Ingredienser:
80g mannagryn
30g whey protein (chokladsmak)
10g kakaopulver
ca 100g jordgubbar
ca 10g tranbär

Koka upp 4-5 dl vatten med mannagryn tills du får en fast konsistens. Tillsätt protein och kakao och rör om.
Toppa med frukt och/eller bär efter önskemål.

Kan ställas in i kylen och ätas dagen efter. Är minst lika gott!

Kalorier: 470 kcal
Protein: 35g
Kolhydrater: 68g
Fett: 4g

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej,

Planen var att göra 3 cykler av cytostatika och därefter en utvärdering med snabb svar. Den 2:a mars var jag i Linköping och gjorde min planerade sista behandling. Ct:n av torax och buk fick jag göra veckan därpå dvs torsdag den 9:e.

Dagarna innan ct:n kände jag mig ovanligt trött och hade ont i huvudet. Jag fick lite hugg på högersidan vid nedre delen av revbenen. Man vänjer sig vid bieffekterna från cytostatika men i det här fallet tyckte jag att det var lite konstigt då de brukar hålla sig i några dagar efter behandlingen (1-5 dagar). Onsdagnatten vaknade jag av andnöd mitt i natten, det högg i högersidan av nedre revbensregionen, dock efter att jag rest mig från sängen kunde jag hämta andan och somna om.

Torsdag 9:e mars
Fick vakna tidigt då jag skulle in till Kalmar och jag får dricka kontrast 1 timma innan röntgen. Undersökningen gjordes på 10 minuter. Därefter skulle jag till cytostatika avdelningen och få min Picc-Line omlagd. Jag berättade att jag känner mig lite konstig i kroppen till sjuksköterskan som hjälpte mig. Hon rådde mig att höra av mig till min vårdcentral. "Bättre en gång för mycket."

Jag ringde vårdcentralen och fick tid senare samma dag. Väl på plats förklarade jag att jag haft hugg och ont på högersidan av nedre revbensregionen och att när jag andas känns det även i ryggen runt skulderbladen. Det togs prover om sänkan, hb, vita blodkroppar, ekg, blodtryck, syresättning och allt verkade normalt. De sa att det inte är något allvarligt och att jag det antagligen handlade om något muskulärt. Jag använde panodil mot smärtan och kunde somna trots att det gjorde mer ont när jag låg nere.

Fredag 10:e mars
Denna dag började väl och smärtan fanns där men jag kunde handskas med den. På kvällen, precis innan jag skulle lägga mig, blev det värre. Till slut lyckades jag somna när jag väl hade hittat rätt läge.

Runt 2 tiden vaknade jag och fick panik då det värkte även på högersida av bröst. Det stramade mot nacken och smärtan blev värre. Jag väckte Sofie och efter att jag försökt med allt möjligt ringde jag 112. Ambulansen var på plats efter 3 tiden. Två herrar tog emot mig i amnulansbilen. De tog tempen, blodtryck, syresättning och vilopuls, matade in det i sin dator. Därefter kände en av dem på de ställen jag hade ont i och efter någon minut började båda skratta. Där satt jag som ett fån och undrade vad det hela handlade om. De sa att de skrattar åt situationen pga när man har ont på dessa ställen så handlar det inte om något allvarligt. De tyckte båda att det handlade om muskulära smärtor och att i mitt fall var det en nackdel att vara så stor och bära på så mycket muskelmassa. Jag ifrågasatte om hur de kunde vara säkra på det och vad skulle läkaren säga om det.

"Läkaren kommer att klämma och känna på dig hårdare än jag gjorde och du kommer att få starkare mediciner mot smärta. Det här är en inflammation i muskeln och den kommer att försvinna inom en vecka. Ta gärna lite linnement och smörj in dig. Prova också med ibumetin." - svarade en av ambulanspersonalen.

"Eftersom jag är under cytostatika behandling hur ska jag ta det här med kallsvettningar och kroppstemperaturen är högre än vanligt? Jag har trots allt gjort röntgen i torsdags och svaret kan finnas där i systemet." -sa jag.

