Här kommer en video från Savage Wilderness. I detta nu sitter vi inne i d2 och kollar på Now You See Me. Jag som har lite läxor och göra försöker multitaska lite lätt, det går bättre än förväntat. Nu är det iallafall äntligen helg och på söndag väntar Diani och höstlov. Tror alla på internatet är extremt taggade och har sett fram emot detta väldigt länge. Imorgon firar vi in 2 månader i Kenya med en resa till Westgate, mest känt för terrordådet där 67 människor dog 2013. Det ska bli intressant. Nu ska jag återgå till svenskan och sen prata lite med Mackovich ( le brother)

Ha en trevlig fredag så hörs vi sen!Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Klockan 07:13 i den 8 Oktober, en lördag, drog ett litet men komfortabelt gäng iväg till River Rafting, Bungee Jump, Klättring och andra häftiga aktiviteter. Två timmars bussresa passerade väldigt snabbt vilket är något av det ovanliga här i Kenya. Vi kom dit runt 09:30 och hade en kort introduktion och rumsindelning. Det var alltså inga tält denna gång och vi 26 elever hånlog lite smått för oss själva, det var nämligen så att vissa inte följde med till Savage för att dom inte orkade sova en natt i svettiga tält där man inte vet var man har sina saker. Så blev det inte denna gång. Vi gjorde lite gruppövningar och åt sedan lunch. Savage erbjuder somsagt många roliga aktiviteter, det är ett ställe jag verkligen ser fram att åka till igen då vi förhoppningsvis får göra ännu mer häftiga saker. Det blev klättring och lite hinderbana. Det var så otroligt varmt att många av oss inte riktigt visste vad vi skulle ta oss till. Det blir gradvis varmare här i Nairobi och vi är uppe i ca 23 grader under en medeldag. Savage som ligger vid Makuyu, en liten bit neråt från Nairobis höga höjd var helt otroligt fint. Det var första gången jag såg ordentligt, tjockt, grönt gräs på sjukt länge. PÅ MARKEN! Det tillhör inte direkt vanligheterna då det finns röd sand ÖVERALLT här i Kenya. Svenskarna var alltså sjukt nöjda. Det blev en sjukt rolig resa med allt ifrån Bungee Jump till River Rafting. Kändes inte direkt stabilt när Lexi (en av ledarna) berättade att det finns krokodiler och flodhästar i dessa vatten, det hör dock inte till det ovanliga. Jag vet forfarande inte om hon skämtade med mig eller inte. Mörbultade och trötta elever kom hem till internatet. Där bestämde vi oss snabbt för att beställa middag från Art. Blev milkshakes och pannkakor samtidigt som vi kollade på Mulan 2 i D2 (klassrum) En nice avslutning helt enkelt.

Lägger in lite bilder som vår bordingvärd och svenskalärare Mr Spång tog under resan. Det kommer även en video imorgon och sen lite bilder som personalen på Savage tog på oss under vår Rafting. Tills dess så hörs vi!


Likes

Comments

Idag har det varit en helt vanlig skoldag med historie seminarium och riktiga skitlektioner. Detta var på grund av att jag verkligen vaknade på fel sida trots mina 8,5 timmars sömn. Det blev en lunch på Art och det muntrade upp hela gänget att klara resten av dagen. Idag är det kanelbullensdag vilket vi på internatet inte undgått att missa. Kan säga att alla var extremt sugna efter att kompisar och familj skickat bilder via snapchat, facebook, instagram etc på nybakade bullar. Vi i ettan tog tag i detta och bakade över 100 bullar till hela internatet. Det tog över 4 h men tillslut var dom klara. Smakade självklart inte exakt som dom gör i Sverige men resten av internatet verkade uppskatta det iallafall.

