- Lilla Addie blev magsjuk. Dock gick det endast ett par timmar och så var hon helt som vanligt igen. Detta var absolut första gången jag tagit hand om ett sjukt barn och jag tror det var väldigt lärorikt för mig. En erfarenhet rikare!

- Jag var och tränade på gymmet.

- Jag såg Forrest Gump, Inside Out, Zootopia, Gilmore Girls, Shameless, och 10 Cloverfield Lane.

- Jag lyssnade på massa poddar: P3 Dokumentär — Palmemordet, P3 Dokumentär — Stormen Gudrun, P3 Dokumentär — Terrordåden i Paris, P3 Dokumentär — Nätpiraterna och The Pirate Bay, P3 Dokumentär — Terrorattackerna 11 September, P3 Dokumentär — Hagamannen, Fredagspodden, Allt du velat veta — Om alkohol med Pia Steensland, och Allt du velat veta — Om Första Världskriget med Marco Smedberg.

- Brody hade på sig Sverigetröjan han fått av mig till skolan.

- Tog en promenad på 5 km runt Cleary Lake.

- Brody hade ledigt från skolan, så jag tog med mig alla barn och åkte till Minnesota Zoo. På väg dit såg vid ca 15 polisbilar åka förbi med blåljus och vi såg även en man gripas? Vet fortfarande inte vad som hade hänt.

- Spelade sällskapsspel med Brody.

- Försökte introducera barnen för konceptet Melodifestival och ESC som här borta inte existerar. Kan meddela att barnen numera älskar både If I Were Sorry med Frans och Heroes med Måns Zelmerlöw.

- Åt på Chili's, Applebee's och Olive Garden.

- Gick omkring på Burnsville Mall.

- Såg den sista presidentdebatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

- Åkte till St Paul tillsammans med Mike och barnen. Där gick vi på vetenskapsmuseeum och såg på en IMAX-film om rymden. Där inne bestämde sig Addie för att få raseriutbrott/panik och Mike fick ta med henne ut. Hon var helt utom kontroll och hade skrikit och sparkat av sig skorna och hade knappt lugnat ner sig när jag kom ut till bilen med Harper och Brody. Haha. Mike var inte glad.

- När vi såg på IMAX-filmen slöt sig en filmduk omkring oss och Addie sa "Why is it swallowing us? This is becoming the worst day ever." Haha.

- Efter IMAX-incidenten ville Addie att jag skulle följa med henne upp på kvällen när hon skulle sova. Jag frågade henne om hon hade haft en bra dag och fick till svar: "Ja, men inte när mamma och pappa var sura på mig. Men nu är den bäst för nu är jag med dig."

- Testade Kellogs K-flingorna med frystorkade bär och konstaterade att den var ca 50x sötare än den svenska varianten trots att det ska vara exakt samma flingor.

- Fick en morgon syn på en liten hand som tittade fram under toadörren när jag stod där inne och fixade i ordning mig inför dagen. Det var Addie som undrade om jag inte kunde komma upp snart.

- Sparkade fotboll med Brody.

- Åkte till ett pumpkin patch och letade pumpor inför Halloween. Vi gick omkring med en liten kärra som vi drog efter oss på ett stort fält som var helt fullt av pumpor. När vi betalade fick vi allesammans välja en egen liten minipumpa som vi gick gratis. Väldigt cool upplevelse och tydligen något man här borta gör varje år inför Halloween. Tror inte det finns något liknande i Sverige?

- Amy insisterade på att jag var tvungen att ha en egen Halloweendräkt och lade ner hur många timmar som helst på att göra en åt mig.

- Åkte till Mankato med hela familjen. Där köpte jag vinterskor och så åkte vi till parken där Mike och Amy gift sig 9 år tidigare. Detta var inte en park öppen för allmänheten utan man var tvungen att betala för att kunna gå in. Detta är en av de mest absurda sakerna med USA enligt mig. Som svensk är det så naturligt och självklart för mig att jag ska kunna gå omkring hur jag vill i naturen, men här borta fungerar det inte så. Allemansrätt är ett främmande koncept här borta och jag tror aldrig jag kommer vänja mig vid det. I parken var det hur som helst väldigt vackert, med både vattenfall och öppna ytor.

- Åt på en pub i St Peter med Joyce, Bruce och Amys syster Jill. Drack en sprite som smakade avlopp men maten var god.

- Var på en halloweenfest hos Amys andra syster Trish och barnens kusiner. De hade gått all-in och dekorerat hela skogen och uppfarten. Fick dock berättat för mig att alla amerikaner inte är så dedikerade som dessa var.

- Addie och Harper satt en dag och kollade på ett avsnitt av My Little Pony med svenska röster som de själva hittat. De hade ingen aning om vad som sades eller att det ens var svenska. Tyckte det var lite kul.

- Pratade med Amanda på Skype. Sötsaker i USA, operationer och Trump vs Clinton var några av samtalsämnena. Även hur sjukt det är att höra barn prata perfekt engelska kom på tal.

- Pratade med pappa + familj på Skype.

- Åkte till MOA och Minnehaha Falls med Vanessa. På tåget dit började en man prata med oss om Sverige och Italien och om hur Sveriges framtid går utför pga invandringen. Lol. Vid Minnehaha Falls såg jag förresten en staty av en svensk man; Gunnar Wennerberg! Reagerade på namnet som var ingraverat när jag gick förbi och var tvungen att googla honom. För er som vill veta var han en ämbetsman, politiker, poet och tonsättare som kom från Lidköping. Dock har jag ingen aning om varför han finns avbildad här i Minnesota.

