Header

Nedan kommer lite samlade bilder från det senaste. Enjoy!


För ett tag sen var jag och Wesley hundvakt lite åt Svea, hon blev både klippt och badad och fick göra sig lite extra fin inför promenaderna när hon var i storstan!


Har också varit i Olsfors och gått sköna promenader med Svea, här nära det nya huset mina föräldrar köpt!


Det har också hafts tid att äta god mat, ett urplock kommer här..


Tortellini/tonfisk-sallad


Baconlindad kyckling, klyftpotatis, rosmarins och sallad. Mums!


Citrusväxterna har fått flytta ut från köket till vardagsrummet. Hoppas de ska trivas bättre där!


Wesley har också lyckats vara jättesneaky för han hade sålt min gamla kamera och köpt en nyare version som är MYCKET bättre än den gamla. Så numera är Sony a6500 min nya kamera! Blev jätteglad och ska lära mig ta ännu bättre bilder nu inför sommaren då jag ska till Lofoten i 8 veckor!


Den filmar i 6K och komprimerar sen till 4 K så mycket bra för film, och har också stabiliserare inbygd!


Även uppdaterade inställningar


Älskar fräscha blommor inne, de livar upp så mycket och gör ett rum så mycket mysigare! Och så Wesley i bakgrunden... hahah!


Details


Hade klassfest med temat P, vad bättre än att vara prinsessa kvällen till ära!?


Princess


Lite gymmande i mina tights från Stronger har också klämts in, skönt att gå att gymma lite om man haft många föreläsningar på dagen. Nya kursen vi läser just nu är psykiatri.


.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Det finns en del neurologi som kan vara intressant och bra att känna till för alla, även de som inte tänker jobba/jobbar inom vården. Jag tänkte dra några vanliga neurologiska diagnoser här under samt lite kort fakta om dem och vad man kan göra på att undvika dem.


1. Stroke: Det finns en del riskfaktorer som ökar risken för stroke och dessa kan man undvika för att minimera risken. T.ex. rökning, högt kolesterol (blodfetter), högt blodtryck, hjärtflimmer (minskar denna risk genom att medicinera om man lider av förmaksflimmer). En annan riskfaktor som är svårt att påverka är hög ålder. Genetiska faktorer spelar mindre roll för stroke.

Stroke innebär att det blir antingen en propp i ett blodkärl som försörjer en del av hjärnan eller att det uppstår en blödning till följd av att ett kärl spricker. Proppar som fastnar i kärlen kan man få av lite olika anledningar t.ex. kan de komma från hjärtat om man har förmaksflimmer (det bildas då blodkoagel i hjärtat medan hjärtat flimrar), en koagelklump som kommer loss från förkalkningar i halskärlen eller kärlsjukdom.

Vanliga anledningar till varför man kan få blödning inne i hjärnan är om sk aneurysm brister - detta är små utbuktningar på kärl som bildas om man har en försvagning i en kärlvägg någonstans. Om trycket stiger (vid ansträngning t.ex) kan denna utbuktning gå sönder och man får en sk subarachnoidalblödning. Andra anledningar kan vara kärlmissbildningar i hjärnan eller störningar i ens koagulationssystem.


.

Hur märker du då om någon drabbats av en stroke? Jo, det finns en del olika symptom beroende på var stroken sitter i hjärnan men vanliga symptom är:

- ​​Plötslig huvudvärk sk åsk-knallshuvudvärk​
- ​Plötslig svaghet i en sida t.ex. ena sidans arm och ben. Känselnedsättningar förekommer också.
- ​Sk facialispares - dvs plötsligt börjar ena sidan i ansiktet hänga
- ​Personen kan få svårt att prata, hittar inte de rätta orden. Personen kan också få en anna språkstörning då de kan prata men pratar om helt irrelevanta saker och ter sig snurrig
- ​Synnedsättningar förekommer
- ​Ibland om stroken sitter vanligen på höger sida av hjärnan kan man drabbas av sk neglekt. Detta innebär att man är helt omedveten om sin motstående sida, i detta fallet vänster sida. Man förstår inte att ens vänstra arm är ens egna, man äter bara upp det som finns på sin högra sida på tallriken , ens uppmärksamhet till ens vänstra sida är helt borta.
- ​Personlighetsförändringar

Man bör ringa 112 direkt om man märker detta, snabb handläggning kan rädda många viktiga funktioner. Hjärnan lider av syrebrist och proppen måste lösas upp eller så måste blödningen utrymmas i en operation.


