Vi kan ju ta en liten pause i lära-känna-Sofia och går istället mot lära-känna-Sigrid. Femtio frågor om mig och ni behöver nog ta en liten pause. Så Sigrid, vem är det? Jo minsann, det är mitt och Olles älskade lilla barn.

Den sjunde augusti 2016 kom Sigrid till vår kalla stora värld. Det var en dag efter det beräknade födelsedatumet, så punktlig var hon redan från start. Det var en snabb och relativt smidig förlossning. Det tog bara fem timmar från det att vi kom in på sjukhuset, tills att allt var över. Ut kom en 48 cm lång flicka på 3118 gram. Den vackraste bebisen i hela världen. Hon var så liten att jag var rädd för att hålla henne, rädd för att inte hålla henne och rädd för att någon annan skulle hålla henne. Hon fångade våra hjärtan från första stund.

Sigrid förstod inte alls hur hon skulle amma från början. Varje gång jag la henne vid brösten låg hon där och tittade och luktade, tills hon tillslut somnade. Vi fick stanna kvar på BB i tre dagar. Av dessa tre dagar tog hon bröstet vid ett enda tillfälle. Vi började använda oss av amningsnapp (en förlängd bröstvårtan kan man säga) för att sedan lura henne att suga på det riktiga bröstet. Så fort vi kom hem löste sig problemet med amningen och det har fungerar smidigt sen dess.

Däremot vägrar hon napp. Det spelar ingen roll hur mycket vi tränar, försöker lura och lirka. Hon klöks, spottar ut och visar inget som helst intresse. Hon blir mer ledsen av nappen än utan. Istället får jag, mamma Sofia ställa upp som mänsklig napp när inget annat tycks hjälpa. Bröst är helt enkelt lika med tröst.

Vår tjej är en riktig mors-gris. Kanske inte så konstigt när vi spenderar dygnets alla timmar tillsammans. Hon är inte överförtjust i att sova själv om dagarna, utan vill helst sova i min famn. Detta ville hon till en början göra om nätterna också, men för stunden trivs hon väldigt bra i spjälsängen. Det tycker vi är skönt. Hon vaknar i regel en till två gånger om natten. Som värst tre. Jag tror egentligen inte hon är hungrig, utan suktar mer efter närhet. När hon har somnat och är nöjd lägger jag ner henne i spjälsängen igen och jag sover gott fram tills nästa gång hon vaknar.

Idag är hon tio veckor och två dagar gammal. Vi ser nya utvecklingssteg ske varje dag. Hon är en otroligt fin tjej som älskar att ligga på skötbordet, älskar att bada och älskar att bli buren på. Hon ler som störst åt mobilen som hänger ovanför spjälsängen och hon har börjat småskratta i sömnen.

Jag ler fler gånger om dagen än vad jag någonsin gjort och trots sömnbrist, trots mycket att lära och trots skrik, har jag aldrig kännt mig så lycklig. Min kärlek för både henne och Olle växer dag för dag och jag trodde faktiskt inte det var möjligt att livet kunde bli så här bra, när det redan före barn var helt underbart.

Sigrid Lily (Lodén) Axelsson.

Jag ser fram emot att lära känna dig och alla dina egenheter. Du har redan lyckats göra mitt liv tusen gånger vackrare. Älskade barn.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Okey, nu har jag bestämt mig för att ta tag i det här bloggandet på riktigt. Främst för att jag älskar att skriva, men också för den kreativitet som sprudlar i min kropp, som jag aldrig tycks få utlopp för. Vi kör igång med en sådan där klassisk lista för att ni mina trogna (och troligtvis väldigt få) läsare ska få chansen att lära känna mig så här fint över internet.

50 Saker om mig. Here we go !


1. Hur gammal är du? Tjugotre hela år. Tänka sig vad tiden går!

2. Hur gammal känner du dig? Som sjutton år. Nykär i Olle, äventyrslysten och nyfiken på vad livet har att erbjuda.. Plus alla minnen och erfarenheter livet har gett mig de senaste fem åren.

3. Vad har du gjort idag? Bebisgosat med Sigrid, ammat, handlat mat och besökt mamma.

4. Vilka består din familj av? Pojkvän/Sambo Olle och vår 10 veckor gamla dotter, Sigrid.

5. Vilken årstid föredrar du? Varför? Helst vill jag svara alla. Jag älskar solens strålar på sommaren, höstens alla färger, vinterns bitande kyla och vårens knoppar. Jag älskar hur det kan regna och blåsa och jag älskar hur solen kan skina i flera dagar i sträck. Men, måste jag absolut välja är det nog hösten - när den där första kylan kommer, man kan klä sig i stickade tröjor och dricka te dygnet runt.

