View tracker

Som ni säkert märkt den senaste tiden så har uppdateringen blivit helt utebliven, tyvärr. Men det är helt enkelt för att jag inte funnit lusten. Men ska ta tag i det igen och siktar på att försöka börja göra inlägg igen lagom till december. Hoppas ni alla har det bra!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • Allmänt
  • 20 readers

Likes

Comments

View tracker

Rasen jag skulle vilja ha skriker för stunden mitt hjärta efter och jag bara vet att min nästa hund kommer vara av denna ras. Självklart är det pumi jag pratar om. Nog för att jag viljat ha denna rasen ett tag men det har verkligen eskalerat och nu skriker mitt hjärta efter en pumi, även om jag vet att en tredje hund aldrig skulle få komma in i huset just nu så fantiserar jag en del. Jag har redan börjat kolla in kennlar och jag är ganska säker vart jag senare vill ha ifrån.

Rasen känns som en ras som skulle passa mig, vet egentligen inte varför men det känns verkligen som en hund för mig. Skulle vilja ha en hane, antingen mörk grå, lite mörkare fawn eller fako färgad och självklart namn satt med ett tufft namn som börjar på H. Det går att fantisera och drömma hur mycket som helst och tur är väl det?!

ALLA BILDER ÄR TAGNA FRÅN GOOGLE:

Likes

Comments

View tracker

Kul att se att Hampus går ihop med råttorna, även om han inte ser särskilt förtjust ut så är han väldigt snäll. Skulle Hux däremot få träffa dem tror jag dem rök i två tuggor. Räcker med att han hoppar jämfota vid buren när dem låter!🙉

Likes

Comments

Sorgligt men sant stämmer numera denna rubrik, Hampus fyllde i veckan 8 år. Finns enligt mig inget positivt i att en hund åldras, visst dem första åren såklart när hunden i takt med åldern mognar. Men när det börjar närma sig 5-6 år så känns det mest bara eländigt och tråkigt.

Hampus är min första hund som jag tror dem flesta vet så han betyder något otroligt mycket för mig och min kärlek till honom är oändlig. Han är hunden jag alltid skulle vilja ha i mitt liv, med alla nya hundar som kommer komma så skulle jag alltid önska att han var med livet ut. Tror jag aldrig kommer hitta en lika fantastisk och särskilt så snäll hund. Det enda negativa med Hampus är att han aldrig bjuder på någon puss, vore liksom trevligt ibland. Men det är också en grej med honom, att han aldrig ger en människa en puss/slick i ansiktet.

När Hux skulle in i våran flock var jag såklart himla glad men också lite rädd att jag skulle ¨glömma¨ bort Hampus och han skulle känna sig bortglömd, såhär i efterhand tror jag inte han direkt skulle tänka så men så var min tanke. Så jag bestämde redan innan Hux kom att jag alltid skulle ta Hampus i första hand, allt från att servera honom matskålen först till att torka han först efter duschen. Tro det eller ej men till 90% så gör jag det, Hampus går typ alltid först.

¨Du tycker om Hampus mer än Hux¨, är en sak jag väldigt ofta får höra från min mormors och mammas sida. Jag kan förstå att det ser ut så, trots att jag flertalet gånger försökt förklara att så inte är fallet. Jag älskar mina hundar precis lika mycket men jag tror det kan se ut så pga att Hampus är min första hund och att det är något speciellt med honom, samtidigt som jag vill att han inte ska känna sig bortglömd efter att Hux kom in i bilden. Jag tror inte han bryr sig av den anledning men jag mår bättre av att ¨tänka¨ så iallafall.

Det här kanske händer er också eller att ni slås av samma tankar, att helt plötsligt bli ledsen och kanske gråta. Jag blev det t.ex när jag stod och tittade på en konsert i slutet av sommaren och kom och tänka på Hampus, har också tänkt på det när jag är ute och går med honom själv. Döden. Tankarna slår mig titt som tätt att han förr eller senare kommer lämna mig men att jag aldrig kommer veta när eller hur. Det enda jag vet är att det förmodligen kommer bli den värsta stunden i mitt liv.

Jag kan ju runda av inlägget med att säga att det vart väldigt flummigt det här inlägget samt att båda mina hundar betyder allt och lite till för mig och jag älskar dem båda miljoner gånger om. Men vill iallafall tacka min fina Hampus för allt jag får vara med om, både i vardagen, på träningar och tävlingar. Under den här tävlingssäsongen t.ex, vad mycket han låtit mig få vara med om och som han utvecklats. Min fina underbara Hampus.

