Vardagsprat!

Måste bara få dela med mig av den här bilden. Mamma ville ha en bild med sina "småttingar"(man kan ju undra när man hör uttrycket haha) så det fick hon också. Vi kan väl bara säga att jag och min bror inte fick gener när det gäller längd av mamma iallafall, men hon har gett oss mycket annat. Världens bästa (lilla)mamma.

Jag hoppas att ni får en bra onsdag så hörs vi.

Kram, Alexandra

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej på er, nu har vi tagit oss genom ännu en måndag och tittar man i kalendern återstår det bara sex stycken det här året.

Igår var det ju Farsdag och också jag firade då min underbara pappa. Han är den person som alltid tror på mig och stöttar mig. Vad som än händer vet jag att han har min rygg och det är jag så otroligt tacksam för. Hur som helst tycker jag att vi alla borde visa uppskattning till våra pappor varje dag, och inte bara speciellt en. Tycker ni inte att de skulle vara värda det?

Jag vet att alla tyvärr inte har turen att ha en lika underbar pappa som jag har och jag lider verkligen med er. Alla, flickor som pojkar borde ha den där manliga förebilden i sitt liv som visar hur en man ska bete sig, och jag tror att jag ibland glömmer hur lyckligt lottad jag är som har en pappa som alltid finns där för mig och min bror.

Jag hoppas att ni får en bra vecka allihopa

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Food!

God morgon på er! Klockan visade 5.15 då jag idag kravlade mig upp ur sängen för att göra mig i ordning för skolan, ugh, börjar bli trött på att behöva stiga upp "mitt i natten" haha. Det är ju fredag iallafall så det underlättar plus att jag hade tänkt göra morgonen lite bättre genom att visa er en hel rad frukostar som jag själv tycker är så otroligt goda ( för frukost är livet ;))

1. Havregrynsgröt med banan och bär. Det här är egentligen lite av min go to frukost varje dag då det är så simpelt att göra och tar knappt någon tid alls,. Plus att man hålls mätt väldigt länge på det vilket är bra då jag stiger upp kring fem sex tiden varje dag och inte äter lunch förrän elva tolv beroende på mitt schema.

2. Avokadosmörgås med stekt ägg och yoghurt med müsli och bär är också en frukost som man hålls otroligt bra mätt på, men det tar aningen mera tid på morgonen och den känns också lite mer lyxig. Supergod är den i vilket fall som helst.

(kaffe är också bra)

3. Den kända smoothiebowln. Otroligt gott och något jag gärna skulle äta varje dag, men eftersom jag stiger upp så otroligt tidigt är det inte alltid uppskattat att ta fram mixern på vardagsmornarna och börja mixa frusna bananer haha. Smoothies går ju att göra på princip vad som helst men min personliga favorit är nog med banan och blåbär/hallon.

4. Havregrynsvåffla med en mindre smoothie vid sidan om. Ni ska bara veta hur gott det är att sitta och doppa våfflor i smoothie!! Receptet till våfflan är det samma som jag också gör mina oatpancakes av och receptet hittas här.

Jag hoppas att ni alla får en bra fredag så hörs vi!

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Skola å sånt!

Läxor, inlämningar, provvecka... Vi är i en period där allting hopar sig just nu (känner åtminstone jag ). Därför hade jag denna onsdag tänkt berätta för er vad som får mig att hålla motivationen uppe och inte bara skita i allt.

Till att börja med känner jag att jag borde säga att jag gillar skolan och därför kanske automatiskt är mer motiverad än de som inte alls tycker om att läsa. Jag har också relativt lätt för att förstå det jag läser vilket också underlättar. Hur som helst så tar min läxor otroligt mycket tid just nu och det kräver att man håller motivationen uppe, jag har också en provvecka på kommande inom två veckor så det gäller att ligga i just nu.

Tips nummer 1: Sätt upp mål. Har ni ett mål så har ni något att jobba för, det spelar inte någon roll om det är att få högsta betyg i matten eller komma sig genom biologin. Så länge ni har något att jobba för. Kom också ihåg att när det gäller skola och prov ska ni inte alltid sätta mål som är allt för tuffa, som att ha 10 i alla ämnen utan istället mål som är lite krävande men fortfarande inte omöjliga att uppnå.

