Taiwan

Vaknade imorse 07.00, före mitt alarm, av att himlen var helt blå och solen lyste för fullt. Älskar att vakna på det sättet - utvilad och med bra väder ute. Låg kvar i sängen i nästan en timme och lyssnade på musik, kollade flygbiljetter och kollade sociala medier

Gjorde mig klar, åt frukost bestående av ett stekt ägg och ett försök till smoothie med müsli. Detta gör jag i köket med ovanstående utsikt. Gillar att se ut över staden och människorna när jag äter.

Något jag gillar mindre är disken som blir, just då jag diskar 70 % i badrummet (av hygienskäl). Fördelen blir dock att jag ser till att försöka diska och torka disken så fort jag ätit då det är så opraktiskt att ha det liggandes framme

Jag gick till skolan vid 09.00 vilket är en promenad på ungefär 20 minuter. Till skillnad från i Sverige går jag väldigt mycket i min vardag vilket jag uppskattar, speciellt nu när det är så bra väder!

Satt och pluggade i skolan några timmar innan jag fick ett meddelande från Rebecka som solade på taket här hemma. Eftersom att klockan bara var 12 och jag bara hade kvar att läsa artiklar under dagen kändes det inte mer än rätt att göra henne sällskap.

Jag köpte med mig lunch från buffén nere vid huset och pluggade/solade fram tills 16.00 eller så. Det blev lite molnigare på eftermiddagen också, vilket var skönt med tanke på att det blir ordentligt varmt på taket annars

Pratade i telefon med Sofia, åt middag på buffén igen och mötte sedan upp Paulina och Catte för att strosa runt i lite butiker här i närheten

Tände ljus, lyssnade på musik och fick sällskap av Vilma ett tag innan jag har gått jag lagt mig.

Eftersom att dagarna skiljer sig väldigt mycket åt här i Taiwan beror det helt på om jag har lektioner (vilket jag inte hade idag), grupparbeten, större projekt att skriva eller om jag är ledig från skolan och kan göra roliga saker som att gå på hikes eller äta god mat

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag har suttit i skolan hela dagen för att plugga. Helt plötsligt har jag fått otroligt mycket att göra vad gäller inlämningar, grupparbeten och presentationer så det kommer inte blir mycket annat än att plugga före vi får lov. Jag har dock hittat skolans mysigaste rum, så om det blir en del sena kvällar framöver känns det då helt okej att sitta där och plugga.

Här på sista bilden ser ni en otydlig bild på en klocka som står på campus. När den ringer, vilket den gör en gång i timmen, slår den 21 slag. Det är tydligen viktigt att inte räkna antal klockslag då det ska göra att man misslyckas på alla framtida prov.

Likes

Comments

Taiwan

Vi tjejer och ett annat gäng utbytesstudenter satte kurs mot ett berg för en mysig hike. Det var förväntningen i alla fall. I verkligheten visade sig det vara regn i luften vilket innebar att vägen upp skulle vara allt för blöt och farlig för oss. Det blev istället att vandra runt området och besöka ett guldmuseum, försöka kolla på utsikten (vilket gick sådär) och sedan strosa runt en riktigt bra och charmig marknad. Vi har provsmakat en massa taiwanesisk mat och sötsaker. Även fast vädret inte var bäst hade jag även en trevlig dag.

