Leda = att lyfta andra!

Att leda är att visa vägen. Ett gott ledarskap handlar om att genom olika beteenden lyfta andra till nästa steg i utvecklingstrappan. Att vissa lyckas bättre beror det på deras vilja att lära sig.

Här kommer några konkreta exempel som jag bjuder på. Varsågod!

1. Positiv inställning
Om du tränar dig i att ha positiv attityd och försöker göra det bästa av varje situation, kommer du märka att det blir mycket lättare att motivera andra att göra sitt bästa – att få dem att växa.

2. Självförtroende  
Att uppnå att människor i din omgivning känner sig trygga och motiverade gör du bäst med att utstråla självsäkerhet. Att bli medveten om de saker du redan åstadkommit är bästa sättet att träna självförtroende. Skriv upp fem saker som du är mest stolt över och placera listan någonstans där du ser den ofta! Tex som bakgrund på din telefon.

3. Kommunikation
Att lära dig hur du själv och andra fungerar i olika situationer hjälper dig till bättre förutsättningar i ledarrollen. Ledarskap handlar ju om att uppmärksamma andras och egna känslor och beteenden och använda den kunskapen klokt, för att nå era mål.

4. Ha vision, mål och delmål
Att ha högt satt vision är vägledning för ett lyckat mål. Visionen kan vara en dröm, fantasi, ja till och med orealistisk att uppnå. Målen däremot ska vara väldefinierade. Delmål hjälper till dig på vägen. Det kan vara: att lyfta x antal kilo, gå ner i kroppsfett etc.

Skapa en plan och följ den.

5. Inspirera andra, sälj in din vision
Ledarens främsta uppgift är att inspirera andra att uppnå deras mål. Det krävs minst två komponenter för att lyckas med det: förmåga att entusiasmera i nuet och uthållighet för att leda förändring över tid.

Förändring är utmanande för de flesta och du behöver ge personen tid att adoptera din vision.

6. Skapa motivation
Ta reda på vad som motiverar personen och koppla det till vad ni ska åstadkomma (era mål!). Saker som kan motivera är ansvar, möjlighet att växa, att bli sedd och få positivt beröm för det man gör bra.

7. Var en bra förebild. 
Gör vad du säger och säg vad du gör. Ärlighet och transparens visar att du är trovärdig och att du har integritet. När du själv gör fel, tala om det. Det sägs att man lär sig av sina misstag.

8. Sätt förväntningar och spelregler. 
Var tydlig med vad du förväntar dig av dina klienter – och fråga dem vad de förväntar sig av dig. När ramarna är tydliga för ert samarbete kan ni lägga allt krut på rätt saker sen.

9. Coacha till framgång
Att coacha innebär inte att du själv ska komma med lösningen. Tvärtom, en bra coach får sin klient att själv komma fram till lösningen. Den lösning som ger mest värde i längden är att få personen att själv ta ansvar för situationen.

Fem bra frågor att ställa: Hur vill du att resultatet ska bli? Hur kan du nå dit? Vilka hinder finns på vägen? Vilka resurser kan hjälpa dig? Vad behöver du av mig för att ta beslut?

10. Fira framgångarna
Ha kul på vägen och glöm inte att fira era framgångar. Tex. en diet kan vara jobbig och du vill väl inte att din klient ska enbart minnas detta. Fira hans/hennes framgång. Få dem att känna sig speciella!

/ Idriz Mulisic

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det var exakt ett år sen, 1 september, som jag opererades för cancer. Allt kom så snabbt och vi hoppades på att allt skulle avslutas där.

Första röntgen, som jag gjorde ca 1 vecka efter op, visade att allt var bra. Jag hade inga som helst tankar på något annat än att det skulle förbli likaså.

Fem veckor efter gjorde jag andra röntgen. Lagom till mellandagarna fick jag ett samtal där jag över telefon får höra domen. En spridning. Gissa på att jag firade nyårsafton?

Behandlingen startade en vecka in i 2017 och skulle vara i 3 omgångar. Det var en tuff tid, framför allt för min familj. Vi försökte fortsätta leva som vanligt. Jag var väldigt observant på att inte utsätta mig för onödiga situationer där jag kunde åka på förkylning. Redan vid temp över 38 skulle jag behöva åka in och bli inlagd.