2. attityd, attityd, attityd. Låter smålöjligt kanske men det är så sant. Tycker du att ett ämne är jobbigt att läsa på och att du inte alls förstår något och också har inställningen till att du inte kommer att förstå något så då tar motivationen sitt pick och pack och drar. Gå in med attityden att du vill lära dig det istället och det kommer att gå så mycket enklare.

3. planera tiden, Tror det här är något jag skriver i varenda inlägg som har något att göra med skolan men det här är a och o för mig. Har man en konkret plan, helst nedskriven, så vet man vad som måste bli gjort när och man kan anpassa sin tid utefeter det.

4. läs lite i gången. Om du läser lite i gången, gör undan saker och på riktigt lär dig det ni håller på med till varje lektion så blir det inte lika stressigt sen när det kommer till provvecka sen. Jag försöker själv hålla mig med och vaken under hela perioden så att det inte ska bli så mycket sen till provet men också för att jag inte kan råplugga på det sättet som vissa verkar kunna.

5. Hitta ett sätt som du lär dig på. För mig är anteckningar det viktigaste och jag lär mig absolut bästa genom att skriva ner saker men försök att hitta ett sätt som funkar för dig.

Så som en sammanfattning av allt eftersom att allt det jag skrivit hänger ihop, går min plan för att inte tappa motivationen ut på att:

Sätta upp ett mål i varje ämne och efter det göra upp en plan. Bättra min attityd, hålla koll på allt som ska göras under periodens gång och göra undan allt så fort som möjligt. Läsa läxorna till varje lektion.


Vill ha sommar igen...

Hur som helst är det här vad som funkar för mig och jag kan ju inte med säkerhet säga att det kommer att funka för alla eftersom vi alla är olika.

ha en bra onsdag!

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Djupare inlägg, Vardagsprat!

6 November, en dag som firats av oss finlandssvenskar sen 1908, i Sverige är dagen känd som Gustav Adolfsdagen. Man kan säga att den här dagen är lite som finlandssvenskarnas nationaldag. Jag som finlandssvensk och vars modersmål är svenska tycker såklart att det här är en viktig dag. Eller ja, jag tycker det är viktigt att lyfta fram att vi existerar. Jag pratar ingen finska alls egentligen (tyvärr) och det jag faktiskt kan kommer jag inte långt med. Det är synd och det vet jag, jag vet också att min attityd till att lära mig språket har blivit bättre och att jag då också lärt mig en del.

Det är mer än en gång som jag upplevt att folk ute i världen inte vet om att vi finlandssvenskar finns och det tycker jag helt ärligt är synd. Finland är ju ett tvåspråkigt land.

Låt mig dra min story helt snabbt.

Jag kommer från ett ställe med en riktigt gammal dialekt. (som tyvärr med alla influenser från alla andra språk och sociala medier håller på att dö bort lite) Och ja, jag kan hålla med om att den är lite annorlunda än en del annat men folk har en inställning till att den ska vara helt oförståelig. Det känns som att så fort jag säger varifrån jag kommer så sätter människor på ett läge ”jag förstår inte vad du säger”. Okej, lite överdrivet kanske men inte så mycket. Det är klart att det finns ord och uttryck som är riktigt annorlunda och jag som har hört det hela livet inte tycker att det är en så världslig sak men i alla fall.

Vi har en hel del dialekter i Svenskfinland och jag tycker det är så härligt att vara ute med FSS då man får höra en massa olika dialekter. Alla har sina egna, nästan. Man lär sig alltid något nytt, ett ord eller uttryck eller vilka fördomar det finns om vissa ställen.

Hur som helst ville jag bara lyfta fram svenska dagen denna gråa måndag, eller svarta nu när det här kommer upp. Jag hoppas att den varit bra och att ni får en fortsatt bra vecka så hörs vi.

Kram, Alexandra

Likes

Comments

DeepTalk!

Komplimanger är ju något vi alla blir glada av att få höra, vare sig det är för en prestation, att någon säger vi är duktiga på något eller om vi har en ny tröja. Vi blir ju glada om någon uppmärksammar något vi gjort eller har men vi blir ju också glada genom att göra någon annan glad, så därför borde vi också ge fler komplimanger.

Att ta komplimanger!

Något som är så mycket svårare än man kan tänka sig, åtminstone för mig. Jag har ofta den lilla rösten i bakhuvudet som säger åt mig att människor bara ger mig komplimanger för att vara snälla, inte för att de faktiskt tycker det. Men jag jobbar på det, för jag menar; Varför skulle någon ens lägga tid på att säga en snäll sak eller kommentera något om de inte faktiskt tycker det?

