Godmorgon på er! Idag tänkte jag bjuda på ett recept som jag lagade till en brunch för några helger sen, nämligen Chia trifle med smak av mango, passionsfrukt och kokos. Mina vänner som fick smaka blev väldigt förtjusta! Ett lager av kokoschiapudding, ett lager av mangosmoothie och ett lager av mangopuré med smak av passionsfrukt. En Chia trifle är alltså när man varvar chiapudding med andra smarriga saker, typ en smoothie och granola brukar vara ganska vanligt, här gjorde jag en mangopuré som mitt tredje lager. Smarrigt och bra för din kropp!


INGREDIENSER: (4 port)

KOKOSCHIA

1 pkt krämig kokosmjölk (Garants egna på tetrapack är bäst tycker jag)

0,7 dl chiafrön

1 msk linfrön

0,5 tsk vaniljpulver

2 msk kokosflingor (flakes eller vanliga små)


MANGOSMOOTHIE

3 dl krämig yoghurt

2 dl fryst mango

1 nypa vaniljpulver

0,5 st lime (saften)


MANGOPURÉ MED PASSIONSFRUKT

3 dl mango (färsk eller tinad fryst)

4 st passionsfrukt

ev 0,5 st lime


HUR GÖR MAN

1. Börja med kokoschian: Blanda ihop alla ingredienser och låt svälla minst 2h.

2. Förbered mangopurén: Mixa mangon till en slät smet, gröp ur passionsfrukten och blanda om, tillsätt limesaft om det smakar för sött.

3. Om kokoschian är klar är det dags att göra mangosmoothien: mixa ihop alla ingredienser, känns smoothies för lös, häll i mer mango eller ta i lite banan.

4. Lägg ihop din chia trifle i fina glas! Börja med att lägga kokoschian i botten, ta sedan mangosmoothien och tillslut purén. Toppa med lite hackade nötter och citronmeliss!

Likes

Comments

Sugen på något sött att mumsa på? Då måste ni testa denna underbara lilla godbit! En brownie som inte innehåller något vitt socker eller gluten. Superenkelt att göra, bara du har en bra mixer! Går utmärkt att förvara i frysen och ta fram när sötsuget kommer. Receptet är inspirerat av duktiga Angelica Eldh.


INGREDIENSER: (1 mindre rektangulär form, ca 12 st mindre bitar)

BROWNIEBOTTEN

2 dl nötter (jag använde hälften hasselnötter, hälften valnötter)

8 st färska dadlar

1 msk kokosolja

2 msk jordnötssmör (funkar med annat nötsmör också)

0,5 - 0,75 dl kakao

1 msk kallt kaffe/espresso om man har det

1 tsk vaniljpulver

0,5 tsk flingsalt

CHOKLADFROSTING

50 gram mörk choklad (jag använde 80%ig)

0,5 avocado (mogen)

3 msk kakao

2 msk honung (funkar med annan sötning också, typ agave eller lönnsirap)

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 msk kokosolja


HUR GÖR MAN

1. Börja att göra browniebotten: Kärna ur dadlarna och mixa ihop med resterande ingredienser till din browniebotten, det ska bli en fast fudgig smet. Tryck ut smeten i en mindre rektangulär form med bakplåtspapper i botten. Ställ in i frysen och gör frostingen undertiden.

2. Chokladfrosting: Smält den mörka chokladen, mixa ihop med resterande ingredienser till frostingen. Ta ut browniebotten ur frysen och bred på frostingen. Toppa med hackade valnötter, flingsalt och kakaonibs. Frys tills servering och skär sedan upp i små bitar. Tips! Förvara i frysen och tina upp en bit när du är sugen!

Likes

Comments

Zoodles = nudlar gjorda på zucchini, så himla bra grej! Nyttigt, vackert och gott! Jag blev så inspirerad när jag kollade på Leilas supermat häromdagen, då lagade hon Zoodles med en pinje & valnötssås. Jag utvecklade en variant på rätten och den blev supergod! Detta tycker jag att ni ska pröva!


