Träning

Fänrik måste ha tyckt att vi behövde röra på oss efter så många timmar sittandes inomhus med RAKEL-utbildning. Vid 14:00 släppte hon lös oss på slingan, 6km var kravet - det är 3 varv totalt. Nästa tid vi hade var 15:30 uppställda i korridoren i slät M90.

Redan efter ett varv tänkte jag att det bara skulle vara 4km, 2varv i slingan kvar till milen och hur kul skulle inte det vara att ta ännu en mil fast i terräng som bjöd på backar och dalar, snö och slask?

Efter att jag passerat 6km som var kravet så fortsatte jag enligt min plan, medan de andra tog sig in för dusch. När jag kommer in på 8km tvivlar jag på att jag skulle hinna mitt sista varv då klockan närmar sig ”” och jag skulle hinna duscha och byta om med. Men nej, skulle fan inte kasta in handduken när jag hade ynka 2km kvar så jag fortsatte och kom i MÅL!


10 kilometer och ett jävla pannban!
Fan så bra jag är! 1h 9min vilket är 2min snabbare än på löpbandet!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

GU

Måste få höja glaset för vår skjutledare, 1:e Sgt no name. Vill inte skriva ut hans namn men han är klockren och superskön. Han var även vår grpC under OS och han var verkligen kanon, det tyckte hela gruppen, han gick verkligen in i rollen - synd att vi inte berättade det för honom. 


Han höll i skjutövningen där vi sköt med öppna riktmedel här om dagen och det känns verkligen att han är engagerad och med har kul
- på alla övningar han har varit ledare för.
Det var riktigt klurigt att skjuta med öppna riktmedel när man blivit relativt van med rödpunktssiktet och jag var kass, sköt bara en klockren serie, sen var dem överallt. Nåja, hoppas jag får chans att öva sen för jag vill verkligen bli så grym som jag bara kan bli!

På tal om grymhet så blev det ett oväntat och relativt lätt pers i OHS igår på F17s gym efter vi fått höger, vänster om!

Slut.

  • GU
  • 98 Readers

Likes

Comments

GU

Dimman låg tät över Kosta skogar och kylan bet tag i våra redan rosiga frusna kinder. Gruppchefen (vi kallar henne GrpC) kommenderade upp oss i linje för att ladda våra vapen. Hotbilden var hög. Nu var vi redo för strid, redo att bekämpa fienden och försvara Sverige, vårt land. GrpC gjorde därefter tecknet för skyttekolonn och vi började marschera längst vägen med fullaste fokus.

”Skytt direkt höger om vägen!” hördes skrika. Vi intog våra eldställningar och våra vapen gick varma och höll borta de fientliga skyttarna. En rökgranat kastades mot dem när GrpC kommenderade korridor bakåt. För en säkrare tillbakaryckning. Bort från vägen och upp på linje mot skogen - ansatsvis framåt, 1:a omgång börjar, 2:a omgång understödjer! skrek GrpC. Nu skulle vi ta terräng och mota bort skyttarna. När vi kommit en bra bit in i skogen smäller det riktigt högt inte allt för långt ifrån oss och vi kastar oss i skydd. Fienden hade tyngre medel och GrpC bestämde sig för att vi skulle tillbakarycka till säker mark. Växelvis bakåt, 1:a omgång börjar, 2:a omgång understödjer!

Vi kom ut på vägen, öppen yta och där ville vi inte vara. För exponerade. GrpC kommenderar ut blixtlås, vänster - för att göra en sån säker och relativt snabb tillbakaryckning som det bara gick.

Övningen avbryts, patron ur!

  • GU
  • 140 Readers

Likes

Comments

GU

Alla som någonsin befunnit sig i Kosta av militärt syfte vet vad jag menar att Kosta har sjuka väderomslag. I förrgår, strålande sol och frostig mark. Igår grått, rått och regn som föll. Märkligt ställe Kosta är, och kan inte hjälpa att få lite rysningar av platsen med tack vare fältveckorna under GMUn och slutövningen OS.

