En fantastiskt god och näringsrik sallad som passar bra till både lunch och middag! Innehåller godsaker som broccolibiffar, tahinidressing, rött ris, avokado, cashewnötter och sesamfrön. Se recept och film på hur jag gör nedan.


INGREDIENSER (4 PORTIONER)

BROCCOLIBIFFAR:

2 st broccolihuvuden

1 näve basilika

1 vitlöksklyfta

2 st vårlökar

2 dl riven smakrik ost (vi använde prästost)

1-2 ägg (vi använde 2 st)

1 msk havremjöl

1 msk mandelmjöl

1 msk olivolja

0,5 - 1 tsk flingsalt

peppar

TAHINIDRESSING:

0,75 dl tahini

1,5 tsk färsk riven ingefära

1,5 msk citronsaft

0,5 - 0,75 dl vatten

1 klick honung

flingsalt

ÖVRIGT:

Rött ris för 4 pers

Spenat

Avokado

Gurka

Sesamfrön

Saltade rostade cashewnötter

Salladslök


HUR GÖR MAN

1. Koka ris enligt anvisningar på förpackningen

2. Gör broccolibiffarna: Sätt ugnen på 200 grader. Rensa och dela broccolihuvudena. Koka i saltat vatten ca 5 min. Låt svalna lite. Hacka den kokade broccolin smått, lägg i en bunke. Tillsätt hackad salladslök, basilika, riven vitlök, riven ost, ägg, mjöl. olivolja, flingsalt och peppar. Blanda runt och smaka av! Forma till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen 15-20 min.

3. Gör Tahinidressingen: Mixa ihop alla ingredienser till en slät sås.

4. Förbered resterande ingredienser till salladen, ta det du önskar, vi hade avokado, spenat, gurka, sesamfrön, salladslök och salta rostade cashewnötter.

5. Lägg ihop allt på ett stort fat eller i enskilda skålar! Smaklig spis!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag som många andra lider av IBS, en sak som kan hjälpa är att utesluta gluten ur kosten. Jag har svårt att utesluta det helt, gillar bröd alldeles för mycket 😝 men försöker så gott jag kan! Tycker att det är kul att testa mig fram och baka glutenfria alternativ! Detta receptet såg jag hos Yayas och kände att jag bara måste pröva! Det såg så saftigt ut - det brukar vara svårt att få glutenfria bröd sådär saftiga och goda. Sen gillar jag att det inte är någon färdig brödmix man blandar ihop utan att det faktiskt är rena olika glutenfria mjölsorter i, tillsammans med frön, rivet äpple och yoghurt. Det kräver en del olika ingredienser, men bli inte rädda för det, brödet är superenkelt att baka ihop! Detta bröd är så gott att ni kommer vilja baka det igen och igen och igen! 😍


INGREDIENSER: (1 bröd, i en avlång brödform)

1 dl kokosmjöl

2 dl havremjöl

1 dl rismjöl

2 dl havregryn

1 dl solrosfrön + extra att lägga i botten

1/2 dl linfrön

1/2 tsk kumminfrön (inte spiskummin!)

1,5 tsk bikarbonat

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

0,5 - 1 dl torkade tranbär

1 litet rivet äpple

4 dl naturell yoghurt (jag hade bara 3 dl yoghurt hemma så tog det + 1 dl filmjölk, fungerade utmärkt)

1,5 - 2 msk honung


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda ihop alla torra ingredienser.

3. Tillsätt rivet äpple, honung och yoghurt. Rör om till en jämn smet.

4. Smöra en form och bröa den med rismjöl. Lägg lite solroskärnor i botten av formen och tryck ner smeten. Grädda i ugnen ca 1 h. Ta ut ur ugnen, vänd brödet upp och ner ur formen och låt svalna lite innan ni skär i brödet! Ät en skiva nygräddat bröd med smör och havssalt - så gott!!!

