Jaktsäsongen är inprincip över för några månader innan det drar igång igen. Det har varit en sjukt bra säsong även om det inte blivigt många djur fällda.

Vi har jagat vildsvin, rådjur och älg. Jag fick i somras skjuta mitt andra vildsvin, en gylta på ca 60kg som har varit den största höjdpunkten för mig denna säsong men jag har även fått skjuta en råbock på bockjakten och fick avsluta rådjurssäsongen med att skjuta min första räv.

Älgjakten gick bra iår då vi skjöt vår tilldelning på ca sex jaktdagar och vår hundförare har även haft chansen att jaga in unghunden.

Vi har jagat mycket med drivande hund, en drever som är otroligt duktig och har skött sig riktigt bra till skillnad mot oss skyttar som inte kommit åt mer än två gånger på ett tjugotal fina drev. Men vad mycket vi har lärt oss på det!

Vår egna Wilja har haft ett bra sök och det har även funnits en del chanser där med men rådjuren är helt enkelt för luriga. En hare blev det i vilket fall fällt för henne. Tyvär har vår jaktkamrats borderterrier haft problem med lungorna och därför inte fått jaga som vanligt, men fick i alla fall avsluta säsongen med två skjutna rådjur vilket känns riktigt bra det med. Har varit tomt efter min saknade Zaga men känns ändå okej. Saknad kommer hon alltid att vara.

Nu blir det lungt ett tag innan vildsvinsjakten drar igång så fort det blir lite varmare då man kan sitta ute och vaka sena kvällar. Absolut en av favoriterna av jakttyp. Och att hjälpa bönderna att skydda deras gröda gör det ännu bättre då vi inte har några åtlar att sitta vid.

//Erika

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Gårdagens rådjursjakt var en av dom roligaste jakterna på länge. Stod på fyra olika pass under dagen och såg sammanlagt sju rådjur utom skjuthåll därav tre rådjur på ca 60 m. Det bästa av dagen var att Wilja skötte sig kanonbra! Hon sökte ut bra och hade fokus. Hon visste precis vad som gällde. Blev inget fällt men gör mig ingenting. På fyra passkyttar såg vi tillsammans ca femton rådjur på bara några hektar. Hoppas på minst lika bra jakt nästa helg.  

Likes

Comments

Nu är älgjakten inprincip över för min del för i år. Jaktlaget har sedan den 13 Oktober, fem jaktdagar, skjutit fem älgar och har bara en älg kvar innan kvoten är fylld. Det har varit trevliga dagar i skogen, fina morgonar, tur med vädret och jag ser redan fram emot nästa år.
Nu är det dags för rådjursjakt de kommande helger och träna upp Wilja ordentligt vilket kommer bli kul och spännande. :) Blir även jakt med Borderterrier och troligen drever.Likes

Comments

Det här är en dag många jägare längtat till, en dag då alla samlas i skogen för att gå ut och jaga älg. Första september då älgjakten börjar i norra Sverige. Många tar semester, reser många mil för att sitta på ett pass större delen av dagen, tända en eld och njuter av tystnaden och få höra hundens skall komma närmare och närmare. Kanske kommer en storoxe fram på myren.
Men idag den första september 2014 hände något som inte får hända. Ett skott träffade en annan människa. Vådaskott. En man dog under morgonen. Säkerheten som är så viktigt. Den som man pratar om mycket i sina jaktlag. Idag fanns den säkert där med, men säkerheten mellan markgränserna var det som brast. En oerhört tagisk händelse. Jag tänker inte spekulera om vad som hände eftersom det ligger under utredning och för den olycklige skyttens skull. Han är den ända som vet vad dom egentligen hände. Lider med både den olyckliga skytten, den avlidna och alla anhöriga runt om.

En dag som många sett fram emot slutade så här. En händelse som berör många ute i vårt land, både långt upp i norr till sydligaste skåne. Jag ryser. Hoppas att fler tänker till innan man släpper iväg ett skott. Att man noga kollar vart det finns kulfång. Är så synd att en sån här sak ska ske, att något mister livet och att en annan måste leva med detta hela sitt liv, att känna att den underbara dagen som var tänkt förändrar ett och flera liv.
Hoppas att alla berörda får den hjälp de behöver. Hjälp att hitta tillbaka och att våga gå vidare, våga gå ut i skogen igen och få vara med om det man älskar. Naturen, djuren, hundarnas skall och deras arbete, att få träffa sina jaktkamrater och ha den där roliga känslan i allt allvar.

Vila i frid och ha god fortsättning på Dianas stigar.

