Hello där,

Ikväll har jag jobbat och jag har alltid riktigt svårt att komma ner i varv efter jobb så det är bara dumt att jag ens försöker sova eftersom jag kommer halvsova/drömma om beställningar som inte kommit fram, missnöjda kunder och brickkatastrofer. Så därför är jag vaken klockan 2 på en torsdagsnatt.

Igår kväll var det full rulle på jobbet så imorse när jag vaknade kände jag mig lagom sliten men klockan 12 hade jag studiehandledning så det var bara att ta sig i kragen. Och huhu, klarar jag mig genom dessa studier - då är det kalas. Ställer mig själv frågorna: Varför gör jag det svårt för mig själv? Varför läser jag massa extra kurser? Varför tror jag att jag orkar vad som helst? Varför glömmer jag bort att stress är onödigt? Varför glömmer jag bort att kurser = stress? Jaja, klarar jag ett en kandidatexamen, ett utbyte, en magisterexamen, två korta biämnen och ett långt biämne på 6 år får jag ge mig själv en klapp på axeln.

Förutom handledning har jag sprungit på loppis idag. Nu ska allt onödigt skräp som jag samlat på mig bort.

Nej, kanske man skulle somna nu. Godnajt.

Siirrä blogisi Nouwiin - nyt voit tuoda vanhat blogisi - napsauta tästä!

Likes

Comments

1. Tre guilty pleasures?

One Direction, stekt korv och makaroner, att äta söta saker till frukost.

2. När grät du senast och varför?

Det säger väl ganska mycket om mitt mående just nu men jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg när jag senast har fällt någon tår. Jag mår alltså utomordentligt bra. Lycklig och sådär. Fast idag kände jag att det snörpte till i halsen när jag såg en video på en man som fångade en häst på rymmen medan han typ körde motorcykel. Vet inte varför. Kanske jag tyckte det var en så jobbig situation att det var skönt att se hästen sen må bra. Men om jag ska vara riktigt ärlig så grät jag nog på riktigt för några veckor sedan och då var det väl lite hjärtesorg som spökade.

3. När kan du vara dig själv till 100 %?

Jag tror aldrig att jag kan vara mig själv till 100%. Finns det någon som kan vara det? Eller är det bara jag som byter personlighet beroende på sällskap, situation och stämning? Jag är mig själv kanske till 85% när jag är hemhemma men helt fullt mig själv är jag nog aldrig.

4. Tre saker du avskyr?

Jag tänker direkt på mat: finns det någon maträtt jag avskyr... Konstaterar nej, det finns det nog inte. Jag står liksom ut med det mesta, vare sig det är människor, mat, lukter... Ja. Men jag tycker väl inte heller det är kul när någon smaskar när de äter, när diskberget växer eller sjukdomar för den delen. Ja, sjukdomar avskyr jag nog mest av allt.

5. Hur är/var du i skolan?

I de första klasserna i lågstadiet: hästälskande tjej. Mitt pulpetslock var proppfullt av hästbilder. Gillade de mesta ämnena. Tror att jag var ganska tankspridd och om jag inte haft ett läxhäfte och föräldrar som tittade i det varje kväll skulle det nog blivit många ogjorda läxor.

I den senare delen av lågstadiet: försökte vara cool. Ville sticka ut men ville inte vara annorlunda. Ville endast ha svart, vita och gråa kläder. Längtade till högstadiet. Då man skulle bli cool, på riktigt.

I högstadiet: I sjuan var jag kort, hade tandställning och var mera ett barn än tonåring. I åttan var jag pubertal och gjorde bort mig med jämna mellanrum. I nian var jag ännu mer pubertal och framförallt rebellisk. Trodde också att jag var on top of the world.

I gymnasiet: gjorde läxorna så fort som möjligt så att jag bara skulle få lata mig på kvällarna. Köpte lösgodis i mängd och massor, skämdes över min pubertala fas och tänkte inte på att det finns en framtid.

Vågar inte beskriva eller förutspå min tid på ÅA. Det gör jag sen när gradun är klar.