"Eftersom kroppen koncentrerar sig på inflammationen som du har fick du uppleva frossa. Om det finns något på röntgen kommer de att höra av sig. Vi ser inte att det finns behov av att du åker med oss. Vill du följa med?" -svarade ambulanspersonalen.

Det var då jag stannade hemma med. Jag smörde in mig med hästlinnement och efter ett litet tag somnade jag utan att märka av smärtan.

Lördag 11:e mars
Jag vaknade trött med lite smärta och efter en stund ringde jag till Onkologen i Linköping och informerade om läget. Jag fick godkänt att ta ibumetin vid behov. Under dagen var jag ovanligt hängig och växlade mellan kall och varm. Efter Melodifestivalen var det dags att lägga sig och utav ren känsla tog jag tempen vilken visade 38,2°C. Alla gånger jag mätte temperaturen över 38 skulle jag åka in till sjukhuset. Därför ringde jag 112 och ambulansen var framme innan midnatt.

Söndag 12:e mars
Vi var framme på akutmottagningen i Kalmar sjukhus strax efter midnatt. Där tog de en massa prover och sköterskan kunde se att den senaste röntgen visade förändring i form av inflammation i lungan. Läkarek kom in ganska snart och berättade att jag fått lunginflammation men att han vill göra nytt röntgen för att utesluta lungemboli. Jag las in på avdelning med 2 andra patienter på rummet. Jag fick antibiotika samt ibumetin. På grund av omständigheterna och ont jag hade kunde jag inte sova en enda sekund. Under morgonen blev jag flyttad till eget rum och fick träffa läkaren. Hen berättade om att det syndes att jag hade inflammation i yttre delen av lungan, därav så mycket ont.

"Hur säker är du på att jag har inflammation och inte propp i lungan?" -sa jag.

"Sannolikheten är stor att det är lunginflammation, allt tyder på det. Jag tror inte att du kommer att behöva göra om röntgen." -svarade läkaren.

Måndag 13:e mars
Jag vaknade relativt utvilad. Vid ronden kom det in ett läkarpar och efter två frågor till mig säger ena läkaren: "Vi ska göra Ct:n för att utesluta lungemboli."

Den här typen av Ct undersökning görs på lite annorlunda sätt än den "vanliga". De behövde större inflöde och därför tjockare nål. Som nålrädd, när jag såg hur tjock nålen var blev det helt plötsligt lite varmare i kroppen. Sköterskor radade upp sig och gjorde två försök med att få till nålet rätt. Tredje gången gilt och jag fick andas.

Ca två timmar efter undersökningen kom läkaren in och berättade att de hittat orsaken.

- Svaret från andra CT -
"Du hade en propp. Vi är glada att vi hittat att orsaken och att det är lungemboli. Nu kommer du att få mediciner mot det."

Den värsta saken som dök upp i tankarna var att jag läst statustiken för överlevnaden i testikelcancer och att 1 person hade dött i lungemboli. Därför blev det 95-96% överlevnad. Min tanke omvandlades snabbt i att:"Jag tänker definitivt inte bli nr 2. Det här kommer jag att ta mig igenom."

Tisdag 14:e mars
Trots mycket information att bearbeta och ta in fick jag mig ett bra natt. Medcinläkaren kom in och informerade om fynden och medicinen. Jag skulle få åka hem samma dag. Under eftermiddagen hade jag också avtalad tid med min onkologläkare om Ct svaren. Hen ringde och berättade:

- Svaret från första CT -
"De kunde inte urskilja var de tidigare fynden har funnits. Det här ser bra ut Idriz. Du behöver inte fortsätta med cytostatika behandling."

Det kom en liten glädjetår där och självklart delade jag med mig av glädjen till familjen. 😀

Nu till kapitel två och kampen fortsätter!