Likes

Comments

Idag den 21/8 har björnjakten börjat. 274 Björnar får fällas totalt i hela landet och i skrivande stund har 37 st fällts. De två största inrapporterade björnarna har vikterna på hela 310 kg och 317 kg. Det är ju enormt! Jag själv är sitter och följer björnjakten via nätet där media och även sidor som Facebook och Instagram hela tiden matar på med ny fakta om vad som händer i övre delen av Sverige. Låter extremt spännande med björnjakt men även en farlig jakt och jag hoppas alla hundar och människor klarar sig från skador i år. Ska bli kul att få se alla jaktfilmer som kommer att släppas när jakten är över för den här gången. 

Jag tror att avskjutningen kommer att ökas nu till helgen då fler jägare har möjligheten att komma ut i skogen, även den första september då älgjakten börjar i norr. 

Inväntar fler bilder på de enorma, farliga och fina rovdjuren. Skitjakt till alla björnjägare!

Här kan man följa björnjakten.

  ...Erika... 

Likes

Comments

Nästan så ekologiskt det kan bli.

Från den stunden man skjuter till exempel ett rådjur börjar en viktig process, ett viktigt ansvar från i detta fall min sida. Det är många delar som måste göras.

1. Passa rådjuret, alltså ta ur innehållet i magen mm.
2. Hänga rådjuret på en sval plats, man räknar ofta på ca 40 dygnsgrader. Alltså är det 10 grader där djuret hänger ska det hänga i ca 4 dygn.
3. Flå rådjuret, betyder att man tar av huvud-skinn, även sota ur.
4. Stycka djuret.
5. Ta hand om köttet, en del ska malas till köttfärs, annat ska rökas eller frysas in.
6. Laga mat.

Jag har för första gången fått göra allt det här nästintill själv. Att ta till vara på så mycket man kan av just det rådjur jag sköt i söndags. Det är mycket man inte lär sig genom jägarexamen som egentligen är en stor grund för att kunna jaga. Jag vill lära mig och den här gången fick jag chansen på riktigt att göra allt från start. En väldig viktig del av att vara jägare.

Jag tycker det här är att delta på det ekologiska och även att kunna göra allt från start. Jag vet vart det kött jag äter kommer från, jag vet att djuret har haft ett fritt liv ute i skogen. Det har inte behövt vara instängd i trånga boxar, det har fått se dagsljuset som många andra djur inte har. Jag är nöjd över min insatts.

Det ända jag inte har gjort är nr 6, maten fick allt mamma göra.

...Erika...

Likes

Comments

Nu har bockjakten varit igpng i snart tre dagar och många fina bockar har fällts på många ställen i landet.
Jag började min premiärdag med att klockan ringde 03.00, gick till slut upp 03.15. På med kläder, ner med frukosten i ryggsäcken, på med kängorna, lasta bilen och sedan åka de två milen till jaktmarkerna. Ca 04.20 satt jag på pass. En timme innan solen gick upp.
Hände absolut ingenting på två timmar, sen såg jag långt borta ett rådjur i bra fart. Det försvann och det hände inget mer på resten av morgonen. Vid halv 8 gav jag upp, hem och byta om innan det blev en sväng till skjutbanan.
Vid femtiden var det dags att ge det en till chans. Hade en råbock ute precis hela kvällen på ca 300 m. Var en fin kväll ändå.

Söndagen blev det en skön sovmorgon. Gav oss ut vid femtiden i absolut spöregn. Öste ner på väg till passet. Klättrade upp i tornet, satte mig, la alla saker på plats. Kollade mig runt och ja visst där stod det en get med en bock bakom sig. Satt och siktade i ca 5 minuter men kändes inte rätt. Geten gick in i skogen och bocken följde med. Där var chansen över. Kanske tre minuter sen kom geten i full fart över hygget och bakom kom bocken, stannade och då tryckte jag.

Detta blev mitt femte rådjur, min femte bock. Ännu ett minne som kommer att finnas med. All respekt till rådjuret, skogens vilt, till naturen. Enormt fin.

Likes

Comments

Som jägare är den 16 augusti nästan som en högtid som man förbereder sig för länge ungefär som julafton. Det är ett sätt att börja det nya jaktåret på. Ja nu är det dags i år igen, för bockjakten.

