Semmeldagen/fettisdagen (kalla det vad man vill) börjar närma sig... eller närma sig och närma sig, det är typ en månad kvar 😊, i år är det nämligen den 28/2. Det börjar iallafall florera väldigt mycket semlor i mina flöden, så jag vill såklart inte vara sämre. Jag är väldigt kräsen med mina semlor, kan ibland uppleva det väldigt torrt eller bara som en enda stor gräddbomb. När jag såg detta recept på semmelcupcakes på bloggen "Baka med Frida" blev jag väldigt sugen på att pröva. Muffins känns lite saftigare och dessutom enklare att göra. Gör man sin egen mandelmassa blir det också tusen gången godare! Dessa tycker jag verkligen att ni ska pröva!


INGREDIENSER: (ca 12 st medelstora cupcakes)

2 ägg

2 dl strösocker

100 g smör

1.5 dl mjölk

2.5 dl vetemjöl

1.5 tsk bakpulver

2 tsk kardemumma, nymortlad

1 nypa salt

Mandelmassa:

2,5 -3 dl mandlar (jag rostar mina mandlar, det ger en fylligare och godare smak tycker jag)

1 dl socker (ta mer eller mindre beroende på hur sött ni vill ha det)

1 äggvita

1 nypa salt

+ en skvätt mjölk (ska i senare)

Topping:

3 dl grädde

+ florsocker


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 200°C och placera ut 12 muffinsformar på en plåt (gärna muffinsplåt).

2. Vispa ägg och strösocker fluffigt.

3. Smält smöret och tillsätt mjölken.

4. Blanda ihop de två smeterna. Blanda också ihop de torra ingredienser i en annan skål. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop en jämn smet.

5. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna, fyll ca 3/4 av formen.

6. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Känn med en sticka så att de är klara. Låt svalna medan du gör mandelmassan och vispar grädde.

7. Mandelmassan: Mixa de rostade mandlarna i en matberedare. Tillsätt socker, salt och äggvita, fortsätt mixa tills det blir en jämn massa/smet.

8. Vispa grädde (inte för löst, inte för hårt)

9. Skär små lock av varje muffins och gröp ur en liten grop (spara det du gröper ur i en skål).

10. Blanda sedan det urgröpta från varje muffins med mandelmassan. Tillsätt en skvätt mjölk och 2 msk vispad grädde.

11. Fyll varje muffins med mandelmassa, spritsa sedan på vispgrädde och lägg på locket. Pudra över lite florsocker innan servering.

Likes

Comments

Granola bars, perfekt till mellanmål eller frukost på språng! Det är mycket bättre att göra egna än att köpa färdiggjorda, du vet precis vad de innehåller och det blir supergott + att det är jätteenkelt att göra! Ta den granolan eller muslin som du gillar mest 😊. Jag använde Risentas musli "jordgubb & mandel" som jag fick med i senaste smakboxen. Det blev hur bra som helst! Receptet är inspirerat från en av mina duktiga bloggkollegor här på Nouw 👉 100 Kitchen Stories.


INGREDIENSER: (ca 8 st bars)

3 dl granola/musli (jag använde Risentas musli jordgubb & mandel, ta den sort du gillar)

0,5 dl rispuffar (går att utesluta)

1 msk helt bovete

1 msk quinoapuffar

2 msk kokosolja

2 msk lönnsirap/agavesirap/honung

2 msk jordnötssmör

1 nypa salt

1 nypa vaniljpulver


HUR GÖR MAN

1. Krossa granolan lite grann i en bunke. Tillsätt rispuffar, bovete & quinoapuffar.

2. Smält kokosolja, jordnötssmör & lönnsirap i en kastrull. Tillsätt vaniljpulver & salt.

3. Blanda ihop allt och tryck ut i en brödform med bakplåtspapper (eller annan passande form så att höjden på granolabaren blir den du önskar). Se till att trycka till, liksom pressa ihop smeten i formen. Ställ in i frysen minst 1 h innan ni skär upp i bitar. Ät den kall, för när den blir för varm faller den isär lite tyvärr.

Likes

Comments

Har ni någon gång kokat för mycket ris och inte vet vad ni ska göra av det? Då är denna enkla vardagsrätt perfekt att slänga ihop 😊. Jag tycker om att steka kyckling till, men det går såklart att utesluta om man vill ha den vegetarisk. Kanske lägga till stekt broccoli eller tofu? Det är en smaksak! Detta receptet har jag tagit inspiration ifrån duktiga Jennie Waldén. Pröva vettja!