2. TIA: Detta är liknande en stroke, man kan drabbas av precis samma symptom men dessa går över inom timmar. Många kan då undvika att söka sjukvård då man känner sig helt återställd igen. Men man har en myset ökad risk att drabbas av en stroke det kommande dygnet! Man bör läggas in på sjukhus för att eventuellt få trombyl (löser upp proppar lite lätt) och utreda orsaken till varför man fick en TIA. Beror på att en liten propp fastnat någonstans men sedan lösts upp och man återfår då sina funktioner.


.

3. Multipel skleros (MS): Detta är en autoimmun sjukdom som framför allt kvinnor drabbas av (2 ggr vanligare). Är delvis genetisk och vissa personer är predisponerade att drabbas. Här i norden är det extra vanligt med autoimmuna sjukdomar och man diskuterar varför - kanske beror det på våra gener här? Att vi utsätts för för lite solljus? Vitamin D brist?

Man insjuknar vanligen i 20-40 års ålder, sjukdomen går oftast i skov. Skoven kan komma med några veckors mellanrum eller med flera års mellanrum. Kroppens immunceller går till attack mot myelin som finns på många av kroppens nerver och detta gör att nerverna tappar sin funktion. Det vanligaste är att man får ryggmärgsskov och blir då svag och tappar känseln nedom skadenivån. Det är också vanligt med synnervsinflammation (man tappar synen i ena ögat och det gör ont vid ögonrörelser, färgseendet blir sämre mm), hjärnstamssymptom som ger speciella ögonsymptom sk INO:

På den översta bilden försöker personen kolla till sin högra sida. Det vänstra ögat hänger inte med och stannar medialt. Det högra ögat kan kolla toll höger men börjar rycka (nystagmus). I den nedre bilden visas det att personen kan fortfarande fokusera på ett objekt nära sig.


Efter ett skov brukar man återfå funktion igen, men det nya myelinet som bildats är sämre och om man utsätts för värme eller blir sjuk så kan man få symptom igen. Man behandlar skov med kortison, och man kan också behandla med medicin så man slipper få så många skov. Ingen botande behandling.


4. ALS: ALS står för amyotrofisk lateral skleros. Detta innebär att neuron som står för viljestyrd motorik i hjärnan dör. Varför detta sker vet man inte - män drabbas mer än kvinnor, ofta personer som gjort extrema idrottsprestationer. Andra riskfaktorer är rökning, skalltrauma och delvis genetik. Verkar bero på för mycket glutamat i hjärnan av olika anledningar. Man insjuknar i 40-70 års ålder. Symptom är svaghet i en arm eller ben, nedsatt finmotorik, muskelkramper, ryckningar i musklerna (sk fascikulationer), musklerna känns mer spända (eller mer slappa), man kan ha stegrade eller minskade reflexer och musklerna kan börjar förtvina. Man blir successivt mer och mer fumlig. När dessa symptom fås har man oftast redan förlorat 80 % av ens neuron.


.

Ibland insjuknar man med symptom från mun och svalg t.ex. svårt att svälja. Detta är tecken på extra dålig prognos. Det finns ingen bromsmedicin eller bot mot ALS. Man kommer att dö av sin sjukdom, vanligen av luftvägsinfektioner då man till slut inte kommer kunna hosta upp slem mm från lungorna.


Likes

Comments

Busy times, mitt uppe i neurologin som börjar dra ihop sig inför tenta snart. Den senaste tiden har bjudit på lite av varje, myskvällar och partaj! En del måleri har det blivit också och mysig promenader i skogen. Här nedan kommer lite bilder från den senaste tiden!


