Tid: 2 timmar

Portioner 14 st

Ingredienser:

Semledeg:

Pensling:

Fyllning med egen mandelmassa:

Ev: Fyllning med köpt mandelmassa:

Garnering:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Gör degspadet: Mät upp smöret i en kastrull och smält det. Häll på mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Tag bort kastrullen från värmen.(Tänk på att röra om ordentligt i botten av kastrullen, annars är det lätt att det blir för varmt där. Är degspadet för varmt så kan jästen dö och då jäser det inte. Är det kallare tar bara jäsningen längre tid vilket faktiskt bara ger godare bullar.)
  3. Häll lite av degspadet över den smulade jästen och rör tills den lösts upp. Häll sedan på resten av degspadet.
  4. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och ägg. Rör om.
  5. Arbeta in vetemjölet lite i taget. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.Arbeta ihop till en blank fin deg som släpper bunkens kant.(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Ta hellre för lite än för mycket. För mycket vetemjöl ger torra kompakta bullar, så ta så lite vetemjöl som möjligt utan att degen blir för kladdig.)
  6. Täck över bunken och låt degen jäsa ca 30 minuter (eller lite mer om det behövs) till dubbel storlek.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.Dela degen i 14 lika stora bitar om du gör en sats.
  8. Baka ut degbitarna till jämna släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper med avstånd mellan bullarna så de får plats att jäsa.
  9. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.
  10. Vispa upp ett ägg i en liten skål med en gaffel eller handvisp.Pensla försiktigt semlebullarna med det uppvispade ägget.
  11. Grädda semlebullarna mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter.Låt dem svalna på galler under bakhandduk.Frys dem sedan för att äta senare eller gör fyllningen och servera direkt.
  12. Fyllning:

  13. Skär av locket på semlebullarna. Gröp ur lite av inkråmet.
  14. Med hemgjord mandelmassa (rekommenderas): Lägg inkråmet i en mixerskål och tillsätt sötmandel, strösocker och mjölk. Mixa till en slät smet.Med köpt mandelmassa eller hemgjord kokosmassa: Lägg inkråmet i en skål, tillsätt rumsvarm mandelmassa eller rumsvarm kokosmassa. Värm mjölken och tillsätt den också. Blanda till en så jämn blandning som möjligt. Tillsätt mer varm mjölk om det behövs. Man kan även använda en mixer om man vill, det beror på hur noga man tycker det är.
  15. Fördela mandelmassan i semlebullarna.
  16. Garnering:

  17. Vispa grädden ganska hårt. Räkna med ca ½ dl vispgrädde per semla.Fördela grädden på semlorna antingen genom att klicka ut grädden eller spritsa den.
  18. Lägg på locken och sikta över florsocker.Förvara i kylskåp fram till servering.
Hoppas att det kommer smaka gott! //Aissa :)
Kommentera gärna förslag på vad ni vill ha för recept

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Tid: 1 timme och 15 min varav 50 minuter i ugnen

Portioner 1 sockerkaka, 12-15 bitar

Ingredienser:

Till formen:


Gör så här:

  1. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.(Tips för att smörja: Ta fram en klick smör, gärna en tunn skiva och låt ligga framme i rumstemperatur 5 minuter så det blir mjukt. Använd sedan en slickepott för att smeta ut smöret så går det enkelt utan kladd.)
  2. Smält smöret och blanda med vatten och snabbkaffepulver. Låt svalna.(Om snabbkaffepulvret inte löser upp sig så får man värma på lite tills det gör det. Tag sedan bort kastrullen från värmen.)(Om du tar vaniljsocker istället för snabbkaffepulver kan du lika gärna tillsätta det tillsammans med strösockret i nästa steg.)
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösockret. Vispa ägg och socker till en ljus och pösig smet, gärna med elvisp.
  4. Tillsätt bakpulver och kakao. Vispa till en jämn smet.(Kakaon kan gärna siktas för att slippa klumpar.)
  5. Kontrollera först att ugnen är varm för det är viktigt att få in sockerkakan i ugnen så fort som möjligt efter detta steg.Häll på vetemjölet och smörblandningen samtidigt och vispa snabbt ihop alltsammans på en gång med elvispen eller rör ihop med en slev eller slickepott. Det viktiga är att man inte vispar eller rör längre tid än att allt är blandat annars kan man förstöra äggtrådarna och kakan kan sjunka ihop.(Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl - undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet. Häll hellre upp det i litermått eller väg det.)
  6. Häll smeten i formen. Grädda chokladsockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 50 minuter.Kontrollera att kakan är klar genom att se att den släppt formens kant eller prova med en provsticka. Provstickan ska vara torr när kakan är färdig.
  7. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat. Lägg på formen igen över sockerkakan och låt den kallna.
  8. Om man vill kan man sikta florsocker över vid serveringen.Man kan även servera med hallon och vispad grädde eller glass så blir det som en dessert.

Smaklig måltid! //Aissa

Likes

Comments

Tid: 15 minuters jobb + 17 min i ugnen + 1-2 timmar att stelna

Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Servering:



Gör så här:

  1. Smält försiktigt smöret (eller margarinet) i en kastrull på spisen. Tag bort kastrullen från spisen och värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills resten av smöret smält som då smälter av redan befintlig värme. På så sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra när vi tillsätter resten av ingredienserna.
  2. Smörj och beströ en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med ströbröd eller kokosflingor.(Man kan hoppa över detta steg om man har en form med bra yta som det inte fastnar på så lätt.)
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag brukar använda elvisp, kladdkakan får då en lite frasigare yta men blir kladdig inuti om man gräddar lagom länge, vilket jag tycker blir gott.)
  4. Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.
  5. Bred ut smeten i formen.
  6. Grädda i 175°C i ca 17 minuter i mitten av ugnen. Om man vill ha en kladdig kladdkaka så ska den fortfarande dallra i mitten om man skakar lite på den när man tar ut den ur ugnen. Ju mer den dallrar desto kladdigare kladdkaka. Vill man ha en extra kladdig kladdkaka ska den alltså gräddas kortare tid i ugnen och hela kakan ska dallra (inte bara mitten) när man tar ut den.
  7. Låt den färdiggräddade kladdkakan stå och stelna. Först kan den stå i rumstemperatur och sedan i kylskåp eller motsvarande, det brukar ta ca 1-2 timmar innan den stelnat.

Likes

Comments

Hej! Jag heter Aissa och jag bor i Falun. Jag är 11 år gammal men fyller 12 om ungefär 4 månader. min favoritsport är Gymnastik, fast jag går på Truppgymnastik för då tävlar man med kompisar. Här i min blogg kommer jag lägga ut bakrecept och lite annat. Hoppas ni kommer gilla min blogg! Hejdå <3

Likes

Comments