Madinspiration

- med kartofler, sødekartofler og sesamfrø i mango-chili-chutney-sovs og bagte kryddertoasts som tilbehør 🍛


Ingredienser*
• 4 mellemstore kartofler
• 2 mellemstore sødekartofler
• 1 dåse kogte kikærte
• 1 rødløg
• 4 spsk. sesamfrø
• 250 ml plantemadlavningsfløde
• 2 spsk. mango chutney
• 1 spsk. tomatpuré
• Sød chili, chili, karry, salt og peber
• Evt. lidt maizena eller mel

Ingredienser til tilbehør
• 500 g ris
• 1 håndfuld forårsløg
• Brødskiver
• Plantesmør
• Oregano, basilikum, løgpulver

Skræl alle kartofler og skær i mindre stykker. Kog i gryde for sig selv, indtil de er bløde.
Hak løget og svits det i fedtstof i gryden.
Tilføj kikærter og sesamfrø og rist det i gryden sammen med krydderierne på høj temperatur.
Skru med og tilføj fløde, mango chutney, tomatpuré og smag til med krydderierne, fx chili.
Når sovsen har den ønskede smag og konsistens (v.h.a. maizena eller mælk), tilsættes kartoflerne.
Lad det hele simre på middel varme i 5-10 minutter, mens du koger risen.

Snit forårsløgene.
Brødskiverne smøres med smør, krydres med krydderierne og bages på rist i ovnen i 10-15 min ca.

Server med forårsløg på toppen 🌱


*Opskriften er til ca. 4 voksne

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments

Madinspiration

På Island, hvor jeg er født og opvokset, spiser man meget sammenklappet sandwichbrød med "italiensk salat" og røget lammekød i mellem. Sådan en sandwich kan købes på alle tankstationer og i alle supermarkeder, og jeg var også stor fan af dem, før jeg blev vegetar.

Men i dag kunne jeg jo aldrig finde på at spise et dødt lam, og det kræver lidt fantasi at efterligne noget, man husker for en god smagsoplevelse, hvis man ikke vil bidrage til dyremishandling og udnyttelse. Men! Det lykkedes mig.

• 1 dåse melærter med gulerødder
• 2 spsk. plantemayo*
• 1 tsk. sennepsmel
• 1 knivspids allround krydderi
• 1 knivspids røget paprikakrydderi
• Salt & peber


Bland alle krydderier sammen med mayoen og tilsæt ærter og gulerødder til sidst.

Det smager også ualmindeligt godt på ristet brød. Det røget paprikakrydderi gør salaten bare så meget bedre!

*Plantemayo kan købes i diverse supermarkeder i Tyskland, men er også med 99% sandsynlighed set i Bilka. Ellers findes det også på greenos.dk 🌱

Likes

Comments

Madinspiration

Risengrød rig på E-vitamin, kobber, magnesium og kalium.

Med kun 2 spsk. chiafrø i grøden har man dækket 50% af sit daglige anbefalede indtag for E-vitamin og 20% på henholdsvis kobber og magnesium, samt 10% af hendholdsvis calcium og jern anbefalinger.


• 150 g grødris
• 50 ml vand
• op til 500 ml havremælk
• 2 spsk. chiafrø
• sukker og kanel

Sæt risen til at koge i vandet og lidt mælk på fuld styrke i ca. 5 min., mens du rører rundt. Skru ned på lidt over middel varme og tilsæt mælken gradvist, mens du rører rundt. Tilføj chiafrøene til sidst og server med kanelsukker.

Mums 🍚

Likes

Comments

Madinspiration

En salat kan både være utrolig kedelig og smagsløs eller utrolig spændende og fyldestgørende for de bedste smagsløg. Sidstnævnte gør sig gældende her.

Falafelsalat er min yndlingssalat. I lige præcis denne har jeg brugt:

• Blandet salat

• Spinatblade

• Agurk, rødløg og peberfrugt

• Avokado

• Ristede solsikkekerner

• Chia- og sesamfrø

• Falafler fra Nutana*

• "Sylter Art" dressing fra Kühne**


*Falafler kan købes i bl.a. Super Brugsen, Rema 1000 og Føtex

**Dressing er købt i Real (supermarked) i Tyskland

Likes

Comments

Madinspiration

Det er en af de bedste milkshakes, jeg både selv har lavet og smagt, og så er den endda milkFREE. Den er altså, og vigtigst af alt, men ikke kun, crueltyfree. Den er også mere miljøvenlig og sundere end de vante milkshakes, der kan købes i fx isboder og fastfood restauranter, og som består af komodermælk.

Det næstbedste er, at den også er dovenvenlig. Ingredienslisten er så simpel som følgende og skal blot blendes til den ønskede konsistens er opnået:

• Hazelnut Gelato fra Funky Fields*
• Rent sukkerfrit kakaopulver
• Plantemælk (havre, ris, soja etc.)**


*Kan købes i Super Brugsen.

**Kan købes i næsten alle dagligvarebutikker.


Milkfreeshake med kilder til jern, protein, calcium og andre gode sager..... Mmmmm.....

Likes

Comments

Blog

Modefænomenet: Blogging.

Jeg har mast mig ind på bølgen for at udnytte muligheden for at inspirere, blive inspireret og stille nysgerrigheden hos andre og få den stillet selv. Blogging er blevet så populært, deraf overskriften. Men det er ikke "bare" en mode, der går af mode. I mange år har jeg læst og skrevet uofficielle blogindlæg, og fælles for alle er, at der bliver delt tanker, meninger og holdninger fra alle mulige vinkler, så der findes med garanti en blogger til enhver smag.

Min holdning til livet er, at nok kan ikke alle gøre som jeg gør, tænke som jeg tænker, spise som jeg spiser, vælge som jeg vælger og generelt leve som jeg lever blot "fordi", men at hvis jeg vil gøre en positiv forskel og inspirere og oplyse (fordi ALLE kan gøre en positiv forskel, hvis de vil), så må jeg tage ansvar.

Længe har jeg tænkt "der er ikke nogen, der læser min blog alligevel" eller "folk har nok dømt mig på forhånd, fordi jeg ikke lever som dem", især hvis jeg blogger om min livsstil som plantespiser, der tager udgangspunkt i miljøvenlighed, sundhed og kærlighed til dyr. For jeg ved jo, at jeg kommer til at blogge om dette. På den ene eller anden måde vil jeg inddrage min livsstil, fordi hele mit liv bærer præg af, hvordan jeg vælger at leve det.


Derfor har jeg besluttet at slå mine egne fordomme om, at ingen vil læse min blog eller at folk dømmer mig på forhånd, ihjel, fordi uanset om folk dømmer mig eller ikke læser min blog, så har jeg gjort en indsats og jeg har taget ansvar, og så længe nogen gør det, så længe vil lige præcis dét være godt nok.


Jeg håber, at jeg kan inspirere og underholde med alt fra kedelige hverdage til travle og stressede øjeblikke, kedelig mad til sunde opskrifter, kedelig snak til oplysende og vigtige fakta. Hvis du har læst med indtil nu, skal du have tak. Ps. Jeg elsker at blive klogere, få ny inspiration og faglig viden, så hvis du kender til bloggere, læsestof eller selv kan bidrage med inspiration, idéer, tanker eller hvad som helst, som du tænkte kunne falde i min smag, så ville jeg blive så glad for, at du lige smed en kommentar eller to.

Tak ♥

Likes

Comments