Hej igen! I dagens inlägg tänkte jag förklara lite om ADD och några FAQ, så detta kommer vara ett lite kortare inlägg men jag hoppas det går bra ändå❤️

Vad står ADD för? :
ADD (Attention Deficit Disorder) fritt översatt till svenska skulle bli "Uppmärksamhets-brist-rubbning"

Vad är ADD? :
Människor med ADD har en minskad aktivitet i de delar av hjärnan som styr tex uppmärksamhet, aktivitetsreglering och impulskontroll. Istället är andra delar överaktiverade vilket ofta gör dessa människor extra känsliga och kreativa.
ADHD/ADD är ett neuropsykiatrisk funktionshinder. Man trodde förr att symtomen försvann när barnet blev äldre. Idag vet man att ungefär hälften av de som får diagnosen som barn har kvar samma problem som vuxna, med mer eller mindre samma symtom. Störningarna startar tidigt i livet och ger varaktiga funktionshinder; mycket i form utav att man inte kan planera och organisera sina handlingar och sin vardag.

Vilka får ADD? :
Ärftlighet anses vara den viktigaste förklaringen bakom ADD, men även miljö och upplevda erfarenheter påverkar hjärnans utveckling.
ADD är även vanligare hos kvinnor.

Kan man bota diagnosen? :
Nej man kan inte bota ADD men med centralstimulantia kan hos vuxna visas upp emot 60% klinisk förbättring. Först då man äter centralstimulantia kan man vara mottaglig för viss form av kognitiv beteendeterapi.


Detta var ju bara ett kort inlägg med 4 frågor men är det några frågor ni skulle vilja ha besvarade så kan ni gärna ställa dom så svarar jag❤️hoppas ni gillade detta inlägg så hörs vi om 2 dagar!

Likes

Comments