Supergod och enkel dessert som passar utmärk när man har lite tid, men ändå vill äta något fantastiskt gott! Varför inte bjuda på denna dessert till era fantastiska mammor idag? ❤


INGREDIENSER (4-5 port beroende på glasets storlek)

MARCARPONEKRÄM MED LEMONCURD

2,5 dl vispgrädde

1 dl lemoncurd (går såklart att göra egen med finns även att köpa på burk)

1 msk florsocker

1 nypa vaniljpulver

200-250 g mascarpone (går även bra med annan färskost som Philadelphia)

några droppar citronsaft om man vill ha krämen syrligare, är även gott att riva i lite citronskal

KAKSMUL

10-12 st digistivekex

40-50 gram smör

1 msk socker (strö-, farin-, råsocker, ta det ni gillar)

1 nypa flingsalt

TOPPING

Färska bär (jag använde hallon och jordgubbar, ta de bär ni gillar)


HUR GÖR MAN

1. Börja med kaksmulorna: Smält smöret och mixa ihop med kakorna, sockret och flingsalt. Ställ åt sidan.

2. Gör citronkrämen: Vispa ihop lemoncurd med mascarpone, vaniljpulver och florsocker. Vispa grädden fluffig (inte för hårt dock) i en annan skål. Blanda ihop med varandra till en len och fluffig kräm. Smaka av och tillsätt några droppar citronsaft om man vill ha krämen syrligare, det är även gott att riva i lite citronskal.

3. Ta fram glas att servera i, lägg kaksmulor i botten, lägg sedan på den fluffiga citronkrämen och toppa med färska bär samt ytterligare lite kaksmulor. Ställ i kylen tills servering!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Asså shit pommes frittes, denna kakan blev så god! Ni var så många som visade intresse igår när jag la upp denna på min Instagram story, så kände att receptet måste upp på bloggen så fort det bara går! 😊 Perfekt att baka nu när det är lite långledigt, varför inte bjuda på denna underbara kladdkaka till mors dag? Jag har använt rabarber i min kaka, dels för att det är säsong för rabarbern nu, men ockå för att det är så himla gott och syrligt, perfekt balans mot den söta kakan. Gillar man inte rabarber kan man ju byta ut mot hallon t.ex.


INGREDIENSER (1 rund form)

VIT KLADDKAKA:

100 gram smör

100 gram vit choklad

2 dl strösocker

2 dl mjöl

2 ägg

2 tsk vaniljpulver

0,25-0,5 tsk salt

5-6 st rabarberstjälkar

HAVRECRUMLBE:

50 gram smör

0,5 dl socker (farin, strö, muscovado, ta det ni gillar)

1 tsk vaniljpulver

1,5-1,75 dl havregryn

0,5 dl mjöl

flingsalt efter smak


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Smöra och bröa en form.

3. Smält smör, hacka den vita chokladen och blanda ihop med det smälta smöret till en jämn smet.

4. Rör ihop ägg och socker, tillsätt smör och chokladblandningen.

5. Blanda ihop mjöl, vaniljpulver och salt och blanda ihop med ovan smet. Häll upp i formen.

6. Skölj rabarbern och dela i lagom tunna stavar samt skär en längd som är ungefär hälften av formen du bakar i. Lägg stavarna som i en cirkel runt kakan, (se på bild ovan).

7. Gör havrecrumble: Smält smör, tillsätt resterande ingredienser och blanda runt. Strö ut över kakan.

8. Grädda kakan i ugnen ca 20-25 min (beroende på ugn), låt svalna lite innan ni tar första tuggan av denna smarriga kaka! Servera med ett klick lättvispad grädde om man vill.

Likes

Comments

Jag älskar vegetariska biffar! Går att variera i oändligheten, beroende på vad man gillar och har hemma. Idag lagade vi dessa goda ärtbiffar med fetaost och zucchini här hemma, supergott och fräscht! Till det serverade vi sötpotatispommes och en underbar yoghurtsås. Hoppas att ni gillar detta lite mycket som vi! 😍


INGREDIENSER: (4 pers)

GRÖNA BIFFAR

4 dl gröna ärtor

1 liten zucchini

150 gram fetaost

1 dl hackad vårlök (den gröna delen)

2 ägg

3 msk havremjöl (eller annat valfritt mjöl)

2 tsk fiberhusk

0,5-1 tsk salt

peppar

YOGHURTSÅS

2 dl turkisk yoghurt

1 klyfta vitlök

0,5 st pressad limesaft + skal

1 näve färsk mynta

0,5 st gurka

1 tsk honung

0,5-1 tsk salt

peppar

TILLBEHÖR:

2-3 st sötpotatisar


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 230 grader.