INGREDIENSER: (4 portioner)

2 st zucchini

4 st kycklingfiléer

timjan

citron

soya till stekning (om man vill)

KRÄMIG VALNÖT & BASILIKAPESTO:

200 g rostade valnötter

1 kruka basilika

1 klyfta vitlök

1 tsk flingsalt

75 g parmesanost

2 msk olivolja

3 dl iMat från Oatly (går såklart bra med annan grädde/crème fraîche)


HUR GÖR MAN

1. Stek kycklingen på hög värme så att den får en fin gyllenbrun yta (obs ska inte bli genomstekt). Vi stekte i olja, soya, salt, peppar och en nypa socker. Lägg sedan på en plåt ihop med timjan och citron. Grädda i ugnen på ca 175-200 grader medan du förbereder det andra.

2. Gör nudlar av zucchinin (vi använde oss av en Spirelli, en så kallad grönsaksstrimlare, har du inte det kan du använda en potatisskalare och göra bredare nudlar)

3. Gör den krämiga peston: rosta valnötter i en stekpanna. Mixa ihop de rostade valnötterna, basilikan, vitlök, flingsalt, parmesanost & olivolja i en matberedare. Värm iMaten/grädden i en kastrull, tillsätt sedan i matberedaren och mixa ihop. Smaka av med salt och peppar!

6. Fräs zucchinin snabbt i en stekpanna, de ska fortfarande vara krispiga!

7. Blanda ihop de stekta nudlarna med den varma valnöt & basilika peston.

8. Ta ut kycklingen från ugnen och servera ihop med de krämiga zucchini nudlarna. Pressa gärna över lite av den varma citronen.

Likes

Comments

Nicecream, hur bra låter inte det? Glass som är snäll, för kropp och själ. Väldigt gott, nyttigt och enkelt att göra. Ät till frukost, mellis, lunch, kvällsmat... ja när du vill! Basen är fryst banan, sen kan man smaksätta den med det man gillar, här har jag smaksatt med hallon, vanilj och lime. Toppa med något gott!


INGREDIENSER: (2 portioner)

2 st frysta bananer (skär bananen i pengar och frys ett par timmar)

2 dl frysta hallon

vaniljpulver

lite pressad lime


HUR GÖR MAN

1. Mixa allt tills det blir en glassliknande konistens (tar ett par minuter, funkar absolut bäst att mixa i en matbererade)

2. Servera direkt och toppa med det du gillar! Jag toppade med färska bär, helt bovete, lite nötter och mynta.

Likes

Comments

Dessa små godbitar är helt fantastiska! Den ena med smak av citron och jordgubb, den andra med smak av choklad, nutella och karamelliserade nötter. Bjud förslagsvis på detta till kalaset eller minglet! Det krävs lite tid och tålamod, men det är det värt! Jag tycker det är perfekt att göra cupcakes i minimuffinsformar, det är en alldeles lagom storlek att sätta tänderna i. 😊 Jordgubbssfrosting är en smörkräm som är inspirerad av Linda Lomelino, och nutellafrostingen är inspirerad av Roy Fares.


CITRONCUPCAKES MED JORDGUBBSFROSTING

INGREDIENSER: (en och en halv plåt minimuffins, ca 36 st minimuffins)

CITRONMUFFINS

100 g smör (rumstempererat)

2 dl socker

2 ägg (rumstempererat)

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

0,75 dl mjölk

rivet skal från 1 citron (bara det yttersta av skalet)

JORDGUBBSFROSTING/SMÖRKRÄM:

5 st äggvitor

200 g smör (rumstempererat)

1,75 dl socker

Jordgubbspuré (micra 3 dl jordgubbar och mixa sedan ihop till en slät smet)

Toppa med frystorkade hallon eller jordgubbar


HUR GÖR MAN

1. Börja med att göra muffinsen. Sätt ugnen på 190 grader.

2. Vispa rumstempererat smör med sockret. Vispa ner äggen.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet. Riv ner det yttersta av citronskalet.

4. Fördela i minimuffinsformar (använda muffinsplåt för att få extra fin form), fyll formen till 75%. Grädda i ca 9 min.

Låt svalna innan ni toppar med frostingen.

5. Förbered jordgubbsfrostingen:

6. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål som ni ställer i ett vattenbad på spisen (vattnet ska sjuda).

