Snart, snart är det april och jag håller på att gå i taket av väntan. Jag kan nästan redan nu lova att april kommer bli 2017:s bästa månad och det är inte bara för att jag fyller år, hahah. Nej, anledningen är mycket bättre än min 16:de födelsedag.

Hela april är speckfull med roliga saker som börjar redan nu på sönda, det är nämligen så att jag och tre andra elever plus två lärare ska till Grekland en vecka, iiiiih. Det är med ett projekt och vi har jobbat ett par veckor nu på presentationer och annat vilket har varit väldigt kul och jag ser verkligen fram emot att få åka till lite varmare breddgrader ett slag.

När vi kommer hem från Grekland så åker jag i stort sätt bara hem och byter kappsäck för att dagen efter ta flyget till Norge med min mormor för att hälsa på min moster som jag inte ser särskilt ofta. Älskade Norge, ni anar inte hur förälskad jag är i det landet, om jag bara kunde skulle jag ta pick och pack och flytta dit. Älskar naturen, språket och hur trevliga alla är.

Efter att ha firat påsk i Norge så tar vi flyget hem och då kommer jag vara hemma i fyra dagar innan jag åker ner till Esbo för att vara med på FSS:s årsmöte ERIK. Kan inte vänta att träffa alla härliga människor från förra året.

När jag kommer hem efter den helgen är det som jag skrev i början av inlägget min födelsedag och den torsdagen så har jag inträdesprov till skolan jag sökt till inför nästa år. Det är nog den dag jag är mest nervös inför på hela månaden.

Som ni ser så har jag en del saker att ta itu med under april och förhoppningsvis kommer ni att få ta del av det.

Bild från i somras när jag just ändrat hårfärg totalt.

Vad händer för er under april?

Kram!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

DeepTalk!

Så stod det på ett av citaten som jag hade med i Powerpointen när jag höll ett kort föredrag och flickors rätt till skolgång på morgonsamlingen i skolan i morse. Kan lätt säga att det var en av det bästa presentationerna jag gjort för att det är ett bra ämne att upplysa folk om och för att jag kände mig bekvämare att prata om något jag brinner för och som jag vet vad det är jag pratar om. Det var första gången jag stod och pratade inför folk om något jag själv skrivit vilket var lite nervöst samtidigt som det var lättare eftersom jag kunde berätta med mina ord.

Presentationen fick jag hålla eftersom att den gick i temat flickors/kvinnors rättigheter i och med att det var internationella kvinnodagen i onsdags.

Är det inte konstigt att vi här i Norden tar skolan för givet och känner det som ett måste då det finns hur många barn som helst jorden runt som skulle göra vad som helst för de möjligheter i livet som vi har. Det spelar ingen roll om vi är flickor eller pojkar, vi har samma rättigheter att söka vidare efter grundskolan vart vi vill och efter det välja vilken utbildning vi är vill ha bara vi jobbar lite för det.

Jag blev rent ut sagt arg varje gång jag jobbade på mitt projekt som Powerpointen var en del av. Det är helt sjukligt vilka skillnader det är och hur kvinnor behandlas på vissa ställen i världen. Jag kan med handen på hjärtat säga att vi flickor klarar skolan precis lika bra som killarna och att man därför borde jobba ännu mer för flickornas rätt till utbildning.

Vi alla kan göra något för att hjälpa till i kampen om flickors rätt att gå i skolan, att inte behöva könsdiskrimineras, utsättas för våld i skolan och få rätt över sig själv. Listan kan göras lång. Om man skickar flickor till skolan så minskar också riskan att de gifts bort i tidig ålder och mot sin vilja och det ökar chanserna att de skickar sina barn till skolan och det är då världen gör framsteg mot en en utbildad och jämställd värld.

Tjejen på bilden är en av mina största förbilder och jag tror att ni alla nog känner igen henne, Malala. Hon fortsätter kämpa för sina och andra flickors rätt att gå i skolan och det känns som att inget kan stoppa henne. Fast hon blev skjuten av Talibanerna så reste hon sig igen för hon tänker inte ge upp kampen om utbildning för flickor. Om ni inte har läst hennes bok så tycker jag att ni ska göra det, ni kommer inte att ångra er.

Hoppas ni haft en bra fredag och nu tar vi helg, Kram!

Likes

Comments

Photos!, Resor!

Lite bilder här från Hemavan där vi trivs hur bra som helst. Lätt bästa sportlovsprogrammet.
Vad hittar ni på nu på sportlovet eller har ni redab haft sportlov?
Kram!

Likes

Comments

Yees! Äntligen fredag, vilket också betyder sportlov. Det ska bli så skönt med en vecka ledigt nu innan vi kör slutspurten av högstadietiden. I tisdags öppnades ansökningarna till andra stadiet men vi kommer att söka nu efter sportlovet. Själv vet jag vart jag vill och har haft det klart ganska länge nu, så det är skönt att jag inte behöver tänka över det så mycket. Det jag tycker är viktigast när man väljer är att man väljer det man själv vill göra, inte bara ta det som vännerna tar. Utan att man verkligen tänker till, vad är det jag vill. Om man väljer något p.g.a. någon annan så är det bara man själv som lider av det så därför är det bättre att välja något man själv vill. Vet man inte vad man vill känns gymnasiet som ett bra alternativ i mina ögon då du kan söka vidare till i stort sätt vad som helst efter.