6. Är du besatt av någonting? Olle och Sigrid. Och naturen. Och choklad. Dessa fyra och livet är komplett.

7. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? Det enda färdigrenoverade rummet i vår lilla stuga: vårt sovrum. Sitter vid min favorithörna, mitt skrivbort som i själva verket är min mammas gamla bord, på en grön stol omringad av blommor som sakta men säkert vissnar bort.

8. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig? ​Jag har fobi för fruktskal, har haft en ätstörning som troligtvis alltid kommer lura i bagaget och jag tycker inte alls om gurka tillsammans med skinka på smörgåsarna.

9. När steg du upp denna morgon? Klockan tre. Och tjugo i sex. Och sju. Och kvart över nio.

10. Vilken är din favorithögtid? Påsk och midsommar.

11. Om du fick beskriva en perfekt dag, hur skulle den då vara? ​En ledig dag, tillsammans med min lilla familj. Planer som göra upp spontant, en glad bebis och god spännande mat. Perfektion

12. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu? ​Egentligen var som helst där det finns en varm pool och en varm dusch. Jag är otroligt badsugen efter dessa 10 veckor utan bad, samtidigt som jag fryser lite. 

13. Nämn en plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? ​De busstopp vi stannade vid då vi åkte mellan Èrlian - Beijing. Ruttet äckligt.

14. Hur vill du spendera dina dagar som gammal? ​Lycklig, tillsammans med Olle, gärna nära naturen. Kanske bosatta i Norra Sverige, där vi kan fjällvandra dagarna i sträck !

15. Vad lyssnar du på just nu? Who's knocking med Daniel Norgren. Älskar Daniel Norgen.

16. Har du någon gång brutit ett ben? Peppar peppar. Nej, jag har aldrig brytit någonting.

17. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kylskåp?​ Bregott, ost, avokado, choklad och  bröd.

18. Vad är du på för humör just nu? ​Trött, trött. 

19. Vilka världsdelar har du varit i? Europa, Afrika, Asien och Oceanien.

20. Snarkar du? Nej. Absolut inte. Det tror jag inte i alla fall. Okey, men bara när jag är förkyld.

21. Vilka yrken har du provat på? Serviceyrket, lite här och var, hemtjänsten och lagerarbete.

22. Hur går du helst klädd? Raka jeans, vans och någon oversize tröja. Bekvämt, typ.

23. Hur lång är du? 169 cm lång.

24. Vilket är ditt favoritgodis? Lysmelk och sura kola nappar. Ska ätas tillsammans som en dubbelmacka. Superdupergott! Annars choklad. Fairtraid. Hur kul är det att äta godis och få dåligt samvete liksom...

25. Har du några tatueringar/piercingar? ​Två stycken tattoos. Ett ankare på sidan av handen och texten "Happiness is only real when shared" strax under armvecket. Hade nog velat göra en till i alla fall, eller två.

26. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Filosofi var tydligen det jag var bäst på under gymnasietiden. Mitt enda MVG. Jag kan vara en riktig tänkare emellanåt och flumma iväg i tankarna, därav resultatet. Märkligt.

27. Vilken är din favoritaffär? ​Monki eller Urban Outfitters när det gäller kläder. Annars är jag rätt glad i ICA. Där spenderas mest affärtid, helt klart.

28. Vad har du i dina fickor? ​Gamla kvitton, enkronor jag inte orkat lägga ner i plånboken och nycklar till alla mina hem.

29. Vad köpte du senast? Två par byxor, spontant från Monki's webshop. Vi får väll se om dem passar. Jag kunde bara inte låta bli.

30. Hur många gånger har du flyttat? Två. En gång från Sverige till Norge och därefter från Norge till vår lilla stuga uti Stavsjö. Fler lär det bli. Säkert två till, minst.

31. Om du var fast ensam på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med? Kamera - för att dokumentera allt spännande som kan tänkas ske, Tält - för att slippa sova bland alla insekter och en Kniv - för att skaffa mat och försvara mig, ifall det finns ilskna djur.