I samband med en kontrollröntgen i slutet av behandlingsomgång 3 fick jag smärta i bröstet. Samma dag var jag på vårdcentralen, de såg inget konstigt. Dagen efter, på kvällen kunde jag inte ligga ner pga. kraftiga smärtor. Ambulanspersonal tillkallades och när de såg och kände på mig sa en av killarna: "Du tränar va? Det är en muskelsträckning. Det går över om några dagar." Dagen efter det fick jag feber och valde att åka in, mitt i natten kom ambulansen. Denna gång annan personal. Väl inne i sjukhuset sa de att röntgen som jag gjorde visade lunginflammation. Efter några dagar i sjukhuset med utredningar visade det sig vara en blodpropp i lungan. Hade de missat den kunde det gått väldigt fel.

Tur i oturen, blev diagnostiserad med lungemboli, cancern var borta.

Jag blev insatt på Xarelto, som är ett blodförtunnande läkemedel. Denna fick jag använda i minst ett halvår med risk för att gå med den hela livet.

Behandlingen med cytostatika behövdes nu inte längre och kroppen började återhämta sig sakta. Några veckor efter (4-5) började jag återuppta min träning på gymmet. Det var väldigt lång inkörnings tid och återhämtningen var långsam. Att träna med xarelto bör tas med stor försiktighet.

Håret och skägget började växa tillbaka efter ett tag men jag kände mig mer trött från dag till dag. Ämnesomsättningen spelade sprätt på kroppen och mina T3 och T4 värden var låga. Läkare ringer och frågar "Hur mår du? Jag förstår att du är trött när jag tittar här på dina resultat."

När jag rakade mig fick jag fräckar på överkroppen, skägget och håret där håret inte växte. Nu fick jag tydliga kropsliga symptom av ämnesomsättnings rubbning. Läkarna och övrig vårdpersonal jag haft kontakt med trode lite olika. Jag fick höra om allt från fatigue till hormonrubbning.

Det har varit tungt att ta sig upp vissa dagar och ännu tyngre med att träna och behålla kontinuitet. För mig personligen är hinder något utmanande och ett sätt att lära sig att jobba runt omkring dem. De som känner mig vet att jag jobbar hårt för att nå mina mål. Jag lyckades få upp styrkan och tom lägga på mig några hekto muskler på 5 månader.

Förkylningar är något man får räkna med som småbarnsförälder. Dessutom är det en av de vanligaste symptom vid ämnesomsättnings rubbning. Några omgångar av dessa har det blivit nu på sista tiden.

Min senaste röntgen, halvårs kontroll, blev en magnetröntgen. Det har varit väldigt nervöst att vänta på svaret. Lyckligtvis blev allt bra och gissa vad? Jag blev av med Xarelto. Dubbellycka!

Under tiden har jag läst en hel del. Boken Anticancer är något jag skulle rekommendera för den som önskar sig få bra insyn i hur cancer verkar och framförallt hur pass stor inverkan maten har i kampen mot cancern men också för att hålla den borta.

Jag har också också utbildat mig till kostrådgivare och personlig tränare. Inom snart kommer jag kunna erbjuda mina tjänster. Jag hoppas kunna hjälpa och inspirera många!

Sammanfattningsvis
Livet fortsätter trots motgångar. När man har nått botten kan det bara gå uppåt. Jag har lärt mig många livsviktiga läxor och en är viktigast "Att alltid se positivt på saker".

Visste du att upp till 50% av din återhämtning från en sjukdom beror på din psykologiska inställning till den.

Ta vara på nuet.
Gör det du vill göra.
Älska mer.
Le mer.
Lev mer.

/Idriz Mulisic

Likes

Comments

Vattnet essentiellt?
Kära barn har många namn: vatten, H2O, livets elixir, innehållet i den heliga graalen etc.

En sak är grundläggande och ett faktum, att vattnet är essentiellt. Det innebär att den är livsviktig för oss människor!

Varför är vattnet livsviktig?
Svaret på det ser du i nästa bild och kan lsa om det i andra stycket.