INGREDIENSER: (ca 4 port)

400 gram kycklingfilé (vi använde kycklinglårfilé, den är mycket saftigare)

6 dl kokt ris

2 vitlöksklyftor

2-3 st morötter

2 dl gröna ärtor (vi använde frysta som vi tinade snabbt i vatten)

2-3 st salladslökar

2 tsk riven ingefära

1 tunt skivad röd chili

3 ägg

2 msk + 3 msk japansk soja

2 tsk sesamolja

1 msk rostade sesamfrön


HUR GÖR MAN

1. Koka ris enligt anvisningar (om ni inte redan har kokt ris i kylen)

2. Skär kycklingen i mindre bitar. Hacka morötterna, salladslöken & chilin.

3. Stek kycklingen på medelhög temperatur i en stekpanna eller wokpanna om ni har det, tillsätt morötterna efter ett par minuter, likaså vitlöksklyftor.

4. Tillsätt ingefäran, chili, salladslök samt eventuellt lite mer olja och lägg ner riset och ärtorna i pannan. Stek i 2 minuter.

5. Vispa ihop äggen. Flytta undan ris, kyckling och grönsaker åt sidorna av stekpannan (eller wokpanna) så att det blir ett stort hål i mitten. Häll i de uppvispade äggen och låt steka där i ca 1 minut. Rör runt i ägget tills det börjar koagulera och blir krämigt. Blanda då ris, kyckling och grönsaker med ägget.

6. Häll på soja och sesamolja och rör runt så att allt ris får ta smak av dessa. Strössla över rostade sesamfrön och ytterligare lite salladslök.

Likes

Comments

Älskar du choklad och Daim så kommer du bli kär i denna brownie! Alltså på riktigt, detta är världens godaste (tycker iallafall jag och många av mina vänner😍). Jag lärde mig och fick receptet på denna brownie för ett par år sedan när jag jobbade på Emmas café vid mitt sommarställe i Mollösund. Sedan dess har jag bakat den och varenda gång jag bjuder på denna så blir det jubel! Ni måste helt enkelt pröva! Kakan bör bakas dagen innan servering, för den måste stå till sig i kylen över natten (åtminstone 4h i kyl).


INGREDIENSER: (1 rektangulär ugnsform, vill du göra i en mindre form är det bara att minska på receptet, ta bort en tredjedel eller hälften)

4 ägg

3 dl socker

2 dl mjöl

300 gram mörk choklad (köp en god, jag brukar använda Lindt havssalt)

250 gram smör

1 nypa salt

3 paket daim (långa)


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Täck formen med bakplåtspapper i botten och på väggar.

3. Hacka chokladen i mindre bitar.

4. Smält smör och tillsätt den hackade chokladen, blanda runt tills chokladen har smält helt och det blir en slät smet.

5. Blanda ihop socker, mjöl & salt i en större skål. Tillsätt smör & chokladsmeten och till sist äggen. Blanda ihop allt till en jämn smet.

6. Häll hälften av smeten i formen, krossa sedan hälften av Daimen på smeten. Häll på resterande smet och krossa över resterande Daim.

7. Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter. Den kommer att vara rinnig när ni tar ut den men det är meningen, den stelnar i kylen sen. Så ta ut ur ugnen, låt svalna och ställ sedan in i kylen över natten (eller minst 4h innan servering). Ät som den är eller servera med en klick grädde!

Likes

Comments

Jag älskar mellis! Speciellt om det är bra för kroppen, smakar ljuvligt och finns i frysen, bara att tina upp! 😊 Dessa hälsosamma banan & hallonmuffins är perfekta att baka och förvara i frysen. Ät som mellis eller varför inte bjuda på till fikat? Dom är glutenfria, sockerfria och laktosfria!


INGREDIENSER: (ca 10 st muffins)

1 dl mandelmjöl

1 dl annat glutenfritt mjöl (jag använde bovetemjöl)

2 mogna bananer

1 - 2 dl frysta eller färska hallon

2 ägg

0,5 dl smält kokosolja (eller smör om man vill)

0,5 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma (jag använde Santa Marias ekologiska kardemumma som är supergod)

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

Lite kokos + kokosolja att strö formarna med (om du använder muffinsplåt)


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Mixa ihop bananerna med äggen (eller mosa bananen och blanda med ägget), smält kokosoljan (eller smöret) och tillsätt till smeten.

3. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt i banan & äggblandningen.

4. Smöra & bröda formarna med kokosolja och kokos (om du använder en muffinsplåt), alternativt häll i muffinsformar, då behöver du inte kokosen.

5. Häll upp smeten till hälften eller lite mer än hälften, fördela hallonen i formarna.

6. Grädda i ugnen ca 15 min.

7. Förvara i kylen ett par dagar, eller i frysen och tina upp när du är sugen (där håller de sig längre)!

Likes

Comments

Nytt år, nya möjligheter, varför inte försöka äta mer grönt och vegetariskt i veckan? Vegetariska biffar går att variera hur mycket som helst, denna kombinationen med zucchini & halloumi är supergod tycker jag! Till det serverar jag gärna någon rotfrukt som fått rostas i ugn, en sås och fräsch sallad. Denna gången bjöd jag på ugnsrostad potatis, tzatziki & en krispig grönsallad. Detta är en kanonbra rätt som funkar alla dagar i veckan!


INGREDIENSER (CA 4 PORTIONER):

ZUCCHINIBIFFAR (CA 10-12 ST)

1 st zucchini

1 pkt halloumi

2 st ägg

2 msk mjöl (jag använde rismjöl + lite fiberhusk, det ska vara något som binder vätskan i biffarna)

1 -2 tsk färsk timjan

1 nypa flingsalt


TZATZIKI

1 liten gurka

1 vitlöksklyfta

2-3 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

salt

peppar


ÖVRIGT

Potatis (så mycket ni behagar, jag gjorde 1 plåt, det ska vara en fast sort)

Sallad (Ta det ni gillar, jag använde spenat, avocado, fetaost & valnötter i min)


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 220 grader.

2. Tvätta eller skala potatisen, dela den i klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja samt strö över salt och peppar, blanda runt lite. Sätt in plåten i ugnen (ca 30 - 40 min, håll koll).

3. Förbered Tzatzikin. Riv gurkan grovt, lägg i en skål och blanda med lite salt. Låt stå en stund och krama sedan ur vätskan ur gurkan. Blanda med yoghurten, olivoljan, pressa i en vitlöksklyfta, smaka av med salt & peppar. Ställ in i kylen fram tills servering.

4. Förbered biffarna. Riv zucchinin grovt på rivjärnet. Lägg i en skål tillsammans med lite salt, låt stå en stund (det ska kramas ur senare, saltet gör så att vattnet tränger ur zucchinin)

5. Riv halloumin grovt på rivjärnet.

6. Krama ur vätskan ur zucchinin. Tillsätt riven halloumi, färsk timjan, mjöl, flingsalt samt knäck ner äggen, rör om till en jämn smet.

7. Om potatisen börjar bli klar är det dags att steka biffarna. Stek på medelhög värme (jag stekte på 7 av 9). Låt biffarna bli klara på ena sidan innan du vänder till andra (då håller de formen bättre). Samtidigt som biffarna steks kan man förbereda en liten sallad. Ta ut potatisen när alla biffarna är färdigstekta.

8. Servera ugnsrostad potatis tillsammans med zucchini & halloumibiffar, tzatziki och en krispig sallad. Smaklig spis!

Likes

Comments

Overnight oat är en gröt som "bakas" i kylen över natten. Detta är en perfekt frukost att förbereda dagen innan om man vet att man har en stressig morgon som väntar. Det är superenkelt, bara att blanda ihop alla ingredienser och låta stå i kylen och svälla ett par timmar, sen servera med det man gillar. Dessutom är det fyllt med nyttigheter!