  • Hampus
  • 79 readers

Likes

Comments

Hoppar över både dag 7 och 8 då jag känner att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva samt att jag tror det inte finns så mycket att skriva om, så jag kör vidare och skippar dem jag inte känner är så relevanta. Men dag 9 nu, viktiga egenskaper när jag väljer hund.

Ja så stora val har jag inte gjort när det gäller mina egna hundar jag har nu. Hampus var vuxen och när vi valde Hux ville jag väl egentligen välja hund själv men eftersom morfar är ganska insatt och haft hund sen förr så gjorde han det stora valet, faktum var att jag ville ha en annan hund än Hux när vi skulle välja. Men morfar ville ha den som var mest framåt och social och det kan jag hålla med om. Viktiga egenskaper, för mig, är att hunden är framåt, aktiv, social och orädd framförallt.

Samtidigt är det svårt att veta vad man får ändå kanske, Hux var en av dem nyfikna/orädda i sin kull och det är mest vad han tror han är idag, egentligen är han ganska rädd och osäker. Sen beror det såklart på hur ofta man träffar valparna innan man väljer, Hux träffade vi bara två gånger och det kan ju vara så att man träffar och väljer valp när den är på sitt bästa eller sämsta humör, trött eller pigg. För att återgå till ämnet och runda av detta inlägg så vill jag kort och gott ha en framåt hund.

Likes

Comments

Blev en ganska intensiv träning för Hux idag direkt efter att jag kom hem från skolan, fokuset låg på att fortsätta på linjen, främst efter en tunnel. Eftersom att han, allt som oftast, är mycket snabbare än mig så blir det ofta att han vänder sig mot mig direkt efter en rak tunnel istället för att fortsätta på den tänkta linjen och det i sig gör att man förlorar både tid och flyt. Det går lite hand i hand med framåtsändande. Är egentligen ingen stor grej men det är en liten detalj som skulle kunna vara avgörande.

Jag började enkelt med en raksträcka med hopp-rak tunnel- hopp, hopphindret efter tunneln placerade jag med ca meterin ifrån tunnelns utgång så att Hux lättare skulle fortsätta linjen ut. Det hela gick helt okej, inget jättesug dem första vändorna men det blev bättre och bättre och jag tror han blev lite förvirrad när hopphindret stod så nära. Flyttade det sedan längre bort kanske fyra meter, provade då både med extern belöning för att få det riktiga suget men även belöning av annan form. Provade ligga bakom honom, jämsides, höger/vänster handla samt att lämna honom lite i sidled.

Satte sedan ihop allt och körde den lilla sekvensen ovan (blå nummer markering). Högerhandling vid nr 1, japan på 2, högerhandling 3-4, vänstehandling 5-6, bakombyte 6 och sedan högerhandling 7. Han gick väldigt fint och sög oftast tag i hindret efter tunneln och sedan in i slaomet fint, ibland in i andra porten också. Mellan nr 3-4 försökte jag förbereda honom så tidigt som möjligt på att svänga tillbaka in i tunneln, både genom vebalt kommando och kroppsspråk. Det svåra är att hitta den hårfina gränsen och att vara precis lagom, inte för sen, inte för tidig, inte ta i för mycket och inte för lite. Vissa vändor var jag för tidig för då vände han innan hindret t.ex. Är iallafall överlag nöjd med träningen och hade en glad hund genom hela träningen!

Efter träningen fortsatte jag att klicka in råttorna och idag gick det riktigt bra och det känns faktiskt som det är möjligt att lära dem det. Ska försöka göra lite varje dag få se hur det utvecklar sig. Nu ska jag sätta mig ner och skriva resten av kvällen, planera, utvärdera lite tävlingar och kika på lite inoff banor.

Likes

Comments

Ja, dagens träningstävling gick så mycket bättre än förväntat, Hux fick ett riktigt genombrott och det var inte väntat. Hundarna fick köra tre lopp var och båda deras andra lopp var dem bästa, tyvärr var det bara ett av dem som filmades. Iallafall. Vi var inte många själar på plats och det var både positivt och negativt, hade på ett vis fått varit mer folk för att få till ännu mer tävlingskänsla men ändå så var det helt perfekt. Det enda negativa var att jag stundtals höll på att frysa ihjäl.

Banorna var upplagda som så att det fanns två olika alternativ på samma skiss, en enklare och en svårare bana. Hampus var först av mina i första klassen och det gick väldigt bra, förutom starten som inte gick något vidare så gick det annars bra och vi nollade, även om det nu inte var någon riktig tävling så känns det alltid bra. Jag lät honom hitta ingången till slalomet själv och sedan sprang jag i förväg och lät honom jobba klart själv, gick kanon. Fint a-hinder och balans, skitsnygg gunga samt upplopp. Hux fick endast köra ett par hinder och bitvis var han fin sen tappade han lite stundtals men jag är nöjd.

Andra loppet var somsagt bådas bästa, det var samma bana så vi körde likadant förutom att Hux denna gång fick köra hela. Hampus gjorde ett så bra och fint lopp och i princip som första fast snäppet bättre, jag ändrade även lite bara för att prova på en japan på tävling och det köpte dem båda. Med Hux strulade jag till det med i samma sekvens men vi löste det efter om tag. Det var verkligen synd att Hampus lopp inte hamnade på film, men huvudsaken är egentligen att det kändes bra. Hux lopp var också otroligt bra för att vara honom, med hela tiden, riktigt bra fart på vissa ställen, jättefin gunga för att vara honom och ett riktigt bra slalom. Slalom är det knappt han tar på klubben av någon anledning så det var kul att se att han tog det. Kan även tillägga att jag körde med leksak och godis under Hux lopp, blev riktigt bra för jag kunde rycka in och pipa lite med leksaken när han var påväg att tappa samt peppa honom. Hampus körde jag med godis, men det tror jag inte påverkade honom för fem öre.

Sista loppet gjordes banan om och då var vi ännu färre kvar, hundarna gick även här bra även om dem inte gick full lika bra som i andra loppet. Efter en stressig uppvärmning/förberedelse och kort banvandring så tappade jag banan dem 5-6 sista hindrena i Hampus lopp men annars bra. Han var lite tveksam över balansen men det är jag nästan säker på är för att han tar fel och tror det är gungan. Minns ärligt talat inte riktigt hur sista loppet såg ut, för någon av dem. Hux körde iallafall hela banan, gick inte fullt lika bra som andra loppet men mer än godkänt även här.

Känns så bra inför nästa helg när det är distrikts mästerskap med Hampus. Är så taggad, ska bli så himla kul! Form mässigt är han så stabil nu och går så himla bra, jag hoppas på en kort snabb vecka och att det blir helg och söndag fort. Film från idag hittar ni nedan med Hampus första lopp och Hux andra lopp:

Likes

Comments

Imorgon vankas träningstävling på GFBK och det är faktiskt för dem båda, Hux ska få vara med trots att jag tidigare sagt att han tävlat klart för i år. Men eftersom det är en träningstävling så är det självklart vi ska vara med eftersom det är just vad vi behöver träna på. Hampus får också vara med, även om han kanske inte behöver det lika mycket så är det bra för rutinen. Sen är det DM där nästa vecka så det är lika bra att köra en liten mjukstart och bara repetera. Vi får se hur många klasser jag väljer att köra imorgon, kanske avgör imorgon väl på plats beroende på hur det känns och vad som behövs prioriteras. Jag har tänkt ut lite små mål som jag vill uppfylla imorgon och det känns lika bra att dela med mig av dem även här. 

Hux: Det enda jag vill få till med Hux är en bra känsla och att han vågar springa även fast det är tävling. Jag kommer bara gå in och ta några hinder och kanske belöna något kontaktfält och så ska jag försöka få till en lugn start där jag sätter och lämnar honom som jag brukar på träning.

Hampus: Lite fler krav här både för honom och för mig även om alla är i princip för mig. För det första och viktigaste ska jag lita på honom och springa. Allt för ofta tittar och väntar jag mer på honom istället för att springa och lita på honom, jag vet att han kan och jag behöver inte lägga allt fokus på att stirra på honom. Jag ska lita på honom i slalomet och låta honom hitta ingången av sig själv om den inte är allt för svår. Han tar numera slalom jättebra på tävling och det är bara jag som måste låta honom hitta ingången själv, även om det brukar fungera ganska bra med att jag hjälper honom in. Sist men inte minst, även här, så ska jag vara noggrann, konsekvent och lugn i starten och inte stressa iväg. Helst även våga prova lämna honom som jag inte brukar på tävling.

Jag hoppas vi uppfyller några av dem här små målen från våran bucket list, det känns iallafall väldigt bra att skriva upp för att få den organiserade känslan. Imorgon efter tävlingen ska jag sätta mig ner och planera, utvärdera och självklart uppdatera här för er. Hoppas jag kan lämna positiva avtryck!

