Detta har jag flera gånger funderat över och framförallt när jag varit och spelat bollsport med blandade lag. Här finns det ibland regelpoliser, ja vi vet att bollen ska gå tre gånger inom varje lag, men ibland har man så fina upplägg på en volleyboll så det är bara att klappa till. 😀 Ja, volleyboll är en fin sport för att avreagera sig 🌞. Vi hade ett korpen lag för några år sedan där vi brukade skoja om att vi inte misshandlade man och barn för att vi kunde avreagera oss på en boll två gånger i veckan.
En gång så läste jag om ett reportage i en veckotidning om just en mansmissandlad man. Ja, ni ser det är så ovanligt så att man inte ens vet vad man ska kalla det. Är det en hon så säger man kvinnomisshandel, men vad kallar man en man misshandlad av sin fru? Hur som helst den stackars mannen var det synd om. Till råga på allt när jag läste om hur rädd han var för sin fru kom jag på mig själv med att sitta och småle. Han berättade i reportaget att hon hade kört in virkkroken i ögat på honom i stort sett fått med det ut. Allt möjligt tillhygge och även psykisk misshandel hade hon utsatt honom för. Tillslut blev tillhyggena knivar och han försökte fly. Tydligen visste han inte vart han skulle ta vägen, så han hade sökt hjälp hos alla kvinnors hus, men dit fick han naturligtvis inte komma.Ja huga! Innerst inne undrar jag hur många som smålog åt den här mannen?
Nu över till bollsporten. Kvinnor håller ofta ordning på varandra när någon kvinna tar lite mer plats än om en man gör det. Exempelvis om nan får det där fina upplägget och klappar till. Då får man höra i från hörnet ett lite småirriterat "passa", men inte om en man skulle gjort det. Då sträcker samma kvinna fram händerna och applåderar "bra, bra,jättebra". Lika så bakåtpass. Skulle aldrig ha inträffat om någon av mina döttrar stått där, men en grabb då kan man till och med bakåtpassa 😲.
Jag har fundetat och funderat flertalet gånger över varför vi kvinnor ser varandra som sådana fruktansvärda konkurrenter. Det är ju faktiskt ofta vi som kan låta varandra ta den där platsen i samhället, men är det någon kvinna som gör det är det oftast kvinnor som ska trycka ner dem tillbaka. Är det därför som vi aldrig får en kvinnlig statsminister?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Faktiskt vet jag inte riktigt vart jag står i den här frågan? Det beror mest på att jag faktiskt inte har något som helst förtroende för att nationella proven mäter det de faktiskt ska. Jag är SO-lärare på gymnasiet och har bara bedömningsstöd i historia. Här känner jag inte riktigt igen kunskapsmålen i kursen och bedömningsstödet. Jag fattar inte varför man gör frågor utifrån dem. Exempelvis så kunde man be en elev att redogöra för en förändringsprocess under en viss epok o.s.v för då skulle ju inte eleven hamna i att inte läraren tagit upp just den händelsen eller den personen. För så styrda är vi ju faktiskt inte. Nu tillverkade man de här frågorna på olika typer av universitet. Det kanske hade varit bättre att vi som lärare hade skickat in exempel på frågor som man kunde använda.

Nu röstade ju riksdagen som väntat igenom förslaget att nationella prov ska styra betygen i mycket högre grad än de gör i dagsläget. (https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/nationella-prov---rattvisa-likvardiga-och_H501UbU5) Detta för att göra betygen mer rättvisa. Jag hävdar att då måste man först och främst göra om proven så att de mäter kunskapsmålen. Då skulle jag tycka att detta vore ganska ok, men det finns en faktor till och det är att bara för att det heter nationella prov så kan en elev bli så nervös att den till och med får magplågor och sömnproblem. Det är ju ganska självklart att man inte presterar så bra i det fallet och det kan faktiskt bli orättvist, men så är det väl med alla kontrollsituationer?

En annan sak är ett exempel som jag hörde här under veckan. Det var en klass som skulle framföra ett muntligt nationellt prov och det var den enda klassen som skulle framföra det för lärare som inte var deras ordinarie. Rättvist? Nej, i så fall ska väl alla elever och klasser ha andra lärare att framföra nationella prov för. Ytterligare exempel är min dotter som haft vikarie i engelska hela terminen och som hon säger ”inte haft en vettig engelsklektion på hela tiden”. Ibland kommer det vikarier som inte ens vet vad de ska göra. Detta är ju inte ungdomarnas fel utan skolans, men det är klart de har inte heller lärt sig vad de ska och kan inte i det fallet få betyg på det heller. Dessa stackars elever är drabbade av att de fick en nyanställd lärare som skulle vara föräldraledig och sedan en vikarie som blev sjuk. De har inte ens fått möjligheten att lära sig.

Hur som helst kan vi diskutera rättviseaspekten när det gäller objektiviteten på rättningen också. Varför i hela friden ska lärarna rätta nationelle proven, göra konstiga sammanställningar etc. Låt skolverket ta hand om det. Det skulle skapa mindre stress hos våra lärare och ge mer tid och bättre utbildning. Då kanske de till och med funderar över hur de är utformade och vad de egentligen mäter. Vi kan jämföra körkort och bilskola. Där är inte samma person som bedömer om man ska få körkortet. Det gör trafikverket.

Trots den här lilla diskussionen med mig själv, så blev jag inte klokare i mitt tyckande. Vad tycker ni? Skriv gärna en kommentar.

Likes

Comments

Man kan lugnt säga att det finns tämligen många saker som får upp pulsen och hjärtfrekvensen. En del handlar om ren rädsla. Detta var jag med om alldeles nyss. vårt pannsystem med några tusen liter vatten började att koka. Hela huset stod nästan och skakade och man bara väntade på rör som skulle spricka och kokhett vatten på 120 grader skulle spruta rakt ut. Tack och lov för maken och brorsan när de slår sina kloka huvuden ihop och tack och lov för min brors allvetande inom allt möjligt tekniskt. (förutom datorer förståss) Hur som helst så blir man skiträdd.
Vårt pannsystem är ändå inte lastgammalt. Det sattes in i juni för sju år sedan. Jag minns det så väl. Egentligen ville jag ha bergvärme men det var min käre far som proppsade på att vi absolut skulle ha ved. I och för sig har han varit duktig och ombesörjt vedtillgången för mig och likväl även för hela släkten. Nu har pannan kokat flera gånger inom loppet på några timmar, så hjälp mig. Håll tummarna inte en gång till i natt.
Vem i hela friden konstruerade pannor som man inte kan kväva elden i. När temperaturen sjunker drar elden igång igen tills veden brunnit upp. Fy sjutton! Nu luktar vi brandrök hela familjen för det pyyyr långsamt så länge som ved finns kvar i pannan.
Varför jag minns så väl när vi satte in pannan är för att det var sista helgen som jag hade mamma i livet. Det var skolavslutning på fredagen och vi hade som tradition att då åt man tårta. Så jag fixade väl tårtan medans rörmokarna gjorde det sista,  Sedan ringde jag mamma och sa att fikat var klart. Innan hon hann komma ringde tandläkaren som jag naturligtvis glömt. Det var bara att slänga sig i bilen och åka. När jag kom hem satt mamma i soffan och undrade vart i hela friden jag hade varit. Hon klagade över halsbränna och fick en novalucol. Sedan fikade vi med rörmokarna. Tänk om jag bara anat att hennes halsbränna var hjärtproblem? Hjärtinfarkten var på söndagen 13 juni ett fatum. Det är ganska vanligt att kvinnor får problem med halsbränna och det egentligen är hjärtat.

Likes

Comments

Tänka sig hur klarade vi oss utan den lilla saken förr? Nu är det nästan chockartat bara vi insett att den varit borta i tio minuter.  Min telefon kan sysselsätta hela familjen, för jag är såååå duktig på att tappa bort den. Konstigt nog är den mer ofta borttappad när ringsignalen är avslagen.

Min dotter är mer eller mindre fastvuxen i mobilen. Det konstiga med ungdomar är också att de kan inte neka till de negativa effekterna  med mobiltelefonen. Pluggar hon till prov så ligger den där och rätt vad det är så lyser det till i den och hon måste bara titta i den vem det var som skickade något. Men att erkänna att det stör, det är omöjligt! Det säger ju sig själv om man läser något och hela tiden blir avbruten så stör det ju koncetrationen.

I och för sig så plingar det inte i min dotters telefon för ljudet är ständigt av. Att ringa till den är ingen större ide, då det ändå inte någon som hör signalen, men en snapchat missar hon minsann inte så man får välja sina knep om man ska komma i kontakt med dottern.

En dag när jag satt provvakt i hörsalen på en resursdag i skolan, fick eleverna lämna in sina telefoner på bordet framför mig. Tänka sig det lyste och vibrerade i dem hela tiden. I en del betydligt mer än andra. Nu funderade man över vem satt i andra änden och hade tid precis hela tiden att försöka kommunicera med någon som skrev prov? Tydligen någon med gott om tid!

Något man också kan fundera över är mobiltelefonförbudet på Sannerudsskolan när det gäller lektionstiden eller också har de oerhört gott om håltimmar för det är ingen som är onåbar precis.

Hur som helst så klarade vi oss gott på min tid. Blev det tvunget att få tag på mig under skoltid, så ringde de expeditionen som hämtade mig. Det funkade det med 😉

Likes

Comments

Ja att få en trissvinst skulle varit välbehövlig, men nu har ju inte det hänt. Utan känslan när man blir glatt överraskad när någon dyker upp i ett helt oväntat tillfälle, eller när man får medhåll från ett helt oväntat håll, eller när någon beter sig på ett betydligt mer positivt sätt än man hade förväntat sig.
Alla de sakerna har faktiskt hänt mig på en och samma dag. Det är inte dåligt det 🌞

Jag var till och med tvungen att maila en kollga och berätta att XX hade dykt upp och det finns hopp för XX 😀. Hoppas verkligen att kollegan förmedlade detta, då jag tycker att bot och bättring ska honoreras. Inte minst när man vet att hela skoltiden varit ett elände för denna lilla gosse. Endera betyder detta att den här skoltiden har varit bättre. Eller kanske är det jag som gjort något så ändå XX tycker att  det här känns ok. Kanske kan det också vara så att han växt till sig och gett sig sjutton på att detta ska han fixa. Vad vet jag? Hur som helst var han den jag minst hade förväntat mig, som skulle dyka upp på en resursdag. Bäst att smida medan järnet var varmt, flera saker blev avbetade. 
Medhåll när du är lite udda i ditt tyckande är väl ändå skönt. Det bekräftar ju faktiskt att man inte är så udda eller knäpp ändå 😉.
Det hela slutade med hur vi faktiskt började lista lustiga satsningar på sådana där "inneflugor" av pedagogiska trix som svept genom skolan. Enreprenöriellt lärande verkar vara något som fasas ut och inte att missa det numera mest önskvärt förglömmande,  PBL - problembaserat lärande. Lärare kunde sätta ut en tekartong och sen skulle lektionen fixa sig själv när det gällde internationell ekonomi och internationella relationer genom att eleverna själva ställde sig frågor och sökte svar.

Någon gång skulle man skriva en avhandling på alla de här satsningarna. Kanske skulle den heta; Upp som en sol och ner som en pannkaka 😃

