Tävlingssäsongen börjar tidigt i år, närmare bestämt den 15 januari i Norberg, två stycken hoppklasser kör vi. Båda hundarna ska få köra och det känns lite nervigt men det blir kul att se var Hux står någonstans, var ett tag sedan nu han var med sist. Jag hoppas innerligt att han mognat ytterligare och att vi tar något steg mot våra mål och att vi inte backar i utvecklingen. Vi började faktiskt ganska bra förra året, just i Norberg. Men sen desto längre in i säsongen vi kom gick det sämre och sämre kändes det som, det gick mer bakåt än framåt. Till en början handlade det om att han stack men sen blev vi plötsligt av med det men det gick ändå inte bra utan var ärligt talat bara en massa strul och då bestämde jag att vi skulle avsluta säsongen. Det kom dock upp på tapeten att det skulle vara en träningstävling och det var ett ypperligt tillfälle att vara med på och som han skötte sig och så himla fint han gick! Långt ifrån hur jag vill ha det men det var ett stort steg i rätt riktning och han skötte sig utanför banan också, kunde ha han lös och belöna och kasta med leksak utan att han stack iväg. Så jag ska försöka få med mig den känslan nu till kommande tävlingar.

Skulle det gå käpprätt vet jag inte riktigt hur jag ska tackla det den här gången, troligen handlar det väl om att jag får tävla på så han får chansen att växa in i det. Jag hoppas verkligen att det inte dröjer länge innan det är full ordning på honom och vi kan lägga allt fokus på själva tävlandet och resultat och inte bara allt runtom osv, det tog så lång tid med Hampus hela den processen. När jag började tävla med Hux för snart två år sedan så gick jag nog in med alldeles för stora förväntningar på honom, dels är nog en bidragande faktor till det att folk i min närhet trodde på honom och i och med det fick jag lite väl mycket hybris. Jag hade nog slagit bort tankarna om att det kunde bli liknande problem som det var med Hampus. Sen handlar det om att jag missat grundläggande träning och då är det inte så märkligt att det tagit och kanske kommer ta sin tid. Men det får det göra isåfall för jag vet att han kan.

Med Hampus är det bara att köra på numera och jag hoppas vi får en bra start på 2017 års tävlande. Jag måste bli bättre på tävlingar och ta för mig, satsa, springa och lita på mina hundar mer. Jag tjatar om det jämt men när det väl gäller brister det och jag gör i princip tvärtom. Främst måste jag börja springa, det ser ärligt talat fruktansvärt förfärligt ut när jag tittar på videor från tävlingar och även träningar dels för att det går så sakta men jag har en förbaskat konstig springstil som pricken över i:et också, man kan tro att jag är femtio år äldre än vad jag är. Så det är ett av årets mål, eller egentligen inte mål snarare ett löfte, jag måste skärpa till mig på den fronten. Jag vill vara mer offensiv och ​våga​ mer.

Träningstävlingen jag skrev om tidigare i inlägget.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vill återigen bara kika in här och önska er alla ett gott nytt år! Har tänkt göra ett ordentligt blogginlägg ett bra tag nu, jag får dessvärre aldrig tummen ur, tyvärr. Men nytt år, nya möjligheter och det är en av grejerna jag ska försöka förbättra under nästa år. Mera bloggning!

  • Allmänt
  • 115 Readers

Likes

Comments

Efter att det här lovet ska jag välja gymnasie, jag vet ärligt talat inte ens vad jag ska välja och det är inte långt kvar somsagt. Jag funderar mellan två olika alternativ och två väldigt olika val. Antingen flyttar jag till Rättvik och går på Stiernhööks gymnasiet, naturbruk med inriktning hund. Eller så väljer jag samhällsvetenskapsprogrammet med liu inriktning agility.

Jag vill egentligen gå ett yrkesprogram därför att jag inte har någon lust att plugga oändligt mycket något mer, jag vill ta en paus och få göra något som jag gillar och tycker är kul. Men jag vill helst inte flytta och bo på internat vilket jag måste om jag skå gå i Rättvik. Skulle jag gå i Rättvik måste jag dessutom läsa in någon extra historia för att kunna vidareutbilda mig till polis, ett yrke jag under en längre tid, till och från viljat bli. Var endast någon månad sedan jag verkligen bestämde mig att det är polis jag vill bli, även om det är en lång väg dit med en massa olika krav och tester.

Så med tanke på det känns sam som ett bättre val och framförallt när det kommer till att jag får ha en liu inriktning med just agility. Det kommer isåfall ge mig tid osv för att kunna träna under skoltid. Få sovmorgnar och sluta tidigare t.ex. Kan ju säga att jag inte har så stor koll på det hela så kan ha fel inom allt vad gymnasie heter.

Jag har verkligen att fundera över och det är otroligt svårt att välja, tycker dem båda alternativen känns femtio femtio just nu. Flyttar jag till Rättvik kommer jag få lämna en av hundarna hemma, går jag sam kommer jag troligen plugga tills böcker stiger mig över öronen här hemma. Man blir spökrädd för mindre av det här valet, hela huvudet fullt av kråkfjädrar. Väga för och nackdelar mot varandra, tänka framtid, hundar, vänner, familj.

Hur valde ni gymnasie? Hur hade ni tänkt? Hur kommer ni göra? Berätta gärna hur ni tänker och gjorde. Tack på förhand!

Likes

Comments

Hittade inlägget på Vendelas blogg och eftersom min blogg går så otroligt dåligt så gör jag inläggen som jag någorlunda får ihop. Därav blir det ganska mycket sådana här frågor/tags inlägg, tyvärr, men kommer inom kort komma en utvärdering om det gångna året och hur våra mål gått, samt om målen inför 2017.

Allt i allo fakta om mig

Fullständigt namn: Alva Maria Lovisa Nyberg

Längd: Ca 160 cm

Ålder: 15 år

Har du jobb? Har inget jobb.

Har du några djur? Två hundar, två råttor som jag har delad vårdnad om.

Vilka djur vill du ha i framtiden? Självklart hund utan tvekan. Sen vet jag inte riktigt om jag vill ha något mer, inget som jag liksom vet att jag vill ha.

Favoritfilmer? Vet ärligt talat inte om jag har någon favorit, ingen jag kommer på i skrivande stund. Kanske Pettson och Findus jag såg på bio i onsdags?

Favoritböcker? Var 30 år sedan jag sist kastade ögonen åt en bok, om det inte gäller skolan såklart. Så jag har ingen favoritbok.

Är du en serienörd? Om jag är! The walking dead är mitt liv och det är jordens bästa serie och produktion överlag, finns inget som slår det. En serie som aldrig slutar leverera. Nästan så jag vill ha zombie apokalyps även här. Tittar/tittade även på Prison break och den är också bra. Döpte min råtta till favorit karaktären i serien, T-bag. Lite synd om honom som fick ett namn efter en riktigt kriminell typ, han är ju faktiskt raka motsatsen. Såhär i efterhand hade det nog blivit ett namn från TWD.

Vad äter du helst till frukost? Är inte allt för mycket för frukost, men yoghurt och rostad macka uppskattas.

Vad spenderar du helst pengar på? Dem flesta pengarna går till djuren, gör dem inte det går dem i förtärings väg åt mig.

Gillar du att resa? I vilka länder har du varit? Att flyga är väl sådär, jag tycker det är kul faktiskt och gillar känslan överlag men med tanke på att det blir både anomalier i hjärnbarken och sprängningar i öronen under flygturer så har jag väl varit med om bättre. Men jag gillar absolut att resa! Har varit i Österrike, Turkiet, Grekland, Norge, Danmark. 

Vilka är dina drömresmål? Jag vet faktiskt inte riktigt vart jag vill åka, men helst något annat än sol och bad även om det är trevligt. Att åka och vandra i alperna igen skulle vara kul.


Fakta om Hampus och Hux

Hampus smeknamn: Hanki, Hänki

Hux smeknamn: Hussing, Hucke

Hampus ras: Yorkshireterrier/powder puff

Hux ras: Dvärgpudel

Hampus född: 20/10-08

Hux född: 23/4-14

Hampus vikt: Ingen riktig aning faktiskt men ca 7 kg

Hux vikt: Ingen aning här heller men jag skulle gissa runt ca 5 kg

Hampus mankhöjd: Ännu sämre koll här, men han ligger runt 30 cm

Hux mankhöjd: Han är lite högre än Hampus så skulle gissa runt 32 cm kanske

Hampus gillar att: Träna, bli kliad med huvudkliare, sitta på köksbordet

Hux gillar att: Träna, bära på saker, höras, sova under täcket, mysa

Hampus gillar inte: All slags vård och egentlig överdriven närkontakt, dammsugaren, oväsen i hemmet/ståhej, råttorna, samt så är han inte överdrivet glad i Hux

Hux gillar inte: Bilar och barn är det jag kommer på just nu

Hampus favorittrick: Sitta fint

Hux favorittrick: Spinn skulle jag tippa på

Hampus tränar: I stort sett bara agility.

Hux tränar: Även här i stort sett bara agility, men även någon slags form av lydnad. Har även lite planer för drag.

Likes

Comments

Som ni säkert märkt den senaste tiden så har uppdateringen blivit helt utebliven, tyvärr. Men det är helt enkelt för att jag inte funnit lusten. Men ska ta tag i det igen och siktar på att försöka börja göra inlägg igen lagom till december. Hoppas ni alla har det bra!

  • Allmänt
  • 156 Readers

Likes

Comments

Rasen jag skulle vilja ha skriker för stunden mitt hjärta efter och jag bara vet att min nästa hund kommer vara av denna ras. Självklart är det pumi jag pratar om. Nog för att jag viljat ha denna rasen ett tag men det har verkligen eskalerat och nu skriker mitt hjärta efter en pumi, även om jag vet att en tredje hund aldrig skulle få komma in i huset just nu så fantiserar jag en del. Jag har redan börjat kolla in kennlar och jag är ganska säker vart jag senare vill ha ifrån.

Rasen känns som en ras som skulle passa mig, vet egentligen inte varför men det känns verkligen som en hund för mig. Skulle vilja ha en hane, antingen mörk grå, lite mörkare fawn eller fako färgad och självklart namn satt med ett tufft namn som börjar på H. Det går att fantisera och drömma hur mycket som helst och tur är väl det?!

ALLA BILDER ÄR TAGNA FRÅN GOOGLE:

Likes

Comments

Kul att se att Hampus går ihop med råttorna, även om han inte ser särskilt förtjust ut så är han väldigt snäll. Skulle Hux däremot få träffa dem tror jag dem rök i två tuggor. Räcker med att han hoppar jämfota vid buren när dem låter!🙉

Likes

Comments

Sorgligt men sant stämmer numera denna rubrik, Hampus fyllde i veckan 8 år. Finns enligt mig inget positivt i att en hund åldras, visst dem första åren såklart när hunden i takt med åldern mognar. Men när det börjar närma sig 5-6 år så känns det mest bara eländigt och tråkigt.

Hampus är min första hund som jag tror dem flesta vet så han betyder något otroligt mycket för mig och min kärlek till honom är oändlig. Han är hunden jag alltid skulle vilja ha i mitt liv, med alla nya hundar som kommer komma så skulle jag alltid önska att han var med livet ut. Tror jag aldrig kommer hitta en lika fantastisk och särskilt så snäll hund. Det enda negativa med Hampus är att han aldrig bjuder på någon puss, vore liksom trevligt ibland. Men det är också en grej med honom, att han aldrig ger en människa en puss/slick i ansiktet.

När Hux skulle in i våran flock var jag såklart himla glad men också lite rädd att jag skulle ¨glömma¨ bort Hampus och han skulle känna sig bortglömd, såhär i efterhand tror jag inte han direkt skulle tänka så men så var min tanke. Så jag bestämde redan innan Hux kom att jag alltid skulle ta Hampus i första hand, allt från att servera honom matskålen först till att torka han först efter duschen. Tro det eller ej men till 90% så gör jag det, Hampus går typ alltid först.

¨Du tycker om Hampus mer än Hux¨, är en sak jag väldigt ofta får höra från min mormors och mammas sida. Jag kan förstå att det ser ut så, trots att jag flertalet gånger försökt förklara att så inte är fallet. Jag älskar mina hundar precis lika mycket men jag tror det kan se ut så pga att Hampus är min första hund och att det är något speciellt med honom, samtidigt som jag vill att han inte ska känna sig bortglömd efter att Hux kom in i bilden. Jag tror inte han bryr sig av den anledning men jag mår bättre av att ¨tänka¨ så iallafall.

Det här kanske händer er också eller att ni slås av samma tankar, att helt plötsligt bli ledsen och kanske gråta. Jag blev det t.ex när jag stod och tittade på en konsert i slutet av sommaren och kom och tänka på Hampus, har också tänkt på det när jag är ute och går med honom själv. Döden. Tankarna slår mig titt som tätt att han förr eller senare kommer lämna mig men att jag aldrig kommer veta när eller hur. Det enda jag vet är att det förmodligen kommer bli den värsta stunden i mitt liv.

