I maj skrev jag ett inlägg om att jag ville lista 100 drömmar. Jag kom då upp i 41 drömmar, men nu hade jag tänkt att försöka få till några fler till listan.

42. Besöka en stor festival. Jag har ju aldrig varit på en större festival än Lidstock så att... det skulle vara helt på sin plats att göra det.

43. Lära mig att prata inför publik. Jag är väl inte helt värdelös på det, men jag har fortfarande väldigt, väldigt mycket att jobba på...

44. Gå hela Björnstigen.

45. Lära mig köra traktor!

46. Sluta vara rädd för fiskar. Känns som jag behöver kommentera den här punkten men samtidigt, vad fan ska jag ens säga... Pinsamt ju.

47. Lära mig ett helt nytt och exotiskt språk. Tänk vilket ess i rockärmen man skulle ha om man halvnonchalant i förbifarten av alla samtal skulle kunna säga "ja, jag kan ju prata hebreiska/ryska/persiska"

48. Bli riktigt duktig på någonting. Ridning, bli specialist inom ett ämne eller något i den stilen. Coolt.

49. Couchsurfa.

50. Träffa helt galna människor. Folk som kan, gör, är och vet helt fantastiskt märkliga saker.

51. Rida som en riktig cowboy på prärien. Eller cowgirl.

52. Lära mig spela munspel. Jag håller ju på att lära mig (i väldigt sakta mak dock) och det är riktigt skoj att äntligen ha hittat ett instrument som inte är galet svårt.

53. Ordna världens roligaste fest någon gång. Kan vara någon annans bröllopsfest, inflyttningsfest, möhippa - det spelar ingen roll vad för sorts fest, men en fest som man pratar om precis som min morfar pratar om John och Lisas bröllop.

54. Festa i någon av världens bästa partystäder.

55. Surfa.

56. Se en stor ishockeymatch. Det skulle vara så häftigt att gå på en NHL match någon gång.

57. Jag vill känna ren och skär lycka. Någon gång så måste man ju få känna att det här är, utan tvivlan, det bästa jag varit med om.

58. Plocka solrosor på ett solrosfält.

59. Besöka Gotland.

60. Fotografera mera och bli bättre på det.

61. Åka ut till fyren utanför Skaftung. Jag har alltså aldrig varit ut dit, vilket känns lite konstigt.

62. Se en musikal. Jag har aldrig varit på en professionell och välgjord musikal! Jag tror jag skulle gilla det.


Sådärja, några fler till listan.

Siirrä blogisi Nouwiin - nyt voit tuoda vanhat blogisi - Napsauta tästä

Likes

Comments

Känner att jag är i ett stort behov av en tidsmaskin. Vill spola fram, så att jag se om det verkligen kommer bli något av en, eller om det är lika bra att ge upp här och nu. Söka jobb som diskare någonstans.

Är det en svacka i livet - ingen aning. Är det kanske en insikt i verkligheten - ingen aning.

Vad är det då?

Efter tre år, dryga 180 studiepoäng, en nästintill klar kandidatexamen känns det som att jag har insett att det inte är det jag studerar nu som jag vill bli i framtiden. Det känns som att jag inte egentligen borde få säga det, men jag vill heller inte skyffla något under mattan bara för att det är något av ett misslyckande. Men från djupet av mitt hjärta, så känns det inte alls lockande att börja jobba som klasslärare. Inte för tillfället i alla fall. Det kan mycket väl hända att det är en tillfällig svacka. Men det kan också handla om att jag igår hade min första kurs i masskommunikationen (bara korta biämnet ännu) och jag inte haft en så intressant kursstart på väldigt, väldigt länge. Det kändes som att jag KAN det här. Nej, att säga att jag kan det är att överdriva men det kändes i alla fall som att det är precis vad jag vill. Det känns som MIN bransch. Journalistik.

Jag vill vara där det händer, jag vill lyssna, jag vill skriva, jag vill ta bilder, jag vill träffa människor och jag vill hjälpa. Jag vill ju även tro att jag har någon sorts talang, kunskap, färdighet - vad man nu än vill kalla det - för just det där journalistiska. Men man har ju haft fel tidigare.