Och sen en annan sak, om någon säger att man är duktig på något så kan man bara säga tack, och det är okej att säga, 'ja, det tycker jag också'. Man behöver inte alltid komma på något att säga tillbaka eller säga emot dem och leta efter vad man kunnat göra lite bättre. Säg tack och ta åt dig.

Vi blir ju gladare när vissa människor kommenterar något än när andra gör det, så är det. Det finns vissa personer vars åsikt väger lite tyngre än alla andras i våra ögon, det är normalt. Vi tar åt oss lite mer och kanske får tanken att * ja det kanske stämmer det som hen säger.'

Men vem det än är som ger komplimangen så ska du ta åt dig, våga tro att det dom säger är sant.

Att ge komplimanger!

Att ge komplimanger är ju lättare än att ta emot dem, men något som vi fortfarande kan bli bättre på det. Tycker du att någon gjort något bra, vad det än är. En presentation i skolan, att någon gjort något bra för någon annan eller om någon har en riktigt snygg jacka, säg det! Det spelar ingen roll om du känner personen eller inte, alla blir glada av komplimanger.

Men när du är mitt i det, ger komplimanger åt andra för det dom gör så får du inte glömma dig själv. DU, är den person du borde överösa med komplimanger. Om du tycker det är jobbigt att hålla en presentation i skolan så ge dig själv en komplimang efteråt för att du klarade av det. Det är inte egoistiskt att ge sig själv en komplimang. Det är också okej att titta sig i spegeln och tänka, WOW, vad jag ser bra ut idag. (jag hoppas att ni gör det varje dag)

Våga ge komplimanger, det kan förbättra någons dag och våga också tro på dem när någon ger dem till er. Ni är grymma allihop!

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Food!, Gott&Blandat, Vardagsprat!

Hej på er, november visar sig nu i kalendern och man kan ju undra vart det här året tagit vägen. Jag känner iallafall att den här månaden kommer bli bra så vi får hoppas att känslan håller i sig och att det blir så också. November är ju en ganska mörk månad så vi måste försöka hitta ljuspunkterna i vardagen för att inte påverkas allt för mycket av vädret. Små saker som att umgås med familj och vänner, tända ljus och göra saker vi tycker är kul hjälper. Också komplimanger kramar och myclet skratt.
Utöver de sakerna ska jag under november också:
På en föreläsning om psykisk ohälsa bland unga, ha min andra provvecka och förhoppningsvis hinna ta en tur ner till Helsingfors, samt fira en del födelsedagar.

November inleddes igår på bästa sätt med sushi och vänner. Det måste ju vara den bästa kombon som finns!
Mamma var in till stan idag så vi var då på lumch och det var såå gott. Sushi till viss del det också så det kan ju inte slå fel. Jag antar att ni insett att jag har en obsession med sushi för tillfället och äter det så fort jag slipper till hahah.
Kaffe och choklad är också en grym kombo när vi ändå var inne på bra kombinationer! It's worth a try.
Hoppas ni haft en bra torsdag allihopa.

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Skola å sånt!
Har du någonsin ställt dig den frågan? Jag har, thrust me, och mer än en gång. Suttit och varit uppgiven över allt som ska göras men inte vet hur tiden ska räcka till eller hur jag ska göra för att lära mig bäst. Så ifall du också känt så någon gång hade jag idag tänkt ge er mina bästa tips på hur jag pluggar och vad som funkar för mig.


1. Anteckningar! När man skriver ner saker lär man sig automatiskt bättre för att man måste tänka genom det man läst när man skriver ner det. Korta gärna av en text i ett par ord eller meningar som sammanfattar helheten för då har du de viktigaste punkterna där som du kan läsa genom innan lektionen eller förhöret. Till prov är det också bra att ha anteckningar för att snabbt kunna läsa genom det som är det viktigaste.

2. Understrykningar! Det här påminner om den tidigare punkten men går snabbare, så det är ett bra sätt att ltfta fram det viktigaste om man är tidspressad. Sen om du förstås vill sälja boken efteråt kan det ju vara bra att inte klottra i den allt för mycket men alternativet finns. Själv gör jag så att jag gör anteckningar på kapitlen första gången jag läser dem men sen till prov så stryker jag under en del i texten bara för att jag lär mig bäst så.

