Vardagen är i full rulle här i Nairobi just nu och vi är inne i några veckor av intensivt pluggande då flera prov och inlämningar väntar. Men även om det är mycket som händer i skolan kompenseras det snabbt av roligheter utanför skolan vilket jag uppskattar väldigt mycket. På grund av allt annat som händer här har det inte alls varit samma stress här nere som hemma. Skönt.

Vi kom som sagt hem från kustresan i fredags och helgen spenderades därför till stor del på internatet. På lördagen tog jag det väldigt lugnt, pluggade lite och såg till att jag fick lite småsaker gjorda helt enkelt. Men under söndagen däremot, hade jag och Lovisa gjort upp planer för dagen då vi hade bestämt vi oss för att fläta våra hår. Detta är någonting som vi har pratat om länge och därför slog vi slag i saken och bokade tid med Lynnette som jobbar här på skolan och kan fläta hår på afrikansk vis. Klockan nio kom Lynnette till skolan och Lovisa var först ut. Under tiden satt jag och pluggade, försökte underhålla henne så gott det gick och sprang fram och tillbaka med lite frukost. Totalt tog det lite drygt 4,5 h så strax före två var det min tur att sätta igång. Det tog nästan exakt lika lång tid att fläta mitt hår och då är det även värt att nämna att de var två som var där och flätade då Lynnette hade en kompis som var där och hjälpte henne. Så totalt var varje hår ett 8-9 h arbete... När jag var klar var det redan mörkt så man kan gott säga att detta var en heldagsaktivitet men det var det värt! Ïda som också har velat fläta sitt hår länge tänkte boka en tid till nästa helg men då bestämdes det att hon också skulle hinna innan de gick hem. Som tur var gick det lite snabbare för Ida då det "bara" tog 3h men jag är minst sagt imponerad av Lynnette och hennes vän som orkade stå och fläta en hel dag.

Nästa helg är det Julias tur :)

Kramar!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Nu börjar höstlovet sakta lida mot sitt slut men med tanke på vilken vecka vi precis är hemkomna från kan jag knappast klaga! Tidigt i söndags flög vi ner till Kenyas kust, närmare bestämt till Mombasa, för att sedan ta en buss till Tiwi där hotellet låg. Förutom ett stopp vid färjan (som bussen med nöd och näppe tog sig upp på!) gick resan väldigt smidigt och vi anlände lagom till lunch för att sedan skynda oss att byta om och ha vår första dyklektion. Denna gång endast i poolen men jag måste säga att det var en tillräckligt stor utmaning för en förstagångsdykare, hehe.

Under veckan blev det en hel del dykning, men också otaliga timmar på stranden, många dopp i den 167 meter långa (!) poolen och väldigt mycket buffémat.

Stranden var verkligen som i en dröm och därför blev det en hel del promenader fram och tillbaka.

Här spenderades eftermiddagarna. Välförtjänt efter att ha överlevt dykningen på förmiddagen.

Härifrån kan man inte gå tomhänt tänkte jag. Sagt och gjort.

Dessa bilder togs på torsdagen när jag bara några timmar tidigare hade skrivit klart teoriprovet för dykningen och blivit certifierad open water diver! Så lycklig och glad över att jag klarat det! Sammanlagt gjorde vi fyra dyk i havet, två på 12 meter och två på 18 meters djup. Lugnet under ytan var helt fantastiskt och likaså att se reven på så nära håll.

Sista dagen tog jag och Ellen en längre promenad bort på stranden och det var verkligen en härlig känsla att bara gå på stranden utan ett bekymmer i världen och prata om allt mellan himmel och jord.

Det sprang även runt små söta apor överallt på hotellet och en dag bestämde dem sig för att hälsa på oss på vår balkong.

Även om veckan har varit fantastiskt var det extremt skönt att landa på internatet igår kväll. Man trodde nog att veckan skulle bli väldigt lugn, vilket den också var på många sätt, men det blev också väldigt intensivt. Därför var det skönt att komma hem till sitt internatrum och bara ta det lugnt, packa upp och komma tillbaka till internatrutiner. Nu ska tydligen vissa ut och köra lite akrobatik och det vill man ju inte missa! Så vi hörs senare, kram!