32. Morgon eller kvällsmänniska? Morgon helt klart. Det finns inget bättre än att stiga upp tidigt, vara utvilad och ha en hel dag framför sig ! På kvällen är jag trött och vill helst bara sitta och kura någonstans.

33. Vilken är din favoriträtt? ​Stekt strömming med potatismos. Lasagne. Falafel i pitabröd. Mmm. 

34. Har du blivit sydd någon gång? Yes, två gånger faktiskt. Första gången i munnen när jag opererade bort mitt läppband för att bli av med mellanrummet mellan tänderna och andra gången efter förlossningen.

35. Vad åt du till frukost? En torr fralla med ost och gurka och ett päron.

36. Hur såg ditt liv ut för 10 år sedan? Tio år sedan. Då var jag tretton år. Jag minns inte så mycket från denna åldern. Jag var rätt så osäker och blyg och önskade att jag var tusen gånger coolare än vad jag var.

37. Hur ser ditt liv ut om 10 år? Om tio år. Då är jag trettiotre. Det känns gammalt ! Antagligen (och förhoppningsvis) är jag färdigutbildad och jobbar med något jag verkligen trivs med. Jag och Olle har köpt något gammalt hus på landet vi renoverar och vi har lyckats skaffa några småsyskon till Sigrid. Och vi är fortfarande lyckliga.

38. Vart lägger du din mobiltelefon när du sover? På nattduksbordet brevid mig, för att kunna skrolla runt bland strunt när jag vaknar på natten för att amma och slippa somna med Sigrid i min famn.

39. Vad var det sista du åt? Vegetarisk indisk dahl med ris. 

40. Är du blyg? Både ja och nej. Jag kan vara tokigt nervös före jag träffar nya människor, och kan tycka det är jobbigt att ta det där första steget till kontakt. Men sen när jag väl börjat prata kan jag nog prata hur mycket som helst. Säger hellre för mycket än för lite.

41. Vad heter du i andranamn? Sofia. Märkligt? Njae. Mitt fullständiga namn är Anna Sofia Maria. Anna Sofia, efter min mammas mormor. Sofia blev tilltalsnamnet och andranamnet helt enkelt.

42. Har du varit med om en bilolycka? Yep. När jag och Malin var på Nya Zeeland för fyra år sedan. En bil körde rätt över på vårt körfält, vi kom i en skarp kurva och vi hade ingen chans att hinna bromsa. Några blåmärken, två demolerade bilar, men allt gick för övrigt bra. Känner mig dock något skraj varje gång bilar kör fort från sidovägar. Det har trots allt satt sina spår.

43. Vilken är den roligaste träningsformen? Älskar att löpa, men det är inte särskilt roligt egentligen, mest skönt.. Tränade bodycombat för några år sedan, det var underbart kul.

44. Har du några husdjur? Nej. Hund hos mina föräldrar. Eventuellt hönor till våren. Annars tror jag faktiskt inte jag vill ha några djur. Vill kunna ut och resa utan det där ansvaret, plus att det gör ont i hjärtat varje gång jag måste åka ifrån. Älskar djur, men gosar nog hellre med andras.

45. Vill du gifta dig? Någon gång vill jag det. Utomhus och barfota, med en liten samling älskade människor.

46. Vad är ditt drömyrke? Författare. Och kan jag inte bli det vill jag antingen jobba med miljöfrågor eller som stöttepelare för fundersamma människor. Vad tror ni jag passar som egentligen? Inte vet jag.

47. Vilken är din favoritfärg?​ Grönt. Och brunt. Så naturliga färger som möjligt.

48. Har du svenskt ursprung? Har någon av oss det, egentligen? Men så vitt jag vet är närmsta släkten ifrån närtrakterna.

49. Har du något smeknamn? Fia. Men jag föredrar Sofia, alla dagar i veckan.

50. Vilka är dina största svagheter? Jag är nog lite för snäll och har svårt att säga nej och stå upp för mig själv om något känns fel. Stå för mina egna värderingar om jag möter folk som tycker helt annorlunda. Blir tokig på mig själv!! Måste. Bli. Bättre.

Likes

Comments

Det är ungefär en vecka sedan eller två, men nu har vi ett barn som både tittar medvetet och ler åt oss. De små utvecklingsstegen, som sker var dag, är magiska att få följa. Vi har världens finaste unge, helt klart.

Likes

Comments

Det har varit en stressig månad uti Stavsjö.
Eller kanske är det inte Stavsjö som är stressigt. Det är nog bara jag. Det har varit en stressig månad inuti Sofia. 

