Har du registrert deg som bloddonor på giblod.no?

Om man har muligheten er det fint å gi litt av seg selv for å kunne bidra til å redde liv. Det er i allefall det jeg tenker. Så, i går meldte jeg meg endelig som blodgiver etter å ha gått rundt å tenkt "ja, det må jeg gjøre" flere ganger. Det kan være mitt blod som redder liv.

I tillegg til å bli bloddonor har jeg også lyst til å bidra med benmarg eller stamceller fra blodet om det også er behov for det. Sannsynligheten for at du blir kontaktet for å donere benmarg eller stamceller er liten, ca en promille i året. Men, dersom det er behov for det, hva er vel bedre enn å gi noen muligheten til å fortsette å leve?

Det norske benmargsgiverregisteret trenger flere donorer. Her er et utdrag fra Kreftforeningens blogg i 2012:

Det norske benmargsgiverregisteret mangler givere, og da spesielt unge menn. Kanskje du har lyst til å gi alvorlig syke mennesker mulighet til å få livet i gave? Det er lett som bare det:

  1. Meld deg som blodgiver.
  2. Dersom du er 18-40 år, si i fra til blodbanken at du ønsker å donere beinmarg/stamceller.
  3. Blodbanken tar en blodprøve og registrerer deg i benmargsgiverregisteret.

Når dette er gjort kan du bli innkalt til stamcelledonasjon. Ved å være en del av registeret gir du alvorlig syke mennesker litt større sjanse til å bli friske igjen. Kanskje er det nettopp du som matcher noens benmarg?! Sannsynligheten for det er liten – ca 1 promille hvert år. Så hvis du registrerer deg i benmargsgiverregisteret vil du mest sannsynlig aldri bli innkalt til donasjon.

Dersom det plutselig viser seg at noen trenger deg og beinmargen din, skjer følgende:

  1. Du blir kontaktet og spurt om du fremdeles ønsker å donere beinmarg/stamceller.
  2. Dersom du svarer ja tas det flere blodprøver for å teste at du virkelig passer pasientens vevstype.
  3. Dersom du er en match vil du få en grundig helsesjekk. Du vil også få vite om de kan hente ut stamcellene gjennom blodet eller hoftekammen.
  4. Som regel donerer du stamceller gjennom blodet. Disse tappes ut gjennom en blodåre, og er nesten som å gi blod. Det tar bare litt lengre tid.
  5. Av og til går de inn i hoftekammen og henter ut stamceller fra beinmargen. Dette skjer i full narkose.
  6. Vips, så har du kanskje reddet noens liv!

Kan du tenke deg å bidra til å redde liv? Ikke nøl med å registrere deg som blodgiver HER


Gjerne del innlegget.

​Ha en strålende dag alle sammen! Det skal hvertfall jeg :-)

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

For en helg vi har hatt! På grunn av utdrikningslaget for svigersøsteren min og hemmelighetene rundt det, kunne jeg ikke blogge noe fra fredag til over helgen.

Tiiiidlig lørdag morgen - rundt 5-tiden ellernoe - tok jeg fatt på den 4,5 timer lange kjøreturen til Trondheim hvor vi alle skulle møtes rundt 10-tiden. Bruden - helt uvitende om hva som skulle skje i helgen - ble hentet på Steinkjer klokken 8.

Så begynte det som skulle vise seg å være den kosligste dagen jeg har hatt på lenge med spa på Solsiden i Trondheim. Der tok vi en time med infrarød badstue, kald-kulp og boblebad. Herlig! Aud, som er den kommende brud, fikk en halvtime massasje i tillegg. Ut fra ansiktsuttrykkene å bedømme var dette noe hun satte stor pris på.

Litt stresset hastet vi bort til midtbyen hvor vi hadde booket oss inn på Escape Reality - The Heist. Har du ikke prøvd det, så anbefaler jeg det på det sterkeste. Det var utfordrende og moro, og vi måtte samarbeide for å få det til. En fin "øvelse" for at alle skulle bli bedre kjent med hverandre. Selv om vi ikke klarte det, og vi var veldig nære ved å klare det, så tok vi det med et smil, og hele gjengen virket rimelige fornøyde i etterkant.