Likes

Comments

Idag är det den 14 oktober vilket betyder att det var ganska exakt 2 månader sedan jag satte min fot i Kenya för första gången. På ett sätt känns det som att jag precis kom hit men samtidigt har vi hunnit med förbaskat mycket på två ynka månader. Två av mina helger har spenderats på safari i både Hell's Gate och självaste Maasai Mara, jag har besökt skolor och barnhem, varit i Karura forest i Nairobi, besökt den kända författarinnan Karen Blixtens hem, varit otaliga rundor till Junction, dansat massor och haft veckans roligaste timmar med akrobatik.


Na2, min klass, under helgen i Hell's gate.

Nairobi city tour och elefantbarnhemmet.

Det går inte en dag utan att jag tänker på hur mycket jag uppskattar att bo här. Vi kan starta våra dagar med yoga och morgondopp i poolen, lämna rummet en minut innan lektionen börjar, gå nerför trappan och knacka på vännernas dörrar men framförallt åka iväg på utflykter och hela tiden samla på sig nya erfarenheter och perspektiv.

Samtidigt är det självklart så att det finns nackdelar med att bo på internat på andra sidan jordklotet också. Exempelvis har många av oss mått ganska dåligt av den kenyanska bakteriekulturen vilket resulterar i mycket magont och en del har redan hunnit besöka sjukhuset... Sedan kan det också vara påfrestande att bo så tätt inpå varandra. Vi bor 80 pers på en ganska liten yta och med tanke på det plus att det är extremt lyhört krävs det att man visar respekt för varandra, vilket alla oftast gör. Klart står det i alla fall att alla fördelar med att bo här nere självklart väger över de negativa.

Jag är otroligt tacksam och glad för den här möjligheten och nu fortsätter vi att fira två månader i Kenya med att gå på höstlov. Jag har verkligen noll "lovkänsla" då ändå alltid är ute och gör saker på helgerna. Att det är lov känns liksom mer som en vanlig helg, men lite längre. På söndag går alltså planet till Mombasa och oj vad vi ska njuta! Nu ska jag springa iväg till Junction för att inhandla lite inför resan.

Kram!

Likes

Comments

Nu har alla bilder äntligen kommit fram så tänkte dela med mig av några av dem här.

Här skulle vi hoppa ner från raften ner forsen, dras med strömmarna under båten och komma upp på andra sidan. Sjukt läskigt men roligt!

Sedan var det hopp ner i floden!

Bästa båten!

Likes

Comments

Ännu en helg späckad av äventyr (bokstavligen) har passerat och även om helgen har varit hur rolig som helst har den definitivt tagit på krafterna. Det var inte helt lätt att hålla sig vaken under lektionerna på måndagen men sedan toppades eftermiddagen med lite afrikansk dans och då piggnade man definitivt till. Det finns inga problem som lite afrikansk dans inte löser, hehe.

Bussarna lämnade som vanligt skolan runt 7 på morgonen och efter att ha varit vaken halva natten på grund av mygg och värme var man lite lagom pigg sådär men desto gladare. Bussturen tog ca två timmar och det var välbehövlig sömn för min del för så fort vi kom fram var aktiviteterna igång! Vi fick även den positiva nyheten att vi skulle få sova i stugor med toalett och dusch istället för tält så det tackade vi varmt för.

Vi startade dagen med lite team building activities och vi började med en lek där vi skulle öva kommunikationen inom laget med ögonbindlar på. Svårt med roligt!

Nästa aktivitet gick ut på att vi skulle ta oss över en vägg tillsammans och det även om jag tyckte att det såg nästintill omöjligt ut lyckades vi tillslut. Hela laget skulle över och ingen som hade klättrat över väggen fick gå tillbaka och hjälpa till.