Likes

Comments

Är på plats på onkologen i Linköping. Blev undersökt av läkaren och alla prover visar bra värde.👍


Röntgensvaren kom med och som min förhoppning var rör vi oss i rätt riktning. Inga nya fynd och tumören minskar. Det var det viktigaste att höra att behandlingen fungerar. ❤🙏😀


Tredje cykeln är påbörjad och nu kör vi ännu hårdare! 🍀


#flexoncancer #flexwithaighter

Likes

Comments

Veckan innan den 1 november (operation) vägde jag 93 och mätte ca 6% kroppsfett. Fram till dess tränade jag 6-12 pass per vecka beroende på intensitet och mål. Därefter var jag på ofrivillig vila i 40 dagar pga operationen och för att minska risken för bråck. Jag var tillbaka på gymmet andra veckan i december och tränade månaden ut och någon dag innan den 5:e januari för då började jag på min cytostatika behandling. De träningspass bestod mestdels av underhåll. Idag är det återigen uppehåll, 43 dagar, från gymmet, mest för att mitt immunförsvar är kraftigt nedsatt och gymmen är full av smittbärare och baciller.

-Jupp, "sjuka individer" som tränar.
Det stämmer! Utifrån min egen erfarenhet har jag sett, hört och själv gjort det. Varför väljer man att träna förkyld? Ännu värre är det de som är magsjuka!? Jag har inte alla svar men en är definitivt rädslan att tappa muskler.

När du är där och tänker på att du kommer att tappa muskler och nojjar dig över det, think twice!! Vad är viktigare, hälsan eller att du tillfredsställer din osäkerhet. Kroppen säger ifrån och behöver tid att reparera sig. Läkarna och coacher rekommenderar inte att du ska ligga ner 24 timmar.

Tips om du vill ta kontroll över din immunförsvar:

1. Promenader - är bra med många fördelar. Du behåller musklerna lättare, ämnesomsättningen förbättras, upptaget av näring blir bättre, beroende på intensitet kan frisättning av neutrofiler ut i blodet frisättas vilket bidrar till bättre immunförsvar.
2. Nyttig mat - baserad på råvaror med rätt näring. Frukt och grönt som vitaminer. Mycket C-vitamin är bra. Ät helst lite mer än din dagliga rekommendation. Det är främst för att systemet och cellerna behöver repareras. Har du rätt näring går det dessutom fortare. Äter du däremot för mycket omega 6, socker och salt kan den processen förlängas. Immunförsvaret fungerar optimalt när näringsintaget är tillfredsställande.
3. Sömn och vila - behövs för att hjärnan och kroppen ska återhämta sig. Sikta på minst 7 timmar kvalitetssömn och ta dig tid att vila vid behov.
4. Vatten! Behöver sin egen rubrik. Kroppen består av 70% vatten vilket innebär att muskler och hjärnan behöver vatten för att fungera.
5. Stressa mindre. Behövs det forskning på ämnet för att konstatera att stressen har inverkan på läkningsprocessen. Stress ökar kostisol och noradrenalin hormoner vilket leder till en rad hälsobesvär, bla ökad intentions risk.

Sedan 5 januari har jag hållit en vikt på 101kg. Medvetet gick jag upp i vikt för att återfå en normal status i kroppen. Av de 8 kg är det mestdels fett och vatten vilket gör att kroppen är mer van att inte ständigt bli stressad som vid 6% kroppsfett. Med tanke på att jag inte visste hur hårt kroppen kommer att reagera på behandling så tänkte jag att det är bättre att det finns att ta ifrån. Sen har jag inte tillåtit mig att gå upp mer för det skulle bli onödigt och till och med ohälsosamt.

Har jag forlorat muskelmassa under dessa 83 dagar?
- Ja det har jag, men mest på de kroppsdelar som jag inte tränat alls. Förlusten är minimal men det märks.

Vad har jag gjort för att inte tappa muskler och stärka immunförsvaret?
- Promenerat så mycket som jag kunnat, tränat hemma eller på sjukhuset (armhävningar, lyft med kroppen etc), ätit bra näringsmässigt, tillåtit mig vila och stressat mindre. Viktigaste av allt! Jag har tagit dagen som den kommer dvs levt en dag i taget.

Likes

Comments

"Right here, right now" har blivit mer som en regel, ett mentalitet och förhållningssätt för mig. Jag har stark tilltro till att om man är bestämd, litar på processen, agerar genom handling (action) och minimerar distraktion blir resultatet den bästa möjliga. Detta tillämpar jag i mina projekt på arbetsfronten som har innefattar både materiella ting och människor, under alla mina träningar som aktiv basketspelare och atlet och jag kan intyga att det fungerar väldigt bra i andra livssituationer.

Livet är full av motgångar och det är dem som definierar oss. Det är det som är förtjusningen tycker jag. ibland funderar jag om hur mycket en människa kan klara av för möjligheter är oändliga.

Idag är det dag 15 på cykel 2 vilket innebär återbesök i Linköping och en dos av cytostatika. Jag kommer att träffa läkaren innan och bli undersökt. Möjligtvis har svar från röntgen kommit men det är tveksamt eftersom undersökningen var i måndags. Nu är jag framme. Känns bra att vara på plats 😀

Likes

Comments

Positiv inställning och rätt mental attityd är hörnstenar i hur saker kommer att utveckla sig, speciellt under tuffare förhållanden. Dessa kärnvärderingar har format mig som person:
1. Positiv inställning
2. Rätt attityd
3. Hälsans roll
4. Lärande förhållningssätt
5. Kärlekens makt

Förutom det positiva tankar, som behövs när oddsen är sämre, behöver vi också släppa kontrollen över vad vi egentligen är rädda för. Att enbart rikta fokus på positiva tankar kan göra oss blinda/handlingsförlamade och göra oss väldigt ensamma.

Att enbart säga ordet "cancer" räcker det att rädslan för döden ska vakna till liv. När sjukdomen är där hur ska man göra? Den frågan fick jag ställa mig själv några gånger - utan att ha direkt svar på den. Det är okej att inte ha svar på allt. Dessutom kan man inte kontrollera förloppet - eller kan man?

Jag försökte ständigt leta efter svar Hur, Var och När cancern kunde utvecklat sig. Om det var Jag som orsakat cancern genom att jag utsatt kroppen för stress, utsatt kroppen för någon typ av gift, om jag inte gett den tillräckligt med bra näring och många andra tankar som bara kom upp. Jag ventilerade mina tankar med min onkolog och fick till svar att jag Absolut ska sluta med att skilla på mig själv. - Det är inte ditt fel!

Nu när jag accepterat dåtiden och nuläget har jag bara nu och framtuden att blicka till. Vad är jag egentligen rädd för om saker inte går som de ska?

Rädslan att överge mina barn är störst. Den här tanken ger mig en oerhörd kraft att kämpa vidare och komma tillbaka starkare.

Rädslan att bli en börda för min familj genom att vara svag och inte kunna vara densamma, framförallt under behandlingen. Den här tanken har slagit mig fler gånger men idag har jag accepterat den.

Oavslutade planer som jag har blir som mentala spärrar då jag mår olika från dag till dag. Att acceptera att det inte går att planera framtiden är ett faktum.

Rädslan för döden om det värsta kommer att ske. Genom att ändå ha dessa tankar i huvet har gjort att jag blivit medveren om att den tiden kommer att komma för oss alla och att känslan är skrämmande men att det oftast inte gör ont och är en naturlig process. Min verklighet är den att jag har goda förutsättningar till att bli kvitt sjukdomen där jag har både oddsen och vetenskapen på min sida. Skulle det däremot visa sig att det går åt andra hållet vill jag ändå vara förberedd på det mentalt.

Imorgon, den 6:e februari, är det dags för röntgen och jag är både nervös och nyfiken. Hittills har jag och mitt team gjort allt vad vi kan!

Likes

Comments

Hej,

Idag är det 24 dagar sedan jag påbörjade min cytostatika behandling. Det innebär att jag är på min andra cykel och tredje dag in i den cykeln.