2. Dela sötpotatisen i lagom stora stripes. Skölj dom med kallt vatten och torka sedan av med hushållspapper. Vill ni ha dom extra knapriga, strö över lite maizena och olivolja. Lägg ut på en plåt, se till att dom inte ligger på varandra utan sprid ut dom väl. Strö över flingsalt. Grädda i ugnen 40-50 min, Vänd på dom efter ca 30 min.

3. Gör biffarna: Riv zucchinin grovt, lägg i en skål och strö över salt. Låt stå en stund, sedan ska ni krama ur vattnet ur zucchinin. Mixa ihop ärtor, ägg och fetaost. Hacka vårlöken, tillsätt i smeten. Tillsätt även havremjöl, fiberhusk samt salt och peppar. Till sist: krama ur så mycket vatten ni kan ur zucchinin, häll i smeten och rör om. Vänta med att steka tills potatisen har ca 5 min kvar.

4. Yoghurtsåsen: Riv gurkan grovt, krama ur vattnet. Blanda ihop yoghurt, riven gurka, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 näve hackad färsk mynta, 0,5 st lime (skalet + saften), honung samt salt och peppar. Smaka av! Tillsätt eventuellt mer limesaft, honung, salt eller peppar 😊

5. Forma biffarna och stek på medelhög temperatur, vänd endast en gång (då håller de formen bättre), servera med sötpotatispommes och yoghurtsåsen.

Likes

Comments

Underbart goda glutenfria tekakor! Blev så lycklig när jag testade mig fram och lyckades på första försöket, personligen så tycker jag verkligen att dessa blev bra (det kan vara lite krångligt att lyckas med glutenfri bakning ibland, vissa gånger går det utmärkt, andra pladask pannkaka...). Hoppas att ni gillar dom lika mycket som jag! 😊


INGREDIENSER: (ca 9-12 st)

3 dl havremjöl

2 dl bovetemjöl

3 dl rismjöl

2,5 dl mjölk

2 dl vatten

50 g jäst

1 msk fiberhusk

1,5 msk honung

1,5 tsk salt

0,5 dl rapsolja (+ lite till pensling)


HUR GÖR MAN

1. Smula jästen i en bunke

2. Värm mjölk + vatten till 37 grader. Häll över jästen, tillsätt fiberhusken och blanda till en jämn smet. Låt svälla 5 min.

3. Blanda ihop alla mjölsorter.

4. Använd helst en bakmaskin (annars förhand): Ha i honung, salt och olja i degen Tillsätt sedan mjölblandningen pö om pö, låt maskinen jobba minst 5 min (alternativt jobba med degen för hand). Låt degen jäsa under bakduk minst 30 min (ja, degen ska var lite kladdig)

5. När degen jäst klart kommer den forfarande att vara lite kladdig, så se till att strö ut mycket mjöl där du tänker baka ut degen. Ca 1 dl av valfri glutenfri sort. Strö även ovanpå degen och kavla sedan ut den till ca 1,5cm tjocklek. Stansa ut runda tekakor med hjälp av ett glas eller annan rund form. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, nagga kakorna med en gaffel. Låt jäsa 30 min till.

6. Sätt ungen på 225 grader.

7. När degen jäst klart, sätt in tekakorna i ugnen och grädda ca 12 min. De ska få en fin gyllene färg. Pensla tekakorna med olja precis när de kommit ut ur ugnen. Låt svalna något innan ni hugger in 😍

Likes

Comments

Alltså jag säger bara WOW, denna genialiska rätt får fem av fem stjärnor! Jag har aldrig lagat "one pot pasta" innan, som innebär att man kokar pastan samtidigt som såsen i en och samma kastrull😊 Men det var verkligen så smidigt, och hur gott som helst! Vilken vardagsräddare! Tog inte mer än 15 min så var middagen klar, hur bra?


INGREDIENSER: (4 pers)

1 ask med körsbärstomater

1 klyfta vitlök

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré

3 dl matlagningsgrädde

5 dl vatten

1 st grönsaksbuljongtärning

1 tsk torkad timjan + lite färsk om ni har det hemma

1 tsk torkad basilka

0,5 tsk torkad oregano

1 tsk salt

0,5 tsk chiliflakes

peppar

spagetti för 4 port

TOPPING:

färsk basilika

riven parmesanost


HUR GÖR MAN

1. Ta fram allt och förbered så att det bara är att lägga i kastrullen.

2. Fräs vitlöken i olivolja på medelhög temperatur, se till att avvända en ganska stor kastrull så att allt får plats.

3. Tillsätt resterande ingredienser (ej toppingen) och rör om, sätt på locket och låt koka upp. Låt sedan koka på medelvärme ca 15 minuter eller tills pastan är klar. Rör om då och då.

