View tracker

Underbart god och hälsosam lingonglass! Superenkelt att göra, perfekt till frulle, mellis eller som en fräschare efterrätt, kanske toppa med lite krossade pepparkakor? 😊 Lyxigt att få äta glass till frulle, eller hur? Det är bara bra grejer för kroppen i denna lingonglass! Här kommer receptet:


INGREDIENSER: (2 PORTIONER)

2 frysta bananer (i skivor)

1,5 dl frysta lingon

1 dl grekisk yoghurt eller annan fet yoghurt

nypa vaniljpulver

0,5 pressad apelsin


HUR GÖR MAN

1. Mixa allt till en glassig konsistens

2. Servera i fina glas eller skålar och toppa med det du gillar, exemplevis lingon, granatäpple, krossad pepparkaka.

3. Om konsistensen känns för lös, ställ in i frysen någon halvtimme innan servering.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Tom kha gai, en klassisk rätt i Asien som vi tillsatte lite rödcurry i, det blev väldigt gott och fräscht! En sån här rätt är perfekt under vintertider tycker jag, det värmer upp härligt och hettar till lite med hjälp av chilin och ingefära. En enkelt recept som inte tar så lång tid att göra! Perfekt en vardagkväll😊 Här kommer receptet:


INGREDIENSER: (4 PORTIONER)

500g kycklinglårfilé

1-2 färska röda chilifrukter

1 citrongräs

1 msk fisksås

1 msk socker

2 msk färsk riven ingefära

1 lime (rivet skal samt saften)

7 dl hönsbuljong

400 ml kokosmjölk

1 msk röd currypasta

250 gram champinjoner

4 salladslökar

0,5-1 kruka koriander


HUR GÖR MAN

1. Skär kycklinglårfilén i bitar.

2. Dela och kärna ur och strimla chilin.

3. Krossa roten på citrongräset och skär det i 2 cm bitar.

4. Fräs kyckling, chili och citrongräs i olja. Tillsätt fisksås, socker, ingefära, hönsbuljong och kokosmjölk.

5. Koka sakta i ca 15 minuter. Smaka av med pressad limejuice saft limeskal.

6. Skiva champinjonerna och strimla salladslöken fint. Tillsätt grönsakerna i soppan och koka upp. Grovhacka koriandern och strö över innan servering.

Likes

Comments

View tracker

Superenkel fudge, vem som helst kan göra denna utan att misslyckas! Det krävs endast tre ingredienser, lite skålar och en form 😊 Basen är choklad och kondenserad mjölk, sen kan du i princip ha i vilket godis du vill eller smaksätta som du gillar (tidigare har jag gjort samma fudge fast med lakrits, den hittar ni här). Bara fantasin sätter gränser!


INGREDIENSER: (1 avlång brödform)

300 gram choklad (jag använde 200 gram Marabou Polka & 100 gram mörk choklad)

1 burk kondenserad mjölk (sötad)

Krossad polkagris (både i smeten och till dekoration)


HUR GÖR MAN

1. Krossa polkagrisar (ca 5-6 st kanske).

2. Smält chokladen i ett vattenbad.

3. Blanda den smälta chokladen med den kondenserade mjölken, tillsätt hälften av polkakrosset och rör tills konsistensen blir lite fudgeaktig (tjockare massa)

4. Häll upp i en form som har bakplåtspapper i botten (jag använde en avlång brödform), låt stela minst 2 timmar innan ni skär upp i lagom stora bitar.

Likes

Comments

Pepparkakor, definitivt en av de bästa småkakor som finns! När november infaller börjar jag längta efter alla dom där juliga smakerna, men det är något alldeles extra med pepparkakor, den ljuvliga doften och smaken... det är oslagbart! Det kopplas ihop med så mycket härliga minnen! Känns nästan som slöseri att vi bara äter pepparkakor en så kort del av året, men i och för sig kanske det är därför man uppskattar det så? För första gången i livet prövade jag att göra min egen pepparkaksdeg, så fantastiskt gott det blev! Inte alls så svårt som jag alltid tänkt att det är. Detta måste ni pröva, ge det en chans, jag lovar att ni inte kommer att ångra er😊


INGREDIENSER: (1 SATS)

100 gram smör (brynt)

0,5 dl vatten

1,25 dl ljus sirap

2,5 dl farinsocker

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

0,5 tsk krossad eller malen nejlika

1 tsk malen ingefära

1 tsk krossad eller malen kardemumma

0.5 tsk salt

500 gram dinkelmjöl, drygt (funkar såklart med vanligt mjöl, men tyckte det var kul att testa, lite bättre för magen samt mustigt och aromrikt)

1 ägg


HUR GÖR MAN

1. Bryn smöret och låt det svalna lite.

2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, gärna i en skål som hör till en bakmaskin, det är verkligen att rekommendera, men går såklart att göra förhand i en vanlig bunke.

