Taiwan

Eftersom att min sista tid här i Taiwan kommer bestå av att göra klart det sista i skolan och förbereda min hemfärd kommer inte det hända värst mycket spännande här. Jag har redan börjat säga hejdå till människor i min omgivning, packat och avslutat kurser. Det känns lite sentimentalt men samtidigt längtar jag hem otroligt mycket.

Jag påbörjade min rapport som jag planerade att skicka till Umeå Universitet för att sammanfatta min termin här, bara det att Rebecka berättade mitt i skrivandet att det tydligt inte var ett krav för oss att lämna in den. Jag valde dock att fortsätta skriva, men att göra den lite mer personlig, för att därmed bli något jag kan spara ändå. Eftersom den sammanfattar mid tid i Taiwan väldigt bra tänkte jag dela med mig den till er som ett avslutande inlägg här på bloggen. Snart är jag hemma och får krama om er allihopa.

Vi ses snart!Min termin i Taiwan

Jag har under vårterminen 2017 studerat en utbytestermin på National Taiwan University, ett universitet beläget centralt i huvudstaden Taipei. Det var svårt att förbereda sig inför denna resa eftersom att de kulturella skillnaderna är stora sett till Sverige, men jag anpassade mig snabbt till en vardag här och sättet att leva på.


Vårterminen började inte först i slutet av februari vilket gjorde att jag och två klasskompisar som blivit antagna till samma skola, valde att upptäcka Asien före vi reste till Taiwan. Det gjorde att vi både hunnit vänja oss vid asiatisk standard, mat och natur före vår ankomst, men väl på plats inser vi att landet inte riktigt var som de andra länderna. Taipei är en mer modern stad med influenser av västvärlden i både livsstil och kultur. Exempelvis implementerades två lagar under de 4 månaderna jag bodde här; förbud mot att äta hund- och kattkött samt att homosexuella giftemål blev tillåtet. De är med andra ord en föregångare gentemot andra asiatiska länder, men fortfarande finns det mycket nytt att upptäcka. Jag har listat några detaljer från vardagen här som jag noterat;

  • Att i Taiwan dricker man oftast kallt te till maten vilket ska vara ett substitut för vatten. Dock tycker jag att det på många ställen går att välja vatten vilket jag hellre föredrar. Vilket som, båda är alltid gratis vilket uppskattas. Hela detta land är väldigt generös med vatten då det exempelvis finns gratis på varje våning i skolans olika byggnader och här i de olika korridorerna.
  • På varje kvitto som jag får efter jag köpt något finns en kod. Med denna är jag med i ett lotteri som ger mig chansen att vinna ungefär 70 kr. Detta lotteri pågår varannan månad så det gäller för oss kunder att spara alla kvitton om vi vill delta i chansen att vinna pengar.
  • Sopbilarna spelar musik när de är ute på gatorna, vanligtvis Beethovens låt Für Elise, vilket gör att jag konstant har den låten på hjärnan
  • Det finns knappt några soptunnor utomhus, men eftersom att det är hög böter för nedskräpning kastas det ändå inget på gatorna. Istället väntar man tills en soptunna uppenbarar sig, vilket oftast är på toaletter, vid bushållplatser eller vid en 7/11. Det gör att det är otroligt rent på dessa gator och det ligger knappt ens någon cigarettfimp på marken.
  • Även fast de inte är bra på att placera ut mycket soptunnor är de fortfarande väldigt mån om att sortera skräp. På skolan och här i huset till exempel finns det alltid möjlighet till källsortering vilket jag gillar starkt.
  • Att taiwaneser inte har något problem med att köa när det gäller mat eller dryck. Det resulterar i att de populära gaturestaurangerna här alltid har vääääldigt långa köer till sig


Utöver detta har jag upplevt vardagen i Taiwan som både påfrestande och spännande. För att börja med de saker jag upplevt tufft har vädret varit en stor del. Vi har knappt haft någon sol under dessa månader, utan det var regnat var och varannan dag där det antingen varit extremt kallt eller en otrolig luftfuktighet. Det krävs med andra ord ett brett urval av kläder i detta land, också för att de är duktiga på att använda AC vilket gör att klassrummen blir kyliga under de varmare dagarna. Vi blev också förvånad över det faktum att det inte fanns någon värme i rummet, utan vi sov med lager av kläder för att klara av den första tiden här.