När det började närma sig lunchtid gick åt vi en mycket vällagad lunch och sedan var det äntligen dags för mer aktiviteter. För min del stod SUP (stand up paddle board) på schemat och det visade sig bli en annorlunda upplevelse. Vi fick inte bara lära oss att stå upp på brädan och paddla utan vi byggde flottar, körde race, hoppade bomben i vattnet och allt möjligt. Jag tyckte det var väldigt roligt och det var till stor del guidernas förtjänst som var väldigt duktiga!

Vi började i poolen för lite uppvärmning innan vi tog oss ner i floden.

Jag och Hanna njuter av livet.

Tack Ida för bilderna!

Jag kunde inte motstå att ta av mig hjälmen och ställa mig på huvudet, hehe. Guiderna blev inte så glada då de var extremt noga med säkerheten men det var värt det!

Några av oss skulle även hoppa bungy jump under helgen och de första modiga personerna började hoppa på eftermiddagen. Jag själv valde att inte hoppa men tittade roat på hur de andra slängde sig ut från det lilla hopptornet 60 meter över marken.

När aktiviteterna var klara för dagen återsamlades vi för middag och när det blivit mörkt satte vi oss runt brasan, drack varm choklad och pratade. Det blev en ganska tidigt kväll då det var uppstigning tidigt dagen därpå då vi skulle iväg på helgens höjdpunkt; river raftingen!

Lexi, vår otroligt duktiga guide, hade en säkerhetsgenomgång med oss innan vi åkte iväg med bussarna 15 min upp längs forsen som vi sedan skulle paddla nerför. Det skämtades till höger och vänster om krokodiler, flodhästar och en massa andra exotiska djur och vi visste inte riktigt om vi skulle ta det seriöst eller inte... Men jodå, någon timme in i raftingen pekar vår guide på en liten svans som ligger längs sidan av floden och det är minsann en liten krokodilunge. Han berättade dock att de endast hade sett krokodilungar där men aldrig en fullvuxen. Vi klarade oss dock alla finfint men endast lite blåmärken och brända ben och axlar.

Bilder från river raftingen kommer förhoppningsvis inom kort då vi har köpt bilder från företaget, men allt är inte riktigt fixat än.

Vi var i alla fall ute och paddlade i några timmar och efter åt vi en välförtjänt lunch. Många av oss var väldigt trötta på eftermiddagen vilket var helt försåtligt med tanke på att vi hade varit igång hela dagen. Men jag valde ändå att köra klättring som min sista aktivitet för det är någonting jag har velat prova på hur länge som helst men aldrig fått chansen.

Svårt men definitivt roligt! Måste absolut provas igen.

När vi var klara för dagen och de sista hade hoppat sina bungy jump hopp packade vi ihop och åkte bussen hem igen. En sjukt spännande och äventyrlig helg helt enkelt som jag är väldigt glad att jag valde att följa med på! Nästa vecka väntar istället höstlov och då drar hela internatet till kusten för en vecka med sol och bad (och förhoppningsvis ett dykarcertifikat för min del!). Det ser vi alla fram emot otroligt mycket men först väntar en skolvecka här hemma. Känns skönt att landa lite här hemma och traggla lite mera mattetal innan vi drar iväg igen.

Hoppas ni alla har det toppenbra därhemma, kramar!

Likes

Comments

Veckan har verkligen flygit förbi och nu är det fredag igen. Den här helgen väntar minst lika mycket äventyr igen då vi ska åka iväg till ett äventyrsställe där vi ska hitta på en massa roliga aktiviteter, men först väntar ännu ett inlägg från förra helgen.

På lördagen gick vi nämligen iväg till en fritidsgård/organisation som heter Wale Wale och ligger i Kibera. Vi mötte upp grundaren till organisationen, Petter, som också är svensk men har bott här nere i 10 år till och från. Wale Wale är alltså en fritidsgård dit ungdomar kan komma efter skolan och på helgerna för att aktivera sig med mestadels musik och dans. Organisationen är en NGO, alltså en välgörenhetsorganisation som främst bygger på bidrag från privatpersoner i Sverige. Något som är ganska unikt med Wale är att hela organisationen ägs av dess medlemmar och på så sätt försöker de bygga organisationen så hållbart som möjligt.

