DET DÄR LIVET, LILLA HEMMET, KONSTKONTORET

Idag är det den första advent och jag vet inte varför adventsdagarna är så märkvärdiga för mig.
De symboliserar en väntan på något, det känner jag igen sedan barndomen. Då var det julafton man längtade efter och adventsdagarna bar på något slags löfte och förhoppningar. 
Det var så mysigt också, när ett ljus för varje adventsdag skulle tändas. Ljusen som sedan på julafton stod i en tripp-trapps rad och sa att idag är det dags...
Första advent tog vi fram julpyntet och så gör jag än idag. Änglasnurran som klingar så fint när den blir varm av de smala ljusen och änglarna med trumpeter till mun börjar dansa. Julstjärnorna i fönstren, hyacinter, julgardin och röda färger som värmer upp vinterhemmet.

För lite sen hittade jag en gammal skolbok där jag målat Maria och Jesusbarnet (tydligt inspirerad av Picassos blå period). Vad kan väl passa bättre än att dela den bilden idag, oavsett om man kallaer sig religiös eller inte så är symboliken fin tycker jag.

 Aliah

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

LILLA HEMMET

Till våren byter vi ut 50-talshuset här i stan mot ett sekelskiftestorp på landet.
Nu stundar husvisning och vi har vi målat, fejat och städat som aldrig förr och hoppas vi ska få huset sålt. Helst vill man ju tjäna lite på husförsäljningen, det skulle vi behöva, men oh så nervöst det är. Måtte vi ha turen på vår sida.
Men vad var det jag skrev för lite sen,,,,jag är en turgumma nu. Just det så var det, Jag är en turgumma nu.
Se delar av vårt hem, till salu:

 Aliah

Likes

Comments

DET DÄR LIVET, LILLA HEMMET, KONSTKONTORET

Vi kommer att få vänja oss vid nya ljud.
De vi glömt bort, men längtat efter.
Ljud av knarriga trätiljor i ett gammalt hus,
spraket från veden som brinner i kakelugnarna.
Ljudet av landsbygdens tystnad, fritt från bilbrus
men mer av skogens djurliv.
Grenar som knäcks, 
klövklafs på åkern utanför köksfönstret,
brunsttjut om våren och ett rikare fågelliv.
Grusknaster och väldigt sällan motorljud när någon kör förbi på den lilla lilla grusvägen utanför staketet.
Till våren, precis innan träd och buskar börjar knoppas
 men när krokusen börjar titta fram,
då flyttar vi till landet.

Ett steg på vägen mot den frihet och det livsrum jag saknar.

 Aliah

Likes

Comments

DET DÄR LIVET, KONSTKONTORET

Hittade några gamla målningar jag gjort för länge sedan, på vanligt rått, obehandlat golvskyddspapper.
Bilderna var gjorda till en skoluppgift. 
Redan då kunde jag inte låta bli att illustrera texterna jag jobbade med, med bilder.
Vid den tiden var jag förtrollad av den veka men starka , känsliga linjen i kombination med ett lite råare, halvnaivistiskt uttryck. 
Vurmade för Egon Shieles "smutsiga" darrande säkra målningar och jag älskar dem fortfarande.

Här nedan är bilderna "Om jag hade ett hjärta" "If I had a heart"

 Aliah

Likes

Comments

DET DÄR LIVET, KONSTKONTORET, LILLA HEMMET

Jag plockade fram ett par keramikskålar jag gjorde i min sena ungdom. De flesta sålde jag, men de här ville jag behålla.
De är rakubrända. Raku har sitt ursprung i Japan från1500-talet, förresten.
Min ena skål fick en så fin laxrosa färg och den andra är bara vit och tunn som ett krackelerat äggskal. 
Just det krackerade i glasyren gillar jag med raku.
Tyvärr blev det andra sprickor i den vita skålen. Den sprukna sidan har jag alltid vänt inåt för att det inte skulle synas. Srickor är ju fult och defekt...
Men idag bestämde jag mig för att fylla i de där sprickorna med guldfärg så att de ska synas riktigt ordentligt. 
Jag ska göra så med alla mina sprickor, de jag har som människa och liv. De ska fyllas med guld, för de är de som gör mig unik och rik, även om vissa har varit ruskigt dyrköpta, så just därför.
I Japan finns en konstform - Kintsugi - konsten att laga med guld.

Målningen i bakgrunden har jag gjort med flytande tusch, pensel och kol.

 Aliah

Likes

Comments

ALLT MAN KAN SE

Helst vill jag ta en promenad varje dag. Det bästa är om det är i naturen, stadspromenader är något annat. Det är som om mina sinnen vaknar i naturen och av själva gåendet, rörelsen. Tankarna blir klarare, klokare, friskare.
När jag kommer hem har jag buketter av gräs, kvistar, löv och annat. I fickorna har jag nypon, frön, kottar, kastanjer eller vad fint jag hittat.
Varsågod, här är dagens fynd;

 Aliah

Likes

Comments

LILLA HEMMET

Jag har en diger samling av papperservetter, utan att egentligen samla på dem.
 Det har bara blivit ett antal helt enkelt.
Som jag köpt för att de är fina bara, med tanken att de ska användas vid något framtida kalas eller så.
Servetter är som små mönsterprov eller minikonstverk av mönster och färg.
Så fint att lägga något sådant på matbordet vid sin tallrik.
Är man som jag en sucker för mysigt och vackert så är det klart man går igång på det.
Visst känner jag en kluvenhet för en egentligen galet onödig och miljöovänligprodukt... så därför passa på och njut av min servettorgie för kanske slutar jag köpa dem och syr egna vackra, tvättbara tygservetter en dag..