Sedan hade jag mycket svårt för hur skolsystemet fungerar här. Istället för att läsa en kurs i taget har jag haft fem parallella kurser där lektionerna är schemalagda till en gång i veckan per kurs. Det har gjort att det blivit mycket belastning vid perioder av midterms och final exams då det både är prov som ska skrivas, rapporter att lämna in och presentationer att genomföra. Deras system är inte unikt, men det har varit svårt att anpassa sig till det och vänja sig vid detta kvantitativa synsättet där fokus ligger på att hinna göra alla uppgifter som vi blir tilldelade, inte att göra dem speciellt bra. Eftersom att alla studenter mer eller mindre har unika scheman med olika hög belastning är det svårt att träffas vid grupparbeten och verkligen arbeta igenom uppgiften såsom jag är van med i Sverige. Istället delas uppgiftens delar upp där vi studenter knappt kommunicerar medan vi skriver vår del.

Eftersom att jag har en del matpreferenser har det varit lite klurigt att hitta bra och billig mat att äta. Jag har dock uppskattat att köpa mat och inte alltid behöva värma upp en tråkig lunchlåda varje dag, men till saker hör att det inte är överdrivet billigt som jag fick uppfattningen om. Äter jag middag på en nattmarknad blir maten billigare, men i snitt spenderar jag 70 - 200 TWD, vilket blir ungefär 20 - 60 kronor per måltid. Det blir i slutänden rätt mycket, speciellt om man väljer att besöka mer västerländskt influerade restauranger där priserna är högre.

Det har även funnits väldigt mycket med Taiwan jag uppskattar och är tacksam för. Framförallt är det närheten till en otrolig natur jag kommer sakna. Det finns djungelliknande miljöer några minuter bort från där tunnelbanan slutar och oändligt med vattenfall, hotsprings, hikes samt naturreservat – you name it. Det finns extremt mycket att se och för den som besöker Taiwan – se till att ordentligt resa runt och besöka både nya städer och platser. Det bästa jag gjort har varit alla hikes som gjort att jag fått se otroliga berg, utsikter och natur. Vi hyrde även cyklar och upptäckte Taiwans östkust under tre dagar vilket var en otrolig erfarenhet. Det var väldigt vackert och spännande att få utforska Taiwan på detta annorlunda sätt. Min resa till Tokyo var även något jag alltid kommer att minnas eftersom att den staden var inget som jag tänkt mig – det kändes som att besöka en europeisk stad som serverar världens bästa sushi.

Eftersom att jag bott i en stor stad har det även funnit stora möjligheter till att utforska centrum i form av nya spännande restauranger, tempel, shoppingdistrikt, caféer och liknande. Jag älskar enkelheten i transport då det funnits alla möjliga alternativ att välja mellan; tunnelbana, taxi, hyra cykel eller helt enkelt promenera då avstånden inte varit så långa som det upplevs. Just det sistnämnda alternativet har varit det var utnyttjat mest då jag gått till skolan varje dag, till de olika caféerna som finns i närheten för att plugga men också för att besöka till exempel shoppingdistriktet Taipei 101. När jag tänker tillbaka har jag varit relativt aktiv med både många hikes, dagliga promenader och en kontinuitet i min träning vilket jag uppskattar!

I slutänden är det nog inte de saker jag gjort jag kommer ta med mig från denna resa, primärt är det de utmaningar jag mött och växt från, alla de spännande möten jag haft, personer jag träffat och de kunskaper jag fått som stärkt mig som person och bidragit till en förändrad världssyn. Det har varit otroligt lärorikt att få ett annat perspektiv på hur världen ser ut, både genom de kurser jag tagit men också genom samtal med människor som kommer från hela världen. Jag är både extremt tacksam för de resurser vi har att tillgå i Sverige såsom gratis utbildning, fungerande sjukvård, bidrag och liknande – något vi enkelt tar föregivet men som ses en lyx för andra länder.

Min största utmaning när jag kom hit var engelskan. Det kändes utmanande att använda den i formella sammanhang såsom att diskutera marknadsutveckling, handelsteorier eller ekonomins historia. Framförallt var det svårt att skriva rapporter till en början och jag fick lägga ner mycket tid i att försöka bredda mitt ordförråd och förbättra grammatiken i mina meningar Jag fick höra från Vilma, en person jag spenderat mycket tid med i Taiwan och som också läser en internationell utbildning i Sverige, att min engelska förbättrats enormt under denna tid. Hon läste en rapport jag gjort och tyckte jag utvecklats mycket. Det gjorde mig väldigt glad, men jag höll också med henne – det känns inte alls ansträngande att prata eller skriva, utan jag stöter jag på svårigheter i språket pratar jag bara runt det ordet jag inte kan.

