Hej!

Idag tänkte vi göra ett inlägg om alkohol och droger, som mer specifikt kommer handla om hur ungdomar missbrukar de.

Först tänkte vi prata lite allmänt om alkohol och droger och alla vet nog att det inte är bra att dricka, röka eller använda/ta droger.


Varför är det farligare att dricka som ung?

Det finns många anledningar till varför lagen sätter en åldersgräns (18 år) för att dricka alkohol.

En av anledningarna är att ungdomar har högre risk än vuxna att ta skada, både i nu livet och senare i livet.

Alkohol skadar även hjärnan, men hjärnan skadas extra mycket när man är ungdom. Eftersom organet utvecklas ända upp till 25-årsåldern.

Kropp storleken spelar också stor roll, för en liten kropp innehåller mindre kroppsvätska att blanda ut alkoholen med. Det gör att det oftast går snabbare för en ungdom att bli berusad. Sen har ungdomar också sämre förmåga att bryta ner alkohol.


Hur många ungdomar dricker/tar droger idag?

Enligt hemsidan IQ.se så har var sjunde tjej och var sjätte kille på svenska gymnasier erkänt att dom provat narkotika i sina liv. Antalet elever i nian som dricker har gått upp och ner de senaste 40 åren. I den senaste undersökningen 2014 var det fler tjejer än killar som svarade att de dricker alkohol, ca 50 procent av tjejerna och ca 43 procent av killarna. Det är de lägsta siffrorna som uppmätts sedan undersökningen startade 1971. Det betyder att det nu är fler elever i nian som avstår från att dricka än som dricker idag.


Vi ställde några frågor till några personer i min

skola.


Fråga 1. Har du någon gång provat droger/cigaretter/alkohol?

“Ja jag har provat cigaretter och alkohol”

“Ja jag har druckit och rökt”

“Jag har smakat hemma”

“Jag har provat cigaretter och alkohol”

“Nej”

“Ja cigg och sprit”


Fråga 2. Vad tycker du om att åldersgränsen på alkohol och cigaretter är 18?

“Det är dåligt men färre dricker då”

“Det är bra för att man är inte färdigvuxen innan 18”

“Det är väl bra”

“Det är jätte bra”

“Bra”

“Både bra och dåligt för att det hade varit tråkigare att dricka då men fler hade druckit”


Fråga 3. Vilken ålder är det vanligast bland dina kompisar att prova allt?

“13-14”

“13-14-15”

“14”

“13-14”

“13-14”

“Typ min ålder, 03:or”


Fråga 4. Hur känner du allmänt om droger och alkohol?

“Det är dåligt men gott”

“Det är inte bra att börja med något skadligt”

“Det är jävligt dåligt”

“Droger är fullständigt vansinnigt och dricka går bra i måttliga mängder”

“Inte bra”

“Kul med dåligt”


Fråga 5. Känner/Kände du dig påtryckt av dina vänner av att dricka eller röka?Eller röker/dricker du för mycket?

“Nej det är jag som gör så dom känner sig pressade”

“Nej jag kände mig inte påtryckt”

“Ibland har jag hört snälla testa”

“Röka kände jag mig lite påtryckt och dricka var jag bara nyfiken”

“Nej”


Nu tänkte vi dela med oss om vad vi tycker om detta.

Så här tycker tjejerna:

Vi tycker att hela grejen med alkohol och droger är väldigt överskattat och att folk tar det alldeles för allvarligt. Vi tycker inte att det är en så stor grej om man smakat alkohol. Men att börja dricka ofta är inte bra som ung och inte heller som vuxen. Själva tycker vi då att cigaretter och droger är mer allvarligt för de förstör inte bara en enskild människa utan förstör för människor som är runtomkring. Någonting som vi tycker är väldigt jobbigt är att så fort man röker eller dricker mycket alkohol är man plötsligt stämplad som dålig. Men om man aldrig rökt eller aldrig druckit är man plötsligt stämplad som tråkig.


Vi tycker inte man ska använda droger eftersom det är farligt och skadar hälsan väldigt mycket. Många tar droger för de mår dåligt och för att det är mycket grupptryck i samhället idag.


Något som är svårt för oss att förstå är varför man röker eller dricker för att vara “cool”. Vi tycker inte att det är coolt att röka, dricka eller tar droger. Utan vi tycker det är dåligt och om man tror att det är coolt, så borde man tänka efter lite om vad man verkligen tycker.


Vi vet att många ungdomar röker och dricker innan de blivit myndiga. Då menar vi alltså ungdomar runt 13 till 14 års ålder.

En orsak till att det är så lätt att få eller köpa alkohol är att myndiga personer köper ut åt minderåriga. Vilket vi tycker är helt fel, för om det finns en lag så ska den följas.


Detta är vad olika kompisar till oss tycker om detta:

Jag tycker alkohol egentligen borde vara svårare för ungdomar att få tag på. Nu kan man få tag på en liter vodka för ca 200 kronor hur lätt som helst. Eftersom att det är så skadligt för ungdomar och kan leda till våldsamhet och bråk. Det kan även göra att ungdomar kan vara värdelösa i trafiken och råka illa ut.

Dock så tycker jag personligen att det är rätt så kul att dricka med kompisar så länge det inte går över till att man dricker för mycket och blir illamående och får mycket av dom negativa effekterna från alkohol. För många ungdomar är det svårt att känna hur påverkad man är vilket kan göra att man i värsta fall blir alkoholförgiftad.

Många blir också väldigt okontrollerbara och det kan vara väldigt svårt för personens kompisar att hindra den personen från att göra dumma saker. Cigaretter är något jag tycker illa om, jag har aldrig provat att röka då jag tycker att det är dumt, äckligt och onödigt.

När man dricker alkohol blir man glad och får en positiv känsla, men det enda jag har hört från att röka är att man blir yr och jag förstår inte vad som skulle vara bra med det.

Narkotika tycker jag också är dumt då det är väldigt beroendeframkallande och de flesta narkotika sorterna är dödliga, om man inte har väldigt bra koll på hur mycket man tar.
Likes

Comments