Vad består kroppen av?
Kroppen består till största delen av vatten. Beroende på ålder och kön innehåller kroppen olika mängder med vatten:
Fostret består av upp till 100% av vatten, barn 0-1 år (~86%), barn 5-14 år ( ~75%), vuxna 20-35 år ( ~65%), vuxna 40-55 år (~55%), vuxna 60-80 år (~50%) och så avtar vatteninnehållet.

Som bilden ovanför visar oss består våra organ av så mycket vatten:
- ögon 95%
- blodet av 94%,
- lungor 85%
- njurar 83%
- hjärnan 83%
- hjärtat 75%
- muskler 75%
osv.

Hur mycket vatten bör jag drycka?

Om du väger 53kg bör ditt vattenintag vara ca 1,5 liter per dag. Väger du dubbelt så mycket dvs 106kg, bör du drycka 3 liter per dag.

Vilka är fördelarna med att hålla sig väl hydrerad?

1. Normal funktion av organerna.
Med ovannämnd fakta behöver man inte vara Einstein för att förstå att vatten behövs för organernas vitala funktion.

2. Träna bättre.
Visste du att en vätskeförlust på 2% av kroppsvikten, vilket är 1,5 liter vatten, minskar prestationsförmågan med upp till 20%. Dessutom består musklerna 3/4 av vatten. Ju bättre vätskebalans desto längre tid ligger kolhydratsdepåer i musklerna. Vid aktiviteter som är längre än 2 h bör man även tillsätta kolhydrater och salt (i form av elektrolyter).

3. Tappa/behålla vikten.
Enligt studier kan man genom att dricka 4 liter isvatten per dag göra en viktförlust på 0,5 kg på en månad. Vatten gör en mätt längre men det går också åt ca 125 kalorier åt att värma upp vattnet man dricker.

4. Slipp förkylningar
De antikroppar som behövs för att bekämpa virus finns i våra slemmhinnor i munnen, hals och näsa. Torkar dessa ut blir du mer mottaglig för infektioner.

5. Boosta hjärnan
Huvudvärk är oftast orsakad av vätskebrist. Koncentration och reaktion kan förbättras med rätt vattenintag.

6. Bättre matsmältning
Vatten gör att näringsämnen från maten tas upp bättre.

Hur ska jag drycka vid aktivitet?

Mitt förstag är att du ska sikta på ett intag av 0,5-1 liter vatten/timme om aktiviteten är under 1 timme. Är aktiviteten mer än 1 timme och intensiteten är medelhög till hög tillsätt gärna kolhydrater och salt. Kolhydraterna bör intas i form av snabba kolhydrater (tex. maltodextrin) och salt i form av elektrolyter. Fördela intaget på 3-4 intag/timme.

Likes

Comments

Det har länge pågått debatter och bedrivits forskning om hur cardio påverkar din styrketräning avseende muskeltillväxt, styrka och kondition.Beroende på vilket mål du har bör du anpassa cardion efter det.

1. Att träna med fokus på muskeltillväxt Maximalt med muskler, behålla dem på bästa möjliga sätt men ändå upprätthålla en god balans mellan cardio och styrketräning.

2. Att vara allaround tränad
Att ha bra kondition och samtidigt ha välformade muskler och styrka.

3. När kondition är ditt enda mål
Du bryr dig inte om att få muskler, du vill bli bättre löpare och få ut maximalt av ditt kardiovaskulära träning.

4. Att gå ner i vikt

Här kommer några förslag på hur du kan göra för att uppnå ditt mål:

MUSKELTILLVÄX SOM PRIMÄRT MÅL
Gör HIIT träning (High Intensity Interval Training). HIIT använder kolhydrater (glykogen) som primär energikälla. Oroa dig inte för muskulförlust om du har fyllt på med mat. För mig räcker det med 80g havregryn och 25g whey protein. Jag väntar 30 minuter och är redo att köra. Dessa pass bör inte vara längre än 30 minuter max. Efter passet, fyll på med kolhydrater och protein med ratio 2:1. För maximala resulat, finns det studier som styrker att man bör  separera HIIT träning från styrketräning. Man kom fram till att 24h är den mest optimala. Med detta som slutsats bör HIIT planeras på en egen dag. Jag rekommenderar max 3 HIIT pass per vecka med avseende på att behålla maximalt med muskler. Du kan köra intervaller på stairmaster, löpbandet, crosstrainern, simma, rodda, ute...ja, valet är ditt.

