Hej!

Nu känns det äntligen som att sommaren blomstrar!☀️ Igår var jag i Bungenäs. Vi promenerade runt i området, samt åt lunch i "Bungenäs Matsal". Dock måste jag medge att det inte var något hitt. Inte att rekommendera. Anledningen är att när jag bad om att få något veganskt, var det enda de kunde fixa en hallomisallad utan hallomi. Alltså bara romansallad, tomat, rödlök och oliver med olja och salt.. Jag var fortfarande hungrig när vi gick därifrån.

Annars var det verkligen en jättefin dag! Och om man är beredd på att ta med sig sin egen veganska matsäck, kan man njuta till fullo av den vackra miljön och de fritt gående fåren! 🐑❣️

Dessutom är det inte tillåtet att åka bil/motordrivna fordon inne på området. Därför finns gratis lånecyklar i alla storlekar att låna. Helt perfekt ställe för hela familjen!

/Alice

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej!

Jag bara måste dela med mig om en sak.. Nämligen rödbetor. Denna fantastiska rotfrukt är inte bara vacker på tallriken med dess röd-lila färg, utan är otroligt bra för kroppen också! Precis som bland annat spenat, innehåller rödbetor en hög halt nitrat.

Livsmedelsverket skriver så här om ämnet: "Nitrat och nitrit kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid har positiva egenskaper som att sänka blodtrycket, öka syreupptagningen och skydda mot magsår.".

Med det sagt menar jag att de som idrottar regelbundet kan dra nytta av rödbetans innehåll, och på så sätt förbättra sina träningsresultat. Men, precis som det mesta, ska man inte överkonsumera varken nitrat eller nitrit då det istället kan ge motsatt effekt!

Mitt bästa tips för lite lata personer -jag **host host** - är att antingen köpa rödbetsjuice på en vanlig hälsokostbutik, eller färdigkokta hela betor i vilken välsorterad mataffär som helst! Annars kan man koka dem själv, men det tar längre tid haha..

Det enda "negativa" jag märker när jag äter rödbetor är färgen på urin och avföring.. det ser lite ut som mens, fast utan mens...😅 Men i det stora hela så älskar jag rödbetor ändå! Värt att prova iallafall!

Lycka till!

/Alice
Likes

Comments

Hej!

Ibland känns det kanske som att veganer inte tänker ett steg längre när vi ständigt talar om vad som är "rätt" och "fel". För även om jag -och många fler- strävar efter ett klimatsmart och hälsosamt samhälle finns det folk som inte har lika lätt att ändra om till endast växtbaserad kost. Jag talar om allergier och intolerans.

Jag har vuxit upp med en syster som är extremt allergisk mot många födoämnen. Det har gett mig både fördelar och nackdelar. Tillexempel så var det inte svårt att utesluta ägg ur min kost eftersom jag aldrig ätit ägg hemma, eftersom detta är min systers svåraste och allvarligaste allergi. Dessutom tål hon inte kyckling heller.. så den har inte heller varit svår att undvika.

Dock kommer inte allergier alltid ensamma, utan drar med sig en rad korsallergier. Så som: avokado, äpplen, hasselnötter, morötter, mandlar, banan, pollen osv.. listan kan göras lång på mat som hon inte tål. Detta innebär alltså att mycket av den veganska kosten som finns i mataffärer och på restaurang inte passar alla. Därför har det varit svårt för min syster att bli helt och hållet vegan.

Det är viktigt att sprida kunskap kring ämnet. Då kan vi skapa ett samhälle där även personer med svåra allergier har möjlighet att utesluta kött -och mejeriprodukter ur sin kost.

Ta hand om er!

/Alice


Likes

Comments

Jag såg precis klart dokumentären "What The Health", regisserad av Kip Andersen och Keegan Kuhn. Det är samma personer som står bakom den tidigare dokumentären "Cowspiracy".