Likes

Comments

Jag älskar dessa energirika rawfood bollarna! Ah, alltså ska man vara petig är det inte helt RAW för jag har i kaffe samt är inte så noggrann med att det måste vara raw kakao - men annars så! 😊 Inget vitt socker, inget gluten, ingen laktos, perfekt mellis eller kvällssnacks enligt mig när suget faller in och man vill välja ett bättre alternativ än godis/kakor. Jag har prövat mig fram massor och har äntligen kommit fram till det bästa receptet enligt min smak. Se även en film på hur jag gör dom nedan! ❤


INGREDIENSER

10 st färska dadlar (jag gillar de från Fontana, kolla film nedan)

2 dl havregryn

1 dl mandlar

2-3 msk kokosolja

2 msk kakao

2 msk kaffe

0,5 dl kokos i smeten

+ kokos att rulla bollarna i

1 stor nypa flingsalt

0,5 tsk vaniljpulver


HUR GÖR MAN

1. Kärna ur dadlarna

2. Mixa ihop alla ingredienser tills de går ihop som en fudgeboll (jag gör det i min matberedare, se film nedan)

3. Är smeten för lös, tillsätt mer havregryn/kakao/mandlar. Är den för torr, tillsätt mer kokosfett eller kaffe/vatten.

4. Ställ in i kylen en stund om man vill, eller sätt igång och rulla bollar på en gång om smeten känns bra. Rulla i kokos. Förvara i kyl eller frys.

Likes

Comments

Vi hade massor av rotfrukter, grönkål och rödkål hemma i kylen så jag slängde ihop en matig smarrig sallad till oss! Den bestod bland annat av rostade rotfrukter, mathavre, rödkål, tomater, fetaost, spenat, basilika och grönkålspesto. Hur gott som helst, och väldigt fräscht!


INGREDIENSER: (4 port)

Rotfrukter som fyller en hel ugnsplåt (vi hade morötter, palsternacka, potatis och rödbetor)

1/4 dels rödkålshuvud (vi hade en enormt stort, ta så mycket ni vill)

1 liten påse babyspenat (tror det brukar vara ca 70g)

1 ask småtomater

150 g fetaost

Mathavre eller annan bas, typ quinoa eller linser (koka så mycket ni vill)

1 näve pumpakärnor

0,5 st kruka basilika

1 dl rostade mandlar (köp färdigrostade eller torrosta i en stekpanna på medelhög temperatur)

GRÖNKÅLSPESTO

ca 100g grönkål

1 dl rostade mandlar (köp färdigrostade eller torrosta i en stekpanna på medelhög temperatur)

0,5 st kruka basilika

1 dl olivolja

1 dl parmesan

1 tsk vinäger (vi använde äppelcidervinäger)

salt och svartpeppar

liten gnutta honung om man vill


HUR GÖR MAN:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Rosta rotfrukterna i ca 25-30 min.

2. Koka mathavre eller annan bas enligt anvisningar på förpackningen.

3. Gör grönkålspeston: Rosta 2 dl mandlar i en torr stekpanna på medelhög temperatur tills det börjar lukta ljuvligt och de börjar få lite färg (om ni inte köpt färdigrostade), ha i 1 dl i peston och spar 1 dl till servering. Riv av bladen från grönkålsstammen, skölj! Mixa ihop alla ingredienser (gärna i en matberedare eller annan stark maskin) tills det blir en ganska slät och krämig pesto, smaka av med salt och peppar, lite honung om man vill. Tillsätt mer olja om du vill ha peston lösare. Häll upp i en skål eller burk!

4. Skär rödkålen tunt (vi använde en mandolin), blötlägg i kallt vatten ett par minuter. Skär upp tomater.

5. När rotfrukterna är klara och basen kokat klart är det dags att lägga ihop salladen. Varva rotfrukter, mathavre, fetaost, tomater, rödkål och spenat. Toppa med pumpakärnor och basilika! Ringla över lite olivolja och citronsaft om ni vill! Servera grönkålspeston samt rostade mandlar vid sidan om!