3. Tillsätt det brynta smöret, sirap och vatten. Kör på låg hastighet så att allting blandas ordentligt (alternativ blanda förhand med en slev ordentligt). Tillsätt äggen och kör på lite högre hastighet ca 1-2 minuter tills du får en jämn och smidig pepparkaksdeg (eller blanda förhand). Låt den vila i kyl ca ett dygn.

3. Ta fram degen 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och tag ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av i ugnen ca 5-6 min. Låt kakorna svalna på plåten.

Likes

Comments

Varför inte testa en juligare variant av chiapuddingen? Chiapudding med saffran😍 Chiapuddingen får en så fin färg och blev väldigt god (om man gillar saffran vill säga). Jag blandade chiapudding med grekisk yoghurt precis innan jag åt den, det tillförde en extra krämighet och härlig konsistens, perfekt för alla er som tycker att chiapudding är lite för slimigt. Man kan självklart servera den med vad man vill, jag toppade med ytterligare lite grekisk yoghurt, hallon för att få till en fräschör (kan tänka mig att lingon, granatäpple eller apelsin blir väldigt gott också), sen strösslade jag på lite kokosflakes och valnötter. Här kommer receptet till denna hälsosamma och goda frukost/mellanmål. Går utmärkt att förvara i kylen ett par dagar!


INGREDIENSER: (ca 2 portioner)

4 msk chiafrön

3 dl kokosmjölk (går bra att använda vanlig mjölk, mandelmjölk osv)

1 påse saffran

en nypa vaniljpulver

1 gnutta honung eller agavesirap (om man vill)

1 dl grekisk yoghurt (går bra med vanlig yoghurt eller vaniljyoughurt också)

TOPPING:

Hallon (ta det ni gillar, kan tänka mig att det är gott med granatäpple, lingon eller apelsin)

Grekisk yoghurt (säkert smarrigt med vaniljyoghurt eller kvarg också)

Valnötter

Kokosflakes


HUR GÖR MAN

1. Blanda ihop kokosmjölk, saffran och vaniljpulver tills det får en gul färg, tillsätt chiafrön och honung/agavesirap. Blanda ihop till en jämn smet.

2. Låt svälla i kylen minst 1h

3. Precis innan servering, blanda ihop chiapuddingen med grekisk yoghurt så att den blir lite fluffigare.

4. Toppa med det du gillar 😊 jag tog hallon, ytterligare grekisk yoghurt, valnötter och kokosflakes.

Likes

Comments

I måndags hade vi födelsedagsmiddag här hemma och bjöd på en fantastiskt god Chili, med avokadosalsa, gräddfil, bröd och nachochips. Jag fick en Le Creuset gryta i present av David, gissa om jag blev glad? 😍 Så himla fin! Premiäranvände den givetvis på en gång 😊 Jag utgick ifrån Tommy Myllymäkis recept, och det blev kanon! Detta är en enkel rätt som sköter sig själv när man väl fått allt i grytan. Dock ska den koka i ett par timmar för att köttet ska ramla isär, men efter ca 4h blir grytan underbart god och mustig. En perfekt helgrätt att servera till en festlig måltid eller varför inte till söndagsmiddagen? Här kommer receptet:


INGREDIENSER (CA 4 PORTIONER)

CHILIGRYTAN:

800 gram högrev

1 röd chilipeppar

2-3 st vitlöksklyftor

1 - 2 st gullökar

3 dl vatten

3 msk kalvfond

2 msk tomatpuré

1 st lagerblad

1 tsk fänkålsfrö

1 tsk oregano

1 tsk paprikapulver

2 tsk malen koriander

2 tsk spiskummin

0,5 dl rödvin (om man vill, det var inte med i orginalreceptet)

färsk persilja till topping


TILLBEHÖR:

Avocadosalsa (lika delar hackad avocado, lika delar hackad tomat, limesaft, olivolja, salt & socker efter smak)

Gräddfil

Nachochips

Bröd


HUR GÖR MAN

1. Putsa köttet från senor och skär ner i grytbitar.

2. Skala och hacka lök och vitlök grovt, skölj och skiva chilipepparn (låt kärnor vara kvar).

3. Bryn köttet i olja i en gryta tills det har fin yta. Tillsätt lök, chilipeppar, kryddor och tomatpuré. Stek ytterligare någon minut och täck med vatten och kalvfond och vin (om man vill)..