De hade bland annat gitarrlektioner för de som önskade och Kim som kan spela fick äran att hålla en liten lektion med några av ungdomarna.

En mycket fin och mysig lokal där de fanns rum för en liten men välutrustad studio i vilken man kunde producera musik. Vi satt länge och pratade med Petter men även flera av volontärerna och praktikanterna som också var svenskar och jag tror att vi alla lärde oss väldigt mycket. Sedan fick vi också vara med några av barnen när de lekte och mattelekar var tydligen väldigt populärt. Jag kan säga att vi fick verkligen skärpa oss för att hålla samma nivå på huvudräkning som dem.... Det hela var i alla fall mycket trevligt och innan vi gick hem fick vi även följa med till en kyrkolokal som låg i närheten där det skulle dansas. Väldigt roligt även om vi var tvungna att gå ganska tidigt då vi skulle iväg igen på kvällen och ville hinna hem emellan.

Någonting som Wale också gör är att de betalar för medlemmarnas skolavgifter. Visserligen är grundskolan gratis på statliga skolor i Kenya men all annan utbildning kostar plus allt skolmaterial. Därför anordnas nu en kampanj på Facebook där de samlar in pengar för att kunna betala för 10 ungdomars utbildning. Målet är att samla in 50 000 kr och de har kommit en bra bit på vägen men behöver en extra push... Pengarna skänks via swish och av det jag såg och fick veta går pengarna direkt till ändamålet. Inga mellanhänder. Om ni är intresserade kan ni bara höra av er till mig så bjuder jag in er till eventet. Det skulle verkligen uppskattas! Jag kan även tipsa om en blogg som drivs av en väldigt talangfull person från Wale: https://donwilsonkibera.wordpress.com/

Kram!

Likes

Comments

Hej,

Nu har ännu en helg passerat och vi är tillbaka till vardagen igen. Vi börjar verkligen få rutin på vardagen och jag måste säga att jag trivs mycket bra med internatlivet. Men helgerna är oftast då det händer mest och vi får chansen att uppleva och ta del av allt av vad Kenya och Nairobi har att erbjuda vilket är minst sagt underbart!

Denna helg började med att jag och några till promenerade iväg tillsammans med vår boardingvärd Marie till en skola vid namn Love School. Det var en till ytan väldigt lite skola men större till antalet och vi skulle helt enkelt få komma dit för att få lära oss lite mer om hur skolan fungerade och självklart träffa alla energisprudlande barn.

Jag blev inbjuden i klass 7 som var de äldsta barnen på skolan och de ville hemskt gärna att jag skulle ta en bild på dem. Superglada hela högen. Innan vi gick runt och hälsade på i olika klassrum dansade vi även tillsammans då de hade något som de kallade fredagsdisco och oj vad de dansade. Alla var så extremt duktiga och skattade lite åt oss som inte riktigt har samma rörlighet i höfterna, hehe.

Jag pratade även en del med en av de ansvariga på skolan och hon berättade att många av barnen som går på skolan inte får tillräckligt mycket mat hemma och därför försöker skolan ge barnen åtminstone ett mål under dagen. Men tyvärr har skolan inte tillräckligt med resurser för att ge alla eleverna mat eller vatten varje dag så många går utan mat i magen hela skoldagarna.

Skolans kök.

Någonting som verkligen slog mig var hur glada och energispridande alla barnen var när en visste att många troligtvis inte hade ätit någonting på hela dagen. De skrattades, gungades och dansades som om de hade all energi i världen. Vi gick nog alla därifrån med ett stort leende på läpparna samtidigt som vi fick lite perspektiv på vår egen vardag.