3. Planera din tid! Om du vet om att du inte kommer att hinna göra läxor på torsdag så gör undan allt du kan på förhand. Planera och se vilka läxor du kan göra i förtid och de dagar du inte har så mycket kan du göra undan något till de dagar då du har äckligt mycket att göra. Det är inte värt att skjuta upp saker till kvällen innan det ska vara klart om man har tid att göra det i förtid.

4. Glosor på kort! Om du har t.ex. engelska ord eller finska ord, så skriv ner dem du har svårt med på lappar. Det engelska ordet på ena sidan och det svenska på den andra. Du repeterar dem när du skriver ner dem och sen har du dem där nära till hands efteråt.

5. Läs till varje lektion! Jag veta att det låter extremt jobbigt men det hjälper så otroligt mycket i längden. Om du läser genom kapitlet ni håller på med till varje lektion så hänger du med bättre under lektionen och det underlättar också när provveckan kommer.

6. Ta en paus! Det här är något som min mamma påminner mig om hela tiden. Man kan inte göra läxor i timtal utan att pausa, man måste låta hjärnan koppla av också. Ta en paus på tio minuter eller liknande när det passar, ungefär som att ge dig själv rast. När du fått tänka på annat i ett par minuter så går det lättare att fokusera igen.

7. Youtube! Vet ni hur mycket det underlättar? När man sitter på bussen och ska lära sig teorin till matten eller förstå något i kemi. Slå in det på Youtube och bom! du har säkert flera bra alternativ, men då gäller det såklart att vara källkritisk också. Det kan vara ett bra alternativ att vara uppmärksam på lektionerna ifall ni använder er av videor där och se varifrån läraren tagit dem. man kan också fråga läraren om hen vet om någon bra Youtubekanal som går in på ämnet ni diskuterar.

8. Fråga efter hjälp! Kanske det jag själv är sämst på men det gör att allt går så mycket fortare. Om du inte förstår något så fråga och få det utrett direkt. Då slipper du sitta och fundera över det själv sen. Det spelar inte någon roll om det är kompisar, lärare eller någon annan du frågar så länge du får ett svar och lär dig vad det hela går ut på.

Jag hoppas att ni gillade det här inlägget och att ni har en bra första november. Study hard ;)
Kram, Alexandra

Likes

Comments

DeepTalk!

I dagens värld sker en hel del konversationer över nätet i form av meddelanden, mail, snapchats mm. Vi har konversationer i textform och vi vågar ofta säga mer än om vi har en "riktig konversation" öga mot öga. Vi kan uttrycka oss på ett annat sätt MEN personen på andra sidan kan också tolka det vi skriver på ett annat sätt än om hen skulle se våra ansiktsuttryck eller höra tonen i vår röst.

Jag tror själv att det är både bra och dåligt med alla meddelanden i textform. Det är såklart positivt att vi alltid får tag i varandra och kan ha kontakt med dem som är på andra sidan jorden men det kan också bli en hel del missförstånd eller att man tolkar meddelanden så som den som skrivit inte alls menat det. Beroende på om man har en bra eller dålig dag så kan man tolka ett meddelande på olika sätt, för sist och slutligen är allt man ser ord. Ingen ton på rösten eller hur personen ser ut då hen skriver det.

Så med alla sociala medier, som inte jag heller vet hur jag skulle klara mig utan, tycker jag att en riktig konversation face to face är så härlig. Det känns ärligt och äkta och man kan uttrycka sig på ett helt annat sätt. Att lösa en konflikt eller liknande över text känns inte bra för man vet inte om den andre menar det hen skriver alla gånger.

Också att ha en öga mot öga konversation med någon man tycker om att umgås med och som man kan ha riktiga, bra och viktiga pratstunder med är guld värda i mina ögon. Diskutera drömmar och mål, motgångar och framgångar.

Allt för många i dagens värld gömmer sig bakom sina skärmar och kan skriva saker som de aldrig skulle våga säga åt en annan människa i verkligheten. Elaka och snälla kommentarer är kastade över internet men inte många ger de komplimangerna eller den skiten om de ser personen på stan.

Att ge komplimanger är något som jag försöker bli bättre på men det kommer jag gå in på mer nästa söndag så jag hoppas att ni vill kika in igen då.

Vad är era tankar? Tar ni hellre en konversation öga mot öga eller genom text?

Kram, Alexandra

Likes

Comments