Alexandra Graffner

Vardag

Hej solstrålar! Hur är det med er? Med mig är det superduper faktiskt, solen skiner och jag har precis kommit hem efter en stund i skolan.

Vi är tillbaka i vardagen, vilket jag tycker känns helt galet. Sommarlovet har känts kort och långt på samma gång, känns som det var igår vi gick från kyrkan men samtidigt känns tävlingarna på Åby SÅ långt borta. Lite snurrigt det där med tid och tidsuppfattning, haha. Trots allt var det ganska skönt att dra på sig ett par rena jeans och fräscha till sig lite i morse, bort med det svarta under naglarna och sånt där, ni vet 😉

Snabb sammanfattning av mitt sommarlov då: För det första var det mitt livs sista (!!) och nästa sommaravslutning är studenten vilket känns totalt overkligt då jag fortfarande tror att jag är 14 år och går i högstadiet ungefär, nej - lite överdrivet men alltså var tog tiden vägen? Om 5 månader och 20 dagar fyller jag 18 år och om 10 månader har jag tagit studenten. Helt galet.

Tillbaka till den här sommaren; Vi började på Åby med 10 dagars ideellt och fantastiskt roligt arbete, det följdes av många många timmars icke ideellt arbete och Grasja flyttade hem till oss i några veckor. Även Cloe flyttade hit och vi hann med en sväng till Falsterbo. Jag var ensam hemma några dagar och jobbade lite till och avslutade sedan lovet med en vecka ledighet varav 3 dagar spenderades i Stockholm tillsammans med Rebecka. Lillen har dessutom simmat i sjön och Molgan har hunnit göra 4 starter och hållit sig frisk (peppar, peppar). Det är roligt att han är på g igen! Jag, Rebecka och Evelina har hunnit med en tur till Liseberg och dansat till Hov1 också, och Liseberg besökte även hela familjen i mitten av sommaren tillsammans med mammas bror och hans familj, jättemysigt!

Såhär i efterhand har sommar varit bra, trots lite mer jobb än planerat. Det ändå jag egentligen saknat är några lediga dagar hos mormor och farmor tillsammans med kusiner och familj. Tidigare somrar har vi varit borta 1-2 veckor och haft riktig släktträff hos både mormor och farmor, solat, badat och spelat spel men i år var jag ensam hemma medan de andra åkte upp. Jobbet kom emellan, vilket känns jättetråkigt. Såklart. Jag hoppas kunna hitta lösningar för att träffa alla relativt snart ändå, det var längesedan.

Nu då; ny termin, nytt skolår, sista året. Idag var jag i skolan mellan 9 och 9.30 (puh, lång dag...😉) och fick massor av information om lite allt möjligt, gymnasiearbetet som ska skrivas och lite datum, koder osv. En vanlig första dag på Kitas helt enkelt. Vi fick vårt schema också och wow, verkligen positivt överraskad! Kitas har komprimerade skoldagar och man slutar nästan aldrig senare 13.30 och visst har jag haft bra schema tidigare år, men årets vinner priset. I år går jag måndag 9.15 - 13.05, tisdag 8.00 - 13.15, onsdag 8.00 - 13.15, torsdag 8.00 - 13.30 och fredag 8.55 - 11.55. Det betyder att jag är hemma 14.40 alla dagar utom fredagar då jag är hemma 13.00 - PERFEKT!

Det känns bra inför detta året, har lite punkter jag för min egen skull vill jobba på och hålla mig till. För det första måste jag hålla sömn och matrutiner. Lampan ska vara släkt klockan 22 (senast!!) och ringer 5.00 igen, bra frukost, bra lunch och bra middag med frukt mellan måltiderna är det som gäller. Matlåda att äta på tåget om maten i skolan inte duger eller om jag inte hinner äta och inget spring på Pressbyrån. Det blir bra. Nästa viktiga punkt är att inte skjuta upp saker, uppgifterna ska göras direkt och helst före stallet samma dag som jag får dem, åtminstone ska de påbörjas så man får igång någon form av tankeverksamhet. Siktar på ca 3h plugg per dag. Hej och hå.

