Alexandra Graffner Nouw.com/alexandragraffner
View tracker

Molgan KH, Träning, hästarna

Måndagskväll, klockan är strax efter nio och jag har precis duschat osv efter gymmet. Valde ett steppass idag, samma som jag gick på för två veckor sedan och det var väldigt roligt! Jag tycker dock instruktören blir lite ensidig emellanåt och då gör jag lite på mitt eget vis för att bli lika trött i båda benen, haha. Men det funkar bra. Nu sitter jag och äter frukt och keso (typ det godaste som finns) och strax ska jag plugga lite till innan sängdags, men först - dagens ridpass!

Som ni vet var Molgan extremt spänd och stressad igår, men precis som ni också kommenterade så är det mycket möjligt att det berodde på att han var nyrakad, pigg och därmed väldigt känslig. Idag var jag förberedd på det och planen var ett lösgörande pass där allt får ta den tid det tar. Ingen stress, bara lugnt och fint arbeta igenom kroppen på honom. Passet slutade på ungefär 1 timme och 15 minuter och efteråt kändes det så mycket bättre. Jag hittade lugnet i honom och han kändes fin och avslappnad, trots lite nerv.

Efter en stunds framskrittning på långa tyglar tog jag tyglarna och fortsatte jobba skritt en lång stund. Säkert närmare 20-25 minuter. Jobbade bara lugnt, stegvis. Flyttade in och ut på volten, i vänster varv tappar han ju som ni vet gärna stödet på högertygeln så vi jobbade på att hitta stödet där genom att mjukt flytta honom för innerskänkeln, kvar på volten. Få honom att "komma runt" i vänsterbogen och lägga över stödet på högertygeln. Högerhanden försöker jag att bara hålla helt stilla på padden för att han ska hitta stödet själv, jag kan ju inte ta något som inte finns. Vi jobbade också svaga skänkelvikningar från A till E och från A till B, och hela tiden fokuserade jag på att hitta ett lätt och fint stöd i handen samtidigt som han höll en lugn och fin takt. Jag undvek att jobba halter eller hastiga tempoväxlingar för att inte överhetta hjärnkontoret, bara lugnt skritta på i samma takt.

Därefter rullade vi över i trav och fokuserade på travarbetet. Vi började på volten, eller ah, vi höll oss på volten ganska länge. Jobbade likadant som i skritten, in och ut på volten. Lossade bogarna genom att flytta för innerskänkeln och hittade stödet på yttertygeln i båda varven. Vi höll en lugn takt, lite "försiktigare" än vanligt för att inte stressa på någonting och höll oss i samma tempo. Efter att ha flyttat in och ut på volten några gånger höll vi oss istället helt på en stor 20-metersvolt och på den öppna delen av volten red vi skänkelvikning. Tog också med några travbommar som låg bra på voltspåret. Så travade över bommarna, kom ner i sadeln och flyttade honom i skänkelvikning på den öppna delen. Därefter lite framåt i lättridning, bommarna igen och sedan skänkelvikning. Likadant åt båda hållen och han hade lite svårare för högern men gjorde det ändå över förväntan! Rullade på riktigt bra och nu kändes det som att han började hitta sitt riktiga Molgan-lugn igen. Gick tillbaka till skritt och gav honom en skrittpaus på runt 5 minuter, den första lilla stunden gick han med höjt huvud och lite spänt men efter någon minut kom han ner i varv, sänkte huvudet och frustade.

Nu- galoppjobb! Fattade galoppen direkt från skritt, lugnt och fint lät jag honom bara rulla på., fortfarande kvar på volten. När han kommit igång lite och börjat frusta började jag även där jobba med att öka och minska volten. Hela tiden men lugn och stilla hand. Ledde in honom på en mindre volt och flyttade ut honom åt båda håll. Han häll sig lugn och behöll den bra takten. Började så småningom gå ut på längre och längre sträckor av raka spår. Fortfarande i samma rytm. När jag kände att "shit, nu har vi koll på läget" styrde jag lite oförberett över serien på medelinjen, och han gjorde det så bra! Lugn både före, under och efter, hoppade - landade - och frustade. Tyvärr fick vi inte första gången på film, men att han gjorde det så lugnt och bra gjorde mig väldigt glad. Skrittpaus igen.

Tog återigen tyglarna och jobbade lite mer trav, nu mer "jogginglikt", red lite framåt i traven och hittade en lite större, luftigare trav. Rullade över i galopp och jobbade likadant där. Lite större galopp och varierade vägar. Bytte varv några gånger och gjorde några byten (ännu ett bevis på att han var PIGG då jag var nära på att få tugga grus efter ett par byten, han är väldigt duktig på att flika in med JÄTTEbocksprång samtidigt som han byter...). Travade också över bommarna på ena långsidan. Travbommar, galopp över en bom och sedan trav över tre nya bommar som kom bakom. Han lyssnade fint och gjorde det bra. Skrittpaus igen och sedan avslutade jag med att hoppa igenom serien några gånger till. De gånger som ni ser på filmen. Han blev lite pigg och lite springig som ni ser men nu var det rätt typ av pigghet och inte bara stress.

