MAT & EFTERRÄTTER
Det finns mängder av varianter på goda vegetariska lasagner,
med fyllningar med tex linser, spenat, aubergin och annat gott.
Men om man vill göra en direkt översättning av det "traditionella" lasagnereceptet och hitta ett riktigt bra ostsåsalternativ för att få den där krämiga goda känslan och smaken utan att använda animalier, om man nu av olika anledningar skulle vilja göra det. Antingen för att du själv är vegan, vegetarian eller ska bjuda gäster som är det. Eller om du vill vara mer hälsosam eller miljövänlig. Det här är också ett perfekt recept om du vill "lura" eller övertyga en köttälskare om att vegetarikt lasagne är minst lika god som en köttfärslasagne (förmodligen kommer de aldrig ens ana att de äter helvegetariskt).
Här följer receptet, 10 -12 pers.

Du behöver:
22 - 24 lasagneplattor
Långpanna 30 x 40 cm

Färssåsen:
7 dl valfri vegetarisk färs
 (jag har använt Anammas färs)
Olivolja
2 burkar/paket á 400 g krossade tomater
5 - 6 gula löker
4 - 5 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
Sojasås (Shoyu eller Tamari)
2 tsk smulad timjan eller basilika
2 vitlöksklyftor
Örtsalt
Svartpeppar

Ostsås:
1 liter valfri växtmjölk (här har jag använt sojamjölk)
50 g smör/margarin
1 dl vetemjöl
Muskot
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

   Gör så här:    
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Finhacka löken och stek den mjuk i olivoljan.
Tillsätt vitlöken.Lägg den stekta löken åt sidan,
häll i mer olivolja och lägg nu i färsen i pannan.
Rör om på medelvärme så att färsen blir jämnt brynt och inte bränner fast.
Häll på hälften av tamarin/shoyun.
När färsen känns lagom genombrynt lägger du i den stekta löken och sedan häller du i tomatkrossen och rör om.
Smaksätt med resten av tamarin/shoyun (var inte rädd för smak här),
fortsätt med  tomatpuré, buljong (som löses upp i den varma "såsen", ötsalt, svartpeppar och slutligen örterna (basilika eller timjan).
Låt det puttra på en stund så smakerna kommer fram och puttrar ihop sig.
Under tiden gör du ostsåsen.
Ta fram en bredbottnad kastrull.
Smält smöret.
Häll på ca en femtedel av mjölken och strö i hälften av mjölet.
Rör i princip hela tiden under ostsåsprocessen då det annars kan gå väldigt snabbt att det bränns vid.
Vispa i botten av kastrullen.
När mjölet börjar reda sig med mjölken och sakta börjar tjockna så häll i lite mjölk och mjöl i taget under omrörning, tills allt mjöl och mjölk är ihällt.
Red till en krämig konsistens.
Smaksätt med salt, vitpeppar, lite svartpeppar och rikligt med muskot. Men smaka dig fram hur mycket just du vill ha,
men var inte rädd för smak.
Smaklös vegetarisk mat är ju urtråkig.
Det är muskoten och smöret som ger den fina krämiga ostsmaken.
Smörj långpannan eller formen med lite olivolja.
Häll på hälften av ostsåsen och bred ut den.
Varva plattorna i tre lager med färssås i de två mellanvarven.
Bred ut resten av ostsåsen överst.
Så långt kan lasagnen göras i förväg, täckas med folie och förvaras svalt till nästa dag. 
Eller också gratineras direkt.
Gratinera mitt i ugnen 15-20 min.
Servera gärna med en god vitkålssallad till.
Vitkål är väldigt rik på kalcium dessutom.
Lasagnen funkar finfint att frysa in, enklast i portionsstorlekar med lite ugnsplåtspapper emellan.
 Aliah