Köpte en ny skrivbordsstol på JYSK i fredags, var verkligen dags att köpa en mer ergonomisk stol när jag sitter så mycket och pluggar! Väl värt köp och där står den nu i kontoret!

Vi var inne på IKEA med och köpte lite av det sista till lägenheten, unnade oss att köpa med ett doftljus att ha i vardagsrummet på kvällen! Mmmm...

Idag var det Fajitas till lunch som gällde, supergott!

Målade nyligen en ny akryl-tavla på en 60 x 80 canvasduk. Väldigt kul och det blir verkligen mer kraftfullt på en större canvas! Längtar tills jag ska måla nästa större målning (dvs när man har tid..)

Tavlan fick flytta in i sovrummet sen och lyser upp en av väggarna där!

Även målat denna, on a bed of roses. Har även hunnit montera fast den på en träram som jag dock glömde ta en bild på. Också akryl.


Wesley hjälpte mig att montera nästa canvas jag ska måla, dock inte lika stor som den förra utan något mindre, får se vad det blir för motiv på denna...


Lite påskpynt har fått flytta in redan med, så skönt att våren är här så kunde inte bärga mig från att redan ta fram lite påskris


Vi fick hem en ny foto-lampa för ett tag sen med och tog lite porträtt med den. Här kommer några utav bilderna!


.


.


.


Från en fika på stan med Wesley, så mysigt nu när uteserveringarna öppnar snart!


Var tjejkväll här hemma i lägenheten med förra helgen! Mysigt och blev MASSOR med gott också; chips, godis, kladdkaka, kakor, kiwi, vindruvor, dipp mm


Förra helgen firades också den här snyggingen i Borås. Körde ute på små grusvägar för att komma dit och var bara någon meter från att köra på en grävling! Haha 😂 Äventyr!


Har även varit i Olsfors och sett på såna här vackra solnedgångar, såna här stränder föredrar jag...


Med Svea ute i skogarna!


Likes

Comments

Har ni ibland tänkt på varför man gör saker? Eller följer ni bara med strömmen så att säga?

Har senaste tiden reflekterat en del över varför samhället är uppbyggt som det är, och hur svårt det är att inte följa den struktur som finns. Jag har nog levt i en egen liten bubbla på något vis fram till nu och känns som jag plötsligt börjar se omvärlden med helt andra ögon. Det jag framför allt tänker på är hur sjukt mycket samhället vill att vi ska jobba! Nu under praktiken har jag varit ute och en del och fått ganska mycket ansvar i rollen som blivande läkare och jag märker hur otroligt lite fritid man får och hur trött man blir. Ska man leva så hela livet? Jag är ärligt förvånad att folk ens går med på det 😂

För det första - varför börjar man jobbet så tidigt?! Att börja 8 framför allt vintertid är ju helt sinnessjukt, man hinner ju inte ens se dagsljuset på dagarna och det är inte naturligt för kroppen att gå upp när det är bäcksvart ute. För det andra - varför jobba 8 timmar om dagen? Man får ju seriöst ingen fritid utanför jobbet! Tänk om man har familj, ska man lämna sina barn på dagis då hela dagen och sedan försöka umgås och ha kvalitetstid när man är jättetrött på kvällen? Och just det, kanske klämma in någon träning med här och där. Om man dessutom pendlar till jobbet får man ju addera restiden till och från jobbet med - så man är ju till ca 80 % på jobbet av dygnets vakna timmar. Hur sjukt?


.


Jag säger detta med risk för att uppfattas som lat och icke arbetsvillig, men så är det inte. Jag är väldigt driven och skulle kunna jobba helhjärtat och till 100 % med saker jag brinner för, men så många timmar om dagen tycker jag känns alldeles för länge. Vem designade samhället så ens? Haha. Jag skulle hellre föredra som man gör på vissa håll - att sprida ut arbetstimmarna under dagen.

De flesta människorna har en dipp vad gäller effektivitet någon gång under dagen, och vissa är kvällsmänniskor rent genetiskt och har jättejobbigt med att gå upp tidigt. För dessa människor hade det varit mycket mer optimalt om man kunde sprida ut sina 8 timmar över dagen i så fall utefter när man känner man kan prestera optimalt.