Likes

Comments


Här kommer fortsättningen på förra veckans äventyr i Masai Mara


Söndag 25 September 09:15 - 14:00

Väl tillbaka på Campet blev det frukost och en liten tid att göra sig i ordning på. Många av oss hade varken prioriterat eller hunnit att borsta tänderna. Sedan bar det av till Masai byn som inte låg långt bort. Där fick vi dansa och lära känna Masai stammen som lever på traditionellt "masaiskt" vis. Vi fick gå in i deras hem och lära oss lite om deras kultur. Masaierna har två namn, ett engelskt namn och ett masaiskt namn. En som vi träffade hette Patrick och en annan hette John. Någon av dom berättade att han hade 17 (!!!) flickvänner och att det var helt normalt hos dom. Han berättade även att han inte lärt sig engelska i någon skola utan förlitar sig helt och hållet på turister som kommer dit och lär dom. Vi fick även gå på deras marknad där jag köpte en liten staty av två giraffer som ni kan se i min senaste video. Marknaden var väl kanske inte något speciellt att skryta om men här visste vi iallafall vart pengarna gick.

14:00-19:20

Efter en lunch så drog vi ut på ännu en game drive. Detta var nog den bästa av alla. Vi fick se Jeparder, Leoparder, Elefanter och Flodhästar. Det blev en lång tur och som vanligt kom vi hem senare än vad vi planerat. Vi körde runt ett bra tag och många av oss trodde att chauffören hade tappat bort sig. Vi var ute mitt i mörkret och körde över broar som kändes mindre än bussen och i vattenpölar där vi var 100% säkra på att vi skulle köra fast. Vi körde sedan in i ett oväder. Det var så otroligt häftigt att se blixtrar slå ner över savannen. Eftersom att landskapet är så platt så kunde vi se blixtrar slå ner lång långt bort. Det var helt fantastiskt.

19:20-21:00

Vi drog tillbaka till Campet och åt middag. Jag var väldigt skeptisk då jag inte gärna ville bli matförgiftad och åt därför inte speciellt mycket. Däremot är jag väldigt imponerad över maten dom kunde laga där mitt ute i vildmarken. Det var absolut inte i närheten av en torr macka utan riktig ordentlig middag. Efter middagen blev det samling vid brasan och efter ett tag kom våra vänner från Masai byn och dansade och sjöng med oss. Det var sjukt häftigt trots att jag efter ett tag gick och la mig för att orka upp morgonen därefter. Men att få somna till ljudet av sjungande Masaier var ganska häftigt ändå.

Måndag 26 September 06:00

Vi vaknade samma tid som vanligt och den här gången mådde jag prima. Jag hade inte sovit under några problem för första gången på 4 dagar vilket kändes revolutionerande då det var ett tag sen. Vi gjorde vår vanliga "rutin" och satte oss i bussen för ännu en game drive. Här var vi nästan desperata då vi så himla gärna skulle vilja se lejon. Vi hade vid det här laget redan sett 3 av 5 i the big five och ville så gärna lägga till ännu ett djur samlingen. Efter en lååång resa var vi mycket besvikna och började dra oss hem. Men på vägen så upptäckte vi en död buffel. Bufflar är mycket stora djur och kan inte dödas av vem som helst. Det krävs oftast flera lejon för att kunna göra detta och vi fick åter igen upp hoppet. Gamarna hade redan satt sig på resterna av buffeln när vi drog vidare på vår jakt efter lejon. 10 min senare ser jag något en bit bort i gräset. Grät nästan av lycka när jag upptäckte att det inte var en stor sten eller en död gnu som det nästan alltid är utan det var en lejonhane. En bit bort satt två lejonungar och en hona. Tror jag fick över 200 bilder på lejonen och det var verkligen det som utgjorde den här resan. Helt fantastiskt var det.

Hemåt 13:30-20:30

Nu var vi ordentligt försenade. Lärare och elever var båda lite smått irriterade och ville gärna komma hem. Det var egentligen inget som stoppade oss utom vår egen lathet. Bussresan blev lång och det var tyvärr väldigt många som mådde fruktansvärt dåligt. Vi stannade i en timme så att folk kunde få frisk luft och försöka hämta sig från illamåendet. I slutet blev det tillomed så illa att en tjej eventuellt skulle behöva söka upp sjukhuset för att hon mådde så dåligt. Vet dock inte om det blev så tillslut. Vi kom hem 20:30 och det första jag gjorde var att ta en dusch för att få bort dom gigantiska kråkboen som mitt hår skapat. Eftersom att vi kom näst sist hade många redan duschat och allt varmvatten var slut. Det blev en kall dusch och sen en varm säng. Jag sov som en stock och vaknade nästa morgon 07:30 och mådde som en kung. Tänk vad 1,5 h sovmorgon kan göra.


