Header

Flertalet gånger de senaste åren har jag sagt att jag måste testa på att göra decoupage, men det har liksom aldrig blivit av. Jag har hittat diverse olika anledningar till att inte införskaffa material för ändamålet; jag vet inte hur man gör, det är dyrt etc etc. Vi har en gammal pepparkaksburk i metall där vi förvarar diskmaskinstabletter i, och denna burk ser förskräcklig ut med alla sina skrikiga färger... så en dag bestämde jag mig för att ta tag i saken. Jag frågade Davids pappas sambo, som pysslar mycket, om råd. OCH VIPS! Införskaffat vit sprayfärg, decoupage-lack, penslar och servetter.

Det var betydligt enklare än jag föreställt mig, och är supernöjd med resultatet! Detta kommer jag definitivt göra flera gånger!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

  • 65 Readers

Likes

Comments

Tiden har bara flugit förbi ikväll. Satte mig vid iPaden för några timmar sedan med ett mål i sikte; designa min egna almanacka på http://www.personligalmanacka.se. Så för cirka 5 minuter sedan klickade jag hem en, om ni frågar mig, riktigt tjusig almenacka för 299 kronor inklusive frakt och diverse tillbehör - sjukt prisvärt om den uppfyller mina förväntningar!

Och hur pryder man då inte almanackan om inte med mina underbara kisekatter?! Visserligen har jag en underbart fin sambo som var en potentiell man för jobbet, men siktar man på att bli The Crazy Catlady så.... 😉

Som den galna kattmänniska som jag innerst inne är, så avslutar vi med ett litet collage på våra (s)katter:

Likes

Comments

Igår var vi och handlade. Skulle till Netto för att handla en sak; 3-pack druvsocker för 10kr. De som brukar handla detta, vet att en ofta går för samma pris. Så klart var de slutsålda, billigt som det var. Så jag tröst-handlade en tomatplanta istället. Johannes nuvarande vuxenpoäng: 1.

Fick ju tvunget köra in om på ICA då också för att köpa druvsocker. Och där inne hittade jag det ultimata köpet!

En snygg kylväska! Och kylklampar! Johannas nuvarande vuxenpoäng: 5.
Det var egentligen ett sånt "kan-vara-bra-att-ha"-köp. Det kommer ju komma en dag när vi behöver den! Nu när det blivit så varmt ute!

Jag är nöjd i alla fall!

Och på tal om druvsocker tidigare; jag läste om en tjej som köpte flera paket av dessa druvsocker på Netto nyligen, och då fått frågan/kommentaren av kassörskan om hon tagit alla paket de hade i affären. Tjejen hade svarat att hon känner många diabetiker. Svaret från kassörskan var då att diabetiker får väl inte äta sånt?
...........
Jo, vi diabetiker får äta precis samma saker som ni vanliga människor! Vi måste bara se till att ta rätt dos insulin till det vi äter!

Likes

Comments

När jag var liten var jag väldigt ofta på biblioteket i min dåvarande hemkommun. Lånade högar med böcker som jag lusläste på nolltid. Var väldigt ambitiös på den tiden, kan man säga. Idag finns en annan vardag att ta hänsyn till, därmed finns inte tiden riktigt. Och orken. Och viljan. För där är ju alltid en massa annat man också vill hinna med.

Men för någon vecka sedan gav jag mig den på att jag skulle ta mig till biblioteket i min nuvarande hemkommun. Varit där ett fåtal gånger tidigare, inte riktigt gillat lokalen eller utbudet - har nog i grund och botten handlat om att jag jämfört med biblioteket jag vuxit upp i, och de skiljer sig otroligt åt. Upptäcker att biblioteket infört något de kallar för "Mer-öppet-låntagare", vilket innebär att jag kan komma och gå som jag vill mellan 7-22 ALLA dagar, HELA året. Förutsatt att jag skrivit på papper på att jag kommer sköta mig, så klart. Den friheten gillar jag!

När jag då var på biblioteket så hade jag egentligen bara en sak i sikte - jag har/(hade?) gett mig den på att jag ska lära mig spanska. Så hem kommer jag såklart med två böcker i grundkurs i spanska. På vägen till lånedisken väcker en bok med gult omslag, med godis på, mitt intresse. "Det sötaste vi har - om socker och växande kroppar". Den lät intressant, så jag norpade åt mig den på en gång. Och som denna bok fängslat mig!

