Vardagsmat när den är som bäst! God, näringsrik och enkel! Denna frittata innehåller massor av godsaker: grönkål, Västerbottenost, potatis, smörstekta champinjoner och zucchini. Och massor av ägg såklart! Funkar lika bra som middag, lunch eller på buffén. 😊


INGREDIENSER: (1 stekpanna, 4-5 port)

8 hela ägg

2 dl mjölk

2 dl riven västerbottenost

1 tsk salt

peppar

10 st champinjoner

1 msk smör

100-150 g grönkål

Vitlök

en liten bit zucchini (ca 1/3 del)

6 mindre kokta potatisar (fasta)

Gräslök


HUR GÖR MAN

1. Koka potatisarna om ni inte har några som redan är färdigkokta.

2. Sätt ugnen på 160 grader.

3. Skiva zucchinin tunt, häll över salt och låt stå till sig i en bunke (den kommer släppa vätska som sen ska kramas ur)

4.. Dela champinjonerna och stek dom i smör och salt på hög temperatur, de ska bli gyllenbruna. Lägg åt sidan.

5. Dela grönkålen och stek i valfri olja på medeltemperatur, riv ner en klyfta vitlök och salta efter smak. Stek tills grönkålen mjuknat och fått en klar grön färg. Lägg åt sidan.

6. Krama ur vätskan ur zucchinin och dela potatisen i mindre bitar. Riv osten.

7. Vispa ihop äggen. Tillsätt mjölk och riven ost. Tillsätt zucchinin, potatisarna, grönkålen och champinjonerna. Smaka av med salt och peppar.

8. Hetta upp en stekpanna med olja eller smör till medeltemperatur. Slå över smeten i pannan och låt sätta sig lite (ca 5 min), ställ sedan in den i ugnen på 160 grader i ca 15-20 minuter. Toppa med lite gräslök precis innan ni ska äta!

9. Låt svalna något innan ni skär i den, servera gärna en krispig sallad till!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Dessa underbara godbitar måste ni pröva! Tre olika lager, med smak av karamell, jordnötter och choklad😍 Helt galet goda, utan vitt socker och dessutom laktos- och glutenfria. Bra va? Perfekt att ha i kylen/frysen när man är sugen på något sött. 😊


INGREDIENSER: (1 mindre ugnsform, ca 15-20 bitar)

BOTTEN

2,5 dl naturella nötter

2 dl dadlar

1 nypa vaniljpulver


MITTEN

1 dl jordnötssmör

1 dl dadlar

1 dl kokosolja

1 dl jordnötter

1 nypa flingsalt

1 nypa vaniljpulver


TOPPEN

0,5-0,75 dl kokosolja (beroende på konsistens)

1 banan

4 msk kakao

1 tsk vaniljpulver

1 tsk honung eller agavesirap

1 nypa flingsalt

Något att toppa med (jag använde jordnötter, quinoapuffar och helt bovete)


HUR GÖR MAN

1. Botten: Mixa ihop ingredienserna till botten, bred ut i en form med avtagbar kant eller bakplåtspapper i botten. Ställ in i kylen.

2. Mitten: Mixa ihop alla ingredienserna till mittenlagret till en slät smet (vänta med de hela jordnötterna), tillsätt sedan de hela jordnötterna och mixa lite till (de ska vara bitar kvar så att det blir crunchy). Bred ut fyllningen ovanpå bottenlagret i formen. In i kylen/frysen undertiden som ni förbereder översta lagret.

3. Toppen: Mixa ihop alla ingredienserna till översta lagret, bred ut ovanpå mittenlagret och toppa med något du gillar. Jag toppade med krossade jordnötter, quinoapuffar och helt bovete.

4. Låt vila i kylen minst 1 timme innan ni skär upp kakan i små bitar. Förvara i kylen eller frysen!

Likes

Comments

Toast Skagen kan ju vara något av det godaste som finns! Nu när påsken börjar närma sig kan det vara festligt att bjuda på detta som plockmat eller servera som en förrätt. Jag behöver inte säga så mycket mer, här kommer mitt bästa recept med inspiration från mig käre far. 😊 ❤


INGREDIENSER: (6-7 st mindre toasts, 4 st fullstorlek)

SKAGENRÖRA

ca 500g räkor (skalade i lag, välj de handskalade, eller färska oskalade räkor)

1 dl majonnäs

0,75 dl crème fraiche eller fetare yoghurt (turkisk-, grekisk-, matyoghurt) om man vill ha den lite fräschare

2 msk hackad dill + till topping

2 tsk pressad citron

2 msk finhackad rödlök

2 msk rom + lite att toppa med (valfritt, jag använde röd stenbitsrom)

lite riven pepparrot eller ingefära (smaka av)

0,5-1 tsk salt (smaka av)

lite cayennepeppar


+ några gott bröd (jag använde levainbröd)

eller fröknäcke om man gillar det bättre (recept hittar ni här)


HUR GÖR MAN

1. Skala räkorna eller häll bort laken och krama ur räkorna. Lägg i en bunke, lämna några räkor att toppa med i slutet.

2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda runt. Smaka av med salt, cayennepeppar och riven pepparrot/ingefära. Ta eventuellt i en skvätt honung om skagenröran känns väldigt salt. Ställ i kylen fram till servering.

