Att vara sig själv i dagens samhälle är nästan omöjligt, att sticka ut ur mängden är nästan tabu. Blickar läggs och ens självförtroende sjunker, samtidigt som skönhets idealet växer. Måste man följa vad andra tycker hur man ska se ut?

Att vi tjejer ska spendera fler tusenlappar på att köpa make-up,hårvårdsprodukter och märkeskläder. Vi ska träna fram en fin figur med stor bakdel och smal midja, samt ha stora bröst. Vi ska vara i rätt längd, alltid kortare än killen. Personligheten struntar vi i, för nu går vi bara efter utseendet. Är det verkligen så att man måste se ut på ett visst sätt för att bli accepterad? Måste man uppfylla alla dessa krav?

Att unga så fort dem kollar på en framsida av en tidning, eller en bild bland alla sociala medier ska se en kropp som blir kallad "perfekt". Där en modell med pinnsmal midja visar upp senaste modet. Att endast ha sett en bild kan förändra hela ens liv. 'Kolla vad tjock jag är jämfört med henne'. Att ständig försöka nå målet att vara perfekt. Att alltid jämföra än själv med någon annan. Man äter mindre, man går ständigt ner i vikt och tränar. Detta uppkommer allt för ofta. Vissa får ätstörningar så som anorexia eller bulemi bara för att få en kropp ska kallas 'perfekt', nästan 90 procent enligt en artikel på Dove.se. Troligtvis beror det på att tjejer har höga förväntningar på sig själva.

Samt att i en artikel hos hemsidan Sverigesradio nämner dem att modellerna som visar upp de nyinkomna kläderna för klädaffären Gina Tricot bär storlek 36, därför att det är butikens mest sålda storlek. Vid Gina Tricots storlek 36 är midje måttet 70 cm, vilket är väldigt smalt speciellt när åldersgränsen för modellerna är 18 år. I många fall, nästan alla så redigeras midjan på bild ännu smalare än original måttet bara för att det ska se bättre ut.

Samt om man går in i en klädaffär, kryllar det om skyltdockor som ska vara trådsmala, ha smal midja och långa ben. Där man får en helt annan syn på kläderna. Att man istället ser de som "jag är för tjock för att kunna bära den där tröjan". Ungdomar kan därför inte skilja på vad ordet perfekt verkligen betyder, utan anser perfekt som en skyltdocka med en kroppstyp som matchar vad skönhetsidealen speglar istället för perfekt som i hur alla normalt sett ser ut.

Claes Norring docent vid Örebros universitetssjukhus berättar i en artikel hos Aftonbladet att anorexia ofta både drabbas av andra orsaker samt stress eller påfrestningar.
- "Det finns en rad olika riskfaktorer, både biologiska och genetiska. Det kan ha att göra med uppväxt, uppfostran och den kultur vi lever i. Men det krävs något som utlöser det, vilket kan vara stress och krav av olika slag."

Anorexia kan alltså gå i släkten, men chansen att man faller ner i den fällan ökar när man påfrestas av stress eller de felaktiga skönhets idealen som kretsar just nu, där man ständigt strävar efter en mer perfekt utstrålning, som kropp, smink och utseende.

Anorexia menas med att man svälter sig själv, att man äter mindre. Smalare bli man och revben börjar synas. Energin i kroppen försvinner och humöret blir mer dyster och man blir ofta arg. I många fall tappar man så mycket energi och muskelmassa att kroppen inte orkar bära upp än själv. Vilket antingen kan sluta med att man lyckligtvis hamnar på sjukhus och kan få hjälp med att bli frisk, men vissa får ätstörningar i resten av sitt liv eller om man sorgligt nog avlider på grund av den tunna kroppen.

Många går i depressioner för att man inte uppfyller skönhetsidealen, att man inte ser ut som alla andra, att ens kläder är mycket fulare, att ens make-up inte är lika fint eller att man inte har märkeskläder som alla andra. Folk börjar även jämföra sina mobiler, att man ska ha den nyaste modellen för att verka mer populär eller rik. Att dem ser ner på sig själva bara för att dem ständigt jämför sig själva med någon annan.

Redan från en tidig ålder, som 12-13 börjar skönhetsidealen komma. Redan i åkurs 6 börjar vissa med make-up, redan då börjar vissa jämföra sig själv med någon annan, redan då börjar vissa äta mindre. Många lägger sin tid på att bli mer perfekt istället för att lägga ned tid på att studera eller aktivera sig med en hobby. Detta måste få ett stopp, vi ska inte ha 12-13 åringar som är trådsmala, vi ska inte ha 12-13 åringar som ständigt jämför och ändrar på sig själva. Vi vill ha dem som 12-13 åringar var förr. Då man inte brydde sig om hur man såg uteblev hade råd, då man kunde gå med kläder i färger som rosa och rött tillsammans. På den tiden lekte man med dockor såsom Barbie, dock är Barbie en slags symbol för skönhets idealet. Smal midja, långa ben och ett slätt och fint ansikte. Såklart blir dem mognare med ålder och kan ha äldre syskon som följer skönhetsidealen som drabbar  dem yngre.

