Vår dag började tidigt. Vi gick upp klockan kvart i 7 på morgonen och åt en frukost gjord av Faaidha. Hon är världens bästa, kommer upp till uppdukat bord både på morgonen och även när vi kommer hem på kvällen. Man känner sig som hemma.
Denna morgonen va vi dock så nervösa så vi knappt kunde äta. Fick i oss en halv macka och sen satt vi alla 4 bara och pratade massa om vad vi skulle göra. Hur barnen skulle tycka om en. Vad man hade att förvänta sig.
Men vilken upplevelse vi fick, hur goa är inte dessa barnen, världens underbaraste dag. Vi blev bokstavligt talat inkastade i en klass idag. Där satt 30 två åringar gråtandes, 4 fröknar på 40 kvm utan air kondition och med 28 grader utanför.
Man vill ge dem allt man har och lite till. För vilka livssituationer de lever i. Det är helt hemskt och man inser verkligen hur tacksam man är för allt man har.
Dom har sår blåmärken och skitiga kläder. Dom sliter och drar i ungarna så de är helt hemskt.
Om dom har kissat på sig så hänger dom byxorna i solen så dom torkar och sen sätter på samma byxor på barnen idag. Dom har knappt koll på vem som får frukost och inte får frukost. När dom släpper ut alla barnen på gården med alla dom andra 100 barnen har man absolut inte koll på dom. Och speciellt inte när bebisarna kommer ut. Ja ni hör själva. Hemskt är ordet!
Men idag va första dagen och dom sa att allt va crasy då allt är nytt för barnen och vissa barn flyttas upp och så. Så förhoppningsvis blir de lite bättre.
Men de är fortfarande fruktansvärt hemskt. Och därför är vi jätteglada över att få vara här och hjälpa till.
När vi sen skulle åka hem så åkte vi med deras skolbuss hem och fick se hur dom bor. Vi ska visa lite bilder men tror knappast de går att beskriva i bilder. Man måste se de själva.
Men de hemskaste av allt va nog att dom kastar in barnen i bussen och låter 1 åringarna sitta 4 st på 2 säten ihopa tryckta och knappt med bälte. Och alla äldre sitter 5-6 st på 2 säten. Ja de är sjukt.
Men de va väldigt intressant att se hur dom bodde men fruktansvärt hemskt.
Detta blev ett väldigt känsligt inlägg men de är såhär vår vardag kommer se ut nu i 5,5 vecka.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag va vi lediga och ville gärna att tiden skulle gå fort då vi längtar så mycket till i morgon.
Så vi gick upp i tid idag och åt frukost och sen beställde vi en uber till Boulders Beach vilket är en strand full av pingviner. De va jätte häftigt att se pingviner på en strand i Afrika. Dom bada i samma hav vi bada i.
Efter vi hade varit i nationalparken så la vi oss på en strand och sola. De har man verkligen längtat efter så vi njöt verkligen.
Sen när de va dags för lunch så gick vi upp och satte oss på en restaurang med utsikt över havet. Fantastiskt. Ingen av oss trodde att de va så här fint vatten här i Kapstaden.
Efter lunchen tog vi en uber och åkte till Muizenberg Beach där som kända stugorna med alla färgerna finns. Så vi tog lite foto, solade en stund sen tog vi en uber hem igen.
Ikväll tog vi en lång promenad allihopa och snackade. Och åt en god måltid med Faaidha och pratade mycket om religoner och lite mer om barnen på projekten.
Nu har vi precis duschat och ska lägga oss och sova för äntligen i morgon är de dags. Så nu säger vi godnatt och så får ni njuta av dom fina bilderna från idag.
Godnatt kram My och Evelina