Men överlag hörni, hur vet man vad man ska göra i framtiden? Hur hittar man det så är ens grej? Jag vet vad jag vill göra de kommande tre åren men efter det har jag inte en susning om vad jag kommer att göra. Det är klart att jag har ett par alternativ som känns mer hemåt men längre än så kommer jag inte. Men jag kanske inte behöver veta det ännu heller, det kommer förhoppningsvis lösa sig längre fram men nu måste vi leva för idag och ta det valet som kommer här först med andra stadiet.


På tal om att leva i nuet. Hur är ni på det, bra? dåliga? Jag vet att jag själv kan va väldigt dålig på det tyvärr., jag vill liksom bara framåt och nå nya saker som jag har planerade att jag ibland kan glömma bort att livet pågår hela tiden. Varje minut jag lägger på att fokusera på framtiden mister jag en minut av nuet. Balans tror jag är det bästa, att man lever just nu men ändå har något man strävar efter. En drivkraft som får en att se framåt men ändå hållas kvar där vi är just nu. Lite luddigt kanske men det är så det blir när man är uppe sent om kvällarna och stiger upp alldeles för tidigt, hahah.

Om någon av er vill läsa min kolumn från när jag var på Yle den här veckan så kan ni klicka HÄR

Hoppas ni haft en bra vecka så hörs vi, kram!

Likes

Comments

Det som är lika för alla de kommande outfitsen är att jag har samma svarta kängor, en grå kappa, en klocka och ett armband till.

1. Vit skjorta och svarta jeans.

2. Svart tröja med öppen rygg och gråa jeans.

3. Svarta jeans och en grå svart vit spräcklig stickad tröja med polokrage.
(Det här är äldre bilder därför är inte skorna de samma)

Hoppas ni haft en bra torsdag allihopa, kram!

  • 96 readers

Likes

Comments

Yeees! Det är så skönt med fredag nu, eller vad tycker ni? Det som är det bästa är att jag inte kommer att behöva vara i skolan på två veckor för att vi på 9:an har PRAO nästa vecka och sen är det ju sportlov. =) Båda är två veckor som jag verkligen ser fram emot.

Jag rent ut sagt älskar vädret just nu, sol, plusgrader och vårkänsla. Vi får väl se när bakslaget kommer... Men om vi tar just nu så är det på topp. Man blir bara så glad när solen är framme och vägarna börjar bli någotlunda ok, delvis iallafall. Idag när jag kom hem så drog jag på springskorna och invigde springsäsongen. Har nog varit ute och gått innan men idag var första riktiga springturen. Tycker det är så mycket roligare att springa utomhus än att springa på ett band så jag bara väntar på att vägarna ska torka upp helt men jag får väl bara drömma om att det inte kommer mera snö, hahah.

Veckan som varit så har bestått av 4 prov, ridning och alla hjärtans-dag.

4 prov.. Ja det är det man får ta när man är borta från skolan en vecka. Förra veckan var jag på en finskspråkig ort måndag-fredag. Veckan var troligtvis en av årets mest lärorika med tanke på att de i största del bara pratade finska där. Jag pratar själv inte finska men man märkte att man började förstå bättre och bättre. Veckan var rolig men också tung då man var tvungen att koncentrera sig på ett helt annat sätt än annars. Den här veckan har däremot varit tung på sitt sätt med allt arbete som ska jobbas ikapp.

Alla hjärtans-dag firade vi i skolan med att ha temadag där alla singlar skulle klä sig i grönt, om man var på G med någon i gult och om man var i ett förhållande skulle man klä sig i rött. På kvällen var vi iväg en sväng med familjen, shoppade lite och gick på café.

Här kommer lite bilder från idag:

Här kommer ett par låtar som jag spelat sönder den här veckan:


Hoppas ni har haft en bra vecka, kram!

Likes

Comments

Hej jag heter Alexandra Wegelius, är 15 år och kommer från Finland. What?? Finland? Men du skriver ju på svenska??? Okej, kanske lite överdrivet men jag tror många från Svenskfinland känner igen sig. Om man reser till Sverige/Norge så kan man höra saker som "men inte är ju finska så svårt, jag förstår ju vad du säger" eller "är du från Finland, seriöst?" och "hur kan du prata svenska?" Det här gäller ju förstås inte alltid men man märker att mycket folk inte vet att vi Finlandssvenskar existerar. Jag kan se det som både komiskt och ibland smått irriterande, mer komiskt för det är så kul när folk blir så chockade.

1. Jag har svenska som modersmål

2. Finland är ett tvåspråkigt land

3. Finska är svårt...tyvärr

Sen en annan sak, jag vet inte vad ni tänker men jag har fått känslan av att folk som vet att vi pratar svenska i Finland så tror att vi pratar som Mumin och ja, det finns folk som gör det men inte alla Finlandssvenskar gör det. Det finns sjukt många olika svenska dialekter i Finland och jag vet att om jag skulle skriva på min dialekt så skulle folk från Sverige inte förstå så mycket av vad jag skrev.

Har ni någonsin råkat ut för något liknande? Har ni åsikter eller frågor?

Kram!

Likes

Comments

Dagens outfit!
Tröja: BikBok
Jeans: H&M
Kappa: Gina Tricot
Skor:?

Fotograf: Lillebror <3

Mat hos mormor!

Lira andra blandade bilder, kram!

  • 188 readers

Likes

Comments