Jag tror dessutom att många yrken har alldeles för långa arbetsdagar, inte minst inom vården då man ofta ska möta patienter och inte får göra missar. Man måste hela tiden ha huvudet på skaft och för sköterskor mm är det ett ganska tungt arbete både fysiskt och mentalt. Sex timmar hade räckt och man hade fått en mer effektiv och bättre vård tror jag. Lönen skulle givetvis vara samma som en 8 timmars arbetsdag - man har ju nu möjlighet att faktiskt vara effektiv alla arbetstimmar och få 2 timmar extra för återhämtning inför nästa arbetsdag.Det är inte konstigt folk blir psykiskt påverkade och får ångest mm när man jobbar så många timmar, och samtidigt försöker ha ett liv med aktiviteter utanför jobbet. Samhället ställer väldigt höga krav på oss idag; man ska se bra ut, ha ett bra jobb och umgås med vänner och vara vältränad. Men allt kroppen kanske behöver är vila och återhämtning som den inte får. Vi kör slut på oss själva. Men vi lyssnar inte, väljer att äta piller mot ångesten och stressen istället, eller drabbas av utmattningssyndrom.

Tycker ni det är värt det för ett JOBB? Som kanske inte ens definierar er, som ni kanske inte ens brinner för eller liknande? Om svaret inte är ja borde man kanske tänka om och lyssna på sin kropp bättre eller hitta något man faktiskt kan jobba så många timmar med utan problem. Att jobba med sin hobby så att säga. Eller ändra samhället, men det är ju en annan femma. 


Likes

Comments

Det som är nytt för senaste veckan är att vi nu har börjat med en ny kurs - neurologi! Känns som en spännande och intressant kurs, dock en aning klinisk och jag gillar den mer teoretiska biten mer haha. Men är kul! Var med på en operation av diskbråck i nacken då man går in via halsen och bak till kotorna, där man tar bort den skadade disken och ersätter den med en protes. Man blir ofta av med många av de besvär man haft pga diskbråcket. Även varit med på tumörronder då man kollar på röntgenbilder många läkare tillsammans och bedömer hur man ska behandla och gå vidare med varje fall.


Nedan kommer lite bilder från senaste veckan!


Det här är min del av vårt kontor, känns ljust och trivs bra i mitt hörn!


Close up på fina tulpaner vi fick av Wesleys kompisar som var här i helgen


Älskar att gå runt i mjukiskläder hemma haha, speciellt tights är en favorit! 😜


Unnade mig en lyxig frukost härom dagen med, jordgubbssmoothie med färska jordgubbar på! Mmmm..


Close up med den nya makro-linsen Wesley fick i födelsedagspresent!


Ännu en close-up på nya blommor i vardagsrummet, rosa känns vårigt och fräscht!


I helgen blev det partaj hemma hos en klasskompis som bor borta vid Scandinavium. Här tillsammans med Lidija som är på utbyte i ett år här från Tyskland. Kvällen avslutades på 8ight!


Känt en stor lust att måla det senaste så har försökt klämma in det med och är så skönt att bara få vara lite kreativ och göra något helt annat än att plugga ibland! Alltid älskat att måla men inte riktigt försökt lära mig att måla med olika tekniker osv utan mest med blyerts förut så nu har jag försökt att lära mig akryl till en början.


Blev även en andra målning denna veckan - en obekymrad naken kvinna i svartvitt med lite rosa inslag här och var. Sakta men säkert börjar jag få lite kläm på akryl-tekniken men krävs nog en del övning.


I lördags var några klasskompisar till Wesley här och firade lite att han fyllt år förra veckan, även min vän Zoe kom förbi.


Likes

Comments

Last week me and Wesley went to London! We went Thursday to Sunday, when Wesley also turned 25. Was a nice weekend with lots of good food and walking around the city! Spring was slowly reaching London but was still quite cold though. Was some years ago since I was there last time with my mom so was nice to refresh my memory of the city. But damn how much air pollution it is there😷 can't believe people live in that smog every day! After a few days in a big city I feel I've had enough haha. But it's nice to widen one's perspectives and see other cultures and other ways of living. Think I'd prefer to live a bit on the countryside in the future.