INGREDIENSER: (ca 2 portioner)

1 banan (+ lite att toppa med om man vill)

2,5 dl mandelmjölk (eller ta det du gillar, havremjölk, vanlig mjölk... ja ni fattar)

0,5 tsk malen kanel

0,5 tsk malen kardemumma

1 dl havregryn

2 msk chiafrön

1 msk hirs flingor (går att byta ut mot något annat, typ linfrö eller quinoa)


HUR GÖR MAN:

1. Mixa ihop bananen med mandelmjölk samt kanel & kardemumma.

2. Blanda ner de torra ingredienserna (havregryn, chiafrön & hirsflingor)

3. Låt svälla i kylen minst 4h, servera med det du gillar! Jag toppade med jordnötssmör, pekannötter & skivad banan.

Likes

Comments

Vilka här gillar tacos? Räck upp en hand! Jag älskar tacos, tröttnar aldrig! Även fast jag älskar den klassiska tacosen oändligt är det alltid kul att testa nytt! Igår kväll testade vi att göra två nya sorters taco. En tacos med asiatisk touch & en vegetarisk taco! Den asiatiska tacosen var med soya & teriyakimarinerad lax, avokadoröra, picklad rödlök, gurka, chilimayo, koriander, lime & rostade sesamfrön. Den vegetariska tacosen var med stekt aubergine & paprika, crème fraîche, avokadoröra, rostade valnötter samt fetaost. Båda blev jättegoda, fast den asiatiska blev favoriten! Vi inspirerades av recept från Santa Maria.


ASIATISK TACO

INGREDIENSER (ca 3 pers)

400 gram laxfile

2 msk teriyakisås

2 msk soya

0,5 dl rostade sesamfrön

1 st rödlök

2 st avocado

1 msk olivolja

en halv gurka

1 st vitlöksklyfta

2 st lime

1 burk Chilimayo från Schysst käk

1 kruka koriander

Tacobröd (mini)


HUR GÖR MAN

1. Börja med att pickla rödlöken (gör en 1-2-3-lag, 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten, lägg skivad rödlök i lagen och låt stå)

2. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Marinera laxen med teriyakisås, kör in i ugnen ca 15 minuter.

4. Förbered avocadoröran under tiden. Mosa avocado, pressa i en klyfta vitlök samt saften från en halv lime, ha i 1 msk olivolja, 1 tsk salt, lite peppar samt 1 tsk honung eller socker. Rör om och smaka av, behövs det kanske mer salt eller peppar? Det är en smaksak 😊

5. Hacka gurka i små kuber, hacka koriander, rosta semsamfrön gyllenbruna i en torr stekpanna (på hög värme kort tid, det går fort).

6. Ta ut laxen och dra isär filéerna litegrann och blanda med soya.

7. Servera din tacobröd med laxen, avocadoröran, den picklade rödlöken, den hackade gurkan & chilimayon. Toppa med koriander & rostade sesamfrön.


VEGETARISK TACO

INGREDIENSER (ca 3 pers)

1 st aubergin

1 st paprika

1 pkt fetaost

1 påse Santa Maria tacokrydda

1 burk Santa Maria Chunky salsa

1 burk crème fraîche

Avokadoröra (2 st avocado, 1 klyfta vitlök, 1 halv lime, salt, peppar, honung)

1 dl rostade valnötter

2 st salladslökar


HUR GÖR MAN

1. Hacka aubergine och paprika i små kuber. Stek på medeltemperatur i olja. Tillsätt tacokrydda + vatten efter att ni stekt ett tag (precis som man gör när man steker tacofärs). Stek till allt blir lite mojsigt!

2. Under tiden, gör avocadoröran. Mosa avocado, pressa i en klyfta vitlök samt saften från en halv lime, ha i 1 msk olivolja, 1 tsk salt, lite peppar samt 1 tsk honung eller socker. Rör om och smaka av, behövs det kanske mer salt eller peppar? Det är en smaksak 😊

3. Rosta valnötterna i en torr panna. Hacka upp salladslöken. Smula fetaosten grovt.

4. Servera tacobröd med dem steka auberginen & paprikan, crème fraîche, Chunky salsa, avokadoröra & smulad fetaost. Toppa med rostade valnötter & hackad salladslök!

Likes

Comments

Själv känner jag mig väldigt sugen på en frisk och fräsch drink till nyår, här kommer recept på en läskande drink med smak av rosé, gin, mynta & lime. Drinken går givetvis att göra alkoholfri, se recept nedan. Till drinken kan man förslagsvis bjuda på rostade nötter med smak av paprika och cayenne 😊.