Likes

Comments

Vi har varit här i några timmar och de känns som vi har känt vår världmamma i flera veckor.
De är ett bra tecken, eller hur?
Hon är helt fantastisk och bor jätte fint.
Vi kom vid 4 idag och hon öppna upp sitt hem med ett stort hjärta. Hon visade vårt rum och berätta lite hur allt skulle gå till och så. Så vi satt och prata en bra stund om hennes familj, om oss själva, hon berätta lite om sina gamla volontärer och om projektet. Vi har valt ett av dom bästa projekten tydligen så de känns jätte bra. Och med projekt menar vi den förskolan vi ska vara på.
Vi är även dom första volontärerna för detta året så än så länge är de bara vi 4 som bor här. Vi 2, den norska tjejen och den svenska tjejen.
Efter vi hade pratat med världmamman en stund så gick vi till rummet och fixa lite och gick även ut till deras hästar som står här över vägen på en gräsplätt. Där va ett litet föl som kom fram och hälsa och jag(evelina) och fölet blev bästisar. Var än jag gick, gick fölet. Så himla söt jag dör.
Efter de var de dags för kvällsmat. Gud vad god mat hon lagar. Vi var även riktigt hungriga så de va perfekt.
Väl när vi åt satt vi med vår värdmamma i två timmar.
Vilken underbar människa hon är och vilket hjärta hon har.
Hon har verkligen gått igenom mycket den kvinnan de kan vi lova. Hon var med under tiden innan Nelson Mandela där svarta inte fick vara med dom vita. Hon berättade historier och hur hemskt de va.
Dom röstar inte på Nelson Mandela.
Och varför hon inte röstar på honom är för att han lova massa om boende och skolor som han sen inte höll. Så istället rösta hon på de judiska kvinnan som är nu.
Men hon älskade honom för att han stod upp för rättigheterna och att alla är lika mycket värda. Så de prata vi en lång stund om.
Vi prata även mycket om barnen här runt omkring och barnen vi ska jobba med på projektet.
Barnen på projektet har de tydligen väldigt svårt hemma, föräldrar som röker på och inte bryr sig. Barnen kommer ofta skitiga till skolan och efter dom gått ut skolan har dom flesta barnen ingen framtid. Vilket är jätte hemskt. Så hon sa till oss att vi skulle ge dessa barnen vi ska jobba med all vår kärlek för de behöver dom verkligen.
Till helgen blir de nog att vi åker ut till township för att först köpa maten, sen laga mat och sen ge de är till alla som bor där. Dit får man inte åka själv då de är ”farligt” så vår värdmamma ska följa med oss. Och hon är där ofta och känner dom väl så de känns tryggt. Vi ska även ta med oss lite av sakerna vi fått/köpt och ge till dom.
De ska bli jätte intressant och roligt att känna man hjälper till så de längtar vi efter.
Så vi satt som sagt 2 timmar och bara prata och hade de mysigt.
Sen åkte vi med värdpappan en sväng och handla sim-kort och sen körde runt i området och fick se lite.
Nu ligger vi i sängen och ska sova för i morgon är en ny dag och tyvärr vilket vi fick reda på idag så är vi off i morgon och börjar inte fråns onsdag så i morgon blir de en sväng till stranden och även pingvin stranden.
Har inga bilder från huset snart men de lovar vi att visa er. Ni får en bild på hästen så länge haha.
Puss och kram och godnatt.