Detta var lite smått och allmänt om vad som hände under helgen. (Smått kanske det inte blev när jag tänker efter)


Likes

Comments

Yo, det var ett tag sen. Nu börjar det snart närma sig en vecka sen jag kom hem från Masai Mara och det är väl dags att berätta vad vi hade för oss. Jag vill så mycket hellre kolla klart på Änglar & Demoner då jag verkligen fastnat i en Dan Brown fascination då det enda jag vill läsa är hans böcker.


Lördag 24 September 06:00

Här blev det uppstigning olämpligt tidigt för min tonårshjärna. Det kändes otroligt segt att släpa sig ner till frukosten för att försöka trycka in en allt för rostad äggmacka i käften innan hela gänget långsamt lunkar mot bussarna för att lägga in packning och sovsäckar. Natten till fredag hade 50% av internatet blivit matförgiftade av linsgrytan och jag var en av dom som vaknade mitt i natten och mådde skit rent ut sagt. Därför var många lite smått oroliga för att vara fortsatt dåliga under fredagen vilket då skulle betyda att den 7 h långa resan på lördag morgon skulle bli ett helvete. Jag mådde som tur var bra och kände att Masai Mara skulle vara något jag klarar av. Bussresan började och vi lyckades få den absolut sämsta bussen, inte nog med det fick vi även dom absolut sämsta platserna i hela bussen.

07:00-21:00

Det blev lite pauser vid ett shoppingmall där många gick på toaletten. En enorm kö växte sig fram vid damernas toalett och tillslut gav många av oss upp och ifrågasatte sin könsidentitet och gick in på herrtoan. Resan fortsatte och det blev många timmar av försök till att sova. Vi kom tillslut fram till vägen som leder in till Masai Mara. Fy-fan säger jag bara. Tror inte ens jag kan kalla det vi åkte på väg. Det var bokstavligen en tvättbräda och med bussens fönster och säten skakande så varken lät det eller kändes speciellt bra i 3 h. När vi väl var framme blev det Game Drive direkt då vi var grovt försenade. Det blev inte speciellt många eller intressanta djur och vi drog oss senare tillbaka till Campet. Det blev en kort introduktion och tältindelning fram tills vi tillslut fick äta middag och sätta oss framför lägerelden. Sjukt mysigt med gitarrspel och viskleken vilket fick många av oss att känna sig som små barn igen. Vi alla drog oss till tälten ganska tidigt för att förbereda oss inför den kommande uppstigningen 06:00 nästa morgon.

01:00

Att vakna mitt i natten av att höra hyenor och babianer ha ett extremt krig utanför tältet är väldigt annorlunda från hur min vardag brukar se ut. Att senare inse att anledningen till varför man vaknade inte var pga babianernas skrik utan att magen gör fruktansvärt ont är inte speciellt kul det heller, men för att senare behöva dra den kopplingen att jag, ensam, ska behöva gå ut ur tältet, med en mobilficklampa som har 5% och springa hela vägen till toaletten en bit bort, till ljudet av bråkande hyenor som inte befinner sig långt bort alls, det är fan värre. Ni kan ju förstå att jag sprang. Det fans alltså två anledningar till detta, ni kan nog lista ut båda. Jag fick inte mycket sömn den natten och när jag vaknar...