Killarna ska dregla över våra kroppar, och hoppas på att dem kan få en. Ständigt. För det är här vi blir mer pressade till samhällets skönhetsideal, att vi vill att killarna ska gilla oss, eller mer tycka om hur vi ser ut. Dock har även killarna en skönhets ideal dem 'ska' följa, vad samhället anser rätt. Dock drabbas inte alla av att falla ner i fällan, som på samma sätt som tjejer.

Det finns förvisso folk som kan tycka att det känns skönt att det finns en mall som visar hur man ska se ut och vara, så att man lätt kan följa dem och bli sitt perfekta jag. Men jag anser att det är fel, att man istället för att jämföra och härma ska vara uppmuntrande och tycka om både sig själv och andra. För jag önskar att skönhets idealet ska försvinna.

Alla dessa artiklar på tidningar och bloggar "Margaretas snabbtips att gå ner i vikt". "Karl gick ned 12 kilo på en vecka", "5 snabba vegan tips". Dessa har blivit så stora att det är som vardag för oss, att ta del och läsa dessa artiklar. Vissa testar eller följer dessa tips medan andra inte läser dem alls. Sjukaste i det hela är att vissa kan ge upp sina favorit mat rätter eller söt saker bara för dem anser att en fin kropp är värdigare, än att visa vem man egentligen är.

Alla måste sluta ha förväntningar på hur folk ska se ut. Acceptera hur andra ser ut och var stolt över hur du själv ser ut om hur just din kroppstyp är. Sluta följa skönhetsidealet och förvänta dig inte att andra ska se ut precis ”som media vill att man ska”. Då kommer vi få ett mycket bättre samhälle, och en bättre gemenskap och ingen behöver vara rädd för att inte passa in. Folk kommer även få mycket bättre självförtroende. Men för att få stopp på skönhetsidealen på något sätt funka måste media sluta uppmuntra folk att följa idealet, och dem extremt smala skyltdockorna eller modeller på catwalken måste tas bort och ersättas med lite mer normal byggda dockor eller modeller. Man måste bli accepterad hur man än ser ut och man måste kunna vara stolt över hur man själv ser ut.

Vill bara tillägga att detta är min egna debattartikel, med mina egna åsikter som faktiskt egntligen är till skolan. Men jag känner att fler borde ta dela av detta ♡

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Om jag ska vara ärlig så hatar jag att träna. Jag har ju dock tränat fotboll i nu ca 6 år, men att gå på gym eller ta en spring runda har jag aldrig haft en tanke på.

Jag finner inte tid åt det, och anser det inte kul. Dock försöker jag göra några övningar hemma för att jag själv ska finna något intresse i att träna, men nej. Armhävningar kan bara göras på knä, då jag inte klarar av att göra på fötter (hehe). Situps e bara allmänt jobbiga. Och alla andra miljoner övningar som jag inte ens pallar att göra. Fast egentligen måste man träna? Måste man vara smal?

All denna skönhets ideal som byggts upp är sjuk.
Man ska vara smal.
Man ska ha en stor röv.
Man ska vara stark men ej muskulös.
Man ska vara snygg.

Jag pallar inte mer den heller och skiter i den, eller hyfsat.. Såklart man påverkas av detta och försöker själv att bygga upp en kropp som killarna ska dregla över. Men det går ju inte, jag äter hellre chips än att gå på promenad, jag kollar hellre på youtube än att gå till gymmet. Kalla mig lat för det vet jag redan att jag är :). Men såklart tagga inför #beach2k16

Fast nu har mamma köpt ett löpband hem, så jag får väll försöka springa ibland iallafall. För att förebygga min kondition. Hade faktiskt tänkt göra det nu, så vi hörs i nästa inlägg. Hadee

Detta inlägg kanske var lite onödigt, fast idgaf :)

Likes

Comments

Hej allesammas, eftersom jag i förra inlägget berättade om händelsen kring english speech. Har jag valt att dela med mig av vad just mitt tal handlade om. Dock kommer det stå på engelska men hoppas att de flesta förstår ändå.
Talet kommer handla om jämställdhet eller på engelska "Equality".

Hello, my name is Alice and I am going to talk about equality. But first I have an question for you all. Well I want you to answer it in your head, yes or no. Do you want to be respected for who you are? I believe that everyone trough of an "yes". But I'm sorry, you will never be.  For example If you think after what you have said to your friends, when you are in a shopping center/ mall . I don't think that everything you said to each outer is about the clothes. I think that around maybe 20% of that is actually about someone else. About How he or she looks?