6. Vad blir du stressad av?

För tillfället är det om jag ska och jobba på kvällen. Klarar inte av att slappna av på dagen. MÅSTE. FÅ. ALLT. GJORT. VARE. SIG. DET. ÄR. NÖDVÄNDIGT. ELLER. EJ. Blir också stressad av att inte kunna något, att vara nybörjare och visa mig dålig på något.

7. Hur tror du att andra uppfattar dig?

Jag har ingen aning. Med tanke på mitt tidigare svar om mina tolvhundra personligheter som skiftar beroende på humör, stämning och situationen är det svårt att veta. Men folk brukar säga att jag är lugn i alla fall.

8. Hur uppfattar du dig själv?

Lugn. Har ett tålamod som visserligen är bra men ibland går det till överdrift hur tålmodig jag är. Jag tycker om adrenalinkickar även om jag också är en riktig fegis. Jag är känslig men också hård. Tål inte konflikter och undviker konflikter tills allt kraschar.

9. En situation som du tycker är jobbig/pinsam?

När man verkligen inte klickar med någon och det finns inget att säga längre. Jag är okej med att bara sitta tyst bredvid någon, men märker jag att den andra inte är det så kommer jag att sitta och säga "JaaAAaa" eller "Ojoj" till allt.

10. Tre otippade saker om dig själv?

Jag älskar att bli smutsig. Alltså sådär att man jobbar tills naglarna är fulla med skit eller som när kläderna är fulla av målarfärg och knäna är fulla med grönska.

11. När känner du dig som vackrast?

När jag är solbrun.

12. Något du funderar mycket över?

Gamla människor och gamla tider. Alltså inte som i åldringar och så, utan folk som redan dött för länge sedan. Ser jag någon gammal bild eller porträtt så kan jag bli alldeles kokko på att fundera vilka livsöden den människan haft. Vad har hon eller han varit med om, vilka hemligheter har hon/han haft och sånt. Konstigt, jag vet, men tänk alla livsöden som aldrig någonsin blivit berättade. Sorgligt på något vis.

Likes

Comments

Sommar - en tid under året då dygnsrytmen förstörs totalt p.g.a. livsglädje som eskalerar i att man ej vill gå och sova för att man vill sitta och glo ut i natten. För att allt är så vackert.


En annan definition: en tid under året då Alexias alla sinnen plötsligt förstärks och hon balanserar mellan total livsglädje och melankoli. För det är precis så det är. På försommaren går jag bara omkring och känner allt extra mycket. På gott och på ont. Allt är så fint på försommaren och jag vet hur kort det varar. Man kan ju tydligen, tyvärr, inte leva 24/7 med att bara se, höra, känna allt.

Idag var jag hos mormor och morfar i flera timmar. Morfar ville berätta sina "juttor" (definition: berättelser av märklig karaktär). Han funderade ifall jag kanske kan skriva det i någon tidning, ifall nån har varit med om likadana upplevelser som han. Jag svarade "kanske" och morfar sa "it jere na bråttomt men naen gang kanske". Och, vet ni vad, någon gång ska det banne mig bli text av morfars juttor. Inte idag. Antagligen inte imorgon. Men någon dag.

Och inte för att jag vet om någon skulle vara intresserad av att läsa morfars juttor, men alla som känner min morfar vet att det är en märklig gubbe. Att känna morfar, är som att ha vetskap och nyckeln till en dörr till det förflutna. Minnet hos gubben är bättre än mitt.

Morfar är en märklig gubbe inte bara för sitt minnes skull. Han är också 90 år och hans dagliga rutiner går ut på att cykla till stranden, ta upp eller lägga ut nät och eventuellt också gå ut i skogen. Han är alltså 90 år.

Ja, tänkte ju nästan glömma att nämna att han också har ca 17% syn.

Likes

Comments

När vi klättrat upp var det dags att klättra ner. Så då gjorde vi det.

Sen åkte vi vidare och hoppade i en båt som skulle ta oss mot Trysunda. Vågorna var ganska stora och livet lekte verkligen när man skuttade över dem. Lajvet.

Trysunda var en riktigt idyllisk liten ö. Vi hade lyxen att bo i bröllopssviten, som då bestod av 4 våningssängar. Lite små kul men det var fortfarande överlägset största rummet, hehe. Här spenderade vi resten av tiden, vi gick omkring på ön tittade på geologiska och biologiska fenomen. På kvällarna var det bastubad, bordsspel och god mat.