Likes

Comments

Nyss hemkommen från en volleybollträning, kör jag ner handen i jackfickan och upptäcker dem. Ja, just det ja, det är de för gamla tjugolapparna, Selmorna som man inte längre kan använda.
För någon månad sedan gick jag upp i en garderob för att hämta en jacka som jag behövde. Jag hade säkert inte använt den på ett år eller så. Då upptäcker jag att det låg 160 kr, gamla sedlar i min jacka. En hundralapp och tre Selmor. Ja, ja tänkte jag banken tog tack och lov gamla sedlar tillbaka ett år framöver.
Nu var det faktiskt så att det blev mer och mer knepigt för oss som bor i byar där bankerna mer eller mindre rationaliserade bort sig själva. De slutade att hantera pengar. Sista veckan Nordea i Kil gjorde detta så gick jag och dottern dit och skulle sätta in pengarna i hennes spargris. Gissa vad snopen jag blev när de upplyste mig om att myntmaskinen var väck så det kunde vi inte göra. Bankmannen tittade på Hanna med plirande ögon och upplyste henne att hon kunde gå till Frendo eller något och handla godis för pengarna.
Det där gjorde ju mig heligt förbannad! Jag åkte upp till Sunne och öppnade ett konto åt Hanna på Fryksdalens Sparbank. Ja, i Sunne har de en riktig bank! Den har till och med pengar! Kan också upplysa er om att Nordea i Kil är väck. Om inte bankerna hanterar pengar, vad ska de då göra? Hur som helst så var det över 700 kronor i Hannas spargris, som bankmannen tyckte att hon skulle handla godis för på Frendo. Fräckt det var ju en hel vecka innan de skulle sluta att hantera pengar! Nu var det inte heller smidigt att som mamma försöka att öppna ett konto till sin dotter. Nej, pappan skulle med också. Det var bara att åka hem och få med sig gubben till Sunne för att få öppna ett konto till dottern. Det där borde jag ha kunnat räkna ut för det är lika stopp om ni vill öppna ett konto eller dyligt till ert barnbarn.
Hur som helst tillbaka till mina hittade sedlar i fickan. Ja, jag hittar ju mynt lite då och då också. Får väl samla ihop dem till skroten, för metallskrot betalar de alltid något för. Nu gick jag in till banken förra veckan för att sätta in mina 160 kronor på Hannas konto, men nu var det dags att bli snopen och sur igen. Jag fick bara lämna in 100-lappen. Tjugor kunde de inte ta emot😲😲😲.Men jag kunde skänka dem.....till riksbanken 😲😲😕!!?? Aldrig i livet sa jag, och tog med mig mina selmor hem, vilka nu ligger i fickan och irriterar mig! Gick det inte väldigt snabbt när de gamla pengarna fick sluta att fungera?? Och varför ska inte sedlarna gå att lämna in om de nu ändå ska till riksbanken?! Kunde fatta om det gällde mynt med tanke på myntmaskinerna. Nej, fy bubblan vad bankerna och riksbanken kan sno folk på pengar!

Likes

Comments

Efter en rörig  vecka kan det vara skönt att krypa upp i fåtöljen och sluka resterande sidor i den pågående boken. Insåg nyss att hela november är totalt fullpepprad med saker i min kalender. Det är en typisk kalender i november, när man jobbar i en gymnasieskola. Största nackdelen med att jobba i en gymnasieskola är just marknadsföring.  Tänka sig så mycket jobb som man egentligen inte vet något resultat av och tänk så mycket av skattepengarna som inte folket ser så mycket resultat av.
Inte konstigt att skolorna blir utsugna av allt möjligt, exempelvis konkurrensen. Staten skriver skollagar, kursplaner etc. så visst biter sig staten i baken när den inte heller vågar att driva sina egna skolor.  Idag finns det en uppsjö av gymnasieskolor, men inte en uppsjö av gymnasieelever. Många av de pengarna som skulle användas till att göra bra skola med, fladdrar bara iväg i olika typer av "flashig" marknadsföring, för att locka ungdomar. Större städer i regionen som Karlstad har ju ett direkt övertag med att bara vara stad. Ändå märks det att de är så rädda för konkurrens att de inte ens vågar släppa in lilla Sunne på gymnasieforum.Varje elev genererar pengar. Statliga pengar går ändå till kommunen från staten, ca: 70 000 per samhällselev. Så av alla elever jag har på samhällsvetenskapsprogrammet, har jag lite mer än en elev i budget. Av mina kollegor i Karlstad hör jag att de har ännu magrarare budget att göra skola med. Å inte tala på friskolorna sen...de ska också göra vinst på sin budget. Skulle vara intressant att få veta vart tar resterande pengar vägen i kommunerna? Jag frågade en kommunrevisor en gång, men han lyckades inte rota reda på det åt mig. Nu undrar jag hur grundskolan skulle kunna se ut om de verkligen fick alla pengarna av kommunen?
Hur som helst har jag insett att vi är ganska bra på att göra skola på SG/Broby. Min dotter ska faktiskt välja gymnasium i år, så jag har fått nöjet att jämföra lite grann.
Nu har jag i varjefall slutat att läsa gymnasiebroschyrer och vänt om till böcker. Boken jag läste nu var faktiskt tragisk, men ibland måste man läsa det också. Nu har jag sällskap av mannen i fåtöljen bredvid och han läser också, men dessvärre en reservdelskatalog för Thunderbird. Så intresset av litteratur skiljer sig åt i vår familj 😉.