Passet i helhet blev verkligen ett "steg för steg - pass". Från superspänd i skritt till att göra serien lugnt och avslappnat i galopp - NÖJD!

Jag blir så glad av pass som det här ändå, det bevisar och vi och JAG kan lösa problem och komma igenom det som är svårt genom att ta ett gäng omvägar och behålla modet uppe. Nöjd och glad - Tack för riktigt bra arbete idag Molgis!

Likes

Comments

Molgan KH

Måndag: Lösgörande arbete
Tisdag: Bomarbete
Onsdag: Dressyrträning
Torsdag: Hoppträning
Fredag: Rida ut
Lördag: CR krk, 110cm
Söndag: Promenera

Likes

Comments

Molgan KH, Träning, hästarna

Godmorgon! Klockan är strax efter 7 och jag sitter på bussen, jag har hunnit ta en PW på 35 minuter, släppt ut och mockat nu på morgonen - skönt att bara rida när jag kommer hem! Har bokat ett step-pass vid 19 också. Det brukar vara väldigt roligt!

Igår tänkte jag jogga Molgan efter klippningen och det kändes bra till en början, han var lite spänd och ville inte riktigt gå genom vattenpölarna i paddocken men kändes ändå okej. Började trava honom, lite framåt och hitta en bra balans och han travade på bra men lite stressat. Han ville inte riktigt slappna av som vanligt utan blev stressig i steget och tog bettet lite, jag tänkte att det bara var att han var pigg och försökte jobba igenom det, då blev det bättre men ändå inte helt bra. Rullade över i galopp, först i höger varv, ökade och minskade volten och gjorde mängder av tempoväxlingar men hittade inte riktigt den där vanliga, lugna, stora känslan hos honom... Gick över i vänster men det blev inte bättre, han tog bettet och galopperade iväg när jag lade om benen men samlade sig ändå när jag bad honom och längre sig när jag bad och det men kändes liksom stressad i sig ändå. När han tog bettet igen i galoppen valde jag att göra en halt och liksom säga att ""hallå" ptro lilla du" och då ställde han sig på två ben... skrittade framåt igen när han kommit ner på alla fyra och då ville han bara trava, galopperade ett varv, travade lite och gick sedan upp.

Riktigt dåligt pass, han kändes inte som att han hade ont eller liknande utan bara stressad. Kanske för att det var mörk eller för klippningen. Vet inte. Jaja, han joggas idag och hoppas vi hittar bättre känsla.

Idag rider vi när det är ljust 😉

Likes

Comments

Molgan KH

Duktig var Molgan idag när rakapparaten kom fram! Jag kom på när jag skulle börja raka att jag inte rakat honom förut men han var himla snäll! Lite spänd när det kom till benen men snäll i övrigt. Jag vågar inte klippa benen från knä/has och neråt dock och heller inte ansiktet men hela kroppen är fin och klippt nu i alla fall.

Jag ska faktiskt gå och lägga mig nu... Jobbat 17 timmar i helgen och sedan plugg och stall på det 😉 nu ladda om till ny vecka.

Vi hörs imorgon bitti, då utvärderar jag dagens pass!

Likes

Comments

Molgan KH, Tips på ridövningar

Gårdagens jobb utöver sockerbitarna 😉 det är klurigt att hålla kvalitén i galoppen utan att han tar bettet och går iväg, den lilla trekombinationen var extra klurig då det var ett ganska normalt galoppsprång mellan de två första och sedan 2 korta till lilla hindret efter. Enkel och nyttig övning som kräver att Molgan lyssnar på mig... som ni ser på filmen blir jag lite fast i handen i kombinationen, vi jobbar vidare på att han ska vänta utan att jag behöver hålla i honom och att jag ska komma på hur jag ska rida noggrant utan hand.

Det var ett roligt pass! Molgan var pigg och framme och rolig att arbeta med och i slutet kändes han väldigt fin. Heja heja!

Likes

Comments

View tracker

Molgan KH

Lite fusk när det är två kvar, jag vet, men jag tycker vi väger upp det med vårt extramaterial -right? 😉

Likes

Comments

Vardag

Hejsan hoppsan alla glada! Hur mår ni? Jag mår bara bra, trots grått väder är jag pigg och glad, jag är strax hemma och då ska stallet fixas.

Både igår och idag har jag vaknat och varit klarvaken när klockan ringt 4.45, SÅ skönt! Dagen blir liksom bra redan från början. Igår åt jag semla, var på två gruppass på gymmet (vilket blev 1,5h aktiv träning och idag har jag massa träningsvärk), joggade Molgan och red Lillen tillsammans med Ida. Dessutom kändes skolan inte särskilt seg heller - BRA dag!

