Header

TANKAR & FUNDERINGAR
DET KUNDE HA VARIT JAG.

Jag vaknar redan vid klockan fyra under trappan i parkeringshuset där jag och mina tre barn har försökt sova under natten. Som tur var lät allmänheten och polisen oss vara den här natten, och vi fick sova oberörda. Jag börjar med att väcka min äldsta son medan jag packar ihop de få ägodelar vi har. Han tar snabbt över, säger att jag måste gå nu så jag inte blir sen till jobbet och lovar att ta hand om hans två yngre systrar, precis som han alltid gör.

Lönen för att göra torgets gator rena räcker nätt och jämnt till att försörja mina barn. Jag är tacksam. Så länge de inte behöver somna hungriga så kan jag jobba i oändlighetens tid. Jag är just på väg att huka mig ner för att börja plocka upp glassplitter på marken när ett hugg bestående av en stor ilande kraft träffar magen.

40 veckor av 52 har jag privilegiet att kunna mätta min egen mage utöver barnens, tillräckligt för att orka stiga upp dagen efter. De resterande 12 veckorna försvinner det privilegierat och det är bara mina barns magar jag orkar mätta. Orsaken är att blodet flödar och de pengar som finns måste investeras rätt. Det vill säga att mina barn får mat i magen och jag kan fortsätta jobba utan att blodet flödar längs mina ben medan magen är tom. Det kallas att överleva.

Detta är inte min historia, men det är troligtvis flera andra livmoderbärares. Det är inte vårt val att vi har blod som måste stoppas en gång om månaden för att inte hindra oss från vår vardag. Du och jag kanske har privilegierat att inte behöva stoppas för att vi har råd att betala för något vi inte kan rå för. Vi vet att det finns livmoderbärare som kvinnan i texten, och även andra människor som har råd med mensskydd men inte värktabletterna som lindrar smärtan och därmed blir sängliggandes. Gemensamt hindras allt för många på olika sätt av att mensskydd inte är gratis.

Vi behöver betala för att våra kroppar fungerar som de ska, medan de som har fullt fungerande kroppar och inte är livmoderbärare slipper stå för någon kostnad alls. Förstår ni vart jag vill komma med det hela? Livmoderbärare eller inte, vi ska inte behöva betala för att våra kroppar fungerar. Särskilt inte när många straffas av kostnaderna man som livmoderbärare behöver utstå. Gratis mensskydd är en självklarhet helt enkelt!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

VARDAG

1. Himlen hade präglats av hängande moln som vräkte sin nederbörd och lämnade människor inomhus. Mot eftermiddagen hade de hängande molnen lättat och spritt ut sig över himmelen. Pappa dammade av golfklubborna som hade stått längst in i ett hörn medan jag slängde på mig träningskläderna.

De få gångerna jag befinner mig på golfbanan känner jag mig alltid lika obekväm. Jag bland alla rutinerade. Förutom att de ser ut som proffs med sina klädesplagg som matchar med deras påkostade och utrustade golfbags så får de alltid till det där ljudet som gör att golfbollen flyger så långt att ögat tappar fästet vart den landar.

Själv har jag en tendens att missa bollen, få felträffar och allmänt utstråla att jag verkligen inte vet hur man utövar denna sport. Jag blir obekväm, jag tänker mycket på vad de andra kanske tänker när de se mig försöka men misslyckas. Men vet ni? Det är en så otroligt bra träning för mig själv att ställa mig på den här konstgräsplattan och utmana mig själv att inte bry sig och bara köra. Det är då jag vågar satsa och det är då jag får iväg det där slaget som får självförtroendet att lyfta, precis som golfbollen.

2. Lina, Wilma och jag tog en cykeltur i den ljumna sommarkvällen. Det var tänkt som ett energiintag innan vi skulle ta fram chipsen och se skräckfilm, men det hela slutade som en upptäcktsfärd. Vi hamnade på en stig i skogen som varken var bygd för våra cyklar eller för oss då vi inte hade någon aning vart vi skulle hamna. Det blev otroligt lyckat med mycket skratt och allt avslutades med varsin tekopp och rostad macka i vardera hand medan vi pratade enda in till midnatt.