4. Servera direkt ur kastrullen, toppa med färsk basilika och parmesanost.


Vi lagade denna One pot pasta i min nya fina gryta från Chasseur, som jag fullkomligt älskar! Den är inte bara sjukt bra utan även så snygg. En sån där kastrull man vill ha framme på spisen hela tiden😊 Kika här för att hitta er närmaste återförsäljare.

Likes

Comments

En fantastiskt god kaka som passar utmärkt till vårens alla härliga fikastunder! Smakrik, söt och syrlig på samma gång, servera en klick vaniljsås till så kommer det att jubla i munnen!


INGREDIENSER: (1 avlång pajform eller rund)

125 g smör (rumstempererat)

1 citron (skalet)

2 ägg

1,5 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bakpulver

1 nypa salt

2 msk mjölk

1,5 dl hackad rabarber

1,5 dl hallon

1 tsk kardemummakärnor

0,5 dl socker, gärna råsocker eller farinsocker


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smöra och bröa en pajform.

3. Skär rabarbern i mindre bitar, lägg i en skål tillsammans med hallonen. Strö över 0,5 dl råsocker samt 1 tsk mortlade kardemummakärnor och blanda runt.

4. Vispa ihop rumstempererat smör och socker. Vänd ner äggen och rivet skal från 1 citron.

5. Blanda ihop de torra ingredienserna (vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker) och rör ner dom i smeten ovan. Tillsätt mjölken.

6. Häll upp smeten i pajformen och toppa med rabarber och hallon, tryck ner dom lite grann i smeten. Grädda kakan i ugnen ca 25 min. Låt svalna något. Servera med vaniljsås eller vaniljglass!

Likes

Comments

Ugnsbakad gröt är en genialisk frukost om ni frågar mig. Med inspiration av Green Kitcken Stories slängde jag ihop denna godbiten till frukost i helgen, och det blev en hit här hemma. Supergott och en så bra start på dagen. Denna är med smak av morotskaka, ni måste pröva! 😊


INGREDIENSER: (1 pajform)

4-5 dl havregryn

3 st morötter (ca 3 dl grovt rivna morötter)

2 ägg

4 dl mjölk

1 tsk malen ingefära (funkar såklart med färsk riven också)

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk vaniljpulver

1 dl torkad frukt om man vill (dadlar, russin, tranbär)

1 dl blåbär (om man vill)

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 tsk sötning (honung, agavesirap, lönnsirap)

TOPPING:

1 msk kokolja eller smör

2 msk sötning (honung, agavesirap, lönnsirap)

1 dl pumpakärnor

1 dl hasselnötter

0,5 dl valnötter

0,5 dl solroskärnor

lite flingsalt


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 180 grader

2. Riv morötterna. Blanda ihop med alla torra ingredienserna (ej toppingen). Lägg allt i botten av en form.

3. Vispa ihop äggen och mjölken. Häll över de torra ingredienserna i formen. Se till så att allt blir blött.

4. Strö över blåbären om man vill ha det. Tryck ner lite i smeten men blanda inte för då blir allt lila😊

5. Gör toppingen: Smält kokosoljan/smöret, tillsätt resten av ingredienserna och blanda runt, strö över gröten ovan.

6. Grädda i ugnen 40-45 min. Låt svalna lite innan servering, servera förslagsvis med nötsmör, färsk frukt/bär och mjölk.

Just det, jag måste berätta för er om denna fantastiska skalaren från Opinel som jag fick häromdagen. Sjukt bra och nog den snyggaste jag sett! Älskar den! Fick ett 4-delsset skalknivar, något som borde finnas i allas kök. Perfekt present till den som gillar att styra och ställa i köket (eller den design medvetna)! Ni hittar samma set som jag fick här. 😊😍

Likes

Comments

Jag har antagit Risentas utmaning #engulvecka som innebär att jag ska äta vegetarisk en hel vecka med hjälp av deras produkter, superkul och så himla gott! Läs mer här. Igår lagade vi denna vegetariska tacos som blev SÅ HIMLA GOD! Jag rekommenderar precis alla att laga detta hemma. Jag har modifierat receptet lite grann (som vanligt😌)