Vad har hänt under tiden dag 6-14
Under dagarna 6-9 hade jag väldigt olika upplevelser och mådde olika från dag till dag. Det var mest orkeslöshet, utmattning och huvudvärk det pendlade mellan. Jag lyssnade på kroppen och tog avstånd från fysisk ansträngning. Det blev två-tre promenader men jag märkte att det var riktigt jobbigt. Om jag jämför dem promenader med dem jag tog under sista veckorna på dieten så var det 3 gånger jobbigare att gå nu än då.

Under dag 5-10 skulle jag också ge mig själv spruta med vita blodkroppar. Jag som vanligtvis är nålrädd och är svimmfärdig varje gång jag blir stucken fick ta klivet och övervinna mig rädsla. Efter 2 besök hos distriktssköterskan gjorde jag jobbet själv.

På kvällen, dag 10, började det kännas lustigt i korsryggen och strax innan jag la mig forstsatte detta längst hela ryggraden upp till nacken. Jag gick upp och la mig igen men det blev bara värre. Nu var det klart att det inte var muskelvärk utan smärtan kom från skelletet. Sofie hörde att jag var uppe och bökade så hon kom förbi och masserade mig lätt över nacke och rygg. Jag tog 2 panodil, kollade tempen och tog på mig lite kläder och hoppade in under täcket. Efter en stund släppte det så jag kunde somna. Dag 11 ringde jag Onkologen i Linköping och de var ganska säkra på att detta hade samband med vita blodkroppar sprutorna att göra. Jag hade en viss värk kvar under dag 11 men det stagnerade sen.

Dag 12-14 var jag tillbaka och kände mig väldigt pigg. Det blev lite träning hemma dagarna 10-14 vilket kändes riktigt bra för både kroppen och knoppen. Adriana imponerade med att göra 10 situps på bänk och 10 armhävningar då jag håller hennes ben i 45° lutning. Maximilian var också väldigt nyfiken på alla redskap och fick vara med lite.

Dag 15, återbesök +insättning av Picc-Line
Enligt planerna blev det en återbesök till Onkologen i Linköping. Min läkare undersökte mig noggrant och var väldigt nyfiken på hur mina dagar efter behandlingen har varit. Sedan fick jag klartecken att fortsätta med behandlingen. Först blev det en polikliniskt insättning av katet för Picc-Line. Min sitter på höger överarm på insidan av biceps och triceps. Den är insatt i en större blodkärl som leder strax ovanför hjärtat. Efter insättningen tog sköterskan blodprov genom den och jag fick min behandling genom den. Läkare ansåg att vi inte ska chansa och eftersom mina huvudvärk har varit så täta och orsakat viss dimmseende så var det bättre att göra en halvakut skallröntgen.

Dag 16-21
Under den här tiden kom det mycket nya tankar.
- Hur ska jag hantera Picc-Line?
- Vad händer OM röntgen av skallen visar något?
Jag märkte att mina nära och kära var mer otåliga på resultatet än mig.

Dag 16 skulle jag, Adriana och Maximilian träna lite och jag började lätt med armhävningar nära kroppen och sen lite bredare. Då märkte jag att det börjat blöda från insättnings såret där Picc-Line sitter. Det fick bli att avbyta direkt, stoppa blodet och vila över helgen. Håret på huvudet åkte av då jag började tappa tussar av hår dag 15 och vill inte fälla hår överallt. Nu är det enklare att hantera frisyren med. 😄
På måndagen, dag 19, fick jag en omläggning av Picc-Line hos distriktssköterskan.
Tisdag, dag 20, var det dags att lämna proverna och göra röntgen. Kan inte beskriva vilket gott bemötande jag fått från urologen, cytostatika avdelningen och röntgen avdelningen i Kalmar. En av personer jag och fd. verksamhets chef för röntgen i Kalmar anställde har nu jobbat i två år och lärt sig jättebra svenska. Är så stolt över att se hur bra det hela blev och att Kalmar län hade fått 7 nya sköterskor. Utan Inez kontakter med de holländska skolorna hade vi inte klarat av det.
Röntgenundersökning av skallen gick väl och nu var det bara att invänta svaret.
Under tiden dag 16-21 hade jag viss tryck över bröstkorgen och fick hugg på vänster sida vid två tillfällen. Detta gav mig lite oro men samtidigt var det nära för cytostatika rond 2.