3. Solen var framme samt åskmolnen men det hindrade inte mig för att låna mosters våtdräkt för att sedan åka vattenskidor på ett inte alltför spegelblankt vattnen. Svårt var det vilket resulterade till ett ansiktsplask som gör att jag idag besitter den värsta nackspärren jag någonsin har haft.

Jag längtar trots det redan till dagen vädret tillåter vattenskidåkning och jag får åka på vattenytan igen. Rimlig träningsform om ni frågar mig.

Likes

Comments

INREDNING
1. SÖK BLAND GAMLA SAKER.

De flesta har små vrår, lådor eller kanske rum med prylar som har ställts bort för att sedan glömmas bort att de ens har tagit plats någonstans. Åren går och när du sedan tar dig en titt bland det bortglömda föremålen blir det som att finna nya saker men kostnadsfritt. Det är större chans att man finner föremål man verkligen tycker om då det finns en anledning varför man valde att ställe bort föremålet i en byrå istället för att slänga iväg det.

2. GÖR GAMMALT TILL NYTT.

Mycket man finner i dem bortglömda vrårna kan kännas som att de borde åka till närmsta soptipp. Det gäller dock att försöka se föremålet med nya ögon. Kanske kan man klä om den där fåtöljen, spraymåla dem barnsliga ramarna man hade i sitt rum när man var liten eller måla om en vacker byrå men som tyvärr är täckt med ful grön färg?

Även fast tillbehören kostar för att göra förändringen så vinner både plånboken och miljön på det. Sedan är det alltid ett plus att man kan skryta lite om hur händig och kreativ man har varit när förändringen är klar och föremålet är som nytt!

3. GÅ PÅ SKATTJAKT.

Gå runt och se på inredningen du har framme och kanske hittar du ett guldkorn som skulle passa utmärkt i just ditt rum. Det går kanske att kompromissa och byta ut föremålet du hittar med något från ditt rum? Bara genom att byta plats på föremål från olika rum kan både lyfta föremålen och ge rummen en helt ny känsla.

Personligen hittade jag denna växt och pall under min skattjakt och med övertalning fick den ta plats i mitt rum. Det vill säga om jag lagar mat tre gånger den här veckan, dammsuger och håller växten vid liv. Det sistnämnda kan jag inte lova men det andra tycker jag lät som en bra överenskommelse. Gratis och bra!

Likes

Comments

VARDAG

När regnet hade upphört såg vi det som en möjlighet att torka av cykelsadeln och cykla längs gatorna i den friska sommarbrisen. Vi trampade oss fram mot strandpromenaden och bakom vår rygg så fann man en himmel som var täckt av sockervaddsmoln i rosa nyanser.

Det var inte direkt första gången jag hoppade på min cykel och cyklade vid dessa områden men allt kändes så mycket finare igår. Kanske var det att jag insåg att en cykeltur med vänner där man inte har en destination att ta sig till utan bara cyklar för att man kan och vill var en härlig känsla, eller för att jag insåg att jag inte frös speciellt mycket trots att jag bara hade en jeansjacka? ; )

Likes

Comments

VÄLMÅENDE

Att visa godhet till människor i vår omgivning är bland det finaste man kan göra. Det blir du som är anledningen till att ens persons läppar formar sig till ett leende medan ögonen gnistrar av tacksamhet. Genom bara ett ord som "Tack.", en mening som "Ha en bra dag!" eller ett leende mot en förbipasserande kan ge så mycket. För mig är det viktigt att ge varenda människa jag möter någonting. Oavsett om det är min bästa vän eller en främling på stan. Min handling ur mitt eget perspektiv kanske inte känns så stort, men för någon annan kanske det där leendet eller tacksamheten jag försöker ge betyder något betydligt större.

