer
- ​Ibland om stroken sitter vanligen på höger sida av hjärnan kan man drabbas av sk neglekt. Detta innebär att man är helt omedveten om sin motstående sida, i detta fallet vänster sida. Man förstår inte att ens vänstra arm är ens egna, man äter bara upp det som finns på sin högra sida på tallriken , ens uppmärksamhet till ens vänstra sida är helt borta.
- ​Personlighetsförändringar

Man bör ringa 112 direkt om man märker detta, snabb handläggning kan rädda många viktiga funktioner. Hjärnan lider av syrebrist och proppen måste lösas upp eller så måste blödningen utrymmas i en operation.


2. TIA: Detta är liknande en stroke, man kan drabbas av precis samma symptom men dessa går över inom timmar. Många kan då undvika att söka sjukvård då man känner sig helt återställd igen. Men man har en myset ökad risk att drabbas av en stroke det kommande dygnet! Man bör läggas in på sjukhus för att eventuellt få trombyl (löser upp proppar lite lätt) och utreda orsaken till varför man fick en TIA. Beror på att en liten propp fastnat någonstans men sedan lösts upp och man återfår då sina funktioner.


.

3. Multipel skleros (MS): Detta är en autoimmun sjukdom som framför allt kvinnor drabbas av (2 ggr vanligare). Är delvis genetisk och vissa personer är predisponerade att drabbas. Här i norden är det extra vanligt med autoimmuna sjukdomar och man diskuterar varför - kanske beror det på våra gener här? Att vi utsätts för för lite solljus? Vitamin D brist?

Man insjuknar vanligen i 20-40 års ålder, sjukdomen går oftast i skov. Skoven kan komma med några veckors mellanrum eller med flera års mellanrum. Kroppens immunceller går till attack mot myelin som finns på många av kroppens nerver och detta gör att nerverna tappar sin funktion. Det vanligaste är att man får ryggmärgsskov och blir då svag och tappar känseln nedom skadenivån. Det är också vanligt med synnervsinflammation (man tappar synen i ena ögat och det gör ont vid ögonrörelser, färgseendet blir sämre mm), hjärnstamssymptom som ger speciella ögonsymptom sk INO:

På den översta bilden försöker personen kolla till sin högra sida. Det vänstra ögat hänger inte med och stannar medialt. Det högra ögat kan kolla toll höger men börjar rycka (nystagmus). I den nedre bilden visas det att personen kan fortfarande fokusera på ett objekt nära sig.


Efter ett skov brukar man återfå funktion igen, men det nya myelinet som bildats är sämre och om man utsätts för värme eller blir sjuk så kan man få symptom igen. Man behandlar skov med kortison, och man kan också behandla med medicin så man slipper få så många skov. Ingen botande behandling.


4. ALS: ALS står för amyotrofisk lateral skleros. Detta innebär att neuron som står för viljestyrd motorik i hjärnan dör. Varför detta sker vet man inte - män drabbas mer än kvinnor, ofta personer som gjort extrema idrottsprestationer. Andra riskfaktorer är rökning, skalltrauma och delvis genetik. Verkar bero på för mycket glutamat i hjärnan av olika anledningar. Man insjuknar i 40-70 års ålder. Symptom är svaghet i en arm eller ben, nedsatt finmotorik, muskelkramper, ryckningar i musklerna (sk fascikulationer), musklerna känns mer spända (eller mer slappa), man kan ha stegrade eller minskade reflexer och musklerna kan börjar förtvina. Man blir successivt mer och mer fumlig. När dessa symptom fås har man oftast redan förlorat 80 % av ens neuron.


.

Ibland insjuknar man med symptom från mun och svalg t.ex. svårt att svälja. Detta är tecken på extra dålig prognos. Det finns ingen bromsmedicin eller bot mot ALS. Man kommer att dö av sin sjukdom, vanligen av luftvägsinfektioner då man till slut inte kommer kunna hosta upp slem mm från lungorna.


Likes

Comments

Busy times, mitt uppe i neurologin som börjar dra ihop sig inför tenta snart. Den senaste tiden har bjudit på lite av varje, myskvällar och partaj! En del måleri har det blivit också och mysig promenader i skogen. Här nedan kommer lite bilder från den senaste tiden!


Köpte en ny skrivbordsstol på JYSK i fredags, var verkligen dags att köpa en mer ergonomisk stol när jag sitter så mycket och pluggar! Väl värt köp och där står den nu i kontoret!

Vi var inne på IKEA med och köpte lite av det sista till lägenheten, unnade oss att köpa med ett doftljus att ha i vardagsrummet på kvällen! Mmmm...

Idag var det Fajitas till lunch som gällde, supergott!

Målade nyligen en ny akryl-tavla på en 60 x 80 canvasduk. Väldigt kul och det blir verkligen mer kraftfullt på en större canvas! Längtar tills jag ska måla nästa större målning (dvs när man har tid..)

Tavlan fick flytta in i sovrummet sen och lyser upp en av väggarna där!