Jag kan ju runda av inlägget med att säga att det vart väldigt flummigt det här inlägget samt att båda mina hundar betyder allt och lite till för mig och jag älskar dem båda miljoner gånger om. Men vill iallafall tacka min fina Hampus för allt jag får vara med om, både i vardagen, på träningar och tävlingar. Under den här tävlingssäsongen t.ex, vad mycket han låtit mig få vara med om och som han utvecklats. Min fina underbara Hampus.

Likes

Comments

Hoppar över både dag 7 och 8 då jag känner att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva samt att jag tror det inte finns så mycket att skriva om, så jag kör vidare och skippar dem jag inte känner är så relevanta. Men dag 9 nu, viktiga egenskaper när jag väljer hund.

Ja så stora val har jag inte gjort när det gäller mina egna hundar jag har nu. Hampus var vuxen och när vi valde Hux ville jag väl egentligen välja hund själv men eftersom morfar är ganska insatt och haft hund sen förr så gjorde han det stora valet, faktum var att jag ville ha en annan hund än Hux när vi skulle välja. Men morfar ville ha den som var mest framåt och social och det kan jag hålla med om. Viktiga egenskaper, för mig, är att hunden är framåt, aktiv, social och orädd framförallt.

Samtidigt är det svårt att veta vad man får ändå kanske, Hux var en av dem nyfikna/orädda i sin kull och det är mest vad han tror han är idag, egentligen är han ganska rädd och osäker. Sen beror det såklart på hur ofta man träffar valparna innan man väljer, Hux träffade vi bara två gånger och det kan ju vara så att man träffar och väljer valp när den är på sitt bästa eller sämsta humör, trött eller pigg. För att återgå till ämnet och runda av detta inlägg så vill jag kort och gott ha en framåt hund.

Likes

Comments

Blev en ganska intensiv träning för Hux idag direkt efter att jag kom hem från skolan, fokuset låg på att fortsätta på linjen, främst efter en tunnel. Eftersom att han, allt som oftast, är mycket snabbare än mig så blir det ofta att han vänder sig mot mig direkt efter en rak tunnel istället för att fortsätta på den tänkta linjen och det i sig gör att man förlorar både tid och flyt. Det går lite hand i hand med framåtsändande. Är egentligen ingen stor grej men det är en liten detalj som skulle kunna vara avgörande.

Jag började enkelt med en raksträcka med hopp-rak tunnel- hopp, hopphindret efter tunneln placerade jag med ca meterin ifrån tunnelns utgång så att Hux lättare skulle fortsätta linjen ut. Det hela gick helt okej, inget jättesug dem första vändorna men det blev bättre och bättre och jag tror han blev lite förvirrad när hopphindret stod så nära. Flyttade det sedan längre bort kanske fyra meter, provade då både med extern belöning för att få det riktiga suget men även belöning av annan form. Provade ligga bakom honom, jämsides, höger/vänster handla samt att lämna honom lite i sidled.

Satte sedan ihop allt och körde den lilla sekvensen ovan (blå nummer markering). Högerhandling vid nr 1, japan på 2, högerhandling 3-4, vänstehandling 5-6, bakombyte 6 och sedan högerhandling 7. Han gick väldigt fint och sög oftast tag i hindret efter tunneln och sedan in i slaomet fint, ibland in i andra porten också. Mellan nr 3-4 försökte jag förbereda honom så tidigt som möjligt på att svänga tillbaka in i tunneln, både genom vebalt kommando och kroppsspråk. Det svåra är att hitta den hårfina gränsen och att vara precis lagom, inte för sen, inte för tidig, inte ta i för mycket och inte för lite. Vissa vändor var jag för tidig för då vände han innan hindret t.ex. Är iallafall överlag nöjd med träningen och hade en glad hund genom hela träningen!

Efter träningen fortsatte jag att klicka in råttorna och idag gick det riktigt bra och det känns faktiskt som det är möjligt att lära dem det. Ska försöka göra lite varje dag få se hur det utvecklar sig. Nu ska jag sätta mig ner och skriva resten av kvällen, planera, utvärdera lite tävlingar och kika på lite inoff banor.

Likes

Comments