But was very nice to go on a get away and spend some time together exploring the city! So below comes some pictures from the trip and ALSO a movie Wesley did from the trip! Enjoy!


.


Picadilly circusSubwayOn Westminster-bridge, and Big Ben in the background


Smileeee😁


Stylish at Oxford Street


Kensington


Of course I had to take a picture with the famous telephone "boxes"


Breakfast in Westminster


Big Ben


Upper Brook Street


Likes

Comments

Efter en lyckad munta igår hade jag en lugn och skön dag idag, och än är den inte över! Gick i botaniskas naturreservat innan och försökte suga åt mig så mycket solljus det bara gick. Sedan i morse har jag börjat känna pollenallergi 😱 Redan liksom! Läste att Hassel kan börja blomma vid den här tiden, men så tråkigt att redan känna allergi...

Nu väntar en lugn kväll i soffan med lite prep inför London, några tips på bra restauranger eller annat? Har varit där en gång förut men var några år sedan nu så hade varit kul med lite nya tips!


Viderung, ett säkert vårtecken!


Men fortfarande låg isen kvar på Finnmossen


De små jöklarna..😒


Uppe på toppen av fjället ser man ut över hela Göteborg, så fint!


.


Är verkligen en form av fjällkänsla där med speciella tallträd


Ser ni bron långt där borta? Kontraster


Perfekt för en löprunda!


Likes

Comments

Laddar upp inför kommande munta-vecka med en helg i Olsfors skogar hemma hos mina föräldrar. Älskar att vara ute i skogen, helst att gå på små stigar. Spelar ingen roll om solen inte skiner, alla väder har sin charm! Skönt att få andas frisk skogs-luft innan det bär av mot London i slutet av veckan!


.


Små porlande bäckar i den dimmiga skogen


Vitmossa på berget


Hittade också ett jättestort älg-horn, oklart om älgar bara tappar horn såhär? Eller om det lämnats kvar från en älgjakt eller liknande..


Vi fick till och med syn på en livs levande älg! Såg inte så gammal ut, söt!


Svea ute på en myr


Human destruction..


.


Wesley med hans kameraväska och drönare mm haha..


Breaking the ice... 😉


Likes

Comments

DNA

1. All humans have the DNA structure that is 99.9% similar, and the last 0.01% is enough to identify different DNA sequences (to tell apart which DNA belongs to whom)

2. About 8 % of the human DNA is made up of ancient viruses that used to infect us

3. If you have a bone marrow transplant, your blood can have the donor’s DNA and your salival and hair DNA will be your own. It has caused people to be wrongly arrested based on DNA evidence.

4. DNA is damaged up to 1 million times per cell per day, and the body has an elaborate and constantly active system to repair it. Failure to repair DNA can lead to cancer or even cell death.


"That's one small step for a man, one giant leap for mankind" - Neil Armstrong


02-08-2017

The Butterfly Nebula from Hubble

The bright clusters and nebulae of planet Earth's night sky are often named for flowers or insects. Though its wingspan covers over 3 light-years, NGC 6302 is no exception. With an estimated surface temperature of about 250,000 degrees C, the dying central star of this particular planetary nebula has become exceptionally hot, shining brightly in ultraviolet light but hidden from direct view by a dense torus of dust. This sharp close-up of the dying star's nebula was recorded by the Hubble Space Telescope and is presented here in reprocessed colors. Cutting across a bright cavity of ionized gas, the dust torus surrounding the central star is near the center of this view, almost edge-on to the line-of-sight.Molecular hydrogen has been detected in the hot star's dusty cosmic shroud. NGC 6302 lies about 4,000 light-years away in the arachnologically correct constellation of the Scorpion (Scorpius).
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, HLA; Reprocessing & Copyright: Jesús M.Vargas & Maritxu Poyal


Climb the mountains and get their good tidings. Nature’s peace will flow into you as sunshine flows into trees. The winds will blow their own freshness into you and the storms their energy, while cares will drop off like autumn leaves - John Muir


02-07-2017
Antarctica's Changing Larsen Ice Shelf


The Larsen Ice Shelf is situated along the northeastern coast of the Antarctic Peninsula, one of the fastest-warming places on the planet. In the past three decades, two large sections of the ice shelf (Larsen A and B) have collapsed. A third section (Larsen C) seems like it may be on a similar trajectory, with a new iceberg poised to break away soon.