- Fångade min första spindel här borta under en kaffekopp.

- Tjejerna målade sina egna naglar för första gången. Resultatet blev... intressant.

- Brody undrade om vi hade 24h på ett dygn även i Sverige.

- Tjejerna hade ett Halloween-party på förskolan som jag fick vara med på. Där lekte de olika lekar och fikade. Alla älskade deras matchande donuts-dräkter.

- Bakade kladdkaka i form av muffins. Blev helt okej men inte riktigt som hemma.

- Blev sjuk, vilket jag aldrig annars blir. Hade huvudvärk, ont i halsen, var förkyld och hela kroppen värkte. Men det blev bättre efter några dagar.

- Läste ut "Allt jag inte minns" av Jonas Hassen Khemiri.

- Tjejerna hade skolfotografering.

- Gjorde egen trolldeg med Addie. Den blev dock inte superbra utan var ganska torr och färgerna blandades inte ut så väl som jag hade velat. Men övning ger ju färdighet och för ett första försök var det inte så illa.

- Började läsa "Stanna" av Flora Wiström.

- Pratade väldigt kort stund med farfar på Skype. Han och farmor var på Gran Canaria och jag blev avis.

- Barnen hade tappat Amys mobil så att skärmen gått sönder så jag och Mike åkte till en Apple-butik och fixade den. I samma veva åt vi även lunch på en kinesisk restaurang i närheten. Fick en fortune cookie där det stod: "You will move to a wonderful new home within the year". Creepy hur mycket det stämde.

- Åkte till en Halloween-tillställning som hölls i ett sportcenter. Det var dock mest en grej för barnen i området där de kunde leka och få godis.

- Åt svenskt lösgodis <3

- Åt rice krispie treats.

- Åkte till downtown Minneapolis med Vanessa. Upplevelsen var väl inte fantastisk. Vi hamnade i fel område och blev två gånger tilltalade av killgäng som försökte omringa oss. Ha-ha. Allt gick bra förresten. Det var bara att gå därifrån.

- En kille kom upp till mig vid tågstationen och frågade om jag bodde här och kunde hjälpa honom hitta dit han skulle, och jag svarade automatiskt att nej, jag är på semester. Kom på mig själv efteråt med att jag ju faktiskt bor här nu. Huh.

- Hade liten lektion med Amy om vad alla amerikanska mynt är värda. Har gått runt med en sten till plånbok för att jag undvikit att använda alla mynt jag får eftersom jag inte vetat deras värde. Nu vet jag dock: penny = 1¢, dime = 10¢, och quarter = 25¢.

- Amy hade köpt svenskt lösgodis åt mig på IKEA <3 Endast sura också.

- Bestämde mig för att lära mig brodera och impulsköpte därför broderigarn, nål och väv.

- Gick trick-or-treating med barnen på Halloween. Var utklädd till en pumpkin spice latte. Tjejerna var donuts, Brody var darth vader, och Amy var en storm trooper. Mike vägrade dräkt.

- Bad Addie sätta sig vid bordet när hon åt och fick "I didn't hear you. I still can't hear you." till svar. Haha.

Och så såklart ett o annat raseriutbrott från dom små. Det är inte lätt att vara liten.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Måndag, tionde oktober.

Amy jobbade hemifrån idag så efter att tjejerna varit på förskolan så åkte vi fyra till en park här i närheten. Där hade vi lunchpicknick och beundrade alla vackra träd som bar höstens färger. När vi alla fått nog åkte vi till Burnsville för att lämna tillbaka kläder med fel storlek, samt handla på Costco. Och detta var väl i stora drag min jobbdag. Resten av kvällen lyckades Amy och jag samtala i flera timmar om Sveriges politik (visade en partiledardebatt för henne och hon var förvånad + imponerad över hur många kvinnor vi har inom politiken), mobbning, terapi, traditioner, kriminalitet, män och monarki.

Tisdag, elfte oktober.

Denna dag hade Brody, men inte tjejerna, skola. Som varje annan tisdag. Tjejerna och jag fördrev tiden på förmiddagen med att leka utomhus och gick sedan in för att baka chokladbollar. De hade aldrig innan hört talas om detta bakverk vilket gjorde det lite extra roligt. De fick varsin skål med egna ingredienser och rullade sedan sina egna chokladbollar. Det blev en succé. De tyckte det var både roligt och gott. Och kladdigt. Efter att ha tvättat alla kladdiga fingrar åkte vi sedan iväg till samma park vi var vid på måndagen. Där hade vi en mini-picknick och tjejerna fick leka av sig. Sedan bar det hemåt för att hämta upp Brody från bussen. När jobbdagen sedan var över åkte jag och hämtade upp Vanessa (en av de andra au pairerna) för vi skulle ut och leta efter kostymer till Halloween. Varken hon eller jag hittade några.

Onsdag, tolfte oktober.

På onsdagen åkte jag till Burnsville efter att jag lämnat av alla barn på respektive skolor. Där hittade jag en gigantisk bokaffär som jag gick omkring i hur länge som helst. Dock kom jag endast därifrån med en cd-skiva. Efter det var det bara att åka och hämta upp tjejerna från förskolan igen. Resten av dagen spenderades hemma med tjejerna. Efter att jobbdagen var över kom min LCC (Local Childcare Consultant) hit och jag fick alltså träffa henne för första gången. Hon fungerar som min kontaktperson här i USA, och om jag någonsin skulle få problem med något är det henne jag vänder mig till. Vi pratade och efter någon timme åkte hon hem igen. Onsdagen fick avslutas med en omgång Yatzy.

