View tracker

Hejsan igen! Var ett tag sen det senaste inlägget nu, men kan med glädje säga att trots det så har jag hållit igång med bakningen. Så här kommer ett recept på en ljuvlig chokladbakelse med färska bär: Choklad-terriner.

Du behöver:
2 ark filodeg
2 msk smör
2 dl vispgrädde
125 g mörk choklad 70 %
125 g Marabou mjölkchoklad
1 ägg
30 g smör
6 stora muffinsformar eller 8 små

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Ta fram filodegen och pensla dem med 2 msk smör. Placera de i muffinsformarna och låt grädda på 200 grader i cirka 3 minuter.


3. Bryt ned chokladen i små bitar en skål. Koka upp grädden och häll den sedan över chokladen. Rör om tills du har fått en slät smet.

4.. Sänk värmen på ugnen till 100 grader.

5. Fördela rätt mängd ägg och smör i en skål och tillsätt det i chokladsmeten. Blanda om ordentligt. Häll sedan blandningen i filodegsformarna och låt grädda på 100 grader i cirka 15 minuter.

Ta ut terrinerna från ugnen och låt de svalna, observera att det är först då som de blir fasta och krämiga i konsistensen.

Servera med färska jordgubbar eller smultron.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Muffins är väldigt enkelt att göra och då har man all världens chans att exprimentera med smaker. Varför inte använda den kvarblivna pepparkaksdegen efter julbaket till något annat än de traditionella. Denna muffins är väldigt god med en kärna av pepparkaksdeg som omslukas av en god och fluffig chokladmuffins. Gör en god frosting och toppa dina muffins med för en ännu godare kombination.

Pepparkaksmuffins med creme cheese frosting

Detta behöver du:
Pepparkaksmuffins
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl socker
175 g smör
1 3/4 dl mjölk
1/2 tsk vaniljsocker
200-250 g pepparkaksdeg

Creme cheese frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk juice från en pressad citron
100 g philadelphiaost

Pepparkaksmuffins
1. Tärna pepparkaksdegen i kuber motsvarande 2x2 cm. Lägg dessa åt sidan medan du förbereder muffinssmeten.

2. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt i en skål. Vispa samman ägg och socker luftigt i en annan skål. Tillsätt smör, mjölk och vaniljsocker. Rör sedan samman de två smetarna.

3. Fyll en muffinsform 2/3 full och tryck ned en pepparkakskub i varje form.

4. Baka muffinsen mitt i ugnen på 175° i ca 22 minuter. Låt muffinsen svalna medan du förbereder frostingen.

Creme cheese frosting
1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaften till den fått en krämig konsistens.

2. Vispa i philadelphiaosten.

3. Fördela frostingen över pepparkaksmuffinsen.

Likes

Comments

View tracker

En riktig födelsedagstårta med färska jordgubbar som innehåller en himmelsk kombination av vaniljkräm, grädde och rabarberkompott. Vi valde att toppa tårtan med bitar av mörk choklad vilket alla älskade! En riktig sommarfavorit!


Prinsesstårta med rabarberkompott och färska jordgubbar

Detta behöver du:

Tårtbottnen (3-delad)

Vaniljkräm (köpt som man blandar med mjölk)

4 dl vispgrädde

Vit marsipan

Marsipan i valfri färg

Florsocker


Rabarberkompott:

250g rabarber

250g frysta, tinade jordgubbar

1 dl socker

1/2 tsk äkta vaniljpulver


Garnering:

Färska jordgubbar

Mörk choklad


1. Koka rabarberkompotten. Ansa och skär rabarberna i lika stora bitar, ungefär 3 cm. Lägg i en kastrull tillsammans med jordgubbar, socker och vaniljpulver. Låt småkoka utan lock i 10-15 minuter till en fast kompott. Mosa jordgubbarna och rör om då och då. Låt svalna helt.

2. Vi använde oss av köpt tårtbottnen och vaniljkräm till tårtan, vilket fungerade utmärkt. Börja med att lägga bottendelen av tårtbottnen på ett fat. Bred på vaniljkrämen, spara 1/2 dl av vaniljkrämen.

3. Lägg på mellanbottnen. Fördela kompotten. Vispa grädden, spara 1 dl, och tillsätt den sparade vaniljkrämen, bred sedan ut vaniljgrädden över kompotten i form av en kupol.

4. Lägg på den den sista tårtbottnen. Tryck försiktigt på bottnen så att den formar sig efter kupolen. Bred den kvarvarande grädden över tårtan så att det bildar ett tunt gräddlager.

5. Kavla ut den vita marsipanen på ett lätt florsockrat underlag, till en ca 2 mm tjock platta. Försök att ge marsipanen en rundad form så underlättar det när man ska lägga på locket. Kavla ut den andra marsipanen på lika sätt som ovan. Skär denna i ca 2 1/2 cm tjocka band och tvinna dessa.

6. Lägg på marsipanlocket och jämna ut längs kanterna. Skär ett centrerat genom marsipanen med en vass kniv, skär ytterligare ett snitt i varje flik så att det bildas 8 flikar. Lägg de tvinnade marsipanbanden längs med tårtan. Vik försiktigt ut flikarna. Fyll hålet med färska jordgubbar, sikta över florsocker och fyll ut med tunna bitar av mörk choklad.

Likes

Comments

Denna cheesecake är gudomligt god. Den krämiga fyllningen, jordgubbspurén, digestivebottnen och inte minst de chokladdoppade jordgubbarna gifter sig verkligen. Passar utmärkt som avslut till grillkvällen eller födelsedagsfiranden då man kan förbereda det mesta i förväg. Rekommenderar verkligen att testa denna!