För mig betyder bockjakten en hel del då det är starten på ett nytt jaktår, man har stora förväntningar och hoppas på fina naturupplevelser i skogen. Jag har under hela min uppväxt fått sitta med min pappa som är min främsta förebild på bockjakten. En del bockar som fallit framför oss kommer man ihåg extra mycket speciellt dom man vi smugit på. Nu har jag kommit till den åldern att jag har jägarexamen och även egna licenser och det betyder att jag får sitta själv på pass utan att vara beroende av någon. Jag har de senaste två åren fått chansen att fälla två bockar. Detta innebär även att istället för att kunna prata med pappa direkt blir det en hel del sms om vad man har sett på sitt pass. Det är något som ändå är mysigt över allt de här. Konstigt nog eftersom klockan ställs att ringa tidigt på morgonen, ca kl 2-3 och då gäller det att gå upp, ta med sig sakerna ut till bilen och åka de där två milen till jaktmarkerna, ta sig ut till passet så tyst som möjligt och sedan vänta på ljuset medan man är dötrött och fryser. Men ändå något mysigt över känslan. 

I år känner jag mig som ett barn som väntar på julafton, är helt övertaggad och jag känner att det här jaktåret ska bli fantastiskt. 

...Erika...

Likes

Comments

Bloggen blev ju inte som jag hade tänkt mig men nu börjar hösten och många jakter står inskriven i min kalender och då ska jag även försöka uppdatera bloggen. Kan börja med att berätta om gårdagens jakt då vi var ute och vakade på räv då vi var ute på pass ca kl 20 och kvällen började med att jag fick se en fin bock gåendes ca 10-15 meter ifrån mig. Då jag kände att jag satt väldigt bra till och hade rätt vind eftersom den inte ens märkte mig förutom ljudet från systemkameran som klickade började kvällen kännas bra och hoppet om en räv började gro. Eftersom jag inte ville att bocken skulle börja skälla på mig var det viktigt att sitta helt stilla. Inte förrän den hade gått förbi mig och upp på kullen bakom mig kom det efter några minuter ett par skall från den. 

Under kvällen såg jag sammanlagt två råbockar och två getter. Kvällen slutade inte där utan jag hade även ute två stycken älgar en bit bort på vetegärdet. De gick lugnt och stilla förbi det ena passet till det andra, ja det är inte långt kvar till älgjakten heller. Jaktkompisen såg sammanlagt under kvällen 11 älgar på våra marker. Enormt mycket älg och riktigt roligt att se att dom samlats just hos oss den här tiden som det är ganska vanligt att se större "flockar". 

Vid 22-tiden började det bli mörkt även fast den stora fullmånen lyste upp ganska bra. Det var dags att plocka ihop för kvällen och börja vandra upp mot bilen. Inte förrän jag nästan  var hemma sprang det över en räv på vägen. Ja jag fick ju i alla fall se en. Nöjd över kvällen med några naturupplevelser rikare så somnade man snabbt. 


Likes

Comments

Det känns ganska konstigt att titta tillbaka på den gångna veckan. Studentveckan. Den veckan jag har längtat till i ca 3 år. Helt ofattbart att jag den 13/6-2014 gick ut ur skollokalerna för sista gången en lång tid framöver. Tolv år i skolan där många år har varit långt ifrån lätta, men nu är det över. Jag har klarat gymnasiet och går ut med en yrkesroll. Inte den jag hade tänkt när jag skulle välja gymnasium i nian, men jag är i alla fall utbildad, sen att hitta jobb är en annan sak. 

Jag har mina drömmar som alla andra människor. Det är bara det där stora klivet i rätt riktning som betyder att jag kanske måste flytta som i sin tur betyder att jag måste lämna människor som betyder mycket för mig. Det är det som är det jobbigaste. Jag vet inte vad jag ska läsa till eller bli när jag blir stor. Men jag har drömmar, men att uppfylla dem har jag inte kommit till än. Jag får se vart tiden hamnar. Jag har som nybliven arbetslös skrivit in mig på arbetsförmedlingen, skrivit in mig som vikarie på bemanningsenheten och jag har ett sommarjobb. Ja de två månaderna som kommer känns helt okej, jag har lite tid att fundera på vad jag ska göra härnäst. Allt handlar om pengar. Jobba för att kunna leva. Men det känns ändå okej även fast det finns lite ångest där när man inte riktigt vet hur man ska gå tillväga. Men okej. 

Jag tror den här sommaren kommer att bli bra! Och till hösten finns det andra saker jag längtar till. Först och främst är det bockjakten som gäller, sen rådjursjakten och sen absolut andra måndagen i oktober då jag sitter i skogen för att höra hundens skall, umgås med mina jaktkamrater och förhoppningsvis i alla fall få se en älg. 

...Erika...

Likes

Comments