Idag har skolan rullat på hur bra som helst också, onsdagar är nog bästa dagen alltså. Börjar med idrott klockan 8, idag stod beach-volleyboll på schemat och trots att jag inte har någon som helst talang för det så var det kul. Jag nuddade faktiskt bollen flera gånger och lyckades i alla fall få den över nätet typ 3 gånger av 10 försök. Hejja mig! Haha. Ingen vill ha mig i sitt lag 😉 därefter matte, fysik och kemi. Ganska korta lektioner och vi slutar 13.05, då är det gott om tid till tåget så jag hinner äta lunch lugnt innan jag går från skolan. Dessutom var det bara eget arbete på kemin inför ett prov vi har på fredag - och jag tror jag har fattat grejen! Det bara rullade på när jag satt och gjorde uppgifter för mig själv. Substansmängden är massan delat på molmassan och koncentrationen av ett ämne är substansmängden delat på volymen. Kombinera formlerna lite hit och dit och voilà! Det funkar! Tryck gånger volym är substansmängden gånger konstant gånger temperatur (i kelvin- viktigt!!) också viktig formel, tror jag är koll på läget faktiskt! Hejja hejja!

Igår joggades Molgan som jag skrev, han var jättetrött sötisen. 2 träningar hemifrån i rad är mycket för både kropp och knopp 😉. Han kändes fin i alla fall. Vi jobbade på det Jacob pratade om i måndags, bort från handen! Hitta balansen utan hand. Det gick bra! Jobbade tempoväxlingar i alla gångarter genom att bara sträcka upp mig och jobba med rösten. Också raka och böjda spår varierat. Idag ska han skrittas ut i 1,5-2h.

Nej, nu ska jag strax på bussen och där tänker jag sova innan jag kommer hem. Hörs!

Likes

Comments

Herregud vilka diskussioner och debatter Peders jerringpris lett till! Sverige är på samma ruta där vi alltid varit, "ridning är ingen sport", "Peder är inte en värdig vinnare", "men hallå, vem är ens Peder?! Aldrig hört namnet ju!" Nej men okej Pelle och Lisa, 43 bast och experter på det mesta. Tack för er åsikt men helt seriöst, bara för att din favorit inte vann den här gången, vad ger dig rätten att klanka ner på den som faktiskt fick äran att ta emot priset och på de som röstat på den här personen? Det är pinsamt Sverige, ryck upp er,!

En kompis till mig slängde idag ur sig en kommentar om att Stenson skulle vinna och att att Peder vann var helt sjukt! Jag frågade kompisen om hen hade röstat på Stenson då eftersom hen hejade på honom och svaret jag fick var "nej, det var ju redan självklart att han skulle vinna!" Ursäkta? Vad sa du? Det är svårt att rösta fram någon om alla tänker så, right?

Nej, jag tycker att alla kandidater var precis lika värda priset, alla var värda att ta emot det på scen. Den här gången blev det Peder, efter att folket röstat fram honom. Snälla, acceptera det. Alla tidningar har svämmat över av att det skulle vara fuskat och att alla Sveriges ridtjejer och ridkillar skulle ha gått ihop och planerat hur det skulle genomföra sin röstningskupp. Ha! Snälla nån.

Nej vet ni vad, vi har bara röstat som alla ni andra. Uppenbarligen lite mer. Jag citerar Peder "de är vana att jobba hårt för att få det de vill", vi hästmänniskor alltså. Det är stort och det är ledsamt vilken frustration det väcker hos många andra.

Jag tycker det här visar hur stor ridsporten faktiskt är i Sverige. Wow!

Heja Peder Fedricson!

Likes

Comments

Molgan KH, Träning, hästarna

Att träna flera dagar i rad är väl ändå det bästa som finns? Det är så roligt just nu! Molgan känns fräsch och fin, jag har bra tränare vid min sida och alla dörrar står öppna inför 2017. Det är så roligt! Känns dock lite tråkigt att Molgan bara ska joggas imorgon, haha. Jag vill träna meeer.

Idag då. En typisk Jacob-träning stod på schemat (vilket alltid är jättebra) och jag och Molgan fick massa bra tips och trix. Vi hoppade fram på det lilla hindret på volt som ni ser. Hoppade sedan långsidan och trekombinationen för att sist sätta ihop allt till en bana. Jag och Molgan jobbade bara på små hinder vilket var bra, allt för att hitta takt, rytm och känsla.

Fokus hela tiden låg på att inte plocka bort hans galopp, låta honom galoppera och göra mig fri från handen. Jag sitter gärna och "bär runt" på honom vilket han tycker är väldigt bekvämt men nej- han ska ut med galoppen, hitta sin egen balans FRÅN bakbenen och därefter kommer handen om det verkligen behövs. Att hela tiden vara känslig, lätt och fin i handen när hästen gärna blir lite stark är inte det lättaste... men vi jobbar på det och det kändes super på slutet! Molgan måste stärkas och jag måste hitta rätt ridning. Vi är på rätt väg men har en bra bit till målet trots allt. Men återigen - DET ÄR SÅ ROLIGT!

Superrolig träning och jag längtar tills nästa gång. Just idag önskar jag att jag hade 10 hästar att träna på!


Likes

Comments