Det blev en hektisk period av händelser där också alla intryck och känslor skulle tas in och bearbetas. Jag ville starta med behandlingen direkt men förstod att det behövdes prover innan.

Urinansamling för kreateninclerance
Dagen innan nyårsafton fick jag samtal från urologen i Kalmar. De ville att jag skulle göra en urinansamling för 24 timmar och att jag skulle börja den 1:a januari. Det blev så att jag började kl 9 och JA, allt kiss ska in i dunken. Fick ta med mig den överallt annars inga konstigheter.

Blodprov i samband med inlämmning av urinansamling
På måndag den 2:e åkte jag in till Kalmar för att lämna proverna och då görs det alltid blodprov för att de ska kunna mata in rätt värde då de beställer cytostatika i Linköping. För första gången gjorde det ont Efter att nålen lämnade min arm. I skrivande stund (14 dagar efter) har jag blåmärke i underarmen och även i mellangädet på biceps och triceps.

Start på behandlingen
Torsdag den 5:e januari kommer jag alltid att komma ihåg för då vaknade jag supertidigt och hann skotta då det var 30 minuter kvar innan jag skulle åka. (Ville absolut inte missa bussen)
Jag blev upplockad utanför våran tomt vilket gör det smidigt med sjukresor. Han skulle plocka upp en till och så skulle vi byta mot stor buss. Väl uppe i Linköping fick jag slutligen träffa läkaren och en sköterska från onkologiska avdelningen.

Läkaren gick rakt på sak.
- Idriz, du har 4 tumörer i storlekar 5-8mm.
Nu började tankarna snurra och första frågan jag tänkte på var "4 stycken, var det inte 3 förut. Hur kan det kommit fler när det handlat om samma ct?...Ändå sa jag ingenting om det. Jag ville inte missa något viktigt.
Hon började rita upp bilder och förklarade vidare att non semenom är väldigt aggressiv och sprider sig fort. Cytostatika behandling av typen BUP är den som fungerar bäst och görs vanligen i 3 eller 4 omgångar, beroende på vad efterkontrollerna visar. En kur är 21 dagar och börjar med 5 dagar på sjukhuset. Därefter är man försvagad och har nedsänkt immunförsvar. Hon talade om att jag skulle behöva ge mig själv sprutot, dag 6-10 med vita blodkroppar. Jag som är livrädd för sprutor tänkte jag. Dag 15 åker man till sjukhuset igen för att ta en dos av cytostatika och det är över dagen.

Biverkningar
Sedan följde den en hel lista med biverkningar. Jag fick höra att jag skulle tappa håret. Yrsel, illamående och fattigue är det vanligaste. Tinitus eller försämrad hörsel samt missfärgningar av kroppsdelar. Jag skulle absolut inte försöka mig på att jobba för att en cytostatika behandling är likaställt som tyngsta kroppsarbete jag kunde föreställa mig.

Klassindelning
Der finns 4 klassindelningar för cancer med 1 som lägst och 4 som värst. Eftersom min cancer har spridit sig hamnar jag direkt i den 4:e klassen.

Dag 1
Första dagen var jag allmänt trött av resan, all info och intryck och vi började med cytostatikan direkt efter lunchen. Utan tvekan började jag känna av medicinen efter knapp halvtimma i form av yrsel och lätt trötthet.

Dag 2
Vaknade ganska pigg men något svullen pga kortison. Då jag inte hade någon nål i armen passade jag på att köra ett morgonpass innan frukosten. Efter andra påsen cytostatika kände jag mig något yr. På kvällen började jag känna av utmattning i hela kroppen.

Dag 3
Vaknar klar i huvudet och kör ett pass på 25 minuter på cykeln innan frukosten. Blir tröttare i samband med dropp men på kvällen blev jag piggare. Tog mig en promenad på 45 minuter vilket var skönt, riktigt nödvändigt med frisk luft.

Dag 4
Nu är jag inne i hur olika det känns under dagen och jag lär mig när jag "ska vila" och när jag kan göra annat. Har försökt att läsa bok under tiden jag är som mest trött och det fastnar ingenting samt jag blir ännu mer yrslig. När jag tittat på tv har det kännts som slow motion i vissa scener. På kvällen tog jag mig en 1 1/2 h promenad till centrum. Det blev lite för mycket men jag gjorde det.