Allt som allt är jag väldigt tacksam för min tid i Taiwan. Det har varit delvis tufft och väldigt annorlunda från min vardag hemma i Sverige, men det är nog också den anledning till varför jag värderar denna erfarenhet väldigt mycket. Det har varit livsviktig för mig att befinna mig i en situation som varit främmande och krävande, och därmed inte helt bekväm. På grund av detta har tvingats att utsätta mig själv för prövningar och nya erfarenheter, något som resulterat i att jag utvecklats mycket som person. Jag har blivit mer självständig, insett hur mycket jag har att vara tacksam för och blivit berikad med alla möten och människor jag träffat.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här firar jag och Vilma att vi gjort ett prov genom att köpa middag, gå till biosalongen och se första tillgängliga film, vilket blev Baywatch

Jag unnade mig en ledig dag i allt stressande för att åka iväg och göra lite ärenden på dagen. Skönt att kunna tänka på annat än skolan för en dag, speciellt när jag då bland annat får strosa runt på IKEA

Detta är en bild på mig, min grupp i kursen ledarskap och läraren i sen kursen. Hon har varit helt fantastisk och jag är verkligen glad över att jag läst den kursen då jag lärt mig mycket. Vad gäller mina gruppmedlemmar så har det varit den bästa grupp jag haft denna termin då alla respekterat varandra, hållit desdlines och bidragit till arbetet - något som inte är att ta för givet här. Kommer INTE sakna hur grupparbeten fungerar här när jag kommit hem

Vår fredag såg ut som följande: pannkaksfrukost i mitt rum, lunch på Sushi Express och en dag full av strosande i butiker där det blev ett stopp i ett väldigt autentiskt café. Dagen avslutades på en pub tillsammans med många andra utbytesstudenter. Vi umgicks och spelade mängder av spel, framförallt dart där mitt lag vann efter en del kämpande

Likes

Comments

Lite blandade bilder från senaste veckan. En extremt händelselös tid vad gäller saker att berätta, utan det jag spenderat tid på dessa dagar är plugg. Antingen på något café, nere i uppehållsrummet som finns i vår byggnad eller ute i solen. Det sistnämnda har varit det bästa sättet, utan tvekan. Det var inte heller överdrivet fuktigt i luften så trots att det var över 30 grader njöt jag och Vilma ordentligt. Vi valde att till och med sätta på två sommarlåtar vilket var en fantastisk härlig känsla.

Jag struntade i att plugga ikväll och spenderade istället kvällen med Catte och Rebecka på en filt utspridd på Rebeckas golv, takeaway middag och vin.

Likes

Comments

Lite bilder från de dagar då vädret var relativt bra. Hela helgen har det regnat väldigt mycket, så pass att Taiwan skickade ut en varning på mobilen som säger att vi invånare inte ska gå ut om nödvändigt.

Vi firade även Catte som fyllt 25 vilket blev en riktigt rolig kväll! Förfest med lekar på hennes rum, middag med den bästa risotton jag någonsin ätit och drinkar på en uteservering där de spelade några svenska låtar.

Likes

Comments

Taiwan

I Tainan gjorde vi inte speciellt mycket. Vi var på en galleria, såg på bio, hängde på hotellet och myste framför TV:n och åt en god middag. Precis vad jag behövde inför denna sista intensiva tid i skolan.

Likes

Comments

Taiwan

De senaste två dagarna har varit helt magiska. Jag har verkligen ÄLSKAT att cykla längst kusten och trots att distansmätaren stannade på 20 mil kändes det väldigt lätt att cykla, både i kroppen men också mentalt. Jag är väldigt imponerande över vår insats och riktigt glada för att vi valde att spendera vårt lov på en cykel.

Det var först när vi steg av cyklarna på vårt hostel jag blev extremt trött och vårt äventyr börjar kännas. Eftersom att vi ska upp vid 5 imorgon för att åka vidare mot en annan stad som heter Tainan, denna gång med tåg, hoppas jag mycket sömn för att ladda batterierna.

Likes

Comments

Taiwan

Jag har fem dagars ledighet framför mig och jag, Vilma, Rebecka, Catte och Paulina ska genomföra en tre dagars lång cykeltur längst östkusten i Taiwan.