Igår övade vi gruppstrid fram till middag - ansats/växelvis och det gick ändå bra tycker jag. Redan då började dock min huvudvärk att gro. Jag testade på att vara gruppchef en omgång och med lite stöttning från fänrik gick det väldigt bra om jag får säga det själv. Jag gillar ju egentligen att ha ansvar och vill gärna åt en ledarroll, ändå är jag så mesig på att ta för mig i såna lägen. Har världens chans att öva, men tror jag backar undan pga vissa faktorer.

Efter middagen var det mörkerskjutning och för att ta oss till skjutplatsen skulle vi gå genom skogen, det var bäcksvart! Snubblade på det mesta och tappade bort varandra till och från då man inte anpassade takten med oss i bakre ledet vilket jag blev otroligt frustrerad över. I denna stund hade huvudvärken tagit över ordentligt. Så jag deltog aldrig inskjutningen utan låg som en boll på min stridspackning i säkert 2,5h innan alla grupper var klara och vi tog oss tillbaka till lägret i 20bilarna. 

Ljudnivån är alltid hög i 2:a pluton vilket är ännu en sak jag blir tokig på, och igår gynnade det verkligen inte min mordiska huvudvärk. Förstår inte att man alltid måste skrika och gapa till varandra hela tiden. Men sen är jag nästan 10 år äldre än de flesta så.

Dagen idag har spenderats död i sängläge, varvat det med att ha kräkts - jävla migrän.

Tillägg: Hur som så är jag inte så gnällig och bitter som jag framstår som. Slut tillägg.

  • GU
  • 252 Readers

Likes

Comments

GU

Då var man tillbaka i Kosta igen och denna dag bjöd på fantastiskt väder, strålande sol och frost som glittrade i backen. Vi drog igång direkt med skjutning, automat. Inget vi skjuter annars eller ska få i system att göra men en kul grej att få uppleva tänkte befälen!

KUL, tänker jag!
Men jäklar så svårt att ha kontroll på sitt vapen, den drar iväg direkt. Jag var så kass att jag knappt fick någon feedback, tills vi skulle skjuta med axelstödet infällt. Då sköt jag, i automatläge så klockrent - två st i varandra och resterande väldigt nära! Då sa 1:e Sgt att jag kanske ska börja skjuta med det infällt.

Vi har även torrövat växel/ansatsvis framåt/bakåt inför morgondagens skarpa övning. Torröva innebär att vi övar utan laddade vapen och skarp övning med laddade vapen. Jag blir frustrerad när det tramsas för mycket och enligt mig tappas fokus från huvudmålet. Vi skall ändå skjuta skarpt och då vill jag inte känna mig osäker med kamraterna. Snesteg och du kan komma att, ja bli skjuten om det vill sig så illa. Nu drar jag det till det extrema men jag önskade att man var mer seriös under övningar, om än torrövningarna kan var tråkiga, jag vet.

Kvällen bestod av karttjänst, utbildning i att läsa kartor, använda kompass och läsa av koordinater och sätta ut koordinater. Klurigt och svårt men tack vare ett befäl som förklarade så bra till mig så förstod jag tillslut.

Dagen slut, kvällen slut och jag går och lägger mig irriterad till max och med en känsla att jag håller på att bli sjuk.

Väl mött.

  • GU
  • 309 Readers

Likes

Comments

Försvarsmakten, GU

Äntligen är jullovet över och jag får fara tillbaka till F17 (imorgon), där vi förvisso skall iväg direkt på en fältvecka för övning av gruppstrid. Men det skall bli så skönt att få känna att jag gör något vettigt och extra skönt att slippa tänka och bara köra på. Det här jullovet har varit det värsta jag varit med om men förmodligen nyttigt på något konstigt sätt, men vi skall inte gå in på detaljer. Det positiva är att jag fått in massa träning och förbättrat mig i konditionen, så fälttestet som kommer komma i vår känns inte helt omöjlig.