4. Koka chilin på medelvärme i ca 4 timmar tills det kokat sönder helt. Man kan behöva hjälpa att dra isär köttet lite med en gaffel. Smaka av med lite salt.

5. Avocadosalsa: Hacka allt och rör ihop till en salsa.

6. Strö sköljd och grovhackad persilja över chilin och servera med avokadosalsa, gräddfil, nachochips & bröd.

Likes

Comments

Hej på er! Vad kul att så många har hittat hit😍 Hoppas att ni mår bra! Det är min födelsedag idag och vi ska ha middag här hemma. Istället för att baka en födelsedagstårta har jag gjort "cheesecake in a jar", eller ja det är ju faktiskt i ett glas och inte i en burk, men det smakar lika gott ändå! Jag älskar cheesecake, i alla olika former, denna varianten i ett glas är lite enklare att göra tycker jag, perfekt att slänga ihop om man inte har så mycket tid. OCH SUPERGOD SÅKLART! Jag ville göra en lite juligare variant på den klassiska med färska bär, så istället för att göra smuldegen/crumble på digestivekex tog jag pepparkakor, och istället för hallon/blåbär/jordgubbar tog jag lingon & granatäpplekärnor, väldigt friskt och gott. Här kommer receptet om ni blir sugna på att testa:


INGREDIENSER (ca 8 mindre glas)

PEPPARKAKSSMULDEG/CRUMBLE:

150 g pepparkakor

0.5 dl strösocker

90 g rumstempererat smör

0,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker


CHEESECAKEFLUFF:

300 g färskost (cream cheese)

0,5 dl strösocker (½ dl)

2,5 dl vispgrädde (2 ½ dl)

1 tsk vaniljsocker (½ msk)

Några droppar citronsaft

0,5 dl lingon (jag tinade upp frysta)


TOPPING:

Granatäpplekärnor

Lingon (jag använde frysta på toppen)


HUR GÖR MAN

1. Börja med smuldegen/crumble.

2. Sätt ugnen på 180 grader.

3. Kör pepparkakorna i en matberedare till fina smulor. Häll smulorna i en bunke och tillsätt socker, smör, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Knåda ihop till en smuldeg.

4. Strö ut degen på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna helt.

5. Undertiden gör cheesecakefluffet.

6. Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner grädden, lite i taget. Tillsätt vaniljsocker & citronsaft, vispa tills krämen är luftig och slät. Vänd ner lingonen i smeten.

7. Varva pepparkakscrumble, cheesecakefluffet, granatäpplen & lingon i ett glas eller en burk

8. Smaklig spis!

Likes

Comments

PIZZA BIANCA, alltså hur gott är inte det? Jag fullkomligt älskar detta! Den klassiska pizzan med tomatsås är självklart underbar, men det är så kul att få uppleva pizzan på ett nytt sätt, ge den nytt liv. Har ni inte prövat detta är det definitivt dags nu! Man kan göra på lite olika vis, vi prövade tre olika varianter i helgen. Dels prövade vi med att ha helt naturell crème fraîche i botten, sen prövade vi att blanda crème fraîche med vitlök & salt (vi använde vitlöksolja, bättre för magen) sen testade vi också att ha ost direkt på botten. Nedan följer tre olika varianter som alla är supergoda; Pizza Bianca med tryffelsalami, parmesan & svamp, Pizza Bianca med Zucchini, mozzarella & färsk basilika samt Pizza Bianca med chèvreost, päron, rostade valnötter & honung. Vi gjorde en vanlig botten men testade även att göra en glutenfri botten, för er som undviker gluten, detta receptet blev kanon! Välj vilken pizzadeg ni vill ha, välj sen vilka smakkombinationer ni gillar, sen är det bara att köra😊


VANLIG PIZZADEG

INGREDIENSER: (ca 4-5 pizzor beroende på storlek)

50 g färsk jäst

2 tsk socker

1 tsk flingsalt

0,5 dl olivolja

3 dl fingervarmt vatten (37 grader)

7 dl vetemjöl special


HUR GÖR MAN

1. Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.

