Medan 6 veckors milstolpen i Frankrike närmar sig (nu i torsdag), har en liten hemlängtan sakta men säkert krypit fram hos mig. Och det är helt okej, det är normalt. Det att jag har hemlängtan, tyder ju endast pa att de där hemma i Finland är viktiga för mig.
Innan jag akte iväg hit, fragade manga om jag inte kommer att sakna de där hemma, och jag svarade oftast, att jag nog knappast kommer att "ha tid" för att sakna dem, eftersom allt är nytt och spännande. Visst, sa var det de första fem veckorna, men nu är det inte längre lika nytt och spännande, utan istället finns det en vardag, och i vardagen finns det även tid för att tänka, om man säger sa.
Nu ska ni absolut inte tro att jag inte trivs här, eller att jag vill hem, för sa är det inte! Visst, jag skulle gärna träffa familj och vänner, och jo, det finns dagar da jag saknar "det finska sättet" att sköta saker och ting, men aldrig att jag skulle lämna allt detta som jag har här. Ni vet, man brukar ju säga att man förstar att uppskatta saker först da man inte längre har dem, och det är sant! Innan jag lämnade Finland, tyckte jag att det var, inte det värsta, men inte sa högt upp pa listan över länder jag vill bo i, men redan nu efter denna ända rätt sa korta tid utomlands, har jag insätt att det finns massor med saker som sist och slutligen är väldigt bra med Finland.
Da det kommer till hemlängtan, är det en känsla som dyker upp alltid nu och da, det är absolut inget jag gar och tänker pa hela tiden. Ofta, om jag har mycket tid för mig själv för att fundera pa allting, börjar jag tänka pa allt där hemma, och da är det ju inte sa konstigt att man börjar längta efter det😉.
Tiden gar ju sa fort här, snart far jag besök fran Finland, och efter det är det inte länge kvar till jul och da aker jag ju hem en sväng, för att sedan komma tillbaka för andra terminen. Jag talade om detta med hemlängtan med nagra vänner här, och nej, jag är inte den enda som har dessa känslor alltid nu och da! Det gäller bara att acceptera känslorna da de kommer, grata om det känns sa. I dagens värld är vi ju aldrig sa langt ifran varandra, ett telefonsamtal eller t.o.m ett enkelt textmeddelande där man berättar om sina känslor gör under! Sa, da ni aker ifran det trygga och bekanta, och stannar en längre tid, tillat er själva att ha hemlängtan, att sakna familj och vänner, och t.o.m. ha lust att ta första bästa flyget hem bara för att fa leva "normalt" igen en stund. Det är ingen fy skam, det tyder endast pa att ni är mänskliga och att ni bryr er om dem där hemma❤
Bisous😘

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag har sagt det förut, men jag säger det igen...vart försvinner dagarna??? Tycker det var nyss jag skrev senast, men det är ju ren 1,5 vecka sedan😱. Kan inte första det heller, att jag redan har 2 veckor skola bakom mig. Min skolvecka är fullproppad med föreläsningar i början av veckan, men tack vare detta har jag fredagen ledig. Visst, det är inte sa trevligt att sitta pa föreläsningar 08:00-19:30 varje mandag, men jag föredrar ända en lite länger helg i slutändan. Eller ja, jag är inte riktigt 100% säker ännu om jag kommer att läsa latin här eller inte, väljer jag att göra det har jag latin varje fredag, men som det nu ser ut kommer jag att lämna latinet tills jag är tillbaka i Finland. Orsaken är helt enkelt den, att det är lite för svart här. Jo, det handlar om nybörjarkurs, men saken är den att man borde kunna franska grammatiken utan och innantill, och tyvärr behärskar jag inte den sa bra. Dessutom gillar jag idén om att ha fredagen ledig, med tanke pa att jag vill resa omkring i Europa, eftersom jag nu kan sticka iväg nagonstans redan torsdag kväll😉.

Min vardag sen senast, har alltsa till största delen fyllts av studier, men där emellan har det även funnits tid för annat skoj, och da tänker jag specifikt pa fredagen. Pa fredagen var det min födelsedag, och den firades tillsammans med en gäng goda vänner. Jag fick pa torsdag kvällen ett meddelande av en av mina vänner, att jag ska vara klar pa fredagen 19:30, och att hon da kommer att möta upp mig utanför carrefour som är nära min lägenhet. Dessutom skulle jag inte fa äta nyss innan. Sa, pa fredagen befann jag mig mittemot carrefour 19:30, och J mötte upp mig där tillsammans med sin pojkvän. Vi gick tillsammans mot gamla stan, och efter en stund band de för mina ögon sa jag inte kunde se vart vi gick. Vi gick omkring sa i kanske 5 minuter, varefter vi steg in i det som visade sig vara en indisk restaurang. Da vi steg in där, väntade fem andra vänner redan där, och sa sjöng de alla för mig. Jag blev sa glad över den fina överraskningen de hade ordnat!❤ Vi at tillsammans i restaurangen, varefter vi gick till en bar i närheten en stund, för att träffa andra utbytesstuderanden eftersom det ordnades ett Erasmus-party där. Det var verkligen en superlyckad kväll!


Idag ska jag tillsammans med nagra vänner besöka "la braderie" som ordnas här. Det är alltsa ett rätt sa stort evenemang, där butiker och försäljare exceptionellt har öppet pa en söndag, och där man kan köpa kläder, skor, kärl etc. för ett billigare pris än vanligt. Pa samma gang fungerar det även som ett stort lopptorg där människor försöker bli av med sadant de inte längre har behov av.

Hoppas ni alla har det toppen, och sa hörs vi igen en annan gang!
Bises❤


Likes

Comments

Ja, det är tiden som jag varit i Frankrike...vart har de veckorna gatt undrar jag? Och nu gott folk, innan jag fortsätter; vill jag säga att i fortsättningen kommer ni att fa sta ut med en massa "skrivfel". Orsaken till det är att min 3 manader gamla dator gick sönder kvällen innan jag akte iväg till Frankrike, fick den slutligen fixad och skickad hit per post, men tre dagar senare, dvs. igar, gick den sönder panytt sa jag var tvungen att köpa en ny dator här i Frankrike. Dator med franskt tangentbord där 80% av bokstäverna sitter pa fel ställe, och där de tre sista bokstäverna (aäö) fattas...ä och ö gar att skriva tack vare franska accenter, men inte "Å" (tack wikipedia för denna bokstav). Men ni förstar vad jag menar...vi far göra det bästa av situationen och klara oss med ä och ö😉

Den sista lediga veckan flöt förbi i rekordfart, och pa mandagen var det dags att ta itu med studierna igen. Jag väntade nog pa att studierna skulle börja igen, för jag ville ju se hur studierna i Frankrike skiljer sig fran vad jag är van vid hemma i Finland. En del av mig var nästan t.o.m lite rädd för hur det skulle ga...att följa med undervisningen pa franska där professorerna INTE tillämpat sin franska till studerande som inte talar franska som modersmal. Det visade sig dock att jag varit orolig helt i onödan! Det var verkligen en positiv överraskning att jag förstod mestadels av vad som sades under föreläsningarna. Dessutom talade professorerna mycket langsammare än jag hade förväntat mig😄

Den största skillnaden till studierna i Finland är mängden med arbete som ska göras för studiepoängen. För mig känns det nästan som om det som här motsvarar 3sp är i Finland 5sp...dvs. det krävs mycket mer arbete och studerande pa egen hand här. Även om mängden föreläsningar i veckan knappt överskrider 10, fylls dagarna ända av studier. Slutligen vill jag hinna resa omkring i Europa ocksa under min tid här, sa även om studierna är orsaken till varför jag är här, tänker jag inte lata dem ta över 100% av min fritid!

Jag vill önska er alla en fin helg, och sa hörs vi igen i ett senare skede😊 Bisous!❤

Likes

Comments

Introveckan i La Féclaz är över, och så småningom börjar det vara dags att förbereda sig inför vardagen. Studierna börjar inte förän 11.9, så har som tur ännu en vecka tid att ta hand om administrativa saker.