Om du föredrar den gamla goda träningsvarianten, löpning. Kör högst 3 dagar i veckan i 30-45 minuter och du kommer inte att förlora några muskler, om du har fyllt på dina glykogen depåer förståss.

Lågintensiv cardio. Väljer du lågintensiv cardio får du bäst resultat när du gör den på tom mage. Det innefattar att du gör den efter du sovit 7-8 timmar då dina glykogen nivåer här är som lägst på dygnet.

FÖR ATT VARA ALLAROUND TRÄNAD
Att göra cardio 4-5 gånger i veckan i 45-60 minuter gör att du får stora kardiovaskulära vinster. Din uthållighet kommer att bli ganska märkbar och du kan förlora lite muskler. Men om du styrketränar kommer du att bli starkare och större.

Cykling är ett bra sätt att öka konditionen. Enligt forskning är cykling bättre alternativ för mer styrka i dina ben än löpning. Kombinera gärna båda alternativen.

Utövande av olika lagsporter så som basket, fotboll, handboll och innebandy gör det möjligt att upprätthålla en god kardiovaskulär hälsa. Är aktiviteten längre än 60 minuter bör du fylla på dina glykogen- och elektrolyt- nivåer. Det finns färdiga drycker men man kan mixa egna.

BRA KONDITION
Det här är inte för muskeltillväx, med tiden kommer du att förlora en betydande mängd muskler. Det är mer inriktat endast för långdistans eller maratonlöpare. Du måste träna cardio 5-7 gånger i veckan. Varaktigheten sträcker sig från 5 mil till 20 mil. Den enda träningen är löpning.

VIKTMINSKNING
Hög intensitetsintervallträning (HIIT), lågintensiv cardio, löpning eller cykling är alla bra alternativ för att gå ner i vikt.
Om du är överviktig, jobbar du upp dig långsamt och ökar intensiteten efter din förmåga.Tips för nybörjare: träna gärna 3-4 gånger i veckan i 20-30 minuter, variera gärna träningen. Gradvis jobba upp dig till 4-5 gånger i veckan i 30-60 minuter. Kom ihåg vilken typ av cardioaktivitet som du än väljer kommer du att bränna fett, säg bara till att genomföra den. Du måste vara konsekvent och du kommer att tappa vikt. Många människor ger upp eftersom de inte ser resultat, men en månad är inte tillräckligt för att se stora resultat. Så ja, lyssna inte på reklamfilmer där du kan förlora 10 kilo på en månad. Det finns inga genvägar, det enda sättet är att följa en konsekvent och välplanerad träningsrutin. /Idriz Mulisic

Likes

Comments

Varje dag kommer vi i kontakt med bakterier, virus, parasiter etc. Dessa sätter sig oftast i ett område i övre luftvägar sk. övre luftvägsinfektion (ÖVI). Vanliga symptom på ÖVI är:
- nästäppa,
- snuva,
- förkylning,
- hosta,
- bihåleinflammation,
- öroninflammation,
- halsfluss och andra halsinfektioner.

Är det okej att träna när man är förkyld?

Det finns något som heter "Neck check" där symptomen delas in i "Above the neck" (över nackhöjden) och "Below the neck" (under nackhöjden). Med symptom över nackhöjden är det okej att träna medanmed symptom under nackhöjden är det inte okej att träna.

Symptom över halsen är oftast av mildare grad så som snuva, lätt huvudvärk, halsont. Symptom under halsen är av allvarligare grad så som illamående, muskelvärk, ledvärk, hosta, utmattning och feber.

Läkarens råd är oftast att vid dessa mildare symptom är det okej att träna annars inte. Dock är svaret inte alltid självklar. Varför? 
- När man väl har fått en infektion skall man ha den största respekt för övre luftvägsinfektioner, där det för lekmannen och även för läkaren är svårt att skilja en enkel akut virus-rhinit med "förkylningssymptom" från en allvarligare infektion med exempelvis Coxsackie B- eller vissa adenovirus, som kan ge trista konsekvenser med då framför allt hjärtmuskelinfektioner, vilket kan leda till hjärtrytmrubbningar och till och med plötsliga dödsfall hos idrottande.

Tips och råd om träning vid förkylning

Vid en förkylning bör du inte anstränga dig så du blir kraftigt anfådd. Det jag personligen kan rekommendera är håll dig igång så mycket du orkar, ta promenader, gör det vardagliga trädgårds- och hem arbete samt liknande aktiviteter.

A. Snuva utan halsont, hosta eller allmänna mildare symptom
Avvakta gärna med träningen första dygnet och se hur symptomen ter sig. Du bör ta viss försiktighet med fysisk träning under 1-3 dygn. Öka träningen gradvis om ytterligare symtom ej tillstöter.

B. Snuvan kombinerad med andra symtom som halsont, heshet eller hosta
Du bör tillämpa ytterligare försiktighet.

C. Vid halsont som enda symtom
Här bör försiktighet iakttagas tills förbättringen sker. Om odling på prov tagna från näsan eller slemhinnorna i halsen visar på beta-hemolyserande streptokocker bör penicillinbehandling inledas och vila ske tills symtom försvinner. Lätt fysisk träning - t.ex. teknikträning - kan dock vanligen påbörjas under pågående antibiotikabehandling efter det att feber och sjukdomskänsla har försvunnit. Vid körtelfeber, vilket inte är ovanligt hos unga personer, rekommenderas vila tills symtom försvunnit helt. Undvik hård träning, tung skivstångsträning och kontaktsporter (ex basketboll) under ytterligare 4 veckor på grund av den ökade risken för mjältruptur.

Vad händer om jag tränar med virus i kroppen?

När infektionen väl brutit ut är prestationsförmågan hos skelett- och hjärtmuskel nedsatt, speciellt om feber förekommer. Till detta kommer en försämrad koordinationsförmåga som kan påverka tekniken. Träning, i form av hård fysisk aktivitet, under pågående infektion kan leda till ytterligare försämring av infektionen och öka risken för komplikationer och följdsjukdomar.

När ska jag återkomma till träningen?

Du bör vara symptomfri i 1-3 dagar beroende på symptomens alvarlighetsgrad, innan du återgår till träningen fullt ut. Gå inte in för hårt och öka sucessivt vikten och tempot.

Hur ska jag undvika infektioner?

Träningsmässigt bör du undvika överträning, tömda glykogenföråd (ät kolhydrater före och efter aktivitet!), snabba ökningar av träningsbelastning samt vattenintag. Rent generellt är bra handhygien en grund regel.

Sammanfattningsvis
Vid förkylningssymptom är det du själv som avgör hur alvarligt symptomen ter sig, är du osäker ta kontakt med läkaren. Lyssna på kroppen! Det är bättre att vila 1-3 dagar än träna förkyld och tvingas att behöva vila i 3 veckor eller i värsta fall dra på sig hjärtmuskelinfektion och behöva avstå från träning i 6 månader. Fortsätt med att ge kroppen rätt näring dvs bra mat. Om du är på diet gå tillbaka till ditt normala näringsintag, gärna högre i några dagar. Drick rikligt med vatten, kroppen behöver det! Vila dig i form, åtminstone har du en väldigt bra anledning. Lycka till!

/Idriz Mulisic

Likes

Comments

Ingredienser:
80g mannagryn
30g whey protein (chokladsmak)
10g kakaopulver
ca 100g jordgubbar
ca 10g tranbär

Koka upp 4-5 dl vatten med mannagryn tills du får en fast konsistens. Tillsätt protein och kakao och rör om.
Toppa med frukt och/eller bär efter önskemål.

Kan ställas in i kylen och ätas dagen efter. Är minst lika gott!

Kalorier: 470 kcal
Protein: 35g
Kolhydrater: 68g
Fett: 4g

Likes

Comments

Hej,

Planen var att göra 3 cykler av cytostatika och därefter en utvärdering med snabb svar. Den 2:a mars var jag i Linköping och gjorde min planerade sista behandling. Ct:n av torax och buk fick jag göra veckan därpå dvs torsdag den 9:e.