3. Skär brödet i lagom stora bitar beroende på hur ni ska servera, stek brödet på båda sidorna på medelhög temperatur i smör.

4. Lägg en klick skagenröra på varje brödskiva, eller på exempelvis ett gott fröknäcke. Toppa med lite rom, dill och räkor. Servera som plockmat eller som en förrätt!

Likes

Comments

Dessa ljuvliga minipavlovas med passionsfruktskräm är helt fantastiskt goda! Jag älskar passionsfrukt, ihop med seg och crunchy maräng, toppade med färska bär, kombinationen av sött och syrligt... MUMS MUMS! Perfekt att bjuda på i påsk! Detta receptet kräver lite tålamod, men jag lovar att ni klarar av det, läs igenom receptet noga innan ni börjar (som alltid😉). Vi åt några samma dag som jag lagade dom, men vi lät även några stå i kylen över natten och de smakade lite gott dagen efter, men toppingen blir finast om man lägger på samma dag som de ska ätas.


INGREDIENSER: (CA 10 ST)

MARÄNG

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

1 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

0,5 msk maizena

PASSIONSFRUKTSKRÄM

Saften från 5 st passionsfrukter

1,5 dl strösocker

3 äggulor

50 gram smör

1 msk citronsaft

2-3 dl vispgrädde

TOPPING

Färska bär

Passionsfrukt

Mynta (ej nödvändigt men fint)


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 180 grader

2. Maräng: Vispa äggvitorna i en ren bunke (viktigt!) till ett hårt och fluffigt skum. Tillsätt sockret pö om pö samtidigt som du vispar. Ha slutligen i vinägern och maizenan. Vispa lite till, det ska vara en fast maräng.

3. Spritsa/klicka ut små runda maränger på ett bakplåtspapper, ta baksidan av en sked och forma ett hål/grop i mitten på varje maräng. Sänk ugnen till 120 grader. Grädda i ugnen ca 45-55 min och stäng sedan av ugnen, låt stå kvar i ugnen ett par minuter innan ni tar ut dom för att svalna.

4. Passionsfruktskräm: Gröp ur passionsfrukterna och sila bort kärnorna. Häll saften i en värmetålig bunke (ska värmas över vattenbad) och tillsätt sockret, äggulorna, smöret & citronsaften. Sätt bunken över ett vattenbad (kastrull med kokande vatten, ha spisen på medeltemperatur, jag hade den på 5 av 9) och låt krämen sjuda tills den tjocknar, vispa hela tiden och låt inte krämen bli för varm (får ej koka!) för då skär den sig. Detta tar lite tid, ca 10 min. När krämen börjat tjockna, ställ bunken åt sidan och låt svalna. När krämen har svalnat vispar du upp grädden löst och vänder ner den i krämen. Börja med lite grädde och tillsätt mer och mer, smaka av så att det inte blir för mycket grädde, man vill känna smaken av passionsfrukt. 😊

5. Fyll de små marängerna med passionsfruktskrämen, toppa med ytterligare lite passionsfrukt, färska bär och lite mynta.

Likes

Comments

Här kommer ett recept som är helt oemotståndligt! Gillar du choklad, kola, salt och nötter så kommer du verkligen att älska dessa små godbitar! Ett choklad pajskal fyllt med en ljuvlig len chokladkola, toppat med salta karamelliserade pistagenötter, mmmm😍 Servera med en klick lättvispad grädde eller ät som dom är! Går utmärkt att förvara i kylen fram tills servering. Kanske något att bjuda på till påskens festligheter?


INGREDIENSER: (6-8 små pajformar eller 1 stor pajform)

Pajdeg:

125 g kallt smör

2,5 dl vetemjöl

0,5 dl florsocker

0,5 dl kakao

1 nypa salt

1 äggula

Chokladkola fyllning:

2 dl vispgrädde

0,5 tsk vaniljpulver

1,5 dl ljus sirap

200 gram mörk choklad

200 gram mjölkchoklad

Flingsalt

Karamelliserade pistagenötter:

1 dl pistagenötter (eller andra nötter som du gillar)

0,75 dl socker

1 klick smör

1 nypa flingsalt


HUR GÖR MAN

1. Börja med pajskalet: Mixa/arbeta ihop alla ingredienser till en en jämn deg. Tryck ut i mindre pajformar eller en stor, gärna med löstagbar kant. Låt vila i kylen ca 30 min.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Gör de karamelliserade nötterna: Smält sockret i en kastrull eller stekpanna på medeltemperatur. Ta fram ett bakplåtspapper och lägg vid sidan av. Tillsätt nötterna och smöret när sockret har smält och rör runt. Häll över allt på bakplåtspapperet och strö över flingsalt. Låt svalna.

4. Ta ut pajskalen i kylen, nagga i botten med en gaffel och grädda i ugnen ca 10 min. Låt svalna.

5. Förbered chokladkola fyllningen: Hacka all choklad i mindre bitar. Koka upp grädde med vaniljpulver och sirap. Rör ner den hackade chokladen i grädden och blanda till en jämn smet, tillsätt lite flingsalt. Låt vila lite grann.

6. Fyll pajskalen med chokladkolan och toppa med de karamelliserade pistagenötterna (hacka några i lite mindre bitar). Servera med lättvispad grädde eller ät som dom är. 😊

Likes

Comments

Hälsobollar är ju något fantastiskt när du vill fylla på med bra energi och är sugen på något sött! Det finurliga är att man kan variera dom med olika typer av nötter, torkad frukt osv med vad som finns hemma och vad man gillar/tål. Jag tänkte ge er ett grundrecept som ni kan utgå ifrån och sen förslag på vad ni kan byta ut i receptet. Det är inte supernoga med måtten här, utan känn efter när ni mixar smeten att den går ihop fint. 😊


INGREDIENSER (ca 15-20 st bollar)

2 dl nötter/frön (mandlar, hasselnötter, valnötter, cashew, solroskärnor, pumpakärnor osv)

1,5-2 dl torkad frukt (dadlar, fikon, torkade aprikoser, torkade blåbär, russin osv)

1,5 dl havregryn

3 msk kakao (uteslut om ni inte vill ha chokladsmak, tillsätt i så fall lite mer havregryn eller nötter)

1 tsk vaniljpulver (eller testa annan smaksättning som lakritspulver, kardemumma, hallonpulver)

1 nypa flingsalt

3-4 msk kaffe (beroende på konsistens)

3-4 msk fett (kokosolja, jordnötssmör, smör osv)


DEKORATION/RULLAR BOLLARNA I:

Frystorkade bär (hallon, blåbär, lingon)

Kokos (pröva att rosta den för mer smak)

Kakao

Kakaonibs

Lakritspulver

Rostade hackade nötter/frön (rostade sesamfrön är supergott)


HUR GÖR MAN

1. Mixa ihop allt i en matberedare, smeten ska få en fudgig konsistens som det går att forma bollar av. Om smeten är för lös/rinning, tillsätt mer nötter eller havregryn. Är den för smulig/går inte ihop, tillsätt mer fett, torkad frukt eller kaffe (vatten går även bra).

2. Forma till bollar och rulla i det du gillar. Förvara i kylskåp eller frys in.

Likes

Comments

Hur gott är det inte med nybakade frallor på morgonen? Lite ljumna med smör och en skiva ost, man behöver inte krångla till det mer än så, men satan vad gott det är! 😍 Här testade jag mig fram och gjorde ett recept med lite mindre vetemjöl, mer dinkelmjöl som är bättre för min IBS mage, plus lite havre och majsmjöl. Blev kanon! Du kan självklart göra frallorna med bara vetemjöl om du vill!


INGREDIENSER: (ca 10-12 st frallor)

25 g jäst

1 dl mjölk

4 dl vatten

2 msk olja

1,5 tsk salt

lite honung om man vill

3 dl vetemjöl

5-6 dl dinkelmjöl

2 dl majsmjöl

2 dl havremjöl

1 uppvispat ägg

frön att strö över


HUR GÖR MAN

1. Dag 1: Smula ner jästen i vattnet och lös upp. Tillsätt mjölk, olja, salt och lite honung om man vill.

2. Vänd ner mjölet i vätskan, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg förhand eller i maskin. Tillsätt mer mjöl om degen känns för lös. Pudra över lite mjöl och ställ in i kylen över natten, sätt över en bakduk eller folie

3. Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Häll upp degen på en mjölad yta och dela den i 10-12 bitar, forma till runda bollar eller låt dem vara i den formen som det blir. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg. Strö över det ni har hemma (jag använde solroskärnor, pumpakärnor, vallmofrön, chiafrön och sesamfrön)

4. Grädda i ugnen 10-12 min. Låt svalna lite innan ni äter dessa mumsiga frallor!

Likes

Comments

Jag fick nöjet att testa att beställa hem mat från Mat.se, har ni testat? Hur bra som helst! 😍 Man klickar i allt man vill ha, väljer mellan vilket tidsintervall man vill ha maten levererad (jag valde mellan kl 8-9, maten kom 8.40) samt får kassarna levererade direkt till dörren. Perfekt när man känner sig stressad över att gå till mataffären, nu kan du alltså handla hemma vid köksbordet i lugn och ro. Vill ni testa detta får ni nu 150kr i rabatt om ni handlar för över 700kr, bra va? Ange koden AGNESTUGG i kassan, OBS gäller endast nya kunder. Jag handlade hem massor av godsaker - bland annat ingredienser till en underbart krämig och god tomatsoppa, som ni bara måste laga! Till soppan servade jag brödkrutonger, Prosciuttochips och mozzarella, alltså jag säger bara MUMS!


INGREDIENSER: (3-4 portioner)

2 burkar passerade tomater

2 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta

15-20 st små plommontomater (några fler om ni vill ha att toppa med i slutet)

1,5 -2 dl crème fraiche

2-3 dl vatten

olivolja

honung (ca 1 tsk)

salt (ca 1 tsk)

peppar (några varv med pepparkvarnen)

1 grönsaksbuljong tärning

TILLBEHÖR:

1 st mozzarella

1 pkt Prosciutto

bröd att göra krutonger av

färsk basilika


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Värm en rymlig kastrull med olivolja i botten till medeltemperatur (du ska alltså göra hela soppan i denna kastrull). Dela plommontomaterna. Riv ner vitlök i kastrullen, tillsätt tomaterna och stek ett par minuter.

3. Häll på de passerade tomaterna, vattnet, tomatpurén och buljongtärningen. Låt koka ihop på låg/medelvärme i ca 10-15 min.

4. Förbered tillbehören: klipp Prosciutton i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 5 min.

5. Gör krutonger av valfritt bröd: Dela brödet i mindre bitar och stek i smör, olivolja och salt i ca 5 min så att brödet får en knaprig yta.

6. Dela mozzarellan i centimeter stora kuber. Hacka basilikan.

7. Tillsätt crème fraichen i soppan och och smaka av med salt, peppar och honung.

8. Inför servering: Lägg mozzarella i botten av skålen, häll på soppan och toppa med krutonger, Prosciuttochips och färsk basilika. Ringla över lite vispad crème fraiche och färsk tomat om ni vill. Smaklig spis!

Likes

Comments

Söta små klassiska hallongrottor, det är ju bara så gott! Det är som att jag glömmer bort emellanåt hur gott det kan vara med småkakor - men bakar man dom själv, med kärlek, blir det underbart!


INGREDIENSER:

4,5 dl vetemjöl

200 g smör

1 äggula

1 dl råsocker

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

0,5 dl hallonsylt


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda smör, råsocker, vaniljsocker, salt och mjöl i en bunke - rör ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Kyl ca 20 min.

4. Rulla till små bollar, gör ett hål med fingret i mitten av kakan och lägg i en klick hallonsylt.

5. Grädda i ugnen i 10 min. Låt svalna innan servering - förvara i försluten plastpåse eller burk med lock, går utmärkt att frysa in!

Likes

Comments

Här kommer ett litet tips till er som ofta får smoothie över eller till er som vill passa på att förbereda morgondagens frukost när ni gör dagens, tillsätt lite mjölk till smoothien som blir över och gör en Overnight Oat på det! Om ni inte brukar få något över, tänk på att göra lite extra smoothie så att ni kan göra en extra frukost när ni ändå är igång. På bild har jag gjort en blåbär och kokossmoothie, det blev en skvätt över och till det tillsatte jag lite havremjölk och gjorde en smarrig overnight oat toppad med jordnötssmör, blåbär och rostad kokos. 😊


BLÅBÄR OCH KOKOSSMOOTHIE

INGREDIENSER: (2 glas smoothie eller 1 glas och lite över till overnight oats)

3 dl kokosmjölk

2 dl frysta blåbär

1 nypa vaniljpulver

ev lite banan eller honung om man vill ha den sötare


HUR GÖR MAN

1. Mixa ihop allt!


OVERNIGHT OATS MED SMAK AV BLÅBÄR OCH KOKOS

INGREDIENSER: (1 port)

0,5 - 1 dl smoothie (blåbär och kokossmoothie ovan)

1 - 1,5 dl valfri mjölk

0,5 dl havregryn

2 msk chiafrön

2 msk linfrön


HUR GÖR MAN

1. Blanda ihop allt och låt svälla i kylskåpet över natten.

2. Toppa med jordnötssmör, blåbär och rostad kokos!

Likes

Comments