Boken har ett fokus på barn; "växande kroppar". Den belyser fakta ring det mesta i matväg, allt ifrån socker och hur det påverkar tänder och kropp, till celiaki (glutenintolerans) och epilepsi. I grund och botten bottnar det mesta i vårt kolhydratsintag. Författaren drar även sina egna slutsatser och idéer kring saker det inte finns några vetenskapliga studier på, något som lätt kan spåra ur - men jag tycker författaren sköter detta väldigt bra eftersom hon påpekar att detta enbart är hennes egna spekulationer. Boken avslutas med 30 sidor recept och idéer och närmare 50 sidor med referenser.

Boken passar personer som vill läsa på om socker och dess inverkan på kroppen i allmänhet, och småbarnsföräldrar i synnerhet.
Barn är det sötaste vi har, låt oss inte förstöra dem med för mycket socker. Lagom är bäst!

"Det sötaste vi har - om socker och växande kroppar" av Ann Fernholm
ISBN: 978-91-27-13795-0
Köp den här: "Det sötaste vi har" - Adlibris

Likes

Comments

Som vanligt har det varit ett fullspäckat år. Och som vanligt kommer man ju givetvis inte ihåg allt som hänt. Men ska anstränga mig så gott det går för att komma på alla höjdpunkter för året!

Årets allra största höjdpunkt var nog ändå när jag tog min examen som tandsköterska. Det kändes inte så annorlunda då, man tänkte väl mest att jag ju ändå ska tillbaka till skolan på måndag. Men nej, det ska jag inte. Jag kommer nog heller inte träffa majoriteten av kursarna på väldigt, väldigt länge, om ens någonsin? Det kändes lite skumt.... Men jag tog min examen - inte en enda omtenta! Jobbade även som tandsköterska i somras, hade hand om en klinik helt själv i tre veckor. det var sjukt lärorikt, och skönt att faktiskt få ansvar och att där är folk som litar på mig och att det ska gå bra! Det kändes bra!

Jag har nu i december börjat prenumerera på Glossybox. Det är en prenumeration som sker månadsvis, där du får hem en box med fem olika produkter (både teststorlek och full-size-produkter) som man sen kan testa och recensera på deras hemsida och få poäng som man, till slut, kan lösa in mot en gratis box. I boxen finns diverse saker som man kanske annars inte skulle köpa i affären, då det är för dyrt eller att man tror att det "inte är något att ha". Man fyller även i en profil där Glossybox anpassar produkterna efter dig i viss grad, så som hårfärg, hudtyp och hudnyans. So far, so good. Min första box innehöll Burt's Bees-läppbalsam (full-size), Sasco Aloe Vera-gel (full-size), Make Up Store Nailpolish i färgen "Patricia" (full-size), JorgObé Peel Off Mask (test) och Make Up-glitter i färgen "Copper" från Bellápierre Cosmetics (full-size).
Någon som är sugen på att testa? Klicka här! http://www.glossybox.se/referal?CI=MTMyNzYy

I början på december gick jag till frisören. Jag var trött på mitt otroligt långa och tråkiga hår. Så de mesta av håret rök av. Och det blev rött. Jag är nöjd! Varje gång jag slutar en utbildning har jag klippt av mig håret, som då alltid är jättelångt. Jag älskar variation! <3

Den bästa saken, eller snarare förändringen, som hänt i år måste ju ändå vara att min diabetes är stabilare - för att jag börjat sköta mig på riktigt. Livet är inte mycket till liv om man inte mår bra, det förstår man ju nu... Jag har dock fått mycket hjälp och stöd från min diabetesläkare och sköterska, men också från min familj. Från sjukvården har jag dessutom fått låna (vill gärna få det permanent...) en makapär som kallas för CGM (kontinuerlig glukosmätning), som gör det möjligt för mig att se mina värden på displayen direkt, och se om de är på väg på fel håll i tid så att jag kan göra något åt det i tid. Det är guld värt, och det ökar livskvaliteten otroligt mycket! Min diabetessköterska introducerade mig, visserligen var det nog 2013, i kolhydraträkning för att få en bättre beräkning på hur mycket insulin jag behöver till en måltid. Det har jag fortsatt med i år, och det har också varit en stor bidragande faktor till att jag ligger bättre och stabilare i blodsocker nu för tiden. Diabetesen ingår i mitt liv, tyvärr, men det är bara att göra det bästa av situationen. MEN det är JAG som bestämmer över MIN kropp, inte diabetesen!

Givetvis har det hänt mycket, mycket mer i år, men när man sitter såhär och försöker komma på det så står det bara stilla i huvudet. Det har hänt mycket bra saker, men också mycket tråkiga och sorgliga saker. Men nu ska det blickas framåt, och inte fokusera på de negativa sakerna.