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

DET DÄR LIVET, MUSIK
Dom vill lära dig att krypa, att gå i takt.
Dom vill lära dig marschera, att stå givakt.
Stå på rad och klappa händer, för sakens bästa hålla med.
Lära dig hur vinden vänder, för sakens bästa gå på led.
Dom vill lära dig att ljuga, när det tar emot.
Lära dig bocka och att buga, för någon idiot.
Jag vill lära dig att dansa, om det någon gång blir av.
Om jag får nått att säga till om, då skall du dansa på min grav.
Dom vill lära dig att tvivla, på det du tror.
Gå omkring och vara rädd för, din syster och din bror.
Jag vill lära dig att dansa, om det någon gång blir av.
Om jag får nått att säga till om, då skall du dansa på min grav.
Då skall du dansa på min grav.
Då skall du dansa på min grav.
 Aliah

Likes

Comments

ALLT MAN KAN SE, DET DÄR LIVET, KONSTKONTORET
Inte en promenad utan att jag kommer hem med fickorna fulla med fynd.
När jag kommer hem, lägger jag ut naturen på mitt svarta köksbord
Kan jag inte måla med färg och pensel på en duk, så målar jag med vad annat jag hittar.
Målar med det jag rör vid och hur jag lägger ut det framför mig.
Någonstans ska det ligga 
och jag lägger det så att det ska lysa som en påminnelse till mig,
om vad jag söker och vad det är som räknas.
Jag söker,
börjar öppna den låsta dörren, ljuset sipprar in.
Och jag hittar, när jag tittar.
När jag vågar öppna ögonen.
Får jag bara chansen och frihet att andas i min egen rytm,
så ser mina ögon allt de behöver för att veta vad som behövs.
Vad som behövs för att göra livet vackert.
Tillräckligt vackert för att bära det som är färglöst, blekt eller bara fult, skrikigt, härskande, självgott,
jag menar fult på det fula sättet.
Men när jag får chansen,
när jag tar chansen,
kommer gåvorna till mig 
och säger
Här är jag
Ta mig

 Aliah

Likes

Comments

LILLA HEMMET
Tavlor, affischer, teckningar, målningar, fotografier, vykort, tidningsutklipp, kollage och allt annat som handlar om bilder samlar jag på och kan få för mig att sätta upp på väggarna här hemma. På köksväggen vid matbordet växer tavelväggen med nya och någon enstaka gammal favorit fram. Bara de hänger ihop i färg och formspråk på endera sättet så kan man klämma in en liten tavla till. Alla bilder är billigt eller gratis införskaffade med rabatter, fynd och egna urklipp. Jag gillar verkligen inte de där opersonliga tavelväggarna med massproducerade motiv, som man sedan kan se i var och varannans hem. Trist. Personlighet, origialitet och alldeles egna favoriter som man hittar under livets gång och samlar på sig gillar jag bäst.
Och jag njuter verkligen av att se på bilderna varje dag!
 Aliah

Likes

Comments

MAT & EFTERRÄTTER
När andan och suget faller på kan man tänka sig en liten hallongrotta, syltkaka, syltgrotta eller vad man nu vill kalla detta kära barn med många namn. 
Visst, det här receptet hittar man överallt, och nu även här! Baka mera!
Mördegen smälter i munnen med den lena söta sylten som topp på den enkla men ack så goda smaksensationen.
Enkelt, snabbt och går att frysa in!

Ingredienser till 22 kakor:

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör/margarin
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl hallonsylt (inte för "rinnig) till fyllningen

Gör så här:

1. sätt ugnen på 200 g
2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Skär smöret/margarinet i småbitar och arbeta in det i mjölblandningen antingen med fingrarna eller med fördel i matberedare.
Låt smeten vila en stund i kylen för att sedan bli mer lättarbetad.
3. Forma sedan smetaen till valnötsstora bollar. Bra kan vara att lägga dem i pappersformar (muffinsformarna har bra storlek för detta)
4. Gör en fördjupning i varje "boll" med tummen och klicka i sylt i fördjupningen.
5. Grädda mitt i ugnen på 200 g i 10 min.
6. Låt kakorna svalna på galler.

Klart!