Vet ni, nu skulle jag verkligen, VERKLIGEN, ha lust att dra ut på en riktigt grym springtur, MEN jag är sjuk och i onsdags blev en kvinna knivhuggen där jag ungefär brukar röra mig på mina springturer. Så i stället tänker jag gå och sova. Fredag imorgon!

Likes

Comments

Måndag och jag vaknar till för lite sömn, halsont och feber (?). Inatt halv 3 traskade jag hem från bussen eftersom jag spenderat 6 dagar i Åbo. Så när alarmet ringde 9 imorse så konstaterade jag ett tvärt nej och sov till klockan 11 istället. Sen steg jag upp och cyklade till Tritonia där jag satt och kämpade i flera timmar. Hade ont i halsen, svindel och hjärnkapaciteten var inte direkt på topp. När jag väl tog mig hem hade jag heller ingen mat så då var det bara att cykla till affären. Tyckte faktiskt lite synd om mig själv. Ynklig och trött. Men jag har inte tid att vara sjuk (och tänker inte vara sjuk, punkt) när slutseminarium, artkännedomstent och mattetest ska göras...

Men. Jag har haft 6 bra dagar i Åbo. Vet inte när jag har förvandlats till en sällskapssjuk individ men nuförtiden vill jag inte vara ensam längre. Allt är så mycket roligare och lättare när man är fler.

I Åbo har vi lagat mat, gått på stan, jag trodde jag skulle ha en lektion men det hade jag inte alls, diggat Sås&Kopp på Skärgårdsbaren, ätit brunch, gått på ÖNs plättfest och allt detta i sällskap av Malin!

Nu blev detta inlägg ganska deppigt och trist så då kan jag lätta upp stämningen med en bussresehistoria:

Malin vinkade av mig vid Onnibus 21:35 i Åbo igår. Såg verkligen inte framemot att sitta i buss i flera timmar men när jag kom på bussen och insåg att det inte var så trångt kändes det helt okej. Fick ett bra säte och hann tänka att jag i alla fall får sitta ensam. Tji fick jag för en äldre man (?) satte sig bredvid mig. Fastän det fanns massa lediga säten där han skulle fått sitta ensam. Nåväl.

Så öppnade han youtube appen och letade upp musik och började lyssna. Utan hörlurar. Och så stängde han ögonen, och sov. Men hans finger rörde märkligt nog skärmen nu som då så att musiken inte skulle sluta spela.

I något skede slumrade han till så pass att musiken slutade spela. Han hade nog nått en sån nivå av trötthet att han inte hade riktigt koll på vad han gjorde. Att sova sittande i det bussäte som är längst mot gången är inte det lättaste, 6 år av bussåkande i högstadiet och gymnasiet har i alla fall lärt mig det. Så, hans huvud dunsar (och inte en lätt duns utan tänk er i stil med när man i en wrestlingmatch tar tag runt någons nacke och hoppar mot marken) till på min axel ett flertal gånger och jag får hjärtslag varenda gång.

Sen somnade han så våldsamt en gång att när hans huvud landade på min axel så slog han samtidigt till mitt lår med sin hand. Det var nog inget han menade att göra men när man är sådär trött så har man inte så väldigt stor kontroll över vad man riktigt håller på med.

Då kände jag att nää, nu byter jag bussäte. Så jag pickade i honom och sa ett försiktigt anteeksi och visade med en handrörelse att jag vill stiga upp. Och så bytte jag plats.

Frågor som återstår obesvarade: varför lyssnar man på musik utan hörlurar, varför sätter man sig inte ensam och varför är det alltid jag som hamnar i dessa märkliga situationer?

Likes

Comments

Jag har haft en strålande helg!
I torsdags cyklade jag till Becka, vi hade inte sett varandra på typ en månad så vi hade en del att ta igen. Vi skulle laga middag men det slutade med att vi drack en rödvinsflaska och åt nutella istället. Så typiskt oss... Nåväl, vi pratade skit nästan hela natten innan vi somnade och sen väcktes jag av Sigge och frukost på sängen. Kan ju knappast bli bättre än så?