Vad kommer 2015 med, då? Ett nytt liv, med en ny karriär PÅ RIKTIGT! Det kommer även komma med en massa glädje, men också en del sorg - för det ingår liksom. Mitt enda nyårslöfte som jag kommer ha är att vara ärlig mot mig själv i alla lägen, och givetvis det stående löftet - att ta hand om mig själv och min diabetes. Det blir trots allt bäst så, både nu och i framtiden.

Det kommer komma en massa bilder över året, men allt har sin tid! Eller som sambon säger, han hatar att jag säger "strax", för man vet aldrig när det blir av ;)

Gott nytt år, mina vänner! Puss och kram! js*

Likes

Comments

Ja. Eurovision Song Contest har korat sin vinnare för 2014. En kvinna som kallar sig Conchita Wurst vann. En kvinna med lång klänning, snyggt hår, bra utstrålning, bra sångröst, och ja, hon har skägg. So what?! Trött på fördomar och dryga människor som tycker att detta är "pinsamt", "äckligt" och "skrattretande". Till er vill jag bara säga; bakåtsträvare! Låt folk se ut som de vill, vad gör det er? Inte ett smack! Titta inte på TVn när någon sån där "äcklig" jävel är på skärmen, så slipper ni ju se det? Eller jag har fel? Detta reagerade jag på även förra året då Rumänien framförde låten It's my life med Cezar. En kille som var ASGRYM på opera, men ändå med nytänkande musik. Facebook bara kryllade av negativa kommentarer om denna man, samma form av kommentarer som att han var "skrattretande" och "äcklig" - men varför? För att han är udda? För att han vågar vara sig själv? Åh, ge upp för fan! 

Personligen tyckte inte jag att Conchitas låt var den bästa i år, men tilläggas ska att det absolut inte var den sämsta heller! Lång ifrån. Sannas låt var bra, och likaså Ungern med låten Running. Men ekonomiskt sett är det nog bra att Sverige inte vann, eller vad säger ni andra? 

And please, use the brain and heart next time - stop being so narrow-minded!  

Likes

Comments

Idag är en sån dag.. Inget vill som jag vill. Detta inkluderar diabetesen. Vaknade imorse - 2,8mmol/l i blodsocker. Dricker ett glas oboy. Ja, just det ja, det är ganska mycket socker i det. Går och lägger mig en stund till. 19,3 i blodsocker. Tjoho! Tar insulin, mindre än jag borde, för att få ner det igen till en rimlig nivå. Hade dessutom fått huvudvärk, kanske på grund av hastig förändring i blodsockret? Går några timmar, huvudvärken släpper inte så jag går och lägger mig. Precis lagt mig, känner att blodsockret sjunker - snabbt. Åhnej, 3,2 i blodsocker. I med 5 bitar druvsocker. Märker att blodsockret successivt stiger. Somnar. Vaknar två timmar senare - 2,7 i blodsocker. Skiter fanimej i om jag hamnar på 25 i blodsocker, men nu tar jag till en burk Coca cola!! Efteråt börjar jag fundera lite på om jag ändå skulle ta lite insulin för att kompensera - nej! Det ska jag inte. Får justera detta sen. En och en halv timme senare - 3,5 i blodsocker. Jag ger upp..

Vissa dagar bara börjar kasst och fortsätter så. Bara att acceptera. Skit också.

Likes

Comments

Jag har haft diabetes i över 18 år. Från allra första början fick man lära sig att man skulle sprita fingret man skulle ta blodsocker i, alternativt gå och tvätta händerna. Har väl vetat majoriteten av mitt liv varför, och folk runt omkring har alltid varit noga med att säga till mig när jag var yngre att jag skulle tvätta händerna innan blodsockertagning. MEN. Med tiden försvinner liksom denna vanan. Kan ju köpa att man inte använder spritservetter varje gång man inte är hemma eller har tillgång till vask och tvål, men när man är hemma - och har tillgång till detta - ja, vad försvarar man sig med då? Lathet?
Fick, som nämnt, för ett tag sen inkopplat en kontinuerlig blodsockermätare. Denna måste kalibreras två gånger om dygnet, då genom att jag tar blodsocker i fingret med min vanliga blodsockermätare, och programmerar in detta i den nya. Då ska det ju helst vara så att de båda mätarna visar någorlunda detsamma - MEN NEJ. Inte denna gången. Min kontinuerliga mätare sa att jag hade 6,7mmol/l, medan min "gamla" mätare visade att jag hade 11,9mmol/l. För att göra en liten jämförelse för de som inte känner till hur blodsockernivåerna ska vara, så bör en "frisk" (jag ser mig inte som sjuk bara för att jag har diabetes) person ligga mellan 4,0-6,0mmol/l före/efter måltid (på ett ungefär). (När jag nu sitter och tänker på vad jag nyss skrev, så är det ju faktiskt så att jag också bör ligga i det intervallet.... bör). Men nu till poängen. Jag satt och funderade hur min kontinuerliga mätare kunde visa så fel (6,7mmol/l) - tanken slog mig inte att det kunde vara min vanliga mätare som visade fel. Jag bestämde mig, klokt nog, för att gå och tvätta mina händer och mäta om blodsockret, och vad visade den då om in 6,5mmol/l.