Enligt mig får man en tydlig och skarp inblick i USA:s kött -och mjölkindustri i den förstnämnda dokumentären. Tänk hur mycket kemikalier som finns i det kommersiella samhällets livsmedel!? Och detta säljs alltså till vanliga människor utan vetskap om vad det är de stoppar i munnen, och som också ska komma att bli cellernas energikälla.

Om företag tänker tjäna pengar på dessa hälsofarliga och klimatförstörande industrier kan de väl åtminstone se till att informera konsumenterna om hur produktionen går till? Även om jag redan hade en del kunskap kring industrierna, blev allting som sagt ännu tydligare och mer konkret efter jag sett "What The Health" och "Cowspiracy". De är verkligen att rekommendera.

För er som inte har möjlighet eller ork att se dem kan jag kort sammanfatta handlingen. Det handlar alltså om hur företag i framförallt USA, som stödjer cancer -och diabetesforskning, samarbetar med kött -och mejeriföretag och använder dem som sponsorer, vilket i sin tur bidrar till att vanligt folk får uppfattningen av att det är den rätta kosten för att undvika sjukdomarna. De får ingen information om t ex att fisk innehåller skadliga kemikalier och hormon som östrogen..

Dock är det viktigt att man kommer ihåg att "What The Health" endast granskar ett av alla världens länder. Men eftersom det är en av planeten ledande ekonomier, påverkar det även oss globalt. De utsläpp som sker på den Nordamerikanska kontinenten får alla lida av! Det samma gäller ju självklart över hela världen... Okej, okej jag ska chilla ner lite. Men seriöst..? Vart är människan påväg egentligen?

/Alice

Likes

Comments

Godmorgon!

Det är inte alltid lätt att hitta veganska matställen på mindre orter. Ett vanligt semesterställe under svensk sommar är Gotland (❣️). De senaste åren har de vegetariska och veganska utbuden blomstrat ut även ute i Östersjön! Café Mirell i Slite har som mål att bli helt veganskt, men eftersom en stor del av kunderna inte är veganer, serveras även vegetariskt.

Vegan Gotland* skriver detta på sin hemsida: "Max och Maya äter själva veganskt och de har ambitionen att så mycket som möjligt som serveras på caféet ska vara veganskt. De upplever dock än så länge att det är lite lurigt att få ett helt veganskt café att fungera i en så liten ort som Slite.".

Jag har själv varit på Café Mirell* ett par gånger, och det är verkligen mysigt och värt ett besök! För den som inte vill åka bil dit, kan denne åka med buss 20 (Visby-Fårösund), och kliva av i Slite Centrum! 😉

*http://vegangotland.blogg.se

Café Mirells hemsida: http://www.cafemirell.se

Likes

Comments

Det är inte lätt att känna sig viktig i den värld vi lever i. Stressen från vardagen smyger sig in på semestern ändå. Jag har som mål med min blogg att sprida positiv energi med fokus på en vegansk livsstil och hur viktigt jag tycker det är att vi tar hand om planeten och alla dess invånare.

Människan har enligt min åsikt inte rätt att förstöra andra djurs ekosystem och rubba evolutionen. Även om en enskild individ - t ex jag - inte har möjlighet att rädda världen, kan många miljökämpar jobba tillsammans för att förbättra klimatet, som ska hålla minst lika länge som det redan existerat. Därför är det med hopp jag skriver min bloggs allra första inlägg! Än är det inte försent att hindra växthuseffekten från att öka och minska kött -och mejeri konsumtionen globalt.

Men mitt i all denna hoppfullhet ramlar även jag ner i svackor ibland. De gör att jag börjar tänka, alldeles för mycket dessutom. Sekunderna mellan glädje och tomhet kan gå förvånansvärt snabbt. Känslan av att inte räcka till. Att inte vara tillräckligt mycket vegan. Att inte köpa ekologiskt varje gång i mataffären. Att inte ha ekonomin till de miljövänliga alternativen...

Jag hoppas däremot på en god framtid, och jag vet att den är värd att kämpa för! Ta hand om er <3


/Alice


Likes

Comments