Sen gick vi på promenad och jag var tvungen att gå hem och packa så att jag kunde sätta mig på bussen hem till Skaftung. Fredagskvällen gick åt att skogsvandra med Linus och hälsa på mormor&morfar.

På lördagsförmiddagen tog vi oss in till höstmarknaden och där träffade två grillkorvssugna (Malin & Erica) personer. Vi gick genom hela marknaden, åt korv (och vårrullar) och fnissade åt allt. Sen köpte jag också två ljusstakar i mässing och en mindre fjällräven rinkka på loppis. Nöjd.

Mot kvällskvisten plockade jag upp de ovan nämnda och vi snurrade runt i kommunen innan vi bestämde oss för att åka till Fagerö. Kan meddela att det mesta var sig likt: ölhattar av 12-pack, tonårstjejer som grät, tonårspojkar som rökte och spottade samt ett och annat slagsmål. Det enda vi saknade var någon som spyr i en buske.

Annars var det en bra kväll!

Och idag har jag: hjälpt till att riva byggställningar där hemma, umgåtts med släkten, tagit det lugnt och fått detta SMS:

Svar: ja. Det var shelin, som moffa skulle säga, som varit framme. Detta betyder att min dröm om att se säl hemma inte är omöjlig!

Likes

Comments

Förra fredagen var det dags för höstens första sitz, studieronden på Ollis. Temat var Finland 100, så det var mycket fosterländskt med svordomar och annan finsk finkultur! Det var en riktigt kul sitz - god mat, fint sällskap och eftersläppet var också riktigt skoj! Hade dock fullspäckad dag nästa dag så visste att det inte kan bli någon galen kväll, men det blev det i alla fall.

Nästa dag så mötte jag upp Lotte & Marika vid Alko och så traskade vi mot Hoviska där vi fick färg i ansiktet, delades in i lag och så var gamylis2017 igång. Jag tror allas tankar gick i stil med "jaahaappp...." när vi skulle hitta på lagnamn men sen kläckte nån ur sig den briljanta idén att vi var en ganska färggrann skara. En cocktail.

Sen tog vi oss från punkt till punkt. Lärde så småningom känna varandra, mutade punkthållare, simmade på Sandö, sjöng, drack, kastade och skalade potatis, kastade vattenballonger, lade upp tält med ögonbindlar, tränade norsk fylla, svarade på frågor, lekte charader, hann med mat på hesburger, höll sexualundervisning och så vidare och så vidare. Vi hade grymt kul, och poängen rullade in.

När alla punkter var gjorda tog vi oss mot Ollis där sista punkten fanns. Sen hade Lotte, Marika och jag en liten picknick utanför Ollis innan det var dags för prisutdelning. Spänningen var oliiiidlig. OCH VI VANN! Det var så sjukt kul att vi vann, slog liksom två flugor i en smäll då vi hade kul hela dagen och sen vann gamylis! Sen bestod kvällen av djupa falafeldiskussioner, reflekterande, skumppa drickande ur pokalen, dans, bus på dansgolvet och en hel massa annat.

Lätt det roligaste studieevenemanget jag varit med om!

Likes

Comments

Igår var jag ute och paddlade från i 4 timmar. Hade först inget mål, visste bara att jag skulle ha fikapaus på någon fin holme men var inte säker var. När jag kom ut till Fårskärsudden så tog jag sikte mot havet och så småningom Norrgrund. Där tog jag iland och tänkte, för mig själv, gud va skönt att vara så långt ute och helt ensam.

Och så vände jag på huvudet och såg en båt med en familj i på kanske 50 m avstånd. I samma stund kör en fiskebåt förbi bakom mig. Och när jag skulle gå över holmen för att komma till havssidan såg jag en SUPare. Och så tänkte jag trampa i nåns glöd. Och sen kom en till fiskebåt. Och slutligen: en helikopter. WTF.

Men fin tur var det i alla fall.

