Praktiken rullar på och det har gått bättre än förväntat! Det känns jätte bra. Förvisso har jag verkligen jobbat hårt med planering och material så det är ju skönt att det inte varit i "onödan". Förutom praktik så var jag förra veckan på spex och det var sjukt kul. Ah, välgjorda spex i mitt hjärta.

I helgen var jag hemma och jobbade. Både lördag och söndag gick åt till jobb så det var ingen speciell helg. Igår hade jag egen lektion och sedan auskulterade jag en timme innan jag gick hem och powernappade. Kvällen spenderades på Academill, men med lite annorlunda program än vanligt.

Annelie Pompe föreläste och sedan höll hon i en workshop. Hon har alltså bestigit Mount Everest och har rekord i djupdykning. Det var visserligen en motiverande kväll men när jag cyklade hem så kände jag mig inte motiverad till att göra något fantastiskt, och jag hade förväntat mig det. Fastän Annelie i princip pratade om att man ska glömma jantelagen så kände jag den ganska starkt på hemvägen - "jag är inte så speciell, så det är bäst att inte försöka sig på något".

Hursomhelst lärde jag mig ändå väldigt mycket. Så om det är någon som har chansen att gå på en liknande föreläsning så tycker jag att man ska göra det.

Bloggaa matkapuhelimesta - Nouwilla on ehkä Ruotsin paras blogi-sovellus - napsauta tästä!

Likes

Comments

Rubriken säger allt.

Har typ ingen fritid för tillfället. Vaknar kring 7, vid 8 går jag till Övis, kommer hem 4-5, sätter mig ner vid datorn och planerar resten av kvällen. Flera dagar förra veckan såg ut så och flera dagar denna vecka kommer se ut så. Tungt men det är bara att kämpa och ta sig igenom det.

Helgen var i alla fall lyckad. Fredagen kom jag hem väldigt sent och då däckade jag nästan direkt. Eller jag såg på Downfall (filmtips!) och sen gick jag och sova. På lördagen vaknades det fest!

Fixade och donade under lördagsförmiddagen och sen cyklade jag till Sofie. Vi fixade och gjorde oss redo för FLSF:s 50-års jubileum! Det var en riktigt lyckad kväll med tre rätters middag i Academill, program och massa snapssånger. Nachspiel hölls vid Leipis så vi tog oss dit. Där dansade vi, spelade beerpong, lyssnade på fantastiskt vacker karaoke och mot småtimmarna gick jag hem. På söndagsmorgonen var det sillis på Ollis. Det var också super! Så helgen bjöd på lite annorlunda program, men mycket kul var det!

Men men. Idag var det reality check då alarmet ringde, måndag morgon. Hade min första lektion på Övis idag också. Gick inte helt som jag tänkt mig, så hamnar att tänka om lite. Kämpa på, bit ihop.

Avec Sofie och jag!

Likes

Comments

I helgen skidade jag!

Tänk det, ett par år tillbaka hade jag nog inte skidat frivilligt. Det kan hända, att skid VM i Lahtis har hjälpt till lite men jag tyckte nog också att det var skönt. Skidade runt på fjärden i solskenet och på söndagen tänkte jag för mig själv när jag susade omkring "konstigt att jag inte har ramlat ännu", så det kanske inte är svårt att gissa vad jag sen gjorde? Graciöst snubblade jag på mina skidor och tog emot mig med mitt högra knä. Tog jävligt ont och jag bröt skidstaven i samma veva också. Eller som jag, den nya skidfantasten skulle säga, "jag gjorde en Charlotte Kalla".

Likes

Comments

Vi var överens om att vi skulle åka ut till Sachenhausen, ett koncentrationsläger utanför Berlin, redan innan vi åkte. Tyvärr valde vi den dag då det var det värsta vädret. Guiden sa till och med att det var den andra värsta dagen han hade guidat på... Det började med att det regnade så man blev genomblöt. Sen blåste det skitkallt så jag frös på himla mycket att jag inte kunde kontrollera mina skakningar, haha.

Tyvärr gjorde kylan att man kanske inte kunde ta till sig allt och lyssna på mycket som man kanske hade velat men det var ändå ett starkt intryck att vara där. Vet inte ens om jag behöver kommentera det, jag hoppas och tror alla som läser detta förstår att det inte finns ord att beskriva det som hänt där. Det är fruktansvärt rakt igenom.

Vi hade i alla fall tur med att vi endast var 5 st på rundturen, så det var som en privat rundtur. Det jag kan säga är i alla fall att det verkligen lönade sig med en guide, hade inte haft tid och ork att läsa allt och inte hade jag heller förstått vad som skett på vissa saker. Så jag rekommenderar att man har guide om man åker dit.

First they came for the Socialists, and I did not speak out—

Because I was not a Socialist.

Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out—

Because I was not a Trade Unionist.

Then they came for the Jews, and I did not speak out—

Because I was not a Jew.