7. Vispa blandningen över vattenbadet tills blandningen blir cirka 65 grader, ta då bort från värmen.

8. Vispa nu blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills sval (kan ta upp till 10 minuter).

9. Tillsätt smöret, en liten bit i taget.

10. Tillsätt jordgubbspurén och vispa tills frostingen är slät.

11. Spritsa på muffinsen när de svalnat och toppa med lite frystorkade hallon eller jordgubbar.



CHOKLADCUPCAKES MED NUTELLAFROSTING OCH KARAMELLISERADE NÖTTER

INGREDIENSER: (en och en halv plåt minimuffins, ca 36 st minimuffins)

CHOKLADMUFFINS

100 g smör (rumstempererat)

2 dl socker

2 ägg (rumstempererat)

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

1,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

0,75 dl mjölk

NUTELLAFROSTING

150 g mörk choklad

250 g smör (rumstempererat)

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

1 dl nutella

Toppa med karamelliserade nötter och mörk choklad


HUR GÖR MAN

1. Börja med att göra muffinsen. Sätt ugnen på 190 grader.

2. Vispa rumstempererat smör med sockret. Vispa ner äggen.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.

4. Fördela i minimuffinsformar (använda muffinsplåt för att få extra fin form), fyll formen till 75%. Grädda i ca 9 min.

Låt svalna innan du tar på någon frosting.

5. Förbered nutellafrostingen:

6. Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad (alternativt försiktigt i micron).

7. Vispa rumstempererat smör (obs funkar ej om det inte är rumstempererat), florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt.

8. Tillsätt nutellan och den smälta chokladen. Vispa ihop ytterligare! Är frostingen lite lös kan du stoppa in den i kylen 10 minuter.

9. Om muffinsarna har svalnat kan du börja spritsa på frostingen. Toppa med hackade nötter (jag karamelliserade mina först, här kan ni läsa om hur man gör det) och lite hackad mörk choklad om ni vill.


Likes

Comments

Detta är ett glutenfritt proteinrikt bröd som innehåller både keso och ägg, perfekt till frukosten, efter träning eller som mellanmål! Fullproppat med frön och andra nyttigheter! Man bakar det i en rektangulär ugnspanna eller plåt så det är väldigt enkelt att slänga ihop. Pröva vettja! 😊 Supergott att äta med förslagsvis ett kokt ägg & kaviar eller avokado och färskost!


INGREDIENSER: (1 mindre plåt/rektangulär ugnsform)

1 pkt keso (ca 250 g, jag använde laktosfri keso)

4 ägg

2 tsk bakpulver

2 msk fiberhusk

1,5 dl majsmjöl (eller annat glutenfritt mjöl som du gillar)

1 tsk salt

1 dl linfrön

0,5 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Mixa ihop ägg och keso.

3. Blanda ihop resten av ingredienserna, allt förutom lite av pumpakärnorna och solroskärnorna som man toppar brödet med. Tillsätt ägg och keso blandningen. Rör om ordentligt.

4. Häll ut smeten i en rektangulär ugnsform med bakplåtspapper i botten. Toppa med pumpakärnor och solroskärnor.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 20-22 min. Låt det svalna på plåten innan ni serverar med ett gott pålägg!

Likes

Comments

Lasagne är enligt mig en underbar rätt! Fantastiskt gott, bra bjudmat men också grym matlådemat! Det är kul att testa lite nya varianter tycker jag, den här lasagnen med halloumi, zucchini, färsk timjan och pumpakärnor har verkligen blivit en stor favorit här hemma. 😊 Den är enklare att göra än den klassiska, mer hälsosam och minst lika god!


INGREDIENSER: (1 rund form, ca 4-5 pers)

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 paket färska lasagneplattor (à 200 g)

4 msk tomatpuré

500 g krossade tomater

1 zucchini

1 tsk flytande honung

1 grönsaksbuljongtärning

2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan)

2 dl vatten

150-200 g bladspenat

2 pkt halloumiost

1 1/2 dl pumpakärnor

1 1/2 dl riven prästost

salt och svartpeppar


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Ringla olivolja i en panna på medelhög temperatur, riv ner vitlök och fräs ca 1 minut.

4. Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré, honung, buljongtärning, timjan och vatten. Låt koka ihop ett par minuter.

5. Tillsätt spenaten och koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

6. Skär halloumin i tunna skivor. Skölj zucchinin och hyvla remsor med en osthyvel eller skär i runda pengar.

7. Varva tomatsås, lasagneplattor, halloumi, zucchini och pumpakärno i en ugnssäker form. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost.

8. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera med en krispig sallad!

Likes

Comments

Bakad sötpotatis, hur genialiskt? Fantastiskt gott och näringsrikt! Jag älskar sötpotatis, söt och krämig, ihop med denna salta fetaoströra blir detta en kombination som liksom gifter sig i munnen. Väldigt enkelt att laga, sötpotatisen sköter dig själv i ugnen och röran slängar man ihop på ett par minuter. Detta tycker jag definitivt att ni ska pröva!


INGREDIENSER: (4 portioner)

4 st sötpotatisar

smör

flingsalt

Fetaoströra:

200 gram fetaost

50 gram getost (går att utesluta, jag hade det hemma i kylen)

1 kruka persilja

1 klyfta vitlök

1 dl valnötter (rosta om ni vill)

1 - 2 msk olivolja

salt

peppar


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Baka sötpotatisen i ca 1 timme, eventuellt lite längre eller kortare beroende på hur stora potatisarna är.

3. Förbered fetaoströran undertiden: smula fetaost i en bunke, smula även getosten om ni har det. Riv vitlöken, hacka persilja, hacka valnötterna och tillsätt tillsammans med resten av ingredienserna. Blanda runt. Smaka av med salt och peppar.

4. När sötpotatisen är klar, skär ett snitt i varje potatis och lägg i en klick smör, strö även över lite flingsalt och rör runt lite i potatisen. Tillsätt sedan fetaost röra i varje potatis, snåla inte! Toppa med lite persilja och valnötter.

Likes

Comments

Nutellans dag idag! Varför inte göra denna superenkla, smarriga nutellamousse till efterrätt ikväll? Moussen består endast av 2 ingredienser, sen toppar man med det man gillar. Jag hade browniebitar hemma, så jag tog det, men har man inte det kan man förslagsvis krossa kakor och toppa med tillsammans med lite rostade nötter och bär.


INGREDIENSER:

1 dl nutella

3 dl vispgrädde


Förslag på toppings: (ta det ni gillar eller har hemma)

Browniebitar/kaksmulor

Rostade hasselnötter/mandlar/pecannötter

Bär - Blåbär/björnbär/hallon/jordgubbar


HUR GÖR MAN

1. Värm 0,5 dl vispgrädde i en kastrull, rör i nutellan på svag värme och blanda till en jämn smet. Ta bort från plattan.

2. Vispa resten av grädden mjukt (det ska börja bildas toppar).

3. Vänd ner nutellablandningen och blanda till jämn smet. Häll upp i glas, ställ kallt i kylen tills servering.

4. Toppa med det du gillar!

Likes

Comments

Vill du ge kroppen extra näring och massor av bra energi? Då ska du börja äta mer ingefära. Ingefära har verkligen många bra egenskaper för kroppen (läs artikel här), och framförallt nu i förkylningstider så är det smart att boosta kroppen med extra ingefära. Varför inte tillaga denna hälsoshot och ge till din kropp varje dag? Ihop med citronsaft och honung blir den ännu godare och ännu bättre för din kropp! 😊


INGREDIENSER:

200 gram färsk ingefära

1 liter vatten

2 citroner (saften)

0,5 dl honung


HUR GÖR MAN

1. Riv ingefäran grovt i en kastrull som rymmer mer än 1 liter.

2. Tillsätt 1 liter vatten.

3. Värm upp långsamt (låt det inte börja koka då det försvinner nyttigheter) i ca 20 min.

4. Sila av och låt svalna lite, tillsätt sedan honungen.

5. Pressa citronsaften i en skål. Ta bort kärnor.

6. När drycken kallnat helt, tillsätt citronsaften och sila en gång till om man vill ha drycken helt slät.

7. Förvara i tillslutande flaskor, låt stå i kylen.

Likes

Comments