Även målat denna, on a bed of roses. Har även hunnit montera fast den på en träram som jag dock glömde ta en bild på. Också akryl.


Wesley hjälpte mig att montera nästa canvas jag ska måla, dock inte lika stor som den förra utan något mindre, får se vad det blir för motiv på denna...


Lite påskpynt har fått flytta in redan med, så skönt att våren är här så kunde inte bärga mig från att redan ta fram lite påskris


Vi fick hem en ny foto-lampa för ett tag sen med och tog lite porträtt med den. Här kommer några utav bilderna!


.


.


.


Från en fika på stan med Wesley, så mysigt nu när uteserveringarna öppnar snart!


Var tjejkväll här hemma i lägenheten med förra helgen! Mysigt och blev MASSOR med gott också; chips, godis, kladdkaka, kakor, kiwi, vindruvor, dipp mm


Förra helgen firades också den här snyggingen i Borås. Körde ute på små grusvägar för att komma dit och var bara någon meter från att köra på en grävling! Haha 😂 Äventyr!


Har även varit i Olsfors och sett på såna här vackra solnedgångar, såna här stränder föredrar jag...


Med Svea ute i skogarna!


Likes

Comments

Har ni ibland tänkt på varför man gör saker? Eller följer ni bara med strömmen så att säga?

Har senaste tiden reflekterat en del över varför samhället är uppbyggt som det är, och hur svårt det är att inte följa den struktur som finns. Jag har nog levt i en egen liten bubbla på något vis fram till nu och känns som jag plötsligt börjar se omvärlden med helt andra ögon. Det jag framför allt tänker på är hur sjukt mycket samhället vill att vi ska jobba! Nu under praktiken har jag varit ute och en del och fått ganska mycket ansvar i rollen som blivande läkare och jag märker hur otroligt lite fritid man får och hur trött man blir. Ska man leva så hela livet? Jag är ärligt förvånad att folk ens går med på det 😂

För det första - varför börjar man jobbet så tidigt?! Att börja 8 framför allt vintertid är ju helt sinnessjukt, man hinner ju inte ens se dagsljuset på dagarna och det är inte naturligt för kroppen att gå upp när det är bäcksvart ute. För det andra - varför jobba 8 timmar om dagen? Man får ju seriöst ingen fritid utanför jobbet! Tänk om man har familj, ska man lämna sina barn på dagis då hela dagen och sedan försöka umgås och ha kvalitetstid när man är jättetrött på kvällen? Och just det, kanske klämma in någon träning med här och där. Om man dessutom pendlar till jobbet får man ju addera restiden till och från jobbet med - så man är ju till ca 80 % på jobbet av dygnets vakna timmar. Hur sjukt?


.


Jag säger detta med risk för att uppfattas som lat och icke arbetsvillig, men så är det inte. Jag är väldigt driven och skulle kunna jobba helhjärtat och till 100 % med saker jag brinner för, men så många timmar om dagen tycker jag känns alldeles för länge. Vem designade samhället så ens? Haha. Jag skulle hellre föredra som man gör på vissa håll - att sprida ut arbetstimmarna under dagen.

De flesta människorna har en dipp vad gäller effektivitet någon gång under dagen, och vissa är kvällsmänniskor rent genetiskt och har jättejobbigt med att gå upp tidigt. För dessa människor hade det varit mycket mer optimalt om man kunde sprida ut sina 8 timmar över dagen i så fall utefter när man känner man kan prestera optimalt.

Jag tror dessutom att många yrken har alldeles för långa arbetsdagar, inte minst inom vården då man ofta ska möta patienter och inte får göra missar. Man måste hela tiden ha huvudet på skaft och för sköterskor mm är det ett ganska tungt arbete både fysiskt och mentalt. Sex timmar hade räckt och man hade fått en mer effektiv och bättre vård tror jag. Lönen skulle givetvis vara samma som en 8 timmars arbetsdag - man har ju nu möjlighet att faktiskt vara effektiv alla arbetstimmar och få 2 timmar extra för återhämtning inför nästa arbetsdag.Det är inte konstigt folk blir psykiskt påverkade och får ångest mm när man jobbar så många timmar, och samtidigt försöker ha ett liv med aktiviteter utanför jobbet. Samhället ställer väldigt höga krav på oss idag; man ska se bra ut, ha ett bra jobb och umgås med vänner och vara vältränad. Men allt kroppen kanske behöver är vila och återhämtning som den inte får. Vi kör slut på oss själva. Men vi lyssnar inte, väljer att äta piller mot ångesten och stressen istället, eller drabbas av utmattningssyndrom.

Tycker ni det är värt det för ett JOBB? Som kanske inte ens definierar er, som ni kanske inte ens brinner för eller liknande? Om svaret inte är ja borde man kanske tänka om och lyssna på sin kropp bättre eller hitta något man faktiskt kan jobba så många timmar med utan problem. Att jobba med sin hobby så att säga. Eller ändra samhället, men det är ju en annan femma. 


Likes

Comments