Söndag 25 september 06:00

...morgonen efter och kollar på min väckarklocka som mäter sömn ser jag att jag totalt har fått 4 (!!!!) timmar ordentlig sömn från och med att jag somnade 21:00 kvällen innan. Jag drog mig upp ur sovsäcken och svor åt Tommy som gick runt och väckte oss alla. Det var fortfarande helt kolsvart ute och stjärnorna syntes forfarande. Magen kändes ok och jag antog att det som vanligt var maten som var en bidragande faktor. Jag brukar INTE vara speciellt känslig men antog att det fanns lite kvar från torsdagskvällens matförgiftning. Vi fick lite popcorn och kex till frukost och åkte sen ut på en ny Game drive.

06:00-09:15

En helt fantastisk morgon som resulterade i en underbar soluppgång med elefanter två/tre meter från bussen, bufflar, strutsar och massor av andra djur gjorde den tidiga uppstigningen självklart helt värd besväret. När vi återvände för frukost en aning sena var vi alla relativt glada ändå. Det blev lite vila, frukost/lunch och sen ut på en ny Game drive.

Detta var lite av vad som hände mellan lördag och söndag, Nästa inlägg kommer imorgon! Tills dess!

Likes

Comments

​Här kommer den "efterlängtade" videon som jag lite snabbt har klippt ihop. Kände att jag ville ha lite "old school" så festade till det med lite Elvis. Av någon anledning tänker jag bara på Greta & Agnes hemma i Sverige när jag lyssnar på honom så det här blir väl lite av deras video hehehe. I alla fall så hörs vi imorgon igen då det blir fredags utgång! Tills dess, Kwaheri

Likes

Comments

Godkväll. Här kommer lite bilder från Masai Mara i helgen. Här kan ni kanske få en liten kort uppfattning om hur det var och vilka djur vi såg. Ska definitivt önska mig ett ett lite bättre objektiv så att kommande safariresor består av lite bättre bilder. Det blir lite svårt när djuren ofta kan befinna sig en bit bort vilket leder till att kameran inte riktigt kan fånga det ögonen ser. Oavsett var det en fantastisk resa som jag kommer skriva lite längre om imorgon. Tills dess så får ni njuta lite av dessa bilder. Imorgon väntar en vanlig skoldag och en liten tripp till Masai Marknaden.

Uppstigning vid 6. Det var fortfarande stjärnklart när vi satte oss på bussen och åkte ut på savannen. Ca 15 min senare fick vi uppleva en fantastisk soluppgång och en hel vild elefantfamilj. Verkligen en helt annan känsla än när vi var på barnhemmet.

Helt underbart morgonljus

Äntligen fick vi se lejon. Efter en sjukt lång morgon så var dom äntligen där. En hel familj. Verkligen det bästa på hela resan.

Gamar som snabbt var framme vid resterna av lejonmaten.

En död buffel, eftersom att dom är sjukt stora så krävs det ganska mycket för att döda en av dom så vi förstod ganska snabbt att lejon hade varit i närheten.

Vi kom otroligt nära en Jeparden som även är världens snabbaste landdjur. Sjuuuukt häftigt. Och ja, det är skillnad både utseende och storleksmässigt mellan Jeparder och Leoparder. Båda är relativt svåra att se dock, den här råkade ligga precis utanför vår buss

Glara (Clara Guggerman ;) ) i sin vackraste form. Ingen av oss kände oss speciellt attraktiva efter 3 dagar ute i ingenstans

Det är väldigt ovanligt att se leoparder då dom ofta håller sig borta och har väldigt bra på att kamouflera sig. Vi lyckades se TVÅ stycken vid två olika tillfällen. Nöjda och glada Ssn:are åkte hem till campet.

Filippa visar en ung tjej sin kamera

Vi pratade lite med barn från Masai stammen. Helt otroligt hur häftigt dom tyckte det var med kameror med touch. Många av dom poserade gärna och skrattade med oss

Glada Ssn:are är med och bidrar

Mitt i ett hopp, många Ssn:are var med och tävlade också även fast vi inte var i närheten av lika skickliga.

Ssn:are med käppar som får vara med och dansa. Ser ganska nöjda ut ändå

Mitt under välkomstdansen + hopptävlingen

Masaierna delade ut dessa "käppar" som enligt dom användes i dans. Lisa och Kurre fick låna en varsin och därmed blev dom offer för Masaiernas välkomstdans. Resten av gänget ville gärna inte bli tilldelade en och höll oss undan.