Dag 22, start på rond 2
Nu var det dags för andra omgång av cytostatika och som vanligt är det läkaren som jag får träffa först. Jag var både trött, orolig och nervös inför detta moment. Lika noggrann som tidigare gick vi dag för dag om hur jag mådde under tiden och jag blev undersökt. För bröstsmärtor gjordes det en ekg och stetoskop undersökning samt syresättning. Allt var bra. Skallröntgen såg normal ut och det finns inga fynd där. Där blev jag lättad. Vi körde igång med cytostatika behandling. Jag fick kräk känningar men det är förmodligen magsyran som spökar pga. kostisonet jag får. Värre än så blev det inte. Jag kunde sova ganska bra.

Dag 23
Det går smidigt nu när jag slipper bli stucken, bara att plugga upp sig mot droppet och köra. Jag fick träffa min läkare igen. Jag fick veta att mina cancer markörer inte stigit vilket är bra tecken. Vi startade relativt tidigt med behandlingen så jag blev färdig till middag. På kvällen tog jag mig en 2 timmars promenad till centrum och åt 20 bitar sushi. Det har jag varit sugen på länge. 😛 Glad som ett barn men fortfarande hungrig tog jag mig en promenad i centrum i min egen takt. Det känndes bra och inte lika ansträngande som förra cykeln.

Dag 24, idag
Eftersom jag ansamlar all urin och blev väckt 2 gånger igår av sköterskan men också 3-4 gången av kissblåsan är jag allmänt trött. Cytostatika gör att tröttheten förstärks samt den mängd vätska man har i sig. Hur som helst så känns det bra för övrigt så långt och vi kommer att bli klara med dropp innan 16. Hoppas att det är fotfarande ljust så jag kan ta mig en härlig promenad därefter.

Jag saknar min familj men nu är vi snart vid delmål 2 vilket är röntgen av buk och lungor!
Läkarna, jag, min familj och vänner hoppas på att den visar på minskning och att vi rör oss i rätt riktning!

På återhörande! /Idriz

Likes

Comments

Det blev en hektisk period av händelser där också alla intryck och känslor skulle tas in och bearbetas. Jag ville starta med behandlingen direkt men förstod att det behövdes prover innan.

Urinansamling för kreateninclerance
Dagen innan nyårsafton fick jag samtal från urologen i Kalmar. De ville att jag skulle göra en urinansamling för 24 timmar och att jag skulle börja den 1:a januari. Det blev så att jag började kl 9 och JA, allt kiss ska in i dunken. Fick ta med mig den överallt annars inga konstigheter.

Blodprov i samband med inlämmning av urinansamling
På måndag den 2:e åkte jag in till Kalmar för att lämna proverna och då görs det alltid blodprov för att de ska kunna mata in rätt värde då de beställer cytostatika i Linköping. För första gången gjorde det ont Efter att nålen lämnade min arm. I skrivande stund (14 dagar efter) har jag blåmärke i underarmen och även i mellangädet på biceps och triceps.

Start på behandlingen
Torsdag den 5:e januari kommer jag alltid att komma ihåg för då vaknade jag supertidigt och hann skotta då det var 30 minuter kvar innan jag skulle åka. (Ville absolut inte missa bussen)
Jag blev upplockad utanför våran tomt vilket gör det smidigt med sjukresor. Han skulle plocka upp en till och så skulle vi byta mot stor buss. Väl uppe i Linköping fick jag slutligen träffa läkaren och en sköterska från onkologiska avdelningen.