Nu rockar vi trean! Sedan gör jag vad jag vill. Just precis nu ska jag ta mig ut i stallet och motionera Cloe, Lillen och Molgan. Vi hörs!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Bilder, Molgan KH, Tävling, hästarna

Foto: Anna Graffner

Ny tävlingsdag, 100 och 110cm igen! Film från båda klasserna här ovan ^

Första klassen, 100cm:

Lagom lång framridning resulterade i pigg och glad Molgan som trots några knasiga distanser galopperade runt felfritt. Utanför placering men det är inte grejen, han kändes fin! Jag tänkte inte så mycket på framridningen eller framhoppningen heller, vilket resulterade i superfin känsla! Tjoho!32


Nästa klass, 110cm:

Han kändes trött och lite loj på framridningen och framhoppningen och drog lite mot utgången men hoppade ändå helt okej. Fick inte riktigt lika bra känsla som innan men var ändå lugn. Kom in på banan och hoppade 1, 2, 3 fint. Blev lite flack och drog med sig översta bommen på nummer fyra men hoppade fint genom kombinationen samt 6 och 7. Nöjd trots fyra fel, känns som vi börjar få koll på grejerna faktiskt. 

Nu dröjer det tre veckor innan vi är tillbaka på tävlingsbanan igen, tre veckors träning!

Likes

Comments

Bilder
Vi gick in genom entrén vid bergbanan och möttes av fin utsikt och fint vatten.

Massor av karameller och fina handgjorda skrin, dukar, ljusstakar, kuddar... ALLT!

Dagens första djurkompis och favorit - Lill-Gris!
Två av Lill-Gris kompisar.
Dagens andra favorit - Bambi! ...och hans fågelkompis som fick vara med på ett hörn.
Näst på tur - en höna som dansar balett, en ko, en get och världens sötaste kalv <3

Livsnjutaren Sten, kung över gråsälarnas vatten.

Stens feta kompis, osäker på namn men säker på att hon har bästa dubbelhakan i Stockholm.

En mås som stal Stens fiskar.
Undrar vem av dem som är skogens konung egentligen?
Lill-Babs och hennes starka make som slickar i sig äggula från en sten...
Lill-Babs galna son som hade krig med en majskolv som inte ville flyta.
Stor, sovande katt med tofsar på öronen.
Han pekade och skrattade åt sina stackars kompisar i bur medan han flög fritt.
HUR SÖT? Ytterligare en favorit, och han behövde heller ingen bur.
Jättegrisar, som en sten på ben ungefär.

Jättesöt, jättecharmig och SUPERstor. Och han gillar morötter.

Här mellanlandar inget snor på fingrarna!
På andra plats efter sälarna, livsnjutarn vargen!
Flera stycken mini-Sven...

...och en stor Sven!

Snabba som tusan och superläskiga..
Den här filuren hade energi för alla Skansens djur och besökare tillsammans och sprang runt och runt och runt och runt hela, hela tiden. Jag tror jag tog sisådär 25 bilder på den och fem (!!) går att använda då de andra tjugo är suddiga för att han plötsligt sprang åt andra hållet.

Trots det är han en favorit och stannade plötsligt och bajsade i en stubbe innan han sprang vidare...

Och sist men inte minst - en rolig fågel som plötsligt tog en paus på en sten utanför uttrarna.
Hejdå Skansen, och tack för den här gången!

Likes

Comments

Molgan KH, Tävling, hästarna

Tillbaka på tävlingsbanan! Idag gjorde vi våra första starter på alldeles för länge, 11 veckor närmare bestämt, kanske något längre tävlingsvila än planerat men nu är vi förhoppningsvis påväg tillbaka!

Idag hoppade vi två klasser i Uddevalla, 100 och 110cm. Framridningsmöjligheterna var inte på topp, en hage rättare sagt som efter en del regn blivit lite hal och lerig så vi höll oss till skrittarbete fram tills vi gick in på framhoppningen. Till första klassen kändes varken han eller jag på topp. Dålig tajming, knasiga språng och vi kom in på banan med dålig känsla. Trots det blev rundan bra, vi var felfria och placerade.

Andra rundan var både framhoppningen och rundan bättre, felfria igen och placerade. Kom verkligen i botten på tvåan men är nöjd med resten, film här ovanför!

Om precis en vecka åker vi till kungsbacka för 1m och 1.10 igen, taggade!