Nog visste jag att heltidsstudier skulle ta mycket tid, men att jag skulle brytas ner totalt, delas upp i småbitar och locka fram monstret inuti mig, det trodde jag aldrig. Kurslitteraturen ligger som en sten på bordet. Den är intressant, men, jag har inte hunnit kika i en enda bok, bortsett från den jag måste läsa för stunden. Jag har påbörjat alla inlämningar, men får aldrig riktigt tid till att slutföra dem. Tentan som är om en månad, har jag knappt hunnit fundera över. Ångest, ångest.

Jag tvivlar inte en sekund på att jag inte klarar av att studera. Det vet jag att jag gör. Men med en sju veckors gammal bebis, tvivlar jag starkt att jag kan studera på heltid och samtidigt behålla mitt sinnes fulla bruk. Sömnlösa nätter och sömnlösa dagar, bara för att kunna studera de korta stunder hon sover. Plugga hela kvällarna och aldrig få tid till att utbyta viktig information med Olle. Just nu är helt enkelt inte rätt tid i livet.

Nu har jag testat. Nu har jag försökt. Kursen som är påbörjad ska avslutas och från och med november är jag redo att vara världens bästa mamma igen. Studierna får vänta tills nästa höst, då Sigrid går på förskolan. Aldrig har jag fattat ett så vettigt beslut.

Våga chansa och var inte rädda för att misslyckas.

Ta hand om er,
Adventuremama

Likes

Comments

Jag vaknar upp en morgon, noll fyra noll noll, halvsittande i min säng, med en sovande bebis runt mina nakna bröst. Inser att jag måste ha somnat med Sigrid, ammandes i min famn. Hela natten har vi envisats med varandra. Hon har skrikit, högt, jag har gett henne tröst och mat. Därefter somnar hon tryggt i min famn och jag försöker lägga ner henne i sitt babynest, precis brevid mig. Snabbt släcker jag lampan, kastar mig ner i sängen och ber till allt jag vet, att hon inte ska vakna. Hon vaknar, såklart, argare än någonsin. Sedan försöker vi igen och igen och igen, för att komma till den punkt då jag somnar av utmattning, med bebis i min famn och hon vinner.

Jag gör ett sista försök, men förlorar ännu en gång. Vid klockan halv fem lämnar jag med gråten i halsen över Sigrid till Olle. "Mitt skift är över, nu är det din tur". Jag bara måste få sova. Underbar som han är, går han upp en timme tidigare än klockan normalt sätt ringer, för att lugna vår ilskna dotter. I två timmar får jag sova, tills vi ännu en gång börjar om på noll. Det är morgon. Olle åker till jobbet. Vi går upp.

Att inte få sova om nätterna är enligt min mening det absolut värsta som finns. Jag är otroligt sömnpåverkad och kan förvandlas till ett riktigt monster om jag inte får min skönhetssömn. De första två tre veckorna på hemmaplan var värst. Sigrid vaknade varannan timme och jag ville helst bara skrika på henne att vara tyst och låta mig sova. Årets morsa va? Jag fick tänka om. Sömnbrist är något man får räkna med när man blir förälder och att bli arg och irriterad på små hjälplösa spädbarn, som inte kan annat än uttrycka sig genom skrik, är helt fel väg att gå. Så hur löser vi detta nu? Man vänjer sig. Hon skriker, jag vaknar. Tröstar och ger all kärlek jag har. Tittar på henne och försöker uppskatta varje jobbig stund. Trots att jag knappt är vaken själv.

Varje gram Sigrid ökar inser jag hur fort de växer och hur fort det går från bebis till barn, barn till tonår. Jag vill uppskatta varje litet ögonblick av hennes tid som bebis. För vad gör egentligen lite förlorad sömn om hundra år?

Nu har jag till och med börjat se fram emot nätterna. Inte för att jag får särskilt mycket sömn, utan för att Mr. Axelsson har sedan han blev pappa, börjat prata extremt mycket i sömnen. Tydliga ord och meningar. Nattens stora nöje, utan tvekan.


Sov gott,

Adventuremama

Likes

Comments

Varje år skickar jag in min ansökan.
En ansökan till diverse olika program och utbildningar. Alla känns spännande och intressanta, men aldrig helt rätt. Jag tar klivet. Vågar chansa. Tänker att allting händer av en anledning. Skickar in min ansökan och hoppas på det absolut bästa, vad nu det absolut bästa kan vara. Allting händer av en anledning. Kommer jag in är det troligtvis meningen att jag ska fortsätta. Eller ?