Tankar kring befattningsutbildningen som snart stundar är mer åt att jag vill gärna veta på ett ungefär hur upplägget kommer bli, ifall jag kan klämma in att plugga matte B på distans samtidigt - då det ämnet är ett av kraven för att bli helikopterpilot. Ska prata med min plutonschef när tid ges med angående att få någon dag ledigt för ett studiebesök på hkpflj i Linköping. Eller om det går att lösa på något annat sätt. Har alltså möjlighet att få testa på deras helikoptersimulator och eventuellt få chansen att prata med någon pilot! Det är ett tillfälle jag inte vill missa, kanske blir jag ännu mer taggad och driven eller blir det en spännande och givande upplevelse som tar mig mot andra drömmar?

Likes

Comments

Försvarsmakten, Aldrig ge upp, GMU, Träning, Vem är jag?

”Goals for the new year:
Doing more of what sets your soul on fire!”


Ingen har väl missat att jag älskar att träna. Min passion, den stora kärleken i livet - Crossfit. Jag tränar för ett hälsosamt och starkt liv, en stark kropp som klarar allt! Pratat mycket om tävlingar, enda sen jag satte foten i ett gym och hade en Pt. Allt från Athletic fitness till de numera aktuella målen Crossfit och tyngdlyftning. Något som är skrivet i sten gällande tävlingar 2018 är min första OCR-tävling, Tough Viking 25 augusti! Sen hoppas jag på att min första Crossfit-tävling sker under det kommande året med, men allt hänger på hur jag utvecklas under året i sporten!

Sen september i år har min träning fått ett tillskott till varför jag tränar. Jag håller på att utbilda mig till en soldat i flygvapnet, en dröm jag haft i många år men aldrig tagit tag i, förrän nu. Som soldat behöver jag både styrkan och konditionen, för jag ska vara den man kan lita på;
- i krig och i fred!

Det roliga med vad som fick mig att våga kliva ut ur trygghetslådan var CrossfitUppsala, mer specifikt alla peppande, pushande och glada drivna människor. Det var det jobbigaste att lämna bakom mig. Coacherna fick mig att våga vara med i KM trots alla odds var emot mig. Jag skulle tävla mot dem grymmaste och starkaste tjejerna i boxen - hade ingen chans mot dem men ställde upp ändå och gav mitt ALLT vilket resulterade i 2st PR.

Livet slog om helt när jag lämnade Uppsala och tryggheten bakom mig, när allt plötsligt blev verklighet. Men det är mitt LIVS bästa beslut och jag ångrar det inte om än det är tufft många gånger och jag ibland kan ifrågasätta vad jag sysslar med!

Jag har gjort så extremt många saker som jag aldrig kunnat tänka mig att jag skulle göra. Maskerad och med ett laddat vapen öva strid i skogen, utföra vissa behov ute i det fria medan snön faller på en och kamraterna inte är långt ifrån, kasta handgranater och sätta tourniquet på mig själv (det gör jävulskt ont) är inget jag trodde jag skulle göra, och inte heller springa milen frivilligt.

Jag är faktiskt stolt över den personen jag håller på att bli!  

Likes

Comments

GU, Försvarsmakten, Aldrig ge upp

Gårdagen tog oss till Rosenholm där vi hade utbildning i brandbekämpning. Vi hade såklart tur med vädret, vilket gjorde att regnet störtdök ner in i mina kängor. Så jag fick gå fram till 13:00 i dränkta skor samtidigt som isande vindar och snöblandat regn var min närmsta vän. Vi släckte dockor med filt och släckte brinnande föremål med brandsläckare.