 Aliah

Likes

Comments

MAT & EFTERRÄTTER
Det finns mängder av varianter på goda vegetariska lasagner,
med fyllningar med tex linser, spenat, aubergin och annat gott.
Men om man vill göra en direkt översättning av det "traditionella" lasagnereceptet och hitta ett riktigt bra ostsåsalternativ för att få den där krämiga goda känslan och smaken utan att använda animalier, om man nu av olika anledningar skulle vilja göra det. Antingen för att du själv är vegan, vegetarian eller ska bjuda gäster som är det. Eller om du vill vara mer hälsosam eller miljövänlig. Det här är också ett perfekt recept om du vill "lura" eller övertyga en köttälskare om att vegetarikt lasagne är minst lika god som en köttfärslasagne (förmodligen kommer de aldrig ens ana att de äter helvegetariskt).
Här följer receptet, 10 -12 pers.

Du behöver:
22 - 24 lasagneplattor
Långpanna 30 x 40 cm

Färssåsen:
7 dl valfri vegetarisk färs
 (jag har använt Anammas färs)
Olivolja
2 burkar/paket á 400 g krossade tomater
5 - 6 gula löker
4 - 5 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
Sojasås (Shoyu eller Tamari)
2 tsk smulad timjan eller basilika
2 vitlöksklyftor
Örtsalt
Svartpeppar

Ostsås:
1 liter valfri växtmjölk (här har jag använt sojamjölk)
50 g smör/margarin
1 dl vetemjöl
Muskot
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

   Gör så här:    
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Finhacka löken och stek den mjuk i olivoljan.
Tillsätt vitlöken.Lägg den stekta löken åt sidan,
häll i mer olivolja och lägg nu i färsen i pannan.
Rör om på medelvärme så att färsen blir jämnt brynt och inte bränner fast.
Häll på hälften av tamarin/shoyun.
När färsen känns lagom genombrynt lägger du i den stekta löken och sedan häller du i tomatkrossen och rör om.
Smaksätt med resten av tamarin/shoyun (var inte rädd för smak här),
fortsätt med  tomatpuré, buljong (som löses upp i den varma "såsen", ötsalt, svartpeppar och slutligen örterna (basilika eller timjan).
Låt det puttra på en stund så smakerna kommer fram och puttrar ihop sig.
Under tiden gör du ostsåsen.
Ta fram en bredbottnad kastrull.
Smält smöret.
Häll på ca en femtedel av mjölken och strö i hälften av mjölet.
Rör i princip hela tiden under ostsåsprocessen då det annars kan gå väldigt snabbt att det bränns vid.
Vispa i botten av kastrullen.
När mjölet börjar reda sig med mjölken och sakta börjar tjockna så häll i lite mjölk och mjöl i taget under omrörning, tills allt mjöl och mjölk är ihällt.
Red till en krämig konsistens.
Smaksätt med salt, vitpeppar, lite svartpeppar och rikligt med muskot. Men smaka dig fram hur mycket just du vill ha,
men var inte rädd för smak.
Smaklös vegetarisk mat är ju urtråkig.
Det är muskoten och smöret som ger den fina krämiga ostsmaken.
Smörj långpannan eller formen med lite olivolja.
Häll på hälften av ostsåsen och bred ut den.
Varva plattorna i tre lager med färssås i de två mellanvarven.
Bred ut resten av ostsåsen överst.
Så långt kan lasagnen göras i förväg, täckas med folie och förvaras svalt till nästa dag. 
Eller också gratineras direkt.
Gratinera mitt i ugnen 15-20 min.
Servera gärna med en god vitkålssallad till.
Vitkål är väldigt rik på kalcium dessutom.
Lasagnen funkar finfint att frysa in, enklast i portionsstorlekar med lite ugnsplåtspapper emellan.
 Aliah

Likes

Comments

DET DÄR LIVET, MUSIK
Dom vill lära dig att krypa, att gå i takt.
Dom vill lära dig marschera, att stå givakt.
Stå på rad och klappa händer, för sakens bästa hålla med.
Lära dig hur vinden vänder, för sakens bästa gå på led.
Dom vill lära dig att ljuga, när det tar emot.
Lära dig bocka och att buga, för någon idiot.
Jag vill lära dig att dansa, om det någon gång blir av.
Om jag får nått att säga till om, då skall du dansa på min grav.
Dom vill lära dig att tvivla, på det du tror.
Gå omkring och vara rädd för, din syster och din bror.
Jag vill lära dig att dansa, om det någon gång blir av.
Om jag får nått att säga till om, då skall du dansa på min grav.
Då skall du dansa på min grav.
Då skall du dansa på min grav.
 Aliah

Likes

Comments

ALLT MAN KAN SE, DET DÄR LIVET, KONSTKONTORET
Inte en promenad utan att jag kommer hem med fickorna fulla med fynd.
När jag kommer hem, lägger jag ut naturen på mitt svarta köksbord
Kan jag inte måla med färg och pensel på en duk, så målar jag med vad annat jag hittar.
Målar med det jag rör vid och hur jag lägger ut det framför mig.
Någonstans ska det ligga 
och jag lägger det så att det ska lysa som en påminnelse till mig,
om vad jag söker och vad det är som räknas.
Jag söker,
börjar öppna den låsta dörren, ljuset sipprar in.
Och jag hittar, när jag tittar.
När jag vågar öppna ögonen.
Får jag bara chansen och frihet att andas i min egen rytm,
så ser mina ögon allt de behöver för att veta vad som behövs.
Vad som behövs för att göra livet vackert.
Tillräckligt vackert för att bära det som är färglöst, blekt eller bara fult, skrikigt, härskande, självgott,
jag menar fult på det fula sättet.
Men när jag får chansen,
när jag tar chansen,
kommer gåvorna till mig 
och säger
Här är jag
Ta mig

 Aliah

Likes

Comments