 Aliah

Likes

Comments

MAT & EFTERRÄTTER
Om du är sugen på en smarrig liten kaka (nästan som en godiskaka), så har jag något att erbjuda!
Gör dem i små munsbitar och frys in, så är det bara att plocka fram när suget sätter in eller gäster tittar förbi. Tinar snabbt.
Det är en seg chokladkladdkaka i botten med kokostäcke ovanpå, som är enkel och rationell att baka i långpanna.
Recptet kommer här:

Ingredienser:
TILL KAKAN:
200 g smör
4 st ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
TILL GLASYREN: 
200 g (4-5 dl kokosflingor)
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
75 g smör

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader

Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.

Smällt smöret.
Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vaniljsocker, sat och kakao. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 min. Under tiden gör du kokostoscaglsyren i en kastrull:

Häll smör, grädde, socker, sirap, och kokosflingor i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.
Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 min.

När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 min i ugnen.

När kakan svalnat, sätt in den i frysen några timmar. Ta ut och skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.
Klart!

Låt väl smaka!


 Aliah

Likes

Comments

MAT & EFTERRÄTTER
Pålägg ja, vi har ju våra gamla vanliga goda som vi alternerar mellan. Men vad sägs om något nytt?
Här är ett matigt, perfekt fruksostsaltgott, mättande pålägg för alla. Passar dessutom perfekt om du är vegan och vill ha lite bra tips på alternativ.
Den här varianten gör jag i storkok och fryser in i småburkar (någon föreslog i gamla smörbyttor om nu plasten i dem lämpar sig för det).
Extra gott är det här pålägget på nybakt bröd och gärna på surdegsbröd.
Det passar utmärkt att lägga några tomaskivor eller annat på, det passar väldigt bra ihop med den här påläggssmaken. Inlagd smörgåsgurka är underbart gott på.
Här kommer receptet:

MAMMALIES SUPERPÅLÄGG PJUCK

Ingredienser:
3 dl röda linser
3 dl solrodfrön
3 st gula lökar
1/2 dl tomatpuré
4 msk olivolja
2 msk sojasås (Shoyu eller Tamari)
1msk god grönsaksbuljong/2 tärningar grönskasbuljong
2 krossade vitlöksklyftor
örtsalt
vitpeppar
paprikapulver
rejält med dill

Gör så här:
Skölj linserna och koka sönder dem (ca 20 min) med så lite vatten som möjligt för att unvika ett vattningt pålägg. Men håll koll det får inte koa fast i kastrullbotten. Koka tillsammans med buljongen. En jämn "gröt" ska bildas.

Mixa solrosfröna

Hacka och stek löken i oljan+vitlök+paprikapulver(var inte rädd för smak här)

Blanda allt + tomatpuré + vitpeppar + örtsalt och sojasasås, (krydda på ordentligt) utom dillen i mixern (matberedarens knivtillsats) tills en jämn, krämig smet bildats.

Vänd ner finhackad dill (mycket är godast tycker jag).

Lägg smeten i små förpackningar och frys in. De tinas i kylskåpet under ett dygn.





 Aliah

Likes

Comments

MAT & EFTERRÄTTER
Aaaah soppor och höst is da shit, inte sant! Varmt i magen när det börjar svalna på där ute. Förresten så älskar jag alltid soppa, året om. Jag blir mätt utan känna mig tung.
En av mina och mina ungars favoritsoppa är denna linssoppa som jag experimenterat fram genom åren. Den har ett djup av mustiga smaker och slinker ner i hals och mage som ett varmt, fylligt sammetsregn.
Perfekt som lyxig (fast den är så enkel att göra) bjudsoppa också. Tillsammans med  nybakt bröd blir det en riktig hit, och det mmmmmm-as friskt runt köksbordet och ögon slut för några sekunder av njutning.
Jag brukar alltid göra storkok och minst trippla receptet nedan, för att kunna frysa in i pportionsstorekar. och kunna plocka fram de där trötta dagarna när man inte orkar stå vid spisen, perfekt!
Håll till godo, här kommer receptet:

  MAMMALIES MUSTIGA LINSSOPPA

4 port
Ingredienser:
1 dl röda linser
2 medelstora potatisar
1stor morot
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1frp krossade tomater
2-3msk tomatpuré
2 msk el mer olivolja
2 tärningar grönskasbuljong
1 lagerblad
1/2 msk citronsaft
2-3 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk socker(frivilligt)
1 skvätt Kikkoman´s sojasås
bladpersilja

Gör så här.
Skölj linserna, låt dem tillsammnans med lagerblad och buljong ,sedan koka upp i en rymlig gryta med 1 liter vatten eller mer, men soppan ska inte bli vattnig, så måtta tillräckligt med vatten efter de övriga ingredienserna som kommer att läggas i efter hand.
Skala och tärna/gör bitar med potatis, morot och lök.
Stek löken lätt i rikligt med olivoja tills dess att den blir guldgul. Pressa i vitlöken under stekningen samt ta på rejält med paprikapulver.
När linserna kokat upp några minuter, så hivar du den stekta löken mend olja och allt och de hackade potatisarna och morötterna.
När grönskakena kokat några minuter så häller du i tomatkross, tomatpuré, salt, socker, sojasåsen och citronsaften.
Låt allt koka samman så smakerna blandas orentligt, utan att koka sönder grönsakerna.
På slutet lägger du i finhackad bladpersilja i frivillig mängd. Jag brukar ta ganska mycket för den goda smakens skull.
Välj sedan om du vill mixa soppan slät (min favorit) eller låt den vara som den är med lite mer att tugga (sonens favorit) MEN GLÖM INTE PLOCKA BORT LAGERBLADEN INNAN MIX!

Servera gärna med att toppa soppan med färska bladpersiljeblad, en citronskiva på tallrikskanten och som sagt med nybakt gott bröd!

Smaklig spis!

 Aliah

Likes

Comments

DET DÄR LIVET
Jag har några Luftsystrar. De flesta av dem vet inte om det själva ens. Att de är mina luftsystrar.
Några av dem är mer eller mindre offentliga personer andra är det inte. De är kvinnor jag kan känna igen mig i. I deras sätt att se på världen och hur de förhåller sig till den (okej jag har några luftbröder också).
De får mig att känna mig verklig, värdefull, bekräftad och hoppfull. De får mig att känna mig mindre ensam i att vara en sån som jag.
Ibland överväger jag att avslöja för dem att de är mina luftsystrar, men jag vågar inte riktigt...för då blir jag rädd att de ska skratta åt mig och inte alls ha samma ömsesidiga känsla för mig hahaha!
Fast motsatsen skulle ju kunna vara att de blir jätteglada, känner samma sak och att en riktig vänskap kan uppstå (med dem som jag inte redan har det med). Det vore ju riktigt härligt!
Med vissa är det ju redan underförstått, båda vet redan på något outtalat sätt. Andra kan ju inte ens veta för de har aldrig träffat mig. En del kanske man inte ens skulle passa ihop med om man väl träffades, för den fysiska kemin kanske inte alls klickar lika bra som den gör i...luften. Och det vill man ju inte förlora heller. Så, jag får väl se hur det blir med den saken. Tills dess är de mina inspiratörer och Like my sis from another miss<3
 Aliah

Likes

Comments

LILLA HEMMET, HEMMABLOMMOR
Hjärtan på tråd är en så söt blomma. Jag gillar namnet också..."hjärtan på tråd".
I bland känns det som att man har sitt hjärta på en tunn tråd som lätt går av. Men i i bra jordmån, lagom med soljlus och vatten så slingrar sig trådarna frejdigt och fylls på med hjärta efter hjärta och börjar snart blomma med sina små ljusvioletta miniatyrer till änglatrumpetblommor. 

Och så lite hjärtkuriosa:
Visste du att kolibrin har det största hjärtat i förhållande till kroppvikten i hela djurriket?
Fint tycker jag.
Ibland känns det som att mitt hjärta också tar stor plats i mitt bröst, så stort så att det kan bli tungt att bära emellanåt.
Och maskar! De har fem hjärtan! Fem små hjärtan, ja det hade varit bra att ha ibland. 
 Aliah

Likes

Comments