Header
View tracker

Ända sedan jag var liten så har vi haft tre röda vinbärsbuskar på gården som mest bara har stått och bären har växt för att sedan ruttna under hösten utan att någon har plockat dom. Självklart gick jag och mina syskon och tog några bär lite då men annars har dom inte använts så mycket. Därför bestämde jag mig nu för att gå ut och plocka några liter och pröva att göra något av dom. Jag bestämde mig för att göra sylt och godis. Godiset blev riktigt gott och sylten blev också lyckad och självklart delar jag med mig av recepten och bilder här.

Röda vinbärsremmar

500g röda vinbär
120g hallon
4 msk honung
Strösocker

Koka ihop bären och honungen och mixa sedan blandningen ordentligt.
Passera blandningen genom en sil. Bred ut den passerade smeten på plåtar med bakplåtspapper och ställ in i ugnen ca 2-3 timmar tills smeten har torkat. Strö över socker och skär sedan till remmar

Röda vinbärssylt

1,5 kg röda vinbär
0,5 dl vatten
0,5 kg syltsocker
3 lime


Sätt ugnen på 100 grader och ställ in burkarna som du ska ha sylten i. Låt dom stå i ugnen utan lock tills du ska hälla i sylten i burkarna.

Riv bort limens zest med et zestjärn eller sen tunnaste sidan av ett rivjärn.
Blanda limezesten, vatten och röda vinbär i en kastrull och låt det koka på medelvärme i ca 10 minuter. Pressa eventuellt i lite limesaft om så önskas. Tillsätt sedan syltsockret och låt det koka i ca 5 minuter till. Häll sylten direkt efter kokning i de varma burkarna och skruva snabbt åt locket ordentligt. Allt måste vara varmt och locket måste på snabbt för att sylten. ska hålla längre och mögel inte ska bildas.

När jag hade fyllt burkar med lite mer än hälften av all sylt så tillsatte jag mer syltsocker till det som var kvar i kastrullen och värmde sylten lite till. Sylten som var kvar i kastrullen blev alltså marmelad.

Testa gärna något av dessa recept och skriv en kommentar om hur ert resultat blev.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • 70 readers

Likes

Comments

View tracker

Hej igen!

N har jag haft ett väldigt långt uppehåll från bloggandet eftersom jag har känt mig väldigt omotiverad. Jag vet att jag i ett tidigare inlägg innan mitt uppehåll skrev att jag skulle försöka göra minst ett inlägg per vecka. Man kan ju lugnt säga att det sket sig. Jag tänker därför inte ha något mål på hur ofta jag ska göra inlägg utan kommer istället att göra inlägg lite då och då när jag känner för det.

Jag har nu tagit studenten och det är dags för mig att ge mig ut i arbetslivet . Mina planer efter studenten var att hitta ett jobb i Härnösand och bo hemma hos min familj ett tag för att kunna spara ihop ordentligt med pengar för att sedan flytta. Jag ville flytta till en "mellan stor" stad som är större än Härnösand men inte lika stor som Stockholm. Så här blev det, jag bor just nu kvar hos min familj som planerat. Jag har dock inte jobbat speciellt mycket i sommar och ska snart flytta till Stockholm för att jobba på stureplangruppens nyaste restaurang. Det mesta blev alltså tvärt emot vad jag hade tänkt mig. Men jag är ändå nöjd. Jag har fått en lång semester och sedan en grymt bra start med lägenhet i Stockholm och ett jobb där jag tror jag kommer få lära mig väldigt mycket.

Nu innan jag flyttar har jag bunkrat upp med en massa bär och svamp i frysen. Eftersom jag tidigare har varit så bortskämd med bär från farmor och mormor och svamp som mamma och pappa har plockat så insåg jag nu att jag måste plocka själv och frysa in om jag vill ha några bär och svamp under den kommande vintern.

Jag har valt att rensa bären och svampen för att sedan styckfrysa den innan jag har lagt allt i olika burkar och påsar. Jag valde att styckfrysa allt eftersom det är lättare att ta lite i taget om man bara behöver lite bär/svamp. Styckfryser man allt så blir det inte en stor klump av bär/svamp som man annars får om man slänger allt i en och samma burk och fryser det. Man får snyggare bär som man kan använda till garnityr om man styckfryser dom. Än så länge har jag en massa blåbär och hallon samt lite kantareller och en liten burk med hjortron i frysen men snart hoppas jag på att kunna fylla på med lite lingon och annat gott.

När man styckfryser så är det bäst att lägga bären/ svampen på en bricka med ett bakplåtspapper i frysen och låta det få en hård yta för att sedan lägga det i en burk. Låt inte bären ligga på brickan för länge innan du stoppar dom i burken.