2. Om ni har en bakmaskin/hushållsmaskin, ta hjälp av denna och använd degkroken. Rör i mjöl, lite i taget, kör på låg hastighet tills du får en fast och elastisk deg (spara lite mjöl till utbakningen)

3. Jäs pizzadegen i bunken under handduk i cirka 25 minuter.

3. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på en mjölad yta eller direkt på bakplåtspapper (väldigt smidigt)

4. Toppa pizzan med det ni gillar, se förslag nedan, grädda i 200-220 grader varmluft tills den fått fin färg (ca 10-15 min beroende på ugn)


GLUTENFRI PIZZADEG

INGREDIENSER: (ca 2- 3 pizzor beroende på storlek)

2,5 dl fingervarmt vatten (37 grader)

25 gram jäst

1 msk fiberhusk

0.5 dl olivolja

1 tsk salt

5 dl glutenfritt mjöl (jag använde majsmjöl & bovetemjöl)

1 tsk bakpulver

1 dl parmesan


HUR GÖR MAN

1. Blanda 2 dl av vattnet med jäst och fiberhusk i en bunke. Tillsätt olivolja och salt. Rör så att allt löses upp och låt det jäsa under handduk 5-10 min.

2. Tillsätt det glutenfria mjölet och bakpulver lite pö om pö och arbeta ihop, använda gärna en bakmaskin/hushållsmaskin med degkrok, annars knåda förhand.

3. Tillsätt det sista av vattnet och parmesanen. Låt degen jäsa ca 30 min under handduk.

4. Kavla ut till lagom storlek på mjölad yta eller direkt på bakplåtspapperet (smidigt)

5. Toppa pizzan med det ni gillar, se förslag nedan, grädda i 200-220 grader varmluft tills den fått fin färg (ca 10-15 min beroende på ugn)


PIZZA BIANCA PÅ TRE OLIKA VIS:

1. PIZZA BIANCA MED TRYFFELSALAMI, PARMESAN OCH SVAMP

INGREDIENSER:

0,5-1 dl crème fraîche (beroende på pizzans storlek)

ca 1 dl riven parmesanost

0.5 dl riven hårdost (vi använde prästost)

Tryffelsalami (ca 15 skivor till en pizza)

Svamp (vi tog champinjoner, ta det ni gillar eller ta bort helt och hållet om ni inte gillar svamp)


HUR GÖR MAN

1. Bred ut crème fraîche på pizzabotten, strö över parmesan & prästost.

2. Lägg på tryffelsalami och svamp, snåla inte!

3. In i ugnen 10-15 min på 200-220 grader, klar när den fått fin färg


2. PIZZA BIANCA MED ZUCCHINI, MOZZARELLA & FÄRSK BASILIKA

INGREDIENSER:

0,5-1 dl crème fraîche (beroende på pizzans storlek)

10 droppar vitlöksolja eller 1 klyfta

1 krm salt

1 halv zucchini

ca 1 mozzarella (räcker nog till mer än en pizza)

0,5 dl riven parmesan

Färsk basilika


HUR GÖR MAN

1. Skär zucchinin i tunna skivor (använda helst en mandolin om ni har det), strö över salt och blanda runt. Låt detta stå minst 10 min och krama sedan ur allt vatten (annars blir pizzan blöt)

2. Blanda ihop crème fraîche med vitlöksolja/pressad vitlök & salt.

3. Bred detta över pizzabotten. Strö över parmesan och lägg ut mozzarella.

4. Lägg på så mycket zucchini ni vill ha, ta mycket det är gott! Strö över färsk basilika både innan och efter pizzan har gräddats.

5. Grädda 10-15 min på 200-220 grader, klar när den fått fin färg.

6. Tips! Vi testade att ha på lite päron, gräslök och rostade valnötter på denna pizza när vi gjorde nummer två för den blev så god, blev också supergott! Lägg på tunt hyvlat päron samtidigt som du lägger på zucchini, toppa med gräslök och rostade valnötter när pizzan är klar.


3. PIZZA BIANCA MED CHÈVREOST, PÄRON, ROSTADE VALNÖTTER & HONUNG

INGREDIENSER:

1 päron (räcker till mer än en pizza)

1 rulle chèvreost

0,5 dl riven hårdost (vi använde prästost)

Rostade valnötter

Honung

Flingsalt


HUR GÖR MAN

1. Rosta valnötterna i en torr panna.

2. Hyvla päronet i tunna skivor (använd helst mandolin)

3. Bred ut prästost samt smula chèvreost på pizzabotten. Lägg ut päronskivor (mer än vad man tror, de krymper i ugnen)

5. Grädda 10-15 min på 200-220 grader, klar när den fått fin färg.

6. Toppa med rostade valnötter, ringla över honung och strö över flingsalt.


LYCKA TILL MED ER PIZZAKVÄLL! 😍

Likes

Comments

Första advent börjar närma sig och vad passar bättre då än att laga lite gott julgodis? Jag älskar verkligen att baka julgodis, inte bara för att det är väldigt mysigt kring jul, utan också för att man kan leka med så mycket goda smaker. Våran jul innehåller alltid ett gottebord fyllt med godsaker! Har man inte så mycket tid eller tålamod att koka kola eller fudge är detta två grymma recept, det enklaste jag någonsin testat och hur gott som helst! Både lakritsfudgen och vaniljkolan med flingsalt fick toppbetyg av nära och kära 😍 Detta är perfekt att göra och ge bort i present!