Som det kan gå ;) Lärdom: tvätta händerna - när du orkar. Och visar blodsockret lite väl högt - gå och tvätta händerna och ta om. En dag kanske man har lärt sig att det bästa faktiskt är att tvätta händerna varje gång, men det får ta den tid det tar innan jag kommer fram till den slutsatsen och faktiskt gör det ;)

Likes

Comments

Igår fick jag en extra mätare att ha i fickan. En mätare som konstant mäter mitt blodsocker (under 4 veckors tid). Vilken lättnad. Tycker att det är en trygghet. Så nu har jag en insulinpump i ena fickan, och denna mackapären i den andra, så mobilen får ha ett annat förvaringsställe tills jag inte ska ha denna mer. Har någon någon fråga om vad detta är, hur det fungerar eller liknande, så bara fråga!


Likes

Comments

Nu under dagarna har det ju totalt eskalerat på Facebook med det så kallade "öldrickar-spelet" där man sveper/klunkar/trycker i sig en halv liter öl så snabbt man bara kan och sedan nominerar tre personer att göra samma sak inom 24 timmar, ANNARS ska de nominerade ge ett flak öl till den som nominerade dem. Totalkorkad idé. Jag har tittat på diverse klipp, men mest fokuserat på de som vågar gå utanför boxen, och då på rätt håll. Exempelvis var där en tjej som bara förknippade det hela med Systembolagets reklam där "Anders" inte vill ha en kaka, och alla runt bordet försöker pusha honom till att ta den där kakan ändå. Efter mycket om och men går han med på det, i det fallet handlar det nog mycket om att man ska få idioterna som tjatar att hålla käften. Ett annat problem som kan uppstå i öldrickarspelet kan vara grupptryck. Hur gärna folk än vill säga att man inte ska falla för grupptryck, man får ju stå på sig lite, ha lite självförtroende och hela den biten, så är det inte så enkelt alltid. Man vill kanske som ung och vilsen tonåring (som inte ens på laglig väg kan få tag på öl) vara lika "tuff" som kompisarna. Man kanske inte ens tycker att det är tufft, men om de inte gör som de blir tillsagda så blir det definitivt stämplade som mesar/fjollor/fegisar och fan och hans moster vad man mer vill kalla de vettiga människorna. Jag tycker det är tragiskt. Och jag tycker det är minst lika tragiskt att sitta och gilla dessa videor på Facebook.

Där var en tjej som sa att man skulle dricka ett glas vatten istället, för det får vi i oss alldeles för lite av - men då kommer liksom hela idéen bara att rasa samman, för vem tycker liksom att det är kul? Nej, alkohol är roligt, annars får det vara! Ja, men då får det väl vara då! Där var en kille som hällde upp äppeljuice i sitt glas och svepte det, allt för att göra narr av denna (redan från början) mest korkade idéen i världen. Med all rätt. Eller alla de som tänker till lite extra; en öl kanske kostar 20 kronor på sin höjd. Då kan man ju, istället för att ens köpa den där ölen som ändå inte ska avnjutas för att den är god, skänka de pengarna till något som man tycker låter vettigt, så som cancerfonden eller organisationer som hjälper utsatta barn i familjer där bland annat alkoholism förekommer. Kolla gärna videon på denna länken!

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151933899305418

Vad man än dricker i alkoholväg - det ska drickas i lagom mängd för att det är gott, inget annat. Sen att man någon gång då och då, absolut inte varje helg, väljer att festa till det lite mer är helt okej. Man ska inte slänga i sig en öl, en cider, ett glas vin eller en rom och cola bara för att bli full.... Snälla.

Alla som har eller tänker lägga upp en video där man halsar en öl bara för att inte bli "skyldig" sin kompis ett flak öl eller för att man skäms om man inte gör det - tänk till. Hur gammal är jag egentligen? Är det värt det? Det många inte tänker på, men som förekommer i större och större utsträckning idag, är att arbetsgivare använder sig av bland annat Facebook för att se vad du är för en liten filur innan de väljer att anställa dig. Vill du då bli kopplad till ett "vad"/en "nominering" eller vad ni väljer att kalla det, och därmed kanske inte få jobbet?

Tänk först - gör sen, inte tvärtom!

  • 206 Readers

Likes

Comments