Likes

Comments

Molgan KH, Träning, hästarna

Idag var vi i Billdal och tränade för Lennart Lindelöw för första gången, lite annorlunda träning mot vad jag är van vid med väldigt givande. Vi börjar med några punkter att tänka på, läxa och att jobba på:

- Slappna av i skänkeln, framförallt underskänkeln.

- Lite mer buren hand, och tänk på att hålla den jämn!

- Skit i formen, hitta handen.

- Lugn i sinnet, andas, stilla i sitsen. Kom närmare sadeln när jag ser distansen.

- Sätt dig och hästen i system, jobba samma system hela hela tiden.

Det här systemet innebär kort att; starta hästen i framåtläge med lätt hand, samla ihop och hitta rytmen, vänd upp mot hindret, se distansen, ge hästen rätt förutsättningar och låt den sedan göra jobbet själv. Hoppa är hästens uppgift. Sedan landa, LÄTT HAND och starta om hästen i framåtläge, sedan samla, vända upp och likadant igen. Ett hinder i taget, enkel men noggrann ridning. Kul!

Vi ska jobba vidare på det Lennart introducerade, samma system om och om igen. Få Molgan att ta bettet och helst bli lite stark och sedan jobba utifrån det. Hitta en bra galopp från början som vi sedan kan plocka ner.

Det var roligt, imorgon ska han ridas ut och sedan ska vi jobba fredag och lördag innan vi åker och hoppar i Uddevalla på söndag. Nästa träning blir för Anna Emanuelsson nästa onsdag och veckan efter det är vi tillbaka på stall Gräshagen för träning för Lennart! Träna, träna!


Likes

Comments

Molgan KH, Tävling, hästarna

Igår var Molgan iväg och hoppade CR, en runda på 1m. Fin och felfri trots mörker. Vi ringde stackars KRK säkert 5 gånger mellan klockan 17 och 20, hehe, för att se hur de låg till i tid osv. De hade många många starter och dessutom lite otur med någon ambulansfärd men 20.10 åkte vi äntligen hemifrån i alla fall och lastade sedan ut ca 21.30 för att sedan hoppa vid 22.30. SEN och MÖRK kväll men vi fick i alla fall några språng i kroppen innan vi åker till Uddevalla nästa helg och rider 1m och 1.10. Det kändes bra! Trots att han var något spänd då det kastades skuggor av lampan och som ni ser var väldigt mörkt så fick vi flera fina språng.

Nu väntar några lugna dagar innan mer markarbete och sedan tävling om 1 och 1/2 vecka! Kul!

Likes

Comments

Grasja, 2017, Molgan KH, Vardag
HEJ kompisar. Det var längesedan jag var aktiv med skrivandet här nu, faktiskt så att det hunnit gå ett par veckor sedan den senaste vanliga "vardags uppdateringen". Mycket jobb och en rejäl dos trötthet är väl anledningen, men nu lättar jobbet för sommaren och jag och hästarna jobbar på som vanligt.

Så. Jag minns inte riktigt vad ni vet och inte vet, men jag tänkte att vi tar en uppdatering på en häst i taget.

Lillen är i nuläget 1. tjock, 2. skitig och 3. lyckligast i världen. Han är fantastisk den lille ponnyn alltså, utvecklas hela tiden och blir gladare och gladare och vet ni vad han älskar? SIMMA! Alltså han njuter verkligen när han får följa med ner till sjön och bada, jag har honom i grimma och grimskaft och när han inte bottnar längre så simmar han en liten bit innan vi vänder, superduktig och superglad.

Grasja har efter tre roliga veckor fyllda med uteritter och lite trim på banan åkt tillbaka hem, det var verkligen kul att ha henne här!

Cloe står kvar, dock har vi inte kommit igång och börjat jobba än av olika anledningar men nu är förhoppningsvis även hon på gång snart... Hoppas kunna visa mer av henne inom snar framtid!

och sist men inte minst...

Molgan. Som ni vet sparkade han kotan i väggen i början av juni och fick en mindre inflammation i senskidan vänster bak. Efter några veckors rehabilitering så lyckades han få ett sår höger fram och hela knät och även kotan svullnade upp = panik. Hittade det lilla såret och han fick stå med bandage och endast skrittas - igen... Suck. Efter en vecka satte vi igång på nytt och nu är vi äntligen igång och hoppar igen. Imorgon åker vi på CR till och med, tjoho! Nu får han gå ensam i hagen och med skydd på alla fyra benen. Inga mer skador tack...