Torsdag, trettonde oktober.

På torsdagen vaknade jag upp till en snapchat från min syster Whilma där hon önskade mig en bra helg. Gulligt. Annars var det som vanligt skoldag för Brody men inte för tjejerna. Denna morgon bad Brody mig skriva upp en lista med svenska ord som hade med skolan att göra som han kunde ta med sig och läsa upp inför sina klasskompisar. Under dagen fick jag också följa hur min kära vän Amanda hemma i Sverige opererade näsan. Fick ett tjugotals bilder på henne där hela hennes ansikte var alldeles uppsvällt och blått. Sjukt konstigt att tänka på hur nästa gång jag ser henne i verkligheten så kommer hon se helt annorlunda ut. Eller helt annorlunda är väl att ta i, men ändå.

Under förmiddagen tog jag mig ner till stadens bibliotek tillsammans med tjejerna. Där hade de nämligen en sagostund för förskolebarn. Dagens bokstav var P så det både lästes och sjöngs sånger om pirater och pingviner. Det var lite svårt att få tjejerna att fokusera men jag tror ändå att det var roligt för dem. Fick i mitten av läsningen lite diskret börja ge dem fruit snacks (vilket i princip är gummigodis med smak av frukt som äts till mellanmål av barn här borta i USA). Efter det gick det lite bättre med fokuset tror jag. På hemvägen somnade de båda två och efter att ha burit in dem till sina sängar sov de i flera timmar. Att vara på bibliotek och lyssna på sagor tär tydligen på krafterna.

Sen hände det inte mycket mer under min jobbdag. Tjejerna sov ända tills jag hämtade Brody från bussen och sen kom Amy hem. På kvällen förberedde jag mig inför julen med att se the Polar Express nere i vår hemmabio och efter halva filmen spelats tappade Brody en till tand.

Fredag, fjortonde oktober.

Fredag morgon lämnades alla barn av på sina skolor och sedan åkte jag iväg till Marshalls där jag köpte ett par träningsbyxor. Innan det var dags att hämta tjejerna åkte jag iväg och tankade bilen, och blev HELT blown away av hur billig bensinen är här borta. Att tanka bilen full kostade TJUGO DOLLAR. Alltså ungefär 175 kr??? Helt galet. Hemma betalar jag vanligtvis 600 kr för att tanka bilen full. Att amerikaner åker mycket bil är inte lika mycket av ett mysterium längre.

När jag senare hämtade upp tjejerna från förskolan så fick jag en teckning av Addie som hon målat till mig. Att man kan bli så glad av en sådan liten sak är rätt knäppt, men det blev jag. Sedan spenderade jag och tjejerna resten av eftermiddagen ute i solskenet, innan vi gick och hämtade upp Brody från bussen. På kvällen tog vi oss ner mot Amys mamma där vi åt middag, och jag fick även träffa Amys gudföräldrar.

Lördag, femtonde oktober.

På lördagen var det biljettsläpp till Coldplays konsert här i Minneapolis och jag, eller rättare sagt Mike, lyckades få tag på två biljetter åt mig. Kan inte riktigt greppa att jag ska få se dem om ett par månader. Kan inte ens minnas hur pass länge jag velat gå på en konsert med dem. Är så lycklig och spänd.

Senare under förmiddagen åkte vi alla och såg på Brodys fotbollsmatch, och åkte därefter till en restaurang tillsammans med hela hans lag. Där åt jag fisktacos och salladswraps och tog mig sedan snabbt hem för att därefter vända kurs mot Vanessas hus. Vanessa och jag åkte sedan tillsammans till Apple Valley och gick omkring på Target där ett tag innan vi åkte hem till vår LCC och hade vår månatliga au pair-träff. Det var väldigt avslappnat och det enda vi gjorde var i stort sett att äta och prata. Efter att åter ha släppt av Vanessa hemma hos sig så åkte jag hem, och så var lördagen slut.

Söndag, sextonde oktober.

Klockan åtta på söndagsmorgonen vaknade jag till tonerna av Silent Night, och det är nog det bästa sättet man kan vakna på tror jag. Julmusik i oktober är fullkomligt acceptabelt — så det så. Är glad att jag hamnat i en familj som är av samma åsikt på den punkten.

Framåt förmiddagen åkte jag och Amy in till Minneapolis där vi mötte upp Terra, familjens allra första barnvakt de hade för ett par år sedan. Tillsammans gick vi sedan alla tre till the Guthrie Theater och såg pjäsen Sense and Sensibility — baserat på romanen med samma namn av Jane Austen. Det var min allra första riktiga pjäs jag gått på. Jag blev inte besviken.

Likes

Comments

femte oktober, onsdag

På onsdagen var det min alldeles första egentliga arbetsdag här borta, då jag var helt själv med barnen från sju på morgonen till fem på kvällen. Det var en intressant dag som började med att Harper grät för att Addie sjöng i bilen på väg till skolan, och som avslutades med en löptur tillsammans med Amy och barnen. Utöver detta dansades det till svensk musik och jag lyckades dessutom klämma in tre skypesamtal hem till lilla Sverige vilket ju alltid är mysigt; att få prata med sina nära och kära trots att man bor tusentals kilometer bort.

sjätte oktober, torsdag

Denna torsdag var inte en helt vanlig jobbdag utan idag åkte jag, Mike och tjejerna in till Minneapolis för att jag skulle kunna skaffa ett social security number här borta. Vilket i princip är och fungerar på samma sätt som det svenska personnumret. Väl inne så fick vi vänta i 2 timmar på att jag skulle bli intervjuad. Två timmar med två fyraåringar. Men vi fick det på något sätt att fungera med hjälp av mellanmål och iPads. När vi väl kommit därifrån och intervjun var över åkte vi bort till the American Swedish Institute och åt på deras restaurang som heter Fika. Menyn var lite av en besvikelse dock då det enda som egentligen kunde räknas som ”svenskt” var de svenska köttbullarna och att det utöver det fanns typ två saker att välja på. Men köttbullarna var goda. Även om de inte riktigt smakade som hemma. Därefter åkte vi allesammans till St Paul och gick ett par timmar på ett vetenskapsmuseeum ämnat för barn.

sjunde oktober, fredag

Fredagen var en helt vanlig jobbdag. Idag fick jag för första gången på riktigt bli introducerad för tjejernas förskolelärare — vi skakade hand och hon sa, till sin kollega, att jag ju var bättre på engelska än vad hon själv var. Och att få höra sånt från engelsktalande personer är ju alltid kul. När jobbdagen var över för mig så åkte jag till Applebee’s (en restaurangkedja) med hela familjen och åt där tillsammans med våra grannar. Sedan var det snabbt hem för att byta om. Hade nämligen blivit medbjuden att åka till Valley Fair tillsammans med ett helt gäng andra au pairer. // Valley Fair är en nöjespark som dom under Halloween pyntar upp med en massa hemsökta hus och clowner som går runt och skräms. Osv. // Innan jag åkte hemifrån fick jag råden ”Don’t drink and drive, don’t talk to any strangers, don’t kiss any boys unless they are really nice” och när jag började skratta så sa Amy ”What!!! I’ve never had any teenagers before, I don’t know what you’re supposed to say”. Hur som helst var Valley Fair ett trevligt sätt att spendera en fredagskväll på. Fick träffa massor av nytt folk som kom från alla möjliga ställen runtom i världen (Danmark, Italien, Ungern, Tyskland, Sverige) och fick också åka en hel drös med karuseller samt gå igenom minst lika många hemsökta hus.

åttonde oktober, lördag

Trots att lördagen är en av mina lediga dagar bestämde jag mig för att tillbringa den tillsammans med familjen. Och just denna lördag började med att vi allesammans packade in oss i bilen och åkte iväg för att se Brody spela amerikansk fotboll. Det var den första småkyliga morgonen jag upplevt här borta men som svensk är det ju inget man inte upplevt förr. Väl där fick jag träffa Amys mamma Joyce + och mammans man Bruce. Det visade sig att Bruce hade bott i Norge under somrarna under tio års tid, så under nästan hela fotbollsmatchen stod han och jag och pratade med varandra på skandinaviska. Han på norska och jag på svenska. Knäppt med roligt att en lördagsmorgon kunna stå och prata samt göra sig förstådd på sitt modersmål med en amerikan. Hur som haver följde de med oss hem efter matchen och väl där åt vi pizza, bakade sugar cookies och åt svenskt godis. Joyce och jag började prata om Sverige och hon satt och sökte upp bilder på sin mobil och visade mig en bild hon tyckte var så vacker — och komiskt nog var det en temporär kaktusträdgård i Norrköping som jag varit och kollat på denna sommar med min pappa och mina bröder. Inte långt därefter åkte de hem. Då passade jag på att ringa hem till Sverige för att prata med mamma en stund. Kvällen avslutades på ett bowlingställe med resten av familjen där jag fick testa friterad saltgurka och förlora mot en fyraåring.

nionde oktober, söndag

Den nionde oktober!! Och min lillebror Algot fyllde 10(!!) år. Då känner man sig gammal. Jag fick prata med födelsedagsbarnet samt resten av släkt och familj på Skype då jag passande nog ringde mitt under hans kalas. Efter detta bar det av till min familjs kyrka då dom tydligen bjuder på frukostbuffé där på söndagar. Jag deltog inte i någon predikan utan åkte alltså dit efter allt sådant redan ägt rum bara för att snylta deras mat. Om det inte redan var uppenbart kommer inte jag hamna i himlen. Nä men skämt åsido. Familjen ville visa mig detta och mat tackar man ju inte nej till. Väl hemma ringde vi upp Algot igen på Skype för att barnen så gärna ville sjunga happy birthday för honom. Sedan bar det iväg till några av föräldrarnas vänner för att se när Vikings spelade fotboll. Vikings är alltså det lag som man hejar på om man bor i Minnesota. Och när jag säger fotboll syftar jag på amerikansk fotboll. För mig blev det dock inget fotbollstittande (vilket är lika bra det för jag förstår ingenting) utan jag satt tillsammans med Amy och hennes vänner och lyssnade på när de skvallrade vilket var betydligt mycket roligare. Efter att ha åkt hem åkte jag och handlade på Target, samt köpte en kaffe på Starbucks. Där fick jag en komplimang för att jag tydligen har ett vackert namn. Den nionde oktober fick rundas av med en presidentdebatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump.


Konversationer denna vecka:

Addie: You are the best sister anyone could ever ask for.

Jag: Well, you two are the best little sisters anyone could ever ask for.

Addie: Aw, thank you. That makes us so happy.

Harper: We don’t want you to go.

Jag: I won’t go for a very long time.

Addie och Harper: No, because we don’t want our big sister to leave.


Addie: I love my two sisters so much because they are so beautiful and squeezy.


Addie, när hon låtsas att prata i telefon: Oh, you’re going to the fashion show?


*vi ser en tavla med en bild på ett snötäckt Sverige inne på the American Swedish Institute*

Addie *flämtar till och ser helt överlycklig ut*: That’s your home!! That’s where you belong!!


Harper om sin fröken: She forgot you are my sister!! She said go stay with your nanny!!


Amy (om Donald Trumps hår): It just looks like a cloud sitting on his head.


Addie: I love everything about you. You are the best sister I could ever ask for.

Likes

Comments

Denna morgonen var det dags för mig att själv att få styra och ställa utan någons hjälp eller vägledning. Mamman hade fortfarande ledigt från jobbet, men hon var endast där som stöd ifall jag hade några sista frågor. Morgonrutinen bestod, och består i stort sett varje dag, av att barnen åt frukost, jag borstade och satte upp tjejernas hår, alla klädde på sig och borstade tänderna. Sen på med jackor och skor och sist men inte minns få alla att sätta sig i bilen och spänna fast sig med säkerhetsbälten.

Just denna morgon skjutsade vi Brody till bussen. Mamman programmerade in olika platser jag kan tänkas behöva hitta till i Maps åt mig på min mobil, och jag såg massa vilda kalkoner mitt ute på en gräsmatta. En av dessa kalkoner var jag sedan nära att köra på då den sprang ut mitt framför bilen :)

Vi tankade bilen, och åkte sedan till Burnsville. Där köpte jag en kroppsolja från the Body Shop för tre dollar vilket är galet billigt. Har köpt den innan i Sverige och där kostar den bortåt 200 kr. Vi åt pizza, och åkte sedan hem. Tjejerna var idag även väldigt nyfikna på vad olika saker hette på svenska och de satt och frågade mig nästan hela vägen om olika ord.

Väl hemma åkte mamman iväg till en granne som precis fått barn och jag fick därför vara ensam hemma med tjejerna. Vi spelade svensk musik och kollade på Alfons Åberg och Bananer i pyjamas på Youtube som jag fick sitta och översätta åt dem. Addie som jag redan börjat komma nära sa ”you are the best best best sister ever” till mig och det var ungefär det gulligaste jag varit med om.

Mamman kom hem och vi alla gick till Brodys buss för att hämta upp honom när han kom hem från skolan. När pappan sedan kom hem åkte han och jag till Target där jag gick omkring medan han klippte sig. Kom därifrån med en kalender och post-its.

Hemma blev det stek, potatis, morötter och bröd till middag. Konversationen vid matbordet idag var Sverige, svenska saker och svenska dialekter. Mamman visade mig hur alla maskiner i huset fungerade (tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, ugn osv) och vi kollade sedan på debatten mellan vicepresidenterna. Och därmed var även den dagen över.

Likes

Comments

Vaknade denna dag klockan tjugo i 7 och förberedde mig för min allra första jobbdag här borta. Rättare sagt var det kanske inte min första ”riktiga” jobbdag då mamman tagit ledigt från jobbet och jag egentligen bara skulle observera och lära mig rutinerna.

Efter att ha lämnat Brody hos grannen (som sedan skjutsar honom till bussen för att det annars aldrig hade gått att få tjejerna att komma till förskolan i tid) åkte vi sedan till tjejernas förskola och lämnade dem där. När vi var där passade vi även på att få mig inskriven på familjens medlemskap på gymmet som är beläget i byggnaden bredvid tjejernas förskola. Fick en snabb rundvisning av mamman och åkte sedan hemåt för att istället byta till min bil så att jag fick öva lite mer på att köra på vägarna här. Vi hade dryga 2 ½ timmes fritid innan det var dags att hämta tjejerna igen och dessa timmar spenderade vi på Starbucks, Target och Marshalls.

Därefter var det dags att hämta tjejerna från förskolan. Väl hemma åt vi lunch (äpple, pigs in a blanket och cheese in blanket — vilket enkelt förklarat är korv/ost inlindat i bröd). Tjejerna tog sedan en tupplur och mamman och jag passade på att ta vara på det vackra vädret utomhus och låg därför i varsin solstol och läste ett tag. Försökte även skriva ett par vykort att skicka hem men lyckades inte särskilt bra. Fick ihop ett vykort och har såhär dryga två månader senare ännu inte skickat iväg det. Bra gjort Alexandra.

Tjejerna vaknade upp från tuppluren och efter att ha lekt ett tag med dem var det sedan dags att gå till busshållsplatsen för att hämta upp Brody. Och ungefär här hade min jobbdag slutat om det varit en vanlig dag.

Väl hemma åt vi ett mellanmål bestående av kex med jordnötssmör och nutella, som här borta räknas som ett bra och nyttigt mellanmål. Med andra ord helt annorlunda mot vad man anser nyttigt i Sverige. Efter det hade Brody fotbollsträning som vi alla åkte och kollade på.

Dagen fick avslutas med en middag bestående av pasta, pastasås och ost samt en konversation om det svenska skolsystemet.

Likes

Comments

Denna morgon vaknade jag av att jag fick ett samtal på Skype klockan 4 på natten. Svarade halvt sovande och det visade sig vara min lillebror Ville som undrade vad jag gjorde. Samtalet blev inte särskilt långvarigt utan vi lade på efter 46 sekunder. Tror han uppfattade att jag var halvt i en annan värld haha.

Efter att ha somnat om vaknade jag upp tjugo i 7 och följde med familjen till deras kyrka. Själv är jag inte det minsta religiös, men det är min familj och jag tänkte därför att jag åtminstone kunde följa med en gång och se hur det ser ut där. Det var en betydligt mer avslappnad miljö än vad jag hade föreställt mig. Kyrkan var inte ens en kyrka i den bemärkelse jag är van vid. Det var mer som en stor sal i en helt vanlig byggnad.

Jag satt inte med och lyssnade på någon predikan, utan följde istället med mamman och tjejerna till deras söndagsskola. Allt detta är ett sådant främmande koncept för mig. Är ju så mycket ateist man kan bli, och att sitta där och lyssna på hur man lär små barn att gud och jesus är det vackraste och bästa som finns var väldigt underligt. Mamman höll i klassen och för det mesta var det ett enda stort kaos. Barnen var ju bara 3-4 år gamla.

Efter en timme letade vi upp Brody och pappan igen. Vi gav oss sedan iväg till innerdelen av Prior Lake där vi hittade oss till ett café för en fika. Just ordet fika är ett ord familjen redan flitigt har börjat använda här borta. Dagens fika fick bestå av en kopp kaffe och en munk med chokladglasyr.

Vi begav oss därefter hemåt och jag pratade med pappa, Ville, Algot och Ulle på Skype ett tag. Efter samtalet gav vi oss alla iväg till Mall of America — USAs största shoppingcenter som har mer än 500 olika butiker och ett helt nöjesfält i mitten.

Där gick mamman och jag omkring och shoppade medan pappan och barnen åkte karuseller. Mamman och jag åt sedan lunch på ett ställe som endast serverade bagels. Valde att äta något som hette herby turkey och som var en bagel bestående av bl.a. kalkon och cream cheese. Under tiden samtalade vi om immigration, black lives matter, och abusive relationships. Som efterrätt gick vi allihop tillsammans till en butik som sålde cupcakes. Där testade jag lite av både en red velvet cupcake och en cupcake med s’mores. Som avslut på vårt MOA-besök åkte vi alla ett varv på ett pariserhjul innan vi återigen åkte hemåt.

Hemma spenderade jag tid utomhus tillsammans med Brody. Vi spelade basket och jag läste även lite ur en av de svenska böckerna jag hade med mig — Allt jag inte minns. Tjejerna och pappan bakade apple crisp (vilket jag skulle beskriva som en amerikansk variant av den svenska äppelpajen) och vi alla åt middag som bestod av pizza + buffalo wings + kex + ants on a log (selleri med jordnötssmör och russin).

Dagen fick avslutas med apple crisp + vaniljglass och en lång dusch.

Likes

Comments

Vaknade halv 8. Addie gjorde kaffe åt mig och gav mig en minimuffin som de hade lagat. Åt frukost (rostad bagel + cream cheese med smak av blåbär/jordgubb) och gav mig sedan iväg tillsammans med familjen på dagens första äventyr — Brodys fotbollsmatch. Väl där träffade jag mammans yngre syster och så kollade vi allihop tillsammans på när Brody spelade amerikansk fotboll. Inte heller nu fattade jag någonting, men jag hade kul ändå.

Efter matchen åkte vi hem och åt kalkonmacka till lunch. Här fick jag nog min första lilla kulturkrock. Vi åt nämligen CHIPS till maten. Nu när jag skriver detta inlägg har jag varit här i nästan två månader och kan meddela att det är fullkomligt normalt att äta det som en del av en vanlig måltid. Tycker fortfarande det är sjukt knäppt. Pappan kom även in efter lunchen och viftade med ett vykort adresserat till mig. Hur min farmor och farfar redan hunnit skicka ett vykort tänker jag inte ens fundera på, men det var en gullig överraskning. Kändes lite som att jag redan bodde där och var en del av hushållet liksom.

Efter att alla var mätta och belåtna packade vi in oss i bilen igen och gav oss iväg till en äppelgård. Där fick jag testa hot apple cider för första gången — blev mycket positivt överraskad. När alla druckit upp satte vi oss på ett traktorflak och blev ivägkörda till kärnan av äppelgården. Där åt och plockade vi så mycket äpplen vi bara kunde. Efter att ha plockat på oss kilovis med äpplen åkte vi med traktorn tillbaka till den lilla ladan där vi börjat. Där gick vi in i en labyrint av solrosor som visserligen var halvt död, men som ändå var fin. Sedan var det dags att bege sig hemåt igen.

På vägen tillbaka kände jag att Brody petade på mig, och när jag kollade dit så satt han där med en tand i handen som han just tappat. Roligt att på andra dagen här få uppleva en sådan milstolpe i hans liv.

Väl hemma satte jag mig tillsammans med mamman i vad som ska komma att bli min bil här borta. Vi skulle nämligen ut och ”övningsköra” tillsammans. Då vägarna ändå är rätt annorlunda här borta och både skyltar och regler skiljer sig mot Sverige så kände jag att det krävdes att jag fick öva lite med någon som kunde allt innan jag gav mig ut själv eller tillsammans med barnen. Trots en del skillnader kändes det ändå precis på samma sätt som att köra i Sverige.

Innan vi åkte hemåt åkte vi förbi en mataffär där jag fick bevittna ännu en enligt mig sjuk grej. De hade alltså så kallade ”bag boys” som plockar i alla varor i ens påsar och t.o.m. gick ut med dem till din bil. Alltså?????

Väl hemma ringde Jana, min LCC (Local Childcare Coordinator — en slags kontaktperson jag har här i USA), upp mig för att höra så att allt var bra och att jag trivdes. Efter samtalet åt vi middag (kyckling med vitlök och parmesan, selleri, buffalo wings och bröd med smör) och samtalade om den amerikanska politiken och hur sjukvården skiljer sig mellan Sverige och USA. Efter middagen testade jag sedan ännu en sak för första gången — caramel apple. Ni vet ett sådant där äpple som är doppat i karamell. Även detta var förvånansvärt gott.

Dagens avslut fick bli att se The Martian tillsammans med resten av familjen nere i hemmabion. Harper satt i mitt knä och gosade och vi alla åt popcorn. Ännu en lyckad dag kan man säga.

Likes

Comments

Dagen till ära vaknade jag så tidigt som 3.30. Ingen av de andra tjejerna jag delade rum med var vakna så jag fick sitta i ett becksvart mörker och försöka packa. Efter någon timme eller så vaknade till slut de andra till och jag kunde packa ihop allting och få ner alla mina resväskor till bagageutrymmet nere i källaren. Därefter följde frukost (mackor med cream cheese och tomat + varm choklad och apelsinjuice) som åts under tiden som vi hade ett departure meeting där vi fick all information vi behövde för att kunna ta oss till respektive värdfamilj under eftermiddagen. I stort sett var det alltså ett kort informationsmöte om bussar och flygtider. Jag lämnade därefter in min rumsnyckel och sedan var det dags att bege sig med buss till JFK. Råkade somna till på vägen dit vilket förmodligen var mycket välbehövligt. Väl där blev vi avsläppta för att klara oss på egen hand. Efter en dryg halvtimme kunde vi börja checka in och efter att ha betalat 20 dollar för att få med mitt bagage på flyget kunde vi gå igenom säkerhetskontrollerna.

Jag flög tillsammans med sammanlagt fem andra au pairer. Allihopa var hungriga och gick därför och åt på McDonalds, medan jag själv kände mig alldeles för pirrig för att ens tänka på att kunna få ner någon mat i magen. Jag gick därför själv runt ett tag och kollade in tax-freen. Det enda jag köpte med mig var en kopp svart kaffe och en kaka att ha på planet i form av ett tappert försök att få i mig någon typ av energi innan det var dags att träffa familjen. Efter en ringa försening boardade vi planet och en tre timmars lång flygresa fylld av nervositet och spänning väntade. Och sedan var det dags att träffa familjen.
Jag som inte varit det minsta nervös innan dess fick helt plötsligt oroskänslor och ett lätt magont. Var väl rädd för att jag inte skulle bli omtyckt, eller att de inte skulle vara så som jag fått intrycket av. Men jag hade inte behövt oroa mig. När jag gick ner för trapporna stod de där; mamman och pappan, 7-åriga Brody och de 4-åriga tvillingtjejerna Adelyn och Harper. Jag vinkade till dem och innan jag ens hunnit ta sista trappsteget blev jag omfamnad av den lilla killen :’). Minns att det första jag tänkte var ”åååh de är så små”. Har blivit så van vid mina syskon och hur stora de är att det var som att jag inte mindes att barn faktiskt kan vara så små.
Efter att ha hämtat upp mina väskor från rullbandet gick vi ut till bilarna. På väg dit tog Addie tag i väskan jag drog och började dra den tillsammans med mig. Hon berättade för mig hur hon hade sett på en film med ett lejon som hette Alex och vi kom fram till att vi skulle se den tillsammans någon gång. Som fyra-åring är man väldigt frågvis och det gav sig snart till känna då det endast passerade ett par sekunder innan jag fick en fråga om varför man har ögonbryn. Redan där och då tror jag att Addie och jag skapade ett speciellt litet band.
Sedan var det bara att packa in oss i bilarna. Kan säga att det inte är någon myt att bilarna är större här borta; jag fick bokstavligen talat klättra upp på en liten ramp för att komma in i bilen. Barnen började prata om hur de hade en storasyster nu och det var så gulligt så jag smälte.
Efter 20 minuter var jag framme vid mitt nya hem. Jag fick en rundvisning av barnen, och gulliga som de är hade familjen köpt en muminmugg och en dalahäst som de ställt in på mitt rum. Muminmuggen för att jag samlar på dem, och dalahästen som en liten symbol för Sverige. Mitt rum var superfint och stort och jag har en hel våning för mig själv med badrum, kök och vardagsrum.
Efter att familjen fått mina gåvor (bl.a. figurerna mamma virkat åt dem som de ÄLSKADE) och jag fått min amerikanska mobil jag ska ha här, så åkte jag tillsammans med mamman och Addie till banken där mamman hade ett ärende. Efter det åkte vi till Target, en affär som redan har blivit lite av mitt andra hem här borta. Det är ingen nyhet för de flesta att jag älskar mataffärer och denna affär är verkligen sjukt stor. De säljer allt från mat och kläder till elektronik och läkemedel — allt du kan tänkas behöva i princip. Efter att ha berättat för mamman att jag lovat att skicka hem oreos till min lillebror Algot så hamnade hon i extas och började plocka ut massa smaker hon tyckte han skulle testa.
Vid kassan så försökte Addie få mig att köpa en godisbit till henne och Amy sa nej och sa att ”a tantrum never solves anything” och Addie skrek att Amy made her special day ”worser”. Tyckte det var gulligt. På vägen hem åkte vi förbi en pizzeria där vi köpte med oss en pizza de gjorde på plats men inte gräddade — det fick man istället göra själv hemma. En fiffig idé som kanske kommer även till Sverige om ett par år?
När vi kom hem åt vi pizza och jag fick smaka dr pepper för första gången, vilket väl inte är en stor grej då vi har det även hemma i Sverige, men jag har aldrig kommit mig för att testa det innan. Jag är inget superstort fan direkt, eftersmaken påminner om doften av jäst vilket är väldigt bisarrt. Efter att ha skypat med mamma i en dryg timme så sa jag godnatt till tjejerna och åkte sedan iväg på äventyr med pappan och Brody. Vi åkte iväg till Prior Lake High School där de hade en fotbollsmatch. Och då snackar vi inte fotboll som hemma i Sverige, utan självklart är det amerikansk fotboll som gäller här borta. Det var galet mycket folk där (omkring 50.000) och även fast jag inte förstod eller hängde med särskilt mycket i vad som hände, så var det ändå en väldigt rolig upplevelse. Fotbollsmatchen fick även markera slutet på min allra första dag i Minnesota. Mitt första intryck? Både naturen och omgivningen var betydligt mer likt Sverige än vad jag både hade föreställt och kunnat vänta mig. Och familjen? De är fantastiska.