Men, tillbaka till introveckan, det var en underbar vecka, och helt klart en av dem bästa jag varit med om❤. Allt program, franskalektionerna, alla underbara människor, omgivningen...ja, precis ALLTING var perfekt! Vi vandrade upp till 1600 m.o.h, fick prova på bergsklättring, spelade spel tillsammans på kvällarna, grillade i en Tipi-by, och det hela avslutades med en lyckad avslutningsfest med hela underbara gänget❤. Jag är så glad och tacksam över att jag fått ta del av veckan, och träffat så många nya vänner som jag kommer ha mycket kul med under första terminen. Ja, första terminen...under veckan insåg jag att jag är så gott som den enda som stannar hela läsåret...men fram tills dess ska vi uppleva en massa underbara saker här i Chambéry och i omgivningen😊

Bisous!

Likes

Comments

Nu har jag varit snart 4 dagar i Frankrike, och även om dagarna bara rinner iväg känns det redan som om jag bott här en längre tid. Med det menar jag att jag vet ungefär hur Chambéry är uppbyggt (jag behöver inte gå med karta hela tiden längre😂) och jag vet hur saker och ting går till i vardagslivet och på universitetets residens.

Själva resan till Chambéry gick mycket smidigt, då flyg och tåg var i tid. Hehe joo, jag hade räknat med att tågen INTE skulle vara i tid. Då jag kom till Chambéry möttes jag av solsken och ungefär +30°C värme vilket jag absolut inte är van vid efter finska sommaren.
Följande dag gick sedan åt att sköta administrativa grejer, som jag till min egen förvåning lyckades sköta helt själv på franska, och så var jag tvungen att köpa sommarkläder eftersol jag inte hade förväntat mig den värmen.

Utsikten från min lägenhet.

Igår bar det redan vidare till La Féclaz där vi har orienteringsvecka fram till nästa lördag. Igår hade vi inte så mycket program, men idag har vi tillbringat dagen i Annecy. Jag föll verkligen för Annecy på en gång...väldigt vacker stad med sin sjö och alla fjäll omkring. I Annecy hade vi först en kryssning på sjön, varefter vi fortsatte med picnic i en mysig park. Efter detta hade vi en guidad rundtur i gamlastan, och efter det fritid. Nu har jag nyss kommit tillbaka till La Féclaz, så får se vad vi hittar på ikväll😊

La Féclaz

Likes

Comments

Ja hörni gott folk...detta är troligtvis det sista inlägget jag skriver i Finland. Nu borde allting vara mer eller mindre packat och fixat, för tidigt på torsdag morgon bär det iväg mot nya äventyr. Har verkligen försökt njuta av de sista dagarna i Finland då allting ännu är lätt och jag inte behöver oroa mig över om jag blir förstådd eller om jag ska förstå vad någon annan säger åt mig😅. Då jag packade väskorna så gott som klart insåg jag att utrymmet inte är något problem, eftersom den ena reseväskan är enormt stor, däremot kommer viktgränsen emot alldeles för snabbt...måste klura ut ett sätt att få alla tunga saker - bland annat ordboken - med som handbagage...nej men det ska nog fixa sig.

I lördast hade jag ju äntligen också cykeltävlingen jag tränat för denna sommar. Start 07:00 på morgonen, så väckarklockan stod ställd på 05:00. Jag är så otroligt nöjd över att jag klarade hela 240km i regn och rusk, och dessutom på en tid 8 timmar 29 minuter, det hade jag inte riktigt trott! Igår på morgonen gjorde jag en sista cykellänk för denna sommar, och slutade på ett saldo på dryga 1700km denna sommar.


Igår åkte jag sista gången till sommarstugan för att njuta av solnedgången vid havet. Tyvärr gick solen ner bakom ett moln innan den gick ner i havet, men det var ändå en vacker solnedgång.


Som sagt, sista dagen hemma imorgon och de allra sista ska packas ned. Ser mycket fram emot året, och introveckan som börjar på lördagen. Ska bli kul att träffa nya vänner, lära sig franska så bra som möjligt, och leva i en ny kultur. Och såklart ser jag emot allt annat som jag ska få uppleva också. Visst kommer jag att sakna vänner och familj här i Finland, men slutligen är jag ju borta endast ett läsår vilket är en rätt så kort tid i alla fall.

Au revoir Finland!