Dag 5
Sista dagen på denna vistelse blev en lång sådan. Började med cytostatika efter 10, vilket skjuter upp hela min dag med hemfärd. Under behandlingen fick jag göra ett hörseltest vilket visade normal hörsel på båda öronen. Hemfärden startade kl 18 så jag hann hem strax innan 21. Mina änglar väntade på mig vilket gjorde min dag till den bästa, trots omständigheterna.

Likes

Comments

Operation av testikelcancern
Den första november 2016 blev jag opererad för testikelcancer. Operationen gick bra och läkningen fortgår än, i skrivande stund. Det tar fotfarande tid innan blodet i såret har lagt sig och innan jag kan lyfa tyngre.
Operationen utfördes i Kalmar där ena testikeln togs bort och man gjorde biopsi (prov) i den andra "friska" testikeln. Dessa skickades vidare för kontroll till Linköping för att konstatera om vilken typ av cancer det rör sig om och om det föreligger risk att den andra testikeln är drabbad.

Första CT
Några dagar efter gjorde jag Ct undersökning av buk och lungor samt lämade blodprover där bla. för cancermarkörer.

Svar från första undersökningen
Andra veckan i december fick jag träffa min läkare på urologen i Kalmar. Det var ett laddat besök då jag tänkt på mycket hur utfallet kunde bli. Jag fick svar från läkaren att det rörde sig om aggresiv typ av cancer, (latin: non semenom) och att det funnits fynd på att den spritid sig i "den borttagna testikeln". Svaren från ct undersökning visade ingen spridning och jag fick veta att jag har goda chanser nu men att jag inte haft lika goda chanser innan operationen. Efter detta svaret var jag både glad och orolig för vad som framtiden kunde utvisa. Trots min positiva inställning och förmågan av att handskas med tuffa situationer är jag också realistisk och tänker på möjliga utfall och konsekvenser det kan medföra. I detta läge blev jag överskriven till Onkologen i Linköping och de skulle höra av sig inom kort.

CT undersökning nr 2
Efter en vecka blev jag uppringd av en professionell sköterska från Urologen i Linköping. Hon berättade om att ville ha lite prover innan och att en CT undersökning av buk och lungor ligger i planeringer. Denna bokades och utfördes inne i Kalmar den 20:e december 2016.

Remiss till Linköping
På torsdag morgon den 29:e kom det remiss till möte med läkare i Linköping på Onkolog kliniken. Remissen innehöll en lista på önskade blodprover och träffen skulle gå ut på att läkaren berättar om läget och om inga nya fynd har påträffats finns det ett program som är framtaget. I förebyggande syfte erbjuds EN omgång cytostatika och det är frivilligt men rekommendation.

Svar från CT undersökning nr 2
I samma stund som jag läste remissen skulle jag och min kära sambo till Kalmar för lite mellandagsshopping och njuta av egentid. Strax innan vi skulle åka hem ringde telefonen och det var okänt nummer. Jag svarade och läkaren från Linköping presenterade sig i andra änden. "Idriz, har du möjlighet att prata?"
-Ja. svarade jag och här kom tusen tankar i snurr.
"Idriz, jag har fått svar på CT undersökningen och det har uppvisat nya fynd. Din cancer har spridit sig till lungorna."
-Oj. Var min reaktion.
-Hur illa är det? Är den stor, hur mycket?
"Det är tre stycken och de är mindre men vi MÅSTE påbörja behandlingen, vi får inte vänta. Det är bäst att du kommer till oss den 5:e januari så vi kan starta behandlingen direkt."
-Ja det är bäst så! Tack för uppriktig och direkt svar. Det var bra att du agerade direkt och jag slapp åka sen återkomma igen.
"Jo det är tanken. Idriz, du verkar vara stark kille så du klarar dig genom det här."
Och där la vi på.

...fortsätter i nästa inlägg...

Likes

Comments

"Vi är alla feta!" - sa fader Rick Warren som var pastor i Saddleback Montain Church.
Han ställde sin församling inför en utmaning och därifrån föddes dieten "Danielplanen". Den bygger på bibelns principer och berättelsen om Daniel, en välbärgad jude som tillsammans med tre följeslagare hade förvisats till Babilon och spärrats in vid kungens hov. I enlighet med den mosaiska bestämmelserna avböjde Daniel den fina maten som kungen erbjöd och höll sig istället till vatten och grönsaker.

