Idag är det Diabetesdagen och jag vill visa respekt till alla er som är drabbade. Jag känner många som är har diabetes och jag tycker alla som kämpar mot de hemska sjukdomarna är starka!

Tyvärr är det många människor som har fördomar mot diabetes och kan ingenting om det. Många förknippar det med ett ohälsosamt liv, men så är sällan fallet. Vem som helst kan när som helst insjukna i sjukdomen och då måste man kämpa mot den varje dag resten av livet. VARJE gång man ska göra något så måste man antingen få i sig socker eller insulin och mäta sitt blodsocker.

Både diabetes typ 1 och två är hemska. Min farfar dog i typ 2 när min pappa var 14 år. Han gick t.ex. upp i vikt och blev blind innan dess vilket är ganska vanligt för typ 2. Jag hatar sjukdomen som gjorde att jag aldrig fick träffa min farfar!

Det finns än så länge inga botemedel så att man kan bli frisk från diabetes, men för att hjälpa till i forskningen så är jag med i en studie (INTE samma som när jag gjorde magnetresonans). Det jag får göra är att fylla i blanketter om bland annat min träning, vad jag äter och ifall någon i min släkt har/haft diabetes. Sedan tar jag blodprov någon gång varje år och till sist försöker forskarna analysera orsaker till att människor insjuknar i diabetes typ 1.

Jag tycker alla borde lära sig mer om diabetes och det kan ni göra genom att kolla på dokumentären ”Att leva utan att dö” på Viafree, där Peter Jihde är programledare. Ikväll kan ni även se Diabetesgalan kl. 20.00 på TV3!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments