En klassisk sallad som aldrig går fel! Krämig, salt, söt och alldeles underbar! Egentligen behöver man inte följa något recept, utan man kan gå på känsla och göra som man vill, precis som med en caprese. Men här kommer ändå en enkel beskrivning över hur vi gjorde vår om ni vill ha lite guidelines (den blev supergod!):


INGREDIENSER: (dimensionera efter hur många ni är)

Rödbetor

Getost (snåla inte)

Pinjenötter

Ätbara blommor

Salt och peppar

Honung

Olivolja

Skär av toppen och botten av rödbetorna. Lägg i en kastull med vatten och salt, koka tills klara (känn med sticka). När de är klara ska det gå att ploppa ur rödbetorna ur sitt skal. Undertiden så rostar man pinjenötter i en torr stekpanna. När rödbetorna och pinjenötterna är klara tar ni fram ett fint fat, lägg ut rödbetorna. Strö sedan över getosten och pinjenötterna. Häll över olivolja, salt, peppar och honung. Toppa med ätbara blommor (dessa vackra tog min moster med från Ugglarps Grönt). Et voilà!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej på er! Nu har släkten lämnat och jag har en liten stund för mig själv här på landet, perfekt tid för att uppdatera bloggen med ett nytt recept. Häromdagen bjöd vi farfar på falafel, riktigt kul att laga något som vi äter ofta till en som aldrig smakat på det tidigare. Han tyckte att det var smarrigt och mumsade i sig två stycken, det tar jag som ett bra betyg! Jag tycker inte att det är petnoga vad man har i sin falafelsmet - men jag ska ändå ge er ett grundrecept att utgå ifrån. Sen kan man ha i precis vad man vill som tillbehör och sås, nedan skriver jag vad vi hade i denna gång!


INGREDIENSER:

FALAFEL (ca 12-14 st bollar)

1 pkt kikärtor (ca 400g)

1 ägg (jag har alltid gjort med ägg, men många recept är utan ägg så det går nog lika bra att utesluta)

2 msk mjöl

1 tsk spiskummin

1 stor näve hackad persilja

1 vitlöksklyfta

1 msk lime/citronsaft

1-2 msk tahini

1 msk sesamfrön (uteslut om ni inte gillar)

1 tsk salt

1 krm honung

om man vill, krydda med torkad koriander, cayennepeppar, paprikakrydda)


LIMESÅS

3 dl Crème fraîche eller fet yoghurt

2 msk majonäs

1-2 lime (skal och saft)

0,5 tsk salt

1 tsk honung

hackad mynta om man vill


TILLBEHÖR (ta det ni gillar, detta hade vi denna gången)

Syrad gurka (skivad gurka i 1-2-3 lag)

Ugnsrostad aubergine (med olja och salt)

Stekt halloumi

Spenat

Tomat

Rostad lök


HUR GÖR MAN

1. Om ni vill ha syrad gurka, lägg den i en 1-2-3 lag och låt stå tills servering.

2. Mixa ihop alla ingredienserna till falafeln och smaka av smeten om det behövs mer salt eller kryddor. Är smeten för lös, tillsätt mer mjöl eller majsstärkelse (maizena). Låt stå ca 10 min.

3. Gör såsen: blanda ihop alla ingredienser, smaka av och låt stå kallt tills servering.

4. Forma bollar av falafelsmeten med blöta händer, gör inte för stora bollar. Hetta upp en stekpanna med rapsolja (kokosolja är också gott) på medelhög temperatur och stek bollarna tills de fått en krispig yta.

5. Förbered andra tillbehör undertiden som bollarna steks.

5. Servera din falafel i bröd och med de tillbehör du gillar!

Likes

Comments

Det finns inget godare än färska bär på sommaren! Köper man svenska bär (eller har lyxen att kunna plocka egna) behöver man egentligen inte knussla till det så mycket, de är underbara bara som dom är! Dessutom supernyttigt! Men om man ändå vill slänga ihop en lätt och fräsch dessert kommer här ett smarrigt tips:


INGREDIENSER: (5-6 portioner)

FLUFF:

2 dl vispgrädde (funkar även att byta ut mot vispbar soyagrädde, havregrädde eller liknande)

250 gram naturell kvarg/fet yoghurt/mascarpone

2–3 msk honung/agavesirap eller annan sötning

0,5 tsk vaniljpulver

1 citron (det yttersta skalet)

SIRAPSROSTADE MANDLAR OCH PUMPAKÄRNOR:

1 påse mandlar (ca 200g, eller ta de nötter som finns hemma)

1 dl pumpakärnor (eller andra frön du gillar)

1,5 msk lönnsirap (funkar med vanlig sirap också)

1 tsk naturell olja

1 vaniljstång

2 nypor flingsalt

500g färska bär


HUR GÖR MAN:

1. Sirapsrostade nötter: Sätt ugnen på 180 grader. Häll nötterna och fröna i en skål, blanda med sirap, olja, flingsalt och urskrapad vaniljstång. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen 13-15 min. Låt svalna.

2. Fluff: Vispa grädden. Blanda ihop kvarg/yoghurt/mascarpone med sötning, vaniljpulver och rivet citronskal. Vänd ner grädden. Låt stå i kylen tills servering.

3. Servera fluffet i ett glas, toppa med färska bär och rostade nötter.

Likes

Comments

Hej på er! Det var ett tag sen jag uppdaterade här, har varit på semester och tillät mig själv att vara helt ledig ifrån bloggen också. Det tar mer tid och energi än vad man kan tro, jag är mer aktiv på mitt instagramkonto @agnestugg så se till att följa mig där om ni inte redan gör det. Iallafall, nu är jag tillbaka med ny inspiration och energi! Här kommer en enkel och fräsch kycklingsallad att slänga ihop nu när sommaren är här!


INGREDIENSER: (4-5 port)

3-4 st kycklingfiléer eller kycklinglårfilé (den är saftigare)

Grönsaker till salladen (vi använde tomater, gurka, spenat och salladslök, ta det ni gillar)

1 näve saltade rostade nötter (vi tog cashewnötter)

Hyvlad parmesan att toppa med

Kikärtor (1 pkt ca 400g)

Dressing:

2 dl riven parmesan

1 dl kikärtsspad

1 stor pressad vitlöksklyfta

2 dl naturell olja

1 tsk dijonsenap

1/2 tsk äpplecidervinäger (eller vitvinsvinäger, funkar även med pressad citronsaft)

salt och peppar efter smak


HUR GÖR MAN:

1. Sätt ugnen på 220 grader.

2. Separera kikärtor från sitt spad, häll kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Spar 1 dl spad till dressingen. Salta kikärtorna och ringla över lite olivolja, sätt in i ugnen (låt dom vara inne i ugnen mesans du gör allt annat)

3. Gör dressingen: Börja med att mixa kikärtsspad, senap och vinäger till det börjar skumma lite. Tillsätt därefter rapsolja i en tunn stråle samtidigt som du mixar. Ha i den pressade vitllöken samt parmesanen och mixa jämt. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.

4. Stek kycklingen så som du gillar, vi stekte i smör, salt och chiliflakes. Hacka salladen undertiden som kycklingen steks.

5. Ta ut kikärtorna ur ugnen. Servera allt på ett stort fat, toppa med dressing, rostade nötter och hyvlad parmesan.

Likes

Comments

En helt fantastiskt god midsommartårta med smak av jordgubbar och citron! En perfekt kombination av sötma och syrlighet. Lite slarvig med mycket fyllning och smak! Förbered gärna dagen innan, eller åtminstone ett par timmar innan servering. Tårtbotten och lemoncurden kan ni förbereda flera dagar i förväg och förvara i frys/kyl. På bild ser ni även en jordgubbssirap ringlad på tårtan som jag testade, denna blev jag dock inte så nöjd med +. känns överflödig och därför rekommenderar jag inte er att ha med den i er tårta (finns därmed inte med i receptet).


INGREDIENSER: (1 tårta med diameter 24cm)

TÅRTBOTTEN (förbered med fördel några dagar/dagen innan tårtan ska läggas ihop)

3 ägg

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1,5 krm salt

50 g smör

1 dl mjölk

1 tvättad citron (skalet)


LEMONCURD (går att köpa på burk men det är väldigt gott att göra egen, går att förbereda flera dagar innan och förvara i kylskåp)

2 st tvättade citroner

2 äggulor

1 ägg

2 dl strösocker

100 g smör


JORDGUBBSFLUFF (inspiration från Frida Skattberg)

200 g färskost (jag använde Philadelphia)

1 tsk vaniljsocker

1,5 dl florsocker

500 g färska jordgubbar

3 dl vispgrädde


TOPPING

Färska bär

Små maränger

Mynta

Ätbara blommor om man vill


HUR GÖR MAN

TÅRTBOTTEN:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Ta fram en form med löstagbar kant, 24cm i diameter. Klipp en rund ring av bakplåtspapper som täcker botten, alternativt lägg bakplåtspapperet i botten av formen, spänn fast kanten och klipp runt om. Smöra formen på kanterna, men inte hela vägen upp (lämna ca 2-3 cm) då är risken större att tårtbotten sjunker ihop från kanterna.

3. Mät upp och ta fram alla ingredienser för botten. Läs igenom hela beskrivningen innan ni börjar baka, det är nämligen viktigt att smeten inte får vila för mycket innan den åker in i ugnen, för att få en så fluffig botten som möjligt, därför bra att mäta upp allt i små skålar/glas innan så att allt går smidigt.

4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt (det ska bli vitt, tar ett par minuter).

5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.

6. Smält smöret och rör i mjölken.

7. Vänd ner de torra ingredienserna i äggfluffet, varva med smör- och mjölkblandningen samt rivet citronskal. Blanda ihop allt till en jämn smet, vispa absolut inte och blanda inte heller för mycket, då finns det risk för att botten blir gummiaktig, det ska precis bli jämt.

8. Fyll sedan formen och ställ in i mitten av ugnen, ca 30-35 min. Öppna absolut inte ugnen de första 25 min, då kommer kakan sjunka ihop. Öppna helst inte alls innan du ska ta ut kakan, känn med en sticka i mitten, inget ska fastna på stickan, gör det det måste du grädde botten lite till.

9. När ni tagit ut botten ska den svalna på ett galler, låt den stå fem minuter sen bör ni ta loss kanten på formen så att det kommer in luft till kakan, är det svårt att få loss botten skär försiktigt med en kniv. Vänd även på botten och lossa bakplåtspapperet som sitter fast på kakan. Låt svalna innan ni skär botten i tre delar. Lättast att dela botten om den legat i frysen ca 30 min, annars gärna i kylen så att den sätter sig.


LEMONCURD:

1. Riv skalet på citronerna och pressa ut juicen.

2. Vispa ihop äggulor, ägg och socker ett par minuter i en skål som tål vattenbad (gärna rostfri). Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskalet samt juicen. Rör tills krämen tjocknat, tar ca 10-15 minuter.

3. Skär smöret i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt svalna. Förvara i kylskåp om ni förbereder några dagar/dagen innan.


JORDGUBBSFLUFF:

1. Hacka jordgubbarna smått.

2. Vispa/blanda ihop färskost, vaniljsocker och florsocker. Vänd ner de hackade jordgubbarna.

3. Vispa grädden hårt. Vänd ner jordgubbs- och färskostblandningen i grädden. Låt stå i kylskåpet ca 30 min innan ni lägger den på tårtan.


LÄGG IHOP TÅRTAN:

1. Dela botten i 3 delar, lättast att dela med en tandad brödkniv.

2. Lägg första botten på ett fint fat, bred på ett lager med lemoncurd och lägg sedan jordgubbsfluff ovanpå. Upprepa två gånger.

3. Om tårtan förbereds dagen innan, ställ nu in den i kylen och lägg på topping imorgon innan servering. Lägger ni ihop tårtan samma dag som den ska ätas kan ni lägga på toppingen på en gång (förutom mynta som läggs på precis innan servering, så det inte sjunker ihop). Jag toppade med färska bär, mynta, vita syrener och maränger. Låt stå i kylen tills servering.

Likes

Comments

En fantastiskt god soppa som jag hittade i Elle Mat & Vin, så smakrik och krämig men ändå fräsch! Denna tycker jag absolut att ni ska testa. Jag bytte ut vitlök och gullök mot den gröna delen på salladslök, då detta är bättre för min mage (jag har IBS och då är inte lök ens bästa kompis), men den gröna delen på salladslöken funkar utmärkt. Så alla ni där ute som också är lite känsliga, byt ut löken, det gör skillnad! Jag har modifierat receptet lite som vanligt 😊


INGREDIENSER: (4-6 pers)

800 g färsk laxfilé

200 g färska räkor (inte med i orginalreceptet, men vi älskar räkor så la till det)

10-12 små potatisar

2 små eller 1 stor fänkål

5 st morötter

2 - 3 st salladslökar (den gröna delen)

2 msk smör

1 liter vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 kycklingbuljongtärning (funkar även med fisk eller höns)

0,5 kruka färsk timjan

2,5 dl matlagningsgrädde

1,5 dl vitt vin

salt efter smak


HUR GÖR MAN

1. Koka potatisen lätt i saltat vatten.

2. Dela morötterna, vårlöken och fänkålen i lagom stora bitar.

3. Ta fram en större kastrull. Stek vårlöken, morötterna och fänkålen i smör ett par minuter. Häll över vatten, buljongtärning och ett par timjankvistar. Låt puttra ca 10 min, undertiden, dela laxen och skala räkorna.

5. Tillsätt grädde och vin till soppan. Smaka eventuellt av med salt! Låt puttra 5 min.

6. Lägg ner laxen och potatisen i soppan, låt småkoka 3-4 min. Toppa med färska räkor och timjan! Smaklig spis!

Likes

Comments

En alldeles underbar, somrig och len dessert! När jag bjöd på denna i helgen blev den väldigt uppskattad! Denna dessert är väldigt enkel att göra, men går inte att slänga ihop precis innan, utan måste förberedas minst 5h innan servering (gärna dagen innan), men det brukar ju i de flesta fallen vara positivt så att man slipper stress!


INGREDIENSER: (5 mindre portioner)

FLÄDERPANNACOTTA:

4 dl vispgrädde

1,5 dl flädersaft (outspädd)

rivet skal från 1 citron + lite saft

1 nypa vaniljpulver

2 st gelatinblad

TOPPING:

Färska bär

passionsfrukt


HUR GÖR MAN

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Lägg grädde, flädersaft samt vaniljpulver i en kastrull, låt koka upp och sedan småkoka/sjuda i ca 5-8 min

3. Ta av från kastrullen, krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen, tillsätt några droppar citronsaft samt finrivet citronskal. Häll upp i små glas/burkar och låt svalna lite innan ni ställer in i kylskåpet. Det tar ca 4-5h innan pannacotta har satt sig.

4. Innan servering, toppa med lite passionsfrukt och färska bär!

Likes

Comments

Har ni smakat den grillade mackan på Joe & The Juice som heter Tunacado? En krämig kombination av avocado och tonfisk i ett knaprigt rågbröd! Jag har gjort min egen version av deras macka! Perfekt till lunchen, brunchen eller varför inte ta med ut i picknickkorgen?


INGREDIENSER: (3-4 mackor)

1-2 avocado beroende på storlek

tonfisk i vatten (ca 400g)

1-2 msk majonäs

2-3 msk fet yoghurt

1 knippe salladslök (den gröna delen)

1 nypa chiliflakes

1 lime

lite hackad dill om man vill (jag skippade det denna gången, men originalet man köper innehåller dill)

salt och peppar

Rågbröd (3-4st)

Tomat om man vill

olja att steka i


HUR GÖR MAN

1. Låt vattnet rinna av från tonfisken, lägg sedan i en skål.

2. Hacka avocadon, salladslöken samt dill om man vill ha det. Blanda med tonfisken. Tillsätt majonäs och grekisk yoghurt, känn av exakt hur krämig ni vill ha den. Pressa i limesaft, tillsätt lite chiliflakes och smaka av med salt och peppar.

3. Stek brödet på hög temperatur i olja samt lite flingsalt, eller rosta i brödrosten. Lägg på en klick avokado- och tonfiskröra på varje brödskiva, lägg på skivad tomat om så önskas. Toppa med det andra brödlocket och tryck till lite. Packa in i papper eller folie om mackorna ska med ut på picknick.

Likes

Comments

En läskande, syrlig och alldeles ljuvlig sommardrink med smak av rabarber, jordgubb, och mynta. Går lika bra att dricka alkoholfri, uteslut då bara alkoholen och addera mer kolsyrad dryck.


INGREDIENSER:

JORDGUBB- OCH RABARBERSOCKERLAG

3 st rabarberstjälkar

2 dl frysta eller färska jordgbbar

1 dl socker

1,5 dl vatten

0,5 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång

DRINKEN (2 GLAS)

8 - 12 cl sprit (gin eller rom)

1 dl pressad lime eller citron eller både och

1 dl jordgubb- och rabarbersockerlag

äggvita (lite mindre än ett ägg, ca 20 g)

mynta (1 näve + lite att toppa med)

något bubbligt (sodavatten, vitamin well med kolsyra, loka crush eller liknande)

Is (att skaka med + så att det fyller upp glasen)


HUR GÖR MAN

1. Börja med att koka sockerlagen med smak av rabarber och jordgubb: Skär rabarbern i mindre bitar, dela även jordgubbarna om ni använder färska. Lägg i en kastrull tillsammans med vaniljpulver eller urskrapad vaniljstång samt socker och vatten. Koka ihop på medeltemperatur ca 10 min. Sila sedan vätskan genom en finmaskig sil, pressa med en sked så att all saft rinner ur. Låt svalna innan ni gör drinkarna. Förvara i en flaska i kylen.

3. Gör drinken: Skaka alla ingredienserna (utom kolsyrad dryck) med isbitar i en drinkshaker.

2. Fyll två glas med is, häll över drinken (ska fylla ca 75% av glaset), toppa med kolsyrad dryck samt lite mynta, servera direkt!

Likes

Comments

En fantastiskt god och fräsch sommarsallad som passar utmärkt dessa soliga dagar! Jag har rivit ut detta receptet från en gammal tidning och sparat i en plastficka som jag hittade i helgen. Så vi testade att laga denna asiatiska nudelsallad, vi modifierade receptet lite och det blev supergott!


INGREDIENSER: (2 port)

1 påse sjögräsnudlar (se här )

150 g skalade räkor

0,5 - 1 st paprika (beroende på storlek)

150 g sugar snaps

1-3 cm röd chili (beroende på hur stark den är)

1 klyfta vitlök

1 näve färsk koriander

1,5 tsk färsk riven ingefära

2 msk rapsolja

2 msk japansk soya

1 msk pressad lime

0,5 tsk honung


HUR GÖR MAN

1. Skölj nudlarna i kallt vatten. Hacka paprika, chili, sugarsnaps och koriander. Spara undan lite av paprikan, sugarsnapsen och koriandern att toppa med.

2. Värm en stekpanna med rapsolja till medelhög temperatur, tillsätt pressad eller skivad vitlök, hackad chili och skivad paprika. Låt stekas några minuter.

3. Tillsätt sugarsnaps, riven ingefära, soya, limesaft, honung och nudlarna. Vänd runt i pannan och stek ett par minuter.

4. Vänd tillsist ner räkor (spara några till topping) och koriander. Servera i skålar och toppa med några räkor, lite paprika, sugarsnaps och koriander.

Likes

Comments