Alexandra Graffner Nouw.com/alexandragraffner

Bilbo, Bilder, Molgan KH

Alla hästarna går utan täcken, i hagarna mätte vi 15 grader och det är helt vindstilla. Snacka om att de njuter och vi med, så himla himla härligt. Var ute och kände över dem för en stund sedan och alla tre var varma och gosiga över öron, rygg och rumpa - SÅ skönt. Eftersom Molgan är lite snorig tänkte jag först att han skulle få ha sitt täcke på men han blev nästan svettig under = mer sunt utan.

Här kommer lite härliga vår-bilder! OBS: Missa inte de sista bilderna - de är de bästa!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Molgan KH

Hej vänner! Fredag idag, jag jobbade direkt efter skolan och var inte hemma förens 19 men nu har jag ätit och sjunkit ner i soffan och tänkte kika in här - det har ju stått tomt några dagar.

Senast jag kikade in här var i tisdags då jag utvärderade Lillen och Idas pass, så onsdag och torsdag blev det tomt av lite olika skäl.

Molgan dressyrtränades i onsdags och det gick helt fruktansvärt dåligt... Han var superspänd och låste sig lite i huvudet så det slutade med att jag bara joggade honom i lättridning. Igår red jag ett lätt pass och avslutade med ett par språng på ett räcke och på en oxer men han hoppade inte riktigt genom kroppen utan var fortfarande spänd så idag fick han bara rasta sig själv i paddocken tillsammans med Lillen. Jag tycker inte att sadeln är optimal så det ska kollas upp. Dessutom är Molgan rätt dålig i magen sedan en tid tillbaka och senaste dagarna har han också varit lite snorig...

Det blir alltså ingen tävling på söndag, så himla tråkigt... Jag var supertaggad men nej, nu ska vi bara få koll på läget igen innan vi åker till skyrup på påsklovet - det längtar vi till i alla fall!

Vi hörs imorgon, ledig helg! Sista helt lediga helgen på 10 veckor framåt ;)

Likes

Comments

Bilbo, Träning, hästarna

Här kommer film från dagens pass med Ida och Lillen! Vi började jobba lite med att han ska flytta för skänkeln och flyttade ut rumpan på volten, bara några steg och sedan rak igen vilket fungerade bra. Vi jobbade det i skritt och trav innan vi gick över och jobbade trav på volt över bommarna i hörnen som ni ser på filmen och sedan avslutade vi med en bana som de fick rida flera gånger. När han blev stark korrigerade vid det med halter och resultatet ser ni på filmen. Visst ser han fin ut? Han bär sig bättre och bättre för varje gång! Fokus låg mycket på att få honom att bära sig avslappnat och inte hänga sig i handen.

Ida fick också lyssna på mitt prat om att hitta känslan idag, stackaren, haha. Allting kring ridning handlar ju i slutändan om känsla och tajming. Det fungerar att bara rida "som man ska enligt boken" tills man når en gräns, då måste man lära sig att känna och hitta lösningar i stunden. När jag rider tänker jag mycket på hur jag andas och hur jag själv känner mig, jag tycker det är viktigt att komma ner i sadeln och hitta den där känslan i magen, kärnan liksom. Det är svårt att förklara men det försökte jag förklara för Ida idag genom att jobba med att hon ska behålla lugnet även om Lillen blir "på" och "stark", göra halt och sedan ta ett djupt andetag och klappa. Jag försökte också hjälpa henne med att komma ner avslappnat i sadeln och få henne att röra och vara följsam i höften så hon kan vara lugn och stilla i sitt överliv. Andas och behålla lugnet är grejen. Det är många bitar som ska falla på plats men Ida är fantastisk duktig och förstår snabbt och idag blev det riktigt bra! Det är grymt roligt!

Molgan tömkördes, också över bommar och det gick också mycket bättre än senast. Jobbade volter över travbommarna i hörnen och gjorde en övning som ni ser på bilden, jobbade den i trav och det funkade bra. Därefter galoppjobb på en vanlig 20 - metersvolt vilket också gick bra, nöjd! Dessutom rockade vi sockarna, för att alla är olika!

Likes

Comments

Molgan KH, Träning, hästarna

Igår stod det hoppning på schemat och planen var att bygga upp en bana i paddocken vilket vi också gjorde. Molgan kändes bra faktiskt! Lite pigg men jag tyckte ändå vi löste uppgifterna bra trots att paddocken inte är så stor. Vi hoppade 1, sedan en tillbakasväng på hinder nummer 2, 4 galoppsprång (18m) till nummer 3. Vände runt på murmattan som var nummer 4, 3 galoppsprång till nummer 5 och sedan en tight sväng till nummer 6. När hindren blev lite större valde jag att lägga en volt där uppe innan nummer 6, det kändes schysstast både mot mig och honom. Innan vi höjde red vi dock direkt på det. Efter nummer 6 hade vi 5 galoppsprång till 7 och sedan 8ab. Det blev en bra bana faktiskt!

Vi började hoppa ett varv på ca 80cm, höjde sedan upp till 1m/110cm och därefter lade vi det mesta på 120cm och b-hindret i kombinationen på strax över 130 och han höll på att hoppa mig ur sadeln igen... Med var himla fin ändå! Ett kul pass! Här kommer bilder Isabella tagit!

Likes

Comments

Molgan KH, Träning, hästarna

Puh, idag var han pigg och spänd kan man säga.. Jag har precis kommit in och det är strax mat men först --> dagens ridpass.