Dem förevisade även i napalm. Hur illa det verkligen är, det kan verkligen ställa till med skada! Vi bytte därefter om och satte på oss mer plagg då vi skulle gå igenom en eldtunnel, där eldens lågor slog sig höga på sidor och tak. Kan tänka mig att mer kläder var av säkerhetsskäl, ifall vi skulle börja brinna så skulle det ta längre tid för elden att tränga sig in på huden. Jag fick be en kamrat klä på och av mig för mina händer hade frusit till den grad att jag inte kunde använda dem alls, ovasett hur mycket kraft jag försökte ge. Inte ens en knapp lyckades jag öppna själv - intressant och skum känsla att vara så "hjälplös" . Men vi alla kom ur den brinnande tunneln med livet i behåll!

•••

På eftermiddagen var det dags för fystester, där man skulle uppnå en viss poäng genom att genomföra några övningar för att kunna bli godkänd på GMU:s Strimma A. 

Multitestet började vi med;

Situps, minst 10st - jag maxade på 40st. Armhävningar, minst 8st - jag klarade 20st Armhäng, minst 15sek - jag klarade 56sek Rygghäng, minst 60sek - jag maxade på 2:40min Upphopp, minst 30cm - jag klarade 41cm

Totalt: 397 poäng av 500 möjliga.

Därefter bjöds det på ett beeptest. Springa 20m hit, 20m dit och hastigheten ökade med varje vändning, tror jag. Eller var det vid varje level? Hur som helst, minikravet var 7:8 och jag snubblade in på 9:2.

Summan av novellen, godkänt och en STOR förbättring på 3 månader, kul!

Slut.

Likes

Comments

Försvarsmakten, Aldrig ge upp, GU

'Taktiskt omhändertagande av stridsskadad'

Under denna vecka har vi haft utbildning i TOS. 'Om en kamrat skadas i strid skall man vara snabb och effektiv för att kunna ta hand om kamraten utan att tappa fokus från den egentliga uppgiften.'

Första dagen började så kasst. Vi hade 4st olika stationsövningar och min grupp började med att vi skulle dra varandra på olika sätt. F*n så tungt det var. Vissa drag var nästintill omöjliga, så jobbigt! Så lägger vi på regn som kändes som is, så kallt! Vi blev blöta enda inpå underkläderna, så jäkla oskönt och gjorde oss duktigt nedkylda. Klockan kröp fram och vi fick vara blöta och kalla fram till lunch, sen fick vi äntligen chans att byta om till torra kläder.

Vi har burit varandra ur bilar och övat vidare på att sätta tourniquet. Haft föreläsning och övat praktiskt i omhändertagande under strid.

Vi tog med oss det vi övat på till skogen för att öva mer verkligt. Laddade vapen, bår och redo att agera. "Korridor bakåt".

Likes

Comments

Träning

Under dessa 3 månader med GMUn har jag fått prioritera helt annorlunda, lägga min Crossfit åt sidan. Nu när denna del av äventyret är över med godkända resultat är det dags att ta mig tillbaka och bygga upp det där starka powerpaketet, nu kan jag äntligen lägga mer fokus på mig och min träning.

Målen jag hade innan är fortfarande kvar och till och med ännu starkare och motiverande att nå. Dock har ett nytt mål lagts till, vilket är karriärmässigt. Att ta milen under 48minuter, som då är ett krav för en specifik befattning jag ska söka till i januari. Annars är det de tydliga målen kring träningen - tävla i CrossFit och tyngdlyftning. Planen är även att delta i Tough Viking med en kamrat i höst. Vägen dit har såklart delmål och jag ska njuta hela vägen vilket jag haft svårt för innan. Men stannar man upp ibland och ser hur långt man faktiskt kommit känns det så jäkla coolt och grymt! 

Jag som är utseendefixerad har såklart mål på hur min kropp skall formas - muskler är snyggt, starkt är snyggt! Och alla dessa mål kommer jag nå, finns det pannben och viljan att förändras är inget omöjligt! 

Aldrig ge upp!

Likes

Comments