Besöket på Love school var minst sagt en bra början på helgen och det skulle bli ännu bättre när vi, efter att jag kommit tillbaka till internatet, tagit en dusch och fått i mig lite middag drog iväg på Rhumakväll tillsammans med Ellen och Julia. Ellen hade blivit inbjuden av en dam från gymmet som berättade om hela eventet som skulle äga rum på ett hotell i Nairobi och jag och Julia var inte sena att hänga på. Jag har varit och dansat rhumba på gymmet och det var otroligt roligt så förväntningarna var höga. Vi kom dit runt åtta, slängde på oss träningskläder och dansade tills svetten rann. Instruktörerna var fantastiska och stämningen också så det var lätt en av de bästa kvällarna här i Nairobi. Ja, livet här nere består minst sagt av kontraster.

Likes

Comments

Ja, här kommer då några bilder från Maasai Mara där vi var lördag-måndag förra helgen. Det var en väldigt bra resa som inte kan jämföras med någonting jag gjort tidigare. Det hela startade med att vi lämnade skolan runt 7 lördag morgon och sedan väntade en lååång bussresa. Vi gjorde ganska många stopp och stannade även på ett mysigt lunchställe för lunch. Efter lunchen, ca 5 h in i resan, tog den riktiga vägen helt enkelt slut vilket betydde att det blev extremt skumpigt och guppigt. De första 20 minuterna tyckte vi nog att det var lite roligt, men efter 2h av konstanta krängningar av bussen var det inte lika roligt längre. Vi hann åka på en kortare Game drive genom parken innan vi kom fram till campet. Tyvärr regnade det och var molnigt så jag tog inte så mycket bilder under lördagen.

Här är våra Overlanders som vi åkte med. Det är lastbilar som är ombyggda till bussar och jag är väldigt tacksam för att vi hade dem och inte skolbussarna då dessa var mycket rymligare och mycket stabilare.

På söndagen var det uppstigning halv sex för morgonsafari. Jag var extremt peppad och upplevelsen levde verkligen upp till allt det jag hade förväntat mig av en safari. Morgonen började minst sagt bra när vi fick se solen gå upp över savannen. Underbart.

På eftermiddagen besökte vi en Masaiby. På ett sätt var det häftigt att se hur de levde och få lite mer information om deras kultur. Men eftersom att dessa Masaier är turistmasaier kändes en del ganska tillgjort.

Sedan var det dags för dagens andra Game drive. Tyvärr fick den ena "bussen" punktering efter bara 20 minuter så passade på att ta lite bilder.

Ser ni djuret?

Det här var den absolut bästa safarin. Inte bara för att vi fick se flodhästar, en leopard och tusentals gnuer, zebror, giraffer, hyenor och olika sorters gazeller utan också för att vi, efter mörkret lagt sig, fick åka genom parken med blixtovädret runt oss i en helt becksvart buss. Otroligt häftigt.

På måndagen var vi återigen uppe med tuppen och nu ville vi alla verkligen se lejon! Vi hade alla hört mycket om "lejongaranti" i Maasai Mara och därför kände vi att nu var det upp till bevis!

En gepart som ligger och njuter av livet. Vi blev lite fundersama när vi lämnade geparden efter bara någon minut och åkte vidare för det brukade betyda att något annat djur hade spanats in längre fram. Ryktet gick om lejon men när vi äntligen kom fram hade lejonen gått in och gömt sig och kvar fanns bara lite rester av deras frukost. Vi åkte runt och letade länge och efter ett tag gav vi tillslut upp för att vänta och åka hem. Men då! Från ingen stans ser vi en hel liten flock!

Så sammanfattningsvis var vår safariupplevelse väldigt lyckad! Att lyckas se både geparden och leoparden är ett ganska stort mirakel och så häftigt att lejonen tillslut kom fram. Dock tycker jag att bland de finaste var att se elefanterna på så nära håll. De är verkligen fantastiska djur. Jag har filmat en del under resan så möjligtvis kommer det några klipp från de senare. Nu ska jag gå och njuta av lördagsbrunchen här på internatet och sedan blir det mer äventyr.

Kram!