Likes

Comments

Hej Sverige.
Nu ligger vi i sängen efter en lång dag med massa massa intryck. Så många känslor i kroppen nu så de är svårt att tänka.
Dagen började med att vi gick upp vid 7 och åt frukost och gjorde oss i ordning. Vid kvart över 8 kom bussen och hämta oss så åkte vi ner till stan och till en lokal där vi hade informations möte. Gick igenom alla regler och om kulturen.
Efter det fick vi höra om att vi volontärer inte får säga till barnen eller säga ifrån om vi tycker något känns fel. Utan det är fröknarna som bestämmer helt enkelt. Dom berätta även att ibland kan dom slå barnen vilket kommer bli fruktansvärt jobbigt om man får se de. De är egentligen olagligt här men som dom sa så får ingen veta ändå och tappar lärarna tålamodet kan vad som helst hända. Sjukt hemskt.
Vi fick även se lite bilder och videos från andra volontärer.
Dom berätta också att Kapstaden är som natt och dag, ena halvan är de lyx, Lamborghini och rika folk. Andra sidan är de stor fattigdom och knappt ett hus att bo i.
Vi ska verkligen göra allt i vår makt att ge all kärlek vi kan till dessa barnen.
Efter gick vi och åt lunch allihopa tillsammans.
Och sen fick vi en tur längs Kapstaden där en guide visade oss alla bra ställen att gå till, bra gator med restaurangen, bra gator med klubbar och barer och lite så. Även den botaniska trädgården som va så himla fin.
Kom även in i ett område som va lite fattigare där barnen tiggde, dom gick själva på gatan och gick utan skor. Men där va oroligt fint med alla färger. Man såg bergen där ifrån och husen va i alla olika färger i rad.
Sen gick vi tillbaka och vår buss kom och hämta oss och körde oss till vår världfamilj.
Vägen dit va så många känslor. På ena sidan va de fina villor på andra sidan va de kåkstäder och rent ut sagt fruktansvärt hemskt att se. Har en film vi ska försöka dela med er.
Och mer om världfamiljen skriver vi om i ett annat inlägg för där känner vi att vi har mycket att berätta.

Likes

Comments

Nu är vi äntligen framme i Kapstaden. Allting har gått jätte bra och faktiskt över förväntan.
Första flyget till Frankfurt på 1,5 timme va inga problem. Sen hade vi 6 timmars vänte tid i Frankfurt. Där satte vi oss på en restaurang, tog vars en öl och spelade Uno. Så himla mysigt och tiden gick jätte fort.
Sen var de dags att borda på de flyget som skulle ta oss hela vägen till Namibia. Vi trodde den va på 11 timmar men den va bara på 9h 30min så redan där börja de jätte bra. 😃
Sen blev de lite mat och så sen slockna båda två ganska fort och sov hela vägen. Vilket va så himla skönt och nog de snabbaste flyget vi någonsin åkt. Efter de va de bara av flyget på en mini mini flygplats där man gick precis under flyget (och äntligen kände vi värme).
Snabbt va de in och på andra flyget och äntligen anlände vi till Kapstaden. Och gissa vad? Alla våra väskor kom först! De är de värsta. 3 olika flyg och vi litar aldrig på att dom ska komma med hela vägen. Men de gjorde dom.
Träffa även en super trevlig tjej från Namibia som satt bredvid oss på de sista flyget som vi prata med hela vägen. Hon berätta mycket om Kapstaden och saker vi va tvungna att se och göra.
Förhoppningsvis ska vi träffa henne en helg längre fram.


När vi kom in till vårt Guest house där vi ska stanna över natten träffa vi två tjejer som också skulle till samma ställe som oss. En från Norge och en från långt upp i Sverige.
Så vi beställde en Uber och åkte in till Kapstaden. Där gick vi och satte oss på en jätte mysig restaurang precis vid vattnet och snacka massa. Efter gick vi in på Waterfront Mall som är ett jätte stort mall här i Kapstaden.
Nu på kvällen har vi mest sovit och legat och snackat på rummet.
Ville kolla handboll men tyvärr kunde man inte streama från Viaplay här så de va tråkigt.
Men vi får sätta på en film i stället och äta godis(viktigt med godis haha)
I morgon är de upp med tuppen, då är de informations möte, se lite av Kapstaden med hjälp av vår Guide och sen drar vi till vår världfamilj.
Nu längtar vi så mycket efter att få träffa barnen.
Tyvärr va vi jätte dåliga på att ta bilder idag, men delar med oss av några även en liten film( som inte gick att ladda upp så ni får den vid ett annan tillfälle) . Över allt stod dom och spela musik på detta sättet. Så himla mysigt.
Kram Evelina och My

Likes

Comments

Största problemet innan avresa brukar alltid va vad man ska packa. Iallafall för oss. Vi tar alltid med oss för mycket. Och jag kommer ihåg när vi åkte till Asien/Australien hur mycket vi packa som vi sen inte inte använde. Men innan denna resa har vi verkligen tänkt igenom vad vi behöver och känns inte alls som väskan är så full som den va senast så de är skönt. Men vi tänkte dela med oss av vår packlista här.
Nu ska vi både jobba på barnhem, jobba ute i natur med djur och sen även till bad och sol på Zanzibar. Så blir en väldig bladning på packlistan.