Självhjälpsjargongen känns snabbt igen då Danielplanen innehåller rubriker som "För din hälsas skull, bekänn dina synder." "Lägg undan chokladkakan och ta fram din Bibel." Programmet gar även fått stöd från kända profiler som är hälsoexperter och doktorer.

Bärande syftet med dieten är att ha tydliga gränser vissa dagar för att senare vara hur tillåtande som helst de andra dagar. Idag hittar vi samband i den omtalade 5:2 dieten där hen har mycket begränsad kosthållning i 2 dagar för att resterande dagar äta vad man vill.

Om vi tittar vidare på hur religion har påverkat oss genom kost och hälsa kan vi ta en titt inom Islam där Ramadan månad är en av de fem grund pelare. Den går ut på att personen ska avhålla sig från att äta och dricka, röka och ha sexuellt umgänge från soluppgång till solnedgången i 30 dagar.

Periodisk fasta är den dieten som efterspeglar Ramadan mest. Skillnaden är att personen oftast dricker under tiden som fastan är.

Likes

Comments

Efter att vi hämtat Adriana på dagis var det lite som skulle göras innan vi skulle bestämma oss om att hitta på något roligt. Häcken skulle klippas, disken diskas och barnen matas.

Eftersom vädret var toppen valde vi aktiviteter utomhus så vi besökte 4 h gården i Kalmar. Det är som en liten farm med djur med bla. hästar, kaniner, getter och höns. Bredvid gården finns det en stor lekpark som var spännande för både Maximilian och Adriana.


Likes

Comments

​Sitter nu mittemot min dotter som håller på och äter upp sin frukost innan det är dags för oss att gå till dagis. Det tar tid för henne att tugga maten så det får bli att vakna tidigare, planera och ha tålamod. Nu har hon suttit i 15 minuter och halva mackan är uppäten. Fokus flyttar ibland till annat som till lillebror som är uppe med tuppen och just nu springer runt i sin gåstol. Det är härligt med dessa små för nu ska hon tydligen ha med sig sin sparkcykel till dagis. Helt exalterad över det! För att hon fick det ska jag enligt henne vara den bästa pappan i världen. Det är underbart när man gjort någons dag!

Plikten kallar...

Likes

Comments

​Hej,

Mitt första inlägg här får bli en av de saker jag och många andra som tränar tänker på, MAT. Är man seriös med sin träning och vill samtidigt leva hälsosamt är det inget nytt om att maten är en viktig faktor. Det finns ett uttryck: "Du blir vad du äter." Personligen tror jag att det är exakt ordagrant så, inte mer inte mindre. Eftersom jag själv har varit både smal och fet har det varit tack vare livsstilen jag valt vid dessa tillfällen i livet och maten jag stoppat i mig. 

Så hur har jag ätit då jag var smal? Enkel svar: Jag åt för liten mängd kalorier och vid få tillfällen på dygnet. Maten bestod av tomma kalorier. Det var helt enkelt inget roligt eller gott att äta. Fokus log på något annat.

När jag var fet åt jag för att det var gott och för att jag var hungrig. Det var stor fokus på mat i stora mängder och ibland bara att äta pga. tristess.

Hur äter jag nu när träning och hälsa är i fokus? Jo jag räknar kalorier, jag planerar mina måltider, lagar maten i förväg och väljer varor utifrån funktion INTE pga. att "det är gott". Självklart är det stort plus att maten smakar bra och det eftersträvar jag alltid. 

Är det svårt att äta hälsosamt? Personligen tycker jag att det är en del av min vardag så nej det är det inte. För en "regular Joe" kan det vara svårt. Jag har stött på individer som tror att de väljer hälsosam mat dock har det visat sig att deras brist på kunskap har bromsat dem. 

Hur ska man göra för att behålla rutinerna trots motgångar (oförutsedda händelser, sjukdom etc.)?Man ska planera sina måltider i förväg. För det krävs det lite mer kunskap om bla. min dagliga kaloriintag, vilken fördelning av kalorier, vilka råvaror och hur fungerar min kropp. 


Likes

Comments