Likes

Comments

Oj, nu var det ett tag sedan jag tittade in här... Men så går det när vardagen fylls av skola och ännu mera skola och sedan lite plugg på det. Jag är ganska nyss hemkommen från en långhelg i Maasai Mara där vi har varit på massa Safaris och tittat på underbart fina djur. En riktig toppenhelg helt enkelt (även om den 9h bussresan var extremt skumpig). Hur bra helgen än må varit var det väldigt skönt att komma tillbaka till internatet igen. Internatet börjar verkligen kännas som hemma nu vilket känns mycket bra. Nu ska jag strax iväg till på Kiswahili och sedan en fortsatt lång dag med lektioner. Dock är det mesta vi gör i skolan just nu väldigt roligt så jag klagar inte! Så fort jag får lite tid över kommer även ett inlägg upp om Maasai Mara.

Bilder på mig och Lovisa från förra veckans fysiklektion.

Kramar!

Likes

Comments

Åh, vilken härlig dag vi har haft idag! Å ena sidan skulle man kunna se det som att vi har turistat runt i Nairobi hela dagen. Å andra sidan kan man se det som att vi helt enkelt har lärt känna vår nya hemstad lite bättre. Vilket vi verkligen har. Måste verkligen säga att jag är tacksam för mina internatkompisar som är så duktiga på att fixa och kolla upp saker eftersom det gör dagar som denna möjligt.

Klockan kvart över tio rullade taxin in på skolan och vi satte fart mot vårt första stopp för dagen, nämligen elefantbarnhemmet. David Sheldrick Wildlife Trust heter organisationen som är ansvariga för elefantbarnhemmet och organisationen tar hand om elefantungar som har förlorat sina mammor. De berättade att den vanligaste anledningen till varför elefantungarna blir föräldralösa är på grund av mänskliga faktorer och det största problemet ligger i tjuvskytte för elefantben. Det man kanske inte alltid tänker på är att om en elefantmamma faller offer för tjuvskyttet kommer även hennes unge att dö då elefanterna behöver sina föräldrar långt in i livet för att kunna överleva själva. Elefanterna på elefantbarnhemmet stannar i 8 år.

Sötaste någonsin. Elefantbarnhemmet har bara öppet en timme om dagen och då visas dagens höjdpunkt upp, matningen!

Precis innan vi skulle åka vidare dök även en liten giraff upp mitt framför våra ögon (som också tillhörde David Shedricks organisation).

Nästa stopp på listan var ett mysigt ställe i närheten där vi åt en lunch och hade det mysigt.

Det ver verkligen ett mysigt ställe! Jag menar, här var ingången till toaletterna!?

Sedan åkte vi till giraffcentret. Jag var lite fundersam på detta ställe innan då det kändes väldigt "turistigt" eftersom att hela företagsidén går ut på att mata giraffer då jag hellre hade sett girafferna ute i det vilda. Lite hade jag läst på innan, men väl där fick jag även reda på att girafferna var av sorten Rothschild som är utrotningshotade i Kenya. De är väldigt lika de vanliga girafferna men skillnaden är att de är vita upp till knäna. Så organisation tar hand om dessa för att vara med och stärka Rothschildgirafferna igen. Sedan verkade det inte heller som att stället var inhägnat utan girafferna kunde röra sig fritt.

Då och då kom en giraff fram och stack in huvudet för att tigga åt sig lite godis.

Efter att ha njutit lite av giraffsällskapet åkte vi till dagens sista destination - Kazuri. Där skulle vi få se smyckets tillverkning men tyvärr var vi lite sena så kvinnorna som jobbar där hade gått hem för dagen. Dock fick vi ändå en liten beskrivning av stället av en annan anställd där vilket var väldigt intressant. Vill verkligen åka hit en annan dag när allt är öppet så att vi får se hur hela processen går till. Efter en kort rundtur blev det lite tittande i fina butiken.

Sedan var det dags att återvända hem och på väg hem började det regna så vi fick den briljanta idéen att hoppa i poolen när vi kom hem. Att bada i regnet var helt underbart och oj så vi skattade!

Hoppas ni har haft en bra dag därhemma!

Kram

Likes

Comments