Alltså är det just nu fyra hästar i stallet (Puzzel också) och dagarna rusar förbi. Knappt tre veckor kvar till skolstart... Vi hörs imorgon! Då har jag två pass att utvärdera!

Likes

Comments

Molgan KH, Träning, hästarna

I vilken ände ska jag börja? Dagens träning var väldigt rolig och intressant! Fick oss en hel del tankeställare och förklaringar, vilket var kul, såklart!

Vi börjar här:

Det är en gammal bild på Molgan, men kolla bakknät (högst upp på bakbenet) och armbågen (högst upp på frambenet) och dra en linje mellan dem. Knät är en bra bit ovanför armbågen och linjen tippar framåt, precis som han! Han har en rejäl bog och framparti dessutom och relativt raka bakben = han har svårt att komma upp och jobba på bakbenen och sedan arbeta balanserat där.

Vi jobbade på att han helt enkelt, korta stunder, ska börja använda och gymnastisera sina bakben uppåt och inte bara pendla fram och tillbaka. Hur vi jobbade ser ni en del av på filmen, men övningen gick ut på att från början bara flytta framdelen innanför voltspåret i skritt (OBS; det är framdelen som ska flytta och byta spår medan bakdelen går kvar, det är lätt att den istället flyttar ut!). Så småningom blev det bakdelsvändningar (som var långt ifrån perfekta hehe, men en början i alla fall) och efter det galoppfattning direkt. Från galoppen kunde vi senare också jobba trav, det var svårt och klurigt men KUL!

Här kommer ett gäng punkter som följde hela träningen och att tänka på:

- Alltid tänka uppåt och framåt, få honom att hitta balansen på sina bakben.

- Rida den nya gångarten innan övergången sker, allt handlar om förberedelse!

- När framdelen går innanför och vid bakdelsvändning - Behåll takten, lika steg hela vägen runt. Inte stanna, inte stressa, ett steg i taget! och anpassa centreringen efter hur mycket Molgan orkar.

- Skapa lika kontakt på båda tyglarna, rid fram till högertygeln.

En till intressant sak jag tidigare inte alls tänkt på:

- På volt går inner fram och ytter bak "rakt fram", inner bak och ytter fram är de som svänger, alltså är enda chansen att ändra riktning på volten då inner fram är i luften och ska sättas ner. Fundera och kika på det, en riktig "aha"!

Tack för en riktigt bra träning Marie!

Likes

Comments

Molgan KH, Träning, hästarna

Ett genrep inför CR på onsdag och lite hoppning fick det bli idag.

Värmde honom på små volter i galopp som ni ser i början av filmen och han kändes relativt lugn och som att han följde mig bra. Det var blev ett ganska kort pass. Förts värmning och sedan lite hoppning över kryssoxern som vi höjde ca 10cm i taget. Slutade med två språng på ca 135cm och sedan joggade vi av och då kändes han jättefin och avslappnad. Kul!

Likes

Comments

Molgan KH, Tankar och funderingar

Idag har jag en del tankar, jag gillar ju att gå in i en bubbla, fokusera och tänka. Att hitta en viss känsla i det jag gör, förstå, omsätta, testa nytt, utvärdera. Tänka.

Med Framgångspodden och Kjell Enhager i öronen i 2,5h idag har hjärnan återigen gått på högvarv, hur blir jag den absolut bästa versionen av mig själv? och hur ser jag på saker? Är två frågor jag ställer mig själv. Hur jag beter mig och hur jag vill bete mig, hur jag upplevs som person och hur jag vill upplevas som person. Apropå ordet vill. Kjell pratade om skillnaden mellan orden vill och måste. Väldigt intressant, "Jag måste komma rätt på den oxern" ställt mot "Jag vill komma rätt på den oxern". Vad motiverar dig mest? Ett krav ställt mot en önskan. Jag jobbar hellre för vad jag vill än för vad jag måste i alla fall. Jag vet inte hur du känner.