Then they came for me—and there was no one left to speak for me.

Martin Niemöller

När vi kom tillbaka från Sachenhausen så hade vi egentligen bokat tid för att åka upp till Reichstag Dome men vi var så genomfrusna att vi bestämde oss för att skippa det. Vi hade heller ingenstans att sova eller krypa under något täcke för att värma sig eftersom vi skulle lämna Berlin på eftermiddagen.

Mot kvällen drog vi oss mot flygplatsen där vi flög till Arlanda. Blev lite missnöjda på Norwegian (som jag annars gillar) eftersom vi var tvungna att checka in allt vårt handbagage eftersom det var fullbokat flyg. Nå, det skulle varit okej om det skulle ha fortsatt till Helsingfors sen men det gjorde ju inte, så vi var tvungna att hämta det från bandet, vilket gjorde att vi hamnade utanför terminalerna. Så vi sov på riktigt obekväma bänkar innan vi blev insläppta genom security kl 4:00. Så sov vi lite till. Steg på planet. Sov hela vägen.

Landade och då jävlar hade jag bråttomt ska ni veta. Jag hade nämligen arbetsintervju i Åbo samma dag och var tvungen att hinna med ett tåg. Vi landade 8:40 och tåget gick 9:13. Så jag sprang och jag hann. Hann med bytet i Böle också, så jag hann fram till intervjun i tid. Så allt gick väl. Men det var minst sagt lite nervöst.

Efter intervjun åkte vi hemåt. Trött som fan. Men glad för 1. lyckad resa 2. allt gick bra med arbetsintervjun 3. jag älskar att resa.

Likes

Comments

Nästa dag var Saku pigg igen så då visade jag honom lite av det jag lärt mig från rundturen dagen innan. Vi gick även en sväng in i Primark innan vi tog oss mot Friedrichshain och East Side Gallery. Vi gick längs med och tittade på konsten och vissa var så himla fina och hade så starka budskap. Såg såklart även den världskända social fraternal kiss eller My God, Help Me Survive This Deadly Love som den egentligen heter.

Vi hade egentligen planer samma kväll i Friedrichain och tanken var att vi skulle stanna där tills kvällen men vi hade tid över så vi åkte till hostelet och powernappade. Någon timme senare åkte vi mot Mercedes Benz Arena för att se på ishockey. Eisbären Berlin mot okänt ishockeylag (jag vet alltså inte ännu ens vem dom spelade mot). Jag tyckte det var jätte kul! Det var så mycket mera show än vad Finland någonsin har, man fick ta öl och dricka in till arenan och stämningen var så annorlunda. Eisbären Berlin vann dessutom så det var ju kul.

Likes

Comments

Saku var fortfarande sjuk så jag gick ensam på en free walking tour. Man fick alltså ge dricks hur mycket man tyckte att rundturen var värt i slutet, och jag hade ju gått dit med inställningen att det blir billigt, men det var SÅ bra att till och med snåla jag gav lika mycket dricks som en vanlig rundtur skulle ha kostat.

Lärde mig MASSOR av historia - och nu i efterhand så känner jag att jag fått inspiration till att lära mig mer också. Vi började vid Brandenburger Tor där vi fick höra redan massa intressant (från Michael Jackson till historiska händelser redan före första världskriget) och sedan vidare till Holocaust Memorial. Nästa stopp kändes konstigt - guiden ledde in oss till något som liknade en parkering till bostadshus och en lekpark. Men det visade sig att vi stod ovanpå den bunker där Hitler (och flera av hans nära) tog självmord. Surrealistiskt.

Checkpoint Charlie, Berlin muren, East side, West side, Nazi buildings och Gendarmenmarkt. Så att. Värt det alla gånger om!

Holocaust Memorial & Brandenburger Tor

En del av muren & Checkpoint Charlie

Gendarmenmarkt

Kändes extremt märkligt att sitta på ett cafe och titta på vad som en gång varit en nazistiskt byggnad (idag var det tyska skatteverket som befann sig där) och Berlin muren som löper precis bredvid. Byggnaden är en av de få som finns kvar från den tiden, mycket blev förstört så det mesta är faktiskt väldigt "nytt" i Berlin. Och det mesta finns också i två, eftersom landet var uppdelat i öst och väst så länge (två konserthus i Berlin och så vidare).

På kvällen hade jag besämt middagsdate med Johanna och Emil som bor i Berlin nuförtiden. Vi åt pizza och pratade, det var också jätte kul att se hur dom har det.

Likes

Comments

Måndag morgon inleddes med frukost och vädret var helt underbart. Solen värmde och det var varmt och skönt, aah, ni vet när man inte upplevt det på flera månader. Världens bästa känsla.