Likes

Comments

Ja som titeln lyder, på något märkligt vis blev Hampus och jag idag klubbmästare på Borlänge BK. Dem hade slagit ihop alla storlekarna tillsammans så dem utsåg en etta, tvåa och trea och dem kunde vara från alla storleksklasser, t.ex en ur varje storlek. I agilityloppet var det fyra stycken som tog sig runt, kan ha förstått eller läst fel och jag är inte helt säker på hur resultaten såg ut i klasserna, men jag försöker minnas så gott det går. I hopploppet tror jag det bara var en nolla, vet somsagt inte helt säkert men jag tror det var 

Agilityloppet: Loppet var inte alls bra, jag höll på att förstöra det redan vid hinder tre, men vi tog oss förbi det och femman kom vid upploppet. Loppet överlag kändes somsagt inget vidare. Farten var inget vidare och han gav ingen respons på att öka när jag lämnade honom, vilket man kan se på filmen nedan när jag lämnar honom på upploppet. Men förutom farten gick det ganska bra. 

Hopploppet: Det kändes så bra, hela loppet, han var med mig och löste det bättre än jag trodde. S-svängen på hinder 2 löste han väldigt bra, tunnel sekvensen 6-7 hade jag inte tänkt springa på utsidan men jag ändrade planen och det blev så bra och han behöll farten, sekvensen 12-14 löstes också bra, skicket på tunnel 16 löstes också bättre än väntat, tunnel nummer 18 lämnade jag honom för att hinna ner till slalomet för att ta emot honom och slalomet blev väldigt bra. Vi kom i mål med noll fel!

Det är verkligen så kul att det gått så bra det senaste, vi har verkligen fått ett genombrott, att vi idag lyckades ta oss igenom två klass 2 banor kändes så kul. Särskilt snyggt var det kanske inte men vi tog oss åtminstone igenom. Att det hela ledde till årets klubbmästare var väl inget jag räknade med även om jag såklart hoppats på det, det är många gånger jag hoppats på vissa resultat och det är sällan dem uppfylls. Ett mål jag haft har varit att vinna en hoppklass med Hampus som uppfylldes idag, om jag förstod det jag hörde, jag såg tyvärr inte resultaten för den klassen. Att vi förmodligen dessutom vann klassen mot ekipage som tävlar i högre klasser än mig var otroligt. Att få kliva högst upp på pallen var verkligen kul och att få den här meriten med Hampus var enormt roligt. Så nu antar jag att jag måste vara med på klubbens årsmöte för att hämta ut pris, men i det här sammanhanget så blir det bara kul. Film från loppen hittar ni nedan, dessvärre bara en liten del av agilityloppet eftersom inte mer fastnade på film där.

Likes

Comments

I dagsläget äger jag en blandras och en pudel, Hux är dock oregistrerad och alltså utan stamtavla. Ska jag välja mellan renras eller blandras så faller valet självfallet på renras även om jag inte har ett dugg emot blandraser eftersom jag själv äger en, dem är så underbara och egentligen skulle jag vilja äga en till blandras någon gång under mitt liv samtidigt som jag inte vill stödja den aveln. Hampus var en tjuvparning och var själv förutom en kullbror som dog under/innan/efter födseln så han är själv kvar. Hux var för den delen också en tjuvparning om jag inte missminner mig och det finns en till kull efter hans föräldrar förutom sin egna.

Om man inte tänker med allt negativt inom blandrasaveln så skulle det på ett vis vara häftigt att blanda raser för att få fram den perfekta hunden enligt en själv, självklart ska man absolut inte genomföra det men om man fantiserar lite vore det på ett vis coolt att kunna göra det. Men det är även det negativa med blandrasaveln att folk blandar raser hejvilt och det blir inga bra hundar, varken mentalt eller fysiskt sett.

Nästa hund blir garanterat en renras och jag vet nästan säkert vad nästa hund blir för ras och jag har kollat in kennlar som jag gärna vill ha ifrån. Med renraser är det lättare att veta vad man får, man kan ta reda på hälsan längre bak i leden osv. Med blandraser är det svårt att veta vad man får för något och det blir lite som fiskedamm, man får något men vet inte vad. Det kan vara svårt att veta hur dem kommer se ut utseendemässigt men även vad som finns på insidan.

Så sammanfattningsvis kan jag säga att renraser väljer jag före blandraser. Men blandraser är fantastiska hundar som är minst lika underbara som renrasiga hundar.

Min kompis väldigt fina renrasiga wachtel Harry och min fina blandras Hampus.

Likes

Comments