Sista dagen/kvällen var jag och Janina på lite egna äventyr. Klättrade upp för ett berg (?) och njöt av adrenalinet och utsikten. Försökte också ta fina bilder men jag såg mest ut som en stolt fotbollsmamma. Så inget jag vill dela med mig av, haha.

DETTA BORDSSPEL! Jag måste ha det. DET VAR SÅ SJUKT KUL!

Likes

Comments

Våra kurskompisar i Umeå var så snälla och gästvänliga att vi fick sova hos dem. Sov som en stock. Nästa morgon gick vi mot campus där vi träffade de sista som vi inte träffat kvällen innan och så satte vi oss i minibussar och körde söderut. Första stoppet var vid Skulebergets naturrum. Det var väl egentligen inget speciellt? Vi gick inte ens upp för Skuleberget så det var väl lite av en besvikelse.

Sen körde vi mot Skuleskogens nationalpark för lite vandring. Det var en riktigt fin nationalpark, men tungt var det också! Det gick uppåt ganska brant emellanåt så benen fick verkligen jobba.

Målet för vandringen var Slåttdalsskrevan. Och nej. Det är inte samma skreva som finns med i Ronja Rövardotter. Och ja. Besvikelsen var stor över det.

Ja, ni ser ju. Det var så sjukt fint.

Likes

Comments

Förra veckan var det dags för biologi biämnets sommarfältkurs till Höga Kusten! På söndag morgon var det väckning 6 på morgonen och sen tog vi oss till Wasaline terminalen. Efter det tuffade vi iväg mot Umeå och när vi kom fram dit hoppade vi på bussen in mot centrum. Vi åt lunch på MAX och strosade vi omkring lite, träffade några av våra kurskamrater från Umeå Universitet och sen hade vi bestämt oss för att testa på Fortet på Megazone. Man gick i lag på 3-4 personer och så gick man in i olika rum där man prövade på problemlösning av alla olika sorter. Det var riktigt kul!

Sen köpte vi med oss middag och satte oss vid älven och hade livliga diskussioner om dialekt, finska och Österbotten.

Likes

Comments

M=Malin
O=Olivia
A=Alexia

= Världens sämsta lagnamn.

För någon vecka sedan var i alla fall ovan nämnda på spårning i Dagsmark. Lite som en frågesport som gick längs med spånbanan. Efter avslutad spårning var vi rätt så säkra att vi inte skulle vinna, men tji fick vi för vi vann!

Vinnarna av den gyllene kotten 2017!

Likes

Comments

Ett ord som nu i åtminstone två års tid, ungefär alltid vid denna tidpunkt på året, gett mig kalla kårar och kväljningar är ordet ... Nyutbakade/nybakade. Alltså gud bevare mig väl vad jag är trött på det ordet. Jag kan föreställa mig att ordet har uppstått då någon desperat journalist har sökt efter ett bättre/roligare/härligare ord än nyutexaminerade och alla som läst texten efter det har dragit andan av förvåning och jagvetintevad. Och efter det så började alla använda ordet för att sätta en liten gnutta glitter över sin text.

Fast jag pekar inte finger på någon eftersom jag högst antagligen själv använt det i ett flertal texter. Men ändå. Usch.


Hursomhelst.

Jag är tillbaka från Sverige. Har varit ledig några dagar. Ikväll ska jag på jobb, men före det ska jag skriva skoluppgifter och dona på här hemma. Kalendern visar att det idag är 6 juni. Hjärnan har inte hunnit ikapp och jag har grymt svårt att förstå att det faktiskt är sommar NU. Träden har blivit gröna, jag tror att gräsmattan på innergården blev klippt imorse och solen värmer (d.v.s. om den lyser). Men min hjärna hinner inte med. Kanske det är bra, att tiden går så fort. Värre vore det ju om tiden skulle släpa sig fram men man vill ju inte vakna upp imorgon och inse att oj, nu är sommaren slut. Och att man inte hunnit njuta. Fast å andra sidan, det är ju bara 6 juni ännu.

Ja hörrni go' vänner. Dags att börja dona på med dagens bestyr.

Likes

Comments