Därefter styrde vi stegen mot Alexanderplatz där vi gick omkring och tittade på allt möjligt. Den första dagen gick vi massor och bara tittade: tv-tower, brandenburger tor, holocaust memorial, reichstag och sånt. Vi gick på ett historiskt museum, där det fanns så mycket att man inte orkade titta på allt till slut heller. För mig kändes det mest intressant med första och andra världskriget så jag blev helt fascinerade (vet inte vilket ord jag ska använda) över sånt som det här:

Man får ju inte fotografera på museum. Men jag var bara tvungen att ta bild av det här. Inte vet jag riktigt varför men det gjorde jag i alla fall. Tittade suspekt omkring innan jag tog fram kameran och tog en dålig bild. Bra där.

Vi åt även mat, vilket visade sig vara lite olyckligt för Saku för han blev matförgiftad av en kebab. Jag åt annat så jag klarade mig men det var ett par nervösa timmar innan vi insåg att det var matförgiftning och inte norovirus.

Så kvällen spenderade jag på hostelets bar. Ensam med en bok, men det var okej det också.

Likes

Comments

På lördagen kl. 14 startade vi hemifrån med riktningen mot Tammerfors. Där var vi i IKEA en stund innan vi återigen satte oss i bilen mot Vanda. Där fick vi lite kvällsmål och sånt innan vi gick och sova. Morgonen började lugnt och sen så småningom fick vi skjuts till flygplatsen.

Vi gick ombord och en dryg timme senare landade vi på Arlanda. Där spenderade vi hela dagen med att mest fördriva tiden: jobba på med datorn, äta mat, netflixa och sånt. Sen hoppade vi på flyget mot Berlin.

När vi anlände så skulle vi ta tåg in till hostelet men det var inte helt enkelt då vi var trötta och det inte var helt enkelt att läsa av tabellerna. Men ett snällt par hjälpte oss hitta rätt stationer, hjälpa oss hitta till biljettautomaterna, välja rätt biljetter och annars ge hjälpsamma instruktioner. Så snällt! Sen hoppade vi på tåget och det tog inte så värst länge innan vi gick in genom hostelets dörrar. Vi bodde på Wombat's Berlin och det kan jag starkt rekommendera. Snyggt, trevlig personal, god och billig frukost om man vill ha och en helt sjukt bra utsikt från bar (och från vårt rum hade vi i alla fall).


The view

Likes

Comments

Hej.

Nu är Berlin sett och upplevt. Det var jätte intressant och lärorikt! Har lärt mig massa historia, vilket gjort mig både glad men också ledsen. Och lite upprörd över att jag inte kan världshistorian bättre än vad jag kan. Nå, det kommer skilda inlägg om Berlin.


Vi kom ju hem på fredagen så jag har haft en ledig helg hemhemma. Ajjajjajj, ni skulle bara veta hur skönt det har varit. Skidade på isen både lördag- och söndagförmiddag i solskenet. På lördagskvällen träffade jag också Malin som jag inte sett på länge och sen på söndagen så träffade jag mormor och morfar. Så, det var ett riktigt trevligt avslut på en lyckad "sportlovsvecka".

Idag började vi vår ämnespraktik. Det kommer nog bli bra, jag har ett bra ämne vilket leder till att jag inte känner sig mig nervös. Nu när jag är på praktik så händer det ju inte så mycket annat än det, förutom på helgerna på förstås. Och denna helg speciellt! Jag ska på FSLF:s 50 års jubileum. Det kommer bli jätte roligt, är ganska övertygad om det. Förutom det så närmar sig pampas också. Men inte är det bara skojj, det är skoluppgifter och kandidatavhandling där emellan också.

Aja, nu ska jag fortsätta radera bilder från min överfulla icloud (hjälp mig) och kanske avsluta med lite netflix. Vi seeees!

Likes

Comments

Hejsan svejsan från sjukstugan. Snorar och nyser (trodde det var en myt att man nyser när man är förkyld men icke sa nicke) om vartannat. Det var tänkt att jag skulle gå på en lektion nu på morgonen men bestämde mig för att lämna här hemma och skriva på kanden i stället.

Vet ni. Nu kommer jag säkert få äta upp mina ord jag kommer säga snart. Men hittills, har januari och februari varit så himla bra. Roliga nyheter, hårt jobb som betalar sig och helt enkelt bara en mycket lättare vardag. Det känns liksom för lätt, väntar på att något ska slå tillbaka men inget har hänt ännu i alla fall.

Igår var bland annat en av dom bättre dagarna. Hade praktikmöte, och jag hoppas och tror att det blir en trevlig praktik. Därefter skrev jag engelska tent, som gick ganska bra, tror jag minsann! Sen gick jag hem och då fick jag ett roligt samtal. Sen jobbade jag hela kvällen med småsaker: gjorde t.ex. skoluppgifter som har deadline 4 april?! Men skönt är ju det.

Ni ser. Lajvet är gött.

Och nu nämnde jag ju inte att imorgon åker vi mot Helsingfors med stopp i Tammerfors och en natt i Vanda. På söndag lyfter planet mot Berlin!

Likes

Comments