Header
View tracker

Lördag, solsken och lite plättar på det! Alldeles underbart enligt min smak. Idag tog jag en riktigt lång sovmorgon efter en trött skolvecka och det var verkligen himla härligt. Sugen på något gott till frukost (eller brunch kanske det heter om man äter det vid halv tolv) bestämde jag för att göra bananpannkakor, fast jag la även till kokosmjölk, kokosmjöl och lite chiafrön i smeten och det blev fantastiskt gott (och mättande...).

Jag toppade mina plättar med halvtinade hallon och blåbär, jordnötssås och rostade kokoschips. En riktig guldkombo! Receptet räcker till en stor potion eller två mindre.

  • 2 ägg
  • 1 banan
  • en skvätt kokosmjölk
  • 1-2 msk kokosmjöl
  • 1/2 msk chiafrön
  • en nypa salt

Mixa samman alla ingredienser med stavmixer och stek plättar på medelhög värme. Toppa med sånt du gillar, förslagsvis bär eller frukt. Jordnötssås gör sig också väldigt bra till pannkakor/plättar (som till mycket annat) och jag gör min på en liten klick jordnötssmör och en liten klick kokosolja. Ät och glöm inte att njuta av smakerna! 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Det var värst vad mycket mat det blev här! Det var inte riktigt min tanke från början men i och för sig pysslar jag ju inte riktigt lika ofta som jag äter (även om det hade varit kul!) Hur som helst, dessa biffar kom till för några dagar sedan då min favoritvegetarian Klara var hos mig (visst är hennes tröja fin?! Undrar vem hon kan ha fått den av...) Även om vi mest höftade ihop dem blev de faktiskt riktigt goda! Till det gjorde vi klyftpotatis i ugn som blev sådär perfekt krispiga och en currysås. En riktig lyxlunch! 

När Klara är inblandad i matlagningen blir det alltid så mycket att det skulle räcka till ett helt kompani, men i detta fall gjorde det ingenting just för att de blev så goda, plus att jag då kunde äta en till frukost dagen efter. Det fick alltså bli en riskaka med lite Oatly crème fraîche och en bönbiff, faktiskt riktigt gott även om det kanske låter lite konstigt!

Receptet räcker till ca 10 biffar.

  • 1 tetrapack stora vita bönor
  • 2 morötter
  • 1-2 lökar
  • 2 ägg
  • 1-2 dl majsmjöl
  • örtsalt
  • kryddor (vi använde: oregano, timjan, cayennepeppar, spiskummin, basilika, svartpeppar)
  • ev. ekologisk buljong (i pulverformat) men det funkar lika bra att bara krydda lite extra


Börja med att skära ner morötterna till slantar och mixa sedan ihop dem med bönorna, antingen med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och kryddor. Beroende på hur lös smeten är avgör du hur mycket majsmjöl som behövs. När smeten känns någorlunda fast klickar du ut den i en stekpanna och plattar till tills du tycker biffarna är lagom tjocka. Stek på medelhög värme.

Likes

Comments

View tracker

För några helger sedan hade jag Tove och Matilda på besök, alltså var vi tre matälskare i huset och självklart ville jag då bjuda på något extra gott! Receptet hittade jag för länge sedan på en av mina favoritbloggar som jag följt sedan typ urminnes tider. Jag har gjort dessa chicken nuggets många gånger förut men Matilda och Tove hade inte provat dem tidigare och gav dem fyra tummar upp! I och för sig smakar maten alltid bättre när man är riktigt hungrig, som man ju kan säga att de var efter en ganska turbulent resa hit hem till mig som bor typ mitt i busken. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att den innehöll felaktigt avlästa busstidtabeller, busschaufförer som inte kunde vägen och nedfallna träd som blockerade framfarten. Men men, alltihop löste sig till slut ändå och blev något att skratta åt i efterhand.

Jag serverade mina nuggets ihop med tunna skivor av potatis och sötpotatis som tillagats i ugn tills de blev riktigt krispiga, samt en enkel sås gjord på crème fraîche och sweet chili-sås.

  • ​2-3 kycklingfiléer
  • ca 2 ägg
  • cornflakes
  • salt
  • valfria kryddor som passar till kyckling

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa cornflakesen till småbitar. "Vispa"/rör runt i äggen med en gaffel ​och blanda i saltet och kryddorna. Skär därefter upp bitar av kycklingfiléerna och doppa först i äggsmeten och vänd sedan i cornflakes. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 20-25 minuter. Om man vill kan man krydda & salta lite extra innan man sätter in nuggetsen i ugnen för mer smak. 

Likes

Comments

Fredagskvällen bestod av tjejkväll hemma hos mig med Matilda och Tove (aka Nattsuddarn) och vi satt uppe halva natten och mumsade på denna kladdkaka medan vi snackade om allt mellan himmel och jord. Riktigt härligt måste jag säga! Det här med att toppa den med popcorn var inget jag hade planerat från början, utan det mest bara blev så eftersom att vi hade en skål popcorn på bordet också. Men jag testade. Och det var så himla gott! Så numera är det kladdkaka med grädde popcorn som gäller!

Receptet på denna kladdkaka hittade jag i boken Baka Glutenfritt skriven av Susanne Hovenäs och Nilla Gunnarsson. Jag har inte testat några andra recept i den än men med tanke på hur underbar kladdkakan blev är jag säker på att resten av recepten är finfina också! 

Jag serverade den med vaniljglass, jordnötssås (jordnötssmör + kokosolja) och popcorn, vilket var väldigt uppskattat! Kladdkakor blir ju ofta godare efter en natt i kylskåpet när de fått "stå till" sig lite, så jag rekommenderar verkligen att göra den en dag i förväg.