Förutom att jag blir lycklig i stunden när jag ser hur en person lyser upp i tacksamhet så är jag också övertygad att den godheten jag visar kommer komma tillbaka. Jag blir istället den personen som får spricka upp i det leendet tack vare en annan människa. Idag har jag fått vara den personen.

Linas kort fungera inte när hon skulle betala för bussbiljetten som skulle ta oss in till stan för en fika med en vän. Busschauffören sa att vi kunde sätta oss trots att vi inte hade betalat och även fast jag själv hade ett fungerande kort. När resan var slut gick vi fram för att försöka betala för bussresan, han log glatt och berättade att vi inte behövde betala. Skulle han göra detta om vi bemötta honom på ett otrevligt sätt när vi steg på bussen? Nej. Allt handlar om att ge och ta. Din godhet kan betyda så mycket mer än vad du tror.

Likes

Comments

VARDAG

Vaknade upp med halsont och en kropp som kändes tom på energi trots flera timmar av sömn. Jag satte på tekokaren och placerade mina mackor i rosten för att sedan titta ut genom fönstret för att se regnet falla. Snabbt insåg jag att det här var en fulländad dag för att bara göra ingenting.

En utflykt till affären för att inhandla maten som skulle lagas till familjen senare samt slötittande på serier i soffan så tog jag fram mindfulness boken jag hittade när jag gjorde om i mitt rum. Boken kan ses som ny i dem flesta ögonen trots att den är några år. Det är dock förståeligt då jag tappar charmen och tålamodet med att sitta och anstränga mig för att inte måla utanför linjerna i timmar. Ett mirakel skedde och helt plötsligt hade jag målat klart en onödigt detaljerad krabba medan jag lyssnade på dem poddar jag hade missat under veckan. Det var ganska mysigt ändå!

Likes

Comments

TANKAR & FUNDERINGAR

Dagisfrökens hand höll jag lika hårt som jag skulle göra om jag föll från ett stup och någon sträckte ut sin hand. Det var en pelare som gav mig trygghet, något jag aldrig ville släppa taget från. Jag var inte redo att stå själv på mina två ben och därmed ha vetskapen att för varje steg jag tog kunde det komma något i vägen som fick mig att falla. Tryggheten blev en bekvämlighet och något fotsteg togs aldrig.

Reserverad och blyg var jag som liten, inte redo för att släppa. Jag var en mästare att läsa in situationer innan jag antog mig att ta ett steg eller två in i den. Alltid för orolig att bli sårad av barnen som endast ville mig väl, medan jag själv såg de som huggormar och kanske ville de bita just mig. Jag var livrädd för att hamna i centrum därför då skulle jag inte ha någons rygg att gömma mig bakom. Jag tog den trygga handen istället.

Genom tiden förändrades jag. Handen som hade gett mig en möjlighet till att känna trygghet i mig själv ledde till att det hårda greppet successivt började bli mjukare och fotstegen allt fler ju längre tiden gick. Jag vågade allt mer därför jag var inte beroende av någon annan längre. Jag började vara hemma hos mina kompisar istället för hos mig, och en dag packade jag väskan med pyjamas, tandborste samt ett gosedjur redo för att sova över hos min bästa vän.

Det kan vara svårt att tro att jag har varit den som vägrade släppa frökens hand och hon som de vuxna minns som den blyga flickan. Handen är långt bort nu i och med att stegen har blivit större och ännu fler. Idag är jag personen som tycker om att träffa nya människor, njuter av att berätta något inför en stor grupp, och vågat ställa mig och prata i direktsänd radio två gånger om även fast det är bland mest skrämmande jag har gjort. Hur kunde det bli så? Jo, tack vare tryggheten jag fick som liten så hade jag möjligheten att finna den i mig själv och bli min egen hand att greppa tag i. Det är anledningen, även fast det tog sin tid.