Likes

Comments

Känns som dagarna innan jag åker bara flyter iväg och fylls av en massa hejdåkramar och lycka till önskningar. Jag börjar så småningom inse att dagen då jag åker iväg faktist närmar sig och att den är om bara ungefär 1,5 vecka...inte "sen i höst" som jag tänkt så länge. Eftersom det hela börjar kännas mer verkligt har jag även satt mer tid på att förbereda mig på vad som komma skall. Jag har suttit och läst massa artiklar och bloggar om att flytta utomlands och om att åka på utbyte, hur det är att studera i Frankrike osv. Jag har även grävt fram franska grammatiken där någonstans ifrån och försöker minnas de viktigaste sakerna som fallit i glömska under de senaste knappa tre månaderna som jag i stort sätt inte använt franskan. Skönt att märka att det ändå sitter där någonstans😄.

I och med att utbytet närmar sig har jag såklart även ordnat en del praktiska saker, som bokat tågbiljett från Geneve till Chambéry, sökt upp på Google maps var jag ska hämta nyckeln och vart jag sedan ska gå för att komma till lägenheten, och såklart en massa fakta om residensen jag ska bo på samt Chambéry som stad. På basen av det jag läst tror jag det är en stad jag kommer att trivas i.

Till näst tror jag att det gäller att börja fundera på vad jag ska packa med mig. Det är en fråga som jag funderat mycket på; hur packar man sitt liv i två reseväskor? Tror jag ska rensa mitt klädskåp ordentligt tillika, eftersom ja, jag har för mycket kläder...sen gäller det bara att börja rulla kläder tigth för att få med så mycket som möjligt. Och såklart inte glömma att det finns klädbutiker  i Chambéry så jag behöver inte släpa hela garderoben med mig😂

Sköt om er, och så hörs vi igen❤

Likes

Comments

Ja, då var det dags för mig att säga hejdå till Örö åtminstone för denna sommar. Kändes så ledsamt att säga hejdå till alla härliga arbetskompisar...😢 Håller tummarna för att många av oss träffas igen någon dag❤. Tror nog detta sommarjobb toppar listan över de bästa sommarjobbet jag haft👍

Nu återstår några veckor i Finland som kommer fyllas med att ordna saker inför Frankrike samt säga hejdå en tid framöver till släkt och vänner. Jag ser redan fram emot mitt livs största äventyr, men samtidigt vill jag njuta av finska sensommaren och skärgården så mycket som möjligt. Tror jag kommer sakna havet rätt så mycket under utbytet....men å andra sidan kommer där finnas massor med annat att titta på då Alperna ligger bredvid.

Bilder från sista arbetspasset

Likes

Comments

9 dagar jobb bakom och först nu då jag kom hem inser jag hur trött jag är. Jobbet gick dock bra och där hade jag inte tid för att vara trött eftersom det var full ruljans på hela tiden. Bra så, dagarna går så mycket snabbare då man har kunder!

På måndagen firade vi även juliafton😂 Det gällde alltså att gräva fram tomteluvan mitt i sommaren och lyssna på julmusik. Och så fick vi även besök av Juligubben. Roligt var det i vilket fall som helst, även om jag var rätt så trött följande dag då jag skulle jobba 11,5 timmar.

Hade även besök av några vänner på jobbet, och så kom även några släktingar dit en sväng. Alltid roligt att träffa bekanta😊. Nu har jag som vanligt några dagar ledigt, och sedan bär det av för mina sista 8 dagar på Örö...kan inte förstå att augusti redan är så nära, och att jag om 4 veckor ska åka iväg till Chambéry...ojj ojj en del att ordna ännu innan det men det fixar sig😉 Här några bilder från dagarna som varit.

Likes

Comments

Ni vet ju hur man brukar säga, en bild säger mer än tusen ord, så därför förlitar jag mig till bilder för att ge er en inblick i hur de senaste knappa 2 veckorna sett ut😉

Arbetspasset flög iväg igen en gång, och så var det dags att lämna Örö bakom mig för några dagar för att ha ledigt. De lediga dagarna tillbringades i gott sällskap med bl.a. lillebrors födelsedagskaffe samt med en heldag i Helsingfors i sällskap av min finfina vän❤ Det var sista gången vi sågs innan vi båda åker iväg på utbyte...men eftersom ingen av oss ännu har insett att det var sista gången blev det inget gråtkalas😂.


Hoppas ni får en underbar vecka❤

Likes

Comments