Likes

Comments

I bland är jag fundersam om hur lärarens professionalitet hanteras i skolan. Nu håller vi på att totalt överbelamras med den "nya flugan" språk och kunskapsutvecklande arbetssätt. Den "nya", sug på den karamellen ni! Nej , kan inte påpeka att detta över huvudtaget är något nytt. Möjligtvis en annan variant som man sätter en massa snygga nya ord på. I min 25 åriga karriär vet jag inte hur många varianter av detta jag lyckats vara med om. Hur som helst så är det bra att det pedagogiska samtalet tvingas plockas fram inom skolans väggar. För annars är det de administrativa som kan ta överhanden. Tänk er tillbaka till det vi idag kallar 70-talets flumskola, även här försökte man arbeta med begrepp och språk. Visst var den fantastiska mängdläran ett resultat av detta. Det var inte noga om du kunde "faktakunskapen" räkna. Nej, nej det handlade om att hitta jordgubbarna och ringa in dem. Se vilka som var lika, med andra ord hitta ett samband och förhållande. Det var minsann en liknande kunskapssyn. Hitta och se mängden. Det är nog väldigt viktigt att inte kunskapssynen blir stereotyp i skolan. Jag är SO lärare och anser fortfarande att kunskap är makt. (I och för sig har den synen vacklat en del med tanke på Donald Trump 😲)
Hur som helst undrar jag hur i hela friden en språk- eller SO lärare inte kan arbeta språk- och kunskapsutvecklande. Bland annat skulle undervisningen stupa direkt om inte vi arbetade med begreppen, redde ut och förklarade dem. SO ämnen har ju inte heller under mina 25 år handlat om att bara kunna t.ex. rabbla kungar och årtal inom ämnet historia. Nej det har handlat om att kunna tillämpa sin kunskap på olika nivåer. Hur man använder sina faktakunskaper. Ja, det är faktiskt så, faktan måste trots allt finnas där och man ska kunna göra något med den! Idag hanteras väl detta i betygsättningen med ett tjusigt ord "nyanserat". Har ni provat att slå upp det ordet i en ordbok? Det är spännande. Gör det och applicera det sedan på betygsättning. Betygsättningen ska ju idag vara betydligt mer tydlig och konkret.
Det är jättebra och positivt att det nu förs in i fler ämnen att jobba språkutvecklande. (Gud förbjude om vi inte tidigare har jobbat med någon typ av kunskapsutvecklande 😨i skolan! Vad håller vi då på med! 😲) Alla är vi hur som helst ämneslärare och det är utmärkt om vi i alla ämnen kan framhäva att språket, läsa, tala och skriva är viktigt, samt att språket aldrig blir fullbordat.
Frågan är nu....om den typ av pedagogik och teknik gynnar det språkutvecklande arbetssättet. Här finns det tyvärr ett alldeles för gammalt och förlegat sätt som tyvärr är väldigt effektivt, det kallas för att läsa böcker. Det kan väl ändå ingen inom skolans väggar neka till att det är explicit? 😲