Receptet är till en form på ca 22 cm.

  • 2 ägg
  • 175g rårörsocker/rismalt/annan sötning
  • 100g kokosolja/smör
  • 50g rismjöl
  • 35g kakao
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 50g mörk choklad (valfritt)


Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra (med kokosolja eller smör) en kakform och bröa med antingen rismjöl, kakao eller kokosflingor. Vispa ihop ägg och socker. Smält sedan matfettet och vispa ner i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt dem till smeten. Grovhacka chokladen och rör ner. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 17 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Ta ut och låt svalna innan du ställer in den i kylen (eller om du vill äta den ljummen så funkar ju det också såklart!)

Likes

Comments

Frukost, mitt favoritmål på hela dagen. Ibland längtar jag till nästa morgon redan när jag går och lägger mig bara för jag vet att jag ska äta något gott till frukost då, haha! Eller det gäller väl kanske mest vardagarna, för på helgen är det inte alls ovanligt att jag äter frukost tre gånger om dagen... Japp, stolt frukostnörd här! Igår åt jag i alla fall denna chiapudding till frukost, och det är verkligen en sådan som gör att man längtar till nästa gång man ska äta frukost. Säger bara mm-mm-mmm till denna pudding. Ett plus är ju att den är så färgglad också, i alla fall för fotovänlighetens skull, hehe!

Ytterligare en fördel med denna chiapudding är att den går väldigt snabbt att göra på morgonen om man bara har förberett lite kvällen innan. För sådana som mig som försover sig en sisådär en-två-tre-fyra gånger per vecka (helt seriöst Molly, börja gå upp direkt när klockan ringer!!!) passar det utmärkt med frukostar av häll-ihop-allt-i-en-skål-och-blanda-typen.

Just denna chiapudding smaksatte jag med hallon, men det funkar fint att ersätta dem med andra bär eller t.ex. kakao, vilket blir precis lika gott! Det är helt enkelt bara att låta kreativiteten ta över och börja experimentera.

Här kommer receptet (1 pers)

  • 1,5-2 dl kokosmjölk (eller annan valfri mjölk)
  • 2 msk chiafrön
  • 1/2 banan*
  • 1 dl hallon
  • ev. kokosflingor

Blanda ihop kokosmjölk och chiafrön och ställ in i kylen över natten. Mixa morgonen därpå ner resten av ingredienserna. För mer kokossmak man man blanda ner kokosflingorna i puddingen, men det går minst lika bra att bara strössla dem ovanpå, eller skippa dem helt och hållet. Ät chiapuddingen som den är eller toppa med granola eller exempelvis jordnötssås (blanda en klick kokosolja med en klick jordnötssmör och ringla på).

*Bananen går ett ersätta med annan sötning, t.ex. rismalt. Detta tycker jag fungerar bra om man inte ska äta chiapuddingen direkt, vilket man bör göra om man har banan i den (eftersom att den blir brun snabbt).

Glöm sedan inte att njuta och känna smakerna medan du äter!

Likes

Comments

"Magi" i en pajform, lite lagom klyschigt! Men det är ju precis vad det smakar så så får det heta! Det var på bussen hem från gymmet som magen kurrade och jag började leta igenom mina sparade recept på Bloglovin' och hittade detta. Alltså lyckan när jag tog första tuggan... det var gott! Jag kommer definitivt göra denna ugnsbakade gröt igen, fast kanske med andra smakkombinationer. Vad sägs om äpple & kanel?

​Här kommer receptet (som jag följt till punkt och pricka på ingredienserna. Det enda jag gjorde annorlunda var att lägga bären i botten av formen istället för att blanda i dem i smeten):

  • ​1 dl havregryn
  • 1/2 mosad banan
  • 1 ägg
  • 1 msk kokosmjölk/kokosolja
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm bakpulver
  • 1 nypa salt
  • lite mycket kokosflingor till topping

Smörj en ugnssäker form med kokosolja och lägg i blåbären. Sätt ugnen på 200grader. Blanda ihop resterande ingredienser förutom kokos och häll ett jämnt lager över bären. Toppa med kokosflingor och grädda i ugnen i 15 minuter. Jag serverade min med turkisk yoghurt blandat med lite jordnötssmör men jag kan tänka mig att det blir lika gott med t.ex keso eller kokosgrädde! 


Likes

Comments

​<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14639509/?claim=9w42tvfsyt8">Följ min blogg med Bloglovin</a>

Likes

Comments

För ett tag sedan hittade jag en gammal palett med vattenfärger i min lilla pysselhörna och började experimentera lite och märkte att jag älskade det! En kompis till mig tipsade om att testa akvarellfärger också, så gissa hur glad jag blev när jag hittade ett pack på Dollarstore för bara 30kr! Nej, säkert inte den bästa kvalitén men för mig som bara skulle testa dög de fint. Innan jag började måla letade jag lite inspiration på Pinterest och efter en stund började jag måla med Fireproof på repeat i bakgrunden. Helt plötsligt var klockan halv två på natten och mina ögon gick i kors av trötthet, men kul var det! För att vara första gången jag målade med akvarell blev jag väldigt nöjd med mina målningar; ett inte-så-originellt isberg och en enkel elefant. 

Jag bara älskar hur vackert färgerna flyter ihop! Det är nog det som gör att jag tycker om just vattenfärger och akvarell så mycket som jag gör.

Att blanda svart tusch med vatten-/akvarellfärg är något annat som jag tycker blir så otroligt fint! Denna enkla, oavancerade och lite "småslarviga" konst är något jag verkligen tycker om!

Likes

Comments