Middagen ble satt til Egon på Solsiden hvor vi spiste oss mette - vi måtte jo ha noe å gå på til kvelden når all alkoholen skulle inntas. Da alle var ferdigspiste dro vi en snartur innom IKEA for brudens skyld før vi kjørte rundt i alle krinker og kroker på vei til Inderøy. Tror vi brukte 2-3 timer på en kjøretur som vanligvis tar 1 time og ett kvarter.

Så, kveldens høydepunkt: Grilling, alkohol og musikk. Her var det quizer, sang, alkohol, grillmat, mer alkohol og enda mer alkohol. Alle var i fantastisk humør og nærmest allsang til DDE og Too Far Gone. Ja, vi er trøndere.

Kort oppsummert: Vi valgte å gå utenom det tradisjonelle UTDRITNINGSLAGET, og endte opp med en dag fullt av hygge, latter og kos, fremfor en dag som kun består i å gjøre bruden ubekvem.

Desverre så var jeg for opptatt med å skravle å drikke alkohol at jeg ikke tok noen bilder.. Så da får dere nøye dere med ett bilde av meg og junior fra igår da jeg hadde hentet han i barnehagen.

Likes

Comments

Guttungen er i seng, klesvasken er tatt unna, kjøkkenet er shina og jeg har til og med fått tid til å jobbe litt.

I kveld har jeg fått fylt på med litt kunnskap gjennom Webinar med Monica, Stine og Lene, som også er IFBO's. Det som er så herlig med denne jobben er at man velger når og hvor mye man vil jobbe, i tillegg til at alle hjelper hverandre å bli bedre.

I slutten av juli i fjor registrerte jeg meg som forhandler fordi konseptet, mulighetene og samholdet var fantastiske. Jeg holdt på et par måneder uten noe videre fremgang. Det har jeg egentlig meg selv å takke for, da jeg ikke gjorde noen stor innsats for å få det til. Jeg trodde det var så lett som å ligge på sofaen og håve inn penger - men slik var det altså ikke. I oktober/november la jeg det på hyllen og brukte tiden på å slappe av og leve livet. Denne måneden er jeg endelig tilbake i jobben min som IFBO, og kommer nok til å satse fullt for å få ting til å gå rundt. Det er tross alt drømmene som står på spill. Jeg gleder meg til reisen fremover, og håper på å nå målene jeg har satt meg.

Hver morgen og kveld fyller jeg magen med en blanding av Aloe Vera Gel og Argi+ det smaker litt bedre med argi, også inneholder den en rekke vitaminer. Glad mage på meg!

Nå skal jeg renskrive notatene fra Webinaret før jeg skal kose meg med en episode "the 100" som søsteren min anbefalte på det sterkeste.

Ha en fin kveld alle sammen!

Følg meg gjerne på Blogkeen ved å trykke her.

Har du lyst til å vite mer om jobben min, og om mulighetene som kapret min interesse? Ta kontakt på ainapetterseen@gmail.com

Likes

Comments

Hverdag

Da har jeg endelig fått opprettet en blogg på nouw. Har tidligere brukt blogg.no som plattform, men følte det var på tide med forandring. Håper såklart at jeg skal finne motivasjonen til å blogge mer aktivt nå enn hva jeg har gjort tidligere.

Hverdagene er fylt med mere fritid nå som junior har begynt i barnehagen, og jeg har mer tid til blogging, baking, trening og selvpleie. Jeg ser frem til å dele hverdagen min med deg, og håper at du finner den bittelitt interessant slik at du ønsker å følge meg på veien fremover.


Han her kommer du mest sannsynlig til å se en del av, for han er veldig glad i kamera. Det hender seg faktisk at han tar noen bilder uten hjelp også 💙

Ellers tar jeg gjerne imot tips til hva jeg kan blogge om og konstruktiv kritikk på det jeg har blogget om.

Likes

Comments