Likes

Comments

Efter en sent jobbandedag ska jag snart tillbaka till jobbet igen. En sådan där dag som du åker hem och sover för att sedan gå ur sängen för att gå till jobbet.
Det är då man funderar över rättvisan i jobbet. Vi fick för ett par år sedan en ny chef som hade ett förskräckligt rättvisetänkande. Om man inte hade ett mentorskap,så skulle man ha fler undervisningstimmar. om man hade små klasser så skulle man ha mer undervisningstimmar. Tja, kan ju låta rimligt...men det säger ju inget om hur arbetsbelastningen är i de olika grupperna 😲. Vi skrev någon utvärdering på det hela och jag menade på att det går väl aldrig att få läraryrket rättvist i arbetsbelastning. Då finns det nog andra saker att titta på. Ex. rättningshögarna, planeringarna etc. Nu har jag många gånger frågat mig själv varför jag blev SO lärare i stället för specialpedagog. Råkade faktiskt ställa frågan till en sådan också, vilket tog hus i helvete. Men det är ju faktiskt så att vi alltid släpar hem de där 40 -50 proven eller uppsatserna som tar ca 1,5 h/st. att rätta 😕. Inte heller behöver en specialpedagog vända ut och in på sig med att bedriva marknadsföring och bedriva dem långt in på sena kvällen. Ja, det är bara att konstatera jag valde fel läraryrke ur synen arbetsbelastning.

Nu skulle ju jag skriva om krossade tänder och karriärister. Något jag funderat mycke på är; varför inte rätt folk hamnar på rätt plats? T.ex. för fem år sedan lyckades en tandläkare som var mycket duktig laga en tand åt mig, som ingen tidigare lyckats få att hålla. Var är nu den här fantastiska tandläkare? Jo, hon vänder papper. Hon blev övertandläkare och behövde inte längre laga tänder! Vem tänkte där? Klart som korvspad att hon som var så duktig skulle laga tänder!
Nu är det ju samma med förstelärare. De ska ju naturligtvis utöva sitt yrke där de behövs mest och där de är bäst; i klassrummet med eleverna. Nej, de ska ha nedsättning och göra något annat administrativt arbete 😲. Det kan ju inte vara så här någon tänkte från början, att de som är bäst på ett hantverk ska flyttas därifrån?

Likes

Comments

Ibland funderar man allvarligt över livets vedermödor. Kanske kunde man fundera över att ranka dem på ett eller annat sätt.
Funderar verkligen på om ålderdomen ligger på nummer ett. Vet ibland inte hur jag ska roa den äldre generationen i vår familj. Ja, tydligen har det hamnat på min lott här i livet. Tack och lov så har jag mina döttrar som då och då avlastar mig med dessa sysslor.
Det tynger mig hårt både vad gäller samvetet och bara vetskapen om att den här generationen har blivit så ensam. Ser jag på min far så ställer han sig då och då frågan; Vem ska jag hälsa på? Vem ska jag ringa? De har försvunnit i stort sett alla hans vänner och bekanta, för han har överlevt dem.
Nog för att det finns fler som skulle kunna axla detta och hjälpa till så det fördelades lite, men de har alldeles för viktigt jobb i jämförelse med mitt. Eller också har de inte lika tungt samvete, vad vet jag...
I bland undrar jag om man ska samla byns gamla för att få dem att träffas och göra något tillsammans. När vi var små så fanns det söndagsskola. Kan inte säga att vi gick dit för att få ett guds ord. Nej det var gemenskapen och ganska trevligt att träffa andra. Det var också ganska trevliga aktiviteter. Sen gillade vi också den glade mannen, David Åslund som gladerligen sjöng ; Det lilla ljus jag har,  så det ekade över hela Trångstad.
Vi brukar tycka lite synd om vår sladdis,  Hanna, för hon fick aldrig uppleva David, södsgsskolan och dumleklubban.

Kanske är det något liknande man borde fixa för vår äldre generation. Lite glädje, samhörighet och en dumleklubba som belöning.

Likes

Comments