SPARA PENGAR, KÖP AKTIER FÖR DEM, OCH CASHA IN. SÅ ENKELT ÄR DET.

Det handlar om att få pengarna att jobba för dig. Få pengarna att öka utan att du själv behöver så mycket som röra ett finger efter du har köpt dina aktier. 

Men lite mer grundligt angående sparande osv -> 


Spara pengar är den enskilt bästa och säkraste vägen till en framtida förmögenhet.

Vad menas med att spara då?

Jo man lägger undan en del av sin lön och sparar den till senare. Detta förutsätter att man använder tjänar mer pengar än vad man gör av med. Så skulle det vara så att du som läser detta inte sparar någonting, dra ner på konsumtionen av onödiga saker och börja spara pengar. En grundprincip som alla här i världen skulle kunna följa är att spara 10% av sin lön. detta kallas att månadsspara. I början ger det inte särskilt mycket men efter några år blir det riktigt mycket.

ex: jag spara 10% av min lön i 20 år, hur mycket får jag då? (jag tjänar 15.000 efter skatt)

1500 kr x 12 månader x 20 år = 360.000kr

Hur skall man spara?

Det finns massor med olika sätt att spara på, det vanligaste är att lägga in pengar på ett vanligt bankkonto, köpa fonder eller aktier.

Det finns en hel del andra sätt att spara pengar på, men dessa är de sätt som jag kommer fokusera på i min blogg. Faktum är att jag kommer lägga 90% av min energi och tid på att skriva om aktier. inlägg om fonder kan förekomma också.

BANKKONTO
ljer man att lägga in sina sparade pengar på ett bankkonto så kommer det i princip inte innebära någon som helst risk, utan de pengar man lägger in kommer finns kvar tills du tar ut de. (Så länge inte banken går i konkurs, men det är inte så troligt) Detta sättet att spara rekommenderar jag om man vet att man skall använda pengarna inom en snart framtid, typ inom de närmsta åren. Eftersom att risken är så låg. På detta sparsättet växer inte pengarna av sig självt.


FONDER

Skulle man däremot köpa fonder för sina pengar så finns det chans att få pengarna att växa av sig själva. En fond är som en påse som innehåller flera aktier. Fondförvaltarna har själva satt valt ut och köpt aktier som skall finnas i deras fond. I till exempel en "hållbarhetsfond", har företaget köpt aktier som passar in i deras fond, dvs bolag som har ett hållbarhetstänk.

Köper man fonder så finns det risk att man förlorar pengarna, men samtidigt finns det chans för avkastning, dvs att pengarna kommer att öka. Därför är det viktigt att man inte bara köper vilken fond som helst utan en där man har lite koll vad som den innehåller. Det som är positivt med fonder är att man slipper göra analyser av företag och slipper välja vilka aktier man skall köpa, för allt det sköter fondförvaltaren, till en smärre kostnad. Otroligt viktigt att köpa fonder med låg avgift, därför att en avgift på så lite som 1,5% äter upp en stor del av avkastningen.

+ med fonder

*kan få pengarna att växa

*Fondförvaltaren har ofta bra koll, eftersom att de är utbildade till detta

* Man får en bra riskspridning

- Med fonder

*man vet ofta inte riktigt exakt vad man köper

* Fondförvaltaren tar ut en avgift


AKTIER

Aktier är det klart bästa att handla med. Det enskilt viktigaste när man handlar aktier är att man vet vad man köper. En aktie är ju en andel av ett bolag. Köper jag en aktie i H&M får jag blir jag ägare till en andel av H&M. Tror jag att H&M kommer att bli bättre i framtiden och öka sin försäljning och vinst så kommer i sin tur aktiekursen att öka eftersom att allt fler vill vara med på H&Ms resa. Det är lite som en marknad, med efterfrågan och utbud. Är det många som vill ha en aktie stiger priset.

Men risken är hög med aktier, för aktiekursen kan lika gärna gå ner som att den går upp. Allt beror inte på hur företaget går, eftersom att börsen är ett psykologiskt väsen. Börsen tar hänsyn till allt som är känt på marknaden. Företaget H&M kanske går super bra men samtidigt är räntorna höga och oron är hög i Sverige, och därmed så går inte aktiekursen upp pga att ingen vill köpa aktien och priset trissas inte upp.

Men det finns ett samband mellan vinsttillväxt och kursuppgång. Har ett företag en stadig vinsttillväxt så kommer aktiekursen att öka. Det kanske inte sker direkt, utan ofta tar det upp till ett år innan kursen följer med. Därför är det viktigt att man köper företag som visar vinsttillväxt och att man är långsiktig. Dvs att man köper för att behålla. Köp bra företag så att du kan få följa med på deras resor.

Viktigt att tänka på när man köper aktier är att ha en god diversifiering, alltså riskspridning. Att man köper aktier i flera företag som finns i olika branscher. Då minskar risken. Har man alla aktier i samma bransch och en kris uppstår i den branschen så är risken stor att man förlorar en stor del av sina pengar. Hade man däremot haft en diversifierad aktieportfölj hade förlusterna blivit mycket mindre.

När man köper aktier för första gången är det svår och lite komplicerat. Det finns ju så många bolag som man kan köpa aktier i, och frågor som hur mycket ska jag köpa, när skall jag köpa och vad ska jag köpa uppkommer lätt.