Hur reagerar när ni gör något bra mot när ni misslyckas? Nej förresten, som Enhager säger, "jag misslyckas inte, jag har bara inte lärt mig än". För vem misslyckas med vilje, det handlar om att lära och utvecklas. Tillbaka till frågan - själv glömmer jag ofta att klappa mig själv på axeln när jag gör något bra, istället ger jag mig en fet klapp i ansiktet när jag gör något mindre bra, och vad tror ni hjärnan sparar? Den feta, negativa klappen i ansiktet. Hjärnan tror att vi vill minnas ögonblicken med mest känsla inblandat, det är vad som läggs i arkiven, våga bli glad och knyt näven för en bra prestation Alex och rygg på axlarna åt de mindre bra. För jag har bara inte lärt mig än.

Vrida och vända på saker, förstå mig på, jag älskar det. Lyssna, inspireras, omsätta, omvandla, använda. WOW.

Tvåan på gymnasiet var skit, jag var skit, inte Alex. Mådde inte 100, inget ville gå som jag tänkte, stod inte för hur jag var mot andra i min omgivning. Inget att snurra in på nu, men nej, jag vill förändra. Nu ska jag bli Alex igen. Glad, trevlig och positiv, se lösningar på problem, ge energi istället för att ta från både mig själv och andra. Jag står inte för hur jag varit mot mamma, pappa eller nära vänner, tyst och trist. Inte dryg eller taskig, men tyst och lättirriterad. Jag jobbar på att hitta mig själv igen, och hitta sätt att hämta energi på. Jag ska för både min egen och andras skull bli den bästa versionen av mig själv.

Jag hittar poddar, gör spotifylistor, fyller i almanackan, strukturerar och planerar. Letar upp klipp på Youtube och annat för att underlätta för mig själv under trean på gymnasiet. För att orka behöver jag sortera bort småsaker som tar energi. Jag vrider och vänder, förstår mig på, ni vet det där som jag älskar. Det känns bra. Jag hittar ett upplägg, lägger en plan. Det känns lugnt, och bra. Jag är bra. Riktigt bra. Och jag ska bli bättre. Det känns bra.

Jag vrider och vänder, tänker över och funderar över Molgans upplägg och vår träning. Idag testade jag något nytt. Han var fint till en början, jobbade på och var uppmärksam på mina hjälper, jag tänkte avsluta passet med att hoppa två sockerbitar på varandra (ca90/100cm) och då blev han pigg och springig. Då tänkte jag såhär: "då ställer jag mig väl upp då, och så får väl han springa iväg då". Så jag ställde mig i lätt sits, knöt tyglarna och lade ner dem på halsen, satte händerna i sidorna och sa varsågod - spring. Drev inte framåt och bromsade inte heller, bara lät honom galoppera på själv. Han sprang inte fort, men galopperade ändå på bra, bara rullade på längs fyrkanten. Efter ca 10 minuter (kanske?) bytte han varv och efter ytterligare några minuter bröt han av till trav av sig själv, travade på bra framåt medan jag stod kvar i lätt sist utan tyglar. Frustade och lät nacken falla framåt och nedåt och bar sig själv riktigt bra emellanåt. Helt utan min hjälp. Han letade sin egen balans i ett egenbestämt, lugnt tempo. Intressant hur han betedde sig och reagerade. Mycket intressant. Jag tror att när det kommer till hinder, så väntar han på min bromsande hjälp, han vet att den kommer och "skyndar sig iväg från den". Svårt att beskriva känslan men problemet vi har är ju att han skyndar sig i sprången och glömmer vänta på mig och mina hjälper.

Han saktade lugnt av till skritt med sänkt nacke, frustade mer och jag sjönk så småningom ner i sadeln.

Jag letar olika system för att få Molgan att inte vara så beroende av mig, han behöver min hjälp i varenda steg, han måste lära sig att backa av och fundera själv. Bära sig själv och arbeta själv. Jag provar mig fram, vrider och vänder, testar olika system och utvärderar. Detta är något nytt och vi får se om det leder till det bättre eller sämre. Idag kändes det i alla fall positivt. Mycket intressant återigen. Jag älskar att gå på känsla, testa och fundera. Jag läser, lyssnar och omsätter informationen men någonstans måste jag ändå gå min egen väg till sist, hitta mitt eget sätt.

Nej hörni, bra dag idag, mycket tankar och jag skulle lätt kunna skriva några hundra ord till men klockan ringer 03.17 och jag börjar jobba klockan 04.00 imorgon. Natti natti. Det känns bra. Det gör det verkligen.


Likes

Comments