Läkaren gick rakt på sak.
- Idriz, du har 4 tumörer i storlekar 5-8mm.
Nu började tankarna snurra och första frågan jag tänkte på var "4 stycken, var det inte 3 förut. Hur kan det kommit fler när det handlat om samma ct?...Ändå sa jag ingenting om det. Jag ville inte missa något viktigt.
Hon började rita upp bilder och förklarade vidare att non semenom är väldigt aggressiv och sprider sig fort. Cytostatika behandling av typen BUP är den som fungerar bäst och görs vanligen i 3 eller 4 omgångar, beroende på vad efterkontrollerna visar. En kur är 21 dagar och börjar med 5 dagar på sjukhuset. Därefter är man försvagad och har nedsänkt immunförsvar. Hon talade om att jag skulle behöva ge mig själv sprutot, dag 6-10 med vita blodkroppar. Jag som är livrädd för sprutor tänkte jag. Dag 15 åker man till sjukhuset igen för att ta en dos av cytostatika och det är över dagen.

Biverkningar
Sedan följde den en hel lista med biverkningar. Jag fick höra att jag skulle tappa håret. Yrsel, illamående och fattigue är det vanligaste. Tinitus eller försämrad hörsel samt missfärgningar av kroppsdelar. Jag skulle absolut inte försöka mig på att jobba för att en cytostatika behandling är likaställt som tyngsta kroppsarbete jag kunde föreställa mig.

Klassindelning
Der finns 4 klassindelningar för cancer med 1 som lägst och 4 som värst. Eftersom min cancer har spridit sig hamnar jag direkt i den 4:e klassen.

Dag 1
Första dagen var jag allmänt trött av resan, all info och intryck och vi började med cytostatikan direkt efter lunchen. Utan tvekan började jag känna av medicinen efter knapp halvtimma i form av yrsel och lätt trötthet.

Dag 2
Vaknade ganska pigg men något svullen pga kortison. Då jag inte hade någon nål i armen passade jag på att köra ett morgonpass innan frukosten. Efter andra påsen cytostatika kände jag mig något yr. På kvällen började jag känna av utmattning i hela kroppen.

Dag 3
Vaknar klar i huvudet och kör ett pass på 25 minuter på cykeln innan frukosten. Blir tröttare i samband med dropp men på kvällen blev jag piggare. Tog mig en promenad på 45 minuter vilket var skönt, riktigt nödvändigt med frisk luft.

Dag 4
Nu är jag inne i hur olika det känns under dagen och jag lär mig när jag "ska vila" och när jag kan göra annat. Har försökt att läsa bok under tiden jag är som mest trött och det fastnar ingenting samt jag blir ännu mer yrslig. När jag tittat på tv har det kännts som slow motion i vissa scener. På kvällen tog jag mig en 1 1/2 h promenad till centrum. Det blev lite för mycket men jag gjorde det.

Dag 5
Sista dagen på denna vistelse blev en lång sådan. Började med cytostatika efter 10, vilket skjuter upp hela min dag med hemfärd. Under behandlingen fick jag göra ett hörseltest vilket visade normal hörsel på båda öronen. Hemfärden startade kl 18 så jag hann hem strax innan 21. Mina änglar väntade på mig vilket gjorde min dag till den bästa, trots omständigheterna.

Likes

Comments

Operation av testikelcancern
Den första november 2016 blev jag opererad för testikelcancer. Operationen gick bra och läkningen fortgår än, i skrivande stund. Det tar fotfarande tid innan blodet i såret har lagt sig och innan jag kan lyfa tyngre.
Operationen utfördes i Kalmar där ena testikeln togs bort och man gjorde biopsi (prov) i den andra "friska" testikeln. Dessa skickades vidare för kontroll till Linköping för att konstatera om vilken typ av cancer det rör sig om och om det föreligger risk att den andra testikeln är drabbad.

Första CT
Några dagar efter gjorde jag Ct undersökning av buk och lungor samt lämade blodprover där bla. för cancermarkörer.