Just i den stunden trodde jag verkligen att jag skulle få till en toppenbild, 4 häftiga Masaier framför en lastbild. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig som ni kanske ser.

Saga och Lisa som däckade på bussen efter en tidig morgon ute på vift

Helt annat klimat än Nairobi som både är en stad (nähe?) och ligger väldigt högt upp

Gestalten av en örn i trädet. Tommy blev helt galen när han såg det

GRosa var trött och frusen när det regnade in i bussen

​Det är en liten del av vår helg, mer får ni se imorgon. Hade tänkt fixa det inlägget idag då hela min eftermiddag var fri men den spenderades istället till att ta en lång och välförtjänt nap. Sov från 13:00 till Zumban vid 16:30

Likes

Comments

​Hejsan alla människor. 

Jag har nu återvänt från Kenyas härligheter ute i vildmarken och har försökt landa lite i den otroligt underbara helgen vi fått uppleva vid gränsen till Tanzania. Imorgon kommer inlägg med bilder och hur det var etc så ha tålamod. Jag har just i detta nu lite fullt upp med historie seminarium, ekonomi och samhällsprov och sen ett kommande matteprov imorgon innan det bär av till Mombasa om tre veckor. Med detta vill jag bara säga att det kommer inlägg, bara inte just nu. Så fort jag får tid så ska jag se till att nära och kära kan få uppleva en liten, liten del av den fantastiska helg jag upplevt. Men tillsvidare så hörs vi!


Likes

Comments

Ber på förhand om ursäkt för lite halvsuddiga bilder, dom är tagna direkt från google


God eftermiddag, nu är det helg! Hur härligt är inte det? På lördag/söndag väntar ridning och bio för vår del, mer om det skriver jag självklart så fort jag upplevt det ;) Men nu till the Kibera Walk vi hade igår, ca 3 timmar promenerandes bland skräp, djur och plåt. Var det lika illa som jag förväntat mig? Mjaa...inte riktigt. Detta är varför:

Kibera är som jag tidigare skrivit en av Afrikas största slumområden med siffror från 500 000 till 1 000 000 invånare, här bor människorna inte i "vanliga" hus utan hela området är uppbyggt på korrigerad plåt och strömaterial, allt dom kan få tag på. Man kan kanske tro att det är så att en Kenyan bara kan gå in Kibera med material och sen slå upp sitt hus vilket inte riktigt stämmer. I Kibera hyr man sitt hem, oftast är hyresvärdarna INTE en del av Kibera utan tjänar väldigt bra med pengar och kan därför bo finare. Vi fick gå hem till en av guiderna och se hur ett hem kan se ut. Han ville inte kalla sitt hus för ett hem, för honom var "hemma" hos sina föräldrar vilket jag kan förstå då det kanske inte blir speciellt hemtrevligt när man bor ensam i ett rum när resten av området lever dygnet runt. Det var litet, fanns inget vatten, upplyst av en liten lampa och mat gjorde han någon helt annanstans då det inte fanns möjlighet för det i det lilla rummet, dock hade han ett extremt bra högtalarsystem. Det blev en blandning av Adele och Kenyansk musik med mycket bas under den tiden vi stannade där. Vi fortsatte runt, såg massor av "hemlösa" djur som såg både sjuka och skadade ut. Vanvårdade höns gick runt letade mat bland soporna och vid köttdisken kryllade det med flugor, det är då ganska förståeligt att många blir sjuka här. Kibera är inte fräscht, det ska jag verkligen inte försöka lura i någon. Det är inte vackert heller, det är inte något en Hipster skulle kalla för "originellt". Kibera är Kibera och jag ska inte leka proffs då jag endast har varit där en gång men för att kunna uppleva känslan och alla intryck så går det inte att bara kolla på bilder, det krävs att man är där! Levnadsstandarden är inte bra helt enkelt, och det finns självklart så mycket negativa saker i Kibera, men det finns det överallt! Därför berättar jag om lite positiva saker istället!