Likes

Comments

VARDAG

Ny inhandlade och hungriga ställde vi oss alla tillsammans för att tillaga en tacos som fick vara påminnelse för vilken dag det var igår då det är en vetskap jag sällan har under sommaren. Den enda gången jag kan se glädje i att laga mat är när jag får göra det med sällskapet av vänner och musik dunkandes från högtalarna i bakgrunden. Det resulterar ofta till småprat beblandat med karaokestämning när favoritlåten börjar spelas och det är alltid lyckofyllt!

Efter att våra kurrande magar hade fått i sig föda så var energin tillbaka. Med flera lager av kläder och myggmedel från topp till tå var vi redo att anta denna sommarkväll. Den sprakande brasan omfamnade mig med sin värme medan jag fick se hur himmeln förvandlades till ett hav bestående av pastell i olika kulörer.

Minnen har skapats och låtar som har spelats under kvällen kommer nu ta en tillbaka till denna kväll. Att endast sitta och umgås utan att känna måsten eller krav är oerhört värdefullt och viktigt. Det blir accepterat att bara vara.

Likes

Comments

TIPS
@Farahnazakbari

Det är lätt att tro när man klickar in på Farahnaz ( @FarahnazAkbari ) blogg att man har av misstag hamnat oss en proffsbloggare. Hennes blogg är otroligt väl genomtänkt och man får alltid en härlig våg av inspiration när man klickar in på portalen. Det är något med hennes öga för att trycka av avtryckaren i precis rätt läge som gör att hennes bilder och personliga texter tillsammans skapar något unikt som är värt att lyftas.

@Lovisabriggert

Det är som att dyka ner i en modetidning där man blad för blad läser om modeexperternas hetaste tips, men här är Lovisa ( @LovisaBriggert ) modeexperten. Man får förståelse snabbt hur stor passion och hur mycket hon brinner för just mode. Hennes bilder skulle kunna varit tagna från senaste ELLE, texterna är fyllda med en egen klang av personlighet samt kunskap och hon har stenkoll på dem uppkommande trenderna men även vad som gäller nu. Är garderoben helt plötslig tom även fast den egentligen är full med kläder? Spana in den här bloggen och du kommer kunna se dina före detta trista plagg med helt nya ögon.

@forlydia

Genom starka personliga texter får man följa med hennes ( @forlydia )liv och hur livet för en ungdom i dagens samhälle kan se ut. Hon tar upp ämnen som får människor att känna igen sig vilket är oerhört värdefullt. Det lyser talang när hon formar ord till meningar som sedan skapar betydelsefulla texter för hennes läsare. Hon gör allt för att försöka få människor att stå upp för sig själva och finna ett välmående i sig själva, och med hennes texter är det precis vad hon lyckas göra!

Likes

Comments

INREDNING

Jag har under en längre tid känt för att möblera om i mitt rum och införskaffa inredning som kan återskapa den karisman mitt rum en gång hade. Jag har redan inredningen som kan liknas med ens basgarderob, det är detaljerna jag saknar och vill leta fram.

Det jag vill införskaffa mig till sovrumsdelen är en sänghimmel i vitt fallande tyg, som beblandas med ljusslingor som kan liknas med eldflugor vid natten.

Något som kommer vara viktigt i både sovrumsdelen men även kommer knyta ihop hela rummet är konsten och de gröna fingrarna. Jag längtar efter att leta mig fram tills jag har skapat den kompletta fotoväggen med hjälp av internet, second hand och folk jag känner. Mindre roligt blir det med växterna då jag inte kan ta hand om dem tre växterna jag har nu... Jag får satsa på lätthanterliga växter för nybörjare och utveckla ett intresse för blommor/växter snabbt haha.

Den plats som jag spenderar nästan all min tid vid under vardagar är skrivbordet, och självklart måste det lyftas till en plats man vill sitta vid hela tiden. Jag vill ha det städat och organiserat vilket inte alla inspirationsbilder visar. Det jag fastnar för med bilderna är naturfärgerna som är genomgående och som jag tycker utfärdar en trevlig miljö.

Likes

Comments