The mosaic above, centered on the northern part of Larsen Ice Shelf, is comprised of four natural-color satellite images captured by the Operational Land Imager (OLI) on Landsat 8 on Jan. 6 and 8, 2016. It shows the remnant of Larsen B, along with the Larsen A and smaller embayments to the north covered by a much thinner layer of sea ice. The remaining shelf appears white with some deep rifts within it.

Areas with sea ice anchored to the coastline or ice shelf—fast ice—are light blue where covered with melt water and white where covered by wind-blown snow. The ocean is dark, nearly black, where it is not covered by sea ice. The white areas near where glaciers meet the sea have multitudes of small icebergs called bergy bits that broke off.


01-27-2017
Venus Through Water Drops

Now the brilliant "star" in planet Earth's evening skies, Venus is captured in this creative astrophotograph. Taken with a close-focusing lens on January 18 from Milton Keynes, UK, it shows multiple images of the sky above the western horizon shortly after sunset. The images were created by water drops on a glass pane fixed to a tree. Surface tension has drawn the water drops into simple lens-like shapes. Refracting light, the drops create images that are upside-down, so the scene has been rotated to allow comfortable right-side up viewing of a macro-multiple-skyscape.


01-10-2017
Sentinels of a Northern Sky

Who guards the north? The featured picture was taken last March in Finnish Lapland where weather can include sub-freezing temperatures and driving snow. Surreal landscapes sometimes result, where white alien-looking sentinels seem to patrol the landscape. In actuality though, the aliens are snow-covered trees, and the red hut they seem to be guarding is an outhouse. Far in the distance, behind this uncommon Earthly vista, is a beautiful night sky which includes a green aurora, bright stars, and streaks of orbiting satellites. Of course, in the spring, the trees thaw and Lapland looks much different.
Image Credit & Copyright: Pierre Destribats


02-06-2017
The Porpoise Galaxy from Hubble

What's happening to this spiral galaxy? Just a few hundred million years ago, NGC 2936, the upper of the two large galaxies shown, was likely a normal spiral galaxy -- spinning, creating stars -- and minding its own business. But then it got too close to the massive elliptical galaxy NGC 2937 below and took a dive. Dubbed the Porpoise Galaxy for its iconic shape, NGC 2936 is not only being deflected but also being distorted by the close gravitational interaction. A burst of young blue stars forms the nose of the porpoise toward the right of the upper galaxy, while the center of the spiral appears as an eye. Alternatively, the galaxy pair, together known as Arp 142, look to some like a penguin protecting an egg. Either way, intricate dark dust lanes and bright blue star streams trail the troubled galaxy to the lower right. The featured re-processed image showing Arp 142 in unprecedented detail was taken by the Hubble Space Telescope last year. Arp 142 lies about 300 million light years away toward the constellation, coincidently, of the Water Snake (Hydra). In a billion years or so the two galaxies will likely merge into one larger galaxy.
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, HLA


Likes

Comments

Blev lite färsk pasta och kycklinggryta med mögelost ikväll! Festade till det med lite cider och nu väntar mys i soffan framför TVn! Ska läsa lite i Illustrerad Vetenskap och i min bok "Who says you can't - you do". Jättebra bok faktiskt som jag rekommenderar alla att läsa! Imorgon ska jag plugga lite, snart väntar en avslutande munta i invärtesmedicin innan neurologin börjar.


Ädelosten åkte ner i grytan


.


.


Skål!


Lite championer och dillkrydda på toppen blev pricken över i


.


Close-up


Ready to be eaten!


Likes

Comments