I Kibera finns det en så enorm gemenskap och det är sjukt coolt att se. Alla känner varandra, alla tar hand om varandra och alla finns där för varandra. Trots sin sopiga situation så verkar folk vara glada ändå. Dom hälsar, frågar hur man mår och går sen vidare med sina vardagssysslor. Barn använder den lilla engelskan dom har och hälsar och är så himla trevliga. Det här med att pengar förändrar ens syn på livet är verkligen sant. Ju mindre man har desto trevligare verkar folk vara.

Kibera har även startat en skola för tjejer vilket jag tycker är helt fantastiskt. Man prioriterar utbildning och kämpar verkligen för att kunna få ett bättre liv. Jag märker nu hur mycket fördomar jag haft om Kibera, det är illa, det ska jag inte förneka. Men människorna där är no different from others, om något skulle vara en skillnad så är det antagligen att dom är så fantastiskt trevliga jämfört med resten av världen.

​Det var lite om vår promenad i Kibera igår, sjukt häftigt och jag skulle gärna gå dit igen. Nu känner jag mig mer förbered. Ska se till att mina fingrar inte blir svullna av vätskebrist den här gången. Inte bra alltså! 

Tills vidare! 

Likes

Comments

Va, en månad har redan gått? Vart tar ens tiden vägen? Kan nu på något sätt relatera till alla forna SSN bloggar där dom skriver om hur tiden verkligen flyter iväg. Vet att mitt läsår i 9:an tog 100 år att klara av, här känns det som att man hinner blinka och sen är tiden här slut. Gemenskapen här är fantastiskt, alla hjälper varandra och stöttar om det skulle vara så att hemlängtan slår till vilket den tur nog inte har gjort hos mig än. Ibland händer det självklart att man saknar vissa saker som inte går att hitta här i Kenya. Potatisbullar med lingonsylt och bacon, Marabou Choklad och en ordentligt internet. Å andra sidan finns det saker som Sverige saknar, konstigt va? Svenskar har ju precis som övriga västvärlden en tendens att bara se det negativa i andra länder istället för att se våra egna problem. Kenya är ett fantastiskt land med brister som vi i Sverige kanske inte har, men Kenya har även flera fördelar. Här finns det färsk frukt dvs icke importerade, jätte jätte besprutade bananer och vattenmeloner. Människorna här är helt underbara. Har helt ärligt inte träffat en ända otrevlig människa än så länge. Folk kan ju argumentera och dividera om anledningen till detta och ha sina fördomar, som sjävklart kan stämma i vissa fall, men inte alla! Detta var något vi fick lära oss idag när vi var ute och gick i Afrika största slum, Kibera. Där är 95% av invånarna (som beräknas vara mellan 500 000 till 1 000 000) bor under gränsen för fattigdom. Trots att standarden är så låg bjuder folk in oss på te och är allmänt trevliga mot oss. Barnen vinkar och frågar hur vi mår, folk vill ta i hand & det är verkligen helt sjukt. Hade tänkt skriva mer om detta i ett inlägg imorgon. Kan även säga direkt att jag inte tog några bilder under vår rundvandring i Kibera (Vi hade med oss guider och promenaden var planerad av SSN, vi får INTE gå i Kibera ensamma!) Anledningen till bildbristen var självklart för att risken till att man blir rånad är betydligt högre då fattigdomen är ett faktum. Men den största anledningen var för att jag kände att det var respektlöst att komma som vit turist och se ett område där fattigdom och sjukdomar är vardag som ett slags turistmål där intresset endast ligger i att ta bilder, för mig kändes det inte rätt alls. Iallfall, mer om detta imorgon!


Nu kommer äntligen vloggen upp från helgen. Internet har varit ett gigantiskt problem och min dator har krånglat lite så det blev lite fördröjt. Nu är den iallafall här! Kwaheri

(Lite bilder från Kibera som redan ligger ute på nätet länk)
Likes

Comments