Idag stod ytterligare ett pass i paddocken på schemat, det blåste lite mer än igår vilket gjorde Molgan lite pigg och spänd men han var ändå fin i skritten. Jobbade mycket övergångar och volter och försökte hitta överskänkeln igen och det kändes bra! Dock inte lika avslappnat som igår men jag hittade ändå tillbaka till känslan jag hade då och det var förstås väldigt skönt.

Rullade ganska snart över i galopp och då blev han mer spänd och lite tittig. Vi har två plastmattor (som den på bilden samt en med mur-mönster) och när det blåser så brukar de flesta hästarna tycka att de är totalt livsfarliga - så även Molgan idag.

Efter att försökt få honom avslappnad på volter runt dem och även en bit ifrån dem men inte lyckats gav jag upp och bestämde mig för att testa något annat - jobba över dem istället. Alltså hoppa över dom på volter hit och dit, jobbade åttor, vanliga volter, kom på dem från böjt spår och på rakt spår. Det tog 30 minuter innan han gjorde det avslappnat och lugnt, 30 minuters galoppjobb... Han var rätt trött efteråt kan jag säga, men vi lyckades i alla fall komma igenom problemet och när jag joggade av brydde han sig inte om dem alls - så något måste ju hjälpt, hehe. Det ska tilläggas att jag lade in ett par skrittpauser också, men mest bara tragglade vi vidare tills det satt. Bra jobb och imorgon är tanken att hoppa bana, hoppas på en mer avslappnad Molgan då... Hörs!

Likes

Comments

Bilbo, Molgan KH, Träning, hästarna, Tankar och funderingar

Idag har jag gjort den bästa upptäckten på månader, jag kände mig ungefär som ett litet barn som upptäcker sina händer för första gången och blir helt fascinerad - haha. Jag har upptäckt min överskänkel och TACK för det!

Molgan fick gå ett trimpass i paddocken idag. Spänd till en början men idag bestämde jag mig för att bara lösa det och jag började prova mig fram. Han ville inte böja sig riktigt åt något håll så jag började experimentera med min skänkel, jobbade med knät och överskänkeln och så småningom bara släppte det! Han formade sig runt min skänkel på ett sätt han inte gjort förut, rundare och mer "aktivt" och började skritta lugnt och vänta på mig. Rullade över i trav och jobbade i en ganska kort trav där han hade ett lätt stöd på bettet och väntade på vad jag ville utan att bli spänd. Fortsatte jobba aktivt med överskänkel och knä. Varierade raka spår med 10-meters volter där jag verkligen jobbade på att trycka ut honom på volten för innerskänkeln. Därefter galopparbete.

I galoppen höll jag min överskänkel aktiv hela tiden, som ett stöd - precis som jag försökt använda min skänkel tidigare men då har det varit mer underskänkel vilket bara gjort honom pigg och stressad men nu hittade jag en känsla jag inte lyckats hitta förut men som jag letat efter. När jag använde överskänkeln blev han lugn och mycket mer stabil i handen än han brukar och jag kunde lägga om benen för att få honom att bromsa upp och vänta. Hoppade lite små-hinder och när jag landade lade jag om överskänkeln istället för att tjafsa i handen och WOW! Han bromsade, samlade sig men höll galoppen - LYCKA! Frustade dessutom en hel del och följde mig så, så mycket bättre än vanligt.

Åååh jag är så glad! Det var så himla, himla roligt! Jag tror aldrig jag har använt hela min skänkel på det sättet jag gjorde idag, varför har jag inte det? Det löste SÅ mycket och känslan blev helt annorlunda när jag började trixa med lösningar jag inte tänkt på förut. Jag fick honom att samla sig, bära sig och jobba lugnt över hindren och också på marken., före och efter hindren. Korrigerade med någon halt ibland men gjorde det mesta med bara skänkel och lätta kramar i handen för att få honom uppmärksam men helt utan tjafs. Jag längtar SÅ mycket till imorgon, då ska jag fortsätta klura på det här för även om jag hittat ett nytt sätt att jobba (sättet han förmodligen är jobbad på förut) så måste jag nu lära mig rida på det här sättet helt och hållet. Hitta balans, känsla och teknik.

Nu känns det som att vi tagit ett jättekliv framåt bara på ett ridpass och det behövdes verkligen, jag som väger knappt en tiondel av det Molgan väger kunde jobba med små hjälper och jag hittade en positiv känslighet i honom. Längtar tills imorgon. Hörs då, idag somnar jag sådär jätteglad!

Jag red förresten Lillen idag också, längesedan nu men det var himla kul det med. Han har utvecklats så mycket sedan jag satt på honom senast! Blivit mycket starkare och orkade bära sig fint i galoppen, mycket tack vare grymma Ida - TACK! Det blir roligt att jobba vidare....!

Likes

Comments

Molgan KH, Vardag

...och därför har jag inte kikat in här någonting, Molgan har gått lugnt och då finns det inte så mycket att säga 😉 istället har jag haft ganska mycket i skolan men jag tror inte det intresserar er särskilt, right? Jag har bara ett matteprov och en inlämning i företagsekonomi kvar denna veckan nu i alla fall, och sedan jobbar jag i helgen. Både lördag och söndag, som vanligt.

I måndags joggades Molgan lätt på hackamore efter helgens tävlingar. Han kändes fräsch men rätt trött, framförallt i huvudet. Han var lugn och fin i alla fall vilket var skönt. Tisdag fick han sin vilodag vilket bara inkluderade en promenad och igår var vi och klättrade i sandtaget.

Nu torsdag, fredag ska han trimmas igenom och lösgöras ordentligt och på lördag tänkte jag och Rebecka hoppa bana i paddocken. Kul!! Resten av veckan blir mer uppdatering här helt enkelt, så vi hörs ikväll!

Likes

Comments