Svar från första undersökningen
Andra veckan i december fick jag träffa min läkare på urologen i Kalmar. Det var ett laddat besök då jag tänkt på mycket hur utfallet kunde bli. Jag fick svar från läkaren att det rörde sig om aggresiv typ av cancer, (latin: non semenom) och att det funnits fynd på att den spritid sig i "den borttagna testikeln". Svaren från ct undersökning visade ingen spridning och jag fick veta att jag har goda chanser nu men att jag inte haft lika goda chanser innan operationen. Efter detta svaret var jag både glad och orolig för vad som framtiden kunde utvisa. Trots min positiva inställning och förmågan av att handskas med tuffa situationer är jag också realistisk och tänker på möjliga utfall och konsekvenser det kan medföra. I detta läge blev jag överskriven till Onkologen i Linköping och de skulle höra av sig inom kort.

CT undersökning nr 2
Efter en vecka blev jag uppringd av en professionell sköterska från Urologen i Linköping. Hon berättade om att ville ha lite prover innan och att en CT undersökning av buk och lungor ligger i planeringer. Denna bokades och utfördes inne i Kalmar den 20:e december 2016.

Remiss till Linköping
På torsdag morgon den 29:e kom det remiss till möte med läkare i Linköping på Onkolog kliniken. Remissen innehöll en lista på önskade blodprover och träffen skulle gå ut på att läkaren berättar om läget och om inga nya fynd har påträffats finns det ett program som är framtaget. I förebyggande syfte erbjuds EN omgång cytostatika och det är frivilligt men rekommendation.

Svar från CT undersökning nr 2
I samma stund som jag läste remissen skulle jag och min kära sambo till Kalmar för lite mellandagsshopping och njuta av egentid. Strax innan vi skulle åka hem ringde telefonen och det var okänt nummer. Jag svarade och läkaren från Linköping presenterade sig i andra änden. "Idriz, har du möjlighet att prata?"
-Ja. svarade jag och här kom tusen tankar i snurr.
"Idriz, jag har fått svar på CT undersökningen och det har uppvisat nya fynd. Din cancer har spridit sig till lungorna."
-Oj. Var min reaktion.
-Hur illa är det? Är den stor, hur mycket?
"Det är tre stycken och de är mindre men vi MÅSTE påbörja behandlingen, vi får inte vänta. Det är bäst att du kommer till oss den 5:e januari så vi kan starta behandlingen direkt."
-Ja det är bäst så! Tack för uppriktig och direkt svar. Det var bra att du agerade direkt och jag slapp åka sen återkomma igen.
"Jo det är tanken. Idriz, du verkar vara stark kille så du klarar dig genom det här."
Och där la vi på.

...fortsätter i nästa inlägg...

Likes

Comments

"Vi är alla feta!" - sa fader Rick Warren som var pastor i Saddleback Montain Church.
Han ställde sin församling inför en utmaning och därifrån föddes dieten "Danielplanen". Den bygger på bibelns principer och berättelsen om Daniel, en välbärgad jude som tillsammans med tre följeslagare hade förvisats till Babilon och spärrats in vid kungens hov. I enlighet med den mosaiska bestämmelserna avböjde Daniel den fina maten som kungen erbjöd och höll sig istället till vatten och grönsaker.

Självhjälpsjargongen känns snabbt igen då Danielplanen innehåller rubriker som "För din hälsas skull, bekänn dina synder." "Lägg undan chokladkakan och ta fram din Bibel." Programmet gar även fått stöd från kända profiler som är hälsoexperter och doktorer.

Bärande syftet med dieten är att ha tydliga gränser vissa dagar för att senare vara hur tillåtande som helst de andra dagar. Idag hittar vi samband i den omtalade 5:2 dieten där hen har mycket begränsad kosthållning i 2 dagar för att resterande dagar äta vad man vill.

Om vi tittar vidare på hur religion har påverkat oss genom kost och hälsa kan vi ta en titt inom Islam där Ramadan månad är en av de fem grund pelare. Den går ut på att personen ska avhålla sig från att äta och dricka, röka och ha sexuellt umgänge från soluppgång till solnedgången i 30 dagar.

Periodisk fasta är den dieten som efterspeglar Ramadan mest. Skillnaden är att personen oftast dricker under tiden som fastan är.

Likes

Comments