LÄSKANDE ROSÉ & GINDRINK

INGREDIENSER: (4 st drinkar)

4 st lime

1 kruka mynta

3-4 dl rosévin/rosébubbel om man vill ha en bubblig drink (0,75 - 1 dl/glas). För alkoholfri drink använd Kiviks Herrgårdscider rosé

8-12 cl gin, (2-3 cl/glas). För alkoholfri drink uteslut gin, ta exempelvis Ginger Ale från Schweppes istället.

Sockerlag, mängd efter smak (1 dl socker, 1 dl vatten)

Is

Frysta granatäpplekärnor eller lingon


HUR GÖR MAN

1. Gör sockerlagen: Koka upp lika delar vatten och socker, låt svalna helt.

2. Om man vill dekorera med mynta & lime socker på kanterna: mixa socker med rivet limeskal från en lime + några myntablad. Dela limen och gnid längs kanten på glaset, doppa i mynta & limesockret.

2. Sätt igång med drinken: Pressa saften ur 3 st limefrukter ner i shakern alt. fördela direkt i glasen. Tillsätt gin, sockerlag, is och färsk mynta. Skaka drinken så att isen får slå ut smakerna ur myntan. Om du inte använder shaker, slå på myntan i handen så släpper den ifrån sig mer smak.

3. Häll upp i cocktailglas om du inte redan gjort det, toppa med rosevin/bubbel, frysta granatäpplekärnor, limeklyftor samt ytterligare lite färsk mynta.


PAPRIKA & CAYENNEROSTADE NÖTTER

INGREDIENSER:

1 påse (ca 200 gram) blandade naturella nötter

2 tsk kokosolja

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk cayennepeppar

1 tsk flingsalt


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält kokosolja, blanda ner paprikapulver, cayennepeppar & flingsalt. Blanda ihop med nötterna.

3. Bred ut nötterna påse en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 8-10 min, tills de börjar bli gyllenbruna och doftar ljuvligt (håll koll). Låt kallna innan servering.

Likes

Comments

Chokladkaka deluxe, det hör man nästan på namnet hur gott det är? 😊 På riktigt, alla som gillar choklad och ännu mer choklad kommer att ÄLSKA denna kaka! Den är försvinnande god! Tänk er en perfekt saftig chokladkaka, toppa den med en len chokladkola😍 Detta måste ni pröva! Kanske till nyår? Annars när som helst! Ni kommer inte bli besvikna! Det är viktigt att denna kakan görs dagen innan den skall ätas, eller i alla fall får minst 5h i kylskåp innan man skär i den, för att den måste sätta sig.


INGREDIENSER (1 rund eller rektangulär form)

Chokladkaka:

200 gr smör

3 dl socker

2 dl mjöl

2 ägg

4 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

50 gr hackad mörk choklad

½ tsk salt

Chokladkrämen/kola:

3 dl vispgrädde

3 dl socker

1 dl ljus sirap

150 gr hackad mörk choklad

150 gr smör

½ tsk salt


HUR GÖR MAN

(måste göras dagen innan den skall ätas, eller i alla fall få minst 5h timmar i kylskåp innan man skär i den)

Kakan:

1. Sätt ugnen på 175 grader,

2. Smält smöret, blanda i den mörka chokladen tills det blir en jämn smet. Rör ner socker och ägg.

4. Blanda mjöl, kakao och salt och vänd ner i smeten.

5. Häll smeten i en form med bakplåtspapper i botten, smöra gärna lite på kanterna också.

6. Grädda i ugnen ca 15 min (kanske mindre eller mer beroende på form och ugn, men bara se så att den inte ser torr ut)

7. Låt svalna, gör krämen under tiden.

Krämen:

1. Blanda allt utom smör och låt koka på medeltemperatur tills den tjocknar (som att koka chokladsås eller kola, tar lite tid så ha tålamod, ca 15-20 min beroende på värme och kastrull)

2. Rör ned smöret och låt svalna lite.

3. När både kakan och krämen svalnat lite häll krämen över kakan. Dekorera med frystorkade bär eller nötter om man vill. Här använde jag även superfina torkade blommor från ADD:WISE, som jag fick i Kökets fantastiska box.

4. Låt svalna och ställ in i kylskåpet över natten (den behöver sätta sig), minst 5h i kylskåp.

5. Servera som den är eller med lättvispad grädde, jag kan tänka mig att Arlas nya syrade vispgrädde blir jättegod till. Glass funkar också såklart!

Likes

Comments