"Oh look at her ugly eyebrows"

"Oh look at his hair"

"Oh look at her nose"

"Oh look at his clothes"

Okey okey, let's make this clear. Equality. What is that? It's human rights. That all humans should be respected for who they are, even if you are a man or woman, black or white , gay or straight. Equality is about ensuring that every individual has an equal opportunity to make the most of their lives, and believing that no one should have poorer life chances because of where, what or whom they were born, what they believe, or whether they have a disability.

We we have different types of equality which is gender equality, LGBT equality and color equality.

Gender Equality:
That its that all woman and man should be treated the same way , That woman has right over Their own body , and has  Right to Their own choices . That we women should not be seen as sex objects , but as individuals with their own hearts , their own possibilities , with their own talents. We will not want get a judgment that says, " You belong to me , and have no rights to change that " by a man. We don't  want to hear what pressure you guys put on us. We want to hear that we are amazing for who we are.

In some countries woman should not have to be married to older men's , we should not have to change our clothes because that we show too much skin . Because we should be worth as much just like guys.

LGBT equality:
LGBT  stand for : Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender. Witch is about that Even if you're some of this four, you should not need to be ashamed or feel that your sexuality is wrong. That it actually is 'normal' and not taboo. That gay has become a dirty word pisses me off . They are worth just as much as everyone else. And shall have the same rights as everyone else . Their mode of behavior may be different , but why should it be seen as something negative ? Because it is amazing that they stad up for who they are.

Being gay is a choice, being a lesbian is a choice. Being a man or a woman can also be a choice . Our choice, which we have chosen for ourselves. Why should we change a life-changing choices, to " those others might not like it ." Bring your own choices , to stand for who you are, you are amazing.

Color equality:
  Color , why should we complain on that? There are so many other things you could complain about. Someone wearing a different skin tone than you, it means you have different backgrounds . It does not mean that the other is odd, it is worthy to become hated. The person who is dark-skinned may have lived under hard circumstances , where it wasn't enough food, Where diseases spread . Where bombshell constantly going on. I'm not saying that we should instead feel sorry for them, but I say that they have an equal right to be treated well.

It's not black or white, it's black AND white.

I have seen a lot of 'social experiment' on the Internet, when they show how we reacts to black people besides whites, or gay beside straight. We have build up the word 'normal' even tough no one can be normal. We are all humans and all humans are special in our own special  way, why can't we be who we actually are? Why look down on everyone else.

We all have different backgrounds, and everyone's should be respected.

I don't care if you are black, white,straight, gay or lesbian. If you just are yourself, And Boeing nice to me, I Will be nice to you.

Hoppas ni tyckte det var bra, så hörs vi senare.

Likes

Comments

Hej igen, länge sedan sist jag bloggade. Jag har helt enkelt lagt bloggen åt sidan, och inte skrivit något. Allt går i ett nu och det är svårt att finna tid åt att bara sitta ner och andas.

Just nu har min skola ett litet 'påhit', English Speech. Vilket är att vi ska skriva ett tal på engelska som ska vara mellan 5-10 min. Dock har vi bara 4 lektioner att göra detta. Att skriva ett tal. Jag hatar detta, jag vill inte. Jag klarar knappt att prata svenska inför hela klassen, och nu ska jag stå och prata engelska. Med ett uselt uttal, yey. Jag skulle ha redovisat mitt tal i torsdags, men jag klarade det inte. Ångesten var så hög och spred sig genom hela kroppen, att jag under lektionen fick panik. Jag hörde mitt namn, att det var min tur. Allt snurra och jag fick inte fram ett ord. Min blick var riktad mot min kompis som fick fram ett "hur mår du?". Jag satt alltså och skaka, jag grät och var helt blek. Jag har aldrig varit med om att jag fått en sådan hög panikångest som då. Jag lugnade inte ner mig när jag även hörde hur tyst det var i klassrummet, hur alla hade sin blick mot mig. Jag hatar detta 'påhit', fyfan.

Jag hoppas att andra skolor iallafall kan respektera oss blyga, att vi inte klarar av att prata inför stor grupp. I mitt fatt så nej. Jag hoppas att min lärare nu tänkt över detta och låter mig redovisa inför en mindre grupp.

Ja jag är 15 år, snart 16. Och jag klarar inte av att stå och prata inför klassen. Nu vet ni.