Vi åkte till Hualien i går och sov en natt på hostel, detta för att vara redo att hämta ut cyklarna vid 9 dagen efter

Vi har cyklat nästan 8 mil idag i mycket backar vilket känns ordentligt i kroppen, framförallt i rumpan eftersom sadeln är väldigt obekväm. Områdena vi cyklat genom har varit otroligt mysiga med djungelmiljö, fågelkvitter och syrsor. Det har knappt varit bilar på den väg heller utan vi har istället sett apor, hundvalpar, ananasplantager och bara allmän mysig natur.

Det började regna efter 3,5 mil vilket gjorde det svårt att klä sig rätt, så jag har frusit lite i slutet. Vädret ser just nu ännu sämre ut imorgon men jag hoppas det inte blir fallet. Vi har en tuff backe som väntar oss så det vore skönt med uppehåll.

Föresten. På det hotell vi checkat in på nu finns hotsprings så vi har badat i dom ikväll efter middagen. SÅ SKÖNT. Verkligen varmt men också mycket avslappnade

Likes

Comments

Taiwan

Jag, Rebecka och Vilma bestämde att gå en kortare hike igår eftermiddag. Den kallas Four beasts och är en kedja av 4 berg, varav en av dom är Elephant Mountain som jag visat en del bilder på tidigare. Denna kedja ligger just i utkanten av tunnelbanan vilket gör att det känns helt otroligt att gå i något som känns som en djup djungel, bara 30 minuter senare. Vi var dock väldigt osäkra huruvida vi skulle gå den eller inte med tanke på att det var regn i luften, men jag är väldigt glad att vi fortsatte eftersom att det enbart bidrog till äventyrskänslan. Speciellt när vi gick en väg som innebar partier av klättring upp för klippor med hjälp av rep. Riktigt roligt och en häftig utsikt minst sagt!

Likes

Comments

Inte speciellt mycket har hänt den senaste tiden då perioden av skolarbete dragit igång på allvar. Jag tänkte därför dela med mig av lite diverse bilder jag har på mobilen

Våran tvättstuga. Kostar 3,5 kr för varje tvätt och ytterligare samma kostnad för att torktumla det. Med andra ord är det väldigt billigt

När jag var ute och sprang en kväll fick jag denna vackra solnedgång att kolla på

Satt på tåget mot Taroko (våran hike förra veckan) och ser plötsligt en fågel. Kvinnan bredvid hade alltså tagit med sin fågel i en liten väska, men lät den nu gå fri ett tag. Blev ordentligt förvånad haha!

Vi har två bibliotek på campus. Det mindre av dom är relativt nybyggt och är därför rätt så häftigt med sin moderna arkitektur

Jag och Catte satt och pluggade inför ett prov vi hade i veckan. Det gick bra faktiskt vilket kändes roligt!

Jag och Vilma var i en galleria och strosade omkring. Vi hade aldrig varit där men det var ett lyxigare område med mycket småsaker. Vi gillade det starkt och det fanns mycket roligt att titta på men också goda juicer att välja mellan

Såhär går jag och alla andra i Taiwan runt: med en påse i handen som innehåller lunch/middag eller kanske någon juice som taiwanserna konsumerar i höga mängder. På denna bild hade jag köpt Thai vilket är en av mina favoriträtter här. Det är grönsaker i kokosmjölk och curry.

När jag sitter i köket och äter frukost sitter jag alltid och kollar ner på människorna nedanför mig. Det är både lite rogivande men också bra för att då ser jag både hur vädret är och hur andra klär sig. Här åt jag också min favoritfrukost för tillfället; chiapudding med Spirulina, nötter och gojibär. Vanligtvis brukar jag ha frukt istället för havregryn men inte denna gång

Byggnaden jag spenderar hela torsdagen, vilket är dagen jag har tre lektioner som sträcker sig från 9.10 till 20.10 på kvällen

Dubbelparkering för cyklar på campus

Slutligen, jag fick ett varningsmeddelande som såg ut som följande. Det var tur att jag satt i ett grupparbete med en taiwanes för han berättade att det skedde en militär övning i stora områden i Taipei (Taiwan kanske också?) under en period av 30 minuter. Människor får inte gå ut under den tiden och är de i trafiken måste de köra åt sidan.

Likes

Comments

Taiwan

Ikväll hade jag, Catte, Rebecka och Vilma en mysig middag på ett område Catte tipsade om. Det är idag ett kulturellt område som består av många olika ombyggda industrier. Det fanns en restaurang bland byggnaderna med en mysig uteservering vi valde att sätta oss på. Under de fyra timmar vi spenderade där åt vi italiensk mat, drack vin och pratade om allt möjligt. En trevlig kväll som påminde mer om en restaurangbesök i Sverige än i Asien.

Likes

Comments