Här kommer lite bilder från min pågående uppbunkring av bär och svamp. Bjuder även på lite bilder från min student

Likes

Comments

View tracker

Under detta skolår har jag och två av mina klasskamrater drivit ett så kallat UF-företag. Detta innebär att vi som ett skolprojekt har startat ett företag, drivit det under skolåret och sedan avvecklat de. Vi valde att göra en alldeles egen kokbok som framförallt skulle vara anpassad för studenter. Vi valde ut recept i kategorierna frukost, varmrätter och efterrätter. Vi provlagade sedan dessa rätter, ändrade recepten och fotograferade maträtterna. Vi prisberäknade recepten så man skulle kunna se vad varje rätt kostar att laga. Efter mycket slit så var det äntligen dags för att lämna in boken för tryckning. Vi tryckte totalt 130 böcker och sålde nästan alla. Vi åkte på olika mässor och stod i olika butiker och sålde. Vi marknadsförde oss på sociala medier, en lokaltidning skrev om oss och vi tog även kontakt med kändiskocken Amir Kheirmand och han skrev om vår bok på sin Facebook och Instagram. Vi tjänade ganska bra och lärde oss väldigt mycket under året. Trots allt slit så var det riktigt kul att driva ett eget företag.

Till er som ska driva ett företag så är mitt tips till er att starta ett företag som är relaterat till någonting ni gillar att göra. Det blir mycket roligare och lättare att driva ett företag då. Lägg ganska mycket tid och energi på ert företag för ni kommer känna er så sjukt nöjda när ni är färdiga.

Bilderna ni ser i detta inlägg är från mitt UF år. Jag kommer dock inte lägga upp några bilder på rätter eftersom jag presenterar en del av dom här på bloggen ibland.

OBS! Alla bilder i detta inlägg är ej tagna av mig själv

Likes

Comments

Är nu hemma efter 12 dagars praktik på båten Symphony som går mellan Stockholm och Helsingfors. Det har varit mycket jobb men lärorikt och kul. De första dagarna var det väldigt mycket information och andra saker att komma ihåg. Det hände fler än en gång att jag gick vilse i alla korridorer. Under de sex första dagarna fick jag vara på båtens lyxrestaurang Bon Vivant. Det var väldigt fina rätter där med ganska många moment i uppläggen av varje rätt. Jag jobbade i kallköket där det gjordes förrätt och efterrätt. På förmiddagarna förberedde vi in för varje kväll och på kvällarna var restaurangen. Jag lärde mig väldigt mycket på under dessa sex dagar och hade riktigt kul. Efter sex dagar fick jag byta till bådens Sushi restaurang. Jag tänkte att det skulle bli kul att få lära sig göra sushi men jag fick tyvärr inte göra så mycket sushi. Jag gjorde mest sallader och olika mackor. Det var ganska lugnt där och jag lärde mig tyvärr inte lika mycket där. Alla som jobbade på båten var trevliga och välkomnande. På rasterna tränade jag i personalgymmet, åt mat i mässen (personalmatsalen) eller låg i hytten och sov. Efter dessa 12 dagar så hade jag jobbat totalt ca 120 timmar så jag var riktigt trött och helt slut i huvudet när jag klev i land. Jag skulle gärna vilja jobba på en båt men jag måste tyvärr vänta ett år eftersom man måste vara minst 20 år för att få jobba på båt i Sverige.

Här kommer lite bilder på mat och annat från båten (Ber om ursäkt för den dåliga kvalitén på vissa av bilderna, jag har fotat lite snabbt med min mobil.)

Likes

Comments

Imorgon åker jag iväg på min sista praktik innan jag tar studenten. Jag kommer att jobba ombord på kryssningsfärjan Symphony i ca två veckor. Jag kommer därför att vara inaktiv med mitt bloggande under praktiken då jag varken kommer ha tid eller så mycket internet. Självklart kommer jag att skriva om och lägga ut lite bilder från praktiken efteråt men så länge får ni ha det så bra!

Likes

Comments

Pannacotta var min absoluta favorit dessert i flera år, jag gjorde pannacotta lite då och då och det var inge små mängder jag gjorde heller, jag gjorde ca 20-30 portioner varje gång och åt mer än hälften själv. Min absoluta favorit typ av pannacotta var hallonpannacotta. Det är fortfarande min favorit typ av pannacotta men jag är självklart ganska less på pannacotta nu men jag gör det fortfarande ibland.

Jag tänker inte presentera ett recept på 30 portioner utan jag nöjer mig med 6 portioner eftersom dom flesta inte äter 30 portioner pannacotta

6 portioner

2 gelatinblad

2tsk vaniljsocker

5dl grädde

0,5dl strösocker

200g hallon

Lägg gelatinbladen i en skål med vatten tills dom har mjuknat. Mixa hallonen och blanda tillsammans med grädden, sockret och vaniljsockret i en kastrull och låt sjuda på låg värme. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dom. Rör ner dom i kastrullen tills dom har lösts upp. Smaka av och tillsätt mer vaniljsocker om det behövs. Häll upp portionsvis i glas och ställ in i kylen. Garnera med hallon och citronmeliss när blandningen har stelnat.


Likes

Comments

Det finns hur många olika varianter av omelett som helst. I en omelett kan m an stoppa nästa vad som helst. När jag var liten var jag galen i pizzakrydda, på hemkunskapen kryddade vi en massa olika saker med pizzakrydda, allt kanske inte blev jätte gott men vi tyckte att det var kul att experimentera lite med denna krydda. När jag nyss hade lärt mig hur man gör en omelett så testade jag självklart att krydda den med pizzakrydda. Det visade sig vara ganska gott så jag utvecklade min omelett lite mer och fick då en pizzaomelett, Idag så använder jag ytterst sällan pizzakrydda men denna omelett gör jag fortfarande till frukost ibland. Den är precis som alla omeletter enkel att göra, ganska mättande och är god.