Packlista:

Stora resväskan:

 • Shorts
 • Pösiga linnen
 • Tajta linnen
 • Harem byxor (man får inte jobba med shorts på barnhemmet)
 • T-shirts (de lär vi båda två leva i)
 • Tränings-tights
 • Träningströjor
 • Någon kofta
 • 2 slappa tunna långärmade tröjor
 • Fin-klänningar
 • Slapp-klänningar
 • Sovtröja + sovshorts
 • 1 par jeans
 • 1 byxdress som är mer slappe
 • 1 finare byxdress
 • Sport-bh (jätte skönt att jobba i)
 • 1 svart bh och 1 vit bh
 • Strand kläder
 • Bikini
 • Handduk
 • Sarong (viktigt!!)
 • Flip-flops
 • Joggingskor
 • Tvättmedel
 • Keps
 • Plattång
 • En liten handduk (perfekt att ha till ansiktet)

Necessär:

 • Tandkräm
 • Tandborste
 • Solkräm (starka uv-strålar så hög solskyddsfaktor)
 • Schampo och balsam
 • Värktabletter
 • Resorb
 • Myggspray (viktigt!!!)
 • Handsprit
 • Dimor tabletter
 • Raklödder
 • Hudkräm
 • Aftersun kräm 
 • Padds/topps
 • Tvål
 • Kylbalsam

Handbagage: (Något som är jätte viktigt att tänka på är att ha extra kläder i handbagaget, väskan kan alltid komma bort under resans gång)

 • Pass(jätteviktigt!!)
 • Kamera
 • Laddare
 • Adapter
 • Alla papper som ska med
 • Kortspel (till den långa resan)
 • Dator + dator laddare
 • Hörlurar
 • Nack kudde (perfekt till flygresan)
 • En bok
 • Målarbok för vuxna och pennor (verkligen en räddning under flygresan tycker vi)
 • Solglasögon
 • 1 Bikini
 • 1 par short
 • 3 trosor
 • 2 strumpor
 • 2 Tröjor
 • 1 långärmad tröja
 • 1 par långa byxor (räcker om du åker i långa byxor)
 • 1 sarong

Likes

Comments

Dagarna närmar sig avresa och i morgon är de bara 3 veckor kvar.
Men först ska vi fira jul och nyår och umgås med nära och kära.
Vi har ju gjort en insamling för att hjälpa barnen nere i Afrika. Hittills har vi fått ihopa 6590kr och vi är sjukt stolta och sjuka glada för att så många människor vill hjälpa till.
Och även har vi fyllt en hel resväska med kläder från 0-8 år som vi fått från underbara människor som vi ska ta med oss nere. Känns så underbart att kunna hjälpa barnen nere i Kapstaden.
Något vi även pysslar med är att göra egna målarböcker till barnen, har även köpt med oss lite pennor. Vi tänkte de va lite roligare att höra egna målarböcker än att köpa. Och även tycker vi de är jätte roligt.
Men nu är de dags att fira jul och nyår så vi önskar er alla en riktigt god jul och gott nytt år.
Fortfarande är de inte för sent att swisha en slant och hjälpa barnen nere i Kapstaden. Bara att swisha till 0709799040.
Kram Evelina och My

Likes

Comments

​Nu sitter vi här tillsammans, dagdrömmandes till vårat stora äventyr! Hur mycket kan man längta egentligen. Så mycket vi har att se fram emot, så mycket vi kommer att uppleva, så många underbart fina barn vi kommer att träffa. Ja allt känns verkligen så himla nära nu och som man längtar. 29 dagar till sen är det avfärd. Vi gjorde denna bloggen så alla ni där hemma kan följa vår resa. Här kommer vi försöka vara flitiga och dela med oss av alla bra, jobbiga och fantastiska dagar. 

Kram Evve och My Likes

Comments