Likes

Comments

Taiwan
 • Såklart saknar jag min familj, släkt och vänner!
 • Stugan. Som tur är befinner jag mig inte bortrest över hela sommaren. Det hade varit olidligt.
 • Att handla i en matbutik där utbudet är relativt brett och det finns inte exempelvis enbart färdigmat om man går till frysdisken.
 • Luften här är fuktig vilket gör alla handdukar, sängkläder och vanliga kläder alltid lite fuktiga, kalla och klibbiga. Jag saknar därmed den torra luften i Sverige.
 • Mat som jag brukade älska hemma som majskakor, hemmagjord popkorn i kokosolja, örtsalt, min smoothie med mängder av nötter, frön och bär som topping. Men också andra matvaror som jag brukade ta för givet såsom laktosfria mejerivaror eller helt enkelt produkter som är hälsosamma som just frön eller frukt i alla dess varianter utan att det ska vara dyrt.
 • När mamma brukade baka glutenfria bröd som jag kunde äta med laktosfritt smör och hårdost.
 • Att använda en plattång! Jag klagar var och varannan dag till Rebecka om hur mitt hår har sitt eget liv här, men då elen i uttagen är svagare än i Sverige blir styrkan i plattången och hårfönen nästan obefintlig. Det gör att de inte går att använda, något jag kan känna mig frustrerad över ibland.
 • Min garderob hemma består inte alls av mycket kläder men i jämförelse med mitt minimala utbud här längtar jag otroligt efter mina kläder. Mest egentligen att kunna välja i en större utsträckning mellan kläder.
 • Att lyssna på mina favorit radiokanaler son tyvärr inte går att streama här i Asien


Som ni märker är det, förutom första punkten, mer eller mindre småsaker jag saknar. Detaljer i vardagen jag tog för givet innan jag kom hit. Det har förövrigt gått en månad här redan vilket känns märkligt. Det känns som att jag bott i Taiwan ett halvår men samtidig har en månad gått otroligt fort. Tiden kan vara bra märklig ibland

Likes

Comments

Tisdag är en av mina lediga dagar, vilket med andra ord betyder att jag inte har någon schemalagd lektion. Istället har jag träffat min grupp i kursen Innovation för att göra klart vår affärsplan, presentation och slipa på idéen för vår produkt. Det är ett elektriskt cykellås, vilket innebär att istället för att låsa cykeln manuellt ska det göras automatiskt genom ett knapptryck på mobilen. Detta är dock något vi inte planerar att genomföra på riktigt, planerandet och arbetet kring produkten är enbart fiktiv.

Annars har jag bara suttit i skolan och jobbat på, tränat och käkat middag med Paulina. Det är en av sakerna jag uppskattar med att köpa mat, man umgås mycket oftare och får chansen att prata om diverse saker. Det blir ju helt annat när man har både eget kök och gör sin egen mat, men också när man bor i en egen lägenhet då det är en mycket större kraftansträngning för att umgås.

Likes

Comments

Det blev en riktigt powerwalk till ett av de små bergen som finns i Taipei. Efter mängder av trappor var jag uppe på toppen och beskådade ett dimmigt, men vackert Taipei.

Likes

Comments

 • Att i Taiwan dricker man oftast kallt te till maten vilket ska vara ett substitut för vatten. Dock tycker jag att på senaste tiden har vi fått mycket vatten på restaurangerna vilket jag hellre föredrar. Vilket som, båda är alltid gratis vilket uppskattas. Hela detta land är väldigt generös med vatten då det exempelvis finns gratis på varje våning i skolans olika byggnader och här i de olika korridorerna.
 • Sopbilarna spelar musik när de är ute på gatorna, vanligtvis Beethovens låt Für Elise. Detta gör att jag ständigt har denna låt i huvudet och går runt och nynnar på den melodin.
 • På varje kvitto som jag får efter jag köpt något finns en kod. Med denna är jag med i ett lotteri som ger mig chansen att vinna ungefär 70 kr. Detta lotteri pågår varannan månad så det gäller för oss kunder att spara alla kvitton om vi vill delta i chansen att vinna pengar.
 • Det är inte enbart sopbilen som spelar musik, utan det görs det även i tunnelbanan. Även där är det relativt lugn musik och görs i samband med att tåg kommer.
 • På tal om tunnelbanan så har de utmarkerade kölinjer för passagerarna som vill hoppa på tåget. Det gör att man snällt står inom linjen och därmed slipper att trängas lika mycket som det kan vara i större städer.
 • Det finns knappt några soptunnor utomhus, men eftersom att det är hög böter för nedskräpning kastas det ändå inget på gatorna. Istället väntar man tills en soptunna uppenbarar sig, vilket oftast är på toaletter, vid bushållplatser eller vid en 7/11. Det gör att det är otroligt rent på dessa gator och det ligger knappt ens någon cigarettfimp på marken.
 • Även fast de inte är bra på att placera ut mycket soptunnor är de fortfarande väldigt mån om att sortera skräp. På skolan och här i huset till exempel finns det alltid möjlighet till källsortering vilket jag gillar starkt.
 • Att taiwaneser inte har något problem med att köa när det gäller mat eller dryck. Det resulterar i att de populära gaturestaurangerna här alltid har vääääldigt långa köer till sig.