Det viktigaste är som sagt att man vet vad man köper, och att man förstår företagets affärsidé

Innan jag köper aktier vill jag ha svar på dessa frågor:

● Vad gör företaget?

● Hur ser affärsmodellen ut?

Tillverkar man något, är man

återförsäljare, säljer man tjänster

eller annat?

● Vilken bransch finns före -

taget i?

● Hur ser framtiden ut för branschen?

Är branschen i tillväxt,

mogen eller på nedåtgående?

● Varför köpte jag aktier i just

det företaget? Hade företaget

någon specialitet som det var

ensamt om?


Jag lägger undan en del av varje månadslön och köper aktier månadsvis. Alltså betyder det att ibland köper aktier som kanske är dyra och ibland när de är billiga, men i slutända jämnar det ut sig. Det viktigaste är att man sparar löpande så att man inte är utanför marknaden. Det är klokt att inte börja spara allt för stora summor i aktier i början av sin "aktiespararkarriär" så att man inte förlorar alla sina pengar i början, för det är oftast då man gör de enkla misstagen.

Jag började till exempel min aktiekarriär med att lägga alla mina pengar(inte så mycket) i ett företag, BALDER FASTIGHETER då aktiekursen var 244 kr, ett halvår senare är kursen nere på 171 kr och jag "förlorade*"några hundra kronor. Men hade jag bara gått in med en symbolisk summa i syfte att lära mig hade jag inte straffats så hårt. Eller om jag hade satsat mer på att sprida risken i olika aktier. Men som sagt man lär sig av sina misstag.

Viktigt att belysa är att man inte förlorar några pengar såvida man inte säljer av aktierna, och det har jag inte gjort. Eftersom jag tror att BALDER kommer att fortsätta att leverera och att aktiekursen kommer att återhämta sig.

Så det jag har lärt mig av detta är att inte lägga alla ägg i samma korg. köp 10-15 bolag i ungefär 6 olika branscher.

Ta vara på de kunskaper man har. Köp aktier i bolag där du förstår affärsidén och själv kan göra en analys och komma fram till att framtiden ser ljus ut. Man kan köpa aktier i lokala företag som man har koll på. Eller så kan man läsa tips i olika börstidningar, läsa böcker.


SAMMANFATTNING:

*Börja månadsspara, och köp aktier regelbundet. månadsvis eller kvartalsvis är ett bra sätt.

*Köp fonder om du inte har tid och lust att sätta dig in i olika aktier, men ändå vill att dina pengar skall öka.

*Köp aktier om du har tid och energi att sätta dig in i olika företag och skaffa dig kunskaper.

*Lägg inte alla ägg i samma korg, utan ha en ordentligt riskspridning.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Alla vill bli rika, om inte det iallafall rikare.

Men vad är egentligen rikedom och hur kan man skaffa sig en?

Först och främst är det viktigt att man definierar sin egen bild av rikedom. För den ser inte likadan ut för alla. Vissa värdesätter tid med familjen, andra sätter mer värde på stora tillgångar i pengar en tredje part kanske anser rikedom mäts i lycka. Oavsett vad man tycker och tänker är det viktigt med en stabil ekonomi, för det är grunden till allt.

Det finns olika sätt att bli rik här i världen. Det finns 3 sätt vad jag vet.

* Ärva pengar

* Vinna pengar

* Spara pengar

Det är inte många här på jorden som ärver så mycket pengar att man kan leva på det, så vi går inte in på den.

Angående att vinna pengar

självklart finns det andra sätt än triss att vinna pengar på, med "storvinstsannolikheten" är nog densamma. Så troligtvis kommer ingen av er att vinna några stora pengar på (rätta mig gärna om jag har fel😉)


Det leder till att det bara finns en väg kvar för att bli rik. SPARANDE

även kallat: snålande, satans påfund osv

Det handlar inte ta bort allt roligt i livet och bara spara alla pengar man tjänar. Utan att lägga undan en så stor del av sin månadslön så att man klarar sig. Aktiespararna rekommenderar att man skall spara 10% av den lönen som kommer in på kontot. Det kan låta mycket eller också lite. Men i längden kommer det bli en hel del pengar.

För mig handlade om att sluta småhandla onödiga saker (för min del mest espresso-house kaffe) och minska klädkonsumtionen. Jag har länge spenderat större delen av mina inkomster på kläder och saker som egentligen inte ger mig någon lycka i långa loppet. Jag har slutat med att regelbundet köpa dessa grejer (men lyxar till det ibland såklart 😁😂)

Eftersom att jag bor hemma nu kan jag spara drygt 50% av min lön utan att det är ett problem.

Men låt säga att jag hade sparat 10% av min lön i 10 år.

1500kr x 12 x 10

Då hade jag samlat ihop 180.000kr

Det är jätte mycket pengar! Bara för att jag slutade köpa kaffe varje dag och minska klädkonsumtionen till att bara köpa de kläder jag faktiskt behöver. Så kommer jag på några år spara ihop en hel del.


SAMMANFATTNING:

*SLUTA att försöka vinna pengar

*SPARA 10% av din inkomst

*MINSKA konsumtion av saker som inte gör dig lyckligare i långa loppet.Aktiemeistern 

Likes

Comments