INGREDIENSER: (4 pers)

1 pkt Risenta kikärtsbiffar med hasselnöt & mandel

2,5 dl kokhett vatten

olja till stekning

Tacokryddor (1 tsk vitlökspulver, 1-2 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver, 1 krm cayennepeppar)

2 msk olivolja

2 st lime

1 st avocado

1 halv gurka

1 pkt små tomater

1 rödlök (picklad)

1-2 dl hackad mango (jag tinade upp fryst)

1 kruka koriander

små tortillabröd

1 dl fet yoghurt eller creme fraiche

salt och peppar


HUR GÖR MAN

1. Blanda kikärtsmixen med 2,5 dl kokhett vatten. Låt stå.

2. Picka rödlöken om du inte redan har det klart (skär tunt och lägg i en 1-2-3 lag)

3. Hacka mango, avocado, gurka, tomat och koriander. Blanda ihop till en salsa och pressa över lime samt olivolja. Smaka av med salt och peppar.

4. Hetta upp olja i en panna, stek de torra kryddorna (tacokryddorna) på medelhög temperatur och smula sedan ner kikärtsfärsen. Stek tills det det får en fin färg.

5. Värm bröden om ni vill, lägg på den steka kikärtsmixen, salsa, picklade rödlök, några klickar yoghurt och toppa med lite extra koriander! Vi toppade även med lite spenat och rostad lök!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Vad sägs om yoghurtglass till frukost? Eller när som helst bara för att svalka er i värmen när glass suget kommer😍 Genialisk om ni frågar mig! Jag testade att göra med smakerna mango, hallon och passionsfrukt, men detta kan man ju variera precis hur man vill. Det man behöver är yoghurt, bär/frukt och lite sötma. Hur enkelt som helt! Och glassformar, men har man inte det kan man faktiskt göra det i små platsglas eller liknande som går bra att frysa. Glassformarna jag använde mig av hittar ni här, de är superbra i silikon, en bra investering om ni frågar mig!


INGREDIENSER: (för 4 små glassar)

3 dl yoghurt (naturell, fet)

1 - 2 dl frukt (mango, hallon, passionsfrukt, ta det ni gillar)

1 msk sötning (jag använde agavesirap, ta det ni gillar eller har hemma)

1 nypa vaniljpulver


HUR GÖR MAN

1. Mixa ihop allt till en slät smet (använder man passionsfrukt ska det inte mixas, utan blanda bara). Smaka av så att det smakar gott 😊 Häll i glassformarna, tryck i pinnen. Låt frysa minst 4h innan servering!

Likes

Comments

Detta är en rätt som min kille David har lagat till mig ett par gånger och det blir succé varje gång, så nu kände jag att det var dags för att detta recept kommer upp på bloggen så att ni får ta del av det. Det är en otroligt fräsch rätt där man halstrar tonfisk som är klädd i sesamfrön och soya, till det serveras en sallad på bland annat på mango, avokado, gurka och koriander. Supergott, enkelt och hälsosamt! 😍


INGREDIENSER: (4 pers)

500 gram fileer tonfisk

rapsolja att steka i

japansk soya

sesamfrön (vi använde svarta och vita)

SALLAD:

1 mango (alternativt 1 pkt fryst mango som man tinar upp)

2 st avocado

1 gurka

1 röd chilli

0,5 - 1 kruka koriander

0,5 - 1 dl pinjenötter

salt

peppar

limesaft

DRESSING:

1 dl japansk soya

2 msk limesaft

några droppar sesamolja

1 msk wasabi

lite färsk riven ingefära


HUR GÖR MAN

1. Förbered dressingen: blanda ihop ingredienserna och ställ åt sidan i en skål/flaska.

2. Förbered salladen: Rosta pinjenötterna och ställ åt sidan. Hacka gurka (skala och kärna ur om man vill), mango, avocado, chili (smaka av hur stark den är) samt koriander. Lägg upp allt på ett fint fat/skål och blanda runt, strö över pinjenötterna. Pressa över lite limesaft och strö över lite flingsalt och peppar.

3. Förbered tonfisken: Pensla tonfisken med soya, salta, peppra och doppa hela fileérna i sesamfrön. Halstra tonfisken, alltså stek den på hög temperatur kort tid (stek i rapsolja ca 30 - 60 sek på varje sida beroende på hur rött kött ni vill ha).

4. Servera tonfisken direkt, tillsammans med salladen och dressingen. Smaklig spis!

Likes

Comments