Likes

Comments

Taiwan

Som min rubrik antyder har denna helg varit väldigt mysig. I fredags, som är en dag som nu för tiden räknas som helg för mig, regnade det större delen av dagen. Jag och Paulina styrde upp en brunch för oss tjejer som var riktigt god. Där satt vi några timmar innan vi intog soffan som står i mitt kök. Då myste vi ner oss under filtar, drack te, lyssnade på musik och de andra bokade lite biljetter för framtida resor.

På kvällen åkte vi till Taipei 101 där ett område av shopping och bra mat bland annat finns att välja mellan. Där blev det middag på Vapiano för att sedan avsluta kvällen i en biosalong. Eftersom att bion slutade så sent hann jag även med att prata med delar av släkten som befann sig på middag hos Lisse och Ian. Det var väldigt roligt att få se dom alla och höra att allt var bra. Mysigt, men också lite jobbigt, kändes det att guidas runt i lägenheten och se så trevligt de hade det med god mat och härligt sällskap. Vet ju hur mycket jag själv uppskattar de där kvällarna tillsammans, så det går inte att undvika att känna lite hemlängtan. Som tur är kommer det finnas fler kalas och släktmiddagar efter jag kommit hem igen!

Denna dag har haft betydligt bättre väder så jag och Vilma bestämde oss för att sitta på takvåningen på byggnaden vi bor på. Det var oroligt skönt att sitta där och plugga, speciellt när det var varmt och skönt i luften och solen tittade fram lite smått. Vi bestämde oss därför att gå upp dit igen närmare kvällen med ett glas vin. Det visade sig vara en bra idé då himlen sprack upp en del och vi därför fick se en fin solnedgång. Väldigt mycket vårkänslor blev det över denna stund på taket! Det gav mig hopp om att vädret snart vänder och blir varmt och skönt istället. Efter detta köpte vi mat, tog på oss myskläder och satte oss i köket igen för att sedan prata hela kvällen om allt möjligt.

Det har med andra ord varit en helg som varit väldigt lugn och enkel, men väldigt mysig och riktigt trevlig. Precis vad jag behövde nu när vädret varit så tråkigt hela veckan!

Likes

Comments

Torsdag innebär nästan 12 h skola vilket kan låta helt fruktansvärt. Det är motsatsen. Uppskattar dessa tre lektioner väldigt mycket då alla lärare är inspirerande, kursinnehållet är intressant och eftersom att lärarna är interaktiva med oss studenter blir det enkelt att lyssna. Snart börjar dock allvaret med presentationer, case och liknande vilket vi börjat känna av redan nu lite smått. Det är en del läxor tills nästa vecka så då gäller det att börja bli lite mer effektiv.

Men denna torsdag har inte präglats av speciellt mycket spännande saker. Grått och tråkigt väder som vanligt, en god och billig lunch med Vilma för att sedan ha en rolig lektion där vi skulle skapa en prototyp för innovationsskapande. Före dagens sista kurs köpte vi middag på en av våra favoritrestauranger där vi alltid blir bra behandlad (ägaren är bäst). Har även bytt efternamn till Gofsson, i alla fall om man frågar min lärare som gav mig denna namnskylt idag.

Likes

Comments