Likes

Comments

Man hör ju på ordet att sötpotatisgratäng känns som en smarrig sak! Iallafall om man gillar sötpotatis 😉 vilket jag älskar! Ihop till det ville jag få till något salt, syrligt och fräscht + vegetariskt! Det resulterade i denna fantastiskt goda middag - sötpotatisgratäng med rödbets- och fetaostbiffar, lime och yoghurtsås samt en krispig grönsallad. Perfekt kombination om du frågar mig! Pröva vettja!


INGREDIENSER: (4 PORT)

SÖTPOTATISGRATÄNG

3-4 st sötpotatisar beroende på storlek (ca 650-750g)

2,5 dl grädde

1 st vitlöksklyfta

0,5 tsk salt

Svartpeppar

1,5 dl riven ost (jag använde prästost)

RÖDBETS- & FETAOSTBIFFAR

3-4 medelstora rödbetor (ca 300g)

200 g fetaost

1 dl havregryn

1 ägg

1 vitlöksklyfta

1 knippe basilika

1 knippe persilja (kan uteslutas)

1 msk olivolja

0,5 tsk salt

svartpeppar

LIME- & YOGHURTSÅS

2,5 dl fet yoghurt

0,5 tsk salt

1 tsk honung

1 st lime (skalet från hela och saften från halva)

1 tsk olivolja

TILLBEHÖR:

Grönsallad (vi gjorde en fräsch sallad på spenat, gurka och avokado! Ta det ni har hemma eller gillar bäst)


HUR GÖR MAN

1. Börja med sötpotatisgratängen: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva sötpotatisen tunt (jag använde en mandolin på storlek 4). Lägg sötpotatisen i en skål och häll över grädde, pressad vitlök samt salt och lite svartpeppar. Blanda runt! Häll över ungefär hälften i en ugnsform, strö över hälften av osten och lägg över resten av blandningen, toppa med resterande ost. Sätt in i mitten av ugnen och grädda cirka 40-45 minuter (tills sötpotatisen är mjuk, känn med en sticka). Gratängen står med fördel till sig ett par minuter efter gräddning innan servering!

2. Förbered rödbetsbiffarna: Riv rödbetorna tunt på den fina delen av rivjärnet. Smula ner fetaost, blanda ner ägg, vitlök, hackad basilika, hackad persilja, olivolja, salt och peppar. Rör runt och forma sedan till runda mellanstora biffar, lägg i en ugnsform/plåt med bakplåtspapper under. Sätt in biffarna i ugnen samtidigt som potatisen om ni vill (när potatisen är klar sänk ugnen till 175 grader, här får ni hålla lite koll på hur länge biffarna går i 200 vs 175 grader, mina gick 10 min på 200 grader och 17 min på 175 grader) eller vänta tills gratängen är helt klar och sänk på temperaturen och grädda biffarna i ca 25-30 min.

4. Gör lime- och yoghurtsåsen: Vispa ihop alla ingredienser och låt stå i kylen tills servering.

5. Förbered en liten krispig sallad om ni vill! Servera ihop med sötpotatisgratängen, rödbets- och fetaostbiffarna och lime- och yoghurtsåsen. Mums!

Likes

Comments

En helt fantastiskt god frukost (eller mellis, eller kvällssnack) som verkligen smakar äppelpaj! Jag fick sånt sug efter äppelpaj och tänkte att det var kul att skapa någon nyttig frukostvariant. Då kom denna skapelse till och jag måste säga att den blev supergod! Det är tre lager, ett bottenlager som är självaste overnight-oatsen, ett mittenlager med äppelmos, slutligen en yoghurtvaniljvisp toppat med krispig granola, nötter och äppelbitar. En fantastiskt start på dagen! Vad är Overnight Oats för de som inte har prövat ännu? Det är en kall gröt som "tillagas" i kylen. Med endast gryn (+ frön om man vill) och vätska får man fram detta nyttiga frukost-/mellisalternativ. Den förbereds kvällen innan eller åtminstone ett par timmar innan servering vilket minskar stressiga morgnar 😊. Nyttigt, gott och enkelt = KANON! Man smaksätter precis som man vill, i denna variant så har jag valt att smaksätta gröten med klassiska äppelpaj-kryddor som kanel och kardemumma!