​​​​​​​​​​​​​​​Jordgubbscheesecake med färska jordgubbar och vit chokladganache

Botten:

13 digestivekex

75g smör


Fyllning:

300g philadelphiaost

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 citron, finrivet skal

1 3/4 dl jordgubbspuré, mixade jordgubbar

3 dl vispgrädde


Chokladdoppade jordgubbar:

75g vit choklad

200g jordgubbar

Vit chokladganache:

100g vit choklad

1 dl vispgrädde


Garnering:

florsocker att pudra över


1. Mixa kexen. Smält smöret och mixa ner i smulorna. Häll hälften av blandningen i en form med löstagbar kant och platta ut med en sked.

2. Sätt in formen i frysen under tiden som du gör fyllningen.

3. Fyllning: Vispa Philadelphiaost, äggulor, strösocker och vaniljsocker tills det blir en fluffig smet och sockret har löst sig. Tillsätt rivet citronskal och jordgubbspuré, spara 2 msk av purén.

4. Vispa grädden och äggvitan i två separata skålar. Vänd sedan i grädden och äggvitan.

5. Häll i hälften av fyllningen i formen. Strö över resten av smulorna, droppa i lite av jordgubbs­ purén på kanterna av formen och häll försiktigt i resten av fyllningen. Sätt in tårtan i frysen i minst 6 timmar.

6. Hacka chokladen och smält i mikron. Rör om emellanåt. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Doppa 3⁄4 av jordgubbarna i chokladen och lägg på bakplåtspappret. Låt chokladen stelna någorlunda innan du använder de.

7. Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills all choklad har smält. Låt chokladganachen svalna. Bred ganachen över tårtan och garnera med jordgubbarna.

8. Pudra florsocker över tårtan och servera.

Likes

Comments

Här kommer ett superb recept på en nyttig variant av glass. Perfekt för den som vill vara lite nyttigare i sommar. Den tar bara 5 minuter att mixa ihop och går att äta på direkten, eller att frysa in om man hellre vill. Om du fryser in den, ta fram den 20 minuter innan servering så att den hinner tina till.


Kvargglass med jordgubbar och hallon


Detta recept räcker till 2 stora portioner eller 4 mindre.


250 g naturell kvarg

225 g frysta jordgubbar

1 dl frysta hallon

1 1/2 tsk socker

1 banan


Garnering:

Några frysta hallon

Mörk choklad (jag använde med mintsmak)


Lägg alla ingredienser i en bytta och mixa till önskad konsistens. Häll över glassen i en frysbar låda eller servera den direkt. Garnera med riven choklad och krossade frysta hallon som du strösslar över glassen. Perfekt som ett nyttigare alternativ till vanlig glass. Och exakt lika gott!

Likes

Comments

Här kommer ett recept på de omtalade Nutella Chocolate Chip Cookies som man hört så mycket om. Kan säga att de blev godare än vad man kan tro, absolut något för nutella-älskaren. Jag testade att göra några kakor utan nutella och tillsatte lite mörk choklad som jag hackat. Blev även det mums!


Nutella Chocolate Chip Cookies

3 3/4 dl mjöl

1 dl socker

100 g smör

1 tsk bakpulver

2 ägg

150 g nutella

150 g choklad chips

1/2 tsk vaniljsocker eller frön från 1/2 vaniljstång


1. Sätt ugnen på 180 °.

2. Blanda samman smör och socker. Tillsätt ägg och vanilj.

3. I en separat skål, blanda samman mjöl och bakpulver.

4. Blanda samman innehållet i skålarna till en smet. Lägg i choklad chips och använd en sked för att blanda i dem i smeten.

5. Råga en matsked med smet och forma till en rund platta i handen, Tillsätt 1/2 - 1 tsk nutella i centrum och stäng degen genom att försiktigt vika kakdegen tillbaka upp så den helt täcker nutellan. Placera kakan på en ugnsform med bakplåtspapper.

6. Låt kakorna gräddas på 180 ° i 15 minuter.

När kakorna är färdiga låt de stå framme och svalna ett tag då nutellan blir väldigt het. Sen är det bara att äta o njuta!

Likes

Comments

Detta är det absolut första inlägget här på bloggen. Det firar vi med att kick-starta med ett nyttigt och uppiggande recept på powerbars. Detta recept gjorde jag helt spontant med saker som redan fanns hemma, och resultatet blev förvånande bra. Jag använde katrinplommon i receptet (dadlar funkar lika bra) vilket också gav väldigt mycket smak i barsen.


Powerbars med honung och choklad

Receptet ger 10 bitar

4 dl havregryn
0,5 dl solrosfrön
1 dl kokos
10 urkärnade, torkade dadlar eller katrinplommon
1,5 dl russin
30 g mörk choklad 70-85%
2,5 msk honung
2 msk kokt vatten

1. Dela dadlarna eller katrinplommonen i mindre bitar och lägg dem i en skål tillsammans med russinen. Tillsätt kokt vatten och honungen, mixa till en slät smet.

2. Lägg havregryn, solrosfrön och kokosen i en het stekpanna. Bryn dem tills de har fått lite färg. Hacka sedan chokladen och lägg det i pannan. Häll omedelbart över blandningen till smeten och blanda ihop dessa. Bred ut blandningen på bakplåtspapper och ställ in i kylen för att stelna i några timmar.

För den som vill kan man pensla powerbarsen med mörk choklad och strö kokos över innan man ställer in dem i kylen.

Likes

Comments