Likes

Comments

För att avsluta Lapplandsresan (eller, ja, Taivalkoski som vi befann oss i ligger faktiskt nedanför polcirkeln egentligen) så tänkte jag skriva ner lite saker som upplevts eller bara fastnat i minnet, och som jag vill att det ska fortsätta finnas i minnet.

- Världens bästa busschaufför. Går ej att förklara. Men verkligen, världens bästa busschaufför.

- VARFÖR har jag inte varit i Lappland/fjälltrakter mera???

- Natur gör gott åt själen.

- Det är så mycket roligare att dela livet med någon. Haha, menar inte en partner nu utan folk i allmänhet.

- Mörk choklad är inte nyttigt fastän hur mycket man än vill det.

- Jag har fått många nya vänner och bekanta under detta äventyr.

- Tystnad är skönt efter några dagar med 37 stycken 11-åringar.

- Ät mera pinnbröd.

- Ät mera rieska.

- Besöket i Finlands äldsta butik. Utbudet i butiken var en salig kompott: från rediga jaktkläder till rosentvålar och fidgetspinners.

- Jag har lärt mig nya växtarter!!! Och jag som tidigare har tyckt att artkännedom inom växtvärlden är så tråkigt.

- Om alla från Jakobstad är lika trevliga som de jag mött under veckan kan jag starkt överväga att flytta dit.

- Uleåborg var en kul stad.

- Jag återkommer till första punkten. PRICKEN. BILEN. Världens bästa busschaufför.

Kallioportti

Likes

Comments

Dag 4 och lilla björnstigen var dagens vandringsrutt.

Så vi satte oss i bussen och åkte mot Ruka. Lilla björnstigen var fantastisk. Det var varierande landskap, häftiga hängbroar och vi fick också lyssna på live musik vid en grillplats, så ja, det var bra. Bilderna får tala för sig själv.

Bestämde mig på plats att någon gång gå hela Björnstigen, 85 km. Vet ej när, men någon gång.

Avslutar med denna fantastiska bild. Dat double chin.

Eftersom det var sista kvällen som vi tillbringade i Taivalkoski så hade vi förberett lite lekar och slutligen, ett disco. Barnen älskade det. Det dansades och tävlades i limbo. Kidsen var i extas. Avslutade kvällen med lite pannkaka. Så, det är väl vad man kan kalla en bra dag?

Likes

Comments

På agenden under dag tre i Taivalkoski stod det båtutflykt i Julma Ölkky och sen besök vid Suurpetokeskus. Så från morgonen satte vi oss i bussen och åkte mot Kuusamo. Båtuflykten var helt intressant, det var vackert och så fick vi se 4000 år gamla målningar. Sen gick vi en liten bit på en vandringsstig som låg där och så hade vi lunchpaus med pinnbröd, korv och semlor.

På tal om korv. På sju dagar har jag ätit 10 grillade korvar. Både grill- och knackkorv. Lägg till lite korvsoppa på det också. Så nu har jag och grillkorv tagit en paus. It's not you, it's me.

Suurpetokeskus var ingen höjdare, om man frågar mig. Jag var övertaggad, men när vi kom dit kände jag mest bara ... va? Guiden var ingen toppen guide och när vi gick till den första inhägnaden där det var två varghundar så tänkte jag bara, näe. Så här ska inget djur ha det. Jag är inte emot djurparker, och i detta fall hade ju djuren fått en andra chans eftersom många hade förlorat sin mamma som liten. Men att ha stora rovdjur som annars rör sig flera kilometer per dag i relativt små inhägnader kändes inte okej. Dessutom var det så finskt. Det kändes som man gick in i en finsk film - ett öga för detalj saknades. Men men. Kändisbjörnen Juuso var enorm i alla fall. Fina var de också, djuren. Vi fick alltså se varghundar (vargar med en viss procent hund i sig, alltså, hybrider), björnar, lodjur och rävar. Och en förrymd ren. Ni som känner mig, ni vet att jag redan tyckte att alla djur var fina och att jag gärna skulle stannat för att bara sitta med dem.

När vi anlände till lägergården så hade vi bastukväll med tillhörande dopp i sjön.

Likes

Comments