2 st omeletter


4 ägg

¼ dl vatten

½ msk pizzakrydda

½ tsk salt

½ tomat

2 skivor rökt skinka

2 msk smör


Knäck äggen i en skål och tillsätt vatten, salt och pizzakrydda. Vispa blandningen ordentligt. Hacka skinkan och tomaten i små bitar. Smält smöret i en stekpanna. Stek äggblandningen på medel värme i stekpannan. Rör försiktigt i äggsmeten några gånger under stektiden. Omeletten är färdig när äggblandningen har stelnat men fortfarande är lite krämig på ytan. Stek tomaterna och skinkan snabbt och lätt i en annan panna och lägg sedan på omeletten. Vik omeletten på mitten.

Likes

Comments

Sorbet är just nu en av mina absoluta favoritdesserter. Sorbet är snyggt, gott, fräscht och enkelt att göra. Just dessa två smaker var de första sorbeten som jag någonsin gjorde men redan innan det så var jag ett stort fan av sorbet. En sorbet är precis som nästan allt annat mycket godare om man gör den själv istället för att köpa en färdig från affären. Det är väldigt enkelt och man behöver bara ett fåtal ingredienser och en glassmaskin.

Hallonsorbet för ca 10 pers.

3 dl socker

3 dl vatten

3 dl mixade hallon

Blanda socker och vatten och koka upp till en sockerlag. Ställ i kylen tills det har svalnat. Mixa undertiden hallonen. Totalt ska det vara 3 dl när du har mixad dom. Blanda den kalla sockerlagen och de mixade hallonen. Om du tycker att smeten är för söt så kan du tillsätta lite saft från en lime. Kör sedan smeten i en glass maskin tills den fått en bra konsistens.

Kiwisorbet för ca 10 pers.

3 dl socker

3 dl vatten

3 dl mixad kiwi

Blanda socker och vatten och koka upp till en sockerlag. Ställ i kylen tills det har svalnat. Skala och mixa urtiden kiwin. Totalt ska det vara 3 dl kiwi efter att du har mixat dom. Blanda den kalla sockerlagen och den mixade kiwin. Om du tycker att smeten är för söt så kan du tillsätta lite saft från en lime. När man mixar kiwin så tappar den lite färg. Vill du få en finare färg på den så kan du tillsätta några droppar grön karamellfärg. Kör sedan smeten i en glass maskin tills den fått en bra konsistens.

Likes

Comments

4 portioner

600 gram oxfilé

300 gram smör + smör till stekning

3 vitlöksklyftor

4 msk persilja

salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader

Ställ smöret i rumstemperatur. Hacka persiljan och pressa vitlöken. Putsa bord senor och hinnor från oxfilén. Bryn den sedan i smör, salta och peppra på båda sidor. Lägg sedan oxfilén i en form och ställ den i mitten av ugnen. Låd den stå i ugnen tills den får en innertemperatur på 55 grader. Blanda smöret, persiljan och vitlöken. Forma smöret till en rulle och linda in i plastfolie och lägg sedan i frysen. Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila på en skärbräda i ca 5-10 minuter efter att det fått innertemperatur i ugnen. Höj ugnen till 200 grader. Skär sedan köttet och smöret i lagom stora skivor. Varva sedan kött och smör i formen och lägg in i ugnen igen tills smöret har smält. Servera detta med valfritt tillbehör som t.ex ugnsrostade rotsaker eller potatisgratäng.

Likes

Comments

Ca 4 portioner

Potatisbullar:

1 ½ kg potatis

1 ½ gul lök

3 msk vetemjöl

2 ägg

salt och svartpeppar


smör till stekning

140 g bacon


Rårörda lingon:

3 dl socker

400 g Lingon

Tillagning Potatisbullar:
Skala och hacka löken. Vispa upp äggen. Skala och riv potatisen fint. Krama ut så mycket vätska som möjligt ur potatisen. Blanda potatis, lök, mjöl, vispat ägg, salt och peppar i en stor skål. Rör om så att allt blandas. Hetta upp smör i en stekpanna. Forma små platta bullar. Stek potatisbullarna ca 3 minuter på vardera sidan på medelvärme, de ska få en fin, gyllenbrun färg. Kontrollera att de är genomstekta och håll dem varma till servering. Hetta upp en panna och stek sedan baconet i sitt eget fett. Låt baconet rinna av och servera sedan till potatisbullarna

Tillagning Rårörda lingon:
Rensa och skölj lingonen. Lägg dem i en bunke. Tillsätt sockret, lite i taget. Rör sylten med en trägaffel eller slev tills sockret löst sig och bären blivit mosiga. Häll upp sylten i väl rengjorda, kalla burkar. Sätt på lock. Förvara sylten mörkt och svalt eller djupfrys den.

Likes

Comments