Dagarna innan ct:n kände jag mig ovanligt trött och hade ont i huvudet. Jag fick lite hugg på högersidan vid nedre delen av revbenen. Man vänjer sig vid bieffekterna från cytostatika men i det här fallet tyckte jag att det var lite konstigt då de brukar hålla sig i några dagar efter behandlingen (1-5 dagar). Onsdagnatten vaknade jag av andnöd mitt i natten, det högg i högersidan av nedre revbensregionen, dock efter att jag rest mig från sängen kunde jag hämta andan och somna om.

Torsdag 9:e mars
Fick vakna tidigt då jag skulle in till Kalmar och jag får dricka kontrast 1 timma innan röntgen. Undersökningen gjordes på 10 minuter. Därefter skulle jag till cytostatika avdelningen och få min Picc-Line omlagd. Jag berättade att jag känner mig lite konstig i kroppen till sjuksköterskan som hjälpte mig. Hon rådde mig att höra av mig till min vårdcentral. "Bättre en gång för mycket."

Jag ringde vårdcentralen och fick tid senare samma dag. Väl på plats förklarade jag att jag haft hugg och ont på högersidan av nedre revbensregionen och att när jag andas känns det även i ryggen runt skulderbladen. Det togs prover om sänkan, hb, vita blodkroppar, ekg, blodtryck, syresättning och allt verkade normalt. De sa att det inte är något allvarligt och att jag det antagligen handlade om något muskulärt. Jag använde panodil mot smärtan och kunde somna trots att det gjorde mer ont när jag låg nere.

Fredag 10:e mars
Denna dag började väl och smärtan fanns där men jag kunde handskas med den. På kvällen, precis innan jag skulle lägga mig, blev det värre. Till slut lyckades jag somna när jag väl hade hittat rätt läge.

Runt 2 tiden vaknade jag och fick panik då det värkte även på högersida av bröst. Det stramade mot nacken och smärtan blev värre. Jag väckte Sofie och efter att jag försökt med allt möjligt ringde jag 112. Ambulansen var på plats efter 3 tiden. Två herrar tog emot mig i amnulansbilen. De tog tempen, blodtryck, syresättning och vilopuls, matade in det i sin dator. Därefter kände en av dem på de ställen jag hade ont i och efter någon minut började båda skratta. Där satt jag som ett fån och undrade vad det hela handlade om. De sa att de skrattar åt situationen pga när man har ont på dessa ställen så handlar det inte om något allvarligt. De tyckte båda att det handlade om muskulära smärtor och att i mitt fall var det en nackdel att vara så stor och bära på så mycket muskelmassa. Jag ifrågasatte om hur de kunde vara säkra på det och vad skulle läkaren säga om det.

"Läkaren kommer att klämma och känna på dig hårdare än jag gjorde och du kommer att få starkare mediciner mot smärta. Det här är en inflammation i muskeln och den kommer att försvinna inom en vecka. Ta gärna lite linnement och smörj in dig. Prova också med ibumetin." - svarade en av ambulanspersonalen.

"Eftersom jag är under cytostatika behandling hur ska jag ta det här med kallsvettningar och kroppstemperaturen är högre än vanligt? Jag har trots allt gjort röntgen i torsdags och svaret kan finnas där i systemet." -sa jag.

"Eftersom kroppen koncentrerar sig på inflammationen som du har fick du uppleva frossa. Om det finns något på röntgen kommer de att höra av sig. Vi ser inte att det finns behov av att du åker med oss. Vill du följa med?" -svarade ambulanspersonalen.

Det var då jag stannade hemma med. Jag smörde in mig med hästlinnement och efter ett litet tag somnade jag utan att märka av smärtan.

Lördag 11:e mars
Jag vaknade trött med lite smärta och efter en stund ringde jag till Onkologen i Linköping och informerade om läget. Jag fick godkänt att ta ibumetin vid behov. Under dagen var jag ovanligt hängig och växlade mellan kall och varm. Efter Melodifestivalen var det dags att lägga sig och utav ren känsla tog jag tempen vilken visade 38,2°C. Alla gånger jag mätte temperaturen över 38 skulle jag åka in till sjukhuset. Därför ringde jag 112 och ambulansen var framme innan midnatt.