År på år har jag fått liknande svar. Första antagningen reserv. Andra antagningen antagen. Lyckan sprudlar. Jag kom in! Sedan tackar jag självsäkert nej, packar väskan och ger mig av på äventyr. Som ett kall från moder natur att jag måste iväg. Bort från det vanliga. Bort från samhällets alla krav.

Jag har skjutit upp mina studier ända sedan jag tog studenten t v å t u s e n t o l v. Till en början var jag bara extremt trött på skolan, men desto mer tiden gick, desto mer började jag inse att läran av livet betyder så mycket mer för mig. Att få se världen. Uppleva olika kulturer. Och leva så primitivt det bara är möjligt ut ur en ryggsäck. Jag hade inte en aning om vad jag ville studera. Och är det verkligen värt att slösa både tid och pengar på något man absolut inte har en aning om? Så jag fortsatte mina äventyr, mina resor. Och jag har inte ångrat ett enda beslut jag har tagit hittills.

Nu är jag hela tjugotre år.
Jag har en underbar sambo och ett litet litet barn. Jag har fortfarande inte lyckats klura ut vad jag vill bli när jag blir stor. Som tidigare år har jag sökt utbildning. Första antagningen reserv, andra antagningen antagen. Min första tanke var likt de andra åren att tacka nej. Men så drabbades jag av någon form av panik, ångest och kanske rent av skräck. Jag kan inte packa min väska. Jag kan inte bara ge mig av. Inte för att det är omöjligt att resa med barn (det ska jag senare bevisa att det är), utan för den nya känsla, det kall som kroppen bar. Kanske var det för att alla andra jag känner påbörjat sina studier, kanske var det bara jag, suktandes efter kunskap. Så jag gjorde något jag aldrig tidigare gjort.

Den sista dagen det var möjligt, tackade jag JA och därmed öppnades dörren till den djungel av studier jag aldrig tidigare besökt, en väg jag aldrig tidigare vandrat.

För hur vet man vad som är rätt? Hur kan man egentligen veta vad man vill bli när man blir stor?

Jag tar klivet. Jag vågar chansa. Är det fel tid, fel utbildning är det något tiden får utvisa. Allting händer av en anledning. Och detta är ett helt nytt äventyr att få pröva på.

Kanske finns det en anledning att jag valde just Ekoentrepenör för Hållbar Utveckling...

Likes

Comments

Och så var det den första september, höstens första dag.
Igår andades vi ut det sista av sommaren, vilket både var härligt och fruktansvärt. En del av mig känner att sommaren har varit oändligt lång. Kanske för att våren blev varm väldigt fort och kanske för att det kändes som om jag gick gravid i en evighet. En annan del av mig känner att sommaren gott kunnat få vara i några månader till. Som om den bara har susat förbi, obemärkt, som om jag inte har hunnit stanna upp, njuta och uppskatta tillräckligt mycket. Som om jag inte har tagit vara på alla de underbara dagar vi faktiskt har haft.

"Det har ju varit en så dålig sommar i år..." klagar de allra flesta, då den går mot sitt slut. Men har den verkligen varit så dålig som alla år efter år upprepar, då löven börjar skifta färg? Har den verkligen varit så regnig och grå?

Jag har badat i både havet och i sjön, fler gånger än jag kan räkna till. Jag har gått i klänning och shorts, suttit ute fram tills midnatt utan att frysa och jag har ätit glass i skuggan för att solen har varit allt för varm.

Är det bara vädret som avgör om en sommar blir den bästa av dem alla?

Jag har fått sol, jag har fått regn. Och den har varit precis så som en svensk sommar ska vara.

Och nu, nu är den över, i alla fall för det här året. Första september, höstens första dag. Jag är redo. Du är välkommen.

Likes

Comments

7 augusti 2016. En helt ny värld har öppnats, världen genom ett barns ögon. Jag har då aldrig tidigare kännt en sådan kärlek, så obeskrivlig och så stark. Det här är precis vad livet handlar om, livets stora äventyr. Kärlek, kärlek och återigen kärlek. 

"Jag känner mig så annorlunda, samtidigt som jag känner mig precis som förut". 

Sigrid Lily Lodén Axelsson. Du har förändrat oss föralltid. Låt oss inte leva en dag utan dig.

Likes

Comments