Likes

Comments

Vaknade dagen till ära redan vid halv 4. Gick och tog en dusch i duschrummet i totalt mörker (för tydligen så fungerade inte lysena vid den tiden på dygnet) och gick sedan till kafeterian och åt frukost (croissanter + tomat + bröd + cream cheese + apelsinjuice + varm choklad). Tog med mig en kaffe (som av någon anledning luktade som prickig korv) som jag drack ute i morgonsolen och passade på att skicka ett grattis till min farmor som denna dag fyllde år.

Gick sedan till klassrummet och hade den allra sista delen av utbildningen på skolan — CPR. Denna lektion hölls av American Heart Association och var nog den roligaste och mest lärorika lektionen hittills. Vi fick bl.a. lära oss att stoppa blödningar och utföra CPR, men också hur man beter sig om någon skulle sätta i halsen. Detta höll på i några timmar, och sedan var vi avgångselever på St Johns University. Vi fick hämta en lunchbox (rött äpple + chipspåse + oreos + smörgås med kalkon och sallad) i kafeterian, och därefter kom en ur personalen till klassrummet och delade ut biljetter till Top of the Rock till alla som köpt det. Därefter fick vi en timmes lång rast innan vi drog oss bort mot NYC.

Väl i NYC hämtade vi upp en guide som visade oss ett par av alla sevärdheter. Vi fick stanna på en plats med utsikt över frihetsgudinnan, och även i ett mysigt litet område där det fanns möjlighet till att ta sig något att äta. Bussen tog oss sedan till Rockefeller Center där vi fick stå i kö och gå igenom olika säkerhetskontroller innan vi till sist var uppe på Top of the Rock. Utsikten där är verkligen makalös och man kan se i stort sett hela NYC. Jag tog säkert ett par hundra bilder men fick sedan motvilligt ta mig nedåt igen då det blåste alldeles för mycket där uppe. Hamnade i giftshopen där jag köpte med mig ett par vykort och en t-shirt.

Sedan hade jag ett par timmars tid att spendera som jag ville. Jag bestämde mig för att gå längs med 5th Avenue och gå in på de ställen som såg lockande ut. Fick behärska mig för att inte köpa med mig massvis med böcker ur en gigantiskt bokaffär jag träffade på. Hittade sedan till Pret A Manger där jag åt en wrap med bl.a. hummus och picklade rödbetor, samt drack min allra första (koffeinfria, för deras vanliga kaffe var slut) pumpkin spiced latte. Mitt betyg är 3 av 10 — alldeles för sötsliskig för att min smak. Jag läste lite ur en bok jag hade med mig och gick sedan vidare bort mot Empire State Building där jag väntade på bussen som skulle ta mig tillbaka till skolan.

Vägen till skolan var lång och alla var trötta, vilket jag fick bevisat för mig då tjejen jag satt bredvid somnade på min axel och sedan omedvetet låg kvar mot den resten av resan. Väl inne på mitt rum försökte jag packa i ordning min resväska så gott det fick inför morgondagen — den stora dagen då jag äntligen skulle få träffa min värdfamilj.

Likes

Comments

Vaknade halv sju och åt frukost (bröd + cream cheese + tomat + apelsinjuice + kaffe). Hade därefter fullproppat med lektioner resten av dagen. Vi pratade om building self esteem in children, childrearing in the USA, behavior management strategies, stress management och effective communication and how to build strong relationships. Vår lärare bjöd oss på munchkins (vilket jag inte var ett stort fan av) och tjejen från Nya Zeeland som satt vid mitt bord bjöd på vit choklad med popping candy (vilket jag var ett desto större fan av).

Vi åt lunch (bulgur [eller liknande. luktade som risgrynsgröt] + kyckling + morötter), och middag (bönröra + gräddfil + bakad potatis + broccoli). Drack två koppar svart kaffe (!!!) och vilade på golvet i mitt rum varje tillfälle jag fick i ett hopp om att friskna till. Passade även på att köpa en huvtröja med skolans tryck på ($30) + NYC tour tickets ($50) + Top of the Rock tickets ($25) under en av våra raster.

I slutet av dagen gick hela klassen ut på den massiva stentrappan på baksidan av byggnaden och tog ett kort på alla tillsammans med den amerikanska flaggan. Dagen avslutades med en föreläsning om säkerhet och bilkörning, och jag gick även idag och lade mig tidigt.

Likes

Comments