Söndag 12:e mars
Vi var framme på akutmottagningen i Kalmar sjukhus strax efter midnatt. Där tog de en massa prover och sköterskan kunde se att den senaste röntgen visade förändring i form av inflammation i lungan. Läkarek kom in ganska snart och berättade att jag fått lunginflammation men att han vill göra nytt röntgen för att utesluta lungemboli. Jag las in på avdelning med 2 andra patienter på rummet. Jag fick antibiotika samt ibumetin. På grund av omständigheterna och ont jag hade kunde jag inte sova en enda sekund. Under morgonen blev jag flyttad till eget rum och fick träffa läkaren. Hen berättade om att det syndes att jag hade inflammation i yttre delen av lungan, därav så mycket ont.

"Hur säker är du på att jag har inflammation och inte propp i lungan?" -sa jag.

"Sannolikheten är stor att det är lunginflammation, allt tyder på det. Jag tror inte att du kommer att behöva göra om röntgen." -svarade läkaren.

Måndag 13:e mars
Jag vaknade relativt utvilad. Vid ronden kom det in ett läkarpar och efter två frågor till mig säger ena läkaren: "Vi ska göra Ct:n för att utesluta lungemboli."

Den här typen av Ct undersökning görs på lite annorlunda sätt än den "vanliga". De behövde större inflöde och därför tjockare nål. Som nålrädd, när jag såg hur tjock nålen var blev det helt plötsligt lite varmare i kroppen. Sköterskor radade upp sig och gjorde två försök med att få till nålet rätt. Tredje gången gilt och jag fick andas.

Ca två timmar efter undersökningen kom läkaren in och berättade att de hittat orsaken.

- Svaret från andra CT -
"Du hade en propp. Vi är glada att vi hittat att orsaken och att det är lungemboli. Nu kommer du att få mediciner mot det."

Den värsta saken som dök upp i tankarna var att jag läst statustiken för överlevnaden i testikelcancer och att 1 person hade dött i lungemboli. Därför blev det 95-96% överlevnad. Min tanke omvandlades snabbt i att:"Jag tänker definitivt inte bli nr 2. Det här kommer jag att ta mig igenom."

Tisdag 14:e mars
Trots mycket information att bearbeta och ta in fick jag mig ett bra natt. Medcinläkaren kom in och informerade om fynden och medicinen. Jag skulle få åka hem samma dag. Under eftermiddagen hade jag också avtalad tid med min onkologläkare om Ct svaren. Hen ringde och berättade:

- Svaret från första CT -
"De kunde inte urskilja var de tidigare fynden har funnits. Det här ser bra ut Idriz. Du behöver inte fortsätta med cytostatika behandling."

Det kom en liten glädjetår där och självklart delade jag med mig av glädjen till familjen. 😀

Nu till kapitel två och kampen fortsätter!

Likes

Comments

Är på plats på onkologen i Linköping. Blev undersökt av läkaren och alla prover visar bra värde.👍


Röntgensvaren kom med och som min förhoppning var rör vi oss i rätt riktning. Inga nya fynd och tumören minskar. Det var det viktigaste att höra att behandlingen fungerar. ❤🙏😀


Tredje cykeln är påbörjad och nu kör vi ännu hårdare! 🍀


#flexoncancer #flexwithaighter

Likes

Comments

Veckan innan den 1 november (operation) vägde jag 93 och mätte ca 6% kroppsfett. Fram till dess tränade jag 6-12 pass per vecka beroende på intensitet och mål. Därefter var jag på ofrivillig vila i 40 dagar pga operationen och för att minska risken för bråck. Jag var tillbaka på gymmet andra veckan i december och tränade månaden ut och någon dag innan den 5:e januari för då började jag på min cytostatika behandling. De träningspass bestod mestdels av underhåll. Idag är det återigen uppehåll, 43 dagar, från gymmet, mest för att mitt immunförsvar är kraftigt nedsatt och gymmen är full av smittbärare och baciller.