Likes

Comments

Hej! Sorry för inte så jätte uppdaterad blogg, men har mina förklaringar.. Nästa vecka är HELT full bockad. Inga möten,utan läxor och prov . 4 prov, en inlämningsuppgift, en läxa , friluftsdag & så ska våran klass iväg till ungdomsmottagningen. Så att plugga denna långhelg är ett klart måste! Jag kan därför ej blogga under denna långhelg då den kommer tyvärr tillbringas med plugg.
Jag hinner helt enkelt inte med att blogga på den senaste tiden då jag går i 8:an och här väldigt mycket prov och läxor. Det är ju inte riktigt något jag kan hoppa över och ändå få bra betyg.. Aja för varje dag som går kommer vi närmre skolavslutningen.

Hoppas iallafall att ni kan slappna av denna långhelg och inte ha en massa prov och läxor som jag. Hej då och så ses efter denna långhelg (uppdateringen på veckan kanske inte heller blir den bästa, men ni förstår nog varför)

Likes

Comments

Jaha då har cirkusen anlänt i är igen. Nej, jag säger bara usch och fy fan. Jag hatar dem och de som betalar personerna som jobbard där. Det är ungefär som att säga "du betalar personer för att sedan titta på djur som plågas av dem." Djuren har ingen fast plats, ingenstans där de kan gå fri och känna sig trygga, bara flyttas runt hit och dit och plågas. Djuren bits och slås till blodet rinner ute, men gör några ens åt det? Nej. Cirkus har jag aldrig gått och kollat på och kommer aldrig att göra! Fy fan säger jag bara!

Men, men mitt i allt detta ska jag ha fotbollsträning. Fys. Kul med fys.. Haha NEJ! Jag ska även ta bussen själv dit, om jag ska vara ärlig så har jag aldrig det.. Men säg inte det till någon..

Aja hoppas ni mår bra och skiter i att cirkusen är i närheten, självklart går jag och tittar på dem innan föreställning men tittar inte när de piskas och plågas!

Likes

Comments

Hej! Nu vad det alltså söndag.. Den dagen man har mest ångest och är allmänt tråkig. Här där jag bor öser regnet ner och allt ser bara grått och trist ut. Jag har även försökt att fixa statisten här på bloggen vilket gick sådär.. Då min dator är så himla seg! Annonser och reklam över hela skärmen och en annons går inte ens att ta bort då inget kryss syns till.

Jag går iallafall i mjukis kläder och försöker kolla runt på andra bloggar och youtube, men med en seg dator så går det sådär.. Just nu bloggar jag med mobilen då det inte gick på datan av någon orsak..

Aja hoppas eran start på söndagen går lite bättre iallafall.

Likes

Comments

Hej allesammans igen, haha! Asså jag älskar verkligen våren och sommaren.. Alltså blommor och värme går ihop så jävla bra! Så jag tog kamera i handen och försökte få detta på bild.. Vilket gick sådär.Alla bilder blev inte så bra men jag fotade väldigt många.. Dock så krånglar min dator jätte mycket så jag har bara 2 bilder på vår/sommaren och 2 på min lilla katt Zally (såå söt) att visa er.

Snart blir det grillat på menyn, kött& klyftpotatis med grillad majs <3 Så himla gott!! Synd bara att man är vegetarian .. Haha skämta skulle inte kunna vara det, så mycket som vi grillar här hemma , haha.

Nej men , hoppas ni har en bra dag så ses vi i nästa inlägg! Kika gärna in på min Instagram och så får ni gärna följa,gilla & kommentera.

Likes

Comments

Hej! Idag har jag verkligen inget att göra.. Kvartersstädning utomhus är inget direkt för mig och håller mig helt enkelt därför inne. Solen skiner och det är ca 17 grader ute, snart tvingar väll mamma ut mig och lillebror haha.. Dock blåser det kalla vindar. Men ,men inte ska vi klaga, när värmen äntligen har hittat hit.
Lördag är det iallafall idag vilket är härligt, inga måsten eller läxor (eller matcher). Grill kväll blir det ikväll och chips och godis framför tv och kollar på gladiatorerna. Lätt sådana dagar jag gillar :). Bara slappa med familjen som avslutas med god mat och tv ,haha.

Tänkte bara dela med mig av en ny favorit låt på Spotify: &quot;hey mama (feat. Nicki Minaj & Aftojack)"- David Guetta
Fast de flesta har säkert hört den :)

Likes

Comments

Hej och välkomna till denna nya blogg! Jag heter Alice och är 14 år men fyller snart 15 (såå taggad!) då jag är 00.
På min fritid så spelar jag fotboll med bästa laget vilket är Eik F01, ja jag spelar med 01:or men det finns en förklaring. Men den är för lång att skriva, och ni skulle inte förstå heller för den delen. Jag vet inte vad jag mer ska skriva, så om det är något ni undrar så får ni kommentera! Följ mig på instagram : Alicemariaas . Så får ni ha det bra!

Likes

Comments