Torsdag 23 mars 2017

Hej på er! Jag tänkte skriva ett inlägg om något som jag tycker är ganska viktigt och något som gör mig att må väldigt bra. Jag har sedan jag kom in i puberteten mått dåligt från och till och jag har aldrig riktigt funnit något som hjälpt mig genom den jobbiga ångesten. Men, nu på senare tid har jag börjat träna väldigt mycket och träning för mig har aldrig varit något roligt. Jag har nästan alltid tyckt att det har varit ett jobbigt moment som man gärna slipper sig undan. Men jag har verkligen ändrat min syn på det hela!

Jag tränar från 5-2 gr i veckan, det varierar helt beroende på hur mina veckor ser ut med plugg och andra viktiga ting. Jag har hittat den träning som jag upplever är roligast och det är att vara ute och springa. Det ger mig så mycket nu energi! Nu på vintern har det varit ganska kallt och springa ute därför har jag sprungit mycket inomhus på gym. Och det funkar minst lika bra förutom att det kan vara roligare att springa ute för då kan du ta in mer sinnesintryck och om solen ligger på lite D-vitamin. Det är två olika saker, men just att springa har verkligen blivit min grej! Sedan brukar jag alltid köra lite styrka utan vikt efter varje springtur.

Jag vill inte få fler ungdomar att må dåligt över detta inlägg, utan jag vill att ni ska förstå vilken typ av påverkan träning har på erat psykiska mående. Många människor som går in i en depression blir tillsagda av sina läkare att börja röra på sig, ta promenader exempelvis. Att röra på sig gör så mycket på flera olika plan. Du utvecklar dina förmågor beroende på vad du tränar. Exempelvis jag är ute och springer vilket ger mig bättre kondition, bättre syreupptag förmåga och enklare att koncentrera mig men framförallt att varva ner! Det har varit svårt för mig när jag ligger och grubblar om nätterna att somna, men när jag tränar så bli jag och min kropp automatiskt trött därmed somnar jag direkt när jag lägger mig. För er som emellanåt grubblar, känner sig nedstämda, stressade, eller har svårt att varva ner pröva att hitta ett sätt där du rör dig på och gör av med energi på. Psyket är något vi måste ta hand om och jag tvivlar på att en mår bättre av att bara ligga kvar i sängen för att en mår dåligt. Jag vet det är enkelt sagt, men jag vet av erfarenhet att det är bättre att röra på sig när du känner så. Visst, att ligga i sängen någon gång gör inget det behöver vi också, vila. Men inte till en överdrift.

Tips för att hitta rätt träningsmetod:

*Utgå ifrån vad du vill uppnå med din träning, ta reda på fakta

*Vad tycker du är roligast, något som liknar dina andra intressen ? Exempelvis att cykla, springa, gå

*Det är alltid bra att veta vad man vill med sin träning, ((((Behöver absolut inte handla om resultat)))) menar mer att det är bra att veta varför en tränar. I mitt fall för att må bra rent psykiskt!

*Ge träning ett tag, det är lätt att ge upp för det känns för jobbigt och tråkigt, men träning är jobbigt (haha) och det ska det vara. Men känslan efter ett träningspass är inte jämförelsebar.

*Om du tycker det är tråkigt att träna själv, försök att få med en kompis!


Hoppas ingen misstolkar vad jag menar med detta inlägg, vill bara att ni ska förstå hur bra påverkan träningen har på kroppen. För mig stärks det mesta, självkänsla, självförtroende en tror mer på sig själv och när man ser framsteg och ser utvecklingen blir man väldigt glad. Hoppas ni har/haft/hade en bra dag! Kram
Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Är så nervös, som många säkert vet och som många säkert också har gjort är att söka sommarjobb. Sitter nu i väntan på en anställningsintervju, har blivit lite förberedd på vad dem kommer att ställa för frågor och vissa är väldigt kniviga. Exempelvis har du något som du vill förbättra med dig själv ? Ja väldigt mycket (haha) det är så svårt att få ett kort konkret svar som ändå låter någorlunda bra. Hursom, snart är det min tur.. Wish me luck!

Likes

Comments

Postad i: Om mig

Tisdag 21 mars 2017

Hur ska man göra när man inte vet eller kan sätta ord på hur eller vad man känner. Det är svårt, väldigt svårt. Ångesten växer inom en som bygger på flertal känslor, jag känner känslorna men jag kan inte säga varför dem finns och hur dem kom till. Ibland mår jag dåligt, och ibland vet jag inte vad det kan bero på. Utåt sätt syns jag kanske och hörs, om du skulle fråga en annan i min omgivning så är jag ofta ''den glada'' som sprider glädje och är en allmänt rolig tjej. Men så är det inte alltid. Jag har många gånger under mina tonår känt en sån enorm ångest som är oförklarlig. När ångesten kommer känner jag mig nedstämd och hjälplös och orkeslös. Många förstår inte innebörden när någon verkligen mår dåligt, vilket jag många gånger kan uppfatta som mycket frustrerande både för mig och för andra som mår dåligt. Men det är väl inte så konstigt att en inte kan förstå det en inte har blivit utsatt för. Just nu har jag hamnat i en svacka igen som känns svår att hantera. Jag brukar oftast prata med mina vänner om det, vad och hur jag känner. Jag pratar mycket med min mamma och familj, och jag vill att de ska förstå men jag tror det är svårt. När jag mår dåligt så känner jag mig otillräckligt och svårt att göra mig förstådd. För när du inte kan sätta ord på saker eller hur du känner hur ska någon annan då kunna förstå ?

Jag skriver detta inlägg mestadels för mig själv för jag vet att mina perioder alltid har ett slut, så jag ska kunna kolla tillbaka och veta att det faktiskt gick bra den här gången också. Jag vill också att må dåligt inte ska vara någon tabu utan att en ska kunna vara öppet om det, för det är mänskligt att känna ångest.

Likes

Comments

Postad i: Om mig
Tisdag 21 mars 2017

Hej, som ni säkert redan har läst på både min rubrik och i min presentation så heter jag Agnes. Jag är en tjej på 17 år som just nu läser mitt 2:a år på gymnasiet på linjen vård & omsorg. Jag har under senare tid känt att jag gärna velat börja blogga, eller börja med youtube. Jag vill nå ut med tankar som jag bär på och värderingar som jag vill dela med mig av. Stressen i skolan, relationer, hets om olika saker som du ''bör göra'', utöver det allmän ångest. Något jag också vill dela med mig av är mitt liv, hur det ser ut, gärna visa kläder också. Jag är väldigt kläd/mode intresserad som jag gärna skulle vilja dela med mig utav, kanske små tips som jag har. Hoppas att ni kommer att gilla det jag har att skriva om här på min blogg.

Likes

Comments