-Jupp, "sjuka individer" som tränar.
Det stämmer! Utifrån min egen erfarenhet har jag sett, hört och själv gjort det. Varför väljer man att träna förkyld? Ännu värre är det de som är magsjuka!? Jag har inte alla svar men en är definitivt rädslan att tappa muskler.

När du är där och tänker på att du kommer att tappa muskler och nojjar dig över det, think twice!! Vad är viktigare, hälsan eller att du tillfredsställer din osäkerhet. Kroppen säger ifrån och behöver tid att reparera sig. Läkarna och coacher rekommenderar inte att du ska ligga ner 24 timmar.

Tips om du vill ta kontroll över din immunförsvar:

1. Promenader - är bra med många fördelar. Du behåller musklerna lättare, ämnesomsättningen förbättras, upptaget av näring blir bättre, beroende på intensitet kan frisättning av neutrofiler ut i blodet frisättas vilket bidrar till bättre immunförsvar.
2. Nyttig mat - baserad på råvaror med rätt näring. Frukt och grönt som vitaminer. Mycket C-vitamin är bra. Ät helst lite mer än din dagliga rekommendation. Det är främst för att systemet och cellerna behöver repareras. Har du rätt näring går det dessutom fortare. Äter du däremot för mycket omega 6, socker och salt kan den processen förlängas. Immunförsvaret fungerar optimalt när näringsintaget är tillfredsställande.
3. Sömn och vila - behövs för att hjärnan och kroppen ska återhämta sig. Sikta på minst 7 timmar kvalitetssömn och ta dig tid att vila vid behov.
4. Vatten! Behöver sin egen rubrik. Kroppen består av 70% vatten vilket innebär att muskler och hjärnan behöver vatten för att fungera.
5. Stressa mindre. Behövs det forskning på ämnet för att konstatera att stressen har inverkan på läkningsprocessen. Stress ökar kostisol och noradrenalin hormoner vilket leder till en rad hälsobesvär, bla ökad intentions risk.

Sedan 5 januari har jag hållit en vikt på 101kg. Medvetet gick jag upp i vikt för att återfå en normal status i kroppen. Av de 8 kg är det mestdels fett och vatten vilket gör att kroppen är mer van att inte ständigt bli stressad som vid 6% kroppsfett. Med tanke på att jag inte visste hur hårt kroppen kommer att reagera på behandling så tänkte jag att det är bättre att det finns att ta ifrån. Sen har jag inte tillåtit mig att gå upp mer för det skulle bli onödigt och till och med ohälsosamt.

Har jag forlorat muskelmassa under dessa 83 dagar?
- Ja det har jag, men mest på de kroppsdelar som jag inte tränat alls. Förlusten är minimal men det märks.

Vad har jag gjort för att inte tappa muskler och stärka immunförsvaret?
- Promenerat så mycket som jag kunnat, tränat hemma eller på sjukhuset (armhävningar, lyft med kroppen etc), ätit bra näringsmässigt, tillåtit mig vila och stressat mindre. Viktigaste av allt! Jag har tagit dagen som den kommer dvs levt en dag i taget.

Likes

Comments

"Right here, right now" har blivit mer som en regel, ett mentalitet och förhållningssätt för mig. Jag har stark tilltro till att om man är bestämd, litar på processen, agerar genom handling (action) och minimerar distraktion blir resultatet den bästa möjliga. Detta tillämpar jag i mina projekt på arbetsfronten som har innefattar både materiella ting och människor, under alla mina träningar som aktiv basketspelare och atlet och jag kan intyga att det fungerar väldigt bra i andra livssituationer.

Livet är full av motgångar och det är dem som definierar oss. Det är det som är förtjusningen tycker jag. ibland funderar jag om hur mycket en människa kan klara av för möjligheter är oändliga.

Idag är det dag 15 på cykel 2 vilket innebär återbesök i Linköping och en dos av cytostatika. Jag kommer att träffa läkaren innan och bli undersökt. Möjligtvis har svar från röntgen kommit men det är tveksamt eftersom undersökningen var i måndags. Nu är jag framme. Känns bra att vara på plats 😀

Likes

Comments