Hej igen! I dagens inlägg tänkte jag förklara lite om ADD och några FAQ, så detta kommer vara ett lite kortare inlägg men jag hoppas det går bra ändå❤️

Vad står ADD för? :
ADD (Attention Deficit Disorder) fritt översatt till svenska skulle bli "Uppmärksamhets-brist-rubbning"

Vad är ADD? :
Människor med ADD har en minskad aktivitet i de delar av hjärnan som styr tex uppmärksamhet, aktivitetsreglering och impulskontroll. Istället är andra delar överaktiverade vilket ofta gör dessa människor extra känsliga och kreativa.
ADHD/ADD är ett neuropsykiatrisk funktionshinder. Man trodde förr att symtomen försvann när barnet blev äldre. Idag vet man att ungefär hälften av de som får diagnosen som barn har kvar samma problem som vuxna, med mer eller mindre samma symtom. Störningarna startar tidigt i livet och ger varaktiga funktionshinder; mycket i form utav att man inte kan planera och organisera sina handlingar och sin vardag.

Vilka får ADD? :
Ärftlighet anses vara den viktigaste förklaringen bakom ADD, men även miljö och upplevda erfarenheter påverkar hjärnans utveckling.
ADD är även vanligare hos kvinnor.

Kan man bota diagnosen? :
Nej man kan inte bota ADD men med centralstimulantia kan hos vuxna visas upp emot 60% klinisk förbättring. Först då man äter centralstimulantia kan man vara mottaglig för viss form av kognitiv beteendeterapi.


Detta var ju bara ett kort inlägg med 4 frågor men är det några frågor ni skulle vilja ha besvarade så kan ni gärna ställa dom så svarar jag❤️hoppas ni gillade detta inlägg så hörs vi om 2 dagar!

Likes

Comments

Hejsan och välkommen till min blogg!
I detta inlägg kommer jag berätta lite om mig själv❤️
Jag är en tjej på 14 år som bor i Stockholm och som ni kanske märker så har jag valt att hålla mitt namn hemligt tillsvidare❤️
Denna blogg kommer alltså handla om min vardag och hur det är att leva med diagnosen ADD! Mer om ADD kommer i nästa inlägg, så om det är någon som läser detta och har några frågor är det bara att fråga så svarar jag i nästa inlägg!!

Så när jag fick min diagnos så var jag 10/11 år gammal om jag inte mins fel (gick i 4:an eller 5:an tror jag).
Mina lärare/ föräldrar hade under en lång tid märkt att jag haft det lite svårt i skolan och så och det var då jag fick påbörja mina utredningar på BUP! Jag fick göra allt ifrån lösa olika uppgifter till att sitta ner och prata med en psykolog och jag var där ca 2-3 ggr/månad.
Efter kanske 7 månader konstaterade dom att jag hade ADD och detta besked förändrade hela mitt liv framöver.
Nu påbörjade jag en resa som jag kommer vara med om resten av mitt liv. Nu skulle jag få börja behöva ta starka mediciner som skulle hjälpa mig att koncentrera mig bättre och jag skulle även få extra hjälp av skolan.
Medicineringen gick väll sådär jag fick dåliga biverkningar så jag slutade med den en stund.
Hjälpen från skolan gick inte bra alls, jag fick absolut ingen hjälp alls men som tur var skulle jag ändå byta skola och lämna kvar alla "vänner" och påbörja en ny resa som bara skulle visa sig bli bättre!
Jag hamnade på en jättebra skola där jag fick jättebra stöd ifrån tex att göra alla prov (nationella proven i 6:an samt att jag kommer få göra nationella muntligt eller skriva på dator i 9:an också) jag hade en speciallärare som jag kunde gå till under lektionerna och få sitta ner i lugn och ro med!
Detta var verkligen superbra och mina resultat på prov osv blev bättre och bättre!
Nu går jag i årskurs 8 och när jag började i 7:an fick jag en helt egen dator som jag skriver på varje lektion!
Jag vill verkligen säga att jag är super tacksam över dessa möjligheter som jag fått❤️

Likes

Comments