INGREDIENSER: (2 port)

1 dl havregryn

2 dl havremjölk (eller annan valfri mjölk)

1 msk chiafrön

0,5 tsk mortlad kardemumma

0,5 tsk kanel

1 nypa salt

1 nypa vaniljpulver

1 dl äpplemos

1,5 dl yoghurtvaniljvisp (blanda ihop fet yoghurt, vaniljpulver och lite honung) eller använd färdig vaniljyoghurt/kvarg...

1 dl granola + nötter om man vill

1 äpple


HUR GÖR MAN

1. Blanda ihop havregryn, chiafrön, mjölk, kardemumma, kanel, vaniljpulver och salt. Låt stå i kyl minst 3h.

2. Lägg overnightoatsen i botten av ett glas/skål eller burk. Lägg ett lager äppelmos ovanpå, lägg sedan ett lager med vaniljyoghurt/visp och toppa med granola, nötter och äppelbitar om man vill. MUMS!

Likes

Comments

Jag har länge velat testa detta - Halloumi Tikka Masala! I helgen testade vi det och herre vad gott det blev! Är så glad att denna rätt kommit in i mitt liv. Så mycket smak, wow! Receptet jag utgått ifrån är av Jessica Frej (grym tjej!), jag har korrigerat det lite efter tycke och smak. Ni måste pröva! 😊


INGREDIENSER

HALLOUMI TIKKA MASALA:

1 gul lökar

2 klyftor vitlök

1,5 tsk malen spiskummin

1,5 tsk malen gurkmeja

1,5 tsk torkade korianderblad

0,5 tsk cayennepeppar

0,5 tsk mortlad kardemumma

3 msk rapsolja

2 msk färsk ingefära, riven

1 tsk salt

1 buljongtärning, grönsak

0,5 tsk honung

400 g krossade tomater

2,5 dl grädde

2 pkt halloumi


SÅS:

2,5 dl fet yoghurt

1 näve myntablad (ca 15st)

0,5 st gurka

1 krm salt

0,7 tsk honung

1 tsk citronsaft


TILLBEHÖR:

Ris för 4 pers

Naan bröd (vi köpte på den indiska restaurangen runt hörnet, men brukar finnas från Santa Maria i mataffären också)

2 dl rostade saltade cashewnötter

1 kruka koriander


HUR GÖR MAN:

1. Koka ris enligt anvisningar.

2. Gör yoghurten: Hacka gurka smått, likaså myntabladen och blanda med yoghurten. Smaka av med salt, honung och citronsaft. Låt stå i kyl fram tills servering.

2. Hacka gullöken och vitlöken. Lägg fram alla kryddorna på ett fat (spiskummin, gurkmeja, koriander, cayenne och kardemumma).

3. Hetta upp en ganska rymlig kastrull med rapsolja och fräs löken tillsammans med kryddorna. Fräs ett par minuter.

4. Riv ingefäran undertiden. Tillsätt den tillsammans med krossade tomater, buljongtärningen och salt. Låt puttra på medelvärme ca 5 min.

5. Tillsätt grädden och honung. Sänk temperaturen ytterligare.

6. Stek halloumin i kuber i rapsolja. Tillsätt till grytan när de fått en fin gyllene stekyta.

7. Servera grytan med ris, cashewnötter, färsk koriander och naan bröd.

Likes

Comments

En galet god vit brownie som man bakar med vit choklad istället för kakao! Jag smaksätter min med hallon och citron för att bryta av mot den söta vita chokladen! Denna måste ni bara pröva att baka! 😃 En film på hur jag gör kakan hittar ni längst ner i inlägget :)


INGREDIENSER

200 g vit choklad

160 g smör

2,75 dl vetemjöl

1 tsk vaniljpulver

0,75 -1 tsk salt

skal från 1 citron

1 dl socker

3 mindre-medelstora ägg

0,5 dl flagad mandel

2,5 dl hallon


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 170 grader

2. Smält smöret och hacka chokladen. Blanda i den hackade chokladen i det smälta smöret och rör tills chokladen smält.

4. Blanda ner ägg, socker, mjöl, salt, vaniljsockeroch rivet citronskal och rör tills det blir en jämn smet.

5. Häll upp i en form med bakplåtspapper i botten(ca 15-20x 25-30cm)

6. Häll över hallonen jämnt över kakan och strösedan över flagad mandel. Grädda i ugnen ca 20-30 min (beror på ugn, kakan ska ha fått pyttelite färg i kanterna men vara lösare mot mitten)

7. Låt svalna innan ni skär i kakan (bakas med fördel dagen innan och står till sig i kylen över natten). Servera med en klick grädde eller ät som den är!

Likes

Comments

Denna pajen är helt fantastiskt god! Jag fick receptet av Davids mamma, hon brukar baka den med björnbär vilket också är supergott! Jag gjorde med blåbär, ta det ni gillar! 😊


INGREDIENSER:

175 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

0,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

0,5 - 1 tsk salt

50 g mandelmassa

225 g blåbär (om du använder frysta, låt de tina och rinna av först, alltså sila bort lite vätska innan du blandar med potatismjöl och socker)

1-1,5 msk potatismjöl

1 msk socker


HUR GÖR MAN:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret. Blanda smör, vetemjöl, socker, bakpulver, vaniljpulver och salt till en jämn smet. Tryck ut smeten i botten av en pajform (jag hade bakplåtspapper i botten).

3. Riv mandelmassa och strö över botten.

4. Blanda blåbär med potatismjöl och 1 msk socker (om du använder frysta, låt vätskan från blåbären rinna av först innan du blandar med potatismjöl och socker). Strö över bären över pajdegen.

5. Grädda i ugnen ca 15-20 min (kanterna ska bli gyllenbruna). Låt svalna lite innan ni äter! Servera gärna med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljgrädde!

Se även video på hur jag gör pajen här:

Likes

Comments

Steamed buns är något som min syrra introducerat för mig, hon är grym på det! Därför vill jag dela med mig av hennes recept på hur hon göra självaste bunsen. Hennes recept är inspirerat av både Catharina König och Johanna Westmans recept på steamed buns. Det kräver lite tålamod men är absolut värt det när man väl sätter tänderna i maten! Herregud vad gott det är! Nedan ger jag även lite förslag på vad man kan ha som tillbehör. 😊


INGREDIENSER (ca 25 st)

BUNS:

0,5 pkt jäst (färsk)

3 dl rumstempererad mjölk

1 msk socker

0,5 msk salt

80 g rumstempererat smör

9 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

FÖRSLAG PÅ TILLBEHÖR:

Laxsida i ugn

Pulled pork

Syrad gurka

Chilimajonäs

Rostad lök

Paprika (hackad)

Koriander (hackad)

Jordnötter (hackade)

Gräslök eller salladslök (hackad)


HUR GÖR MAN

Gör degen: Värm mjölken till fingertemperatur (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och rör ner lite mjölk i taget tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken, socker, salt och smör. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i degen. Kör degen i en hushållsassistent i 10 minuter eller arbeta förhand tills den känns smidig. Täck med plastfolie och låt jäsa i en timme.


Baka ut degen: När degen jäst klart, dela upp degen i bitar och forma små bollar typ 30-35g/bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik över så den ser ut som en bulle. Lägg de vikta bullarna på bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 45-60 min.


Ånga bunsen: Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. Ca 3 bullar på vardera lager. Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. För att undvika att de fastnar, lägg i ett runt bakplåtspapper (som du klipper till) som nästan täcker hela botten av durkslaget. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6-8 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar när de svalnat helt. Det går utmärkt att frysa in bunsen. De blir minst lika fina när man tinar upp dem.


Servering: Servera med de tillbehören du föredrar! Vi brukar göra med laxsida i ugn och det blir supergott!

Likes

Comments