LAKRITSFUDGE

INGREDIENSER: (1 AVLÅNG FORM, 26 X 11 CM)

1 burk kondenserad mjölk (sötad)

300 gram mörk choklad (jag använde 60%ig)

1,5 msk lakritspulver

1 dl turkisk peppar karameller

2 st lakritskolor (jag använde Kick Original)


HUR GÖR MAN

1. Förbered formen med bakplåtspapper.

2. Krossa turkisk peppar karameller smått och hacka lakritskolorna i lagom små bitar.

3. Smält chokladen över ett vattenbad, tillsätt lakritspulver och blanda jämt.

4. Tillsätt hälften av turkisk peppar krosset samt hälften av lakritskolorna.

5. Blanda ner kondenserad mjölk och rör om tills smeten får en fudgig konsistens (tjockare massa), häll då smeten i formen och strö över resterande lakritskolor och turkisk peppar kross.

6. Låt svalna i kyl minst 2h innan du skär upp i mindre bitar.


VANILJKOLA MED FLINGSALT

INGREDIENSER: (1 AVLÅNG FORM, 26 X 11 CM)

1 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 dl sirap

1 tsk vaniljpulver

20 g smör

flingsalt


HUR GÖR MAN

1. Förbered formen med bakplåtspapper.

2. Blanda vispgrädde, strösocker och sirap i en värmetålig (microtålig) bunke/form.

3. Koka i micron på full effekt i ca. 6-8 minuter. Gör kulprovet (se beskrivning nedan) för att kolla så att kolan är klar.

4. Blanda sedan ner smör och vaniljsocker, rör till en jämn smet. Häll sedan ut i formen, strö över flingsalt och låt svalna i kyl minst 1h innan ni skär den i mindre bitar.


Kulprov: Häll lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Går den att forma till en kula är kolan färdig. Går det inte att forma smeten till en kula så kör du den i micron en sväng till.

Likes

Comments

Fetaost och spenatpaj till middag, inte så tokigt va? Jag testade ett recept från Green Kitchen Stories, och det blev verkligen supersmarrigt! Glutenfri pajdeg dessutom, som blev toppen! Paj är ju en utmärkt rätt att ha till middag, lunch, brunch, picknick osv, det funkar dessutom utmärkt att frysa in och ha som matlåda. Självklart kan man lika gärna göra på en vanilj pajdeg, men jag tycker att det är kul att testa nytt. Receptet kommer nedan.

INGREDIENSER (1 PAJ)

Pajdeg (glutenfri):

1,1 dl Havremjöl (om ni inte har det hemma, mixa havregryn till mjöl)

0,75dl nötmjöl (jag använde fint mixande valnötter)

0.5 dl majsmjöl

2 msk majsstärkelse

1 tsk salt

3 msk kokosolja eller smör

3 msk iskallt vatten


Fyllning:

3 ägg

1 dl mjölk

150 gram fetaost

1 tsk oregano

0,5 tsk röda chiliflakes

0,5 tsk riven muskot

2 msk olivolja

1 vårlökar

1 vitlöksklyfta (jag uteslöt p.g.a IBS mage)

150 gram färsk spenat

Salt & peppar


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare, arbeta sedan ihop degen förhand till en boll, linda in i plastfolie och lägg i kylen ca 30 min.

3. Tryck ut degen i en pajform, försök få det så jämt som möjligt och upp i kanterna. Nagga botten med en gaffel. In i ugnen ca 10 min, ta ut och låt svalna.

4. Vispa ihop äggen och mjölk, smula sedan ner fetaosten. Rör i oregano, chiliflakes, riven muskot, en nypa salt samt peppar. Ställ åt sidan.

5. Hacka salladslök och vitlök fint

6. Häll olivoljan i en stekpanna på medelhög temperatur, stek salladslöken samt vitlöken tills de blivit lite gyllene, ca 2-3 min. Tillsätt hälften av spenaten och en nypa salt, stek till den mjuknat lite och tillsätt sedan resten av spenaten. Stek någon minut till och vänd sedan ner i äggblandningen, rör om.

7. Skeda ner fyllningen i det bakade pajskalet och grädda pajen i ugnen ca 30 min, tills pajen känns fast och gyllene.


Likes

Comments